فهرست مطالب

بلور شناسی و کانی شناسی ایران - سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 64، تابستان 1395)

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 64، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/26
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سید ابراهیم موسوی قهفرخی، سعیده زمانی، مرتضی زرگرشوشتری صفحه 221

    در این مقاله، تاثیر جانشانی Ba و زمان پخت بر سیستم ابررسانای (BPSCCO)Bi-Pb-Sr-Ca-Cu-O بررسی شده است. ابررسانای Bi1.6Pb0.4Sr2-xBaxCa2Cu3Oy با مقادیر 3/0 و 25/0 ، 2/0 ،15/0 ،1/0 ،05/0 ،0/0 x = در زمان های پخت 16، 32، 48 و 64 ساعت به روش سل- ژل ساخته شد. از نمونه های تهیه شده تصاویر SEMو الگوی پراش پرتو ایکس (XRD) تهیه شدند. با استفاده از زوایای پراش و شناسه های میلر، پارامترهای شبکه ی بلوری این ترکیب اندازه گیری شدند. چگالی جریان بحرانی، دمای بحرانی و مقاومت در دمای اتاق نمونه ها به روش چهارمیله ای اندازه گیری شدند. نتایج حاصل از اندازه گیری ها نشان داد، که آلایش Ba موجب بهبود خواص ابررسانایی می شود، به طوری که بیشترین درصد فاز 2223-Bi، چگالی جریان بحرانی، دمای بحرانی و کمترین مقاومت در دمای اتاق به نمونه ی با مقدار باریم 2/0 = x و زمان پخت 32 ساعت وابسته است. همچنین بررسی ها نشان دادند که با افزایش زمان پخت، درصد فاز 2223-Bi، چگالی جریان، دمای بحرانی نمونه ها کاهش و مقاومت در دمای اتاق افزایش می یابد. در بررسی الگوی پراش مشاهده شد که حجم سلول واحد با افزایش مقدار باریم افزایش یافت که بیانگر جانشینی Ba در جایگاه Srاست، زیرا شعاع یونی Ba بزرگتر از Sr است.

    کلیدواژگان: ابررسانای Bi1، 6Pb0، 4Sr2، xBaxCa2Cu3Oy، سل، ژل، باریم، چگالی جریان بحرانی، دمای بحرانی، مقاومت در دمای اتاق
  • صادق سلطانی، محمدحسن کریم پور، مسعود همام، محمدرضا حیدریان شهری صفحه 231

    کانسار چاه سرب در 66 کیلومتری شمال طبس و 16 کیلومتری شمال غربی روستای شیرگشت جای گرفته است. کانی شناسی ماده معدنی ساده بوده و گالن کانی اصلی ماده معدنی را تشکیل می دهد. سروزیت کانی اقتصادی ثانویه پس از گالن است، کانی های اصلی دیگر شامل اسفالریت، پیریت، تترائدریتو کالکوپیریت بوده در حالی که کانی های فرعی عبارتند از آنگلزیت، مالاکیت، آزوریت، فلوریت، مینیوم، ولفنیت و اکسید های آهن. دگرسانی ها شامل دولومیتی شدن، سیلیسی شدن و هماتیتی شدن است. دولومیتی شدن اصلی ترین دگرسانی مشاهده شده در سنگ میزبان است. کانی سازی به صورت رگه ای و دارای روند شرقی_غربی است. بافت اصلی ماده ی معدنی پرکننده ی فضای خالی است. در کانسار چاه سرب عیار متوسط سرب 9/6% ، روی 3/6% و نقره ppm 14 است. با توجه به چینه شناسی کربناتی به سن ژوراسیک میانی، دگرسانی دولومیتی سنگ میزبان، کانسارسازی دیرزاد و لایه ی کران، بافت پرکننده ی فضای خالی از ویژگی های کانی شناسی و شواهد ژئوشیمیایی، مدل کانسارسازی نوع دره می سی سی پی برای کانسار چاه سرب پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: چاه سرب، گالن، دولومیتی شدن، کربنات، نوع دره ی می سی سی پی
  • محمدرضا جوانمرد، محسن نصرآبادی، کاظم قلی زاده صفحه 243

    مجموعه ی دگرگونی گشت در کوه های طالش البرز غربی قرار گرفته است. این مجموعه دگرگونی بیشتر متشکل از متاپلیت و متابازیت است. متابازیت ها شرایط دگرگونی رخساره شیست سبز و آمفیبولیت را نشان می دهند. پاراژنز کانی شناسی سنگ های رخساره ی شیست سبز شامل آمفیبول، فلدسپار و اپیدوت است و کلینوپیروکسن نیز به صورت کانی فرعی حضور دارد. آمفیبولیت های مجموعه ی دگرگونی گشت از هر دو نوع توده ای و فولیاسیون دار هستند. کانی های سنگ ساز از آمفیبولیت آندزین و منیزیوهورنبلند ساخته شده اند. اسفن، ایلمنیت و کلینوپیروکسن از کانی های فرعی هستند. بیوتیت حاصل دگرسانی آمفیبول است. نتایج دما-فشارسنجی محاسبه شده به روش های مختلف، دمای 550 تا 750 درجه ی سانتی گراد و فشار 6 تا 8 کیلوبار را نشان می دهند که تقریبا معادل گرادیان زمین گرمایی 30 درجه ی سانتی گراد بر کیلومتر است. این شرایط دگرگونی و گرادیان زمین گرمایی مشابه متاپلیت های هم جوار است. شیمی سنگ کل متابازیت های مجموعه ی دگرگونی گشت، ویژگی های ژئوشیمیایی ماگماهای بازیک جایگاه فرورانش را نشان می دهند. احتمالا شیست سبز و آمفیبولیت های مجموعه ی دگرگونی گشت، معرف ماگماتیسم بازیک قوس ماگمایی حاصل از فرورانش حوضه ی اقیانوسی پالئوتتیس به زیر لبه قاره تورانند که دستخوش دگرگونی حاشیه ای فعال قاره ای یا برخورد، طی کوهزایی ائوکیمرین شده اند.

    کلیدواژگان: متابازیت، شیمی سنگ کل، حاشیه فعال قاره ای، مجموعه دگرگونی گشت
  • سید حسین حسینی، محمود صادقیان، جای مینگو، حبیب الله قاسمی صفحه 259

    توده ی گرانیتوئیدی بند هزارچاه بیشتر شامل گرانیت قلیایی و گرانیت است و در سنگ های دگرگون نئوپروتروزوئیک پسین نفوذ کرده است. کانی های اصلی تشکیل دهنده ی گرانیت ها شامل ارتوز، میکروکلین، پلاژیوکلاز، کوارتز و گاهی بیوتیت هستند. پلاژیوکلاز با a.p.f.u. 7/2-57/2= Si، 24/0-1/0=Ca و 6/12- 4/0= An شامل آلبیت و الیگوکلاز است. بیوتیت با a.p.f.u 22/6-30/4= Si، 188/0-025/0 = XMg، غنی از آهن بوده و از نوع سیدروفیلیت است. کلریت با a.p.f.u 53/5-4 = Si دارای 91/0-84/0 = XFe بوده و از نوع دافنیت و پسودوتورینجیت است. بر اساس شواهد صحرایی و ژئوشیمیایی این گرانیت ها از نوع S هستند و به نظر می رسد که از ذوب سنگ های دگرگون متاگری وکی- متاپلیتی در یک محیط زمین ساختی حاشیه ی فعال قاره ای ریشه گرفته اند. این سنگ ها احتمالا در یک جایگاه قوس قاره ای و در نتیجه ی فرورانش مورب لیتوسفر اقیانوسی پروتتیس به زیر حاشیه ی شمالی ابرقاره ی گندوانا در ادیکاران-کامبرین زیرین تشکیل شده اند.

    کلیدواژگان: شیمی کانی، گرانیتوئید بند هزارچاه، جایگاه زمین ساختی، سنگ زایی، شاهرود
  • زینب جناغ، سعید حجتی، احمد لندی صفحه 273

    بررسی تاثیر چرخه های خشک و مرطوب خاک بر چرخه عناصر غذایی، از جنبه های مختلف حاصل خیزی خاک و تغذیه ی گیاه و مسائل زیست محیطی حائز اهمیت است. این پژوهش با هدف بررسی اثر دو نوع اسید آلی سیتریک و اگزالیک با غلظت ثابت 10 میلی مولار و تناوب های مختلف (0، 1، 3، 6 و 9 مرتبه) خشک و مرطوب شدن بر آزادسازی عناصر سیلیسیم، منیزیم و آهن از کانی بنتونیت (اندازه ذرات بین53 تا 25 میکرون) در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل و در سه تکرار انجام شد. مقدار رهاسازی عناصر سیلیسیم به روش رنگ سنجی و در رابطه با عناصر آهن و منیزیم با استفاده از دستگاه جذب اتمی GBC مدل Savant AA اندازه گیری شد. نتایج نشان داد مقدار رهاسازی عناصر به نوع عنصر مورد بررسی، نوع اسیدهای آلی و تعداد دوره های خشک و مرطوب بستگی دارد. از میان اسیدهای آلی مورد بررسی رهاسازی منیزیم در نمونه های تیمار شده با اسید سیتریک بیش از نمونه های تیمار شده با اسید اگزالیک است. حال آنکه، رهاسازی سیلیسیم و آهن در نمونه های تیمار شده با اسید اگزالیک بیش از اسید سیتریک است. همچنین نتایج نشان دادند که با افزایش تناوب های خشک و مرطوب شدن، رهاسازی عناصر از کانی بنتونیت افزایش می یابد و در این ارتباط کاربرد تکرار تناوب های خشک و مرطوب در حضور اسیدهای آلی منجر به رهاسازی معنی دار عناصر از کانی بنتونیت شد. با توجه به نتایج به دست آمده، اسید های آلی اگزالیک و سیتریک را به ترتیب می توان برای عصاره گیری آهن و منیزیم از ساختار کانی بنتونیت پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: اسمکتیت، اگزالیک، سیتریک، هوادیدگی شیمیایی
  • بهروز کریمی شهرکی*، بهزاد مهرابی، فریبرز مسعودی صفحه 283

    کانسار آهن جلال آباد در 38 کیلومتری شمال غرب زرند، در استان کرمان واقع شده است. ذخیره ی کانسار جلال آباد 200 میلیون تن سنگ آهن با عیار 45% =Fe ، 18/1% = S و 08/0%= P است. کانه سازی اکسید آهن در سنگ های آتشفشانی و رسوبی کامبرین زیرین (سری ریزو) رخ داده است. کانه سازی در سیلتستون، سیلتستون های ماسه ای، سنگ های ولکانو کلاستیک و دولومیت جای گرفته است. جلال آباد یک کانسار پنهان است و رخنمون کانسنگ آهن در منطقه بسیار ناچیز است. کانه ی اصلی مگنتیت بوده و مارتیتی شدن از اکسایش مگنتیت ایجاد شده است. پیریت و کالکوپیریت از مهمترین کانه های سولفیدی به همراه مقادیر کم آرسنوپیریت، بیسموتینیت و کوولیت هستند. کانه سازی مس در مرحله ی سولفیدی و اکسیدی تشکیل شده و به صورت افشان، رگه-رگچه ای و پر کننده ی حفره هاست. مالاکیت، آزوریت و آتاکامیت از مهمترین کانی های منطقه ی اکسیدی هوازده ی ذخیره هستند. طلای آزاد به صورت نفوذی های کوچکتر از 50 میکرون در کالکوپیریت، پیریت و مگنتیت دیده شده است. دگرسانی در معدن جلال آباد گسترده بوده و مهم ترین آن ها شامل دگرسانی سدی-کلسیک، کلریتی، سریسیتی و سیلیسی است. دگرسانی سدی-کلسیک (مجموعه فرواکتینولیت، ترمولیت، مگنزیو هورنبلند و مگنتیت) در بخش های زیرین کانسار واقع شده است. بیشترین کانی غیر فلزی، کوارتز است که همراه با تالک، کلریت، فرو اکتینولیت، کلسیت، سریسیت و اپیدوت از کانی های باطله مشاهده شده است. بررسی های شاره های درگیر روی کوارتز همراه مگنتیت در کانسار جلال آباد نشان داد که شاره های درگیر از نوع سه فازی (L+V+S) با کانی نوزاد هالیت هستند. دمای همگن شدن شاره های درگیر 280 الی 450 درجه ی سانتی گراد و شوری آن ها 37 الی 51 درصد وزنی نمک طعام است. شاره های درگیر یاد شده ی شور با دمای همگن بالا در کانسار جلال آباد نشان می دهد که شاره های کانی سازی دارای خاستگاه ماگمایی-گرمابی هستند. بررسی های کانی شناسی، دگرسانی، ژئوشیمی و شاره های درگیر نشان داد که کانسار جلال آباد مشابه کانسارهای IOCG است.

    کلیدواژگان: دگرسانی گرمابی، شاره های درگیر، کانسار IOCG، جلال آباد
  • حجت خدری، احمد قلی زاده*، عظیم ملک زاده صفحه 297

    در این پژوهش، نانو ذرات Cu0.5Zn0.5Fe2O4 به روش پیش ماده سیترات و بازپخت در 200، 400 و °C600 تهیه شدند. ویژگی های ساختاری نمونه ها به روش پراش پودری پرتو X و طیف سنجی فروسرخ بررسی شدند. سرشتی یابی ساختاری نمونه ها با استفاده از نرم افزار X''Pert و نرم افزار Fullprof شاهدی بر تشکیل ساختار مکعبی بی حضور فاز ناخالصی است که با طیف های FT-IR تایید شده است. مقادیر اندازه ی متوسط بلورک ها و پارامتر شبکه ای محاسبه شده، کمترین مقدار را برای نمونه بازپختی در دمای °C200 نشان داد. گاف انرژی نواری نمونه ها نیز با استفاده از ضریب جذب براورد شد. در شرایط واکنشی مشابه، نمونه ی باز پخت شده در دمای °C200 بهترین عملکرد کاتالیستی را برای اکسایش منواکسید کربن و اتان به دلیل اندازه ی بلورک، کوچک تر نشان می دهد.

    کلیدواژگان: فریت مس، روی، آلاینده های هوا، نانوکاتالیست، اکسایش CO، C2H6
  • مرتضی زرگرشوشتری، امیر پورمقدم، منصور فربد صفحه 309

    در این مقاله، از روش مکانوشیمیایی برای تولید نانوذرات Zn1-xNixO که در آن x برابر 01/0، 02/0، 03/0، 04/0، 05/0، 08/0 و 1/0 است، استفاده شده است. برای بررسی خواص ساختاری از الگوی پراش پرتوX، ریخت شناسی ذرات از میکروسکوب الکترونی روبشی نشر میدانی، خواص اپتیکی از طیف سنج فرابنفش- مرئی و طیف سنج فوتولومینسانس و خواص مغناطیسی از مغناطیس سنج نمونه ی ارتعاشی استفاده شده است. نتایج الگوی پراش پرتوX نشان می دهند که نانوذرات Zn1-xNixO تا x برابر 03/0 تک فاز بوده و فازناخالصی در ساختار اکسید روی ظاهر نمی شود، و از x برابر 04/0 فاز ناخالصی در این ساختار ظاهر می شود. نتایج میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی نشان می دهد که با آلایش نیکل در ساختار اکسید روی، میانگین اندازه ی ذرات افزایش می یابند. بررسی نتایج طیف سنج فرابنفش- مرئی نشان می دهند که با آلایش نیکل، گاف اپتیکی نانوذرات اکسید روی کاهش می یابد که می تواند به دلیل برهم کنش تبادلی sp-d بین الکترون های نواری و الکترون های d یون های Ni2+ باشد. بررسی مغناطیسی نمونه ی ارتعاشی نشان می دهد که نانوذرات اکسید روی و آلاییده با نیکل، از میدان صفر تا حدود Oe2000 خاصیت فرومغناطیس از خود نشان می دهند. در میدان های قوی تر، نانو ذراتZn1-xNixO با x برابر صفر و 01/0 خاصیت دیامغناطیسی و برای x بزرگتر از 01/0 نمونه ها از خود خاصیت پارامغناطیسی نشان می دهند.

    کلیدواژگان: اکسید روی، نیکل، مکانوشیمیایی، نانوذرات ZnO
  • سید مسعود همام*، مجتبی لشکری پور، آزاده ملک زاده شفارودی، مجتبی رستمی حصوری صفحه 317

    توده ی گرانیتوئیدی کوه میش در 45 کیلومتری جنوب سبزوار واقع شده و از نظر تقسیم بندی زمین ساختی، بخشی از منطقه ی سبزوار است. ترکیب آن از گرانیت تا دیوریت و گابرو تغیر می کند و در زمره گرانیتوئیدهای نوع I قرار می گیرد. بنابر نمودار های ژئوشیمیایی دارای ماهیت آهکی-قلیایی و شبه آلومین تاپرآلومین ضعیف است. همچنین الگوی مسطح عناطر نادر خاکی نشان می دهد که خاستگاه ماگمای اولیه این توده در خارج از گستره ی پایداری گارنت است. در نمودارهای عنکبوتی عناصر کمیاب، همه ی فازهای توده گرانیتوئیدی مورد بررسی بی هنجاری منفی Nb و Ti و نیز بی هنجاری مثبت Rb و K مشاهده می شود که نشانگر محیط های فرورانشی است. مقایسه فراوانی عناصر ناسازگار سنگ های منطقه ی مورد بررسی با تغییرات این عناصر در گرانیتوئیدهای محیط های مختلف زمین ساختی، بیانگر تشابه آن ها با گرانیتوئیدهای کمان آتشفشانی آند است. همچنین نمودارهای تفکیک محیط های زمین ساختی، بیانگر ارتباط توده های مورد بررسی کوه میش با کمان آتشفشانی (VAG) بوده که در نتیجه فرورانش پوسته اقیانوسی نئوتتیس به زیر ایران مرکزی تشکیل شده است.

    کلیدواژگان: گرانیت، دیوریت، کمان آتشفشانی، کوه میش، سبزوار
  • زینب سخایی*، علیرضا داودیان، ناهید شبانیان صفحه 331

    منطقه ی سرکوبه در شهرستان خمین و در بی ثبات ترین منطقه ی زمین ساختی (سنندج - سیرجان) قرار گرفته است. این منطقه ی شامل انواع مختلفی از سنگ های رسوبی و آذرین از جمله سنگ های آهکی تجدید تبلور یافته، سنگ های سیلیسی و گابروها (گابرو قلیایی) هستند. کانی های اصلی گابروها پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن و کدر بوده، و کانی های بیوتیت، آمفیبول، کوارتز، آپاتیت و زیرکن به عنوان کانی فرعی، به علاوه کلریت، پرهنیت و آمفیبول نماینده ای از کانی های حاصل از تجزیه هستند. با توجه به بافت کانی های تشکیل دهنده سنگ، این سنگ ها دگرگون در زیر رخساره ی شیست سبز تا رخساره ی شیست سبز بوده اند. بنابر بررسی های سنگ نگاری انجام شده، بر روی کانی کلسیت از سنگ های آهکی تجدید تبلور یافته، ماکل دگرشکلی از نوع III و IV است. ماکل های دگرشکل دینامیکی تبلور دوباره ی کلسیت را که در دمای بالاتر از C°200 و حتی بیشتر از C°250 رخ داده است را نشان می دهند. همچنین براساس دماسنجی صورت گرفته روی کانی کلریت، دمای تبلور این کانی از C°297 تا C°309 (C° 7/1±1/301) تشخیص داده شده است، که با نتایج به دست آمده، با دمای دگرشکلی در ماکل های کلسیت همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: ماکل دگرشکلی، زمین، دماسنجی، کلریت، سرکوبه، خمین، سنندج - سیرجان
  • زکیه شاکردپور، محمدحسن کریم پور، آزاده ملک زاده شفارودی صفحه 343

    مناطق پی جویی سنجدک II و III بخشی از ناهنجاری های شرقی معدن سنگان در شمال غرب خواف را تشکیل می دهند. زمین شناسی منطقه شامل شیست های پرکامبرین، سنگ های رسوبی به سن ژوراسیک و کرتاسه تحتانی، توف و توده ی نفوذی به سن ائوسن هستند. انواع اسکارن در منطقه سنجدک III عبارتند از گارنت اسکارن، پیروکسن اسکارن، آمفیبول اسکارن، پیروکسن-گارنت اسکارن و گارنت-پیروکسن اسکارن. براساس آنالیز ریزپردازشی الکترونی گارنت ها به سری گراندیت (آندرادیت – گراسولار) وابسته اند، و پیروکسن ها از نوع دیوپسیدی و آمفیبول ها از نوع اکتینولیت های غنی از آهن هستند. دو نوع کانی سازی متفاوت صورت گرفته که عبارتند از 1- پیریت و مگنتیت وابسته به منطقه های اسکارنی در سنجدک III و 2- مگنتیت، اسپکیولاریت، باریت، هماتیت و گوتیت در منطقه های رگه ای (سنجدک II). رگه ها در راستای شمال شرقی- جنوب غربی قرار دارند. مقدار آهن با 9/37 درصد و منگنز با 32507 گرم در تن در نوع کانی سازی رگه ای بیشتر از اسکارنند و بالاترین مقادیر آرسنیک و مس (به ترتیب 158 و 332 گرم در تن) به زون های اسکارنی وابسته اند. اسکارن آهن منطقه سنجدک III از نوع کلسیمی است. کانی سازی رگه ای سنجدک II می تواند به فعالیت های گرماب های جوانتر وابسته باشد که در منطقه های گسلی تشکیل شده اند.

    کلیدواژگان: اسکارن، کانی سازی رگه ای، کانی شناسی، ژئوشیمی، سنجدک II و III، معدن سنگان
  • محسن نصرآبادی، کاظم قلی زاده صفحه 355

    در مجموعه ی افیولیتی شمال تربت حیدریه سنگ های دگرگونی بیشتر از آمفیبولیت، آمفیبول شیست، گارنت هورنبلندیت و به ندرت از رسوب های تخریبی و شیمیایی دگرگون شده یافت می شوند. محاسبات دما- فشارسنجی نمونه های آمفیبولیت نشان دهنده ی دمای بالاتر از 800 درجه سانتیگراد و فشار کمتر از 5 کیلوبار است. شرایط دگرگونی نمونه های آمفیبول شیست و گارنت هورنبلندیت فشار 5/7 تا 13 کیلوبار و دمای 570 تا 770 درجه ی سانتیگراد است. این شرایط دگرگونی تقریبا با دما و فشار محاسبه شده ی نمونه ی گارنت شیست هم جوار هم خوانی دارد. با توجه به ترکیب شیمیایی آمفیبول، شواهد بافتی و کانی شناسی، محاسبات دما- فشارسنجی و تغییرات گرادیان دگرگونی، نمونه های آمفیبولیت محصول سیستم گرمابی (هیدروترمال) پشته ی میان اقیانوسی در نظر گرفته شده اند در حالی که نمونه های دیگر به واسطه ی دگرگونی قاعده ای در شروع فرورانش به وجود آمده اند. همزیستی متاپلیت با متابازیت های قاعده ای در مجموعه افیولیتی شمال تربت حیدریه موید آن است که فرایند شروع فرورانش و جایگزینی افیولیت مجاور یک حاشیه قاره ای روی داده است.

    کلیدواژگان: دما، فشارسنجی، شروع فرورانش، دگرگونی قاعده ای، افیولیت، تربت حیدریه
  • رباب حاجی علی اوغلی، مریم رشیدی، محسن موید صفحه 371

    مخروط آتشفشانی آروانه وابسته به بخش شرقی مجموعه آتشفشانی سهند در جنوب غرب شهرستان بستان آباد قرار گرفته است. این مخروط با ترکیب گدازه ای داسیت، آندزیت داسیت و ریوداسیت در ارتباط با فعالیت های آتشفشانی جوان سهند به سن پلیوسن-پلئیستوسن تشکیل شده است. بر اساس مطالعات پتروگرافی، کانی های فنوکریست شامل پلاژیوکلاز + هورنبلند + بیوتیت ± کوارتز ± فلدسپار پتاسیم است. بافت اصلی این سنگ ها هیالوپورفیریک و میکرولیتی پورفیریک است. ترکیب پلاژیوکلازها اغلب در بخش مرکزی آندزین و در حاشیه ی لابرادوریت است. ترکیب بیوتیت بر اساس مقادیر Si و FeO/FeO+MgO از نوع بیوتیت منیزیوم دار بوده و بیوتیت های مورد بررسی با میزان Mg/Mg+Fe+Mn بین 52/0تا61/0 در شرایط گریزندگی نسبتا بالای اکسیژن تشکیل شده و به سری ماگمایی آهکی-قلیایی وابسته اند. ترکیب شیمی فنوکریست های آمفیبول از نوع کلسیک است. حضور آمفیبول های کلسیک در سنگ های ماگمایی نشانه وابستگی این سنگ ها به ماگماهای وابسته به محیط های تکتونوماگمایی فرورانشی است. ترکیب شیمی آمفیبول شرایط گریزندگی بالای اکسیژن در ماگمای تشکیل دهنده ی این سنگ ها را تایید می کند. خاستگاه ماگمایی گدازه های مخروط آتشفشانی آروانه بر اساس ترکیب شیمی بیوتیت و آمفیبول در ارتباط با حاشیه ی فعال قاره ای وابسته به فرورانش تعیین می شود. شرایط دما-فشار تبلور سنگ ها بر اساس ترکیب شیمی فنوکریست ها و با استفاده از روش های متعدد به ترتیب در حدود 700 تا 800 درجه ی سانتی گراد در گستره ی 3 تا 6 کیلوبار تعیین می شود. بر اساس فشار محاسبه شده احتمالا می توان شروع تبلور فنوکریست ها را از عمق 18 کیلومتری پوسته ی قاره ای منطقه در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: داسیت، شیمی کانی، حرارت، فشار سنجی، مخروط آروانه، آتشفشان سهند
  • محمد فداییان، احمد جهانگیری، محسن موید صفحه 385

    مجموعه سنگ های آذرین به سن ائوسن در شمال شرق مشکین شهر رخنمون دارند و بیشتر شامل آندزیت، بازالت، بازالت آندزیتی، تفریت و گاهی آنالسیم تفریت هستند. این سنگ ها سرشت قلیایی با پتاسیم بالا و شوشونیتی از خود نشان می دهند. بلورهای آنالسیم به صورت فنوکریست های درشت شکل دار تا نیمه شکل دار به همراه کلینوپیروکسن در بیشتر سنگ های تفریتی و فلدسپاتوئیددار این منطقه حضور دارند. عدم وجود کانی های آبدار اولیه مانند آمفیبول و میکا، وجود شکستگی های فراوان در آنالسیم های مورد بررسی ناشی از افزایش حجم در خلال جانشینی سدیم به جای پتاسیم، وجود کلینوپیروکسن های کلسیم دار و پلاژیوکلاز به جای معادل سدیم دار آن ها نشانگرکافی نبودن سدیم اولیه و آب در ماگمای والد این سنگ ها برای تبلور اولیه آنالسیم است. نتایج حاصل از بررسی های پراش پرتو ایکس که وجود بی نظمی ناشی از جانشینی در ساختار آنالسیم را مشخص می کند، و نیز وجود کانی لوسیت به صورت میانبار در آنالسیم و وجود آثاری از لوسیت اولیه در حاشیه کانی های آنالسیم، نشان دهنده ی تاثیر فرآیندهای ماگمایی تاخیری و ثانویه در ماگما در خلال سرد شدن و تبدیل کانی لوسیت به آنالسیم در اثر فرآیند جانشینی سدیم به جای پتاسیم در سنگ های مورد بررسی است.

    کلیدواژگان: آنالسیم، شیمی کانی، خاستگاه، مشکین شهر، ایران
  • مصطفی رقیمی، عزیز رحیمی صفحه 399

    نهشته های لسی و شبه لسی کواترنری در استان گلستان بیش از 3200 کیلومتر مربع وسعت دارد. کانی شناسی نهشته های لسی به روش تصادفی در روند شرقی- غربی استان گلستان با استفاده از پراش سنج های پرتو ایکس، میکروسکوپ الکترونی روبشی و پراکندگی انرژی پرتو ایکس بررسی شد. نتایج بدست آمده عبارتند از کانی های کوارتز، کلسیت و کانی های رسی نظیر ایلیت و کلریت در نهشته های لسی. براساس شواهد کانی شناسی یاد شده می توان غالب بودن شرایط آب و هوای سرد و خشک را در زمان نهشته شدن رسوب های لسی پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: نهشته های لسی و شبه لسی، کانی های رسی، استان گلستان
  • اسماعیل کشت کار، منصور قربانی صفحه 405

    توده های نفوذی البرز مرکزی با ترکیب سنگ شناسی الیوین گابرو، الیوین مونزودیوریت، الیوین مونزونیت و پیروکسن مونزونیت به شکل سیل، لوپولیت، فاکولیت، استوک و پلاگ در درون سنگ های آذرآواری سازند کرج و معادل آن جای گرفته اند. مجموعه ی کانی های تشکیل دهنده این سنگ ها عبارتند از پلاژیوکلاز، فلدسپار قلیایی، پیروکسن، الیوین و بیوتیت. بررسی های شیمی کانی انجام شده روی پیروکسن های موجود در توده های نفوذی بیان گر حضور دو نوع کلینوپیروکسن با ترکیب دیوپسید و اوژیت است. ترکیب شیمیایی پیروکسن ها بیان گر شکل گیری آن ها در محیط وابسته به فرورانش است. میانگین دمای تبلور کلینوپیروکسن ها حدود 1080 تا 1250 درجه ی سانتی گراد ارزیابی شده و به نظر می رسد که کلینوپیروکسن ها در دمای پایین تری نسبت به ارتوپیروکسن ها شکل گرفته باشند. همچنین فشار محاسبه شده کمتر از 9 کیلوبار است و میزان آب ماگمای تشکیل دهنده ی این سنگ ها بالا بوده است. بالا بودن فشار بخشی اکسیژن و نیز میزان آب ماگما طی تکامل ماگمایی می تواند بیانگر تبلور کلینوپیروکسن ها طی صعود ماگما و در فشارهای متفاوت باشد. مشابه بودن ویژگی های صحرایی، سنگ نگاری، شیمی کانی ، نزدیکی مکانی و زمانی سنگ های مناطق مورد بررسی نشان از رابطه ی ژنیتیکی و خویشاوندی نزدیک و احتمالا خاستگاه یکسان دارد.

    کلیدواژگان: کلینوپیروکسن، کرج، طالقان، البرز مرکزی، سیل، سازند کرج، دمای تبلور
|
  • Page 221

    In this study, the effect of Ba substitution for Sr in the Bi-Pb-Sr-Ca-Cu-O (BPSCCO) system was investigated. The Bi1.6Pb0.4Sr2-xBaxCa2Cu3Oy superconductor with   0.0, 0.05, 0.1, 0.15, 0.2, 0.25 and 0.3 at annealing times of 16, 32, 48 and 64 hour was made by the sol-gel method. In order to study the microstructure of samples, SEM images and X-ray diffraction (XRD) was performed. The crystal lattice parameters of this compound were measured by using of diffraction angles and miller indices. The critical current density, critical temperature and at room temperature, resistivity of the samples were measured by four probe method. The results indicated that improved superconducting properties with Ba doping and the maximum values of the Bi-2223 phase fraction, critical temperature, current density and at room temperature resistivity are obtained for sample at annealing time of 32 hour with the Ba content
    x = 0.2. Also, the results show that the critical current density decreases by increasing annealing time. The volume of the unit cell was increased by increasing the Ba doping, which indicates substitution of Sr by the Ba, with larger ionic radius.

    Keywords: Bi1.6Pb0.4Sr2-xBaxCa2Cu3Oy superconductor, sol-gel, Barium, critical temperature, critical current density, at room temperature resistivity
  • Page 231

    Chah Sorb deposit is located about 66 Km north of Tabas and 16 Km north-west of Shirgesht village. The mineralogy is simple; galena is the main primary mineral and cerussite is the main secondary mineral. Sphalerite, pyrite, chalcopyrite, tetrahedrite are other main minerals. Secondary minerals are anglesite, malachite, flourite, wulfenite, minium, azurite and Fe-hydroxids. Some important alterations occured in Chah Sorb area, including silicification, dolomitization and hematitization, which are slightly related to mineralization. Dolomitization is the main alteration in host rock. Lead mineralization is a vein type with east-west strike. Open space filling is the important texture. The average asseys from Chah Sorb samples are 6.9 wt % Pb, 6.3 wt % Zn and 14 ppm Ag. The Middle Jurassic carbonate host rocks and their dolomitization, the stratabound and epigenetic mineralizatin, the open space filling texture, the simple mineralogy and geochemistry all point to the Mississippi valley type model for the Chah Sorb Pb deposit.

    Keywords: Chah Sorb, galena, dolomitization, carbonate, Mississippi valley type
  • Page 243

    Gasht metamorphic complex is situated in the Talesh mountains of western Alborz range. This metamorphic complex consists mainly of metapelite and metabasite. Metabasites display metamorphic conditions of amphibolite and greenschist facies. Mineralogical paragenesis of greenschists are amphibole, feldspar and epidot and clinopyroxene occures as accessory minerals. The amphibolites of Gasht metamorphic complex are both granular and foliated types. Rock forming minerals are andesin and magnesiohornblende and accessory minerals contain sphene, ilmenite and clinopyroxene. Biotite formed as a result of amphibole altration. Thermobarometry results, that calculated by different thermobarometry methods, show temperature rangs between 550 to 750°C and pressure between 6 to 8 Kb that are nearly equivalent to geothermal gradient of 30°C/Km. These metamorphic conditions and geothermal gradient are resemble to the adjacent metapelites. Whole rock chemistry of metabasites from Gasht metamorphic complex display geochemical characteristics of subduction setting basic magmas. Probably, greenschists and amphibolites of Gasht metamorphic complex are indicative of basic magmatic arc products that resulted of Paleotethys oceanic basin subduction beneath edge of  the Turan plate and has experienced continental active margin or collision metamorphism.

    Keywords: metabasite, whole rock chemistry, active continental margin, Gasht metamorphic complex
  • Page 259

    The Band-e-Hezarchah granitoids mainly include alkali granite and granite. that intruded in Late Neoproterozoic metamorphic rocks. Orthoclase, microcline, plagioclase, quartz and biotite are the main rock-forming minerals. Plagioclase is mostly albite and oligoclase with Si = 2.57-2.7 a.p.f.u. and An0.4–12.6. Biotite is mostly siderophyllite, with Si = 4.30-6.22 a.p.f.u. and XMg= 0.025 - 0.859. Chlorite with Si = 4-5.53 a.p.f.u. and XFe= 0.84-0.91 is mostly daphnite and pseudothuringite. Field and geochemical evidences show the BHG is S type and their magmas seem to have originated from melting meta-pelitic and metagraywacky metamorphic rocks in the active continental marginal above a subduction zone. These rocks are thought to be formed in acontinental arc setting, related to the oblique subduction of Proto-Tethys oceanic lithosphere beneath the northern margin of Gondwanan supercontinent during Ediacaran- Early Cambrian time.

    Keywords: Mineral chemistry, Band-e-Hezarchah granitoids, tectonic setting, petrogenesis, Shahrood
  • Page 273

    The study of drying and wetting cycles in soils is important due to their effects on plant nutrition and soil fertility as well as environmental issues. Therefore, a laboratory experiment was set up with a completely randomized design and factorial arrangement in three replications to identify the influence of wetting and drying cycles in combination with or without application of organic acids on release of silicon, magnesium, and iron from bentonite mineral. Treatments included two organic acids (citric, oxalic) and five drying and wetting cycles (0, 1, 3, 6 and 9). The concentration of Si was measured using colorimetry and those of Mg, and Fe were measured by atomic absorption spectrometry (GBC Savant AA machine). Results showed that the amount of released elements is highly affected by the type of organic acids, and drying and wetting cycles. Among the organic acids, the amount of Mg released from bentonite in citric acid treated samples was greater than those from oxalic acid samples. However, oxalic acid was found to be more effective for extraction of Si and Fe from the bentonite. Results obtained from the wetting and drying experiments showed that with increasing the number of wetting and drying cycles the release of all elements was considerably increased. However, organic acids increase the release of all elements from the mineral. Based on the results, citric and oxalic acids are suggested for extraction of Mg and Fe from the mineral structure of bentonite, respectively.

    Keywords: Smectite, oxalic, citric, chemical weathering
  • Page 283

    Jalal-Abad iron deposit is located about 38 km northwest of Zarand town in Kerman Province. It contains 200 Mt iron ore with average chemical composition of
    Fe = 45%, S =1.18% and P = 0.08%. Iron mineralization occurs in an Early Cambrian volcano–sedimentary sequence of Rizu series which is composed of sandy siltstone, siltstone, volcanoclastic rocks and dolomite. Small intrusive bodies of gabbro and dioritic dykes are exposed in the area. Iron mineralization at Jalal-Abad is concealed with scarce outcrop. The main ore mineral is magnetite, which is located deeply, and  has been oxidized to hematite in shallow dopth and along fractures. Pyrite and chalcopyrite are the main sulfide minerals and bismuthinite, arsenopyrite and covellite are present in minor amounts. Cu mineralization occurred in sulphide and oxide stages as dissemination, veins, veinlet and open space filling. Malachite, azourite and atacamite are common minerals at oxide stage. Native gold was detected as inclusions smaller than 50 µm in pyrite, chalcopyrite and magnetite hosts. Alteration in Jalal-Abad is widespread and sodic-calcic, chloritic, sericitic and silicic alteration halos formed around orebody. Sodic-calcic alteration (actinolite,tremolite, magnesiohornblend and magnetite assemblage) is common in the deep levels. The main gangue mineral is quartz in association with talc, chlorite, ferroactinolite and calcite. Fluid inclusion investigation in quartz shows that inclusions are formed at three phase (L+V+S) with halite as a solid phase. Homogenization temperature varies from 260 to 440 ºC and salinity varies from 30 up to 52 NaClwt% equivalents. The high salinity and homogenization temperature of fluid inclusions is similar to fluids with magmatic origin. Mineralogy, alteration, geochemistry and fluid inclusion studies indicate Jalal-Abad deposit is similar to IOCG deposits.

    Keywords: Hydrothermal alteration, fluid inclusion, IOCG deposit, Jalal-Abad
  • Page 297

    In this research, Cu0.5Zn0.5Fe2O4 nanoparticles were prepared by citrateprecursormethod and under air-ambient annealing at 200, 400, 600°C. The structural features of samples were investigated by X-ray powder diffraction and FT-IR spectroscopy. The structural characterization of compounds, using X’Pert package and Fullprof program, is evidence for formation of a cubic structure (Fd-3m space group) with no presence of impurity phase that is emphasized by FT-IR data. Calculated values of crystallite size and unit cell parameter show a minimum for the sample annealed at temperature 200˚C. Band gap energies of samples have been estimated using absorption coefficient. under similar reaction conditions, the catalytic results show that the sample annealed at temperature 200˚C is the best catalyst for the CO and C2H6 oxidation due to smaller crystallite size.

    Keywords: Cu-Zn ferrite, air ambient, nano-Catalyst, CO, C2H6 Oxidation
  • Page 309

    In this article, the Zn1-xNixO nanoparticles with x= 0, 0.01, 0.02, 0.03, 0.04, 0.05, 0.08 and 0.1 have been produced by mechanochemical method. To investigate the structural, morphological, optical and magnetic properties of the samples, the X-ray diffraction, field emission scanning electron microscope, UV-visible spectroscopy, photoluminescence and vibrating sample magnetometer have been used. The results of X-ray diffraction revealed that the Zn1-xNixO nanoparticles with x up to x = 0.03 are single-phase and the impurity phase does not appear in the crystal structure of ZnO, but from x = 0.04 the impurity phase appears in this structure. The results of field emissions canning electron microscope showed average particle size of the ZnO increases with Ni doping. The study of UV-visible spectroscopy showed that the optical band gap of the ZnO nanoparticles decreases by Ni doping, which can be due to sp-d exchange interaction between the band electrons and d-electrons of the Ni2+ ions. The study of vibrating sample magnetometer of the zinc oxide nanoparticles and Ni-doped samples showed that in the range of magnetic field from zero to about 2000 Oe they are in the ferromagnetic state. In the higher magnetic field (more than 5000 Oe) the
    Zn1-xNixO nanoparticles with x = 0, 0.01 are diamagnetic and for x more than 0.01 they show paramagnetic property.

    Keywords: Zinc oxide, nickel, mechanochemical, ZnO nanoparticles
  • Page 317

    Granitoid bodis of Kuhmish are located about 30 km south of Sabzevar city. In terms of tectonic classification, Kuhmish granite was considered to be part of Sabzevar zone. Conglomerate, tuff, sandstones of Paleogene age and tuff units, radiolarites, andesite and diorite with UpperCretaceous age form the main litological units of the study area. Granitoid bodies involves aacidic part with combination of sinogranite, monzogranite and granodiorite with age after Paleocene which form majority of this bodies, and an intermediate term of diorite with Late Cretaceous age mostly can be seen as enclaves with few centimeters to several square meters in size within the granitoids. According to geochemical diagrams, granites have calc-alkaline and peralumin nature and diorites and granodiorites have teolitic and metaluminous nature. These unitsareclassified asI-type granitoids. Also flatpatternof rare earth element indicate that the primary source of magma is outside the garnet stability range. Spider diagrams of trace elements in all phases of granitoid mass indicated negative anomalies of Nb and Ti and positive anomalies of Rb and K that are typical of subduction environments. Comparison of the frequency of incompatible elements in studied rocks with variation of these elements in granitoids in different tectonic settings indicates their similarity with Andeanvolcanic arc granitoids. In addition, these parathion diagrams of tectonic environments indicates the relationship of Kuhmish sub-volcanic body with volcanic arc (VGA) which are composed, in result, of subduction of Neotethyan oceanic crust under central Iran.

    Keywords: granite, diorite, volcanicarcs, Kuhmish, Sabzevar
  • Page 331

    Sarkobeh area is located north of Khomein in the most unstable tectonic zone (Sanandaj - Sirjan). In the area, exposed rocks are limestone, quartzitic rocks and  gabbro (alkaline gabbro). The main minerals in rocks are, plagioclase, clinopyroxene and opaque, while the accessory minerals include biotite, amphibole, quartz, apatite, zircon as and chlorite and prehnite - pumpellyite are  representative of the alteration minerals. According to the texture of the rock forming minerals of the gabbro rock at the greenschist facies, metamorphism of greenschist facies have been endured.  Petrographical studies were carried out on the mineral calcite in the marbles and twins deformation of type III and IV showed that calcite deformation temperature is in the range of 200°C to more than 250°C. According to the chlorite mineral thermometry, minerals have formed at 296 °C to 309°C.

    Keywords: deformation twining, geothermometry, chlorite, Sarkoobeh, Khomein, Sanandaj-Sirjan
  • Page 343

    Senjedak II & III prospect areas are part of eastern anomalies of the Sangan mine, which is located in northwest of Khaf. The geology of the area consists of Pre-Cambrian schistes, Jurassic and Lower Cretaceous sedimentary rocks, and tuff and biotite monzonite porphyry intrusion with Eocene age. Skarn types in the Senjedak III include pyroxene–garnet skarn, garnet–pyroxene skarn, garnet skarn, pyroxene skarn, and actinolite skarn. Based on EPMA analysis, the garnets belong to grandite (andradite-grassolar) series, pyroxenes are mainly diopside and amphiboles are Fe-rich actinolite. Two different types of mineralization are presented: 1) pyrite and magnetite in skarn zones at the Senjedak III, and 2) magnetite, specularite, barite, hematite, and goethite in vein–type at the Senjedak II. The strike of the veins are NE-SW. The value of iron (37.5%) and manganese (32057 ppm) in vein-type mineralization are more than skarn, whereas the highest contents of arsenic and copper (158 and 332 ppm, respectively) occurred in skarn zones.The Senjedak III iron skarn is calcic-type. The vein type mineralization of Senjedak II can be related to later activity of hydrothermal fluids, which occurs along fault zones.

    Keywords: Skarn, vein – type mineralization, mineralogy, geochemistry, SenjedakIIand III, Sangan mine
  • Page 355

    Metamorphic rocks that mostly consist of amphibolite, amphibole schist, garnet hornblendite and rarely metamorphosed chemical and terrigenous sediments are found in the ophiolitic complex of north Torbat-E- Heidarieh. Thermobarometry calculations of amphibolite samples indicate temperature higher than 800 °C and pressure less than 5 Kb. Metamorphic conditions of  amphibole schist and garnet hornblendite samples such as pressure and temperature, range between 7.5 to 13 Kb and 570 to 770 °C. These metamorphic conditions are nearly compatible with the pressure and temperature calculated for the adjoining garnet schist. According to the amphibole chemical composition, textural and mineralogical evidences, thermobarometry calculations and the variations of metamorphic gradient, amphibolite samples have been considered as the product of hydrothermal system of mid ocean ridge. While the other samples are created owing to sole metamorphism during subduction initiation. The co-existence of metapelite with sole metabasites in the ophiolitic complex of north Torbat-E-Heidarieh confirming that the subduction process initiation and ophiolite emplacement took place has been in the vicinity of a continental margin.

    Keywords: Thermobarometry, subduction initiation, sole metamorphism, ophiolite, Torbat-E-Heidarieh
  • Page 371

    The Arvaneh volcanic cone at eastern part of the Sahand volcanic complex is located on SW of Bostanabad city. This cone having lava composition as dacite, dacitic andesite and rhyodacite, is formed eletted to young volcanic activity of the Sahand volcanism. Having various colours and textures form dominant composition of the lavas in the Petrographycally phenocrysts are plagioclase+hornblende+biotite±quartz±K-feldespar. The dominante texture of the investigated rocks are hyaloporpyre and microlitic porphyre. Plagioclase are andesine and labradorite at the core and rim, respectively. The biotites are classified as Mg-bearing biotites on the basis of Si and FeO/(FeO+MgO) contents. The investigated biotites, having Mg/(Mg+Mg+Mn as 0.52-0.61, indicate relatively high oxegn fugacity corresponding to calc-alkaline magmatic series. Compositionally, the amphiboles are calcic indicating their crystallization related to subduction tectonic setting. Amphibole composition is supporting high fugacity of oxegen in the related magma. Petrogenesis of the lavas from Arvaneh cone are determined as active continental margion on the basis of biotite and amphibole mineral chemistry. Crystallization T-P are determined as 700-800 0C and 3-6 kbar respectively. On the basis of estimated pressures, it seems that oncet of phynocryst crystallization has been started from depth of 18 Km in the continental crust in the area.

    Keywords: Dacites, mineral chemistry, thermobarometry, Arvaneh cone, Sahand volcano
  • Page 385

    Northeast  of Meshkinshahr, Eocene igneous rocks are exposed and are composed mainly of andesite, basalt, andesitic basalt, tephrite and is sometimes analcimite. The chemical composition of the rocks are in the range of alkaline rocks with high potassium and shoshsonitic affinity. Two main hypotheses are that they are either primary analcite or replacement pseudomorphous of leucite. Analcime crystals are usually large and eohedral to subhedral shaped phenocrysts coexisting with clinopyroxene in most rocks of this area. The presence of Ca-clinopyroxene and plagioclase rather than their sodic equivalents, presence of anhydrous mineral phases and lack of Na differentiation trend as well as partial alteration of the rocks likely supports the secondary growth of analcime either during cooling or after magma solidification.

    Keywords: Analcime, mineral chemistry, petrogenesis, Meshkinshahr, Iran
  • Page 399

    Quaternary loess and loess like deposits covered more than 3200 km2 of Golestan Province. Mineralogical aspects of loess deposits were studied on collected samples with east-west trend by random method using X-ray Diffraction (XRD), Scanning Electron Microscopy (SEM) and Energy Dispersive X-ray Analysis (EDXA). The results showed the presence of quartz, calcite and clay minerals like illite and chlorite in loess deposits. Based on mineralogical evidences, it could be suggested that dry and cool climate conditions were dominant at the time of loess deposition.

    Keywords: Loess, loess like deposits, clay minerals, Golestan Province
  • Page 405

    The intrusive bodies of Central Alborz, with display lithological composition, include olivine gabbro, olivine monzodiorite, olivine monzonite and pyroxene monzonite. They are accompanied by pyroclastic rocks of the Karaj Formation, and they occur as sill, lopolith, stock and plug. The essential minerals of these rocks are plagioclase, alkali feldspar, pyroxene, olivine and biotite. Mineral chemistry studies of pyroxene onothe intrusive bodies indicate two types of diopside and augite clinopyroxene composition. The chemical composition of the pyroxenes shows that these rocks have been crystallized in a subduction geological setting. The average crystallization temperature of clinopyroxenes is about 1080 to 1250 °C, and it seems the clinopyroxenes crystallized in the lower temperature than orthopyroxenes. Furthermore, the calculated pressure is less than 9 Kbars, as well as the presence of high percent water content in the magma. The High oxygen fugacity and water content increment during magmatic evolution could represent that the clinopyroxenes were crystallized during magma ascent and within different pressures. The field characteristics, petrography and mineral chemistry similarity and proximity placement and time between studied rocks, demonstrate a genetic relationship, close relatives and there is probably a common origin.

    Keywords: clinopyroxene, Central Alborz, sill, Karaj Formation, crystallization temperature