فهرست مطالب

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 36 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالهادی فقهی زاده، حسین جدی، مصطفی نیرومند چوکامی صفحات 1-20

    منابع اسلامی از منزلت والای مسجد به عنوان یک نهاد فرهنگی-اجتماعی سخن می گویند. این مکان از صدر اسلام تاکنون با برخورداری از کارکردهای گوناگون، موجبات توسعه ی فرهنگ و تمدن اسلامی را مهیا ساخته است، از این رو، در صورت بازشناسی نقش مسجد و امام جماعت آن، می توان موجبات غنای فرهنگ اسلامی را در ابعاد مختلف علمی، آموزشی، عبادی و اجتماعی فراهم نمود. این کارکردها در بعد علمی-آموزشی عبارتند از: برگزاری دوره های منظم دروس دینی و نشست های پاسخ گویی به پرسش ها و شبهات اعتقادی، فراهم نمودن مکانی برای گذران اوقات فراغت نوجوانان و جوانان، آموزش شرایط و نحوه اجرای امر به معروف و نهی از منکر و نشر احکام کسب و تجارت برای برخورداری از بازار اسلامی. در بعد عبادی نیز مسجد مکانی مناسب برای یاد خدا، برپایی فرائض دینی و نیایش جمعی است و همچنین این مکان در بعد اجتماعی می تواند به عنوان بستری موثر برای وحدت اجتماعی، رفع مشکلات مالی مساکین، تحکیم بنیان خانواده و آرامش دل و بهداشت روان ایفای نقش نماید.

    کلیدواژگان: فرهنگ اسلامی، مسجد، امام جماعت، توسعه فرهنگ، علم اسلامی
  • فیض الله اکبری دستک صفحات 27-40

    همانگونه که آیین اسلام برای تربیت دینی و اخلاقی آحاد پیروان خویش جهت دستیابی به زندگی سالم و معنا دار در ابعاد گوناگون فردی و اجتماعی، اصول و برنامه هایی را تدارک دیده است برای تربیت اقتصادی و معیشتی آنان نیز الزامات و راهکارهایی در نظر گرفته است که کاربست دقیق، به جا و هماهنگ آنها، قطعا می تواند ضامن سلامت و سعادت حیات دنیوی و اخروی مسلمانان گردد که در همین راستا فرهنگ قناعت را باید از جمله ی این برنامه ها فرض نمود.بی شک هیچ جامعه ای بدون اقتصاد ریشه دار، برنامه محور و پویا نمی تواند امید چندانی به رشد و پیشرفت حتی در ابعاد فرهنگی و اجتماعی داشته باشد بلکه همواره در معرض انواع تهدیدها و تحریم های دشمنان و مخالفان خود خواهد بود که جهان اسلام و به ویژه جمهوری اسلامی ایران نیز از آن مستثنی نیست. قناعت که باید آن را از جمله اساسی ترین عنصر سبک و سیره ی زندگانی پیامبران الهی و پیشوایان بزرگ دینی قلمداد نمود، دارای خاستگاه عقلانی و معرفتی است که به عنوان موهبت الهی و مصداق بارز شکرگزاری خداوند و نیز ارمغان ماندگار عفت و وارستگی، گستره ی وسیعی از شوون مختلف زندگی مادی و معنوی انسان ها را دربر می گیرد. لذا فرهنگ قناعت و خود بسندگی از چنان ظرفیت و کارآیی والایی برخوردار است که کارکردهای معنوی و تربیتی و نیز کارکردهای اجتماعی و اقتصادی آن را می توان تنها به عنوان بخش عمده ای از وسعت کارآمدی و کارکردی مورد اشاره آن در راستای تحقق و تقویت مبانی و زیر ساخت های مساله اقتصاد مقاومتی در این مقاله قلمداد نمود.

    کلیدواژگان: قناعت، مصرف، کارکردها، گستره، تربیت، اقتصاد مقاومتی آموزه های اسلامی
  • علیرضا میلانی، مرتضی علیمحمدی صفحات 49-60

    امروزه یکی از مباحث روز دنیا، پیشگیری از جرایم و تخلفات در جوامع بشری و سازمان ها می باشد. با اصلاح ساختارها و وضعیت اجتماعی، فرهنگی، نظارتی و... می توان در پیشگیری از بزه کاری در جامعه موثر بود. یکی از انواع پیشگیری، پیشگیری اولیه یا اجتماعی می باشد که از علم پزشکی برگرفته شده است. در این نوع از پیشگیری با از بین بردن زمینه های انحراف و بزه کاری، نسبت به پیشگیری اقدام می شود. از مهم ترین عوامل موثر بر پیشگیری اولیه در جوامع اسلامی، توجه به آموزه های قرآنی و دین مبین اسلام و استمداد از آن است. در جامعه اسلامی باید قوانین الهی و ارزش های دینی، محک و معیار تجویز یا عدم تجویز روش های پیشگیرانه مردم به شمار آمده از آنها به عنوان منابع اصول پیشگیری استفاده شود.با بررسی معایب وجودی انسان، که در قرآن کریم ذکرشده و اتخاذ راه کارهای مناسب برای رفع یا کم رنگ کردن آنها از طریق رهنمودهای آموزشی، تبلیغی و نظارتی ،که در این کتاب مقدس آمده است، می توان احتمال انحرافات و بزه کاری را کاهش داد. فقط باید توجه داشت یکی آسیب های بزرگ در این مسیر، تربیت عاریه ای است که بر پیکرهتربیت فطری و درونی وارد می آید و باید از آن پرهیز شود. توجه به این نکته هم مهم است که هزینه اقدامات پیشگیری از جرم به عنوان سرمایه گذاری تلقی می شود و بازگشت این سرمایه از طریق بهبود امنیت عمومی متجلی می گردد.

    کلیدواژگان: پیشگیری اولیه از جرایم، آموزه های قرآنی، امور تربیتی و آموزشی، امور نظارتی، امور تبلیغی
  • جواد حسین زاده، سیاوش پوریوسف صفحه 69

    شکی نیست که تمسک به اعمال روحانی و عبادات مذهبی که از روی «بصیرت» و فهم باشد برای خردمندان، دانشجویان و دانشمندان بهترین راه برای رسیدن به حقایق و درک مشکلات و معضلات علمی و پاک شدن نفس از آلودگی ها و پلیدی ها و ارتقاء آن به عوالم ملکوتی و نیل به مقامات عالیه انسانی است. کتاب خدا، وسیله «بصیرت» است، و تراز سخن و شنوایی انسان مومن. مقاله حاضر در صدد است؛ با تکیه بر آیات قرآن کریم و برخی سخنان گران سنگ ائمه معصومان علیهم السلام و بهره مندی از متون اسلامی، از طریق بررسی بنیادی و مطالعه اسناد و مدارک کتابخانه ای و تحلیل محتوایی، مفهوم بصیرت و کارکردهای آن را از دیدگاه قران کریم واکاوی نماید. با تحلیل محتوای منابع اسلامی می توان نتیجه گرفت، «بصیرت» مقامی اکتسابی است که از راه های ایجابی و سلبی قابل دست یابی است و در قرآن کریم راه کارهای گوناگونی برای رسیدن به آن بیان شده است .مواردی مانند «توفیق الهی، تفکر، تقوا، زهد، عبرت پذیری، یاد خدا، اخلاص، خضوع و خشوع، جهاد در راه خدا، عمل به شریعت ، به پیشواز کارهای خیر رفتن، توکل، تعقل، زمین و نشانه های آن، نشانه های خلقت در انسان و... از جمله وسایل دست یابی به بصیرت دینی است.

    کلیدواژگان: بصیرت، بصیرت اعتقادی، بصیرت سیاسی، بصیرت اخلاقی
  • حسن رضا رفیعی صفحه 103

    جمهوری اسلامی ایران حکومتی مردمی و مبتنی بر اصول و قواعد دین مبین اسلام است. بنابراین تمام ارکان، نهادها و سازمان های حکومتی و حتی غیر حکومتی آن باید بر پایه های اصول دینی استوار باشند و ضوابط حاکم بر آن ها نیز اسلامی باشد. نیروی انتظامی یکپارچه یا پلیس ایران اسلامی نیز سازمانی است که براساس قانون ناجا مصوب 27/4/1369 عملا در 12 فروردین 1370 و همزمان با سالگرد تاسیس جمهوری اسلامی تشکیل گردید. بنابراین می توان نیروی انتظامی را سازمانی نوین و پاگرفته در دوران رهبری حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای دانست. با توجه به اینکه تمام سازمان ها و تشکیلات حکومتی مشروعیت خود را از ولی فقیه می گیرند، باید توقعات و مطالبات ایشان را برآورده نمایند. نگارنده در این مقاله به دنبال آن است تا با بررسی متن سخنرانی های مقام معظم رهبری از سال 1368 تا 1388، سرفصل مطالبات ایشان از پلیس را استخراج و نیم نگاهی نیز به دیدگاه های آسیب شناسانه معظم له در این زمینه داشته باشد. بنابراین سوال اصلی تحقیق آن است که: مطالبات مقام معظم رهبری از نیروی انتظامی چیست و ایشان چه آسیب هایی را مخدوش کننده چهره پلیس می دانند؟ روش تحقیق توصیفی و روش گرد آوری اطلاعات کتابخانه ای و روش تجزیه و تحلیل یافته ها نوعی تحلیل محتوا است. رویکرد کلی مقاله نیز تربیتی است تا پس از تجزیه و تحلیل بتوان برای برآورده کردن توقعات ایشان از پلیس برنامه ریزی آموزشی و تربیتی کرد.

    کلیدواژگان: پلیس اسلامی، مطالبات رهبری، آسیب شناسی، جمهوری اسلامی، ایران
  • آزاد کوخایی، رمضانعلی رودمقدس صفحه 129

    فرزند پروری از دیر زمان از موضوعات مورد توجه انسان های بزرگ بوده است. در منابع اسلامی نیز به شیوه های تربیت فرزند اشاره شده است. اندیشمندان اسلامی با الهام گیری از کلام خدا، دستورالعمل هایی در این زمینه ارائه داده اند. در منابع مختلف چهار سبک فرزند پروری مستبدانه، سهل گیرانه، مسامحه کارانه و مقتدرانه مطرح شده است. در منابع اسلامی وظیفه اصلی فرزند پروری بر عهده والدین است. در این مقاله در ابتدا سبک های رایج فرزند پروری مورد بررسی قرار گرفته و در ادامه دیدگاه اسلام در مورد سبک های فرزند پروری آمده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که سبک مقتدرانه نزدیک ترین شیوه به روش تربیتی اسلام است. ولی هدف این دیدگاه در نهایت تربیت یک انسان جاه طلب و برتری طلب است ولی در اسلام هدف پیشرفت معنوی با خدمت به هم نوع و نهایت قرب الهی است.

    کلیدواژگان: سبک های فرزند پروری، منابع اسلامی، تربیت فرزند
  • هوشنگ خزایی صفحه 151

    دفاع تکلیفی است که خداوند بر انسان واجب نموده تا از جان، مال، خانواده، شهر، کشور و دین خود در برابر آسیب های هر متجاوز محافظت کند. هرگاه انسان ها از سوی حوادث طبیعی و غیرطبیعی مورد تهدید قرار گیرند برای مقابله با آن ها دست به اقداماتی خواهند زد. جایگاه معنوی و مادی جمهوری اسلامی ایران در معادلات منطقه ای و بین المللی باعث شده تا همواره تهدیدهایی به دو شکل سخت و نرم از سوی قدرت های بزرگ نسبت به ایران اسلامی اعمال شود. تنها راه ایستادگی در مقابل استکبار جهانی و تهدیدات آنها استمرار تفکر «مبارزه و آمادگی دفاعی »در همه زمینه ها است. موضوعی که رهبر فرزانه انقلاب اسلامی ایران از سال ها پیش به آن تاکید نموده و اهمیت به کارگیری اصول پدافند غیرعامل و دفاع غیرنظامی را برای دولت و مسئولان نظام تبیین فرموده است. سیاست های کلی نظام در موضوع پدافند غیرعامل در سیزده بند در تاریخ 29/11/1389 توسط مقام معظم رهبری تصویب و ابلاغ گردیده است که با توجه به اهمیت این موضوع و تاثیرگذاری این سیاست ها در هدف گذاری ها و برنامه ریزی های خرد و کلان کشور برای ساختن کشوری مقتدر ، مستقل و امن(چشم انداز 1404) شناخت و تبیین اهداف ، چشم انداز، ماموریت و رسالت پدافند غیر عامل برای مسئولان نظام و نهادها و سازمان های کشوری ولشگری وکلیه کسانی که برای برقراری امنیت و حاکمیت نظام اسلامی جانفشانی می کنند ضروری است. بر اساس همین نیاز در این پژوهش موضوع پدافند غیر عامل از منظر مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) مورد واکاوری قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: پدافند غیر عامل، امنیت ملی، تهدید، دفاع
|
  • Abdolhadi Feghhizadeh, Hosein Jeddi, Mostafa Niroumand-E- Chokami Pages 1-20

    Islamic resources speak about sublime altitude of mosque as a socio-cultural institution. By enjoyment of various functions, this place has provided the causes of the development of Islamic culture and civilization from early Islam till now, therefore, providing the recognition of the mosque and its congregation imam, the causes of Islamic culture's enrichment in different scientific, didactic, devotional and social aspects can be achieved. These functions in the scientific-didactic dimension consist of holding regular religious courses and meetings to respond to questions and doubts of faith, providing a place for teens and youth leisure, training of conditions and how to implement of enjoining good and forbidding wrong, publishing the provisions of business and trade for the enjoyment of the Islamic market. Beside, in the devotional dimension, the mosque is a suitable place to remember Allah, set up religious fundamentals and collective worship. Also in the social dimension, this place can play its role as an effective doss for social unity, solving the problems of the poor, stabilization of family's fundament, peace of heart and mental health.

    Keywords: Culture, Mosque, Congregation Imam, culture development, Islamic science
  • Feyzollah Akbari-E- Dastak Pages 27-40

    As the Islamic order for the religious and ethical training of its followers for obtaining of safe and meaningful life has brought far more plan and principles on the various individual and social dimensions, for their economical and subsistence training as well the Islam has prepared some strategies and requirements which the exact and proper, as well as unisonant application of them can be a well guarantor of their safety, bliss again their worldly life along with otherworldly one, which in this way the contentment culture can be counted one of these programs. No community can be expected to set itself on the way of development without any stubby economic, with oriented program, and progress, even on the aspects of social and cultural one, because such a community would be prey of the kinds of treatment and sanctions of opponents which the world of Islam and particularly the Islamic republic of Iran isn't aside from it. Contentment which without doubt ought to be counted as one of the most basic elements and biographies of great prophet of lord religious followers of God, possesses out of special origin of rational and epistemic one that as one of the gift of god and clear example of lord's thanks giving, as well everlasting gift of chastity and honest, ought to take the vast variety of material and mental life and dignities of mankind in itself. Than the culture of contentment and self-sufficiency enjoys out of that efficiency and capacity which it's training and mental application as well it's social & economical ones can be counted as one of the only little sections of the mentioned issues of above on the way of realization and consolidation of infrastructure of resistive economic with is the aimed matter of our examinations.

    Keywords: contentment, consumption, applications area, Training, resistive, economic, islamic, teachings
  • Alireza Milani, Morteza Alimohammadi Pages 49-60

    Nowadays prevention of crimes is one of the problems, in the human societies and organizations. By correction of social, cultural, and supervisory situations, it is possible to prevent crimes in the societies. One of types of prevention , is primary prevention or social prevention, which is inspired by medical sciences. In this types of prevention, they destruct the basis of crimes. One of the most effective factors of primary prevention, in Islamic societies, is paying attention to teachings of the Holy Koran and taking help of it. In Islamic societies, heavenly rules and religious values, should be criteria of prevention methods, as the source of prevention principles. Considering defects in human, which is mentioned in the Holy Koran, and using suitable tactics and fading or removing the defects, using educational, advertising, and supervisory tactics, which have been written in this holy book, it is possible to reduce perversions and crimes. Just it should be considered that one of the greatest damages in this way, is the borrowed training that influences the innate training and it should be avoided. So it is important to have an interpretation of the costs of crime preventions, as an investment. The outcome of that capital will be the improvement in the public security.

    Keywords: Primary prevention of crime, teachings of the Holy Koran, educative, training affairs, affairs
  • Javad Hossein Zadeh Page 69

    There is no doubt that taking help of spiritual acts and religious worshiping, is one of the best ways to reach the facts of truth, and understanding scientific problems and becoming clear of dirt and wickedness and going towards spiritual worlds and reaching to the high levels of humanity , if it is accompanied with insight. So the present article is up to take help of verses of the Holy Koran and the valuable speech of our infallible Imams, and to have a basic consideration and studying of library documents and content, analyzing and studying the concept of insight from the viewpoint of the Holy Koran and the Islamic texts. Allah’s book is the best way to insight and it is criteria for speech and listening of the believer human. Analyzing the contents of Islamic sources, the researcher can understand that insight is an acquired level which is one of necessitating and negotional ways, which is reachable, and different ways have been declared as ways to reach it. Factors like heavenly success, thinking, piety, paying attention to the examples and warnings, virtue, reliance, thinking to god, devotion, humility, jihad, doing according shariah, doing good acts, earth and its signs, signs of creation, are ways to reach the religious insight.

    Keywords: Insight, insight of belief, Political Insight, Moral Insight
  • HasanReza Rafiei Page 103

    Islamic republic of Iran is a democratic and Islamic state. Therefore, all the state and non- state organs, agencies and organizations must be based on religion principles and, then, governing standards and regulations must be Islamic. I.R.I. police is an organization established in accordance with NAJA Rule enacted in 1369 and enforced in Farvardin, 12 , 1370 (simultaneously with anniversary of Islamic republic of Iran foundation). Therefore, Iran law enforcement is a modern organization established during leadership of Ayattollah Khamenei. Considering all the state organizations achieve their legitimacy from the Valli-e- Faghih , they must provide his expectations.
    The author tries to extract Ayatollah Khamenei's demands from the police and have a glance to his pathological view regarding his speeches from 1368 to 1388. The main research questions are: what are the demands of Ayattollah Khamenei from IRI police? What is the falsifying pathology based on his opinion?
    It is a descriptive research and the method of gathering data is laboratory and the data analysis is content-analysis method. Its approach is educating to arrange training and education plans based on his demands.

    Keywords: IRI police, leadership expectations, Pathology, Islamic Republic of Iran
  • Azad Kookhaee, Ramezanali Roud Moghaddas Page 129

    Children training has been for a long time the focus of attention for famous men .Islamic references have said a lot about the area . Islamic theorists have presented directions about this subject through returning to God ̒s words .There are four methods for children training in different references ; despotically , taking easy , to act moderately , powerfully –training methods . In Islamic references , children training is the basic duty of parents .This paper analyzes the current methods of children training in the first and then pays attention to Islamic views about this subject . Findings show that powerfully – training method is the closest method to Islamic references . The goal of this point of view is training an ambitious and superior man but in Islam the goal is moral development and to serve human beings and finally God affinity .

    Keywords: children training methods, Islamic references, children educations ( training )
  • Houshang Khazaei Page 151

    The spiritual and material place of Islamic Republic of Iran, in the local and international equations has led to hard and soft threats, made by great powers. According to commands of the Supreme Leader, Imam Khameneyi, the only way to stand against universal arrogance and its threats, is to continue the thought of ‘’ fighting and defensive preparation in all aspects ‘’ in all fields. Paying attention to issues of passive defense, is one of the items that Imam Khameneyi has recommended it, times and times. For this purpose, using of the principles of passive and non- combatant defense, has been approved, by confirmation of the Supreme Leader, in form of general politics of the Islamic Republic of Iran, in 13 paragraphs, in 29/11/1389(A.H.S). But lack of enough attention of some of organizations to importance of passive defense, and lack of coordination with the organization of passive defense, in order to suitable performance of passive defense, may impose difficult conditions to our country, in the times of security crisis and hard and military or soft threats of enemy. This research analyzes threats and passive defense from the viewpoint of Imam Khameneyi, the Leader of Islamic Republic of Iran, in form of notified general politics. The research method in this research is descriptive- analytic, using the method of analyzing the content. For gathering information, library and published sources have been used. The results show that threats and their methods are changing and they have concentrated on military realms and technology based, or people based realms. So it is important for characters of the government to perform according the plans of the Supreme Leader, having revolutionary and religion based viewpoint; and taking help of the enormous tactics of prevention ;and specialized defensive, and security based approach in using and performance of principles of passive defense, in the country and the armed forces.

    Keywords: National Security, passive defense, Threat, Defense