فهرست مطالب

علوم غذایی و تغذیه - سال سیزدهم شماره 3 (تابستان 1395)

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال سیزدهم شماره 3 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هیلدا مقدم کیا، افشین جوادی*، علی طریقت اسفنجانی، اکرم پزشکی نجف آبادی صفحات 5-14
    مقدمه
    انسداد سوند، اسهال و ریفلاکس بسته به نوع فورمولای مورد استفاده، از مشکلات معمول تغذیه انترال در بیماران است. اهداف این مطالعه طراحی فورمولای انترال مناسب، بررسی و مقایسه ویژگی های رئولوژیک آن با نوعی از فورمولای تجاری موجود تعیین شده بود.
    مواد وروش ها
    دراین مطالعه کاربردی فورمولای انترال از مواد غذایی موجود و طبیعی با چگالی انرژیkcal/mL 1، تهیه شد. سپس ویژگی های رئولوژیکی پایا و نوسانی آن و فورمولای آماده هر کدام در سه تکرار با استفاده از دستگاه رئومتر Physica Anton Paar مدل MCR 301 اندازه گیری شدند. اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار MATLAB به منظور تعیین مدل ریاضی مناسب مورد برازش قرار گرفت. تحلیل داده ها به روش آزمون آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون مقایسه میانگین های دانکن در سطح 5% با نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که در فورمولای تهیه شده با استفاده از کازئینات سدیم و پوره مرغ ویسکوزیته وابسته به سرعت برشی بود و با افزایش سرعت برشی، ویسکوزیته فورمولا کاهش یافت در حالی که در فورمولای آماده مستقل از سرعت برشی بود. اختلاف معنی دار بین ویسکوزیته دو نوع فورمولا مشاهد نشد. ضریب تبیین R2 مدل هرشل بالکلی برای هر دو فورمولا، بالای 98% و بهترین مدل برای توصیف خصوصیات جریانی فورمولاها مدل هرشل بالکلی بود. مقادیر مدول های ویسکوالاستیک فورمولای طراحی شده بیشتر از نمونه فورمولای تجاری بود.
    نتیجه گیری
    با تغییر نوع پروتئین فورمولا (استفاده از مخلوط کازئینات سدیم و پوره مرغ) ویژگی های رئولوژیکی آن در مقایسه با فرمولای آماده (حاوی مخلوط کازئینات سدیم و ایزوله سویا ) تغییر یافته و با توجه به ارزش تغذیه ای بالا و خصوصیات رئولوژیکی مناسب فورمولای تهیه شده، می توان استفاده از آن را در حمایت تغذیه ای بیماران بستری نیازمند تغذیه انترال لوله ای توصیه کرد.
    کلیدواژگان: پروتئین، رئولوژی، فورمولای انترال، کازئینات سدیم
  • خلیل الله منیخ*، مجید کاشف، احمد آزاد صفحات 15-24
    مقدمه
    در مطالعات حیوانی مصرف مکمل اسید لینولئیک مزدوج توده چربی را کاهش و توده بدون چربی را افزایش داده است. ولی درباره تاثیر این مکمل در انسان مطالعات اندکی انجام شده است. این مطالعه با هدف بررسی اثرات مکمل اسید لینولئیک مزدوج بر ترکیب بدن، قدرت عضلانی و سطح لپتین سرم در مردان غیر ورزشکار انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی دو سو کور، 24 مرد غیر ورزشکار به صورت تصادفی به دو گروه مکمل (تعداد: 12) و دارونما (تعداد: 12) تقسیم شدند. گروه مکمل هر روز 3 گرم کپسول اسید لینولئیک مزدوج و گروه دارونما به همان میزان کپسول دارونما دریافت نمود. در شروع و پایان دوره 6 هفته ای ترکیب بدن، قدرت عضلانی و لپتین سرم آزمودنی ها مورد سنجش قرار گرفت. برای اندازه گیری لپتین از روش الایزا استفاده گردید و داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل و جفتی تحلیل شد.
    یافته ها
    در تغییرات میزان سرمی لپتین، ترکیب بدن (درصد چربی توده بدون چربی) و قدرت عضلانی بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    6 هفته مصرف مکمل اسید لینولئیک مزدوج باعث بهبود وضعیت ترکیب بدن، سطح لپتین سرم و قدرت عضلانی در مردان غیر ورزشکار نشد.
    کلیدواژگان: اسید لینولئیک مزدوج، ترکیب بدن، قدرت عضلانی، لپتین سرم، مردان غیر ورزشکار
  • مژده گلستانی، رضوان پوراحمد*، حمیدرضا مهدوی عادلی صفحات 25-32
    مقدمه
    بستنی سین بیوتیک حاوی باکتری های پروبیوتیک و ترکیبات پری بیوتیک است و می تواند اثرات مفیدی بر سلامتی انسان بویژه کودکان که مصرف کنندگان اصلی این محصول هستند داشته باشد. هدف از این تحقیق، بررسی اثر اینولین بر زنده مانی باکتری های پروبیوتیک، خواص فیزیکی، شیمیایی و حسی بستنی سین بیوتیک تخمیری و غیر تخمیری بود.
    مواد و روش ها
    بستنی سین بیوتیک حاوی باکتری های پروبیوتیک (بیفیدوباکتریوم لاکتیس BB12 ولاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس LA5) با استفاده از روش های تخمیری، غیر تخمیری و نیز افزودن اینولین با دوز مصرف 1 و 2 درصد تولید گردید. نمونه های شاهد (فاقد اینولین) نیز تولید شدند. زنده مانی باکتری های پروبیوتیک وخصوصیات فیزیکی، شیمیایی و حسی بستنی سین بیوتیک طی16 هفته نگهداری در دمایC ̊20- مورد بررسی قرارگرفت.
    یافته ها
    قابلیت زیستی باکتری های پروبیوتیک نمونه های بستنی حاوی 2 درصد به صورت معنی داری بالاتر از نمونه های حاوی یک درصد اینولین و فاقد آن بود، در این نمونه ها تعداد باکتری های پروبیوتیک در روز اول پس از تولید 6.9 log cfu/ml بود که پس از گذشت 16 هفته به 6.83 log cfu/ml رسید. میزان اینولین بر افزایش حجم و سرعت ذوب بستنی تاثیر معنی داری داشت (p<0.05)، به طوری که نمونه های حاوی 2 درصد اینولین، افزایش حجم و سرعت ذوب بالاتری نشان دادند. تغییر معنی داری در میزان افزایش حجم، سرعت ذوب، pH و اسیدیته نمونه های بستنی طی نگهداری به مدت 16 هفته مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نمونه بستنی تولید شده به روش تخمیری با 2 درصد اینولین از لحاظ خصوصیات فیزیکی و نمونه تولید شده به روش غیر تخمیری با 2 درصد اینولین از لحاظ خصوصیات شیمیایی و حسی امتیازات بالاتری را کسب نمودند.
    کلیدواژگان: اینولین، بستنی، تخمیری، سین بیوتیک، غیرتخمیری
  • شقایق شیخ زاده *، محمد علیزاده، محمود رضازاد، حامد همیشه کار صفحات 33-46
    مقدمه
    کورکومین پلی فنل طبیعی و مهمترین جز رنگی زردچوبه است که دارای فعالیت های بیولوژیکی متعددی می باشد. با این حال استفاده از این ماده رنگی با ارزش به دلیل حلالیت آبی پایین و ناپایداری در شرایط نامطلوب شیمیایی محدود می باشد. انکپسولاسیون روشی برای غلبه بر این موانع می باشد. هدف از این پژوهش، تهیه و ارزیابی نانوکپسول های کورکومین به منظور حفظ و بهبود ویژگی های رنگی کورکومین می باشد.
    مواد و روش ها
    ابتدا فاز آلی شامل کورکومین در اتانول به فاز آبی شامل سدیم کازئینات، صمغ عربی و تویین20 اضافه شد. در مرحله بعدی با کاهش pHاز 7 به 2/5 ، 5 و8/4، نانوذرات تشکیل شدند. اندازه گیری سایز ذرات با استفاده از دستگاه اندازه گیری سایز ذرات و ارزیابی شاخص های رنگی با استفاده از دستگاه هانترلب انجام شد. به منظور بررسی اثر 4 متغیر مستقل غلظت سدیم کازئینات (1/-3/0%)، غلظت صمغ عربی (5/0-1%)، غلظت تویین20 (0-2/0%) و pH (8/4-2/5) بر پاسخ های مد نظر از طرح Box–Behnken سطح پاسخ استفاده شد. جهت بررسی تشکیل کمپلکس بین اجزای سیستم و کورکومین از آزمون طیف سنجی فروسرخ استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آنالیز واریانس نشان داد که اثر متغیرهای مستقل بر پاسخ ها معنی دار بوده است. با افزایش غلظت بیوپلیمرها سایز ذرات از 120 نانومتر به 984 نانومتر افزایش یافت. با افزایش غلظت سدیم کازئینات، روشنایی نمونه ها کاهش یافت. نمونه های دارای تویین20 روشنایی و L* بالاتری داشتند. با کاهش سایز ذرات، شدت رنگ نمونه ها افزایش یافت. ناپدید شدن پیک های کورکومین در طیف نانو ذرات بیانگر کپسوله شدن آن می باشد.
    نتیجه گیری
    بهترین نمونه با کوچک ترین اندازه ذرات و بهترین شاخص های رنگی کورکومین در غلظت سدیم کازئینات 2/0%، صمغ عربی 75/0%، تویین20 به مقدار 1/0% و pH 5 بدست آمد. نانوکپسول های تولیدی را می توان به عنوان حامل مواد مغذی هیدروفوب و در عین حال عامل رنگی در غذاهای عملگرا و محصولات نوشیدنی مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: اسپکتروسکوپی فروسرخ، سدیم کازئینات، شاخص های رنگی، صمغ عربی، کورکومین، نانوکمپلکس
  • اعظم اعرابی *، حسن عبادی دهاقانی، سمانه وکیلی، شهره خوش اخلاق صفحات 47-56
    مقدمه
    در حال حاضر تلاش صنایع بسته بندی و غذایی در جهت کاهش بسته بندی مواد غذایی و استفاده از مواد تجزیه پذیر به عنوان دوستدار طبیعت و جایگزین پلیمرهای سنتزی هم از نظر قیمت و هم به دلایل زیست محیطی می باشد. هدف از این پژوهش ارزیابی خواص فیزیکی و مکانیکی فیلم تهیه شده از گلوتن گندم و مقایسه آن با فیلم پلی اتیلن با دانسیته پایین (LDPE) می باشد.
    مواد و روش ها
    فیلم های خوراکی از گلوتن با درصدهای مختلف (5/1، 3 و 5 درصد) از گلیسرول با دو روش اختلاط معمولی و همچنین اختلاط از طریق تابش امواج فراصوت تهیه گردید و از نظر درصد ازدیاد طول، مقاومت به پارگی و همچنین حلالیت در آب و اسید و میزان نفوذپذیری به اکسیژن مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    مقایسه نتایج آزمون خواص مکانیکی و نفوذپذیری فیلم های تهیه شده از اختلاط به روش فرا صوت با نمونه های معمولی نشان داد که تابش فراصوت اثری روی خواص مذکور ندارد. فرایند انجماد در فیلم گلوتن سبب افزایش استحکام کششی به میزان 75 درصد و ازدیاد طول در پارگی 300 درصد گردید. همچنین مقایسه خواص مکانیکی فیلم های گلوتن با فیلم LDPE نشان داد فیلم گلوتن از نظر خواص به ویژه در مقادیر 3 درصد وزنی از گلیسرول قابل مقایسه با فیلم های پلیمری با منشا نفتی می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نفوذپذیری نسبت به اکسیژن نشان داد فیلم گلوتن به دلیل داشتن نفوذپذیری اکسیژن بسیار پایین تر نسبت به فیلم LDPE می تواند به عنوان یک ممانعت کننده گاز اکسیژن قوی در صنایع بسته بندی به کار رود. علاوه بر این به عنوان یک فیلم خوراکی و دوستدار محیط زیست، در بسته بندی با نفوذپذیری کنترل شده موثر جهت جلوگیری از فساد مواد غذایی به کار رود.
    کلیدواژگان: انجماد، امواج فراصوت، پلی اتیلن با دانسیته پایین، فیلم خوراکی، گلوتن، LDPE
  • مهدی زجاجی*، امیرفرخ مظاهری، سحر نماینده، مهدیه ابوالحسنی صفحات 57-64
    مقدمه
    توت سیاه جزء میوه های نرم است. این میوه نسبت به آسیب های مکانیکی از قبیل ضربه در هنگام برداشت و آلودگی میکروبی (کپک و مخمر) حساس بوده که نمی توان آن را به طور مناسبی انبار کرد. به دلیل کوتاه بودن فصل برداشت و ماندگاری پایین، از روش خشک کردن برای افزایش ماندگاری استفاده می شود. خشک کردن یکی از قدیمی ترین روش ها برای نگهداری مواد غذایی است. خشک کردن با کاهش رطوبت از ماده غذایی محافظت کرده و همچنین با کاهش فعالیت میکروبی از فساد در طول مدت نگهداری جلوگیری می کند. در این مطالعه به بررسی سینتیک خشک کردن، ضریب نفوذ حرارتی، تعیین بهترین مدل ریاضی و انرژی فعال سازی برای توت سیاه با استفاده از آون مایکروویو پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    خشک کردن توت سیاه با استفاده از آون مایکروویو در 4 سطح توانی )200، 300، 400 و 500 وات( انجام شد و نتایج با یکدیگر مقایسه گردید. توزین نمونه ها هر 30 ثانیه توسط ترازوی دیجیتال (GF600-Japan) انجام شد. برای فرآیند مدل سازی ریاضی، 9 مدل تجربی بر داده های آزمایشگاهی برازش داده شد و سپس با توجه به بیشترین مقدار (R2)، کمترین مقدار (c2) و (RMSE) بهترین مدل ریاضی با دقت بالا انتخاب شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل رگرسیونی مدل های مورد بررسی، نشان داد که مدل میدیلی بهترین برازش را با داده های به دست آمده نشان می دهد. همچنین بیشترین میزان ضریب نفوذ رطوبتی موثر در توان 500 وات به میزان m2/s5-10× 28/3 و کمترین میزان ضریب نفوذ رطوبتی موثر در توان 200 وات به میزان m2/s6-10× 58/ 9 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق حاکی از آن بود که خشک کردن با مایکروویو می تواند روش مناسبی برای کاهش رطوبت مواد غذایی مرطوب به ویژه توت سیاه باشد.
    کلیدواژگان: آون مایکروویو، انرژی مصرفی، توت سیاه، مدل سازی ریاضی، نفوذ رطوبتی
  • محمود یلمه*، فاطمه صالحی، محمود نجف زاده صفحات 65-72
    مقدمه
    استفاده از امواج فراصوت در فرآوری مواد غذایی یک روش جدید به شمار می آید و می تواند در کنار روش های متداول مورد استفاده قرار گیرد. در این مطالعه اثرات آنزیم بری لوبیای سبز به کمک امواج فراصوت بر فعالیت آنزیم پراکسیداز و ویتامین ث لوبیای سبز بررسی شد.
    مواد و روش ها
    از روش آماری سطح پاسخ جهت بررسی اثر متغیرها بر میزان فعالیت باقیمانده پراکسیداز و کاهش میزان ویتامین ث لوبیای سبز استفاده شد. جهت این کار سه متغیر شامل دمای فرایند (50-90 درجه سانتی گراد)، مدت زمان فرایند (45-225 ثانیه) و دوره کاری (2/0-8/0 ثانیه) در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    مطابق نتایج بدست آمده مدل خطی- مربعی نسبت به سایر مدل های بکار رفته شده کارایی بیشتری را برای هر دو پاسخ داشت. با توجه به جدول آنالیز واریانس، کلیه عبارت های خطی و نیز عبارت های درجه دوم مدت زمان فرایند و درجه دوم دوره کاری اثری معنی دار (05/0>P) ولی عبارت درجه دوم دمای فرایند اثری بی معنی بر باقیمانده فعالیت پراکسیداز (05/0P) ولی عبارت درجه دوم دوره کاری اثری بی معنی (05/0
    نتیجه گیری
    مطابق آزمایشات انجام شده محدوده میزان باقیمانده فعالیت پراکسیداز و درصد افت میزان ویتامین ث به ترتیب 85/3-75/34 و 00/2-75/22 اندازه گیری شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که آنزیم بری به کمک امواج فراصوت یک روش مناسب برای آنزیم بری لوبیای سبز در مقایسه با روش آنزیم بری متداول می باشد. مزایای این روش شامل مدت زمان کوتاه آنزیم بری، آسیب دیدن کم ویتامین ث و غیرفعال سازی بیشتر پراکسیداز در مدت زمان کوتاه نسبت به روش آنزیم بری متداول بود.
    کلیدواژگان: آنزیم بری به کمک فراصوت، پراکسیداز، لوبیای سبز، ویتامین ث
  • سیدامیرعلی انوار*، ودود رضویلر، بهروز اکبری آدرگانی، عباسعلی مطلبی مغانجوقی، حامد اهری صفحات 73-86
    مقدمه
    تشخیص جرم باکتری در مواد غذایی با استفاده از روش های سنتی در محدوده زمانی طولانی حدود چهار تا ده روز امکان پذیر است. با پیشرفت تکنولوژی نانو و طراحی سنسورهای انتخابی و هوشمند در زمانی کوتاه و با دقتی بسیار بالا می توان تشخیص جرم باکتری را در کمتر از چند دقیقه انجام داد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، از روش MIP(تکنیک پلیمر قالب مولکولی( استفاده شد. در ابتدا مونومرهای متااکریلیک اسید برای تهیه قالب مولکولی و پلیمر به کار گرفته شد. با پیوند کووالانسی بین مونومرهای متااکریلیک اسید (MAA) پلیمری سفید تشکیل گردید، همچنین پیوند هیدروژنی بین آنتی بادی و متااکریلیک اسید تشکیل شد. به کمک مبدل فلوئورسانس و اتصال آن با آنتی بادی باکتری سالمونلا تایفی، آنتی ژن سالمونلا تایفیتشخیص داده شد. به کمک دستگاه اسپکتروفلوریمتر میزان نشر فلورسانس پس از مجاورسازی قرائت گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، حداقل غلظت سالمونلا تایفی در محیط آب آلوده به جرم باکتری از غلظت 101 سلول باکتری در هر میلی لیتر به بالا تشخیص داده شد. از طرفی از جهت ویژگی، سنسور طراحی شده مورد ارزیابی قرار گرفت و باکتری Ecoliنیز در محیط آب حاوی سالمونلا تایفی تلقیح شد و مشخص گردید که تداخلی در عملکرد سنسور طراحی شده ایجاد نمی گردد. همچنین حساسیت سنسور تا 60 روزگی مورد آزمون قرار گرفت که عملکرد سنسور تا 52 روزگی مورد تایید بوده و بعد از زمان مذکور، کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    کاربری بایوسنسورها در تشخیص آلاینده های میکروبی روز به روز در حال افزایش می باشد. چرا که با لوله های حاوی غلظت های1-10 الی9+10 از سلول باکتری در هر میلی لیتر آنتی ژن سالمونلا تایفی که در محیط آب مقطر می باشد مجاورسازی انجام گردید. در نهایت زمان تشخیص را با حفظ ویژگی و حساسیت لازم از چند ساعت به چند دقیقه تقلیل داد.
    کلیدواژگان: جرم باکتری، سالمونلا تایفی، شبیه سازی، میکروکانتکت، نانو بیوسنسور
  • فروغ خانلری، علی یاسینی اردکانی*، نوید نصیری زاده صفحات 87-98
    مقدمه
    تاجریزی (SN) گیاه بومی شمال شرق آسیا بوده و دارای فعالیت های مختلف بیولوژیکی می باشد. در این پروژه روش سطح پاسخ (RSM) به منظور بهینه سازی شرایط استخراج ترکیب های فنولی گونه گیاهی تاجریزی مورد استفاده قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    اولین مجموعه آزمون با استفاده از حلال های مختلف به منظور انتخاب حلال مناسب برای استخراج حداکثری از گیاه انجام گرفت. آزمایش توسط طرح مرکب مرکزی (CCD) جهت بهینه سازی متغیرهای مستقل شامل درجه حرارت (70-25 درجه سانتی گراد)، زمان استخراج (240– 30 دقیقه) و نسبت حلال به گیاه (20– 10 میلی لیتر برگرم) طراحی شد. نتایج در قالب محتوای فنول کل (TP) توسط روش فولین- سیو کالتو و ظرفیت آنتی اکسیدانی (IC50) توسط روش DPPH بررسی گردید.
    یافته ها
    آزمایش های مقدماتی در سطح معناداری (P<0.05) مشخص نمودند بهترین حلال برای استخراج تاجریزی، اتانول می باشد. تطبیق داده های به دست آمده از RSM با مدل درجه دوم و سطح پاسخ سه بعدی نشان داد، نقطه بهینه استخراج برای نتایج TP ،DPPH شامل دما oC70، زمان 30 دقیقه، نسبت حلال به گیاه 20 میلی لیتر بر گرم بود. نتایج فرایند بهینه سازی برابر مقادیر 04/18 میلی گرم معادل اسید گالیک به گرم وزن خشک برای فنول کل و 9/61 میکروگرم بر میلی لیتر برای DPPH بود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر کارایی مفید روش سطح پاسخ به کار رفته در بهینه سازی شرایط استخراج می باشد. این شرایط بهینه سازی شده، اجازه استخراج سریع و حداکثری از ترکیبات فنولی و آنتی اکسیدانی از تاجریزی را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، تاجریزی، ترکیبات فنولی، ترکیبات آنتی اکسیدانی، RSM
  • علی اصغر خانی پور*، مینا سیف زاده، مینا احمدی، قربان زارع گشتی زارع گشتی صفحات 99-105
    مقدمه
    فلزات سنگین از آلاینده های زیست محیطی هستند که مواجه شدن انسان با بعضی از آن ها از طریق آب و مواد غذایی می تواند مسمومیت های مزمن و خطرناکی را ایجاد نماید. از این فلزات می توان به کروم، روی و مساشاره کرد. این تحقیق با هدف بررسی تجمع فلزات سنگین کروم، روی و مسدر بافت خوراکی ماهی کپور تالاب انزلی و مقایسه آن با استانداردهای جهانی انجام شد.
    مواد و روش ها
    تیمارها شامل ماهی کپور پائیزه مناطق غرب، مرکزی و شرق تالاب انزلی در سال 1391 بودند. فلزات کروم، روی و مس با روش اسپکتوفتومتری اتمی شعله ای اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    مس و کروم در تالاب های غرب، شرق و مرکزی و روی در تالاب های غرب و مرکزی تفاوت معنی دار نداشتند (05/0P>). فلز روی در کپور نواحی غرب، شرق و مرکزی تالاب در مقایسه با استاندارد FDA و در تیمار تالاب شرق در مقایسه با استاندارد FAO افزایش معنی دار نشان داد (05/0P>). علیرغم تیمارهای تالاب غرب و مرکزی، کروم ماهی کپور تالاب شرق در مقایسه با استاندارد FDA افزایش معنی دار نشان داد (05/0P>). علیرغم استاندارد FAO، بر اساس استاندارد FDA در مقدار فلز مس افزایش معنی دار در تیمارهای تالاب غرب، شرق و مرکزی مشاهده شد (05/0P>). روی از بیشترین تجمع و کروم از کمترین تجمع در تالاب های غرب، شرق و مرکزی برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    ماهی کپور تالاب های شرق، غرب و مرکزی بر اساس FAO از نظر باقی مانده روی و بهداشت مواد غذایی برای مصارف انسانی مناسب نیست. علیرغم استاندارد FDA و بر اساس FAO این ماهی از نظر باقی مانده مس برای مصارف انسانی مناسب است. ماهی کپور از نظر باقی مانده کروم برای مصارف انسانی مناسب است.
    کلیدواژگان: تالاب انزلی، روی، کروم، مس، ماهی کپور
|
  • Hilda Moghaddamkia, Afshin Javadi*, Ali Tarighat Sfanjanic, Akram Pezeshki Najafabadid Pages 5-14
    Introduction
    Enteral nutrition depending on the formula used, results in several complications such as catheter obstruction, diarrhea and gastroesophageal reflux. The aims of this study were the formulation of suitable and appropriate enteral formulation followed by its evaluation and the comparison of the rheological properties with the available commercial formula.
    Materials And Methods
    In this applicable study from natural and available food items with caloric density of 1 kcal/mL enteral formulation containing recommended amount of macro/micronutrients has been developed. The rheological properties of prepared and commercial formulas were measured in triplicate order by using Physica Anton Paar rheometer model MCR 301. Data obtained from the rheological tests were processed using MATLAB software to determine the appropriate mathematical models. Statistical analyses, One-way ANOVA and Duncan tests (p
    Results
    The results showed that the viscosity of formulation using sodium caseinate and chiken puree was prepared and by increasing the shear rates, the viscosity was reduced, while in the case of commercial formula the viscosity was not depended on the shear rate and shear speed. There were not statistically significant differences between the viscosities of the two types of formulas. R square of Hershel bulkely model for both formulas were over 98% and hershel bulkely model was the best model to describe the flow characteristics of formulas. Viscoelastic modulus values (G' and G˝) of developed formulas were higher than the commercial sample.
    Conclusion
    By changing the type of protein formula using a mixture of sodium caseinate and chiken puree, the rheological properties of polymeric entreal formula as compared to the existing formulas in the market containing mixtures of sodium caseinate and soy protein isolate has been changed and due to the high nutritional value and appropraite rheological properties it might be suggested to be used as nutritional support for patients who need tube feeding.
    Keywords: Enteral Formula, Protein, Rheology, Sodium Caseinate
  • Kh. Moonikh*, M. Kashef, A. Azad Pages 15-24
    Introduction
    The supplementation of Conjugated Linoleic Acid in animal studies has shown to increase the lean body mass and reduces the fat mass. Few studies have been investigating the effects of CLA supplementation in human. The aim of this study is to examine the effects of Conjugated Linoleic Acid supplementation on body composition, serum leptin and muscle strength in non-athletic men.
    Materials And Methods
    In this semi-experimental, double-blind study, 24 non-athletic men were randomly assigned to two groups; the supplement (12) and placebo (n=12) groups. The supplement group took 3 gr CLA/d and the control group or placebo group received the same amount of nutrients as the supplement group but without the addition of CLA. Blood samples were taken before and after the intervention in order to determine the levels of leptin. Body fat mass, lean body mass percent and muscular strength were also measured before and after the intervention. Data were analyzed with SPSS version 19 using independent and paired-samples T-test.
    Results
    There were not significant differences in serum leptin levels between the groups examined. In addition, significant differences were not observed in muscle strength, fat and lean body mass percents.
    Conclusion
    6 weeks of supplementation with conjugated Linoleic Acid did not improve the body composition, serum leptin levels and muscle strength in non-athletic men.
    Keywords: Body Composition, Conjugated Linoleic Acid, Leptin, Muscular Strength, Male Non, Athletes
  • M. Golestani, R. Pourahmad*, H. R. Mahdavi Adeli Pages 25-32
    Introduction
    Synbiotic ice cream contains probiotic bacteria and prebiotic compounds. It has beneficial effects on human health especially children who are the main cosumers of this product. The aim of this study was to investigate the effect of inulin on viability of probiotic bacteria and the physical, chemical and sensory properties of fermented and non-fermented synbiotic ice cream.
    Materials And Methods
    Synbiotic ice creams containing probiotics (Bifidobacterium lactis BB12 and Lactobacillus acidophilus LA5) were produced by fermented and non- fermented methods with added inulin (1% and 2%). The viability of the probiotics and physical, chemical and sensory properties of the samples were evaluated during 16 weeks of storage at -20 C˚.
    Results
    The viability of probiotic bacteria in the samples containing 2% inulin was significantly higher than the samples containing 1% inulin. In these samples, the number of probiotics on the first day after production was 6.9 log cfu / mL and reached 6.83 log cfu / mL after 16 weeks. The addition of inulin had significant effect on overrun and melting point of the samples (p
    Conclusion
    Sample with 2% inulin produced by the fermented method scored better in terms of physical properties and sample with 2% inulin produced by the non-fermented method had the highest scores in terms of chemical and sensory characteristics.
    Keywords: Fermented, Ice cream, Inulin, Non, Fermented, Synbiotic
  • Sh. Shaykhzadeh*, M. Alizadeh, M. Rezazad, H. Hamishehkar Pages 33-46
    Introduction
    Color is the fundamental qualitative characteristic of food products. Curcumin is a natural polyphenol found in the rizome of the turmeric. Curcumin, possesses multiple biological activities. However, its application is limited due to its poor water solubility and instability under adverse conditions. Encapsulation is a way to overcome these challenges. The aim of this study was to develop curcumin-loaded nanocapsules and evaluate the particle size and color parameters of the prepared product.
    Materials And Methods
    Initially, the organic phase (curcumin in ethanol) was introduced to aqueous phase (sodium caseinate, gum arabic and Tween 20). By reduction of the pH from 7 to 4.8, 5 and 5.2 nanoparticles were formed. Measurement of the particle size was carried outbyusing particle size analyzer. Color indices were determined using a Hunter lab. Box-Behnken design was used to explore the effects of 4 independent variables consisting of sodium caseinate (0.1-0.3 %w/w), gum arabic (0.5-1% w/w), Tween 20 (0.1, 0.2 %w/w) and pH (4.8, 5, 5.2) on the responses.
    Results
    Theresults of the analysis showed that the effects of linear, quadratic and interaction of parameters on responses were significant. By increasing the biopolymers concentration, the particles size was increased from 120 nm to 984 nm. By increasing the concentration of sodium caseinate the brightness of samples was reduced.Samples containing Tween 20 had brightness and higher L*. In general, by reducing the particle size the color intensity of the samples was increased.
    Conclusion
    The best sample regarding the smallest particle size and curcumin color index was obtained at the concentration of 0.2 % sodium caseinate, 0.75 % gum arabic, 0.1 %Tween 20 and pH of 5. These nanodispersions might be useful as a hydrophobic nutrient delivery system as well as color factor for utilisation in functional food and beverage products.
    Keywords: Color Parameters, Curcumin, FTIR, Gum Arabic, Nanocomplex, Sodium Caseinate
  • A. Arabi*, H. Ebadi Dehaghani, S. Vakili, Sh. Khosh Akhlaghc Pages 47-56
    Introduction
    The packaging and food industries are now more than ever joining efforts to reduce the amount of food packaging and to use biodegradable materials as an environmentally-friendly alternative to the synthetic polymers for cost effectiveness as well as environmental reasons. The aim of this research is to compare the physical and mechanical properties of gluten edible films to the low density poly ethylene films (LDPE).
    Materials And Methods
    Gluten edible films containing different concentrations of glycerol (1.5, 3 and 5 % wt) were prepared by the ordinary mixing as well as the ultra-sound system. The films were evaluated for the elongation at break and tensile strength and compared with LDPE films.
    Results
    The application of ultrasound for preparation of the samples did not have significant effect on the mechanical and barrier properties of them. The effect of freezing on the mechanical properties of gluten film revealed that freezing led to an increase in the tensile strength and elongation at break up to 75 and 300%, respectively. The results of mechanical tests of gluten films, when compared to the LDPE film, indicated that gluten films characteristics were comparable to the petroleum source films, especially at 3% weight of glycerol content.
    Conclusion
    The oxygen permeability of the gluten films showed that because of having low oxygen permeability as compared to LDPE film, gluten film can be used as a strong oxygen barrier for packaging industries. Moreover, being edible and environmentally friendly film, it can be applied as effectively controlled-permeation packaging in order to prevent the decay of food products.
    Keywords: Edible Film, Freezing, Gluten, LDPE, Ultrasound
  • M. Zojaji*, A. F. Mazaheri, S. Namayande, M. Abolhasani Pages 57-64
    Introduction
    Black mulberry is a soft fruit that is quite sensitive to the mechanical damage during the harvesting and therefore susceptible to the microbial contamination and cannot be properly stored due to the short harvest season and low shelf life. Drying methods are used to increase it’s shelf life. Drying is the oldest method of food preservation. Drying preserves foods by removing enough moisture from the food and reduces the microbiological activities and minimizes the physical and chemical changes during storage. In this research, drying kinetics, moisture diffusivity, appropriate mathematical modeling and activation energy of black mulberry were studied under microwave oven.
    Materials And Methods
    Dring of black mulberry using microwave oven was performed at four power levels (200, 300, 400 and 500 W) and the results were compared. Samples weighing was performed every 30 seconds by a digital scale (GF600-Japan). For mathematical modeling, nine empirical models were fitted on the experimental data and then according to the most value of R2, the lowest value of c2and RMSE, the best mathematical model was selected with the highest accuracy.
    Results
    The result of regression analysis showed that Midilli model has the best fitting with the data. Moreover, the highest value of moisture diffusivity was obtained at 3.28×10-5 m2/s at the power of 500 W and the lowest value of moisture diffusivity was obtained at 9.58×10-6 m2/s at the power of 200 W.
    Conclusion
    The results of this study indicated that microwave drying method might be suitable for the reduction of moisture content in fruits such blackberry.
    Keywords: Black Mulberry, Energy Consumption, Microwave Oven, Moisture Diffusivity, Mathematical Modeling
  • M. Yolmeh*, F. Salehi, M. Najafzadeh Pages 65-72
    Introduction
    The application of ultrasound in food processing is considered a novel technique, that can be used along with the conventional methods. This study evaluated the effects of the ultrasound blanching (USB) of green bean on residual peroxidase activity and vitamin C of green bean.
    Materials And Methods
    Response surface methodology (RSM) was used to study the effect of process variables on the Ultrasound Blanching. Three independent variables including temperature (50-90°C), time (45-225 s), and duty cycle (0.2-0.8 s) were examined.
    Results
    According to the results, the Linear-square models were more suitable than other models for both responses. All of the linear and quadric terms of time and duty cycle of residual Peroxidase activities have shown significant effects (P0.05). On the other hands, the linear and quadric terms of temperature and time have shown significant effects (P
    Conclusion
    According to the performed tests the range of the residual peroxidase activity and percent of vitamin C loss were 3.85-34.75 and 2.00-22.75, respectively. The results from this research demonstrated that USB is an effective technique for green bean blanching in comparison with the conventional method. The advantages of this technique include lower blanching time, less vitamin C damage and more peroxidase inactivation as compared to the conventional method at the same time.
    Keywords: Green Bean, Peroxidase, Ultrasound Blanching, Vitamin C
  • S.A.A. Anvar*, V. Razavilar, B. Akbari Adergani, A. Motallebi Moghangoghi, H. Ahari Pages 73-86
    Introduction
    The detection of the bacteria mass in food products using traditional methods is a long process that might take four to ten days. The advances in nano technology has made the design of selective and intelligent sensors possible that are capable of precisely detecting the bacteria mass in a short time.
    Materials And Methods
    In this research, the MIP (molecularly imprinted polymer) was utilized. First, in order to prepare the molecular imprints and produce the polymer, meta-acrylic acid (MAA) monomers were used. Then, covalence bonds between the MAA monomers created a white polymer and hydrogen bonds between the antibody and MAA were formed. By using fluorescence converter and its connection to the antibody of Salmonella Typhi bacteria, it is possible to detect the Salmonella Typhi anti-gene. The florescence disseminations after neighbouring were quantified by a spectrofluorometer.
    Results
    The results indicated that, it is possible to detect the concentration of Salmonella Typhi bacteria with a minimum mass of 10 Mol in polluted waters. Moreover, the designed sensor was evaluated in terms of configuration specificity. Also, the Ecoli bacteria were inseminated in an aquatic environment containing Salmonella Typhi proving that there was no interference with the sensor function. Besides, sensor sensitivity was examined up to 60 days and showed that sensor performance could be verified up to 52 days and then starts to diminish.
    Conclusion
    The applications of biosensors to detect microbial contaminations have been increased due to the shortening of detection time while retaining the required characteristics and sensitivity.
    Keywords: Assimilation, Biosensor, Microcontact, Salmonella Typhi
  • F. Khanlari, A. Yasini Ardakani*, N. Nasirizadeh Pages 87-98
    Introduction
    Solanum nigrum L. (SN) is a herbal plant indigenous to the north-east of Asia. The plant is believed to have various biological activities. In this study, the optimum conditions for the extraction of phenolic compounds from Solanum nigrum were determined using response surface methodology (RSM).
    Materials And Methods
    Extraction was carried out using different solvents in order to determine the best solvent for the highest extraction yield. Central composite design was employed to optimise the three independent variables such as incubation temperature (25–70 ºC), time (30–240 min) and liquid-to-solid ratio (10–20 ml/g). Total phenols (TP) was measured using Folin – Ciocalteu method and IC50 scavenging activity was analyzed using DPPH method.
    Results
    The preliminary experiments with p
    Conclusion
    The result of this study indicated the suitability of the response surface methodology employed in optimizing the extraction conditions. The optimized conditions showed a fast and high extraction yield of phenolic and antioxidant compounds from Solanum nigrum.
    Keywords: Antioxidant Activity, Optimization, RSM, Solanum nigrum, Total Phenolics
  • A. A. Khanipour*, M. Sayfzadeh, M. Ahmadi, Gh. Zareh Gashti Pages 99-105
    Introduction
    Heavy metals are a group of environmental contaminants that through water and food might cause poisonings in humans. These metals include chromium, zinc and copper. This research was carried out to study the concentrations of chromium, zinc and copper in the edible tissues of carp fishin Anzali lagoon and compare the results with the international standards defined by FAO and FDA.
    Materials And Methods
    Samples consisted of carp fishcaught in the western, central and eastern parts of Anzali lagoon in autumn of 2012. The concentrations of the heavy elements in the edible tissues were measured using Atomic Absorption Spectrophotometry.
    Results
    There were not significant differences in the concentrations of chromium and copper in the carp fish of eastern, western and central areas as well as zinc in western and central areas (P> 0.05). According to the FDA and FAO standards significant differences were observed in the amount of zinc in the carp fish of eastern, western and central areas as well as in the carp fish of eastern area respectively (P> 0.05). In the areas studied, the concentration of zinc had the highest and chromium had the least accumulations.
    Conclusion
    Regarding the food hygiene and according to the results obtained concerned with the zinc content the carp fish caught in the eastern, western and central areas are suitable for human consumption. Despite the FDA standards and based on the FAO standards, the amount of copper in the carp fish is acceptable and the fish might be consumed by man. The residual chromium of carp fish is also according to the defined FAO standard.
    Keywords: Anzali Lagoon, Chromium, Copper, Carp Fish, Zinc