فهرست مطالب

تحقیقات علوم رفتاری - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1395)

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/30
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مقالات پژوهشی
  • محسن معروفی، وجیهه حاجی حسینی، مریم معروفی، محمدرضا مراثی، نصرالله علیمحمدی صفحات 1-6
    زمینه و هدف
    نتایج مطالعات حاکی از آن است که آلکسی تایمیا می تواند عامل خطرزا برای طیف وسیعی از بیماری های جسمی و اختلالات روانی باشد. این پژوهش، به منظور ارزیابی پیش بینی شانس ابتلا به بیماری روان تنی با توجه به ابعاد مختلف آلکسی تایمیا انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مورد- شاهدی بر روی 146 نمونه انجام شد که به روش سرشماری از بین مراجعان به درمانگاه روان تنی شهر اصفهان انتخاب شدند. شرکت کنندگان در پژوهش حاضر، به مقیاس آلکسی تایمیای تورنتو جواب دادند و داده ها با روش آماری رگرسیون لجستیک و با استفاده از نرم افزار SPSS، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    به ازای هر یک واحد افزایش نمره کلی آلکسی تایمیا، شانس ابتلا به بیماری روان تنی به میزان پنج درصد افزایش معنی داری پیدا کرد (008/0 > P). از طرف دیگر، به ازای هر واحد افزایش نمره دشواری در شناسایی احساس ها، شانس ابتلا به بیماری روان تنی به میزان یازده درصد افزایش داشت.
    نتیجه گیری
    شدت آلکسی تایمیا و به ویژه یکی از زیرمجموعه های آن یعنی «دشواری در شناخت احساسات» می تواند شانس ابتلا به بیماری های روان تنی را به طور قابل ملاحظه ای افزایش دهد. از این رو، بر اساس یافته های حاصل از مطالعه حاضر، می توان الکسی تایمیا را به عنوان یک ابزار پیش بین برای بیماری های روان تنی معرفی نمود.
    کلیدواژگان: بیماری روان تنی، آلکسی تایمیا، شانس ابتلا
  • شهلا آکوچکیان، فاطمه صالحی، مصطفی نجفی، آسیه الماسی صفحات 7-13
    زمینه و هدف
    اختلال وسواسی- جبری (Obsessive-compulsive disorder یا OCD) در سیستم طبقه بندیDiagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-5th Edition(DSM-5) که در سال 2013 منتشر شد، فصل جداگانه ای را به خود اختصاص داد که با عقاید، تصاویر، نشخوارها، افکار ناخواسته و اضطرابی به صورت مزاحم و مکرر و یا رفتارهای ذهنی و عملی تکرار شونده تعریف می شود. در بررسی های بالینی بیماران مبتلا به OCD،مواردی از شکایات بیماران از علایم ادراری وجود دارد و این فرضیه را مطرح می کند که اختلال وسواسی- جبری با علایم ارولوژی مانند تکرر ادرار و... در ارتباط می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر در سال 1393 بر روی 100 بیمار مراجعه کننده به درمانگاه وسواس وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گرفت. جهت تعیین شدت ابتلای بیمار به وسواس، از پرسش نامه نمره دهی افکار و رفتارهای وسواسی Yale-Brown (Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale یا Y-BOCS) و جهت بررسی میزان اضطراب و افسردگی ازمقیاس نمره دهی بیمارستانی اضطراب و افسردگی (Hospital anxiety and depression scale یا HADS) استفاده شد. برای بررسی نمره علایم ادراری نیز پرسش نامه بررسی علایم مجاری ادراری تحتانی (Lower urinary tract symptoms questionnaire یا LUTSQ) و چک لیستی شامل 25 علامت مربوط به علایم ادراری مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های t، 2c و آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه و همبستگی Pearson در نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره علایم ادراری در بیماران مورد مطالعه، 8/6 ± 1/11 با دامنه 27-0 بود. بین نمره علایم ادراری و نمره اختلال وسواسی- جبری همبستگی مستقیم و معنی داری وجود داشت (022/0 = P). همچنین، بین نمره اضطراب و افسردگی و علایم ادراری نیز همبستگی مستقیمی مشاهده شد (001/0 >P). از طرف دیگر، همبستگی مستقیمی بین نمره اختلال وسواسی- جبری و نمره اضطراب و افسردگی بود (049/0 = P).
    نتیجه گیری
    اختلال وسواس در بیش از نیمی از مشارکت کنندگان با علایم ادراری همراه بود و در 74 درصد بیماران علایم همبود اختلال اضطراب و افسردگی نیز وجود داشت. بنابراین، در مصاحبه و درمان این بیماران باید به این همبودی ها توجه نمود و در مداخلات درمانی به درمان آن ها نیز اهتمام ورزید تا از سرگردانی بیماران به خصوص در زمینه شکایات ادراری جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، جبری، علایم ادراری، اضطراب، افسردگی
  • افضل اکبری بلوطبنگان، فاطمه رحمانی، سحر عشق آبادی صفحات 14-22
    زمینه و هدف
    پرخاشگری از جمله مواردی است که امروزه در میان نوجوانان در سراسر جهان شایع است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی روایی و اعتبار مقیاس پرخاشگری بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع مطالعات روان سنجی بود. از کلیه دانش آموزان 10 تا 13 ساله شهر سمنان، تعداد 607 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. همه آن ها پرسش نامه پرخاشگری و انگیزش تحصیلی Harter (جهت روایی همزمان) را تکمیل کردند. تحلیل عاملی اکتشافی، همبستگی سوال- نمره کل و تحلیل اعتبار برای بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس پرخاشگری اجرا شد. همچنین، از مدل پاسخ مدرج SamiJima برای برازندگی داده ها و تحلیل استفاده شد.
    نتایج
    نتایج تحلیل عاملی نشان داد که مقیاس پرخاشگری از یک عامل اشباع شده و دارای شاخص های برازش مناسبی است. پرخاشگری با انگیزش تحصیلی (17/0-)، پیشرفت تحصیلی (41/0-)، غیبت از مدرسه (41/0) و انضباط (35/0-) رابطه معنی داری داشت (01/0 P <). ضریب Cronbach’s alpha برای کل مقیاس 82/0 به دست آمد. داده های پاسخ سوال ها با مدل SamiJima برازندگی مناسبی داشت و تابع آگاهی آزمون در دامنه 8/0+ تا 3+ پیوستار ویژگی بود. تحلیل های آماری با نرم افزارهای SPSS، EQS و Multilog اجرا شد.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی پرسش نامه پرخاشگری در جامعه نوجوانان، از خصوصیات روان سنجی قابل قبولی برخوردار بود و می توان از آن به عنوان ابزاری معتبر در پژوهش های روان شناختی استفاده کرد. پیشیگری از پرخاشگری و کاهش آن، آگاهی خانواده ها، مدیران، معاونان و معلمان از علایم این مشکل، علل ایجاد آن و راه های برخورد با این مساله ضروری است.
    کلیدواژگان: مقیاس پرخاشگری، روایی، پایایی
  • بررسی نیازهای آموزش روانی خانواده بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی یک
    مجید برکتین، عباس عطاری، فریبا نوری، مهین امین الرعایا صفحات 23-29
    زمینه و هدف
    خانواده بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی یک، فشارهای زیادی را متحمل می نمایند. ارزیابی نیازهای آموزش روانی مراقبان این بیماران، یکی از پیش نیازهای اساسی در بهداشت روان آن ها است. هدف از انجام مطالعه حاضر، توصیف نیازهای آموزشی خانواده بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، از نوع کیفی و روش آن پدیدارشناسی بود. در این مطالعه منابع اطلاعات، اعضای مراقبت کننده از بیمار مبتلا به اختلال دوقطبی نوع یک بودند که نمونه گیری از آن ها به صورت مبتنی بر هدف صورت گرفت و نمونه گیری تا رسیدن به مرحله اشباع ادامه یافت. در نهایت، 20 نفر مورد بررسی قرار گرفتند. روش جمع آوری اطلاعات با استفاده از تکنیک های مصاحبه و بحث گروهی بود و به روش هفت مرحله ای Colaizzi مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های حاصل از مصاحبه ها در کدبندی آخرین سطح به 7 مفهوم اصلی با عناوین شناخت بیماری، نحوه مقابله با مشکلات رفتاری ناشی از علایم بیماری، همکاری درمانی، پذیرش بیمار از جانب خانواده، نیاز به خدمات مشاوره، نیاز به آموزش های درمانی و نقش پذیری اجتماعی، تقسیم شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که خانواده و مراقبان بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی یک، نیازمند آموزش اختصاصی روانی- اجتماعی در حوزه های مشخص می باشند. پیشنهاد می گردد که مطالعات بعدی به روش مداخله ای در این حوزه انجام شود.
    کلیدواژگان: اختلال دوقطبی یک، آموزش روانی، خانواده، نیازسنجی
  • سیده سلیل ضیایی، فریبا زرانی، فرشته موتابی، حسین کارشکی، شهریار شهیدی صفحات 30-40
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه رفتارهای اجتماعی انتظاری (ASBQ یا Anticipatory social behaviors questionnaire) در جمعیت دانشجویی انجام شد.
    مواد و روش ها
    شرکت کنندگان در این پژوهش 460 نفر (280 نفر دختر، 180 نفر پسر) بودند که پرسش نامه رفتارهای اجتماعی- انتظاری را تکمیل کردند و 284 نفر (198 نفر دختر، 86 نفر پسر) که علاوه بر پرسش نامه رفتارهای اجتماعی- انتظاری، چک لیست اضطراب و فوبی اجتماعی (SPAI یا Social phobia and anxiety inventory)، پرسش نامه ارزیابی فراوانی اجتناب مخفی (SAFE یا Subtle avoidance frequency examination)، مقیاس فوبی اجتماعی (SPIN یا Social phobia inventory) و مقیاس هراس اجتماعی (SPS یا Social phobia scale) را پاسخ گفتند. 55 بیمار مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی نیز به ASBQ پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از آزمون t مستقل، تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA)، ضریب همبستگی Pearson، ضریب Cronbach’s alpha و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.
    یافته ها
    در محاسبه روایی ملاکی، ضریب همبستگی Pearson بین نمره ASBQ با نمره های پرسش نامه های ذکر شده معنی دار بود. انجام روایی تحلیل عاملی، ساختار دو عاملی برای این پرسش نامه به دست داد و محاسبه روایی تمایز گروهی با روش آزمون t مستقل و MANOVA نشان داد که تفاوت نمره ASBQ و خرده مقیاس های آن در دو گروه مبتلا به اضطراب اجتماعی و غیر مبتلا در سطح معنی دار بود. همچنین، همسانی درونی پرسش نامه رفتارهای اجتماعی انتظاری بر حسب ضریب Cronbach’s alpha بالا و قابل قبول به دست آمد و پایایی بازآزمایی نیز تایید شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج می توان گفت که نسخه فارسی ASBQ ابزاری معتبر برای سنجش رفتارهای اجتماعی- انتظاری در جمعیت ایرانی است.
    کلیدواژگان: رفتارهای انتظاری، اضطراب اجتماعی، پایایی، روایی
  • مریم قادری نجف آبادی، رسول سلیمانی نجف آبادی، محمد مرادی سروش، محمد مرادی سروش صفحات 41-49
    زمینه و هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش تکنیک های ذهن آگاهی بر جهت گیری زندگی، رضایت از زندگی و پذیرش و عمل در زنان معتاد تحت توان بخشی بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به روش شبه تجربی و بر اساس طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه شاهد انجام شد. جامعه آماری شامل تمام زنان معتاد سم زدایی شده بود که دوره سم زدایی را پشت سر گذاشته بودند و در زمان اجرای پژوهش، در مرکز توان بخشی پرستو در شهر نجف آباد، تحت توان بخشی قرار داشتند. حجم نمونه را 24 نفر از زنان معتاد تحت توان بخشی تشکیل داد که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شکل تصادفی به دو گروه 12 نفره آزمایش و شاهد تقسیم شدند. گروه آزمایش از 8 جلسه آموزش گروهی تکنیک های ذهن آگاهی طی دو ماه بهره بردند؛ در حالی که گروه شاهد تنها تحت آموزش های معمول برای بازتوانی قرار گرفتند. افراد هر دو گروه آزمایش و شاهد در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به پرسش نامه های جهت گیری زندگی (Life orientation test یا LOT)، مقیاس رضایت از زندگی (Satisfaction with life scale یا SWLS) و پذیرش و عمل- نسخه دوم (Acceptance and action questionnaire-II یا AAQ-II) پاسخ دادند که قبل و بعد از مداخله تکمیل گردید. داده ها نیز با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از کنترل نمرات پیش آزمون، تفاوت معنی داری بین میانگین نمرات جهت گیری زندگی، رضایت از زندگی و پذیرش و عمل در دو گروه آزمایش و شاهد در مرحله پس آزمون وجود داشت (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    آموزش تکنیک های ذهن آگاهی در بهبود متغیرهای روان شناختی جهت گیری زندگی، رضایت از زندگی و پذیرش و عمل موثر می باشد و می تواند به عنوان روش درمانی مناسبی در درمان زنان معتاد تحت توان بخشی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تکنیک های ذهن آگاهی، جهت گیری زندگی، رضایت از زندگی، پذیرش و عمل، زنان معتاد
  • مجتبی حبیبی، خدیجه سلمانی، امید امانی، زهره رافضی، ساناز سادات نعمت الله زاده صفحات 50-55
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر، به منظور بررسی مقایسه ای تجارب معنوی و تاب آوری در زنان مبتلا به سرطان پستان تحت پرتو درمانی و همتایان عادی انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع مقایسه ای پس رویدادی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان تحت پرتو درمانی و همتایان عادی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی از اردیبهشت تا اوایل مهر 1392 تشکیل دادند. نمونه پژوهش به روش در دسترس و به تعداد 50 نفر از میان زنان مبتلا به سرطان پستان دارای سابقه جراحی و ماستکتومی انتخاب شدند که دوره شیمی درمانی را به اتمام رسانده و تحت پرتو درمانی بودند و در مقایسه با 50 نفر از همتایان عادی قرار گرفتند که از نظر سن، تحصیلات، وضعیت تاهل با گروه مطالعه مشابه بودند. داده های پژوهش با استفاده از مقیاس تجارب معنوی روزانه و مقیاس تاب آوری Connor و Davidson جمع آوری گردیده و توسط نرم افزار SPSS و روش آماری تحلیل واریانس چند متغیره و t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین تجارب معنوی زنان مبتلا به سرطان پستان با زنان سالم تفاوت معنی داری به لحاظ آماری وجود داشت (05/0 > P). تجارب معنوی زنان مبتلا به سرطان پستان بیشتر از زنان سالم بود. همچنین، بین تاب آوری زنان مبتلا به سرطان پستان با همتایان عادی تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0 P <). تاب آوری زنان سالم بیشتر از زنان مبتلا به سرطان پستان بود.
    نتیجه گیری
    تجارب معنوی و تاب آوری در بیماران مبتلا به سرطان پستان و تحت پرتو درمانی تاثیرگذار بود. از این رو، به نظر می رسد که یافتن روش هایی برای افزایش تاب آوری و تجارب معنوی در بهبود و کنترل بیماری آنان ضروری است. پیشنهاد می شود که پژوهش های آینده، با الهام از نتایج این پژوهش در پی ارتقای قدرت تاب آوری زنان مبتلا به سرطان برآمده و به بررسی اثرات آن بر سلامت روان و کیفیت زندگی این گروه از بیماران اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: تجارب معنوی، تاب آوری، زنان مبتلا به سرطان پستان
  • افسانه سرتیپ زاده، مهناز علی اکبری، سیده راضیه طباییان صفحات 56-63
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر، منابع استرس زا و محیط های نامساعد، رو به افزایش است. از سوی دیگر، جمعیت سالمندان در جهان رو به افزایش می باشد. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی تاثیر معنویت درمانی بر تاب آوری سالمندان مقیم خانه سالمندان بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه شاهد انجام شد. جامعه آماری را در این پژوهش کلیه سالمندان مقیم خانه سالمندان صادقیه اصفهان تشکیل داد. از بین سالمندانی که در مقیاس تاب آوری نمره زیر 50 کسب نمودند، 20 نفر به صورت تصادفی در دو گروه 10 نفری آزمایشی و شاهد قرار گرفتند. گروه آزمایشی، مداخله مبتنی بر رویکرد معنویت درمانی را طی 8 جلسه که توسط محقق ارایه گردید، دریافت نمودند. سپس، پرسش نامه تاب آوری (Connor-Davidson، که در ایران ضریب Cronbach’s alpha آن 87/0 و پایایی به روش بازآزمایی 73/0 به دست آمده است)، در مراحل پس آزمون و پیگیری توسط نمونه مورد پژوهش، تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و به روش تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر انجام شد.
    یافته ها
    معنویت درمانی به شیوه گروهی باعث اختلاف بارز در میانگین نمرات گروه آزمایش در مراحل پس آزمون و پیگیری نسبت به مرحله پیش آزمون گردید. در مراحل پس آزمون و پیگیری، به صورت معنی داری در افزایش تاب آوری سالمندان موثر بوده است (001/0 < P).
    نتیجه گیری
    معنویت درمانی روش مناسبی جهت افزایش تاب آوری در سالمندان می باشد. آنان با شرکت در جلسات گروهی معنویت درمانی و تبادل افکار و عقاید، این توانایی و آگاهی را کسب می کنند که زندگی همواره دارای معنی است و می توان در هر پیشامدی معنی و هدفی یافت. با توجه به تناسب معنویت درمانی با بافت فرهنگی و مذهبی ایران، پیشنهاد می گردد که در گروه های سنی دیگر و همچنین، مقایسه آن با روش های معنی درمانی و شناخت درمانی جهت افزایش تاب آوری مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: معنویت درمانی، تاب آوری، سالمند
  • فرشته مومنی صفحات 64-71
    زمینه و هدف
    تنظیم هیجانی فرایندی است که در طی آن، افراد هیجانات خود را به صورت هشیارانه و ناهشیار تعدیل می نمایند. پژوهش حاضر، با هدف بررسی اثربخشی آموزش تنظیم هیجانی بر کاهش افسردگی در دانشجویان دختر مبتلا به افسردگی ساکن خوابگاه در شهر تهران انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر، نیمه تجربی همراه با دو گروه آزمایش و شاهد با اجرای پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری شش ماهه بود. نمونه ای متشکل از 30 نفر از دانشجویان در نیمسال اول سال تحصیلی 90-1389 که مبتلا به افسردگی بودند و تحت درمان دارویی قرار داشتند، به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت آموزش تنظیم هیجانی قرار گرفته و گروه شاهد در لیست انتظار قرار داده شد. شش ماه پس از اتمام آموزش از کلیه شرکت کنندگان پیگیری به عمل آمد. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش شامل پرسش نامه تنظیم هیجانی شناختی (Garnefski و همکاران)، مقیاس تنیدگی، اضطراب و افسردگی (Lovibond) و سیاهه افسردگی Beck (Beck و Sreer) بود که در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری توسط آزمودنی ها تکمیل شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که نمرات پس آزمون و پیگیری افسردگی در گروه آزمایش کاهش یافت (01/0 > P). همچنین، در زیرمقیاس سرزنش خود کاهش و در زیرمقیاس های کنار آمدن و مثبت اندیشی افزایش معنی دار نمرات، هم در مرحله پس آزمون و هم پیگیری در گروه آزمایش وجود داشت. این در حالی است که در گروه آزمایش، نمرات پس آزمون و پیگیری اضطراب تغییر معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    بنابر یافته ها نتیجه گیری می شود که می توان از آموزش تنظیم هیجانی در جهت کاهش افسردگی و بهبود تنظیم هیجانی دختران دانشجوی مبتلا به اختلال افسردگی اساسی تحت دارو درمانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آموزش تنظیم هیجانی، افسردگی، اضطراب، مشکلات تنظیم هیجانی، دانشجویان خوابگاه
  • سید جعفر احمدی، مجتبی گشول، طیبه صفری، منصوره همتیان، زهرا خلیلی صفحات 72-77
    زمینه و هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی استفاده از رایانه بر میزان یادگیری مفاهیم پیش نیاز ریاضی و مفاهیم شناختی دیگر در کودکان دارای اختلال اوتیسم بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و همراه با گروه شاهد بود. جامعه آماری پژوهش را 60 نفر از کودکان 6 تا 14 سال دارای اختلال اوتیسم تشکیل دادند که در مرکز اوتیسم اصفهان در حال آموزش بودند. 16 نفر از این افراد به صورت تصادفی ساده انتخاب و بر اساس شدت نشانگان اوتیسم، همتاسازی شدند و پس از آن در دو گروه 8 نفره قرار گرفتند. شرکت کنندگان گروه آزمایش به مدت 6 ماه تحت مداخله با استفاده از رایانه و روش تحلیل رفتار کاربردی (Applied behavior analysis یا ABA) قرار گرفتند. گروه شاهد تنها روش ABA را دریافت کردند. از چک لیست محقق ساخته برای سنجش یادگیری مفاهیم شناختی و مفاهیم پیش نیاز ریاضی استفاده شد و داده ها با استفاده از آزمون کواریانس تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که دو گروه آزمایش و شاهد، تفاوت معنی داری در پس آزمون مفاهیم شناختی (009/0 = P) و مفاهیم پیش نیاز ریاضی (001/0 = P) داشتند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که استفاده از رایانه، علاوه بر مداخله به روش ABA، بر یادگیری مفاهیم پیش نیاز ریاضی و مفاهیم شناختی در کودکان دارای اختلال اوتیسم موثر است.
    کلیدواژگان: رایانه، تحلیل رفتار کاربردی، مفاهیم شناختی، مفاهیم پیش نیاز ریاضی، اوتیسم
  • احمد ولیخانی، مهدی ایمانی صفحات 78-84
    زمینه و هدف
    مساله فرهنگ و شخصیت در دهه های اخیر مورد توجه بسیاری از روان شناسان و مردم شناسان در سراسر دنیا قرار گرفته است؛ به طوری که حجم مطالعاتی زیادی را به ویژه در غرب به خود اختصاص داده است، اما این مساله مهم در ایران با وجود فرهنگ ها و قومیت های متنوع و غنی، به شدت از سوی محققان مورد غفلت قرار گرفته است. از این رو، تحقیق حاضر به دنبال مقایسه صفات شخصیت مرزی، اسکیزوتایپی و مولفه های آن ها بین دانشجویان اقوام فارس، ترک، کرد و لر بود.
    مواد و روش ها
    روش تحقیق از نوع علی- مقایسه ای بود. در مجموع، 200 نفر از دانشجویان خوابگاهی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسش نامه های صفات شخصیت مرزی (Borderline personality یا STB) و اسکیزوتایپی (Schizotypal personality یا STA) بین آنان تکمیل گردید. داده ها با استفاده از مجموعه ای از تحلیل های واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین گروه های قومی مورد مقایسه در شخصیت مرزی و اسکیزوتایپی تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0 < P). نتایج دیگر نشان داد که از بین سه مولفه مقیاس شخصیت اسکیزوتایپی، تنها مولفه تفکر سحرآمیز و از بین مولفه های شخصیت مرزی نیز تنها مولفه ناامیدی بین گروه های قومی دارای تفاوت معنی داری بود (01/0 > P). در مولفه تفکر سحرآمیز دانشجویان قوم کرد و ترک نسبت به دانشجویان قوم فارس و لر نمره بالاتری را کسب کردند. در مولفه ناامیدی، تنها تفاوت یافت شده بین دانشجویان کرد و ترک بود؛ بدین صورت که دانشجویان قوم کرد از دانشجویان قوم ترک نمره بالاتری را در این مولفه کسب کردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، می توان ادعا کرد که قومیت بر روی شخصیت تاثیر می گذارد، اما نیاز به تحقیقات بیشتر در این حوزه بین گروه های قومی ایران ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شخصیت مرزی، شخصیت اسکیزوتایپی، قوم فارس، قوم ترک، قوم کرد، قوم لر
  • مهناز علی اکبری دهکردی، احمد علی پور، پرستو عباسپور، الیاس سلیمی، یارحسین صفری صفحات 85-91
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش باورهای فراشناختی، تیپ شخصیتی D و بهزیستی روانی در پیش بینی شدت علایم بیماری پسوریازیس انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه مورد مطالعه را تمامی افرادی تشکیل داد که برای درمان بیماری پسوریازیس به درمانگاه های پوست شهر کرمانشاه در زمستان سال 1393 مراجعه کرده بودند. برای انتخاب نمونه، تعداد 115 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. از بین این تعداد، 51 نفر مرد بودند. پس از تکمیل مقیاس درجه بندی شدت علایم پسوریازیس توسط پزشک، پرسش نامه های مورد نظر شامل مقیاس تیپ شخصیتی D، پرسش نامه بهزیستی روانی، پرسش نامه فراشناخت Cartwright-Hatton و Wells اجرا گردید. روش ضریب همبستگی Pearson و معادلات ساختاری برای تحلیل داده ها به کار گرفته شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که باورهای فراشناختی و تیپ شخصیتی D رابطه منفی و معنی داری با بهزیستی روانی داشت. همچنین، باورهای فراشناختی و سنخ شخصیتی D، از طریق کاهش بهزیستی روانی، شدت علایم بیماری پسوریازیس را پیش بینی نمود.
    نتیجه گیری
    کمک در غنی سازی بهزیستی فردی در تمامی مولفه های آن از طریق مدخلات آموزشی روان شناختی متناسب می تواند کمکی در جهت تسریع درمان مبتلایان به این بیماری باشد.
    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، بهزیستی روانی، تیپ شخصیتی D، پسوریازیس
  • زبیر صمیمی، فاطمه میردورقی، جعفر حسنی، محمد مهدی ذاکری صفحات 92-102
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان و تحمل پریشانی در رفتارهای پرخطر دانشجویان صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در یک طرح همبستگی و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، از بین دانشجویان دانشکده های مختلف دانشگاه خوارزمی در سال تحصیلی 94-1393، 240 نفر دانشجو (146 نفر دختر و 94 نفر پسر) انتخاب شدند و پرسش نامه راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان ( Cognitive Emotion Regulation Questionnaire یا CERQ ) ، تحمل پریشانی و مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی را تکمیل نمودند. داده های حاصل با استفاده از ضریب همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون چندگانه (گام به گام) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    ضرایب همبستگی نشان داد که راهبردهای سازگارانه (پذیرش، تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، ارزیابی مثبت و دیدگاه پذیری) با برخی رفتارهای پرخطر (رانندگی خطرناک، خشونت، سیگار کشیدن، مصرف مواد، مصرف الکل، دوستی با جنس مخالف) رابطه منفی معنی داری داشت. دو راهبرد ناسازگارانه (ملامت دیگران و فاجعه سازی) با رفتارهای پرخطر رانندگی خطرناک، خشونت، سیگار کشیدن، مصرف مواد، رابطه و رفتار جنسی رابطه مثبت معنی داری را نشان داد. بر اساس یافته ها، بین مولفه های تحمل پریشانی (تحمل، جذب و ارزیابی) نیز با برخی رفتارهای پرخطر (رانندگی خطرناک، خشونت، سیگار کشیدن، مصرف مواد، رابطه و رفتار جنسی) ارتباط منفی معنی داری مشاهده شد. از بین پنج راهبرد سازگارانه نظم جویی هیجان، به جز راهبرد دیدگاه گیری، هر چهار راهبرد دیگر (تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، ارزیابی مجدد مثبت و پذیرش) قادر به پیش بینی برخی رفتارهای پرخطر بودند. از بین راهبردهای ناسازگارانه نیز راهبرد فاجعه سازی و ملامت دیگران توانست برخی رفتارهای پرخطر را پیش بینی نماید. همچنین، از بین مولفه های تحمل پریشانی، ارزیابی و جذب نقش پیش بینی کنندگی برای برخی از رفتارهای پرخطر را داشتند. در مجموع، از بین سایر متغیرهای پیش بین، دو راهبرد تمرکز مجدد بر برنامه ریزی و ارزیابی مجدد مثبت با تبیین 11/0 درصد از واریانس نمرات خشونت، بالاترین ضریب تبیین را برای رفتارهای پرخطر به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    راهبردهای نظم جویی شناختی هیجانی و تحمل پریشانی، پیش بینی کننده مهمی در بروز رفتارهای پرخطر در دانشجویان به شمار می روند. بنابراین، در برنامه های آموزشی برای پیشگیری و کاهش رفتارهای پرخطر دانشجویان، باید به راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان و تحمل پریشانی توجه ویژه داشت.
    کلیدواژگان: راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، تحمل پریشانی، رفتارهای پرخطر
  • سمیرا گوهری، محمد نقی فراهانی، هادی پرهون، کمال پرهون صفحات 103-110
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع فزاینده فرار دختران نوجوان از خانه و عواقب ناگوار فردی و اجتماعی آن، پژوهش حاضر با هدف بررسی پنج عامل بزرگ شخصیت، خودکارامدی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان در دختران فراری و عادی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از حیث هدف، بنیادی و از نظر شیوه جمع آوری داده ها، از نوع توصیفی بود. جامعه آماری مطالعه را کلیه دختران فراری شهر کرمانشاه در سال 1393 تشکیل داد که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 50 نفر انتخاب و با 50 نفر از دختران یکی از دبیرستان های شهر کرمانشاه از لحاظ جنس، سن و تحصیلات همتاسازی شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه پنج عامل بزرگ شخصیتی (Five-Factor Model یا FFM)، پرسش نامه خودکارامدی عمومی ( General Self-Efficacy Scale یا GSES ) و پرسش نامه راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان ( Cognitive Emotion Regulation Questionnaire یا CERQ ) بود. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین دو گروه در متغیرهای روان رنجورخویی، گشودگی، برون گرایی، وظیفه شناسی، توافق، خودکارامدی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجانی تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    با توجه به روند رو به رشد فرار دختران از منزل و مسایل و عواقب حاصل از فرار دختران، توجه به مساله پیشگیری و شناسایی عوامل زمینه ساز و اجرای مداخلات گوناگون جهت اصلاح آن ها، امری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: دختران فراری، پنج عامل بزرگ شخصیت، خودکارامدی
  • مقالات مروری
  • مهدی سلیمانی، خدابخش احمدی، ابوالفضل محمدی صفحات 111-124
    زمینه و هدف
    در این مطالعه مروری منظم، ضمن معرفی درمان به روش مواجهه واقعیت مجازی (VRET یا Virtual exposure therapy) نتایج اثر آن بر اختلال های اضطرابی و PTSD (Post traumatic stress disorder) مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. VRET، نسبت به درمان های مواجهه زنده و مواجهه خیالی برتری هایی دارد، از جمله کنترل پذیری و امنیت بیشتر درمانجو امکان پذیر بوده و به عنوان یک روش درمانی جدید برای بازیابی و بازسازی تجارب هیجانی آسیب زا معرفی شده است.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر به روش مرور نظام مند، جستجو در پایگاه های Sciencedirect و Pubmed انجام شد. در پیشینه پژوهش 39 مطالعه مداخله به دست آمد که VRET را برای درمان اختلال های اضطرابی و PTSD مختلف به کار برده بودند.
    یافته ها
    VRET در درمان اختلال های اضطرابی از جمله هراس خاص و اجتماعی، اختلال استرس پس از ضربه، اختلال وحشت زدگی و گذرهراسی، اختلال و اضطراب فراگیر، اثرات مثبت در سنجش های پس از درمان نشان داده است و در مقایسه با روان درمان های موثر فعلی از جمله درمان مواجهه زنده و رفتار درمانی- شناختی، اثرات مثبت مشابه داشته است. نتایج پیشینه پژوهش نشان داد که اثرمندی VRET در سطوح شناختی، رفتاری و فیزیولوژیک رخ می دهد. همچنین، نتایج مثبت درمانی به طور عمده در پیگیری های بلند مدت نیز حفظ شد.
    نتیجه گیری
    VRET به عنوان یک روش درمانی جدید می تواند، بخشی از فرایند درمان اختلال های اضطرابی و PTSD قرار گیرد و مطالعات و فعالیت های پژوهشی به سمت این موضوع گسترش یابد.
    کلیدواژگان: درمان مواجهه واقعیت مجازی، اختلال های اضطرابی، PTSD، مرور نظام مند
  • فریبا زرانی، صلاح الدین اسمعیلی، نیره قشنگ، سوده آقامحمدی، محمود خزایی صفحات 125-136
    کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (Diagnostic And Statistical Manual of Mental Disorders)، زبان استانداردی را فراهم می کند که پزشکان، محققان و متصدیان بهداشت عمومی از آن برای برقراری ارتباط در مورد اختلالات روانی استفاده نمایند. این راهنما اولین بار در سال 1968 اصلاح گردید و آخرین ویرایش آن (نسخه پنجم) (DSM-5) در سال 2013 ارایه شد. از مهم ترین تغییرات صورت گرفته در DSM-5 می توان به تغییر در رسم الخط، بازنگری تعریف اختلال روانی، نظم بازنگری شده رده بندی ها، ملاحظات مربوط به دوره زندگی و مسایل رشد و نموی، گروه بندی اختلالات با تمرکز بیشتر بر علوم اعصاب و تاکید کمتر بر بروز علایم، افتراق بین تشخیص اصلی و دلیل مراجعه، مشخص ساختن قطعیت یا موقتی بودن تشخیص، طبقات جدید سایر اختلالات معین (Other specified disorder) و سایر اختلالات نامعین (Unspecified disorder) و جایگزین نامعین (Not otherwise specified یا NOS)، حرکت به سوی ارزیابی ابعادی، افول نظام تشخیص محوری، تاکید بر مسایل فرهنگی و جنسیتی و بازنگری معیارهای تشخیصی اشاره نمود. هدف از انجام مطالعه حاضر، نگاهی یکپارچه، نقادانه و کاربردی به تغییر و تحولات انجام شده بود. بیشترین میزان انتقادات، در رابطه با طبی نگری افراطی مسایل بهنجار در نسخه جدید DSM می باشد. مناقشات اصلی به نحوه تعریف بعضی از اختلالات، مساله تورم تشخیصی و تاثیر نابجای شرکت های دارویی مربوط می گردد. در بخش پایانی تحقیق به چشم انداز آینده طبقه بندی اختلالات روانی اشاره گردید. به نظر می رسد که در آینده پروژه، معیارهای ابعادی تحقیق (Research domain criteria)، نقش زیادی در طبقه بندی اختلالات روانی ایفا خواهد کرد.
    کلیدواژگان: اختلالات روانی، طبقه بندی تشخیصی، ویرایش پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM، 5)
|
  • Mohsen Maroufi, Vajiheh Haji, Hosseini, Maryam Maroufi, Mohammad Reza Merasi, Nasrollah Alimohammadi Pages 1-6
    Aim and
    Background
    A large number of studies show that alexithymia may be a risk factor for many physical and mental illnesses. This study was conducted to evaluate the predictive value of different dimensions of alexithymia for assessing vulnerability to psychosomatic diseases.
    Methods and Materials: This case-control survey was conducted on 146 individuals. The subjects were selected through census method from among patients referred to the Psychosomatic Clinic of Isfahan University of Medical Sciences, Iran. The participants completed the Toronto Alexithymia Scale. The obtained data were analyzed using logistic regression in SPSS software.
    Findings: The results showed that for every one unit increase in total score of alexithymia, the chance of psychosomatic disease incidence increased by 5% (P
    Conclusions
    This study demonstrated that alexithymia, and especially the subscale of difficulty in identifying feelings can significantly increase the risk of psychosomatic diseases. Therefore, alexithymia can be introduced as a predictive tool for psychosomatic diseases.
    Keywords: Psychosomatic diseases, Alexithymia, Risk of incidence
  • Shahla Akouchekian, Fatemeh Salehi, Mostafa Najafi, Asiyeh Almasi Pages 7-13
    Aim and
    Background
    A separate chapter of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) distributed in 2013 has been allocated to Obsessive-compulsive disorder (OCD). It is defined as unwanted, repeated, and obtrusive beliefs, images, thoughts, and anxiety or repetitive mental behaviors and actions. Clinical evaluation of patients with OCD has revealed their complaints regarding urology symptoms. Therefore, it has been theorized that OCD is correlated with urology symptoms such as urination frequency.
    Methods and Materials: This study was conducted on 100 patients with OCD referred to the OCD Clinic affiliated to Isfahan University of Medical Sciences, Iran, in 12013. In order to determine the severity of the disorder, the Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale (Y-BOCS) was used. The Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) was used for the assessment of the degree of anxiety and depression. In addition, the Lower Urinary Tract Symptoms-Questionnaire (LUTS-Q) and a 25-item checklist were used for the evaluation of urinary symptoms. The data were analyzed using Student's t-distribution, one way ANOVA, chi-square test, and the Pearson coefficient in SPSS.
    Findings: The average of urinary symptoms score was 11 ± 6.8 and ranged from 0 to 27. There was a direct correlation between urinary symptoms and OCD symptoms (P = 0.022). Moreover, there was direct correlation between anxiety and depression score and urinary symptoms (P
    Conclusions
    In more than half of the participants, OCD was accompanied with urinary symptoms. In addition, 74% of patients had anxiety and depression disorder. Thus, these disorders require attention in the evaluation and treatment of patients with OCD and must be considered in their treatment interventions.
    Keywords: Obsessive, compulsive disorder, Urinary tract symptoms, Anxiety, Depression
  • Afzal Akbari Balootbangan, Fatemeh Rahmani, Sahar Eshghabadi Pages 14-22
    Aim and
    Background
    Aggression is common among adolescents all around the world. Therefore, the purpose of the present study was to examine the reliability and validity of the Aggressiveness Scale.
    Methods and Materials: The present descriptive and psychometric study was conducted on 607 students. The study subjects were selected from among 10-13-year-old students using multi-stage cluster sampling. All participants completed the Aggressiveness Scale and Harter’s Academic Motivation Scale (to determine concurrent validity). Exploratory factor analysis, item-total score correlation, and reliability analyses were performed to examine the psychometric characteristics of the scale. In addition, the Samijima graded response model was used to determine the fitness of data and analysis.
    Findings: Factorial analysis showed that the Aggressiveness Scale is saturated by one factor and has satisfactory fitness scales. Aggression had significant relationships with academic motivation (-0.17), academic achievement (-0.41), school absenteeism (0.41), and discipline (-0.35) (P
    Conclusions
    The Persian version of the Aggressiveness Scale had acceptable psychometric characteristics among adolescents. Therefore, it can be used as a valid instrument for psychological studies. Furthermore, preventing and reducing aggression, and informing families, managers, chancellors, and teachers regarding the symptoms and causes of this problem, and methods to resolve it are necessary.
    Keywords: Aggressiveness scale, Reliability, Validity
  • Assessment of Psycho-educational Needs of Families of Patients with Bipolar I Disorder
    Majid Barekatain, Abbas Attari, Fariba Noori, Mahin Aminoroaia Pages 23-29
    Aim and
    Background
    Family members of patients with bipolar I disorder (BID) endure a considerable burden as a result of their care giving role. Thus, assessment of their psycho-educational needs is an essential prerequisite to their mental health. Thus, the present study was designed to assess the educational needs of family members of individuals with BID.
    Methods and Materials: This research was a phenomenological qualitative study. Findings of qualitative assessment were gathered through focus group discussions (FGDs) with the caregivers of patients with BID. Purposive sampling was implemented until saturation, as a result of which 20 subjects were selected. Colaizzi’s method was used for analyzing the data.
    Findings: A total of 7 main concepts were extracted from 20 interviews. These concepts consisted of recognition of the disorder, coping with the patients’ behavioral problems, therapeutic compliance, acceptance of the patients within their families, the need for consultation, therapeutic education, and social roles.
    Conclusions
    This study provides relevant data concerning the needs of caregivers of patients with BID for psychosocial education in specific areas. Thus, it is suggested that future clinical trials focus on psychosocial interventions for these individuals.
    Keywords: Bipolar I disorder_Psycho_education_Family_Need assessment
  • Seyedeh Soleil Ziaee, Fariba Zarrani, Fereshteh Mootabi, Hossein Kareshki, Shahriar Shahidi Pages 30-40
    Aim and
    Background
    The present study evaluated the psychometric properties of the Anticipatory Social Behaviours Questionnaires (ASBQ) (Hinrichsen & Clark, 2003) in a student sample.
    Methods and Materials: The participants of the present study consisted of 460 students (280 women, 180 men) who answered the ASBQ and 284 students (198 women, 86 men) who completed the ASBQ, Social phobia and anxiety inventory (SPAI), Subtle Avoidance Frequency Examination (SAFE), Social Phobia Inventory (SPIN), and Social Phobia Scale (SPS). In addition, 55 socially anxious patients also answered the ASBQ. The independent sample t-test, multivariate analysis of variance, Pearson correlation, Cronbach’s alpha, and confirmatory factor analysis (CFA) were used for data analysis.
    Findings: In the determination of criterion validity, the Pearson correlation coefficient of the ASBQ score with the scores of the mentions questionnaires was significant. The CFA replicated the two-factor solution for the 12-item ASBQ. Discriminant validity using independent t-test and multivariate analysis of variance illustrated a significant difference in the ASBQ score and its subscales between the two groups of with and without social anxiety. Furthermore, the internal consistency of the ASBQ, based on Cronbach’s alpha, was high and acceptable and its test-retest reliability was also approved.
    Conclusions Hence, it seems that the Persian version of the ASBQ was a reliable and valid instrument for assessment of anticipatory social behaviors in our Iranian student sample.
    Keywords: Anticipatory behavior, Social anxiety, Reliability, Validity
  • Maryam Ghaderi Najafabadi, Rasool Soleimani Najafabadi, Mohammad Moradi Soroush, Saeed Habibollahi Pages 41-49
    Aim and
    Background
    This study was performed to examine the effectiveness of mindfulness techniques training on life orientation, life satisfaction, and acceptance and action in addicted women undergoing rehabilitation.
    Methods and Materials: The present study was a semi-experimental research with pretest-posttest design and control group. The statistical population of this study included all addicted women who had undergone detoxification and at the time of the study were undergoing rehabilitation in the Parastoo Center in Najafabad, Iran. A total of 24 subjects were selected through convenience sampling and were randomly assigned to experimental or control groups (n = 12). The experimental group received 8 sessions of mindfulness techniques training over 2 months and each session lasted 2 hours, whereas the control group only received routine rehabilitation training. Both experimental and control groups completed the Life Orientation Test (LOT), Satisfaction with Life Scale, (SWLS) and Acceptance and Action Questionnaire-II (AAQ-II) before and after the intervention. Data were analyzed using multivariate analysis of variance.
    Findings: The controlling of pretest scores showed a significant difference between the groups in terms of the average scores of life orientation, life satisfaction, and acceptance and action in the posttest stage (P
    Conclusions
    It can be concluded that mindfulness techniques training had had a meaningful effect on the improvement of life orientation, life satisfaction, and acceptance and action. Thus, it can be used as an appropriate intervention in the treatment of addicted women undergoing rehabilitation.
    Keywords: Mindfulness techniques, Life orientation, Life satisfaction, Acceptance, action, Addicted women
  • Mojtaba Habibi, Khadije Salmani, Omid Amani, Zohre Rafezi, Sanaz Sadat Nematalahzadeh Mahani Pages 50-55
    Aim and
    Background
    This study aimed to evaluate the spiritual experience and resilience of women with breast cancer undergoing radiation therapy and their healthy counterparts.
    Methods and Materials: The present study was a retrospective comparative study. The study population included all women with breast cancer undergoing radiation therapy and their healthy counterparts referring to Imam Khomeini Hospital from May to September 2013. The study subjects were selected through convenience sampling. Thus, 50 women with breast cancer and history of surgery and mastectomy who had completed chemotherapy treatments and were undergoing radiotherapy were compared with 50 healthy women who were matched in terms of age, education, and marital status with the experimental group. Data were collected using the Daily Spiritual Experience Scale and Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC) and were analyzed using multivariate analysis of variance and t-test in SPSS software .
    Findings: The results showed a statistically significant difference between the spiritual experiences of women with breast cancer and healthy women (P
    Conclusions
    It can be concluded that spiritual experiences and resilience impact patients with breast cancer and undergoing radiation therapy. Therefore, it seems that finding ways to increase resilience and spiritual experience is necessary to improve and control their disease. Hence, it is recommended that future research, inspired by the results of this research, seek to enhance the resilience of women with cancer, and study its effects on mental health and quality of life (QOL) of these patients.
    Keywords: Spiritual experiences, Resilience, Women with breast cancer
  • Afsaneh Sartipzadeh, Mahnaz Ali Akbari, Razieh Tabaian Pages 56-63
    Aim and
    Background
    In recent years, sources of stress and unfavorable environments have increased. Moreover, the world's elderly population is growing. Thus, the aim of the present study was the investigation of the effectiveness of spirituality therapy on the resiliency of elderly living in nursing homes.
    Methods and Materials: This was a quasi-experimental study with pretest and posttest and control group. The study population consisted of all elderly in Sadeghieh Nursing Home, Isfahan, Iran. From among the elderly who gained a score of less than 50, 20 individuals were selected and randomly divided into experimental and control groups (n = 10). The experimental group received 8 sessions of spirituality therapy-based intervention. The Conner-Davidson Resilience Scale was completed by the participants in pretest and posttest stages. The Cronbach’s alpha of this scale in Iran was 0.87. Its reliability was obtained through test-retest (0.73). The collected data were analyzed using repeated measures ANOVA in SPSS software.
    Findings: Group spirituality therapy caused a significant increase in mean scores and resiliency of experimental group in posttest and follow-up stages in comparison to pretest (P
    Conclusions
    The results showed that spirituality therapy is a good method to increase resiliency in the elderly. Through participating in group spirituality therapy sessions and exchanging ideas and opinions, they found meaning and purpose in life and every event. Due to its relevance to the Iranian cultural and religious context, it is recommended that spirituality therapy be offered to other age groups and compared with cognitive therapy in terms of increase in resiliency.
    Keywords: Spirituality therapy, Resiliency, Elderly
  • Fereshteh Momeni Pages 64-71
    Aim and
    Background
    Emotion regulation is a process in which the individual can consciously or unconsciously moderate his/her emotions. The aim of the present study was to determine the efficacy of emotion regulation training on reduction of depression in female university students living in dormitories in Tehran, Iran.
    Methods and Materials: This quasi-experimental study was conducted with experimental and control groups, pretest, posttest, and 6 months follow-up. The sample was comprised of 30 students who were in the first semester of 2010-2011 and were receiving medication for major depressive disorder. The subjects were selected via convenience sampling and were randomly assigned to two groups of experimental and control (15 patients in each). The experimental group received emotion regulation training and the control group were placed on the waiting list. The follow-up was performed 6 months after the end of the training. The data collection tools consisted of the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Garnefski et al., 2001), the Depression, Anxiety, and Stress Scale (Lovibond & Lovibond, 1995), and the Beck Depression Inventory (Beck & Steer, 1996). The questionnaires were completed by the participants in pretest, posttest, and follow-up. Data were analyzed via repeated measures ANOVA.
    Findings: Results showed a reduction in depression score in the posttest and follow-up in the experimental group and it was statistically significant (P ≤ 0.01). Moreover, a significant decrease in the subscale of self-blaming and a significant increase in acceptance and positive reappraisal were observed in the posttest and follow-up in the experimental group. However, no significant difference was observed in the anxiety score in posttest and follow-up in the experimental group.
    Conclusions
    Data showed that emotion regulation training was efficient in the reduction of depression and improvement of emotion regulation in female students living in the dormitory and receiving medication for major depressive disorder.
    Keywords: Emotion regulation training, Depression, Anxiety, Emotional dysregulation
  • Syyed Jafar Ahmadi, Mojtaba Gashool, Tayyebeh Safari, Mansoureh Hemmatian, Zahra Khalili Pages 72-77
    Aim and
    Background
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of the use of computers on learning prerequisite mathematical concepts and other cognitive concepts among children with autism.
    Methods and Materials: This was a quasi-experiment study with pretest and posttest and control group. The study population included 60 children with autism who were 6 to 14 years of age, and recieving training in the Isfahan Autism Center, Iran. From among them, 16 children were randomly selected and were matched based on the severity of their autistic symptoms. The subjects were randomly assigned to two control and experimental groups (n = 8). The participants in the experimental group received 6 months of intervention with the use of computers and applied behavior analysis (ABA) method. The control group only underwent the ABA. Subjects were evaluated in terms of comprehension of prerequisite mathematical and cognitive concepts using the researcher-made checklist. Data were analyzed using ANCOVA.
    Findings: A significant difference was observed between the two groups in terms of cognitive and prerequisite mathematical concepts (P = 0.009 and P = 0.001, respectively) in the posttest.
    Conclusions
    It seems that the use of computers in combination with ABA method is effective in prerequisite mathematical and cognitive concepts learning among children with autism.
    Keywords: Computer, Applied behavioral analysis (ABA), Cognitive concepts, Prerequisite mathematical concepts, Autism
  • Ahmad Valikhani, Mehdi Imani Pages 78-84
    Aim and
    Background
    In recent decades, culture and personality have been the focus of many psychologists and anthropologists around the world. Many studies have been conducted regarding this topic in the West; however, despite the various cultures and ethnicities in Iran, this subject has been overlooked by Iranian researchers. Thus, the present study aims to draw a comparison between borderline and schizotypal personality traits and their components among Fars, Turk, Kurd, and Lur students.
    Methods and Materials: This causal-comparative study was conducted on 200 students of Shiraz University of Medical Sciences, Iran. The participants were selected through convenience sampling and completed the Borderline Personality (STB) and Schizotypal Personality (STA) Questionnaires. Data were analyzed using MANOVA.
    Findings: No significant difference was observed between the ethnic groups in terms of borderline and schizotypal personality traits (P
    Conclusions
    Based on these results, it can be concluded that ethnicity can affect personality. However, further studies are required in this area across Iranian ethnic groups.
    Keywords: Borderline personality, Schizotypal personality, Fars, Turk, Kurd, Lur
  • Mahnaz Aliakbari Dehkordi, Ahmad Alipour, Parastoo Abaspour, Elias Salami, Yar Hossain Safari Pages 85-91
    Aim and
    Background
    The present study aimed to investigate the role of meta-cognitive beliefs, personality type D, and psychological well-being in the prediction of symptoms severity in psoriasis.
    Methods and Materials: This was a descriptive correlational study. The research population consisted of all individuals who referred to skin clinics in Kermanshah, Iran, for the treatment of psoriasis in 3014. The participants consisted of 115 individuals who were selected through convenience sampling. Among the participants, 51 were men. After the completion of the Psoriasis Area and Severity Index (PASI) by a physician, the Type D personality scale, Ryff’s Psychological Well-Being Questionnaire, the Meta-Cognition Questionnaire (Cartwright Hutton and Wales) were completed by the subjects.
    Findings: Meta-cognitive beliefs and type D personality had a significant negative relationship with psychological well-being. Moreover, meta-cognitive beliefs and personality type D predict the severity of psoriasis symptoms through the reduction of psychological well-being.
    Conclusions
    The enhancement of individual well-being in all its components through appropriate psychological training interventions can help to speed up the treatment of patients with this disease.
    Keywords: Meta_cognitive beliefs_Psychological well_being_Type D personality_Psoriasis
  • Zobair Samimi, Fatemeh Mirdoraghi, Jafar Hasani, Mohammad Mahdi Zakeri Pages 92-102
    Aim and
    Background
    The aim of the present study was to examine the role of cognitive emotion regulation strategies and distress tolerance in high-risk behaviors among students.
    Methods and Materials: In a correlational study, from among all students of various schools of Kharazmi University in 2014-2015, 240 students (146 women and 94 men) were selected using multistage cluster sampling. The participants completed the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, Distress Tolerance Questionnaire, and Iranian Adolescents Risk-Taking Scale. Data analysis was performed using the Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis (stepwise).
    Findings: The correlation coefficients showed that adaptive strategies (acceptance, positive refocusing, refocusing on planning, positive reappraisal, and putting into perspective) had a significant negative relationship with some risky behaviors (dangerous driving, violence, cigarette smoking, substance abuse, alcohol consumption, and relationship with the opposite sex). The non-adaptive strategies of blaming others and catastrophizing had a significant positive relationship with the risky behaviors of dangerous driving, violence, cigarette smoking, substance abuse, and sexual relationship and behavior. These results also indicated that components of distress tolerance (tolerance, absorption, and appraisal) had a significant negative relationship with some risky behaviors (dangerous driving, violence, cigarette smoking, substance abuse, and sexual relationship and behavior). The results of multiple regression analysis showed that among the five adaptive strategies, strategies of acceptance, positive refocusing, refocusing on planning, and positive reappraisal had predictive power for some risky behaviors. In addition, among the four non-adaptive strategies, strategies of catastrophizing, and blaming others had predictive power for some risky behaviors. Moreover, among the components of distress tolerance, appraisal and absorption components had predictive power for some risky behaviors. Overall, among other predictors, the two strategies of refocusing on planning and positive reappraisal, with explanation of 11% of variance in violence scores, had the highest coefficient for high-risk behaviors.
    Conclusions
    From the findings of this study, it can be inferred that cognitive emotion regulation strategies and distress tolerance were important predictors of risky behaviors in students. Therefore, in educational programs for the prevention and reduction of risky behaviors among students, cognitive emotion regulation strategies and distress tolerance require more attention.
    Keywords: Cognitive emotion regulation strategies, Distress tolerance, High, risk behaviors
  • Samira Gohari, Mohammad, Naghi Farahani, Hadi Parhoon, Kamal Parhoon Pages 103-110
    Aim and
    Background
    Given the ever-increasing rate of escaping of adolescent girls from home and the unfavorable individual and social consequences of the event, the aim of this study was the comparison of the big five factor model of personality, self-efficacy, and cognitive regulation strategies between runaway girls and normal girls.
    Methods and Materials: The present study, in both its objective and data collection method, was a descriptive research. The study population consisted of all runaway girls in Kermanshah, Iran, in 2014, from among which 50 runaway girls were selected through convenience sampling and were matched with 50 girls from a high school in Kermanshah in terms of gender, age, and education. The data collection tools consisted of the Five-Factor Model, General Self-Efficacy Scale (GSES), and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ). The Data were analyzed using MANOVA.
    Findings: Significant differences were observed between the two groups in terms of neuroticism (P 0.001), agreeableness (P 0.001), extraversion (P 0.001), openness to experience (P 0.001), self-efficacy (P 0.001), and cognitive regulation strategies (P 0.001).
    Conclusions
    Considering the increasing trend of girls running away from home and its unfavorable consequences, attention to preventative measures, identification of predisposing factors, and implementation of various rectifying interventions seem necessary.
    Keywords: Runaway girls, Five, factor model of personality, Self, Efficacy, Emotion cognitive regulation strategies
  • Mehdi Soleimani, Khodabakhsh Ahmadi, Abolfazl Mohammadi Pages 111-124
    Aim and
    Background
    In this systematic review, virtual reality exposure therapy (VRET) was introduced and its effect on anxiety disorders and posttraumatic stress disorder (PTSD) were studied. VRET has some advantages, compared to in vivo and imaginal exposure therapies, including greater safety and controllability. Thus, it has been introduced as a novel therapeutic method for the recovery and reconstruction of traumatic emotional experiences.
    Methods and Materials: Two databases of ScienceDirect and PubMed were searched for this review. As a result, 39 interventional studies in which VRET was applied for treating anxiety disorders and PTSD were retrieved.
    Findings: Results showed VRET had a positive effect on anxiety disorders, including specific and social phobia, panic disorder and agoraphobia, and generalized anxiety disorder, in post-treatment assessments. Moreover, VRET had similar positive effects to that of current effective psychotherapies, including in vivo exposure therapy and cognitive behavior therapy. Results of the literature review indicated that VRET is effective in cognitive, behavioral, and physiological levels. Moreover, the positive effects of VRET often persist during long-term follow-ups.
    Conclusions
    VRET can be a part of the treatment process of anxiety disorders and PTSD. Further studies in this respect are recommended.
    Keywords: Virtual reality exposure therapy (VRET), Anxiety disorders, Posttraumatic stress disorder (PTSD), Literature review
  • Fariba Zarani, Salaheddin Esmaeili, Nayereh Ghashang, Soudeh Aghamohammadi, Mahmoud Khazayi Pages 125-136
    The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) has provided a standard language that physicians, scientists, and public health specialists use to communicate about mental disorders. This guideline was revised for the first time in 1986 and its last edition (fifth edition) was published in 2013. The most important modifications in the DSM-5 include the change in font, reexamination of the definition of psychological disorder, the order of categories, considerations for lifetime growth and developmental issues, categorization of disorders with greater emphasis on neuroscience and less emphasis on symptom emergence, differentiation between main diagnosis and the reason for referral, determination of temporary or absolute diagnosis, new categories of other specified and unspecified disorders, tendency toward dimensional evaluation, decrease in diagnosis-centered system, emphasis on cultural issues, emphasis on gender issues, and reexamination of diagnosis criteria. The aim of the present article was a critical, applied, and integrated investigation into these modifications. The new version received the most criticisms regarding extreme medicalization of normal issues. The main controversies regarding this version are related to the definition of some disorders, diagnostic inflation, and inappropriate impact of drug companies. In the final section of the article, the future perspectives of psychological disorder categories are explored. It seems that the Research Domain Criteria (RDoC) Project will play an important role in psychological disorder categorization in the future.
    Keywords: Mental disorders, Diagnostic classification, Fifth edition of the Diagnostic, Statistical Manual of Mental Disorders, Research Domain Criteria Project