فهرست مطالب

حقوق بشر - پیاپی 17-18 (بهار و تابستاان 1393)

نشریه حقوق بشر
پیاپی 17-18 (بهار و تابستاان 1393)

  • بهای روی جلد: 65,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/04/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات
  • سید حسن حسینی(اخلاق)* صفحه 3
    «حقوق بشر» محصول عقل خودبنیاد بشر مدرن و نتیجه نگاه پدیدارگرایانه اوست و منابع اصلی «دین اسلام»(کتاب و سنت)، محصول وحی الهی و نگاه ذات گرایانه به انسان. اولی با واقعیت گرایی و نگاه از پائین قرابت دارد و دومی با آرمانگرایی و نگاه از بالا. و بالاخره دین به دنبال تحقق حقیقت متعالی انسان است و حقوق بشر، در پی تحقق امکانات اولیه و ضروری برای بشری زیستن .
    با توجه به این تفاوتهای اساسی در مبانی و خاستگاه معرفتی(عقل یا وحی)، اهداف (آموزش یا هدایت)، روش پردازش (زبانهای مختلف) و چشم اندازها (وضع موجود یا وضع مطلوب)، به آسانی نمی توان از همپوشانی حقوق بشر و اسلام سخن گفت. ولی آیا می توان از تعارض و حتی استقلال، درگذشت و به «گفت وگو» میان آنها اندیشید؟
    نگارنده با ابتنای بر عقل خود بنیاد و نص قرآن کریم، بدین پرسش، پاسخ مثبت داده و در این مقاله بر آنست تا منظور خویش را از این دیالوگ بگشاید. بر اساس این دید، آن دو، در مواجهه و گفت وگو با یکدیگر، هم افقهای تازه می گشایند و هم این افقها را درهم می تنند. بدین مقصود ناگزیر به مفاهیم عقلانیت، دینداری، مواجهه وجودی با قرآن، تفسیر به رای، بشربودن، و رابطه حقیقت و حقوق هدایت پرداخته است.
    این پژوهش نتیجه می گیرد که باور به حقوق بشر، ما را آماده تحقق بخشیدن آرمانهای قرآنی می سازد؛ رعایت این اصول، گوشهای ما را بهتر شنوای آوای هدایت و تحقق حقیقت انسانی معهود در قرآن می گرداند و هدایت قرآنی، می تواند شور لازم را پشتیبان رعایت حقوق بشر و احترام بدان سازد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقیقت انسان، دیالوگ، عقلانیت مدرن، قرآن، تفسیر به رای، اسلام
  • دموکراسی توافقی با تاکید بر مقایسه تطبیقی کشورهای بوسنی هرزگوین و عراق / ضلح، عدالت و دموکراسی در جوامع چند قومیتی (متکثر):
    ستار عزیزی* صفحه 23
    برقراری و تامین صلح، عدالت و دموکراسی در جوامع انسانی ؛ امری است که تحصیل آن به دلیل وجود شکافهای اقتصادی و اجتماعی با مشکلاتی جدی روبروست. تردیدی نیست که وجود تفاوتهای فرهنگی و قومی بر مشکلات فوق الذکر خواهد افزود و شکاف را متراکم می سازد. در نتیجه، طبیعی است که معیارها، تکنیکها و قواعد مربوط به استقرار صلح، عدالت و دموکراسی در جوامع چند قومیتی در مقایسه با جوامع همگن و بسیط متفاوت خواهد بود.
    مطالعات انجام شده نشان می دهد که آمار درگیری ها، تنشها و مخاصمات داخلی بسیار بیشتر از درگیری های بین المللی است. اختصاص نزدیک به سه چهارم تعارضات و مخاصمات روی داده در سال 2013 میلادی نشان از این واقعیت دارد که جامعه بین المللی می بایست توجه بیشتری به رفع تنشها و بحرانها در عرصه‏ی داخلی و میان جوامع بشری نشان دهد. در این میان بخش قابل توجهی از تعارضات و مخاصمات داخلی کشورها به جوامعی اختصاص دارد که چند قومیتی هستند.
    در این مقاله‏، تلاشهای انجام شده برای تامین عدالت و دموکراسی و در نتیجه ایجاد و تثبیت صلح در جوامع چند قومیتی مورد بررسی قرار می‏گیرد. فرضیه‏ی نگارنده آن است که در جوامع چند ملیتی و چند قومیتی عمیقا تقسیم شده ؛ سیستم دموکراسی توافقی؛ تنها راه حل ممکن و مطلوب برای اداره آنها و تامین کننده عدالت، صلح و دموکراسی خواهد بود.
    مطالعه‏ی جوامع چند قومیتی در دو قاره‏ی متفاوت ( عراق و بوسنی ) به این دلیل صورت می‏گیرد که فرضیه‏ی نگارنده به بوته‏ی آزمایش گذاشته شود.
    کلیدواژگان: دموکراسی توافقی، صلح، عدالت، جوامع چندقومیتی
  • جواد تقی زاده*، رضوان فدایی صفحه 49
    واژه قانون طبیعی به رغم تکراری بودنش در دوره های مختلف، حامل معانی و مفاهیم متفاوتی بوده است. معنای نوین قانون طبیعی در قرون هفدهم و هجدهم میلادی در بسترسازی جوامع دموکراتیک نقش بسزایی داشته و با مقوله حقوق انتخابات مرتبط است. لذا قدرت اندیشه قانون طبیعی از این روست که در تبیین ایجاد دولت‎های مدرن و ایفای نقش جدید سیاسی مردم اهمیت بسیاری داشته است. بنابراین رد پای عمیقی از آن در قانون اساسی اغلب کشورهای دموکراتیک و همچنین در بعضی از حقوق موضوعه از جمله حقوق انتخاباتی دیده می‎شود. در واقع حقوق انتخابات دموکراتیک در جوامع مدرن بر مبنای حقوق طبیعی بشر که مدرنیزه شده بود، تحقق یافت و در بسیاری از قوانین اساسی تضمین گردید. بسیاری از مقولات حقوق بشری چون آزادی، برابری، حق مشارکت سیاسی در توجیه حقوق انتخابات دموکراتیک به کار گرفته شد و به نوعی منجر به بقا و پویایی این مفاهیم در ادبیات و نظم حقوقی عصر مدرن گردید.
    کلیدواژگان: حقوق طبیعی، انتخابات دموکراتیک، دولت مدرن، حقوق انتخاباتی
  • محمدتقی قزلسفلی* صفحه 71
    به طور کلی در فلسفه های اخلاق مدرن تا این اواخر دو نگره یا مکتب حاکم بوده است. مکتب اخلاق «وظیفه گرا»که در آن بر ماهیت کنش تاکید می شود. این مکتب ابتدا از سوی ایمانوئل کانت مورد توجه قرار گرفت. بر این اساس، انجام یا خواست هر عمل باید به گونه ای باشد که به یک قانون اخلاقی جهانشمول تبدیل شود. در مقابل مکتب اخلاقی دیگری از سوی جرمی بنتهام و جان استوارت میل با عنوان«اخلاق فایده گرا» مطرح شد. در اینجا ما آن کنش های اخلاقی را در اولویت قرار می دهیم که بتواند بیشترین خوشبختی را برای بیشترین مردم به همراه آورد. سه چهار دهه اخیر و همزمان با چرخش زبانی و معرفتی که تحت عنوان گذار از اثبات گرایی به فرااثبات گرایی مشهور شده، چالش دیگری در بحث فلسفه اخلاق از جانب ریچارد رورتی، مطرح شده که به ادعای وی مبتنی بر استلزامات جهان متکثر کنونی است. این دعوی می تواند نسبت جدیدی میان اخلاق و حقوق بشر ایجاد کند. از این رو مفروضه اصلی مقاله حاضر این است که رورتی این ادعا را با ترکیب نظریه پراگماتیسم و اصل رخدادی بودن معرفت و اخلاق پسامدرن مطرح کرده است. به منظور اثبات فرضیه، مقاله در دو بخش تنظیم شده است؛ در بخش نخست به منظور آشنایی با اندیشه آیین شکن رورتی، بنیادهای فلسفه اخلاق به بحث گذاشته می شود. در بخش دوم و ذیل بحث اخلاق مبتنی بر حقوق انسانی، برخی ویژگی های آن مورد واکاوی قرار خواهد گرفت. .مقاله حاضر به روش توصیفی و با تحلیل محتوایی آثار مختلف رورتی به نگارش در آمده است. پشتوانه نظری مقاله رهیافت انتقادی - هنجاری است.
    کلیدواژگان: اخلاق، حقوق بشر، حقوق انسانی، کانت، بنتهام، رورتی، پراگماتیسم، پست مدرنیسم
  • سید مصطفی میرمحمدی* صفحه 91
    تا مدتها حمایت سیاسی از تبعه زیان دیده حق انحصاری دولتها به شمار می آمد که برخی اختلافات بین المللی مانند «ماوروماتیس»، «بارسلونا تراکشن»و «اونا» آن را تایید کرده اند. اکنون در پرتو توسعه حقوق بشر این برداشت تقویت شده است که حمایت یک دولت از تبعه زیان دیده بدین خاطر است که حقوق بشر وی در خارج با رفتار خلاف حقوق بین الملل دولت دیگر، نقض شده است.
    کمیسیون حقوق بین الملل در یک دهه تلاش از سال 1995 توانسته است با طرح کنوانسیون حمایت سیاسی نشان دهد، دیگر نمی توان حمایت دیپلماتیک را حق انحصاری دولتها به شمار آورد. چه توسعه حقوق بشر حتی مرزهای سنتی و شرایط سه گانه اجرای این حق یعنی: تابعیت، مراجعه به همه مراجع قضایی داخلی و پاکدستی مدعی را تغییر داده است.
    در حقوق اسلام حمایت از زیان دیده اصلی اساسی است و تعلق این حق به فرد یا دولت فرعی و حاشیه ای است. پیمان «حلف الفضول» پیش و پس از اسلام نمونه ای از حمایت نهادینه از زیان دیدگان در اسلام است.
    این مقاله با ملاحظه آخرین تلاش کمیسیون حقوق بین الملل در تدوین طرح مواد مربوط به حمایت سیاسی که رویکرد حقوق بشری در آن دیده می شود و با مروری بر مبانی اسلامی، تلاش می کند نشان دهد، دخالت شرایطی چون تابعیت و مراجعه به مراجع قضایی داخلی، در توسل به حمایت سیاسی تا آنجا به کار می آید که با کرامت انسانی سازگار افتد و فرد وجه المصالحه منافع احتمالی دولتها قرار نگیرد. به هر روی، کار کمیسیون حقوق بین الملل سرآغاز یک نظم حقوقی جدید در حوزه حمایت دیپلماتیک است و نه یک تعهد موجود بین المللی.
    کلیدواژگان: حمایت دیپلماتیک، مسئولیت بین المللی، حقوق اسلام، حقوق بشر
  • مهدی کاظمی زمهریر* صفحه 115
    رهیافت مسلط در حوزه مطالعات حقوق بشر، نگرش حقوقی است.نگرش حقوقی بیش از هرچیز بر شناسایی و به رسمیت شناختن حقوق بشر توسط دولت ها متمرکز است.در عین حال، دولت ها خود بزرگترین ناقضین هنجارهای حقوق بشری می باشند. با وجود شکاف میان تعهدات حقوقی دولت ها و جهان واقعی، تحلیل حقوقی از این شکاف ممکن نیست. لذا، در عصر تورم حقوق به تعبیر هنکین، نیازمند گذار از رهیافت مبتنی بر توجیه به حفاظت از حقوق بشر هستیم. علوم اجتماعی بویژه جامعه شناسی سیاسی می تواند، در شناخت موانع تحقق حقوق بشر در جوامع مختلف و عملیاتی کردن آن بکار آید. با توجه به اینکه موضوع اصلی جامعه شناسی سیاسی «بررسی رابطه میان دولت و جامعه» می باشد، دانش تولیدی در حوزه جامعه شناسی سیاسی می تواند در شناخت عوامل ناتوانی دولت ها دراستقرار هنجارهای حقوق بشری و راهکارهای رفع آن موثر واقع شود. براین اساس، می توان گفت، وظیفه جامعه شناسی سیاسی حقوق بشر عبارت است از: بیان چگونگی پیش برد حقوق بشر در یک اجتماع مفروض و نهادینه کردن و تثبیت آن در درون کلیه روابط و فرآیندهای سیاسی جامعه.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، جامعه شناسی سیاسی، دولت، اثبات گرایی حقوقی، حفاظت
  • محمدحسن موحدی ساوجی* صفحه 131
    همزیستی مسالمت آمیز انسان ها روشی است که صرف نظر از حق بودن مکتب ها و منش ها، یا سعادت و شقاوت افراد، به زندگی مسالمت آمیز انسان ها و به رسمیت شناختن حقوق اجتماعی آنان می پردازد.
    مقصود از همزیستی مسالمت آمیز انسان ها، فراتر از جنگ یا صلح در برابر جنگ، و مشتمل بر روشی است که تعاون و احسان به دیگران را نیز فراگیرد.
    پژوهش های پیشین درباره این موضوع، غالبا به دیدگاه قرآن درباره همزیستی مسالمت آمیز با پیروان ادیان آسمانی (اهل کتاب) پرداخته اند و «انسان» صرف نظر از اندیشه و عقیده ای که دارد، کمتر در این پژوهش قرآنی بررسی شده است. این پژوهش بر آن است تا ضمن جبران این کاستی به مقدار بضاعت، میان آموزه های قرآنی و یافته های بشری در قالب نظام بین المللی حقوق بشر، مقایسه ای اجمالی دهد.
    فرضیه پژوهش، این است که همزیستی مسالمت آمیز درباره همه انسان ها به عنوان روایتی عمل گرایانه، سفارش قرآن است. تنها استثنای آن، افرادی اند که با مسلمانان در حال جنگ اند و محارب به شمار آیند یا انسان های ناتوان را تحت ستم شدید قرار داده، آزادی و حقوق بنیادین آنان را از ایشان ستانده باشند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، همزیستی مسالمت آمیز، حقوق، انسان، مسلمان
|
  • Seyyed Hassan Hosseini* Page 3
    "Human Rights" is the fruition of self-founded intellect of modern man as well as the result of his phenomenological view; however, the main sources of "Islam" (Quran and Sunnah) are product of divine revelation and a noumentalistic view to the man. The first view has close affinity with realism and is a bottom to top view, but second one has relationship with idealism and is a top to bottom view, and eventually religion seeks to realize man's transcendent reality, but human rights is after providing basic facilities necessary for human life. Due to these fundamental differences in the principles and epistemic origins (reason or revelation), goals (training or guidance), processing methods (different languages) and perspectives (status quo or ideal status), one cannot speak easily of overlapping consensus between human rights and Islam. However, is it possible to neglect inconsistency and even independence regarding the relation between human rights and religion and think about "diologue" between them? The author has given a positive answer, based on self-founded intellect and the text of the Holy Quran to the above-mentioned question, and is to explain his aim of this dialogue. According to this view, in their confortation and diologue, human rights and religion both open new horizons as well as interweave these horizons. To this aim, the author has inevitably considered the concepts of rationality, piety, living and acting according to Quran, subjective interpretation of Quranic texts, humanity and the relationship between the truth and the rights related to guiding. The study concludes that belief in human rights prepares us to realize the ideals of the Quran; the observance of these principles makes our ears better in hearing the call of guidance and causes the realization of human reality promised in the Quran. Quranic guidance may create necessary enthusiasm to support human rights and to have respect for it.
    Keywords: Human rights_the reality of man_dialogu e modern rationality_the Holy Quran_subjective interpreta tion of Quranic texts
  • Sattar Azizi* Page 23
    Restoration and maintaining peace, justice and democracy in the human societies is a matter that it`s achievement is too difficult due to economic and social gaps. It is obvious that these social and ethnical gaps increases those difficulties and it is natural that mechanisms and rules relating to establishing peace and justice and Democracy in the multiethnic societies is too different in comparison to homogenous societies. There are some studies showing the statistics of domestic war and tensions are more than inter-state wars. Third-fourth of all tensions and wars are allocated to domestic wars in 2013.International community, therefore, must attention to these tensions in the within of states. Most of these tensions and wars are allocated to multiethnic societies. In this article, attempts to settlement of these problems in the multiethnic societies have been studied for establishing peace and justice in these societies. The hypothesis of the author is that consociational democracy is the best possible and ideal system for the deeply divided multiethnic societies. The survey on the Iraq and Bosnia ( in the two different continent) is for the test of this hypothesis.
    Keywords: Consociational Democracy, Peace, Justice, ultiethnic Societies
  • Javad Taghizadeh*, Rezvan Fadaee Page 49
    In spite of its being repetitive, the phrase "natural law" has been used with different meanings and notions. The new meaning of natural law has had important role in foundation of democratic societies in the seventeenth and eighteenth century and is relevant with election rights notion. Therefore the power of the idea of natural law is based upon the fact that it has been essential for the explanation of constitution of modern States and the performance of new political role of people. Hence its substantive trace can be observed in the constitutions of most democratic States and also in some statutes especially in election rights. In fact the democratic election rights in modern societies are based upon the modernized human natural rights and were guaranteed in a lot of constitutions. A lot of human rights categories such as liberty, equality and the right of political participation were used for the justification of democratic election rights and somehow it resulted in survival and dynamism of these notions in literature and legal order of modern age.
    Keywords: democratic elections, natural rights, modern State, electoral rights
  • Mohammad Taghi Qezelsofla* Page 71
    In general, two theories or school of thoughts had been prevailed in modern moral philosophies until recently. Ethical school of thought of "task-oriented", in which the emphasis is on the nature of the action. At first, this school of thought was considered by Immanuel Kant. Accordingly, doing or will to do every action should be such that become a universal moral law. In contrast, another ethical school of thought known as "utilitarianism ethics" was introduced by Jeremy Bentham and John Stuart Mill. Here, we give priority to those moral actions that can bring the greatest happiness for most people. In three or four recent decades, coinciding with the linguistic and cognitive turn, which has become known as the transition from positivism to post-positivism, another challenge has been raised in discussing philosophy of ethics by Richard Rorty which is related to his claim regarding the requirements of the current multiple world. This claim can make a new relation between morality and human rights. Hence, the main hypothesis of this paper is to clarify the point that Rorty has raised his claim by combining the theory of pragmatism and postmodern Ethics. To prove this hypothesis, this article has been set in two sections, in the first section in order to become familiar with Rorty's creed-breaker thought, the foundations of the philosophy of ethics is discussed. In the second section and under the discussion of ethics based on the rights of human, some of its characteristics will be analyzed. This article has been prepared by a descriptive method through the content analysis of various works of Rorty. Theoretical support for this article is a critical-normative approach.
    Keywords: Ethics, human rights, rights of human, Kant, Bentham, Rorty, pragmatism, postmodernism
  • Seyed Mostafa Mirmohammadi* Page 91
    For long Diplomatic Protection was considered the patrimonial rights of states, and some international cases such as “Mavrommatis” 1924, Barcena Ttraction 1970, Avena 2004 have bolstered this view. Today, as a result of the development of human rights, it is assumed that the protection afforded to an injured individual by his government is based on the fact that whose human rights have been violated abroad by an internationally wrongful act of another State. The United Nations International Law Commission in its efforts since 1995, through the Draft Convention on diplomatic Protection, has been able to show that no longer may diplomatic protection be considered as the exclusive right of state. This indicates that human rights have developed to such extent that they have gone beyond the traditional boundaries of the three conditions for the exercise of this rights, i.e. nationality of Claims, exhaustion of local remedies, and clean hands. In Islamic Law, protection of injured person is a basic principle, without regard for the issue of whether protection of an individual is the exclusive right of his government. The alliance (Agreement) of “Helf al-Fodul” before and after Islam is an example of institutionalized protection of injured person in Islamic history. The present article, by focusing on the efforts of the ILC Draft Articles on Diplomatic protection with its human rights orientation as well as by reviewing the foundations and sources of Islamic jurisprudence, attempts to prove that the preconditions such as nationality and exhaustion of local remedies, to exercise diplomatic protection, are only effective to the extent that it is in accord with human dignity and as long as the individual is not made an instrument for the securing of the potential interests of states. In any event, the International Law Commission isthe harbinger of a new legal work in the field of Diplomatic protection, (lex ferenda) and is not an indication of existing international commitment. (Hard law)
    Keywords: Diplomatic Protection, International Responsibility, Islamic Law, Human Rights
  • Mahdi Kazemi* Page 115
    The dominant approach in the field of human rights is Legal attitude. Legal attitude more than anything else on the identification and recognition of human rights by the government is focused. At the same time, governments are the biggest violators of human rights norms. Despite the gap between the legal obligations of states and the real world, legal analysis of this gap is not possible. Therefore, in the era of inflation of rights, according to Louis Henkin, transition needs based approach to the protection of human rights is justified. Social sciences, especially political sociology may be, to identify obstacles to the realization of human rights in different societies and operate it is used. Since the main subject of political sociology "explores the relationship between state and society" is, knowledge can be produced in the field of political sociology in understanding the inability of governments establishing human rights norms and effective ways to fix it. Therefore, it can be said that human rights political sociology focus on: how to advance the state of human rights in a society and its institutionalization and consolidation within all relationships and political processes.
    Keywords: Human rights, political sociology, government, legal positivism, protection
  • Mohammad Hassan Movahedi Savoji* Page 131
    Peaceful coexistence of human beings is an approach that considers peaceful life of people and the recognition of their social rights regardless of the rightness of school of thoughts and manners or weal and woe of the people. The purpose of the peaceful coexistence of human beings transcends the issues of war, or peace versus war, and it is a method which includes cooperation with and benefaction to others. Previous studies on the subject have mostly addressed the perspective of Quran about peaceful coexistence with followers of divine religions (People of the Book) and in these studies little attention has been paid to "man" regardless of his thoughts and beliefs. To this end, this study aims to comparatively review the Quranic teachings and human findings encapsulated in the international human rights law. The research hypothesis is that Quran recommends peaceful coexistence among all people. The only exception is the people who are at war with Muslims and have taken up arms against an Islamic state, or those who oppress helpless people, depriving them from their freedom and fundamental rights.
    Keywords: Quran, peaceful coexistence, rights, man, Muslim
  • Human Rights and the Search for an Overiapping Consensus: The Case of Islamic Political Morality
    Hossein Houshmand Page 1
  • De-Secularization in Europe and Consequences for the Nexus Human Rights-Religion in the Middle East
    Benoit Challand Page 19
  • Peace With Justice: The Grounds of Human Rights From A Faith-Based Perspective
    Bas De Gaay Fortman Page 47