فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - سال چهارم شماره 12 (تابستان 1394)

فصلنامه مددکاری اجتماعی
سال چهارم شماره 12 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن گل پرور، فهیمه عبدلی صفحات 4-16
    مقدمه
    عدالت در طول تاریخ موضوعی تاثیرگذار بر حالات و رفتارهای انسان ها در محیط های اجتماعی بوده است. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر ادراک بی عدالتی ترکیبی (توزیعی، رویه ای و تعاملی) بر استرس، فرسودگی هیجانی و عملکرد اجرا شد.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی و جامعه آماری پژوهش را کارکنان دو مجموعه صنعتی در شهر اصفهان تشکیل دادند که از بین آن ها صد و بیست و هشت نفر بر پایه ویژگی های جمعیت شناختی همتا انتخاب و سپس به صورت تصادفی به دو گروه عدالت و بی عدالتی گمارده شدند. ابزارهای پژوهش شامل دو سناریوی دستکاری عدالت و بی عدالتی، پرسشنامه استرس شغلی (گل پرور و همکاران، 2012)، پرسشنامه فرسودگی هیجانی (مولکی و همکاران، 2006) و پرسشنامه ارزیابی عملکرد (ناگیوئن و همکاران، 2012) بودند. داده ها با استفاده از آزمون t گروه های مستقل (برای تعیین تاثیر دستکاری اعمال شده) و تحلیل واریانس چندمتغیری (MANOVA) تحلیل شدند.
    نتایج
    نتایج حاصل از آزمون t گروه های مستقل نشان داد که دو سناریوی دستکاری عدالت و بی عدالتی دارای تاثیر معنادار بر ادراک عدالت و بی عدالتی بوده اند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) نیز نشان داد که بین گروه عدالت و بی عدالتی در فرسودگی هیجانی و عملکرد تفاوت معنادار وجود دارد (0/05>p)، ولی در استرس تفاوت معناداری بین دو گروه عدالت و بی عدالتی به دست نیامد (0/05
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که با ادراک بی عدالتی افراد در محیط های کار با سرعت بیشتری دچار فرسودگی می شوند و به دنبال آن عملکرد تضعیف می شود.
    کلیدواژگان: ادراک بی عدالتی، استرس شغلی، فرسودگی شغلی، عملکرد شغلی، کارکنان صنایع
  • شهنام ابوالقاسمی، امیر آرش نیک دوست صفحات 17-26
    مقدمه
    هدف از پژوهش بررسی رابطه سبک های فرزندپروری ادراک شده و هوش هیجانی با سازگاری اجتماعی دانش آموزان پسر سال سوم مقطع متوسطه منطقه دو شهر تهران می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان پسر سال سوم مقطع متوسطه منطقه دو شهر تهران می باشد. برای انتخاب نمونه از طریق روش نمونه گیری تصادفی 230 نفر انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه های فرزندپروری ادراک شده با مریند، هوش هیجانی بار- ان و سازگاری اجتماعی بل، داده های لازم جمع آوری شد. و از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون به روش گام به گام برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.
    نتایج
    یافته های به دست آمده نشان داد که بین بعد اقتدار منطقی با سازگاری اجتماعی رابطه( همبستگی مثبت) وجود دارد همچنین بین بعد آزادگذاری و سازگاری اجتماعی رابطه (همبستگی مثبت) وجود دارد. بین سبک استبدادی و سازگاری اجتماعی رابطه وجود دارد و اما این همبستگی منفی است.همچنین بین متغیر هوش هیجانی و سازگاری اجتماعی نیزرابطه وجود دارد. این همبستگی مثبت است.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت افرادی که والدین خود را با اقتدار منطقی درک می کنند از سطح سازگاری اجتماعی بالاتری برخوردارند و این سبک در مقابل دو سبک دیگر( استبدادی و سهل انگارانه) بدون شک باعث بالارفتن سازگاری اجتماعی در فرزندان می شود. همچنین افراد دارای سطح هوش هیجانی بالا، از روابط بهتری در جامعه برخوردارند و سلامت روانی بیشتری را دارا هستند. بنابراین توانایی افراد در برقراری ارتباط درست و سازگاری آن ها در اجتماع باهوش هیجانی آنان همبستگی مثبت دارد.
    کلیدواژگان: فرزندپروری ادراک شده، آزاد گذاری، اقتدار منطقی، استبدای، هوش هیجانی، سازگاری اجتماعی
  • سید رضا جوادیان صفحات 27-32
    مقدمه
    امروزه مددکاری اجتماعی سالمندی به عنوان یکی از تخصص های این حرفه برای کمک به سالمندان و خانواده هایشان در نظر گرفته می شود. یکی از باورهای شکل گرفته در مورد جمعیت، افزایش نگران کننده جمعیت سالمندی است. جمعیت شناسان پیش بینی می کنند که تا سال2050 میلادی جمعیت سالمندان به 2 میلیارد نفر برسد. این در حالی است که بسیاری از سالمندان با فقر و مشکلات دیگری چون دسترسی محدود به خدمات بهداشتی و مراقبتی مواجه هستند. بنابراین به نظر می رسد که خدمات مددکاری اجتماعی با تقاضاهای گسترده ای برای تامین نیازهای مختلف این جمعیت در حال رشد مواجه باشد. دراین مقاله ی مروری به اهمیت مددکاری سالمندی و معرفی نقش های مددکاران سالمندی و چالش های پیش روی آن پرداخته می شود.
    روش
    مقالات،کتاب ها و اسناد مرتبط با موضوع به شیوه ی اسنادی وکتابخانه ای، مرور و بررسی شدند.
    نتایج
    به طور کلی خدمات مددکاری اجتماعی سالمندی در برگیرنده ی دامنه ای از خدمات مراقبتی موسسه ای تا خدمات مراقبتی مبتنی بر جامعه است. این خدمات شامل مدیریت کیس، مداخله در بحران، مراقبت های بهداشت روانی، مراقبت های روزانه، مراکز روزانه سالمندان و کمک های خانگی می باشد. البته گرایشات بیشتری در زمینه خدمات مبتنی بر جامعه وجود دارد، چرا که هدف خدمات مبتنی بر جامعه، قادرسازی سالمندان به پیرشدن در خانه ها و محیط هایشان است.
    بحث و نتیجه گیری
    آگاهی از نقش ها و اقدامات مددکاران اجتماعی سالمندی منجر به استفاده بیشتر از توانایی های مددکاران در زمینه کمک به سالمندان و خانواده هایشان به منظور مقابله و تطابق و همزیستی با شرایط پیچیده، می شود.
    کلیدواژگان: مددکاری اجتماعی، سالمند، خدمات
  • فاطمه حسینی، محمد رضاپور، مرضیه عصمت ساعتلو صفحات 33-41
    مقدمه
    امروزه طلاق از سطح آسیب اجتماعی فراتر رفته و به مسئله اجتماعی تبدیل شده است. عواملی متعددی درپایان دادن به رابطه زناشویی دخالت دارندکه شناسایی و تلاش در جهت رفع آن ها، نقش مهمی در کنترل و کاهش این پدیده دارد. هدف ازاجرای این پژوهش شناسایی عوامل اجتماعی و فرهنگی تاثیرگذار بر افزایش طلاق است.
    روش
    این تحقیق از نوع پیمایشی است. ابزار جمع آوری داده ها، ترکیبی از (روش مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخت) است. جامعه آماری ، شامل تمامی صد زوج متقاضی طلاق می باشد، که در سال هزارو سیصدو نود و دو به دادگستری شهرستان سرپل ذهاب مراجعه کرده بودند. دراین تحقیق از روش سرشماری استفاده شد، به این ترتیب کلیه زوجین متقاضی طلاق که به واحد مددکاری اجتماعی و مشاوره مراجعه کردند، انتخاب شدند
    نتایج
    یافته ها حاکی از آن است که پنج عامل (دخالت خانواده ها، اعتیاد همسر، میزان تحصیلات زوجین، انتظارات برآورده نشده همسران و ازدواج اجباری) در افزایش طلاق در جامعه مورد مطالعه، تاثیرگذار است.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش و ساختار امروزی خانواده ها و جامعه، عوامل موثر بر طلاق روزبروز در حال افزایش است و این به نوعی سیر صعودی طلاق را دربردارد. مسلما کنترل این عوامل نیاز به مداخلات رسمی و غیررسمی دارد. در این زمینه می توان از آگاه سازی خانواده ها و جوانان (به ویژه قبل از ازدواج در امر انتخاب) از طریق رسانه ها، تا تصویب قوانینی در جهت استحکام بخشیدن به ازدواج و قانونی نمودن مراجعه به مراکز مشاوره قبل از ازدواج، نام برد.
    کلیدواژگان: طلاق، ازدواج اجباری، اعتیاد، عوامل خانوادگی، عوامل فردی
  • نسرین باباییان، محمد کمالی، عطیه حاشیه باف صفحات 42-49
    مقدمه
    یکی از اقدامات توانبخشی جهت ارتقاء سطح کیفی و کمی زندگی افراد کم توان با نیازهای ویژه، توانبخشی حرفه ای می باشد. هدف این پژوهش بررسی دیدگاه مربیان و متخصصان توانبخشی در مورد تاثیر کارگاه های حرفه آموزی بر توانبخشی حرفه ای افراد کم توان ذهنی و جسمی می باشد.
    روش
    جامعه آماری پژوهش را کلیه کارشناسان متخصص توانبخشی (38 نفر) و مربیان و کمک مربیان (34 نفر) که در مراکز حرفه آموزی و کارگاه های حمایتی-تولیدی غیردولتی توانبخشی استان کرمان (8 مرکز) مشغول خدمت می باشند (در مجموع72 نفر)، تشکیل می دهد. روش نمونه گیری در این مطالعه سرشماری بود. ابزار پژوهش پرسشنامه دو قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه پژوهشگر ساخته شامل پنج سوال بود. روایی محتوای آزمون توسط نظر ده نفر از کارشناسان مسئول و صاحب نظر در نظارت بر مراکز حرفه آموزی افراد کم توان با نیازهای ویژه مورد تایید قرارگرفت. پایایی آزمون نیز بر اساس آلفای کرونباخ 7/0محاسبه شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون آماری یو من ویتنی ) تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین نمره نگرش شرکت کنندگان 92/37، مربیان 40/38 و متخصصان توانبخشی 50/37 بود. نگرش شغلی افراد شرکت کننده به تاثیر کارگاه های حرفه آموزی بر توانبخشی حرفه ای افراد کم توان ذهنی و جسمی مثبت بود. نگرش مربیان با متخصصان توانبخشی تفاوتی نداشت. بین نگرش مربیان و متخصصان در مورد تاثیر نوع کارگاه های حرفه آموزی بر میزان رغبت وعلایق شغلی افراد کم توان تفاوت معناداری وجود نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    متخصصان توانبخشی معتقدند کارگاه های حرفه آموزی با علایق و رغبت های شغلی تناسب زیادی داشته است و از دلایل آن می تواند این باشد که این کارگاه ها با توجه به نظر ارزشیابان حرفه ای، مربیان، متخصصان، نیاز بازار بومی و همچنین رغبت های افراد کم توان با نیازهای ویژه راه اندازی شده است.
    کلیدواژگان: مربیان، متخصصان توانبخشی، کارگاه های حرفه آموزی، توانبخشی حرفه ای، افراد کم توان
  • علی حاج یوسفی صفحات 50-59
    هدف
    از دیدگاه تاریخی، برنامه ریزی اجتماعی به نظریه های فلسفه اجتماعی و توسعه علوم اجتماعی در اواخر قرن نوزدهم برمی گردد. اما بعد از جنگ جهانی اول بنا به ضرورت های اجتماعی زندگی اجتماعی و معضلات نو ظهور جوامع اروپایی الگوهای اولیه برنامه ریزی توسعه اجتماعی کمتر به مبانی نظری و نظریه پردازی توجه داشتند و در شرایط نا بسامان آن روزگار بیشتر از نیازهای اجتماعی و فنون و اصول علوم مهندسی الحام می گرفتند. در این مطالعه مهندسی اجتماعی و سیر پیدایش و تحول برنامه ریزی اجتماعی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است.
    روش
    این مطالعه به روش مرور سیستماتیک انجام گرفت. بدین منظور مقالات،کتاب ها و اسناد مرتبط با مهندسی اجتماعی، برنامه ریزی اجتماعی، مددکاری اجتماعی جامعه ای،توسعه اقتصادی اجتماعی و سیر توسعه و تحول آن ها مورد بررسی و انتخاب قرار گرفتند. در نهایت در این مرور سیستماتیک ومنظم مجموعا از هفده (کتاب، مقاله و سند) استفاده شده است.
    نتایج
    مهندسی اجتماعی کوششی علمی و مهندسی برای تجزیه و تحلیل واقعیات اجتماعی وتهیه طرح و نقشه ای برای بهبود جامعه آینده و جلوگیری از مشکلات اجتماعی در زندگانی جامعه آینده بوده است. در اوایل دهه چهل و پنجاه میلادی مهندسی اجتماعی در کنار برنامه ریزی های فیزیکی-کالبدی و شهرسازی رواج داشت. اما در عمل کارشناسان متوجه شدند که پدیده های اجتماعی به مثابه واقعیات زندگی اجتماعی خیلی پیچیده تر از پدیده های فیزیکی و طبیعی اند و نمی توان بسادگی، بدون شناخت کلید عوامل و عناصر متعدد و گوناگون زندگی اجتماعی مسائل و معضلات جامعه را بدرستی شناسای کرد، و نمی توان روابط پیچیده مشکلات اجتماعی را با برقراری روابط ریاضی و مهندسی شناخت و ارزیابی کرد. بعلاوه اصولا مهندسی اجتماعی قادر نیست در دنیای واقعیات مدلی را بوجود آورد، که تمام متغیرهای اجتماعی و غیر اجتماعی را در آن بگنجاند. بنابراین کارشناسان در عمل “مهندسی اجتماعی” را به کنار گذاردند و اصول و فنون برنامه ریزی اجتماعی را برای شناخت جلوگیری از مشکلات خرد و کلان اجتماعی حال و آینده، به منظور تهیه طرح و نقشه بهبود جامعه فردا با طرح و اجرای نقشه های دقیق و منطقی به کار گرفتند. بعد از جنگ دوم جهانی، به موازات تحولات عمیق اقتصادی و اجتماعی و سیاسی و از همه مهمتر رشد وتوسعه صنعتی و روند شهرنشینی و پیدایش کلان شهرها و بروز معضلات و مشکلات اجتماعی پیچیده از یک سو، رشد و توسعه علوم اجتماعی و دانش برنامه ریزی و مدیریت، از سوی دیگر، ضرورت توجه به دانش برنامه ریزی اجتماعی، چه از طرف مقامات و نخبگان سیاسی دولت ها و چه از طرف نهادهای اجتماعی بالا گرفت.
    بحث و نتیجه گیری
    در واقع در طول چند دهه گذشته (بعد از جنگ جهانی دوم) برنامه ریزی اجتماعی از مجموعه ای از روش ها و فنون کاربردی برای طراحی طرح و نقشه اجتماعی، به سطح یک دانش متعالی میان رشته های علوم اجتماعی و اقتصادی و مددکاری اجتماعی ارتقاء یافته است. امروز تجارب برنامه ریزی اجتماعی در کشورهای جهان نشان می دهد که برنامه ریزی اجتماعی بنا به ماهیت خویش، بیش از هر عامل دیگری، از شرایط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی هر جامعه ای تاثیر می پذیرد. بنا براین روش ها و فنون، به خودی خود نقش تعیین کننده ای در عرصه برنامه ریزی ندارد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی اجتماعی، مهندسی اجتماعی، نیازهای اجتماعی، تحولات اقتصادی و اجتماعی
|
  • Mohsen Golparvar, Fahimeh Abdoli Pages 4-16
    Introduction
    Justice in history of human life was an influential factor on human behaviors and states in social settings. This study aimed to determine the effect of perceived combination injustice (distributive, procedural and interactional) on job stress, emotional exhaustion and job performance.
    Methodology
    Research method was quasi-experimental and research statistical population was the employees of two industrial companies in Isfahan city, among them one hundred and eighty persons were selected based on demographic characteristics matched and then were randomly assigned to two groups of justice and injustice. The research instruments consisted of two scenarios for the manipulation of justice and injustice, the job stress questionnaire (Golparvar et al, 2012), emotional exhaustion questionnaire (Mulki et al, 2006) and job performance questionnaire (Nguyen et al, 2012). Data were analyzed using independent sample t-test (to determine the effect of the applied manipulation) and multivariate analysis of variances (MANOVA).
    Results
    Results of independent sample t-test revealed that two scenarios manipulation of justice and injustice have significant impact on the perception of justice and injustice. The results of multivariate analysis of variances revealed that there is a significant difference between justice and injustice groups in emotional exhaustion and job performance (p0.05).
    Conclusions
    The results of this study showed that the perception of injustice, people in the workplace is more rapidly experiencing burnout which followed by poor performance.
    Keywords: Perception Injustice, Job Stress, Emotional Exhaustion, Job Performance, Employees of Industries
  • Shahnam Abolqasemi, Amir Arash Nikdoost Pages 17-26
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the relationship between perceived parenting styles and emotional intelligence and social adjustment of students in secondary schools in the region 2 of Tehran.
    Methodology
    This study is a correlation. The target population included all male students in high school students of region two, Tehran. 230 persons were selected through random sampling. Inventory responded with perceived parenting, emotional intelligence and social adjustment bar bell, data were collected. Pearson correlation coefficient and stepwise regression was used to analyze the data.
    Results
    The results obtained showed that there is a relationship between the power of rational social adjustment and this is a positive correlation. Between the permissiveness and social adjustment and that there is a positive correlation. Between the authoritarian and social adjustment and that there is a negative correlation. The next variable is the emotional and social adjustment and that there is a positive correlation.
    Conclusions
    Based on the results, it can be reasonably concluded that people who perceive their parents with the authority of a higher level of social adjustment. This style against two other styles (authoritarian and permissive) increases the children's social adjustment. People with high emotional intelligence, better relationships with the people and more mental health. So the ability of people to communicate properly and catch them with their emotional intelligence community has a positive correlation.
    Keywords: Perceived Parenting, Permissiveness, Rational Authority, Autocratic, Emotional Intelligence, Social Adjustment
  • Seyed Reza Javadian Pages 27-32
    Introduction
    The gerontological social work is considered as a profession of social work to help elderly and their families. One of the beliefs of the population is an alarm increasing in the elderly population.
    Demographers predict that the elderly population will increase to 2 billion people by 2050. However, many elderly are faced with poverty and other problems such as limited access to health care services. It seems that social work services are faced with a wide range of demands to meet the needs of this growing population. In this review article, we discuss the importance of gerontological Social Work and then we introduce the role of gerontological social workers and their challenges.
    Methodology
    In this study, articles, books and documents related with the gerontological social work were reviewed based on library and documentary method.
    Results
    In general, gerontological social work services include a range of institutional care to community-based care. These services include case management, crisis intervention, mental health care, daily care, elderly daily centers and home assistance. Of course there is more interest in community-based services, because the purpose of community-based services is, enabling the elderly to aging in their homes and workplaces.
    Conclusions
    Awareness of the role and activities of gerontological social workers will lead to greater use of the ability of workers to help seniors and their families to cope and adapt and coexist with complex situations.
    Keywords: Social Work, Elderly, Services
  • Fatemeh Hoseini, Mohammad Rezapour, Marzieh Esmat Saatlo Pages 33-41
    Introduction
    Divorce, nowadays, has gone beyond the social damage and has turned to a social problem. A lot of factors contribute to the end of a marital relationship which identifying and trying to solve them has an important role in controlling and reducing this phenomenon. The purpose of the present study is to identify effective social and cultural factors of the increase in divorce rate.
    Methodology
    The present research is a survey one; and data collection tools are the combination of interview and questionnaire, developed by the researcher. The population includes all 100 couples applying for divorce who referred to Sarpolezehab justice during the year 1391. Census method was used in the present study, in this way all the aforementioned couples were questioned.
    Results
    The statistics show that the five following factors are effective in the increase in divorce in the aforementioned population: 1. Interference from the families 2. Addiction 3. Couples education level 4. Unfulfilled expectations 5. Forced marriage.
    Conclusions
    According to the research findings and the structure of today families and society, factors effecting divorce are increasing day by day, so the result will be soaring divorce rate. Controlling these factors, definitely needs formal and informal interventions such as: Informing families and youth through the media (especially before marriage and about their choices), legislation in order to strengthen marriages, and legitimizing that people must refer to counseling centers before marriage.
    Keywords: Divorce, Forced Marriage, Addiction, Family Factors, Personal Factors
  • Nasrin Babaeian, Mohammad Kamali, Atieh Hashiebaf Pages 42-49
    Introduction
    Vocational rehabilitation is one of rehabilitation actions for improving the quality and quantity of life of people with special needs. The purpose of this study is evaluation the ideas of rehabilitation experts and educators about the impact of professional training workshops on vocational rehabilitation of persons with physical and mental disability.
    Methodology
    The population consist of all rehabilitation experts (38) and help coaches and trainers (34) in vocational training centers and NGO support rehabilitation workshops in Kerman (8 units) are in the service (in total 72 people). Census method was used in this study. The Research Tools consist of a Two-part questionnaire includes demographic information and a questionnaire includes five questions.
    Content validity was confirmed by ten experts and supervisors in professional training centers for disabled persons with special needs. The Reliability was calculated by Cranach’s alpha (7.0). Data were analyzed by descriptive and analytical statistics (u Mann-Whitney test).
    Results
    The Average scores of the participants was 37/92 and The Average scores of educators 38/40 and the Average scores of rehabilitation expert’s attitude was 37/50. Participants Job attitude in the workshops were positive about the impact of professional training workshops on vocational rehabilitation for people with mental and physical disability. There was no difference Between Attitude of rehabilitation experts and educators. There was no statistically difference Between Attitudes of educators and experts about the impact of professional training workshops on job Trends rate in people with disability.
    Conclusions
    Vocational rehabilitation experts believe that the workshops have a lot proportions with job Trends. Perhaps the reason for this issue is that the workshops have been launched According to the Professional assessors, trainers and experts and Local market needs and trends of disable people with special needs
    Keywords: Coaches, Rehabilitation Experts, Vocational Training Workshops, Vocational Rehabilitation, Disable People
  • Ali Hajyousefi Pages 50-59
    Introduction
    From historical approach, social planning comes from social philosophy theories and development of social sciences of the late 19th century. After the World War I because of unorganized situations of the European countries, the first models of social development planning paid less attention to basic theories and used engineering principles and techniques. So the aim of the paper is to review social engineering and development of social planning.
    Method
    Systematic review is used in this paper as a research method. Thus different documents as papers and books related to social engineering, social planning, social work and socioeconomic development were reviewed. Finally researcher used 17 documents in the study.
    Results
    Early 1940s and 1950s social engineering was a scientific attempt to analysis the reality of society, planning for developing the future and preventing social problems. But it was revealed that it’s not possible to analysis and assess complex relationship between social problems by mathematical models and it couldn’t make comprehensive model to cover all social and nonsocial variables. So practically social engineering was put aside and social planning techniques and principles was mentioned in academic views. After World War II, along with social, economic and political evolutions, considering social planning was seemed to be necessary.
    Conclusions
    In the last decades, social planning consists of practical methods and techniques and becomes as an independent knowledge among social and economic sciences and social work. Nowadays experiences of different countries reveal that according to the nature of social planning, it is completely influenced by social, economic and political situation of each society, thus its methods and techniques aren’t significant factors by themselves.
    Keywords: Social Planning, Social Engineering, Social Needs, Socio, economic Development