فهرست مطالب

مجله دانش و تندرستی در علوم پایه پزشکی
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شهریار صالحی*، حسین علی مهرعلیان، علی محمد هاشمی نیا صفحات 1-7
    مقدمه
    توانمندکردن مراقبین خانگی یکی از اقدامات موثر در بهبود خودمراقبتی و کاهش پذیرش مجدد و مراجعه به پزشک در بیماران نارسایی قلبی است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر الگوی توانمندسازی مراقبین خانگی بیماران نارسایی قلبی بر پذیرش مجدد بیمارستانی و مراجعه مجدد به پزشک در یک دوره 9 ماهه بوده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی یک سو کور با حجم نمونه 97 نفر از بیماران مبتلا به نارسایی قلبی که با نمونه گیری به روش قابل دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمون و شاهد قرار گرفتند. چک لیست نیازهای مراقبتی بیماران نارسایی قلبی و مراقبین آنها در منزل مبنای مداخلات آموزشی و مراقبتی در این مطالعه بوده، مداخلات آموزشی و مراقبتی به صورت تئوری، عملی و ارایه فیلم و کتابچه آموزشی با بستری شدن بیمار شروع و سپس با ویزیت در منزل ادامه یافته است. تاثیر مداخلات انجام شده بر پذیرش مجدد بیمارستانی و مراجعه مجدد به پزشک در دو گروه آزمون و شاهد مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده نرم افزار SPSS وآزمون آماری تی مستقل، آزمون دقیق فیشر، آزمون خی دو و آمار توصیفی تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    میانگین پذیرش مجدد در گروه آزمون 01/1±65/1 و در گروه شاهد 07/1±74/2 و میانگین مراجعه به پزشک در گروه آزمون 24/1±73/2 و در گروه شاهد 94/±32/3 بوده و آزمون تی مستقل در میانگین پذیرش مجدد با 01/0=P و در میانگین مراجعه به پزشک با 009/0=P در دو گروه معنی دار بوده است.
    نتیجه گیری
    توجه به نیازهای مراقبین بیماران همراه با توانمندی آنان در فرآیند مراقبت ضمن اینکه ارایه مراقبت بهتر جهت بیماران را فراهم می کند، زمینه ساز کاهش پذیرش مجدد بیمارستانی و مراجعه آنان به مراکز درمانی خواهد بود.
  • یوسف محمد زاده*، خدیجه حسن زاده صفحات 8-16
    مقدمه
    باتوجه به حیاتی بودن نیازهای سلامت افراد، به هنگام بروز مشکلات سلامتی، نمی توان تقاضا برای خدمات درمانی جهت رفع مشکل سلامتی را، به تعویق انداخت. از سوی دیگر، بروز مشکلات سلامت همواره توام با عوامل خطر زیادی بوده است و عموما افراد قادر به پیش بینی زمان بروز مشکلات سلامت خود نیستند. لذا باید عوامل موثر بر روی این هزینه ها بررسی و تعیین کننده های هزینه های فاجعه بار سلامتی نیز مورد رصد قرار گیرد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه با استفاده از آمار هزینه درآمد خانوارهای ایرانی در مناطق شهری و روستایی مربوط به سال 1391، با استفاده از یک الگوی رگرسیونی و یک الگوی probit و به کمک نرم افزار STATA به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته شد. مطالعه حاضر برخی متغیرها، همچون سطح محرومیت استانی را نیز به مدل اضافه نموده است. ضرایب در سطوح معنی داری کمتر از 10% مورد ارزیابی قرار گرفته اند.
    نتایج
    سهم هزینه های بهداشتی از بودجه خانوار و احتمال مواجهه با مخارج فاجعه بار سلامتی در خانوارهایی که در ادامه ذکر می شود، بیشتر بوده است: در استان های توسعه یافته تر (مانند تهران) زندگی می کنند، سن سرپرست خانوار زیاد است، تعداد افراد بالای 60 سال و کمتر از 6 سال بیشتری دارند، در مناطق روستایی زندگی می کنند، مستاجر هستند و سطح تحصیلات سرپرست خانوار کمتر است، بیشتر بوده است.
    نتیجه گیری
    این بررسی لزوم توجه به توزیع عادلانه امکانات بهداشتی در شهر و روستا، حمایت از اقشار آسیب پذیر مانند سالمندان، تامین مسکن خانوارها، ارتقای سواد و آموزش عمومی، پوشش بیمه های همگانی و همچنین توسعه بیشتر مناطق محروم را مورد تاکید قرار می دهد. نتایج این مطالعه نشان داد که سه گروه خانوارهای مستاجر، خانوارهای فقیر ساکن در کلان شهرها و سالمندان را می توان از آسیب پذیرترین اقشار جامعه دانست.
    کلیدواژگان: مخارج سلامت، هزینه های فاجعه بار، مدل پروبیت
  • شهناز نوحی، حمیدرضا حاتمی، مسعود جان بزرگی*، اشرف سادات بنی جمالی صفحات 17-24
    مقدمه
    اضافه وزن و چاقی در کودکان با سرعت رو به افزایش است و پیش بینی می شود جمعیت کودکان چاق جهان تا سال 2020 به 1/9 درصد برسد؛ چاقی دوران کودکی با بسیاری از شرایط ناسازگار سلامت مانند بیماری عروق قلبی، دیابت نوع 2، افزایش چربی و فشارخون، ناخوشی و مرگ و میر در بزرگسالی ارتباط دارد. در همین راستا این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش جامع مهارت فرزندپروری سلامت محور به مادران بر اصلاح رفتار غذاخوردن کودکان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تعداد 50 نفر از مادران (به همراه فرزندشان) براساس معیارهای ورود- خروج با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به تصادف در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. گروه مداخله به صورت هفتگی و هر جلسه به مدت 90 دقیقه طی 14 جلسه تحت آموزش قرار گرفتند. هر یک از آزمودنی ها قبل و بعد از آموزش به کلیه گویه های پرسشنامه های دموگرافیک و رفتار غذاخوردن کودکان (CEBQ) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نسخه 21 نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    تحلیل یافته ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد آموزش جامع مهارت فرزندپروری سلامت محور باعث اصلاح نمرات رفتار غذاخوردن کودکان (به جز میل به آشامیدنی) گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل شده است (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان داد که آموزش جامع فرزندپروری سلامت محور به مادران، به اصلاح رفتار غذاخوردن کودکان دارای اضافه وزن منتهی می شود. همچنین به نظر می رسد که شاخص توده بدنی (BMI) کودکان به واسطه اصلاح رفتار غذا خوردن، کاهش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: مهارت فرزندپروری سلامت محور، رفتار غذاخوردن، کودکان دارای اضافه وزن
  • عاطفه قنبری، نسیم شیرمحمدی*، عزت پاریاد، احسان کاظم نژاد لیلی صفحات 25-31
    مقدمه
    خستگی یکی از علایم شایع در بیماران مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD: Chronic obstructive pulmonary disease) می باشد که می تواند ابعاد مختلف زندگی آنها را تحت الشعاع قرارداده و مشکلات عدیده ای را برای آنان به وجود آورد. این مطالعه با هدف تعیین پیش بینی کننده های خستگی در بیماران مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریه انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بوده که برای بیماران مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریه بستری در بخش فوق تخصصی ریه بیمارستان رازی رشت در سال 1394 انجام گرفت. در این پژوهش نمونه گیری به صورت در دسترس بوده و تعداد 70 بیمار مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریه از میان جامعه پژوهش انتخاب گردیدند. پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و مرتبط با بیماری و همچنین پرسش نامه چند بعدی خستگی (شامل خستگی عمومی، خستگی جسمی، خستگی ذهنی، کاهش فعالیت، کاهش انگیزه) براساس گفته های بیماران و پرونده آنان تکمیل گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 21 و از آمار توصیفی و آزمون های آماری استنباطی استفاده گردید.
    نتایج
    میانگین سنی بیماران 07/11±5/70 سال می باشد. اکثریت واحدهای مورد پژوهش را مرد، بی سواد و کشاورز تشکیل داده اند. بیشترین میانگین نمره خستگی مربوط به بعد خستگی جسمی و کمترین میانگین نمره مربوط به بعد خستگی ذهنی است. با استفاده از مدل رگرسیون چند متغیره، سن (001/0=P) و بیماری قلبی (042/0=P) به عنوان پیش بینی کننده نمره خستگی در کل محسوب شده و این دو متغیر 49 درصد تغییرات در نمره خستگی را پیش بینی می کردند (49/0=R2). سن و بیماری قلبی پیش بینی کننده های خستگی عمومی با (39/0=R2) و سن از پیش بینی کننده های خستگی جسمی (27/0=R2)، کاهش فعالیت (29/0=R2) و کاهش انگیزه (32/0=R2)، بوده است. پیش بینی کننده های خستگی ذهنی هم شامل بیماری قلبی و تعداد دفعات بستری فرد در بیمارستان به علت بیماری COPD در طی یک سال گذشته می باشد (41/0=R2).
    نتیجه گیری
    در کنار ارایه مراقبت های جسمی و مداخلات پرستاری، در نظر گرفتن عوامل دموگرافیک، بیماری های زمینه ای و ارایه مداخلات روانشناختی براساس خستگی بیماران در مدیریت همه جانبه مشکلات بیماران COPD، علی الخصوص خستگی این بیماران، از اهمیت به سزایی برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: بیماری انسدادی مزمن ریه، خستگی، خستگی جسمی، خستگی عمومی، خستگی ذهنی
  • محمد عبدالله زاده، روشنک رفیعی نظری، نگار عباسی بسطامی، ابراهیم اسماعیلی، مجتبی رئیسی، مجید عرب عامری* صفحات 32-39
    مقدمه
    پیش بینی شاخص های کیفی تصفیه فاضلاب دارای اهمیت زیادی در روش های تصفیه فاضلاب مدرن است. یکی از مهمترین مشکلات در هنگام پیش بینی کارآیی فاضلاب تصفیه شده، پیچیدگی ویژگی های فیزیک و شیمیایی فاضلاب اولیه و اختلاف داده ها به علل مختلف است. مدل سازی تصفیه فاضلاب با استفاده از سامانه استنتاج فازی- عصبی تطبیقی می تواند به بهبود فرآیند کنترل کیفیت فاضلاب کمک کند. هدف از این مطالعه، مدل سازی تصفیه فاضلاب لبنی به روش انعقاد الکتریکی با استفاده از سامانه استنتاج فازی- عصبی تطبیقی است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از روش سامانه استنتاج فازی- عصبی تطبیقی برای پیش بینی فرآیند تصفیه فاضلاب به روش انعقاد الکتریکی استفاده شد. شاخص های زمان، ولتاژ، TSS (Total suspended solids) و BOD (Biochemical oxygen demand) به عنوان ورودی و راندمان حذف COD (Chemical oxygen demand) به عنوان خروجی در نظر گرفته شد. همچنین برای بهینه سازی مدل از توابع عضویت مختلف، تعداد توابع عضویت و دوره های یادگیری متعددی به شکل آزمون و خطا استفاده شد.
    نتایج
    بهترین مدل با استفاده از تابع عضویت زنگوله ایی، تعداد توابع 3 3 3 3 3 و چرخه یادگیری 300 به دست آمد که دارای کمترین میانگین مربعات خطا و بهترین ضریب تبیین (R2) بود. مقدار ضریب تبیین بهترین مدل و میانگین مربعات خطا به ترتیب 9912/0 و 012/0 بود.
    نتیجه گیری
    تجزیه و تحلیل مدل نشان داد که سامانه استنتاج فازی- عصبی تطبیقی یک ابزار قدرتمند برای پیش بینی کارآیی تصفیه فاضلاب لبنی به روش انعقاد الکتریکی است.
    کلیدواژگان: فاضلاب لبنی، سامانه استنتاج فازی، عصبی تطبیقی (ANFIS)، انعقاد الکتریکی
  • محمد رشیدی*، رحمان سوری، سیروس چوبینه، علی اصغر رواسی، کاظم باعثی صفحات 40-48
    مقدمه
    دیابت نوع 2 بیماری مزمنی است که با سرعت هشداردهنده ای در جهان در حال گسترش است. اگرچه دیابت نوع 2 یک بیماری چند علتی است، ولی اخیرا مشخص شده است که ژن MTNR1B با میزان ابتلا به دیابت نوع2 مرتبط است و افزایش بیان آن خطر دیابت نوع 2 را افزایش می دهد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر 12 هفته تمرینات هوازی بر بیان ژن MTNR1B و گلوکز و انسولین ناشتا در رت های نر ویستار مبتلا به دیابت نوع 2 است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع بنیادی و روش آن تجربی می باشد. در این مطالعه از 30 سر رت نر نژاد ویستار با محدوده وزنی 20±220گرم، استفاده شد. در طول دوره رت ها در شرایط استاندارد یعنی دمای 3±22سانتی گراد و رطوبت 45 درصد و دوره های 12 ساعته متوالی نور و تاریکی نگهداری شدند. رت ها به سه گروه تقسیم شدند. القای دیابت از طریق محلول نیکوتین آمید و STZ انجام شد. برنامه تمرینی برای مدت 12 هفته به تعداد 5 جلسه در هفته با افزایش تدریجی سرعت (18 الی 26 متر بر دقیقه) و زمان (10 الی 55 دقیقه) در قالب دویدن روی تریدمیل انجام گرفت. غلظت گلوکز به روش آنزیمی رنگ سنجی گلوکز اکسیداز، انسولین به روش الیزا و بیان ژن به روش RT-Real time PCR اندازه گیری شد. کلیه بررسی های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS/Win نسخه 16 انجام شد.
    نتایج
    برنامه تمرینی به کاهش معنی دار سطوح گلوکز ناشتا در گروه دیابتی هوازی نسبت به گروه دیابتی کنترل منجر شد (001/0=P). سطوح انسولین سرم در گروه دیابتی هوازی بالاتر از گروه دیابتی کنترل بود اما این تفاوت به لحاظ آماری معنی دار نبود (148/0=P) از طرفی، اجرای تمرینات هوازی بیان ژن MTNR1B در بافت پانکراس را به میزان 39 درصد نسبت به گروه کنترل دیابتی کاهش داد (016/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان دادکه دوازده هفته ورزش هوازی به کاهش معنی دار گلوکز خون و کاهش معنی دار بیان ژن MTNR1B در بافت پانکراس نسبت به گروه کنترل دیابتی منجر شد.
    کلیدواژگان: بیان ژن MTNR1B، رت های دیابتی نوع 2، تمرینات هوازی، سطوح گلوکز، سطوح انسولین
  • احمد رضا یزدان بخش، حسین حاتمی، غلامعلی شریفی عرب*، مجید عرب عامری صفحات 49-54
    مقدمه
    با توجه به شرایط آب و هوایی ایران، شتر می تواند به عنوان منبع پروتئینی ارزشمندی در آب و هوای کویری در نظر گرفته شود. آلودگی های انگلی از شایع ترین امراض دامی بوده که علاوه بر زیان ها و مخاطرات بهداشتی، خسارات اقتصادی فراوانی را به دنبال دارد. اجرای این پروژه با هدف شناسایی انگل های شایع در کبد شتر صورت گرفته تا با کمک به اجرای برنامه مبارزه علیه بیماری های انگلی بتوان اقدام موثری در کاهش این گونه بیماری ها نمود.
    مواد و روش ها
    این پروژه از فروردین سال 94 تا پایان مهرماه 94 صورت گرفته است، جهت تخمین میزان آلودگی انگلی کبدهای شتر، تعداد 94 نمونه از کبد شترهای کشتار شده در کشتارگاه شاهرود گرفته و نمونه ها پس از برش و خرد کردن به صورت قطعات دو تا سه سانتی متری جمع آوری و پس از شناورسازی و الک کردن، میزان آلودگی آن محاسبه گردید.
    نتایج
    شایع ترین علت ضبط کبد در تعداد 94 نفر شتر کشتار شده، کیست هیداتیک می باشد که با 45/7 درصد بیشترین آلودگی را به خود اختصاص داده است. در رتبه بعدی، فاسیولا با فراوانی 06/1 درصد قرار داشت اما هیچ گونه آلودگی انگلی دیکروسلیوم مشاهده نگردید. ضمنا باتوجه به بررسی صورت گرفته، صددرصد شترانی که به کیست کبدی آلوده بودند دارای آلودگی انگلی ریوی نیز بودند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان می دهد که شیوع آلودگی کبدهای شتر کشتار شده در شاهرود به انگل های فوق قابل توجه می باشد که این مساله علاوه بر تحمیل زیان های اقتصادی ناشی از ضبط اندام آلوده، نشان دهنده وجود زمینه خطرات بهداشتی برای مصرف کنندگان منطقه می باشد. لذا با توجه به چرخه زندگی و انتقال این انگل ها، به کارگیری روش های پیشگیری بیماری با کمک سازمان دامپزشکی و اقدامات بهداشتی و کنترلی مناسب را طلب می نماید. همچنین با توجه به مخاطرات بهداشتی آلودگی انگلی و آلودگی قابل توجه شترها به انگل های بررسی شده، به کارگیری روش های پیشگیری بیماری با کمک شترداران و سازمان دامپزشکی ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: شتر، کیست هیداتیک، آلودگی انگلی، شاهرود
  • سید زین العابدین حسینی، معصومه صفحات 55-62
    مقدمه
    آزمون آنتی بادی ضدهسته ای رایج ترین روش جهت شناسایی بیماران مبتلا به لوپوس می باشد که متاسفانه به دلیل انحصاری بودن آن واردات آن به کشور سخت و هزینه بر است. هدف از مطالعه حاضر استفاده از لام کوت شده تیموس گوساله جهت تشخیص لوپوس بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 48 نمونه سرم (25 منفی و 23 مثبت) اخذ شده از بیماران مظنون به لوپوس جمع آوری شد. نمونه تیموس گوساله از کشتارگاه تهیه شد و با استفاده از میکروتوم برش هایی به ضخامت 5 میکرومتری از تیموس تهیه شدند. همچنین لام آماده کبد رت خریداری شد و به موازات آن آزمون استاندارد HEp-2 برای هر نمونه آزمایش گردیدند. جهت تعیین تیتر آنتی بادی پنج رقت دو برابر شونده ی از سرم (1:40 تا 1:640) با استفاده از بافر فسفات تهیه شده و آزمایش شدند. لام های رنگ شده با میکروسکوپ فلورسانس، با بزرگنمایی 200 میکروسکوپ بازبینی شدند و وجود فلورسانس سبز درخشان در هسته ی سلول ها به عنوان نتیجه مثبت تلقی شد.
    نتایج
    نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از سلول های تیموس گوساله با حساسیت، ویژگی و دقتی برابر با 6/82% ، 100% و 7/91% نسبت به آزمون استاندارد در تشخیص آنتی بادی های ضدهسته ای (ANA) مفید بود. ارزش پیشگویی منفی و ارزش پیشگویی مثبت لام های تیموسی برابر 2/86% و 100 % به دست آمد.
    نتیجه گیری
    به عنوان یک آزمون غربالگرانه ی ارزان و در دسترس، می توان از سلول های تیموس گوساله برای شناسایی ANA در سرم بیماران SLE لوپوس اریتماتو سیستمیک استفاده کرد. اگرچه بهینه سازی شرایط تهیه و آزمایش و تعیین نقطه Cut off مناسب می تواند کارایی آن را به 100% برساند.
    کلیدواژگان: لوپوس اریتماتوز سیستمیک، بیماری خودایمنی، آزمون آنتی بادی آنتی نوکلئار، ایمونوفلورسانس غیرمستقیم، تیموس
  • میترا بخاراییان، مجید جدیدی*، هادی حسن زاده، مجید رحمتی صفحات 63-68
    مقدمه
    رادیوداروی 99mTC-MIBI در اسکن های قلبی به طور اختصاصی در قلب تجمع می یابد ولی جذب قابل توجهی نیز در ریه دارد. افزایش جذب ریوی ممکن است باعث تغییر جذب قلبی شود و با توجه به مجاورت قلب با ریه در کیفیت تصویر اسکن شده موثر است. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی میزان تجمع ریوی رادیوداروی 99mTC-MIBI در اثر تابش امواج 2100 مگاهرتز تلفن همراه می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه موش های صحرایی نر نژاد ویستار پس از تزریق وریدی رادیوداروی 99mTC-MIBI، در قفس قرار گرفته و گروه های آزمون به وسیله گوشی تعبیه شده در زیر قفس، به مدت (15 و 30) دقیقه تحت تابش امواج 2100 مگاهرتز قرار گرفتند. برای گروه های شاهد تلفن همراه در حالت Standby قرار داشت. اکتیویته ریه توسط دزکالیبراتور و وزن ریه به وسیله ترازوی دیجیتال اندازه گیری شد و مقادیر سرمی MDA و Catalase با تکنیک الایزا مورد سنجش قرار گرفت.
    نتایج
    تابش امواج 2100 مگاهرتز به مدت 15 و 30 دقیقه، به طور معنی داری جذب ریوی 99mTC-MIBI را افزایش داده و باعث ایجاد روند کاهشی معنی دار تغییرات اکتیویته ویژه ریه با زمان می شود ولی هیچ تغییر قابل توجهی در سطح استرس اکسیدایتو ایجاد نمی کند.
    نتیجه گیری
    چنانچه فردی به منظور تهیه اسکن قلب مورد تزریق رادیوداروی 99mTC-MIBI قرار گیرد و در فاصله زمانی تزریق تا تهیه اسکن تحت تابش امواج 2100 مگاهرتز تلفن همراه قرار داشته باشد به علت افزایش جذب رادیودارو در ریه ممکن است اسکن قلبی دچار آرتیفکت شود و تشخیص بیماری به درستی صورت نگیرد.
    کلیدواژگان: 99mTC، MIBI، استرس اکسیداتیو، تلفن همراه، ریه، موش صحرایی
  • مجتبی شهابی، حمید حسن پور* صفحات 69-75
    مقدمه
    بیماری کبد چرب غیر الکلی ( Non-alcoholic fatty liver disease:NAFLD) یکی از شایع ترین بیماری های کبدی است که شدت آن دارای سطوح مختلفی می باشد. اخیرا، دستگاه فیبرواسکن به عنوان یک روش غیر تهاجمی برای اندازه گیری میزان ارتجاع پذیری کبد و درنتیجه چرب بودن آن مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این پژوهش، ارایه یک روش کم هزینه و ساده برای تشخیص این بیماری از طریق علایم بالینی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق از یک مجموعه داده شامل 726 بیمار استفاده شد که هر یک دارای عارضه کبد چرب با شدت مختلفی بودند. برای هر بیمار، شدت بیماری توسط دستگاه فیبرواسکن اندازه گیری و آزمایشات بالینی و سنوگرافی نیز انجام گرفت. سپس به منظور تعیین رابطه بین اطلاعات به دست آمده از بیماران و سطوح بیماری از شبکه های عصبی مصنوعی استفاده شده است. در نهایت، به کمک تکنیک های هوش مصنوعی روشی برای استخراج قانون از شبکه های عصبی مصنوعی برای نمایش ارتباط بین داده ها استفاده شده است.
    نتایج
    براساس نتایج به دست آمده از دستگاه فیبرواسکن، از بین 726 بیمار موجود، 5 مورد در کلاس F4، 23 مورد در کلاس F3، 132 مورد در کلاس F2، 151 مورد در کلاس F1 و 415 مورد در کلاس F0 (افراد سالم) قرار می گیرند. طبق روش پیشنهادی، دقت در شناسایی نمونه های هر کلاس به ترتیب: 100% برای کلاس F4، 99/31% برای کلاس F3، 93/94% برای کلاس F2 و 58/80% برای کلاس F1 می باشد. بر این اساس این روش می تواند نمونه های دسته های F4 و F3 را به صورت ایده آل و نمونه های دسته های F2 و F1 را با دقت خوبی شناسایی کند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که روش پیشنهادی قادر است علاوه بر صرف هزینه کمتر و قابلیت دسترسی آسان تر در شناسایی بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD)، نحوه تشخیص بیماری و شرایط هر سطح از بیماری را در قالب مجموعه قوانینی برای تشخیص بیماری (بدون ادامه نیاز به شبکه عصبی) برای پزشکان تعیین نماید.
    کلیدواژگان: تشخیص بیماری، بیماری کبد چرب غیر الکلی، پارامترهای بالینی، شبکه های عصبی مصنوعی، استخراج قانون
|
  • Shahriar Salehi, Housenali Mehralin, Ali Mohammad Hasheminia Pages 1-7
    Introduction
    Empowerment of home care workers is one of the effective ways of improving self-care and reducing re-admissions and outpatient visits in heart failure patients. The purpose of this paper is to study the effect of family empowerment model on re-hospitalization and outpatient visits, in a period of nine months among heart failure patients.
    Methods
    This study was a one-blinded randomized clinical trial with a sample size of 97 heart failure patients. The sample was randomly divided into treatment and control groups. Home care and educational interventions were based on a checklist including patients’ and their home care workers’ needs. Home care and educational interventions were done theoretically and practically by educational movies and training manual starting by hospitalization and then continued in home visits. The effect of interventions on re-hospitalization and outpatient visits were studied in two groups. Independent t-test, fisher exact test, chi-square test and descriptive statistics were used to analyze data by SPSS.
    Results
    The results indicated that the averages of re-hospitalization were 1.65 ± 1.01 and 2.74 ± 1.24 in treatment and the control group, respectively. Means of outpatient visits in treatment and control group were 2.73 ± 1.24 and 3.32 ±0.94. Results of t-test showed significant difference between two groups in re-hospitalization (P=0.01) and outpatient visits (P=0.009).
    Conclusion
    Empowering families of heart failure patients by strengthening their skills in patient care reduced hospitalization and outpatient visits.
    Keywords: Heart failure, Re, admission to hospital, Family, Centered empowerment
  • Yousef Mohammadzadeh *, Khadijeh Hasanzadeh Pages 8-16
    Introduction
    Due to the critical needs of health service needs of people, in the event of health problems cannot be the demand for health care services to address the health, deferred postponed in the incidence of health problems. On the other hand, health problems have been associated with many risks, and generally people are not able to predict when their the time of health problemsthem. Therefore, to determine the factors influencing the expenditures costs of catastrophic health problems spending is also growing should be studied.
    Methods
    In this study, data of household incomes and expenses in urban and rural areas in 1391 were used and analyzed by regression and logit models in Stata. Some variables such as the level of provincial deprivation were added to the model. Significant level was considered 0.1.
    Results
    The share of health expenditure from household budget and the probability of catastrophic health expenditures were more in the following households: more developed regions (such as in Tehran), older head of household, more people older than 60 and younger than six years old, living in rural areas, tenants and less educated head of household.
    Conclusion
    This study highlighted the importance of a fair distribution of health facilities in urban and rural areas, protection of vulnerable groups such as elderlies, household housing, promoting literacy and public education, public insurance coverage and also further development of deprived areas. Also results of this study showed that three groups were the most vulnerable in the society: tenant families, poor families living in large cities, and elderly people .
    Keywords: Health expenditures, Catastrophic costs, Log it model
  • Shahnaz Noohi, Hamidreza Hatami, Masoud Janbozorgi*, Ashrafolsadat Banijamali Pages 17-24
    Introduction
    Number of ove-weight and obese Children are increasing rapidly. It is anticipated that the world’s population of obese children will rise to 9.1% till 2020. Childhood obesity is associated with several adverse health conditions such as cardiovascular disease, Type-2 diabetes, lipidemia and hypertension, and morbidity and mortality in adulthood. In this regard this study was conducted to determine the effect of comprehensive training of health-based parenting skills to mothers on modification of eating behavior of over-weigh and obese children.
    Methods
    In this study, 50 eligible mothers according to exclude-include criteria were selected and randomly assigned into two intervention and control groups. The intervention group was trained for weekly 90-minute sessions in 14 sessions. Before and after intervention, all participant completed demographic and Child Eating Behaviour Questionnaire (CEBQ) questionnaires. Data analysis was done with of SPSS version 21.
    Results
    Results of multivariate analysis of covariance (MANCOVA) revealed that comprehensive training of health-based parenting could significantly modify children eating behavior (Except desire to drink) significantly (P
    Conclusion
    The results showed that the comprehensive training of health-based parenting skills to mothers leaded to modification of eating behavior of over weight children. Also, it seems that the body mass index (BMI) will be reduced by modified Eating behavior.
    Keywords: Comprehensive training of health, based parenting, Eating behavior, Over weight children
  • Atefe Ghanbari, Nasim Shirmohamadi, Ezzat Paryad, Ehsan Kazemnejad Leily Pages 25-31
    Introduction
    The fatigue is one of the most common complications in patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) which can affect all aspects of their lives and caused many problems. The aim of this study was to determine predictors of fatigue among these patients.
    Methods
    This descriptive-analytical study was don among 70 patients with COPD selected by convenience sampling method from Raze Hospital of Rasht, in 2015. Demographic and multidimensional fatigue inventory questionnaires (Including five dimensions: covering General Fatigue (GF), Physical Fatigue (PF), Reduced Activity (RA), Reduced Motivation (RM) and Mental Fatigue (MF)) were completed by them. Descriptive and inferential statistics were done by SPSS version 19.
    Results
    The age average of the patients was 70.5±11.07 years. The majority of patients were male, illiterate and farmers. The highest and the lowest mean score were seen in physical and mental dimensions respectively. Using multiple regression model, age (P=0.001) and heart disease (P=0.042) are considered as predictors of fatigue score which explained 49% of the variability in fatigue score (R2=0.49). Age and heart disease were predictors of general fatigue (R2=0.39). Predictor of physical fatigue (R2=0.27), decreased activity (R2=0.29) and decreased motivation (R2=0.32) was age. Also predictors of mental fatigue were heart disease and the number hospitalizations (R2=0.41).
    Conclusion
    Besides health care and nursing interventions, it is important to take into account demographic factors and morbidities and accordingly have psychological interventions based on comprehensive management fatigue in patients with COPD.
    Keywords: Chronic obstructive pulmonary disease, Fatigue, Physical fatigue, General fatigue, Mental fatigue
  • Mohammad Abdollahzadeh, Roshanak Rafiei Nazari, Negar Abasi Bastami, Ebrahim Esmaeili, Mojtaba Raeisi, Majid Arabameri Pages 32-39
    Introduction
    Forecasting of the wastewater quality parameters has great importance in modern wastewater treatment methods. One of the main problems in predicting the efficacy of a wastewater treatment is the complexity of physicochemical properties of raw sewage and data differences for different reasons. Modeling of wastewater treatment using Adaptive Neural Fuzzy Inference System (ANFIS)- can help to improve wastewater quality control process. The aim of the study was to modeling of treatment of dairy wastewaters by electrocoagulation process using ANFIS.
    Methods
    In this study, ANFIS was used to estimate the chemical coagulation of dairy wastewater treatment. The input parameters to the ANFIS model were time, voltage, total suspended solids and boichemical oxygen demand and the output was chemical oxygen demand removal efficiency. Also the membership functions, the number of membership functions and number of learning cycles (Epochs) were used for optimization of different models by trial and error.
    Results
    The best model was assessed by bell-shaped membership functions with number of membership functions as 3 3 3 3 3 and 300 epochs of training with lowest mean square error(MES) and the best coefficient of determination (R2). The coefficient of determination and MSE of the best ANFIS model were 0.9912 and 0.012, respectively.
    Conclusion
    Analysis of the model revealed that the ANFIS is a powerful tool to predict the dairy wastewater treatment using electrical coagulation.
    Keywords: Dairy wastewater, Adaptive neuro fuzzy inference system, Electrocoagulation
  • Mohammad Rashidi*, Rahman Soori, Sirous Choobineh, Ali Asghar Ravasi, Kazem Baesi Pages 40-48
    Introduction
    Type 2 diabetes is a chronic disease with warning increasing rate in the world. Although type 2 diabetes is a multifactorial disease, it has been recently found that the incidence of type 2 diabetes is associated with MTNR1B gene and the growth of its expression increases the risk of type 2 diabetes. The objective of this study was to evaluate the effect of 12-week aerobic exercise on MTNR1B gene expression, glucose and fasting insulin in male Wistar rats with type 2 diabetes.
    Methods
    This fundamental study with experimental approach. included 30 male Wistar rats with weight of 220±20 gram. Sampls were kept under standard conditions: temperature of 22 ± 3° centigrade, 45% humidity and consecutive 12-hour periods of light and darkness. The rats were divided into three groups. Infusion of diabetes was conducted by Nicotinamide and streptozotocin solution.Training program was held on 5 days a week for 12 weeks with a gradual increasing of speed (18 to 26 meters per minute) and time (10 to 55 minutes) by running on a treadmill. Glucose level, insulin level and gene expression were measured by enzyme glucose oxidase colorimetric method, enzyme-linked immunosorbent assay, and Real-time polymerase chain reaction. All statistical analyses were performed by software SPSS, version16.
    Results
    Training programme led to a significant reduction in fasting glucose levels in aerobic diabetic group compared to the control diabetic group (P
    Conclusion
    The results showed that 12-week aerobic exercise led to a significant reduction in blood glucose and in gene expression MTNR1B in pancreatic tissue compared to the diabetic control group.
    Keywords: MTNR1B expression, Aerobic training, Rat with type II diabetes, Glucose level, insulin level
  • Ahmadreza Yazdanbakhsh, Hossein Hatami, Gholamali Sharifiarab, Majid Arabameri Pages 49-54
    Introduction
    Considering conditions of Iran climatic, camel meat can be a valuable protein source in desert climate. A parasitic contamination is the most common diseases in livestock which causes economical losses in addition to health risks. The aim of the study was to identify the most common parasites in the camel liver in order to fight against parasitic diseases and reduced them effectivly.
    Methods
    The project was conducted from March 2015 until October 2015. Ninety-four liver samples were taken from Shahroud slaughterhouse to estimate the level of parasitic infections. Sampls were chopping into 2-3 cm pieces and the amount of contamination was measured after floating and sifting.
    Results
    The most common causes of liver infection in slaughtered camels were hydatid cyst with percentage of 7.45 and fasciola with 1.06 %, but there is no dicrocoelium infection. Meanwhile, results of this survey revealed that all camels with infected liver had also lung infection.
    Conclusion
    This study showed that the rate of liver infection in Shahroud slaughtered camels was considerably high. This indicates health risks for consumers in addition to economic losses. Considering the life cycle of these parasites, prevention of diseases by veterinary organization and adequate health and control evaluation are necessary. Due to health risks and considerable camel infections, disease prevention methods should be done in cooperation with livestock drivers and veterinary organization.
    Keywords: Camel, Hydatidosis, liver, Parasites infected, Shahroud
  • Seyed Zeynolabedin Hosseini, Masoomeh Masoomikarimi, Moslem Jafarisani, Sady Kazemi Shahandashti, Mansour Lakourj, Ramezan Ghafaricherati, Aghil Tabar Molahasan Pages 55-62
    Introduction
    Indirect immunofluorescence test is a most common test for the detection of Systemic Lupus Erythematosis (SLE), however, it is very expensive and is not easily available for all field laboratories. We aimed to evaluate the diagnostic performance of five micrometer thick sections prepared from bovine thymus for the detection of SLE patients.
    Methods
    Totally 48 serum samples (25 negative and 23 positive) were drained from SLE suspected patients. Bovine thymus was purchased from the slaughterhouses. Five micrometer thick sections prepared from bovine thymus. Also rat liver was prepared through the laboratory animal dissection, and assayed in parallel with HEp-2 tests. Two fold serial dilutions (1:40 to 1:640) were prepared for each serum sample using phosphate buffer solution and assayed for ANA. Immunostained cells were observed using a blue filter equiped fluorescent microscope with 200x magnification and any bright green fluorescence accumulation in the cell nucleus was considered as positive for the presence of ANA.
    Results
    Our findings showed sections prepared from thymus cells can be used for the detection of ANA in patient samples and the calculated sensitivity, specificity and accuracy of the test were 82.6%, 100% and 91.7%, respectively. Positive predictive value and negative predictive value of the test were 100% and 86.2%, respectively.
    Conclusion
    We concluded that thymic cells can be easily prepared and used for detection of ANA in SLE patients. However, minor improvements in section preparation and assay conditions as well as determination of a new cut off point is necessary to gain 100% efficiency of the assay.
    Keywords: Systemic lupus erythematosis, Autoimmune disease, Anti, nuclear antibody test, Indirect immunofluorescent assay, Thymus
  • Mitra Bokharaeian, Majid Jadidi *, Hadi Hasanzadeh, Majid Rahmati Pages 63-68
    Introduction
    TC-MIBI is a radiopharmaceutical which trend to accumulate in heart, but also has noticeable absorption in lung. Absorption in lung may change heart absorption and so affect heart imaging. We aimed to assess effect of 2100MHz cell phone waves on lung accumulation of TC-MIBI.
    Methods
    Male wistar rats were included in this study. After IV injection of TC-MIBI, rats were housed in standard cages which were exposed with 2100MHZ waves in time of 15, 30 minutes. In control groups, standby phones were used. Drug activity in lung was assessed using a dose- calibrator, and weight was assessed using a digital scale. Also serum concentration of malondialdehyde and activity of catalase were measured using ELISA.
    Results
    After 15 and 30 minutes of exposure with 2100 MHz waves, experiments have a significant increase in lung absorption of TC-MIBI. Our results also showed a significant time dependent decreasing of lung activity. Oxidative stress has not any significant changes.
    Conclusion
    While performing myocardial perfusion imaging by radiopharmaceutical injection of 99mTC-MIBI, if the patient use cell phone at the coverage of 2100MHz network during the preparation and imaging process, increased absorption of radiopharmaceutical by the lung may affect the amount of heart uptake that causes artifacts in imaging and may also affect to correct diagnosis by the physician.
    Keywords: TC, MIBI, Oxidative stress, Mobile cell phone, Lung, Rat
  • Mojtaba Shahabi, Hamid Hassanpour* Pages 69-75
    Introduction
    Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) is one of the most prevalent liver diseases with several levels of severity. Recently, the FibroScan device has been used as a non-invasive method for measurement of elasticity of the liver and consequently its fattiness. The current study aimed at providing a low-cost and simple method for diagnosing of the disease through the clinical symptoms.
    Methods
    A collection of data obtained from 726 patients was used for conducting this study with each patient having a fatty liver disease with different levels of intensity. The severity of the disease for each patient was measured by FibroScan device along with medical tests and ultrasound monitoring. Then, the artificial neural networks were used for determination of the relationship between the data obtained from the patients and the intensity levels. Finally, by the aid of artificial intelligence techniques, a method is employed for extracting rules from artificial neural networks for representing the relationship between the data.
    Results
    According to the results obtained from FibroScan device, among the 726 patients, 5 were located in F4 class, 23 in F3 class, 132 in F2class, 151 in F1, and 415 in F0 Class (Healthy people). According to the proposed method, the accuracy of diagnosis for various classes is as follows: 100% for F4 class, 99.31% for F3 class, 93.94% for F2 class, and 80.58% for F1 Class. Accordingly, this method can identify the samples in F4 and F3 classes with an ideal accuracy and the samples in F1 and F2 classes with a good accuracy.
    Conclusion
    Results in this research indicate that the proposed method can be used for diagnosing NAFLD and identifying its intensity levels with a lower costs and easier accessibility. It extracts the required rules for diagnosing the dieses that can be used by the physicians in their diagnosis.
    Keywords: Disease diagnosis, Non, alcoholic fatty liver disease, Clinical parameters, Artificial neural network, Rule extraction