فهرست مطالب

تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی - پیاپی 84 (بهار 1395)

نشریه تحقیقات اطلاع رسانی و کتابخانه های عمومی
پیاپی 84 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • غلامرضا فدایی* صفحات 7-13
  • غلامرضا فدایی* صفحات 15-29
    هدف
    هدف این مقاله، بررسی مجدد مدیریت دانش و اهمیت آن و بازنگری در این باره است.
    روش
    در این پژوهش با اتکاء به متون و طرح ها و مدل های ارائه شده، نویسنده به ارائه مدلی جدید می پردازد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش در ارائه تعریفی نو و ارائه مدلی جدید خلاصه می شود. نویسنده معتقد است که دانش برگرفته از واقعیت های بیرونی است و جهان خارج اولین شکل دهنده تصویرها و تصورات ذهنی ما است. آنگاه انسان با تجربیات قبلی خود و دیگران به پردازش و تکمیل آن می پردازد و مجددا آن را بیرونی می کند و با مشارکت و همدلی از آن استفاده می نماید و در این مسیر به داشته های قبلی می افزاید. دو عنصر سرمایه فکری و سرمایه اجتماعی در این باروری تاثیر فراوانی دارد و اصولا مدیریت دانش بر آن مبتنی است و بدون آن معنا ندارد و محقق نمی شود. علم نافع همان دانش است که بر اثر فزونی آن باید آن را مدیریت کرد تا در اسرع وقت بتوان به حداکثر استفاده رساند. در دنیای امروز با توجه به وفور اطلاعات و دانش و علاقه شدید به سودآوری و استفاده بهینه از زمان، مدیریت دانش امری جدی در سازمان است و برای آن الگوهای فراوانی تهیه شده است. در پایان نویسنده مدلی هشت ضلعی مبتنی بر واقعیت بیرونی، سرمایه فکری و اجتماعی و امور مدیریتی ارائه می دهد.
    اصالت/ارزش: اصالت این مقاله در ارائه مدلی جدید به همراه تعریفی جدید از مدیریت دانش است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سرمایه اجتماعی، واقعیت خارجی، مدل های مدیریت دانش
  • مرتضی رجوعی*، معصومه عربشاهی، حمیده مغانی صفحات 31-52
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه بین متغیرهای طراحی ساختار سازمانی کتابخانه های عمومی شهر مشهد و ابعاد مختلف اجرای مدیریت دانش است.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش پیمایشی است. از پرسشنامه استاندارد رابینز جهت گردآوری داده های مربوط به متغیرهای طراحی ساختار سازمانی و پرسشنامه استاندارد نوناکا و تاکوچی جهت گردآوری داده های مربوط به ابعاد مختلف مدیریت دانش استفاده شده است. سپس فرضیه های پژوهش با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس مورد آزمون قرار گرفتند. جامعه آماری پژوهش کتابداران کتابخانه های عمومی شهر مشهد هستند که از بین آنان تعداد 106 نفر به پرسشنامه پژوهش پاسخ دادند.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که رابطه معکوس و معنی داری بین متغیرهای طراحی ساختار سازمانی (تمرکز، رسمیت و پیچیدگی) و ابعاد اجرای مدیریت دانش (اجتماعی شدن، درونی سازی، برونی سازی و ترکیب) در کتابخانه های عمومی شهر مشهد وجود دارد و تنها رابطه بین رسمیت و اجتماعی شدن دانش مورد تائید قرار نگرفت.
    اصالت/ارزش: ساختار سازمانی مهم ترین عامل اثربخشی سازمان در اجرای مدیریت دانش به شمار می رود. از این رو بررسی رابطه بین متغیرهای طراحی ساختار سازمانی و ابعاد مدیریت دانش به ویژه در سازمان های دانش بنیان مثل کتابخانه های عمومی می تواند دستورالعمل مناسبی جهت بهینه سازی میزان اختیارات کارکنان، اعمال قوانین و مقررات و تعداد مشاغل سازمانی در اختیار مدیران این کتابخانه ها قرار دهد.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، مدیریت دانش، کتابخانه های عمومی، مشهد
  • محمدکریم صابری*، فهیمه باب الحوائجی، نجلا حریری، صدیقه محمداسماعیل صفحات 53-72
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر گرایش کارآفرینانه بر عملکرد سازمانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور انجام شده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی؛ از نظر نحوه کنترل متغیرها، غیرآزمایشی؛ و از نظر شیوه جمع آوری داده ها پیمایشی و به طور مشخص مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری است. ابزار اصلی گردآوری داده ها، پرسشنامه است که براساس متغیرهای مورد بررسی به ترتیب 15 سوال برای گرایش کارآفرینانه و 12 سوال برای عملکرد سازمانی در نظر گرفته شد. جامعه آماری تحقیق شامل تمام کارکنان نهاد کتابخانه های عمومی کشور است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، حجم نمونه 500 نفری که نمونه مناسبی برای پژوهش های مدل یابی است به عنوان حجم نمونه انتخاب و پرسشنامه پژوهش بین آنها توزیع گردید. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزارهای اس. پی. اس. اس و لیزرل در قالب آمار توصیفی و مدل یابی معادلات ساختاری انجام شده است.
    یافته ها
    نتایج مدل اندازه گیری گرایش کارآفرینانه نهاد نشان داد، پنج بعد نوآوری، ریسک پذیری، رقابت تهاجمی، پیشگامی و استقلال طلبی سازه های اثرگذار بر ایجاد گرایش کارآفرینانه در نهاد کتابخانه های عمومی کشور هستند. طبق نتایج این بخش، همبستگی بعد نوآوری با گرایش کارآفرینانه و تاثیری که بر آن دارد بیشتر از چهار بعد ریسک پذیری، رقابت تهاجمی، پیشگامی و استقلال طلبی است. همچنین نتایج به دست آمده از مدل اندازه گیری عملکرد سازمانی نهاد نشان داد ابعاد کارایی برنامه ها، اثربخشی فعالیت ها، رضایت ارباب رجوع و رضایت کارکنان تبیین کننده عملکرد سازمانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور هستند. در نهایت، نتایج تحقیق در بخش مدل ساختاری نشان داد گرایش کارآفرینانه تاثیر مثبت و معنی داری بر عملکرد سازمانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور دارد.
    اصالت/ارزش: تحقیق حاضر یک تحقیق در سطح ملی است و با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری تاثیر گرایش کارآفرینانه را بر عملکرد سازمانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور بررسی نموده است. بنابراین، مدیران، سیاستگذاران و برنامه ریزان نهاد می توانند با استفاده از نتایج این تحقیق اثربخشی خدمات کتابخانه های عمومی را افزایش دهند.
    کلیدواژگان: گرایش کارآفرینانه، عملکرد سازمانی، نهاد کتابخانه های عمومی کشور، مدل یابی معادلات ساختاری
  • میلاد شعبانیان گزافرودی، هاجر زارعی* صفحات 73-94
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، تعیین درجه اهمیت و اولویت بندی مولفه های مدیریت از دیدگاه کتابداران با استفاده از مدل تصمیم گیری چندشاخصه فازی و ارائه مدلی مناسب جهت شناسایی عوامل موثر در انتخاب مدیران کتابخانه های عمومی از دیدگاه کتابداران است.
    روش
    نوع پژوهش حاضر کاربردی و روش پژوهش توصیفی- پیمایشی و از نوع بررسی موردی است. جامعه مورد مطالعه این پژوهش شامل دو گروه کتابدارانی با سابقه خدمت حداقل پنج سال در نهاد کتابخانه های عمومی استان گیلان که به صورت سرشماری انتخاب شدند و افراد خبره ای شامل استادان علم اطلاعات و دانش شناسی با دارا بودن مدرک تحصیلی دکتری و سابقه خدمت در کتابخانه ها که به صورت نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. جهت تحلیل داده ها ازآزمون t-student و تحلیل سلسله مراتبی جهت اولویت بندی عوامل بهره گرفته شده است. تحلیل داده ها با کمک نرم افزارهای SPSS19 صورت گرفته است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهد، معیار دانش و تخصص با وزن نرمال 257/0 از بیشترین اولویت در انتخاب مدیران کتابخانه های عمومی برخوردار است، همچنین معیار مهارت مدیریتی با وزن نرمال 201/0، معیار نگرش و بینش با وزن نرمال 181/0، معیار ویژگی شخصیتی با وزن نرمال 127/0، معیار عوامل عینی با وزن نرمال 121/0 و معیار اعتبار حرفه ای با وزن نرمال 103/0 به ترتیب در اولویت های بعدی انتخاب مدیران قرار دارند.
    اصالت/ارزش: با توجه به اهمیت انتخاب مدیران در سازمان ها، طراحی مدل های شناسایی افراد بالقوه برای استفاده از این نیروها در زمان مورد نیاز و تامین نیروهای مناسب برای تصدی سمت های مدیریتی، می توان از نتایج این تجزیه و تحلیل ها جهت انتخاب مدیرانی با صلاحیت و عملکرد بهتر برای آینده سازمان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ای اچ پی (AHP)، تصمیم گیری چندشاخصه ((MADM، کتابخانه های عمومی، مدیریت، مدل فازی
  • ونوس قادری سیاه بیدی*، مریم جعفری، علی اکبر فامیل روحانی صفحات 95-120
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی رابطه بین فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش درکتابخانه های عمومی شهر کرمانشاه انجام گرفته است.
    روش
    روش پژوهش حاضر پیمایشی و از نظر نوع هدف کاربردی است. ابزار گردآوری داده ها برای اندازه گیری هر یک از متغیر های پژوهش شامل دو پرسشنامه فرهنگ سازمانی دنیسون و پرسشنامه استاندارد مدیریت دانش لاوسون است. جامعه آماری این پژوهش بر اساس آخرین آمار تا پایان خرداد ماه سال 1393 شامل 85 نفر کتابدار شاغل در کتابخانه های عمومی شهر کرمانشاه بود. لذا، از روش سرشماری به جای نمونه گیری استفاده شد و در نهایت نیز 82 پرسشنامه جمع آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است که در سطح آمار توصیفی از شاخص هایی نظیر فراوانی، میانه، میانگین و در آمار استنباطی از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون t برای تک نمونه ای و آزمون نرمال بودن داده های کلموگروف اسمیرنف جهت پیروی داده ها از نرمال بودن استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که در مجموع وضعیت فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش در کتابخانه های عمومی شهر کرمانشاه در حد متوسط می باشد و بین فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین بین مولفه های مشارکت، سازگاری، ماموریت و یکپارچگی و مدیریت دانش رابطه معنی داری وجود دارد. در نهایت نیز بین فرهنگ سازمانی و مدیریت دانش، بر پایه متغیرهای جمعیت شناختی مطرح شده در پژوهش (جنسیت، سن، میزان تحصیلات، سابقه خدمت کتابداران، نوع سازمان، نوع فعالیت در کتابخانه، رشته تحصیلی، میزان آشنایی با اینترنت و میزان آشنایی با رایانه) تفاوت معنی داری مشاهده نگردید.
    اصالت/ارزش: این مقاله با بررسی تک تک مولفه های فرهنگ سازمانی و سنجش رابطه بین آنها با مدیریت دانش دامنه پژوهش را گسترده نموده است و تا به حال پژوهشی با این عنوان در استان کرمانشاه انجام نگرفته است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، کتابخانه عمومی، کرمانشاه، مدیریت دانش
  • فاطمه وحدانی، اعظم صنعت جو *، معصومه تجعفری دستفروش صفحات 121-140
    هدف
    هدف این پژوهش شناسایی نیازهای اطلاعاتی بازنشستگان اداره آموزش و پرورش شهرستان بجنورد به منظور برنامه ریزی برای عرضه خدمات برون کتابخانه ای به آنان است.
    روش
    این پژوهش از نوع کاربردی است که به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری آن کلیه بازنشستگان اداره آموزش و پرورش شهرستان بجنورد تا سال 1392 بودند. حجم نمونه آماری 130 نفر برآورد و از روش نمونه گیری خوشه ایاستفاده شد. گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته با 19 گویه برای سنجش چهار دسته نیازهای اطلاعاتی فردی، آموزشی، فرهنگی- اجتماعی و سیاسی، و معنوی- مذهبی صورت گرفت. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها، با کمک نرم افزار اس. پی. اس. اس. در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام شد.
    یافته ها
    در میان چهار دسته نیازهای اطلاعاتی، اولویت نیازهای اطلاعاتی بازنشستگان، به ترتیب نیازهای فردی، فرهنگی- اجتماعی و سیاسی، آموزشی، و معنوی- مذهبی بود. بازنشستگان بیشترین اطلاعات خود را از طریق تلویزیون به دست می آورند. تعداد کمی از بازنشستگان (9/26 درصد (35 نفر)) عضو کتابخانه عمومی بودند و 9/76 درصد (100 نفر) از آنان از کتابخانه های عمومی استفاده نمی کردند. بازنشستگان به ندرت از کتابخانه ها استفاده می کردند. دور بودن از کتابخانه علت عمده استفاده کم یا عدم استفاده بازنشستگان از کتابخانه عمومی و دلیل اصلی استفاده این تعداد کم بازنشستگان از کتابخانه عمومی، امانت گرفتن کتاب بود. میزان آشنایی بازنشستگان با کتابخانه های عمومی و خدمات آنها کمتر از حد متوسط (64/2) و میزان احساس ضرورت خدمات دهی از سوی کتابخانه های عمومی از نظر بازنشستگان بیشتر از حد متوسط (20/4) بود.
    اصالت/ارزش: یافته های این پژوهش می تواند به مسئولان امور در رفع نیازهای اطلاعاتی گروه های ویژه ای از جامعه کمک کند؛ چرا که شناسایی نیاز های اطلاعاتی بازنشستگان باعث می شود کتابخانه های عمومی با آگاهی از این نیاز ها بتوانند با تصمیم گیری های درست به رفع کاستی های احتمالی موجود، تدوین خط مشی مناسب مجموعه سازی و خدمات دهی و بهبود کانال های دستیابی به اطلاعات بپردازند.
    کلیدواژگان: نیازسنجی اطلاعات، نیازهای اطلاعاتی، بازنشستگان، اداره آموزش و پرورش، بجنورد، کتابخانه عمومی
  • فریده عصاره، زاهد بیگدلی، ذکرالله مروتی، مریم حسینی* صفحات 141-157
    هدف
    پژوهش حاضر در نظر دارد تا به بررسی رابطه بین ابعاد مختلف هوش فرهنگی با عملکرد شغلی کتابداران شاغل در کتابخانه های عمومی استان خوزستان بپردازد.
    روش
    پژوهش حاضر با روش پیمایشی انجام شده است و از روش همبستگی آماری برای تحلیل نتایج استفاده گردیده است. جامعه آماری شامل کلیه کتابداران کتابخانه های عمومی استان خوزستان (جمعا 230 نفر) بود که از این تعداد، بر اساس جدول کرجسی- مورگان یک نمونه 145 نفری به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. برای سنجش هوش فرهنگی و عملکرد شغلی به ترتیب پرسشنامه های ون داین و انگ (2004) و فرج پهلو و همکاران (1391) مورد استفاده قرار گرفت. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون چندگانه و همچنین ضرایب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که بین هوش فرهنگی و عملکرد شغلی کتابداران کتابخانه های عمومی استان خوزستان رابطه ای مثبت و معنی دار برقرار است. همچنین از بین ابعاد هوش فرهنگی (شناختی، فراشناختی، انگیزشی و رفتاری)، ابعاد شناختی، فراشناختی و انگیزشی آن با عملکرد شغلی کتابداران رابطه مثبت و معنی داری داشت.
    اصالت/ارزش: نتایج پژوهش حاضر بر اهمیت توجه بیشتر به هوش فرهنگی و بهبود آن در کتابداران تاکید می نماید. هوش فرهنگی تاثیر مستقیمی بر کیفیت عملکرد کتابداران دارد و عملکرد ارتباطی، جمعی، و برون سازمانی آنان را برای جذب بیشتر مخاطبان به کتابخانه و خدمات دهی بهتر تقویت می کند.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، عملکرد شغلی، کتابداران کتابخانه های عمومی، استان خوزستان
  • رضا حکیمی*، محمد علی طبسی، زهره سوری نظامی صفحات 159-172
    هدف
    هدف از اجرای پژوهش حاضر شناخت جایگاه اجتماعی کتابداران از دیدگاه شهروندان شهرهای جنوب شرق ایران است. پژوهش حاضر در سال 1392 به انجام رسید.
    روش
    روش پژوهش با توجه به ماهیت، هدف و فرضیه ها از نوع زمینه یابی و به روش پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، ساکنان شهرهای کرمان، زاهدان و بیرجند بود که حجم نمونه ای به تعداد 800 نفر به صورت خوشه ایتصادفی از قشرهای مختلف اجتماعی انتخاب شد. ابزار گرد آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود. برای پاسخگویی به پرسش های پژوهش از آمار توصیفی و شاخص های گرایش به مرکز استفاده شد. فرضیه های پژوهش با استفاده از آزمون های کروسکال والیس و کای اسکور مورد آزمون قرار گرفت.
    یافته ها
    مطالعه حاضر نشان داد که کتابداران جایگاه اجتماعی متوسط رو به پایینی در بین سایر مشاغل مورد مطالعه داشتند. کتابداران دانشگاهی در مقایسه با کتابداران کتابخانه های عمومی از منزلت اجتماعی بالاتری برخوردار بودند. یافته ها نیز نشان داد که از نظر پاسخ دهندگان، مهمترین عوامل موثر در ارتقاء منزلت اجتماعی کتابداران، احساس مسئولیت در قبال کاربران، برخورداری از دانش لازم جهت پاسخگویی به کاربران و برخورداری آنها از مهارت های ارتباطی و اطلاع یابی بود.
    اصالت/ارزش: ارزش این پژوهش در نشان دادن جایگاه اجتماعی کتابداران کتابخانه های عمومی در مقایسه با سایر مشاغل اجتماعی و نیز سایر انواع کتابخانه ها از جمله کتابداران کتابخانه های دانشگاهی بود. نتایج این پژوهش می تواند تکیه گاه خوبی برای تدوین راهبردهای ارتقاء منزلت اجتماعی کتابداران باشد.
    کلیدواژگان: کتابداران، منزلت اجتماعی، پایگاه اجتماعی، جنوب شرق ایران
  • ثریا ضیایی، عزیزه بلندی* صفحات 173-187
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی میزان اثر بخشی دور های آموزشی برگزارشده برای کتابداران کتابخانه های عمومی استان آذربایجان شرقی و پیشنهاد راهکارهایی مناسب انجام شده است.
    روش
    این پژوهش به روش توصیفی پیمایشی انجام پذیرفته است. داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته براساس الگوی کرک پاتریک، با 28 سوال بسته پاسخ و ضریب پایایی94/0 گردآوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، افزون بر استفاده از شاخص های آمار توصیفی، از روش های آمار استنباطی( آزمون تی تک نمونه ای و تحلیل واریانس یک راهه) استفاده شده است. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی کارکنان شرکت کننده در دوره های آموزشی در کتابخانه های عمومی استان آذربایجان شرقی 330 نفر بود. که به روش تصادفی ساده 178نفر آنان به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد بعد واکنش با میانگین 78/22 و انحراف معیار 24/4 بیشترین و بعد نتایج با میانگین 01/12 و انحراف معیار 906/4 کمترین میزان اثر بخشی را داشت. همچنین نتایج مقایسه-ی میانگین فراگیران نسبت به اثربخشی دوره های آموزشی با در نظر گرفتن متغیر (جنسیت و رشته ی تحصیلی) نشان داد بین دیدگاه فراگیران تفاوت معناداری وجود داشت. در حالت کلی دوره های آموزشی از دیدگاه فراگیران در ارتباط با ابعاد ارزیابی (واکنش، یادگیری، رفتار و نتایج) اثر بخش بود.
    اصالت/ ارزش: با انجام این پژوهش انتظار می رود نقش و اهمیت دوره های آموزشی برای مدیران، مسئولان و برگزار کنندگان روشن شود و آن ها با اهتمام بیشتری در این زمینه گام بردارند و زمینه های برگزاری دوره های آموزشی متعدد و مناسب با نیاز ها و خواسته های حرفه ای و شغلی کارکنان را فراهم آورند.
    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، آموزش کتابداران، اثر بخشی دوره های آموزش، ارزیابی
|
  • Gholamreza Fadaie Pages 7-13
  • Gholamreza Fadaie* Pages 15-29
    Purpose
    the aim of this article is to revise the definition of the knowledge management and propose a new model.
    Methodology
    this study depends on library texts and reviewing the existing models.
    Findings: the author argues that the knowledge is taken from the reality outside and it is the world of reality that is the first founder of our perception and knowledge. We capture the knowledge from the nature and by imitation, copying and processing we use it. That is we with our previous experiences process our perception and then we presents it to others, and ask them by communication to complete it. In this regard, two factors are very important and impressive in our knowledge shaping. One is intellectual capital and the other is social one. Useful knowledge is the one which we ought to manage it in order to use it in the best way and in suitable time, economically. The author proposes an octagonal model which emphasizes on the world of reality, then on intellectual and social capitals.
    Originality/Value: this approach is new and no one has mentioned it as far as I know.
    Keywords: Knowledge management, Social capital, Intellectual capital, World of reality, KM models
  • Morteza Rojuee *, Masoomeh Arabshahi, Hamideh Moghani Pages 31-52
    Purpose
    The purpose of this study is to evaluate the relationship between dimensions of organizational structure and variables of the implementation of knowledge management in Mashhad public libraries.
    Methodology
    A survey of 106 librarians within public libraries of Mashhad was used for this study. Robbins standard questionnaire was used to collect data about variables of organizational structure and the Nonaka and Taguchi standard questionnaire was used to collect data about different aspects of knowledge management implementation. Then, the research hypotheses were tested using structural equation modelling by Smart PlS software.
    Findings: The findings of this study showed that organizational structure variables (centralization, formalization and complexity) are negatively related to dimensions of knowledge management implementation variables (socialization, internalization, externalization and combination) in public libraries of Mashhad. Besides, the relationship between formalization and socialization was not confirmed.
    Originality/value: The organizational structure is important factor in the effectiveness of an organization in knowledge management implementation. The relationship between variables of the organizational structure and knowledge management dimensions, especially in knowledge-based organizations like public libraries, can provide an appropriate instruction for managers to optimize workers authorities, enforcement of rules and regulations and the number of jobs in the organization.
    Keywords: Organizational Structure, Knowledge Management, Public Libraries, Mashhad
  • Mohammadkarim Saberi *, Fahimeh Babalhavaeji, Nadjla Hariri, Sedigheh Mohammadesmaeil Pages 53-72
    Purpose
    The aim of this research is to investigate the effect of entrepreneurial orientation on organizational performance in Iran public libraries Foundation.
    Methodology
    The present study is an applied research. The mode of control variables is Non-experimental and the method of data collection is survey. This research is typically based on structural equation modeling. The main instrument for data collection was a questionnaire with 15 questions for entrepreneurial orientation and 12 questions for organizational performance. The study population consisted of all employees in the Iran public libraries Foundation. Using simple random sampling, 500 as the sample chosen and research questionnaire was distributed among them. Data were analyzed using LISREL and SPSS software’s.
    Findings: The results of the entrepreneurial orientation model showed that five dimensions of innovation, risk taking, competitive aggressiveness, leadership and independence are major factors influencing on establishment of the entrepreneurial orientation in the Iran public libraries Foundation. Results indicated that correlation of innovation with entrepreneurship and the impact that it has on entrepreneurship is more than risk taking, competitive aggressiveness, leadership and independence. Also the results of organizational performance model showed that Efficiency Programs, Effectiveness of activities, Patrons Satisfaction and employee satisfaction explain the organizational performance of the Iran public libraries Foundation. Finally, the results of the structural model showed that entrepreneurial orientation has a significantly positive effect on organizational performance of Iran public libraries Foundation.
    Originality/Value: The present study is a comprehensive study that investigates the effects of entrepreneurial orientation on organizational performance Iran public libraries Foundation. Therefore, administrators, policy makers and Planners can use the results of this research will enhance the effectiveness of public library services.
    Keywords: entrepreneurial orientation, organizational performance, Iran public libraries Foundation, Structural Equation Modeling
  • Hajar Zarei Pages 73-94
    Purpose
    We aimed to determine the degree of importance and prioritize management traits by means of decision making models using Fuzzy multi-criteria decision-making procedure and provide a suitable model to identify factors affecting the selection of directors of the public libraries on the basis of the librarian's perspectives.
    Methodology
    In this study, we used a descriptive survey research method and a case study. This research has investigated two groups: first group included all librarians with at least five years precedency in the work of public librarianship in Guilan public libraries and the second group, included experts in the field of library and information sciences, who have had PhD degree and have had experience of working in libraries. We used SPSS19 for analyzing extracted data.
    Findings: results showed that the measure namely “knowledge and expertise” with normal weight 0/275 was the most important trait for election of a director. Other measures sequently were “managerial skills” with a normal weight of 0/201, “insight and vision” with normal weight of 0/181, “personality” with normal weight of 0/127, “objectivity” with normal weight of 0/121, and a normal-weight measures “professional reputation” with normal weight of 0/103.
    Originality/value: Given the importance of the selection of managers in organizations, having a measurable tool for identifying potential options is a necessity in all organizations, especially public libraries as cultural foundations.
    Keywords: AHP, MADM, Public Libraries, Multi Attribute Fuzzy Model, Manager Selection
  • Venus Ghaderi *, Maryam Jafari, Ali Akbar Familrouhani Pages 95-120
    Purpose
    The present paper mainly aims to identify the relationship between organizational culture and knowledge management in Kermanshah province public libraries.
    Methodology
    this research implemented by survey method. Data collection instruments to measure the study variables include: 1) Dennison Organization Culture Questionnaire to measure organizational culture in indices such as involvement, adaptability, mission and integration. Knowledge Management Questionnaire as a comprehensive and standardized questionnaire in the area of knowledge management. Based on the most recent statistics until the end of November 2013, the community of study was composed of 85 librarians in Kermanshah public libraries. By considering the limited number of these librarians, sampling method was not used, and the total population of the study was studied, i.e. census method was used. Finally, 82 questionnaires were collected. To analyze data, inferential and descriptive statistics was applied. In the descriptive statistics level, some indices including frequency, median and mean was used and in inferential statistics, indices such as Pearson correlation coefficient, t-test for single sample and normality test for Kolmogorov Smirnov was used.
    Findings: findings indicated that the level of organizational culture and knowledge management in Kermanshah public libraries was average and there was a significant relationship between organizational culture and knowledge management. Also, there was a significant relationship between involvement, adaptability, mission and integration and knowledge management. Finally, there was no significant difference between dimensions of organizational culture and knowledge management, based on the demographic variables (gender, age, education, work experience, etc).
    Originality/Value: On the basis of this research, we can approvingly state that for the creation and improvement of knowledge management tools in Iran Public Libraries Foundation, Organizational Culture is a meaningful factor that most be considered across the policy making and implementation.
    Keywords: Public Library, Kermanshah, Knowledge Management, Organizational Culture
  • Fatemeh Vahdani, Azam Sanatjoo*, Masoumeh Tajafari Dastforoush Pages 121-140
    Purpose
    The aim of this study was to identify the information needs of education office retirees of Bojnourd city as introduction to design outreach library services to them.
    Methodology
    This survey is an applied research. The statistical population consisted of all retirees in Education Department of Bojnourd city until 2013. Estimated sample size was 130 and cluster sampling was adopted. Data were collected through a researcher made questionnaire. The questionnaire consisted of 19 statements for assessing four group information needs, including individual needs, educational, cultural-social needs, political and religious needs. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS).
    Findings: Among the four group information needs, the priority of the retiree's needs was as follows, respectively: individual needs, cultural-social needs, political needs, and educational and religious needs. The retirees met their information needs from television mostly. A small percent of retirees (26/9%) was member of a public library and majority of them (76/9%) had not used public library services. The retirees were using public library rarely. Distance from the library was the major reason for not using the library. Borrowing books was the main reason for using the library. Familiarity of the retirees with public library and its services was lower than the average (2/64%), and necessity of public library services was more than averages (4/20%) from the retiree's perspective.
    Originality/value: The findings of this study can help authorities to meet the information needs of a special group, retirees. Since this study makes the identification of the information needs of retirees, public libraries are able to make decisions to overcome the potential shortcomings, define proper collection development policies, and improve channels of access to information.
    Keywords: Information needs assessment, Information needs, Retirees, Department of Education, Bojnourd, Public library
  • Farideh Osareh, Zahed Bigdeli, Zekrollah Morovati, Maryam Hoseini Pages 141-157
    Purpose
    The purpose of this study is to investigate the relationship between Cultural Intelligence and its components with librarian's job performance in the public libraries of Khuzestan.
    Methodology
    This study is a descriptive correctional research that applied with survey method. The population is consisted of the whole librarians employing in the public libraries of Khuzestan (S=230), from which, by using the Krejcie & Morgan table, a 145 people sample were selected through stratified random sampling method. To measure the cultural intelligence and job performance, the questionnaires of Van Dyne and Ang (2004), and Farajpahlou and et al (1391) were used respectively. In order to test the research hypotheses, multiple regression and Pearson correlation coefficients were used.
    Findings: The results showed that between cultural intelligence (by cognitive and metacognitive) and librarian's job performance in the public libraries of Khuzestan, there is a significant positive relationship. Also the components of cultural intelligence (cognitive, metacognitive, motivational and behavioral) cognitive, metacognitive and motivational cultural intelligence have a significant positive relationship with job Performance of librarians.
    Originality/Value: On the basis of this research, we can approvingly said that for create any increase in the job performance of public librarians, directors must invoke the cultural intelligence of them as an important priority.
    Keywords: Cultural Intelligence, Job Performance, Librarians, Public Library, Khuzestan
  • Reza Hakimi *, Mohammad Ali Tababsi, Zohre Sorinezami Pages 159-172
    Purpose
    The Current research was directed towards determining the social statues of the librarian from the point of view of the inhabitants in the south east provinces of Iran.
    Methodology
    This survey was carried out on the pattern of the descriptive method. The Study was carried out in 2013. Our community of study was the people of Zahedan, Kerman and Birjand. Our sample was 800 people who were Cluster- randomly chosen among the different studied jobs and we used a researcher-made questionnaire for collecting data.
    Findings: The findings of the survey showed that social status of the librarians was in the mediocre level. The social status of academic librarians was higher than the social status of public librarians in the viewpoint of people. The community of research believed that the important factors to increase social status of librarians were as follows: The sense responsibility, the sufficient information literature of the librarians, having information knowledge to reply user, and enough skills of communication with users.
    Originality/Value: By Studying social statutes and extracting effective factors determining social statues librarians, the professional communities and directors can concentrate on the ingredient elements.
    Keywords: Social Status, Public Librarians, Academic Librarians, South East of Iran
  • Soraya Ziaei, Azize Bolandi* Pages 173-187
    Purpose
    This study aimed at the evaluation of the effectiveness of educational courses held for public librarians in east Azerbaijan province and proposes appropriate solutions for improvement the courses.
    Methodology
    This research implemented using survey method. Kirk-Patrick model was used for evaluation and collecting data through a questionnaire that had 28 questions. The reliability coefficient of this tool was 0/94 and Validity of it, approved by selected experts. The community of study consisted of all employees participated in educational courses in public libraries in east Azerbaijan province (330 people), and 178 ones were selected randomly as sample to fill questionnaire. To analyze the extracted data, we used descriptive and inferential statistics (one-sample t-test and ANOVA).
    Results
    Results showed that the “Response” dimension with average score of 22/78 with 4/24 Standard Deviation (SD) had the highest effectiveness. “Results” dimension was in the lowest level with the average score of 12/01 and 4/906 SD. Also the results of comparison between learner's average scores of effectiveness, considering the variables namely gender and field of study, showed that there was significant difference between the views of learners.
    Originality/Value: Originality of this research was in the reveal of the weakness in the applicability of educational courses in Iran Public Libraries Foundation and the need for concentrating on objective results.
    Keywords: Public Libraries, Educational Courses, Effectiveness of Training, Educational Assessment