فهرست مطالب

Medical Education Development - Volume:9 Issue: 22, 2016

Journal of Medical Education Development
Volume:9 Issue: 22, 2016

  • تاریخ انتشار: 1395/04/26
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمد امینی، حمید رحیمی، سارا مرادی صفحات 1-11
    زمینه و هدف
    یکی از عوامل مهم بقای هر سازمان که موجب افزایش بهره وری سازمانی می شود، برخورداری از انسجام در ارزش ها و باورها و به طور کلی فرهنگ سازمانی آن می باشد. لذا هدف از نگارش مقاله حاضر، بررسی مؤلفه های فرهنگ سازمانی در دانشگاه علوم پزشکی اراک بود.
    روش
    نوع تحقیق توصیفی پیمایشی بود. جامعه مورد نظر، کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اراک به تعداد 273 نفر بودند که با استفاده از فرمول کوکران 162 نفر به عنوان نمونه بدست آمد. ابزار پژوهش، پرسش نامه فرهنگ سازمانی در 42 گویه در قالب چهار مولفه (فرهنگ عقلانی، توسعه ای، اجماعی و سلسله مراتبی) با مقیاس پنج درجه ای لیکرت بود. روایی پرسشنامه بصورت محتوایی توسط متخصصان تایید شد. پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ 84/0 برآورد گردید. تحلیل داده ها در سطح توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون t تک نمونه ای و تحلیل واریانس چندگانه) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد فرهنگ سازمانی دانشگاه علوم پزشکی اراک در بعد عقلانی دارای میانگین 57/0±4/3، توسعه ای 56/0±33/3 و اجماعی 62/0±27/3 بالاتر از حد متوسط و در سلسله مراتبی با میانگین 63/0±69/2 پایین تر از حد متوسط است.
    نتیجه گیری
    اعضای هیات علمی، فرهنگ سازمانی دانشگاه علوم پزشکی اراک را بیشتر عقلانی، توسعه ای و اجماعی می دانند و معتقدند که فرهنگ دانشگاه، بر نوآوری و توسعه، ریسک پذیری و خلاقیت، رقابت، تحقق اهداف و اثربخشی تاکید بیشتری دارد و رسمیت گرایی، تمرکز، قوانین و مقررات رسمی و ثبات کمتر مورد تاکید است.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، دانشگاه، اعضای هیات علمی
  • نسرین باغداری، مرضیه ترکمن نژاد سبزواری، حسین کریمی مونقی، مصطفی راد، مهدی امیری صفحات 12-20
    مقدمه
    انتقال خبر بد، برای بیمار و پرسنل درمانی بسیار استرس زا می باشد. روش صحیح و کاربردی آموزش انتقال خبر بد از دغدغه های آموزش پزشکی می باشد. لذا این مطالعه با هدف مقایسه ی اثر آموزش بر مبنای استراتژی اسپایکس(SPIKES) با دو رویکرد ایفای نقش و مولتی مدیا بر آگاهی و نگرش دانشجویان مامایی، در انتقال خبر بد به بیمار انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه کارآزمایی بالینی سه گروهه بر روی 90 دانشجوی مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. دانشجویان به صورت تصادفی انتخاب شده و با دو رویکرد متفاوت مولتی مدیا و ایفای نقش آموزش دیدند. گروه کنترل بدون مداخله ی آموزشی بود. قبل و دو هفته بعد از آموزش، آزمون آگاهی و نگرش به صورت کتبی به عمل آمد.
    یافته ها
    مقایسه ی میانگین نمرات آگاهی و نگرش بعد از مداخله در سه گروه، اختلاف معنی داری را بین گروه های ایفای نقش و مولتی مدیا با گروه کنترل نشان داد (05/0>P). علاوه بر این میانگین نمره نگرش بعد از مداخله در گروه مولتی مدیا بالاتر از گروه ایفای نقش بوده و از تفاوت آماری معنا داری برخوردار بود (0.045=P).
    نتیجه گیری
    آموزش با استفاده از مولتی مدیا به صورت غیرحضوری و ایفای نقش می تواند آگاهی دانشجویان را در زمینه انتقال خبر بد، به یک میزان افزایش دهد؛ در حالی که نگرش دانشجویان با رویکرد مولتی مدیا بیشتر از آموزش با استفاده از ایفای نقش تغییر می نماید.
    کلیدواژگان: انتقال خبر بد، رویکرد ایفای نقش، رویکرد مولتی مدیا، آموزش، مامایی
  • مصطفی بابازاده کمانگر، ایمان جهانیان، همت قلی نیا، حمید عباس زاده صفحات 21-26
    مقدمه
    تلفن همراه فرصتی ارزشمند را برای اساتید و دانشجویان فراهم کرده است. کتاب های الکترونیکی همراه یکی از منابع کمک آموزشی هستند که هنوز در دانشگاه های علوم پزشکی ایران برنامه مشخصی برای استفاده از آنها وجود ندارد. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی آموزش مبتنی بر تلفن همراه جهت درس پاتولوژی دهان عملی انجام شد.
    روش ها
    قسمتی ازمحتوای درس پاتولوژی دهان عملی 1 به صورت فایل پاورپوینت و تصاویر آماده شد و برای اجرای آن از نرم افزار office suite کمک گرفته شد.30 نفر از دانشجویان ترم 6 دندانپزشکی عمومی به دو گروه مساوی تقسیم شده و در نوبت نخست، برای یک گروه تدریس به شیوه حضوری و برای گروه دیگر تدریس با استفاده از تلفن همراه صورت پذیرفت. پس از مدتی امتحان آموزش حضوری و مجازی از دو گروه فوق برگزار گردید.در نوبت دوم، جای این دو گروه با یکدیگر عوض شد ولی محتوای تدریس شده تغییر نیافت. ارزشیابی مجدد آموزش مجازی و حضوری دو گروه پس از مدتی صورت گرفت.در پایان با استفاده از آزمون های آماری تاثیر این دو روش تدریس بر روی یادگیری دانشجویان با یکدیگر مقایسه شد.
    یافته ها
    یافته هانشان داد که آموزش مبتنی بر موبایل به طور معنی داری بر نمرات پایانی دانشجویان تاثیرگذار است (Pvalue=0.014<0.05)و میانگین نمرات گروهی که با موبایل شروع کردند به طور معنی داری بیشتر از میانگین نمرات گروهی بود که با آموزش حضوری شروع کرده اند.
    نتیجه گیری
    از آموزش مبتنی بر تلفن همراه می توان به عنوان شیوه آموزش کمکی برای آموزش حضوری بهره جست.
    کلیدواژگان: آموزش حضوری، آموزش مجازی، تلفن همراه
  • رویا حیدری کمررودی، یدالله خداوردی، هما درودی، ارشد فرهمندیان صفحات 27-33
    مقدمه
    زمینه و هدف سلامت سازمانی یکی از گویاترین و بدیهی ترین شاخص اثر بخشی سازمانی است. در سازمان های سالم کارمندان متعهد ،وظیفه شناس و سودمند هستند واز روحیه و عملکرد بالایی بر خوردارند.آگاهی مدیران از میزان سلامت سازمانی در موفقیت ،شادابی کارکنان و مسئولان می تواند نقش موثری داشته باشد. این مطالعه جهت ارزیابی سلامت سازمانی نظام آموزشی از نظر کارکنان دانشکده های علوم پزشکی بر اساس الگوی هوی و فیلدمن طراحی و اجرا شد.
    روش کار
    پژوهش فوق یک مطالعه توصیفی پیمایشی است،و از لحاظ هدف کاربردی می باشد.جامعه آماری آن کارکنان شاغل در دانشکده های تابعه دانشگاه علوم پزشکی زنجان می باشد. که به تعداد 147 نفر به عنوان حجم نمونه به روش طبقه بندی انتخاب و وارد مطالعه شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه 44 سئوالی سلامت سازمانی هوی و همکاران (1996) استفاده شد. ضریب پایایی آلفا کرونباخ آن در مطالعه محمدرضا اردلان برابر با 91/0 تعیین شده بود، ولی در مطالعه صورت گرفته این میزان برای پیش آزمون (86/0) و در پس آزمون (89/0) بدست آمد. روایی پرسشنامه به شکل صوری مورد تاییدقرار گرفته است . و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از SPSS22 استفاده شد. جهت بررسی نتایج از آمار توصیفی، آزمون میانگین ها واز ضریب همبستگی پیر سون استفاده شده است.
    یافته ها
    8/84 درصد پاسخگویان سلامت سازمانی را در حد خوب ارزیابی کردند. بالاترین میانگین رتبه (19/87) مربوط به دانشکده پزشکی و پایین ترین میانگین رتبه(67/49) مربوط به دانشکده داروسازی می باشد.
    بحث و
    نتیجه گیری
    کارکنان سلامت سازمانی نظام آموزشی را در سطح خوب ارزیابی کردند. با این وجود مسئولان و سیاست گذاران نظام آموزشی می توانند نقش بسزایی در ارتقاء سطح نهادی و فنی جهت افزایش بازدهی نظام آموزشی داشته باشند.
    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، نظام آموزشی، دانشگاه
  • سیدمحسن حسینی نژاد، اکرم ثناگو، سهیلا کلانتری، لیلا جویباری، سمیرا سعیدی صفحات 34-43
    زمینه و هدف
    اخلاق تحصیلی به ارزش هایی نظیر صداقت، تکیه بر تلاش شخصی، عدم سو استفاده از زحمات دیگران، رفتار نوعدوستانه و رعایت شان و احترام دیگران اشاره دارد. دانشجویان به اشکال مختلف با موقعیت ها و تقاضاهایی در محیط دانشگاه مواجه هستند که در آن شرایط رفتارهای مختلف اخلاقی و غیر اخلاقی از خود نشان می دهند. این مطالعه با هدف تبیین دیدگاه و تجربیات دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال 1392 از اخلاق تحصیلی در محیط آموزشی انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش کیفی 12 دانشجوی پزشکی با استفاده از نمونه گیری مبتنی بر هدف و حداکثر تنوع وارد مطالعه شدند. ابزار گرداوری داده ها مصاحبه های نیمه ساختار بوده است. حداقل یک سوال باز شامل «وقتی می گویم اخلاق در محیط آموزش چه چیزی به ذهن شما می آید» در تمامی مصاحبه ها تکرار شد. نمونه گیری تا رسیدن به اشباع (تکرار پذیری) داده ها ادامه یافت. مصاحبه ها ضبط، دست نویس و مطابق روش «تحلیل محتوای مرسوم» تحلیل شدند.
    یافته ها
    «احترام به شان استاد»، «حفظ شان کلاس»، «احترام و حفظ شان همکلاسی»، ، «در پی کسب علم و دانش بودن» از مضامین اصلی مطالعه بود.
    بحث: دانشجویان دانشگاه و محیط اموزشی را مکانی مقدسی و رعایت اخلاق را از واجبات آن می دانستند. بروز رفتارهای ناهنجار نه تنها باعث از بین رفتن شان دانشجو می شده است بلکه می توانست جو اموزشی را دچار تشنج نماید و باعث برداشت متفاوتی از محیط آموزشی شود.
    کلیدواژگان: اخلاق، محیط آموزشی، دانشجوی پزشکی، آموزش، دانشگاه، رفتار حرفه ای
  • محمد زارع، مصطفی سالاری، راحله ساریخانی صفحات 44-52
    زمینه و هدف
    توجه به راهبردهای آموزشی نظریه بارشناختی، می تواند موجب اثربخشی فرآیند یاددهی-یادگیری گردد. لذا هدف از این پژوهش بررسی رعایت راهبردهای آموزشی نظریه بارشناختی بر میزان بارشناختی بیرونی و یادگیری در درس فیزیولوژی بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه که درس فیزیولوژی را در نمیسال دوم سال تحصیلی 94-93 به عنوان درس انتخابی خود داشتند، تشکیل می دادند. نمونه پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به تعداد 40 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش گماشته شدند (دو گروه 20 نفره). ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه سنجش بارشناختی بیرونی و آزمون یادگیری (پیش آزمون با پایایی 87/0 و پس آزمون 89/0 و با تایید روایی صوری توسط اساتید به عنوان متخصص موضوع) بود. برای تحلیل داده ها از آزمون آماری تی مستقل و نرم افزار spss نسخه 18 استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از کاهش میزان بارشناختی بیرونی (23/10:t ، 001/0 p >) و افزایش میزان یادگیری ( 32/4t= ، 001/0) در دانشجویان گروه آزمایش در درس فیزیولوژی، نسبت به گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر استفاده از راهبردهای آموزشی نظریه بارشناختی بر میزان بارشناختی بیرونی و افزایش میزان یادگیری، استفاده از این راهبردها می تواند یادگیری اثربخش را برای یادگیرندگان ایجاد نماید. بنابراین به مجریان آموزش توصیه می شود که این راهبردها را در آموزش خود مورد توجه قرار دهند و رهنمودهای آن را بکارگیرند.
    کلیدواژگان: نظریه ی بارشناختی، بارشناختی بیرونی، یادگیری، درس فیزیولوژی
  • علیرضا شغلی، خدیجه روشناس، امیررضا محمدی، شهرزاد قربانی صفحات 53-63
    سنجش و ارزشیابی کیفیت آموزش و عملکرد گروه های علمی در دانشگاه به دلیل وظایف خطیر آن از حساسیت و اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از مدل های مشهور برای ارزیابی عملکرد در سطح سازمان و زیر مجموعه های آن مدل کارت امتیازی متوزن میباشد. این پژوهش با هدف توسعه مدلی در قالب کارت امتیازی متوازن و روش تحلیل سلسله مراتبی به منظور ارزیابی عملکرد گروه های آموزشی دانشکده داروسازی زنجان انجام پذیرفت
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، پیمایشی تعداد 24 نفر از اعضای هیات علمی دانشکده داروسازی زنجان در قالب شش گروه آموزشی و 100 دانشجوی رشته داروسازی در مقاطع مختلف تحصیلی مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه و مصاحبه نیم ساختار یافته بود. داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزار Excel و نرم افزارExpert Choice نسخه 11 تعیین وزن و با SPSS . نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    با توجه به نتایج در محیط آموزشی، ابعاد رشد و یادگیری با امتیاز وزنی (377/0) و مشتری (345/0) بیشترین امتیاز و فرایند های داخلی(158/0) و بعد مالی(121/0) در رتبه های بعدی قرار گرفتند. در ارتباط با رتبه بندی گروه های آموزشی گروه فارماسیوتیکس و کنترل غذا و دارو بالاترین نمره عملکرد را در ابعاد رشد و یادگیری، فرایندهای داخلی و مشتری کسب کردند.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش می تواندعلاوه بر ارائه و توسعه ترکیبی مناسب از دو تکنیک BSC و AHP برای ایجاد تصویری از بکارگیری مناظر چهارگانه کارت امتیازی متوازن در محیط های آموزشی ، در برنامه ریزی و بهبود عملکرد سیستم های آموزشی مشابه از طریق ارتقای کیفیت ارزیابی عملکرد و رتبه بندی آموزشی به کار برده شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد گروه های آموزشی داروسازی
  • علیرضا بیگلری، سوسن فیضی، محمد مسعود وکیلی صفحات 64-75
    مقدمه
    مطالعات متعددی از روند صعودی تولیدات علمی ایرانیان در سال های اخیر و در تمامی رشته ها، [z1] از جمله دانشگاه های علوم پزشکی، حکایت دارد. هدف از پژوهش حاضر تعیین روند تولید مقالات و کتب علمی توسط پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی زنجان را از سال 1380 تا پایان سال 1393 بود.
    روش اجرا: این پژوهش یک مطالعه از نوع توصیفی بود که گردآوری داده ها با جستجو در بانک های اطلاعاتیWeb of Science، Pubmed، Scopusو Magiran[z2] صورت گرفت.
    یافته ها
    پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی زنجان از سال 1380 تا پایان سال1393[z3]، موفق به نمایه کردن 449 مقاله در WOS، 289 مقاله در Pubmed، 773 مقاله در Scopus و 764 مقاله ی علمی پژوهشی در Magiran و چاپ 51 جلد کتاب شده اند. در میان همه ی دانشکده ها و مراکز تحقیقاتی، دانشکده ی پرشکی از نظر تولید مقاله در هر 4 بانک اطلاعاتی در رتبه ی اول قرار داشت. از نظر نوع مدرک بیش ترین مقاله مربوط به مقالات پژوهشی اصیل (3/94 درصد) و بیش ترین تولید کتاب، از نوع تالیفی و گردآوری [z4] (5/76درصد) بود. بیش ترین مقالات به زبان انگلیسی(1/59 درصد) و در مجلات داخلی(61درصد) به چاپ رسیده بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که وضعیت تولید دانش [z5] در دانشگاه علوم پزشکی زنجان درسالهای مورد بررسیروندی صعودی داشته و دانشکده ی پزشکی بیشترین سهم را در انتشار مقالات داشته است.
    کلیدواژگان: تولید علم، بانک های اطلاعاتی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، مقالات، کتب
  • ابوالفضل قاسم زاده، شیوا ملکی، لیلی شریفی صفحات 76-86
    مقدمه
    رعایت ملاحظات اخلاقی در آموزش عالی و ارتقاء اخلاق حرفه ای اساتید به عنوان الگوهای علمی و رفتاری، می تواند در اشاعه ی فرهنگ تسهیم دانش، اطلاعات، ایده ها و تخصص ها موثر باشد. به همین دلیل توجه به اخلاق حرفه ای و پیامدهای آن از اساسی ترین موضوعات پژوهشی در حوزه های سازمانی است. هدف پژوهش حاضر بررسی و کشف اثر میانجی اخلاق حرفه ای در روابط سرمایه فکری با قابلیت یادگیری سازمانی و تسهیم دانش است.
    روش
    این تحقیق بر حسب هدف کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است. جهت رسیدن به هدف پژوهش، نمونه ای به حجم 125 نفر از جامعه ی 171 نفری اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های استاندارد اخلاق حرفه ای، سرمایه فکری، قابلیت یادگیری سازمانی و تسهیم دانش جمع آوری گردید. به منظور بررسی روابط متغیرها در الگوی مفهومی از مدل معادلات ساختاری استفاده شد.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان داد که رابطه بین سرمایه فکری با تسهیم دانش از طریق اخلاق حرفه ای میانجیگری می شود. ولی نقش میانجی اخلاق حرفه ای در رابطه بین سرمایه فکری و قابلیت یادگیری سازمانی تایید نشد. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین میزان همبستگی معنی دار به رابطه بین سرمایه فکری با قابلیت یادگیری سازمانی مربوط می شود. در الگوی مورد نظر، تمام وزن های رگرسیونی– به غیر از رابطه بین اخلاق حرفه ای و قابلیت یادگیری سازمانی– از نظر آماری معنی دار بودند.
    نتیجه گیری
    توجه به اصول اخلاق حرفه ای و مدیریت و توسعه ی سرمایه ی فکری در دانشگاه ها که از آن ها انتظار می رود به عنوان کانون خلق دانش عمل کنند؛ می تواند در ترویج فرهنگ به اشتراک گذاری دانش در بین اعضا، از اهمیت قابل توجهی برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، سرمایه فکری، قابلیت یادگیری سازمانی، تسهیم دانش
  • مهران فرج اللهی، بهمن زندی، مجمد رضا سرمدی، محسن کشاورز صفحات 87-94
    زمینه و هدف
    هدف اصلی این مقاله بررسی سطح سواد رایانه ای دانشجویان آموزش از دور دوره های تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد آموزش از دور دانشکده مدیریت دانشگاه تهران می باشد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها، توصیفی- پیمایشی می باشد. تعداد 171 نفر از داشجویان به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش در این تحقیق، پرسشنامه سواد رایانه ی بر مبنای استاندارد های مهارتهای هفتگانه دوره ICDL بود. پایایی این ابزار 70/0، به دست آمد.
    یافته ها
    از میان مهارتهای سواد رایانه ای، مهارت آشنایی با مفاهیم پایه فناوری اطلاعات؛ مهارت مدیریت سیستم عامل؛ مهارت کار با Word ؛ مهارت کار با PowerPoint؛ مهارت کار با Access و مهارت کار با Excelدر سطح نسبتا مطلوب قرار داشت. مهارت کار با اینترنت در سطح مطلوب بود. همچنین نمره کل مهارتهای سواد رایانه ای، در سطح نسبتا مطلوب قرار داشت.
    نتیجه گیری
    یکی از مهم ترین مهارت ها فنی در نظام های آموزش از دور مهارت سواد رایانه ای محسوب می شود. داشتن این مهارت ها به فراگیر درکسب اطلاعات و دانش کمک می نماید. بنابراین، برنامه ریزی به منظور آموزش مهارت های سواد رایانه ای در دانشگاه های علوم پزشکی و غیر پزشکی ضروری می باشد
    کلیدواژگان: سواد رایانه ای، دانشجویان، آموزش مجازی
  • سید جواد قاضی میرسعید، محمد مرادی جو، ابولفضل طاهری، امید یوسفیان زاده صفحات 95-102
    زمینه و هدف
    آموزش موثر جدا از مهارتهای علمی لازم، مستلزم استفاده صحیح از روش های ارتباطی موثر در محیط های آموزشی است این امر ممکن نیست مگر با شناخت کامل عوامل موثر در برقراری ارتباط. از همین رو این مطالعه با هدف شناسایی عوامل موثر در برقراری ارتباط میان دانشجو و استاد از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی تعداد 52 تن از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران طی سال تحصیلی 90-91 مورد پژوهش قرار گرفتند. داده های مورد نیاز توسط پرسشنامه ای که اعتبار محتوایی آن توسط 15 تن از اعضای هیات علمی خبره و صاحب نظر در زمینه آموزش پزشکی و پایایی آن با روش آزمون قبل و بعد 70/0 و پایایی بین سوالات با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 89/0=α بررسی و تایید شده بود در سه حیطه فردی، حرفه ای و علمی که دارای 28 گویه بود جمع آوری گردید. سپس داده های بدست آمده توسط نرم افزار SPSS ویرایش 18، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و با استفاده از روش های آمار توصیفی در قالب توزیع فراوانی، جدول، تعیین درصد و آزمون مجذور کای ارائه گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان می دهد 44 تن از دانشجویان احترام به دانشجو(3/86%)، 40 تن به روز بودن استاد(4/78%)، 39 تن فن بیان و تدریس توام با علاقه(71%) و در نهایت 38 تن رازداری(71%) را در زمره مهمترین عوامل موثر در برقراری ارتباط بین دانشجو واستاد می دانند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج حاصل از این مطالعه می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که عوامل فردی نظیر فن بیان و تدریس توام با علاقه، و عوامل اخلاقی همچون احترام به دانشجو و رازداری در مقایسه با سایر عوامل از قبیل عوامل حرفه ای و علمی تاثیر بیشتری در برقراری ارتباط موثر بین دانشجو و استاد دارد.
    کلیدواژگان: ارتباط، دیدگاه دانشجویان، دانشکده پیراپزشکی
  • محمد مهدی یاقوتی خراسانی، علی راوری، رامین اباذرپور صفحات 103-111
    زمینه و هدف
    رفتارهای ناشایست در محیط های آموزشی می تواند به شدت فرایند یاددهی و یادگیری را مختل نماید و به ایجاد تناقض و اضطراب بین استاد و دانشجو منجر گردد. هدف از این مطالعه بررسی دیدگاه و رفتار دانشجویان در مورد رفتارهای ناشایست در محیط های آموزشی می باشد.
    روش ها
    در این مطالعه مقطعی-توصیفی که در سال 1391 انجام گرفت با استفاده از پرسشنامه پژوهشگر ساخته، تمامی دانشجویان دانشکده دندانپزشکی به شکل داوطلبانه در مطالعه مشارکت داشته اند. داده ها با استفاده از نرم افزاری SPSS-18 و آزمون های آماری توصیفی، تی مستقل، آنوا و ضریب همبستگی اسپیرمن تحلیل شدند؛ 05/0≥P معنی دار تلقی گردید.
    نتایج
    یافته های مربوط به دیدگاه دانشجویان نشان داد بیشتر دانشجویان خوابیدن در کلاس درس را رفتار ناشایست می دانستند و نگاه کردن به ساعت در آخر کلاس درس شایعترین رفتاری بوده که انجام می داده اند. در این مطالعه بین دیدگاه دانشجویان در مورد رفتارهای ناشایست و نحوه انجام این رفتارها ارتباط معناداری مشاهده شد؛ به طوری که آزمون آماری اسپیرمن (Spearman) بین دیدگاه و میزان انجام رفتار همبستگی بالایی را نشان داد (55/0R= و 0001/0P=).
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از آن بود اغلب دانشجویان دیدگاه منفی نسبت به رفتارهای ناشایست دارند و همچنین فراوانی انجام رفتارهای ناشایست توسط گروه تحت مطالعه قابل توجه نیست. با توجه به اثرات سویی که رفتارهای ناشایست روی فرایند آموزش بر جای می گذارد بهتر است تدابیری اتخاذ شود که جایگاه رفیع اساتید و دانشجویان هر چه بیشتر مورد تکریم قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دانشجویان دندانپزشکی، رعایت ادب، نگرش، رفتار
|
  • Mohammad Amini, Hamid Rahimi, Sara Moradi Pages 1-11
    Background And Objective
    One of the main factors for the maintenance of each organization which leads to increasing its productivity is having organizational cultural consistency. Thus the purpose of this research was to study organizational culture of medical centers.
    Materials And Methods
    In this descriptive-survey study, research population was all faculty members in Arak University of Medical Sciences that 176 people were selected using Cochran Formulate and stratified random sampling. Data was collected using organizational culture questionnaire with 42 items in four components (intellectual, development, consensus and hierarchical) in terms of Likert scale. Content and constructive validity of the questionnaire were confirmed and its reliability coefficient was calculated (0.84) using Cronbach Alpha. Data analysis was done through descriptive and inferential statistics by SPSS18 and Amos Graphic statistical software.
    Results
    Findings showed that mean score of organizational culture in Arak University of Medical Sciences in intellectual component (3.4±0.57), development (3.33±0.56) and consensus (3.27±0.62) were higher than the average and hierarchical mean score (2.69±0.63) was lower than the average. Also there is no significant difference between faculty member's point of view on organizational culture in terms of gender, field of study, scientific rank, employment status and years of service.
    Conclusion
    Faculty members believed that organizational culture was higher than intellectual, culture of development and consensus which in turn have more emphasis on innovation and development, risk-taking, efficiency and effectiveness and less emphasis on formalization, centralization, and rule and stability.
    Keywords: Organizational Culture, University, Faculty Members
  • Nasrin Baghdari, Marzie Torkmannejad Sabzevari, Hossein Karimi Moonaghi, Mostafa Rad, Mahdi Amiri Pages 12-20
    Background And Objective
    Breaking bad news is a very stressful task for both health professionals and patients. Teaching how to break bad news appropriately is one of the important concerns in medical education. So, this study aimed to compare role play and multimedia methods based on SPIKES strategy on midwifery students’ knowledge and attitude in breaking bad news to patients.
    Materials And Methods
    A clinical trial study was done in three groups on 90 midwifery students in Mashhad University of Medical Sciences who were selected randomly. Students were trained by role play and multimedia methods. Control group had not received any intervention. Knowledge and attitude questionnaires were filled out before and two weeks after intervention.
    Results
    Knowledge and attitude mean scores after intervention in the 3 groups had significant difference (P
    Conclusion
    Multimedia as an independent and non-attendance program can increase students’ knowledge as same as the role play while, it can change students’ attitude more than the role play method.
    Keywords: Breaking bad news, Role play approach, Multimedia approach, Education, Midwifery
  • Mostafa Babazadeh, Kamangar, Iman Jahanian, Hemmat Gholinia, Hamid Abbaszadeh Pages 21-26
    Background And Objective
    Mobile has provided a valuable teaching/learning opportunity for professors and students. Mobile electronic books are one of the educational resources that there is no defined plan for their usage at universities of medical sciences in Iran. This research aimed to evaluate mobile-based education for practical course of oral pathology.
    Materials And Methods
    Oral pathology course was provided in the form of PowerPoint files and images and office suite was used to run these files. 30 general dentistry students in their sixth semester were divided into two equal groups. At first stage, a group of students were taught traditionally and another group through their mobile phones. Then, an examination was conducted to evaluate the traditional teaching (classroom) and m-learning (mobile learning) in these two groups. At second stage, the two groups were replaced but the contents didn’t change. Afterwards, a re-evaluation of traditional teaching and m-learning was done. In the end, the effects of these two methods of teaching on students’ learning were compared using statistical methods.
    Results
    Results showed that mobile-based teaching significantly affected students’ final scores (P
    Conclusion
    Mobile-based teaching can be used as a teaching aid in traditional classroom educations.
    Keywords: Traditional learning, Electronic learning, Mobile
  • R. Heydari, Y. Khodaverdi, H. Durodi, A. Farahmand Pages 27-33
    Background And Objective
    Background and goals of organizational health are the most obvious indicators of organizational effectiveness. There is committed, conscientious and helpful staff in healthy organizations that have high morale and performance. Managers’ awareness of organizational health can have an effective role in success and vitality of employees and officials. This study aimed to assess organizational health of educational system from the staff's point of view at Zanjan Medical Sciences University based on the pattern of Hoy and Feldman.
    Materials And Methods
    This research was a descriptive and survey study which was a practical one regarding its goals. Research population was the staff of Zanjan University of Medical Sciences. A total of 147 employees as a sample size were selected. To collect data a 44-item questionnaire of organizational health written by Hoy and et al. (1996) was used. Cronbach alpha reliability coefficient was 0.86 and 0.89 in post-test and pre-test respectively. Validity of the questionnaire was confirmed. Moreover, SPSS22 was used to analyze data. To evaluate results, descriptive statistics and means analysis as well as Pearson correlation coefficient were calculated.
    Results
    84.8 percent of respondents assessed the organizational health as good. The highest mean score (87/19) was related to the faculty of medicine and the lowest mean score (67.49) was related to the faculty of pharmacy.
    Conclusion
    The staff assessed the organizational health of educational system as good. However, educational system officials and lawmakers can play a significant role to promote the institutional and technical level of educational system in order to increase their efficiency.
    Keywords: Organizational health, Educational system, University of medical sciences
  • M. Hoseininejad, A. Setago, S. Kalantari, L. Joybar, S. Saeedi Pages 34-43
    Background And Objective
    Educational ethics imply values such as honesty, reliance on one's own personal effort, not to abuse the efforts of others, and respect the dignity and respect for others. Students are faced with different situations in which they show various moral and immoral behaviors. This study aimed to explore medical student's viewpoints and experiences at Golestan University of Medical Sciences about ethics in academic environment in 2013.
    Materials And Methods
    In this qualitative study a purposive sampling was used with maximum variation and 12 medical students participated in the research. Data was gathered using semi-structured interviews. At least an open question "When I say ethics in education or educational environment, what comes to your mind" was repeated in all the interviews. The interviews recorded and transcribed line by line and then analyzed according to "conventional content analysis" method.
    Results
    "Respecting teacher dignity", "preserving dignity of classroom", "respecting and maintaining dignity for classmates", "seeking for knowledge and sciences” emerged as the main themes of the current study.
    Conclusion
    University students considered learning environment as a sacred place; conforming its expected rules and ethics would be mandatory. Abnormal behavior causes not only loss of students dignity but also could be harmful to the calmness of educational atmosphere and may evoke different unpleasant pessimistic ideas about such academic environment.
    Keywords: Ethics, Moral, Medical student, University, Education, Professional behavior, Iran
  • M. Zare, M. Salari, R. Sarikhani Pages 44-52
    Background And Objective
    Considering cognitive load theory education strategies can lead to effective education. The purpose of this research was to study the impact of educational strategies of Cognitive Load Theory on extraneous cognitive load and learning in physiology course.
    Materials And Methods
    In this study, a pretest-posttest design with a control group was used. Population of study consisted of all students at Kermanshah University of Medical Sciences who were studying physiology as an elective course in their second academic year 93-94. A convenience sampling was used to select 40 individuals and they randomly were assigned to two experimental and control groups (two groups of 20N). Research instruments were questionnaire of extraneous cognitive load and achievement test (pre-test and post-test with reliability of 89% and 87%, and their validity were approved by experts). The independent T-test and SPSS software were used in analyzing data.
    Results
    Results indicated a decrease in extraneous cognitive load and an increase in learning in the experimental group students in Physiology course, compared to the control group.
    Conclusion
    Due to the impact of cognitive load theory instructional strategies on extraneous cognitive load and learning, using these strategies can lead to effective learning. Therefore, it is recommended to consider and apply these strategies in education.
    Keywords: cognitive load theory, extraneous cognitive load, learning, Physiology course
  • Alireza Shoghli, Khadijeh Roshenas, Amirreza Mohammadi, Shahrzad Ghorbani Pages 53-63
    Background And Objective
    Assessment and evaluation of quality of education and performance of academic departments at universities are highly important. A common model to evaluate performance of an organization and its branches is Balanced Score Card. This study aimed to develop a model based on Balanced Score Card and Analytic Hierarchical Process in order to assess the performance of academic departments of Zanjan School of Pharmacy.
    Materials And Methods
    In this descriptive study, 24 academic members of six departments of Zanjan Pharmacy School and 100 pharmacy students were surveyed. Data was gathered through questionnaires and semi-structured interviews. Collected data was organized by Excel and then weighted and analyzed using Expert Choice software version11 and SPSS 16.
    Results
    According to results, in the learning environment, growth and development dimension with weighted score of 0.377, customer (0.345), process (0.158) and financial perspective (0.121) were ranked respectively. Pharmaceutics and food and drug control departments achieved highest performance respectively.
    Conclusion
    Findings of this research could be used to provide and develop an appropriate combination of BSC and AHP techniques to give an image of four perspectives application of BSC in educational environment and in addition it can be used in planning and promoting the performance of similar educational systems by improving the quality of performance assessment and ranking.
    Keywords: Balanced score card, Hierarchical analysis, Performance assessment, Academic departments
  • Alireza Biglari, Susan Feizi, Mohammd Masoud Vakili Pages 64-75
    Background And Objective
    Several Studies indicate ascended scientific productivity of Iran in all academic fields including medical sciences universities. The aim of this study was to figure out scientific production by researchers of Zanjan University of Medical Sciences from March 2001 to March 2015.
    Materials And Methods
    This research was a descriptive study in which data was collected by searching Web of Science, Medline, Scopus and Magiran databases.
    Result
    Results indicated that researchers of Zanjan University of Medical Sciences had published 449 articles in ISI, 289 in Pubmed, 773 in Scopus, 764 scientific articles in Magiran and 51 books during 2001-2015. Among all the faculties and research centers, School of Medicine was in the first place regarding article publication indexed in the 4 mentioned databases. Among the findings 94.3% of articles were original and 76.5% of books were compilations. Also, 59.1% of articles were written in English and 61% of articles were published in Iranian journals.
    Conclusion
    The findings indicated that the status of article and book publication in ZUMS has had an ascending order from 2001 to 2015. The Faculty of Medicine indicated a great share in this regard.
    Keywords: Science production, Databases, Zanjan University of Medical Sciences, Articles, Books
  • Abolfazl Ghasemzadeh, Shiva Maleki, Leili Sharifi Pages 76-86
    Background And Objective
    Considering ethical issues in higher education and promoting academy members professional ethics can affect the dissemination of the culture of sharing knowledge, information, ideas and specialty. The purpose of this study was to survey and discover the mediating effect of professional ethics on the relationship between intellectual capital, organizational learning and knowledge sharing capabilities.
    Materials And Methods
    The current study was a descriptive- correlative research. Statistical population included all 171 faculty members of Ilam University of Medical Sciences that 125 of whom were selected through stratified random sampling method based on Morgan table. Data was gathered through professional­ ethics, organizational ­learning capability, knowledge sharing, and intellectual capital questionnaires. To investigate the relationship between the variables in a conceptual model, the structural equation modeling was used.
    Results
    Results showed that the relationship between intellectual capital and knowledge sharing was mediated through professional ethics. But the mediating role of professional ethics in the relationship between intellectual capital and learning capability was not confirmed. The results also showed that the highest significant correlation was achieved in the relationship between intellectual capital and learning capability. In the considered­ model, all regression weights, except­ for the­ relationship between professional ethics and organizational ­learning capability, were statistically significant.
    Conclusion
    Considering the principles of professional ethics and managing and developing intellectual capital at universities, which are expected to be at the center of knowledge creation, can be of great importance in promoting the culture of knowledge sharing among faculty members.
    Keywords: professionalethics, intellectualcapital, organizational learning capability, knowledge sharing
  • M. Farajolahi, B. Zandi, Mr Sarmadi, M. Keshavarz Pages 87-94
    Background And Objective
    The main purpose of this article was a review of student's computer literacy level who were studying through distance education at University of Tehran, Faculty of Management.
    Materials And Methods
    This study was a descriptive-survey research in which 171 students were selected. Research instrument was a questionnaire of computer literacy based on standards of ICDL. The reliability index for the total test was 0.70.
    Result
    Components of Information Technology; Windows; Word; PowerPoint; Excel and Access were relatively at a desirable level. Component of Internet was the only one at a desirable level. Also, general computer literacy skills were relatively at a desirable level.
    Conclusion
    One of the most important technical skills in the system of distance education is computer literacy skill. Having this skill will contribute to access information and knowledge. Therefore, planning to teach computer literacy skills is essential in medical and non-medical sciences universities.
    Keywords: Computer Literacy, Students, Distance Education
  • Javad Ghazi Mir Saeed, Mohammad Moradi Joo, Abolfazl Taheri, Omid Yousefianzadeh Pages 95-102
    Background And Objective
    One of the most important factors in education process is establishing communication between students and their professors. Effective education except scientific skills, needs using effective communication methods in educational environments. This can be done by recognizing effective factors in establishing communication. Therefore, the purpose of this study was to identify M.A and PhD student's point of view regarding effective factors in establishing communication between students and faculty members.
    Materials And Methods
    In this descriptive- cross sectional study, M.A and PhD students of Allied Health Faculty of Tehran University of Medical Sciences were surveyed. Data gathering tool consisted of two parts; demographic data and 28 questions related to the assessment of effective factors in establishing communication between students and faculty members. The questionnaire was a four point scale ranging from "very effective" to "having no effect". Data was analyzed by SPSS 18.ed software, using descriptive statistical methods, frequency distribution, determining percentage and the group comparison was made by chi2.
    Results
    The most effective factors according to student's viewpoint were, respect for students (86.3%), being up to date (78.4%), rhetoric and teaching skills (71%) and secrecy (71%) in establishing communication between students and their professors. Meanwhile, sex, age gap, stringency and professor's appearance were not so crucial in establishing communication.
    Conclusion
    The result of this study showed that personal factors like rhetoric and teaching skills, behavioral characteristics such as respecting students in comparison with other factors like scientific skills and professional features are more effective in establishing communication.
    Keywords: communication, student's view, Allied health faculty
  • Dr Mohammad Mahdi Yaghooti Khorasani, Dr Ali Ravari, Dr Ramin Abazarpour Pages 103-111
    Background And Objective
    Inappropriate behaviors in academic environments can strongly disturb both teaching and learning processes and make conflict and anxiety between instructor and student. The main objective of this study was to investigate student's attitude on inappropriate behaviors in academic environments.
    Materials And Methods
    This research was a cross-sectional descriptive study conducted in 2012. A questionnaire was designed by the researcher and all students of Faculty of Dentistry voluntarily participated. Data was analyzed using SPSS18 software, descriptive, independent T, ANOVA, and Spearman’s correlation coefficient; P ≤ 0.05 was considered significant.
    Results
    Results of this study indicated that the majority of students considered sleeping in class as an inappropriate behavior, while checking the time at the end of class was the most common behavior which was reported by them. A significant relationship was observed between students’ perspective on inappropriate behaviors and the manner they did them; as Spearman statistical test indicated a high correlation between their perspective and frequency of inappropriate behaviors (R = 0.55 and P = 0.0001).
    Conclusion
    Findings indicated that the majority of students had a negative attitude towards inappropriate behaviors. Besides, the frequency of doing these behaviors cannot be justified by this research team. Regarding the negative effects of inappropriate behaviors on education process, it is recommended to take some actions for cherishing instructors and students in academic environments.
    Keywords: Dental students, incivility, Attitude, Behavior
  • Sonia Sadat Soluti, Mahdi Ebrahimi, Hossein Karimi Moonaghi, Khadijeh Jamialahmadi Pages 112-115
    Background And Objective
    Bioethics is a multidisciplinary subject which has been of major significance to biotechnology researchers and related fields. The aim of this survey was to assess knowledge and attitudes of postgraduate students of Medical Faculty regarding bioethical issues.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out among the postgraduate basic medical sciences students of Faculty of Medicine in Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran. A self-administered questionnaire consisted of 42 questions was designed to assess knowledge and attitudes of postgraduate students on bioethical issues.
    Results
    A total of 107 postgraduate students (out of 114), including 73 Master (MSc) and 34 Doctoral (PhD) students filled out the survey (93.8%). Only 17.6% of PhD students had a good knowledge of bioethics whereas none of the MSc students fell within this category. On average almost 68.5%of the respondents were familiar with the term "Bioethics". About 95.7% of MSc students reported that no academic courses were offered in bioethics whereas 54.5% of PhD students were able to take academic courses in the field. The results also showed that about 85 % of the respondents generally believed that it was necessary to increase their knowledge of bioethics.
    Conclusion
    Although the postgraduate students were familiar with the term “Bioethics”, their awareness about bioethical issues was not very desirable. Results showed that the students had a high level of motivation for increasing their general knowledge in the field, so the necessity of designing appropriate courses on bioethics in university curricula should be reinforced.
    Keywords: Bioethics, Medical faculty, Perceptions, Postgraduate Students