فهرست مطالب

روشها و مدلهای روان شناختی - سال ششم شماره 22 (زمستان 1394)

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال ششم شماره 22 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر بیانی* صفحات 1-17
    هدف اصلی این پژوهش بررسی پایایی و روایی فرم کوتاه پرسشنامه رگه هوش هیجانی پتریدز و فارنهام بود . 306 دانشجوی دانشگاه آزاداسلامی واحدآزادشهر (183 زن و 123 مرد ) که به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شده بودند به سوالات فرم کوتاه پرسشنامه رگه هوش هیجانی، مقیاس رضایت از زندگی، مقیاس های افسردگی، اضطراب و تنیدگی و مقیاس رگه فراخلق پاسخ دادند.ضریب پایایی بازآزمایی و آلفای کرونباخ فرم کوتاه پرسشنامه رگه هوش هیجانی به ترتیب 66/0 ، 82/0 بدست آمد که از نظر آماری معنی دار بود (001/0 p). همبستگی فرم کوتاه پرسشنامه رگه هوش هیجانی با مقیاس رضایت از زندگی و مقیاس های افسردگی، اضطراب، تنیدگی و مقیاس رگه فراخلق به ترتیب 28/0 ، 54/0- ، 42/0- ، 37/0- و 47/0 بدست آمد (001/0 p). نتیجه تحلیل عاملی تاییدی داده ها، چهار عاملی بودن پرسشنامه رگه هوش هیجانی را رد کرد. یافته ها نشان داد فرم کوتاه پرسشنامه رگه هوش هیجانی پتریدز و فارنهام از روایی و پایایی اولیه قابل قبولی در جمعیت دانشجویی برخوردار است و به پژوهش های روان سنجی بیشتری نیز نیاز دارد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه رگه هوش هیجانی، پتریدز، فارنهام، روایی، پایایی
  • سعیده قبادپور، بیوک تاجری*، علی مقدم زاده صفحات 17-34
    هدف
    یکی از شکایت های اصلی معتادین در حال ترک اعتیاد، کسالت و ملالت است و این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت حل مسئله بر افزایش شادکامی و تغییر نگرش معتادین تحت درمان شهر تهران صورت گرفت.
    روش
    با استفاده از یک طرح آزمایشی، با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، تعداد 36 معتاد انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای داده شدند. هر دو گروه قبل و بعد از مداخله و پیگیری سه ماهه با آزمون شادکامی آکسفورد و نگرش نسبت به مواد، مورد انداره گیری قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش تحت آموزش مهارت حل مسئله قرار گرفتند. نتایج با تحلیل کوواریانس، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون بن فرنی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    با ملاحظه مجذور اتا (28/0)، سطح شادکامی گروه آزمایشی که از آموزش مهارت برخوردار بودند، پس از شرکت در درمان افزایش نشان داد. می توان نتیجه گرفت که مداخله آزمایشی منجر به تغییراتی در گروه آزمایش شده که 28/0 کل تغییرات ناشی از عمل آزمایشی بوده است و با اطمینان 99% بین میانگین های گروه آزمایشی در سه مرحله اندازه گیری یا مراحل مداخله تفاوت آماری معناداری وجود دارد. در زمینه نگرش نسبت به مواد آموزش مهارت حل مسئله به طور معنادار موثر بوده است (مجذور اتا= 51/0) و نگرش گروه آزمایشی که از آموزش مهارت حل مسئله برخوردار بودند، پس از شرکت در جلسات تغییر نشان داده است.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت آموزش مهارت حل مسئله موثر بوده و سطح شادکامی و نگرش گروه آزمایشی که از آموزش مهارت برخوردار بودند، پس از شرکت در درمان تغییر مثبت نشان داده است.
    کلیدواژگان: مهارت حل مسئله، شادکامی، نگرش، مت آمفتامین
  • ندا اثنی عشری، راضیه شیخ الاسلامی* صفحات 35-52
    مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه ی عزت نفس و اضطراب اجتماعی با توجه به نقش واسطه ای بلوغ عاطفی در دانش آموزان دختر شهر یزد انجام شد. طرح پژوهش حاضر همبستگی از نوع تحلیل مسیر است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه هفتم و هشتم دبیرستان های دوره اول یزد بود که در سال تحصیلی 94-93 مشغول به تحصیل بودند. نمونه آماری شامل 261 دانش آموز دختر بود که به شیوه ی نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. به منظور اندازه گیری متغیرهای پژوهش از مقیاس بلوغ عاطفی سینگ و بهارگاوا، مقیاس عزت نفس روزنبرگ و مقیاس اضطراب اجتماعی برای نوجوانان استفاده گردید. نتایج تحلیل مسیر نقش واسطه ای بلوغ عاطفی در رابطه بین عزت نفس و اضطراب اجتماعی را تایید کرد. همین طور، عزت نفس به طور مستقیم هم قادر به پیش بینی اضطراب اجتماعی بود. نتایج نشان می دهد که عزت نفس بالاتر منجر به بلوغ عاطفی بالاتر و اضطراب اجتماعی پایین تر می شود.
    کلیدواژگان: بلوغ عاطفی، عزت نفس، اضطراب اجتماعی
  • افسانه شادایی، عباس قلتاش*، ژاله رفاهی صفحات 53-78
    هدف از این تحقیق، تبیین شاخص های روان سنجی مقیاس ایمنی هیجانی[1] در دانش آموزان دوره متوسطه بود.گروه نمونه 765 نفر از جامعه دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر شیراز بود که به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه دلبستگی و ایمنی هیجانی نوجوانان خدمات خانواده کیسی[2] بوده است. این پرسشنامه شامل2 عامل و25 ماده است که بر روی عامل اول (ایمنی هیجانی)13 ماده و بر روی عامل دوم (تعلق)12 ماده قرار گرفته است. سوالات ابتدا به فارسی و دوباره به انگلیسی برگردانده شد و مجدد به فارسی برگردانده و از لحاظ ادبی و روایی سوالات توسط اساتید مرتبط تایید شد. برای بررسی پایایی درونی پرسشنامه از روش های تنصیف و آلفای کرونباخ استفاده شد که یافته های حاصل نشان دهنده ی آن است که پرسشنامه مذکور دارای سطح بسیار خوبی از همسانی درونی و پایایی می باشد. داده های حاصل از روش تحلیل عاملی نشان دهنده ی این بود که میزان بار عاملی همه آیتم های پرسشنامه ایمنی هیجانی برای همه آزمودنی ها (یک یا چند فرزندی همچنین برای دختران و پسران) بجز سوال شماره 9 بیشتر از 2/0 می باشند که به لحاظ آماری معنی دار و قابل قبول می باشند. در گام بعد، به منظور تایید سوالات پرسشنامه برای متغیر ایمنی هیجانی تحلیل عاملی تاییدی انجام شد. با انجام تحلیل عاملی مرتبه اول برای متغیر ایمنی هیجانی برای همه آزمودنی ها، همه بارهای عاملی بجز سوال 9، بالاتر از 3/0 به دست آمد که این سوالات و متغیر را برای تحقیق مناسب می سازد. بنابراین، روایی و پایایی پرسشنامه ایمنی هیجانی (با حذف سوال 9)، هم برای گروه آزمودنی های چند فرزندی و همه آزمودنی ها تایید شد در مجموع نتایج نشان داد که این ابزار برای تحقیق در ایران قابل استفاده می باشد.
    کلیدواژگان: ایمنی هیجانی، ناامنی هیجانی، پایایی، روایی، تحلیل عاملی تاییدی
  • محسن گل پرور*، صفیه محسن زاده صفحات 79-100
    رفتارهای انحرافی از بحث انگیزترین رفتارها در محیط کار هستند که تاکنون پژوهش های زیادی راجع به آن ها انجام شده است. این پژوهش با هدف بررسی نقش رفتارهای انحرافی در رابطه استرس شغلی با فرسودگی هیجانی اجرا شد. از میان کارکنان یک سازمان صنعتی در اصفهان دویست و هفتاد هفت نفر انتخاب و از آن ها درخواست گردید تا به پرسشنامه های رفتار های انحرافی (DBQ)، استرس شغلی (JSQ) و فرسودگی هیجانی (EEQ) پاسخ دهند. نتایج نشان داد که بین استرس شغلی و فرسودگی هیجانی با رفتارهای انحرافی معطوف به افراد و سازمان و بین استرس شغلی و فرسودگی هیجانی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که رفتارهای انحرافی معطوف به افراد و سازمان رابطه استرس شغلی را با فرسودگی هیجانی تعدیل می کنند. به این معنی که وقتی رفتارهای انحرافی معطوف به افراد و سازمان بالاست، بین استرس شغلی و فرسودگی هیجانی رابطه ضعیفی وجود دارد. ولی وقتی رفتارهای انحرافی معطوف به افراد و سازمان پایین است، بین استرس شغلی و فرسودگی هیجانی رابطه نیرومندتری وجود دارد. در مجموع نتایج این پژوهش نشان می دهد که رفتارهای انحرافی معطوف به افراد و سازمان می توانند به عنوان یک عامل پیشگیری کننده (جبرانی) در رابطه بین استرس شغلی و فرسودگی هیجانی عمل کنند.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، رفتارهای انحرافی، جبران، فرسودگی هیجانی
  • فاطمه محمدی*، سیده مریم حسینی صفحات 101-116
    هدف این تحقیق، بررسی اثربخشی آموزش گروهی هوش هیجانی بر راهبردهای مثبت و منفی تنظیم شناختی هیجان در کودکان قربانی سوء رفتار هیجانی بود. کودکان قربانی سوء رفتار هیجانی، مشکلات زیادی در خصوص تنظیم هیجان دارند. این تحقیق بر اساس یک طرح آزمایشی انجام شده است. تعداد 50 دانش آموز پایه اول راهنمایی ناحیه 2 آموزش و پرورش شهر شیراز که تجربه سوء رفتار هیجانی از جانب والدین داشتند، انتخاب گردیده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. در این تحقیق، از پرسشنامه های سوء رفتار هیجانی و تنظیم شناختی هیجان استفاده شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که آموزش گروهی هوش هیجانی بر راهبردهای شناختی مثبت تنظیم هیجان تاثیر معنادار دارد. تاثیر آزمایش روی راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان تاثیر معناداری نداشت. نتیجه این که آموزش هوش هیجانی می تواند راهبردهای تنظیم شناختی هیجان را در دانش آموزان قربانی سوء رفتار هیجانی والدین تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: آموزش هوش هیجانی، هوش هیجانی، تنظیم شناختی هیجان، سوء رفتار هیجانی
  • مریم سلیمانی حمیدی نژاد، فریده یوسفی* صفحات 117-138
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه ی هوش عاطفی و سلامت روانی دانشجویان با واسطه گری مثلث شناختی (نگرش منفی به خود، دنیا و آینده) بود. شرکت کنندگان پژوهش شامل 400 نفر از دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه شیراز بودند که با استفاده روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب گردیدند و سه پرسشنامه ی هوش عاطفی پترایدز و فارنهام، سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر، و مثلث شناختی بکهام و همکاران را در محل کلاس های عادی خود تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزار AMOS و در قالب الگوی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که هوش عاطفی قدرت پیش بینی سلامت روانی را به طور مستقیم و معنادار دارد. رابطه ی مثلث شناختی و سلامت روانی نیز به صورت منفی و معنی دار بود علاوه بر این، هوش عاطفی توانست از طریق واسطه گری مثلت شناختی، به نحو غیرمستقیم نیز سلامت روانی را پیش بینی نماید. استفاده از آزمون بوت استروپ نشان داد که نقش واسطه ای مثلث شناختی در رابطه ی بین هوش عاطفی و سلامت روانی معنادار است.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی، سلامت روانی، مثلث شناختی
|
  • A. Asghar Bayani* Pages 1-17
    This research aimed to examine the reliability and validity of the Trait emotional Intelligence Questionnaire-short from (TEIQue-SF, Petrides, & Furnham, 2004). In a descriptive cross – sectional study 306 students of Islamic azad university, Azadshahr branch (183 females and 123 males) who were selected using random stratified method, completed the TEIQue-SF, the Satisfaction with Life Scale (SWLS, Diener, Emmons, Larsen & Griffin, 1985) , the Depression Anxiety Stress Scales (DASS, Lovibond & Lovibond, 1995) and the Trait Meta – Mood Scale (TMMS, Salovey, et al., 1995). Data were analyzed using descriptive statistic methods and correlation coefficient .The test – retest reliability and Alfa Cronbach was ./66 and ./82. The correlation coefficient of TEIQue-SF with swls , DASS and TMMS were ./28, -./54 , -./42 , and ./47 respectively which were also significant (). The TEIQue-SF was valid and reliable among students.
    Keywords: Trait Emotional Intelligence Questionnaire, Validity, Reliability
  • S. Qobadpoor, B. Tajeri*, A. Moqaddamzadeh Pages 17-34
    This study aimed to examine the effectiveness of problem-solving skills on happiness & Beliefs substance abuse of addicts to methamphetamine in Tehran city.
    Methodology
    with use of a semi-experimental design and multistage cluster sampling method, 36 addicts were randomly assigned in the experimental and control group. Both groups filled Oxford Happiness Questionnaire & Beliefs substance abuse in the pre-test post test and 3-months fallow up. The participants of the experimental group were trained problem-solving skills. Covariance and variance analysis with repeated measurement of Bonn-Ferny test were conducted to analyze the data.
    Findings: Eta Square (happiness: Eta=0 0.28 & beliefs abuse= 0.51) confirmed increases in happiness level & Beliefs substance abuse of addicts receiving problem-solving skills. Therefore, it can be concluded that the experimental intervention had made changes in the experimental group that 0.28, 0.51 of them results from the experimental action, and with 0.99 assurances there was significant difference between the studied groups in the three measurements or intervention stages.
    Conclusion
    training of problem-solving skills was effective for increasing happiness level and changing positive beliefs abuse to negative beliefs abuse of addicts to methamphetamine.
    Keywords: problem, solving skills, happiness, methamphetamine
  • N. Asnaashari, R. Shikholislami* Pages 35-52
    This study aimed to examine the mediating role of emotional maturity in the relationship between self-esteem and social anxiety among female students in Yazd. The present study was the correlation study in the kind of path analysis. The population consisted of all seventh and eighth grade female students in high schools of Yazd city in the academic year of 2015-2016. The sample consisted of 261 female students who were selected by cluster sampling method. In order to measure the variables of this study, emotional maturity scale (Singh and BhargaOa, 1974) and Rosenberg`s self-esteem and social anxiety scale for adolescents were used. Path analysis results approved the mediating role of emotional maturity in relationship between self-esteem and social anxiety. Similarly, social anxiety was directly predictable by self-esteem. The results showed that higher self-esteem leads to greater emotional maturity and lower social anxiety.
    Keywords: emotional maturity, self, esteem, social anxiety
  • A. Shadaei, A. Gholtash*, J. Refahi Pages 53-78
    Aim: The purpose of this research was to check the psychometrics properties of Emotional Security Questionnaire in Shiraz high school students.
    Method
    , the sample consist of 765 high school students (first grade to Pre-university) consisting of 405 girls and 360 boys The sampling method was cluster sampling. In this research the data were gathered by Belonging and Emotional Security questionnaires. The results evaluated on the basis of approval factor analysis by LISREL-8.5 and alpha coefficients by SPSS-21.
    Results
    The result revealed that the amounts of science for all emotional security questions (one or more children) had acceptable reliability and validity (Except question number 9).
    Conclusion
    In sum by eliminating the question No.9, the result showed the psychometric properties of the emotional security questionnaire for the high school students and their parents.
    Keywords: Belonging, Emotional Security, Validity, Reliability
  • M. Golparvar*, S. Mohsenzadeh Pages 79-100
    Deviant behaviors are the most controversial behaviors in the workplaces­ which until nowadays many researches have been done about them. This research aimed to study the role of deviant behaviors on the relationship between job stress and emotional exhaustion. Among the employees of an industrial organization in Isfahan city, two hundred seventy seven employees were selected using convenience sampling and respond to the job stress (JSQ), deviant behaviors (DBQ) and emotional exhaustion (EEQ) questionnaires. Results revealed that, there was a significant relationship between job stress and emotional exhaustion with deviant toward individuals and toward organization, and between job stress and emotional exhaustion. Also the results showed that deviant behaviors toward individuals and organization moderate the relationship between job stress and emotional exhaustion. That is, when deviant behaviors toward individuals and organization were high, there was a weak relationship between job stress and emotional exhaustion. But when deviant behaviors toward individuals and organization were low, there was a most strength relationship between job stress and emotional exhaustion. In sum, the results of this investigation showed that deviant behaviors toward individuals and organizations can serve as a preventive (compensatory) factor in the relationship between job stress and emotional exhaustion.
    Keywords: job stress,  deviant behaviors, compensation, emotional exhaustion
  • F. Mohammadi*, M. Hossaini Pages 101-116
    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of emotional intelligence group training (EIGT) on cognitive emotion regulation strategies (CERS) in students as the victims of parent's emotional abuse. Children of victim of emotional abuse have many problems in emotional regulation. This research did base on an experimental design. Fifty students screening from first grade of middle school in second region of Shiraz with emotional abuse problems and randomly assigned to either an experimental group (n=25) or a control group (n=25). The participations completed the emotional abuse and emotion cognition regulation questionnaire. Finally, data were analyzed by statistical methods of covariance analyses. The results indicated that in contrast with control group, experimental group demonstrated significant increase in emotional regulation strategies. Data didnt confirm the effectiveness of emotional intelligence training on negative emotional regulation strategies. The final result of this study was that emotional intelligence training affected on emotional regulation.
    Keywords: emotional intelligence training, emotional regulation strategies, emotional abuse
  • M. Solaimani Hamidnejad, F. Yousefi* Pages 117-138
    The purpose of present study was to investigate the relationship between emotional intelligence and mental health with mediation of cognitive triad (the negative attitude to self, world, and future). Participants consisted of 400 undergraduate students at Shiraz University which were selected using a random multi-stage cluster sampling method. They completed the emotional intelligence questionnaire (Petrides & Furnham, 2001), General Health Questionnaire (Goldberg &Willams,1979), and The Cognitive Triad Inventory (Beckham et al., 1986) in their regular classes. Data were analyzed in a structural equation modeling pattern using AMOS software. The findings showed that the direct effect of emotional intelligence on mental health was significant. The relationship between cognitive triad and mental health was negative and statistically significant. Moreover, emotional intelligence had indirect effect on mental health through cognitive triad as a mediator. Applying Bootstrap test showed that the mediating role of cognitive triad was significant.
    Keywords: Emotional intelligence, mental health, cognitive triad