فهرست مطالب

نشریه نشاء علم
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، دی 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سخن نخست
  • علی اکبر موسوی موحدی صفحه 5

    رویکرد اقتصاد مبتنی بر دانایی در سند چشم انداز ایران 1404 مورد تاکید قرار گرفته است. متناظر با سند مذکور، مقوله دانش محوری در برنامه های توسعه کشور تجلی یافته و بسیاری از مولفه های توسعه دانش بنیان اعم از ایجاد مراکز تحقیق و توسعه، ایجاد مراکز رشد، توسعه پارک های علم و فناوری، ارتقای سهم پژوهش از GDP و توسعه آموزش عالی در این برنامه شکل گرفته و یا می گیرد. برای برون رفت از مشکلات اقتصادی چاره ای جز ایجاد، توسعه و شکوفایی نظام و فضای دانش بنیان نداریم. بدین منظور می باید تلاش نماییم تا نظام و فضای مذکور را به تعالی و بالندگی برسانیم. بکار گیری نیروی انسانی داناو با اخلاق و توسعه یافته، برند سازی بین المللی، ایجاد توانمندی های پویا، فرهنگ سازی و تسهیل قوانین و توسعه سیاسی اشاره نمود. نیروی انسانی دانا و پیشرفته رمز و ستون پیشرفت هر کشوری است. برند سازی بین المللی کمک می کند تا جامعه نگاه خود را وسعت بخشند و وارد گردونه و بازار های منطقه ای و جهانی شوند و از این رهاورد تجربیات موفق کسب نموده، رقابت پذیر و با کیفیت شوند و بازار مطمینی برای صادرات محصول خود بدست آورند. ایجاد توانمندهای پویا از نکات بسیار مهم برای پیشرفت می باشد. توانمندی پویا، باز آرایی و شایستگی های درونی و بیرونی برای تدبیر تغییرات شتابان محیطی می باشد. فرهنگ جوامع مختلف بر نرخ ظهور نظام های دانش بنیان تاثیر زیادی دارد لذا دانستن فرهنگ و راهکارهای دیگران از مهمترین راه های پیشرفت می باشد. یکی دیگر از موضوعات مهم و موثر در فرایند تعالی و بالندگی نظام دانش بنیان، وجود قوانین ساده و شفاف حمایتی در راستای تشویق و ترغیب فعالیت های اقتصادی و تجاری است. ایجاد محیطی امن، سالم و رقابتی می تواند از مزایای قوانین خوب برای این موضوع باشد. طراحی، تدوین و تصویب احکام موثر و پیشبرنده در حوزه اقتصاد دانش بنیان می تواند اهداف و برنامه های روشن و قابل اجرا را در مسیر پیشرفت کشور ترسیم نماید.

    کلیدواژگان: نظام دانش بنیان، سخن سردبیر
  • لیلا کرمی، میترا پیرحقی، علی اکبر صبوری* صفحه 6

    علم سنجی (Scientometrics) یکی از متداول ترین روش های ارزیابی فعالیت های علمی - پژوهشی است. علم سنجی با جنبه های مختلفی همچون تولید، اشاعه و استفاده از اطلاعات علمی سر و کار داشته و به محدوده علمی یک رشته خاص تعلق ندارد. بسیاری از پیشگامان این حوزه، هدف از علم سنجی را بررسی فرآیندهای موجود در پژوهش علمی برای مدیریت موثرتر علم معرفی می کنند. در این مقاله، علاوه بر شاخص های مرسوم، به شاخص های جدید علم سنجی می پردازیم. برای ارزیابی دقیق تر فعالیت های علمی هر کشور در سطح ملی، بهتر است از شاخص های بومی برای آن کشور استفاده شود. در این مقاله، به شاخص های بومی علم سنجی مانند اجرای ارزشیابی پژوهشی و چهار چوب برتری پژوهشی انگلستان، فاکتور کراون در کشور هلند و امتیاز Z استنادی در کشور سوید اشاره می شود. در ادامه، نظام رتبه بندی لادن معرفی می شود. اطلاعات مورد نیاز برای این رتبه بندی از پایگاه تامسون رویترز دریافت می شود. تفاوت این سیستم رتبه بندی با سیستم های دیگر این است که توجه بیشتری به زمینه های تاثیر علمی و همکاری ها دارد.

    کلیدواژگان: شاخص های مرسوم، شاخص های جدید، شاخص Index) i10 - i10) شاخص پای (π-Index)، تامسون رویترز، اسکوپوس
  • فاطمه کاظمی، علی اکبر صبوری* صفحه 14

    شبه علم به ادعا، باور یا عملی گفته می شود که به عنوان علم ارایه می شود اما روش شناسی معتبر علمی را رعایت نمی کند. از زمان گسترش این پدیده، دانشمندان سعی کرده اند تا با مشخص کردن معیارهایی بین علم و شبه علم، تمیز قایل شوند. در حالی که استانداردهای لازم برای تمایز بین این دو می تواند از رشته ای به رشته ی دیگر متفاوت باشد، اما مفهوم اساسی این است که تمامی نتایج آزمایش بر روی علت و اثر باید تکرارپذیر و قادر به تایید یکدیگر باشد. ابطال پذیر بودن و قابلیت رد کردن یک فرضیه، راه دیگری برای تشخیص علم از شبه علم است. شبه علم بر پایه غیر آزمون بودن و ابطال ناپذیری فرضیه شکل می گیرد. امروزه سرقت ادبی و سوءرفتار پژوهشی که باعث باز پس گیری مقالات چاپ شده می گردد، به نوعی می تواند شبه علم باشد. علاوه بر آن جعل کردن و تحریف داده ها که یکپارچگی مقالات علمی را بر هم می زند و صدمات جبران ناپذیری در زمینه پزشکی دارد، نیز شبه علم محسوب می شود. شبه علم دانشگاهی که در ظاهر خود، هم چون علم است، اما در باطن فاقد جوهر زمینه ای علم می باشد، تمایز بین علم و شبه علم را مشکل کرده است. با توجه به گسترش شبه علم در جهان امروز، ضروری است تا تفکر انتقادی به عنوان یک ارزیابی متعهدانه، مهارتی و قضاوتی باورها، در نظام آموزشی علوم گنجانده شود.

    کلیدواژگان: شبه علم، علم باطل، تفکر انتقادی، ابطال پذیری، سوءرفتار پژوهشی
  • سارا نورانی* صفحه 20

    سرعت بالای تحقیقات و پژوهش های علمی این مهم را به وجود می آورد تا نشریاتی به حوزه علوم راه یابند تا بتوانند نیاز دانشمندان و محققان را برای به روز ماندن با خیل وسیع اطلاعات و نتایج علمی فراهم کنند. لذا، در این راستا دسته ای از مجلات با عنوان ایده جریان های نو شروع به فعالیت کرده اند و مقالات مروری را در زمینه های علوم زیستی و پزشکی منتشر می کنند. هدف از این نوع مقالات، مرور مقالات جدید با تاکیدی خاص روی آن دسته از مقالاتی است که در دو سال اخیر به چاپ رسیده اند. به نحوی که موضوعات مورد بحث در آن ها به بخش های مجزا تقسیم می شود، که هر کدام از آن ها سالیانه یک بار مورد بازبینی قرار می گیرند. این گروه از مقالات از طریق ارایه دیدگاه های روشن و قابل فهم متخصصان در مورد پیشرفت های اخیر روی زمینه های معین و فراهم آوردن امکان بررسی جذاب ترین مقالات منتشر شده از معتبر ترین انتشارات، به نویسندگان کمک می نمایند. در واقع آنچه که می توان در مورد این مقالات گفت این است که، ایده جریان های نو به عنوان منبع بسیار گرانبهایی هستند از به روز ترین اطلاعات برای محققان، سخنرانان، اساتید و دانش پژوهان نگارش می شود. این مقالات تنها بر روی کار خود نویسنده تمرکز ندارند، بلکه از دستاوردهای علمی سایر محققان برای نوشتن آن ها استفاده می گردد. البته، خوانندگان این مجلات طیف وسیعی از افراد چون دانشجویان، اعضاء علمی دانشگاه، محققان و صاحبان مشاغل را شامل می شوند؛ بنابراین این نشریات باید دید جامعی در زمینه های مورد چاپ خود داشته باشند.

    کلیدواژگان: مقاله مروری، ایده جریان های نو، پیشرفت های اخیر، مقالات منتشر شده، علوم زیستی، دستاوردهای علمی، دید جامع
  • عابد بدریان* صفحه 31

    در عصر حاضر بسیاری از کشورها علاوه بر پژوهش درباره حوزه های مختلف علوم و فناوری، زمان و منابع زیادی را صرف بهبود آموزش علوم و فناوری در مدارس و مراکز آموزش عالی می کنند. بسیاری از نویسندگان و پژوهشگران معتقدند که ارتقای سطح سواد علمی یکی از هدف های اصلی آموزش علوم تلقی می گردد. سواد علمی یک واژه بین المللی شناخته شده و پر آوازه است و ترویج و ارتقای آن در حوزه های مختلف به فلسفه آموزش علوم در سطح جهان تبدیل گشته است. علت این امر را می توان در تاثیر روزافزون علم و فناوری در زندگی روزمره شهروندان و نیاز جوامع به توسعه پایدار دانست. در این نوشتار دیدگاه های جهانی در رابطه با آموزش علوم و فناوری، ماهیت سواد علمی، مبانی و چارچوب نظری سواد علمی مورد بررسی و کاوش قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سواد علمی، توسعه پایدار، آموزش علم و فناوری
  • محمد عبدالحسین زاده* صفحه 35

    یکی از مهم ترین مباحث سیاستگذاری علم و فناوری، دیپلماسی علم و فناوری می باشد. دیپلماسی علم و فناوری قدمی است برای ارتباط علم و فناوری به سیاست خارجه کشور برای دستیابی به توسعه دوطرفه و استفاده از دیپلماسی برای توسعه علم و فناوری و تلاش برای استفاده از علم و فناوری در جهت اهداف دیپلماتیک. بیش از دو دهه از مطرح شدن موضوع دیپلماسی علم و فناوری می گذرد و در این مدت، رویکردهای مختلفی به دیپلماسی علم و فناوری شکل گرفته است. در این پژوهش تلاش می شود تا بررسی تجارب و رویکردهای کشورهای مختلف در حوزه دیپلماسی علم و فناوری و معرفی مراکز فعال در این عرصه، شاخص های رویکردهای نوین دیپلماسی علم و فناوری بیان شود. در ادامه، سیاست و برنامه های جمهوری اسلامی ایران برای تحقق دیپلماسی علم و فناوری و استفاده از این ابزار برای توسعه علم و فناوری و توسعه سیاسی بیان می شود و در انتها پیشنهادهایی برای پیشرفت و گسترش این حوزه ارایه می شود.

    کلیدواژگان: دیپلماسی علم و فناوری، سیاستگذاری علم و فناوری، نقشه جامع علمی، تجارب کشورها، نوع شناسی رویکردها
  • اکرم قدیمی*، آزیتا منوچهری قشقایی صفحه 38

    در عصر کنونی که آن را عصر ارتباطات نام نهادند، دیدگاه سنتی درباره علم توسط ابزارهای نوینی همچون رسانه به چالش کشیده شده است. امروزه، روزنامه نگاری علمی جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است. روزنامه نگاری تخصصی در حوزه های علمی نیاز مبرم جامعه است. مسایل و موضوعات جامعه از دریچه این نوع روزنامه نگاری می تواند مطرح شود. روزنامه نگاران علمی همانند پلی میان علم و جامعه عمل می کنند. در این مقاله به تبیین و ضرورت نیاز جامعه به روزنامه نگاری علمی می پردازیم. هدف، آشنا کردن جامعه با اهمیت و نقش روزنامه نگاری علمی و توجه جدی به این قشر به عنوان حلقه واسط علم و جامعه است . این مطالعه درصدد پاسخ به این سوال است روزنامه نگاران علمی در ارتقای سطح دانش جامعه چه نقشی دارند؟ در این پژوهش از روش تحلیلی - توصیفی استفاده می کنیم. تخصصی شدن علوم سبب شده تا هر علمی زبان ویژه خود را داشته باشد. به منظور کاهش شکاف میان متخصصان و عموم مردم، روزنامه نگاران علمی نقش میانجی را بازی کرده و عملا در گسترش مرزهای دانش و ارتقای سطح علمی جوامع گام بر می دارند. با بررسی های انجام شده می توان گفت روزنامه نگاری علمی در ایران از آنچه هست با آنچه که باید باشد، فاصله دارد.

    کلیدواژگان: روزنام هنگاری علمی، ارتباطات، رسانه، متخصصان، عموم مردم
  • لیلا ماه رخ، خشایار کریمیان*، علی اکبر موسوی موحدی صفحه 46

    پزشکی فردی، بر طراحی درمان های پزشکی بر اساس ویژگی های فردی از هر بیمار متمرکز است. البته این به معنای طراحی و ساخت داروی خاص و یا دستگاه های پزشکی منحصر به یک فرد نیست، بلکه دسته بندی افراد به زیر جمعیت هایی است که در حساسیت به یک بیماری خاص و یا پاسخ به درمان خاص متفاوتند. تفاوت های افراد بر پایه داده های بالینی و علوم او میکس توسط دانش بیوانفورماتیک شناسایی شده و امکان تشخیص زودهنگام و غربالگری افراد دارای پتانسیل ابتلا به بیماری خاص فراهم می شود. برای دستیابی به اثر مشابه درمانی یک نوع دارو، میزان یا دوز (کمتر و یا بیشتر از آن) دارو نیز برای بیماران بر اساس ویژگی های ژنتیکی و ژنومی تعیین می گردد. حتی گاهی یک دارو در برخی اثر درمانی ندارد. این یک روش موثر برای کاهش هزینه آزمایش های بالینی و عوارض جانبی و مراقبت های بالینی در مدت زمان کمتر می باشد و درمان را بر اساس محتوای ژنتیکی یک بیمار و یا تجزیه و تحلیل های زیست مولکولی انتخاب می نمایند. هدف پزشکی فردی این است که شرایط را برای تجویز داروهای موثرتر، ایمن تر و بهتر فراهم آورده و عوارض جانبی آنها را به حداقل رسانند.

    کلیدواژگان: پزشکی فردی، تفاوت های ژنت کیی، پلی مورفیسم، واکنش دارویی ناسازگار
  • محمد بهنام راد*، فرشته تقوی، فائزه موسوی موحدی، علی اکبر موسوی موحدی صفحه 61

    افزایش میانگین دمای زمین به میزان 4 / 0 درجه سانتی گراد از سال 1975 تا 2000 میلادی، محققان را به یقین رسانیده است که گرمایش جهانی کره زمین آغاز شده است . یک درجه سانتیگراد افزایش درجه حرارت ، جو را قادر می سازد تا 6 درصد بخار آب بیشتری را نگاه دارد. این موضوع باعث کمبود بیش از پیش آبهای شیرین و قابل دسترس برای ساکنان زمین خواهد بود. تغییرات یاد شده و نا پایداری های سیستم های آب و هوایی سبب تغییراتی گسترده و غیر منتظره در محیط زیست کره زمین شده است. افزایش وقایع مربوط به پدیده ال نینو از سال های میانی دهه هشتاد در قرن بیستم و رخداد «اثر جزیره گرمایی » در بسیاری از مناطق شهری، افزایش گرمای هوا به مقدار 4 تا 5 درجه سانتی گراد را به دنبال خواهد داشت. . تغییر در آب و هوای جهان، دامنه تغییرات گسترده ای را برای سلامت انسان ایجاد کرده است. رخدادهای شدید آب و هوایی با درگیر کردن جمعیت های بزرگ انسانی در موقعیت های غیر طبیعی و قرار دادن آنها در معرض تنش های گرمایی، کمبود آب و غذای مناسب، تغییرات نامطلوب فیزیولوژیک و افزایش خطر ابتلا به بیماری های مزمن و مخاطره آمیزی نظیر دیابت را به دنبال آورده است. همچنین ضرورت گریز از این شرایط نامطلوب، هجوم روستاییان به شهرها و اتخاذ زندگی مدرن و صنعتی را موجب شده است. پیامد این مهاجرت نامبارک، تراکم جمعیتی بالای شهرها، تشکیل زاغه ها و حومه های شهری پرتراکم و بدون امکانات شهری، ، تغذیه نامناسب یا نادرست ، نبود زیر ساخت های شهری مانند فضای سبز مناسب و کافی ، سامانه های حمل و نقل عمومی ، امکانات بهداشتی و در کنار آن آلودگی مستقیم و غیر مستقیم هوا ، آب و منابع زیرزمینی، نبود تحرک فیزیکی مناسب و انواع نگرانی ها بوده است. بدون شک این عوامل همگی از عوامل تخریبی و فعال کننده مسیرهای نامطلوب زیستی و بویژه ایجاد پتانسیل بالا برای ابتلا به دیابت محسوب می شود. در این مقاله به بررسی تفصیلی هر یک از این عوامل و چگونگی اثرگذاری آنها بر افزایش جمعیت بیماران مبتلا به دیابت خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: دیابت، تغییرات آب و هوا، تنش، گا زهای گلخان های، شهر نشینی، آلودگی هوا
  • احسان زنگنه، مژگان ترکمان مومنی، علی مسعودی نژاد* صفحه 68

    اگر علم شناخت زیست سامانه را سیستم بیولوژی بنامیم، علم ساخت سامانه های زیستی که موجودات زنده جدیدی را به منظور تامین نیازهای انسان می سازد را بیولوژی ساختگی) سینتتیک بیولوژی(می نامند. به منظور ایجاد موجودات زنده جدیدی که خارج از فرآیند تکامل بوجود آمده است در ابتدا می باید سیستم های زیستی به خوبی شناخته شود. بدین منظور ابزارهای متعددی وجود دارد که به سرعت در حال گسترش هستند. از گذشته تحقیقات در برخی از موجودات مانند گیاهان نسبت به دیگران پیشی گرفته و برخی دیگر از این تحقیقات حتی تصورشان در حوزه جانوری دور از ذهن می باشد، مانند تعدد سطوح پلوییدی و آنیوپلوییدی ها در گیاهان که به خاطر تحمل بالای گیاهان، این فرصت به محققان این حوزه ها داده شده تا علومی چون ژنتیک گیاهان شاهد پیشرفت های چشم گیرتری باشد. گیاهان الکترونیکی ابزار جدیدی برای مطالعه سیستم های زیستی به نحوی آسان تر از گذشته قابل دسترس شده اند. ریشه، ساقه، برگ و ارتباطات آوندی گیاهان عالی مسیول انتقال پیام های شیمیایی تنظیم کننده رشد و فعالیت های گیاهی هستند. به واسطه حضور چنین مدارات مجتمعی در گیاهان می توان تعداد زیادی از کاربردها شامل ضبط دقیق رویدادها و تنظیمات فیزیولوژیکی، برداشت انرژی فتوسنتز و جایگزین برای اصلاح ژنتیکی و شناخت دقیق تر اجزای سیستم های گیاهی را متصور شد.

    کلیدواژگان: گیاه الکترونیک، زیست سامانه، بیولوژی ساختگی، مدارات زیستی، ژل های محلول رسانا
  • معصومه ملک*، محمود خدادوست صفحه 73

    گونه های مختلف زالوی طبی در طول تاریخ در درمان بیماری های مختلف مورد استفاده قرار گرفته اند. مقاله حاضر مروری بر تاریخچه زیست شناسی و درمان و تکثیر و پرورش این موجود ارزشمند می باشد. سه گونه زالوی طبی Hirudo medicinalis H. verbana و H. orientalis بیشتر در طب سنتی مورد استفاده قرار گرفته اند. البته زالوی طبی ایرانی (Hirudo orientalis) در سال 2005 توسط Utevsky و Trontelj توصیف شده است. زالوی طبی در زندگی افرادی چون هیتلر، ناپلیون و جورج واشنگتن نقش داشته است. راز اثر زالوهای طبی در آنزیم های متنوعی است که از غدد بزاقی ترشح می شوند و هنگام تغذیه از انسان این آنزیم ها به جریان خون وارد می شوند. برداشت بی رویه زالوی طبی از طبیعت، جمعیت های طبیعی گونه را با خطر انقراض مواجه ساخته است. از طرفی بواسطه احتمال انتقال آلودگی از زالوهایی که از طبیعت جمع آوری می شوند، تکثیر و پرورش این گونه زالو ها از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این راستا مزرعه تکثیر و پرورش زالوی طبی در مزرعه تحقیقاتی پردیس علوم دانشگاه تهران تاسیس شده است. همچنین کمیته راهبری زالوی طبی متشکل از نمایندگان سازمان های مرتبط جهت تدوین استاندارد تولید، تکثیر، توزیع، نگهداری و درمان و رعایت ایمنی پس از مصرف برای تضمین سلامت و عاری از آلودگی بودن زالو و کنترل، حفاظت و نظارت برداشت زالو از طبیعت و تجدید ذخایر آن تشکیل شد.

    کلیدواژگان: زالوی طبی، تاریخچه، تکثیر و پرورش، درمان
  • یحیی سفیدبخت* صفحه 81

    ما همواره در معرض استنشاق یا تماس با مواد شیمیایی هستیم که ترکیبات سازنده عطرها، ادکلن ها و رایحه های معطر در محصولات آرایشی، بهداشتی و شوینده ها را تشکیل می دهند. عطرها یکی از شایع-ترین علل بسیاری از حساسیت های پوستی، چشمی و سیستم تنفسی هستند. بررسی های مختلف انجام گرفته برروی مواد شیمیایی مورد استفاده در ساخت رایحه های مصنوعی نشان دهنده آثار مخرب این گونه مواد بر فعالیت و عملکرد هورمون های بدن و ایجاد اختلال در روند طبیعی ترشح هورمون های مهمی چون تیرویید است. با توجه به اهمیت موضوع و به جهت افزایش سطح آگاهی در این مقاله ابتدا توضیحی درباره مواد شیمیایی نامشخصی که تشکیل دهنده ترکیبات رایحه های مصنوعی هستند ارایه شده است. همچنین مروری اجمالی بر نتایج و بررسی های انجام شده پیرامون حساسیت زایی و اختلالات هورمونی که این مواد مسبب آن ها هستند صورت گرفته است. در انتها نیز نمونه هایی از این گونه مواد شیمیایی به همراه اثرات جانبی و مواد جایگزین پیشنهاد شده برای آن ها ذکر و راهکارهایی برای کاهش اثرات مضر احتمالی بر بدن انسان ارایه شده است.

    کلیدواژگان: رایحه، مواد شیمیایی نامشخص، حساسی تزایی، اختلالات هورمونی
|
  • Ali A. Moosavi, Movahedi Page 5

    Iran’s Perspective Document for the year 1404 emphasizes the knowledge-based system approach. In line with this document, we have had the incorporation of science into the development programs of the country and many of the factors for knowledge-based development such as establishing research and development centers, developing science and technology parks, increasing the GDP share of research and promoting higher education have been taken into consideration. To find a way out of economic problems, we have no other choice than establishing knowledge-based system in the country. Hence, we should strive to make these systems flourish. The development of knowledge-based system includes employing wise, ethical and skilled human resources, international branding, creating dynamic capabilities, culture cultivation and facilitating laws and regulations. Possessing wise and skilled human resources is the key to the progress of every country. International branding helps systems to expand their vision and enter into the regional and global markets. The achievements to global markets need great experiences, existence of simple and transparent supportive laws, cooperative environment, good policy, advanced political development and highly qualified export property. Creating dynamic capabilities is another task for knowledge-based system. Dynamic capability is to have the capacity to rearrange and develop internal and external competencies to adapt to sudden changes in the environment. The culture of the society greatly affects the rate of the emergence of knowledge-based system. Designing, making and implementing effective policies in the field of knowledge-based system can delineate clear goals and plans toward the advancement of the country.

  • L. Karami, M. Pirhaghi, A. A. Saboury* Page 6

    Scientometrics is one of the most common methods of evaluating scientific and research activities. Scientometrc has many aspects such as production, promotion and use of scientific information and does not belong to the scope of a particular field. Many pioneers introduce the investigation of processes in scientific research as the more effective science management method. In this paper, in addition to conventional scientometrc indicators, new indexes will be also considered. For a closer examination of the scientific activities in each country, it would better to use the indigenous indicators. Here, the indigenous indicators such as Research Assessment Exercise and Research Excellence Framework in England, Crown Factor in Netherland and Citation Z Scores in Sweden were mentioned. Moreover, the Leiden Ranking, sponsored by Thomson Reuter’s database, will be introduced. The difference with the rest of the ranking system is to pay more attention to impact and collaboration aspects.

    Keywords: Scientometric Conventional Indicators, Scientometric New Indicators, i, 10Index, π Index, Thomson Reuters, Scopus
  • Fatemeh Kazemi, AliAkbar Saboury* Page 14

    Pseudoscience is a claim, belief, or practice which is presented as scientific, but which does not adhere to a valid scientific methodology. Since the spread of this phenomenon, scientists have tried to determine the criteria, to distinguish between science and pseudoscience. While the standards for distinction between the both can vary from field to field, but the basic concept is that all test results must be reproducible on cause and effect and is able to confirm each other. Falsifiable and the ability to reject a hypothesis is another way to distinguish science from pseudoscience. Pseudoscience form based on the non-testable and irrefutable theory. Today, plagiarism and research misconduct that led to retraction of a published scientific ar¬ticle can be a type of pseudoscience. In addition, forging and falsification of data that will disturb the integrity of scientific papers, and have irreparable damage in the medical field is also pseudoscience. Academic pseudoscience in their appearance, such as science, but in reality, lacks its underlying substance. It makes it difficult to distinguish between science and pseudoscience. According to the development of pseudoscience in today’s world, it is essential to critical thinking as engaged, skillful, judgmental assessment to be included in the education system.

    Keywords: Pseudoscience, science void, critical thinking, falsifiability, research misconduct
  • Sara Nourani* Page 20

    The speed of scientific research makes it important for researches to reach the field of publications in order to stay up to date with the vast majority provides information and scientific results. Therefore, as the idea of the new articles have started to work and review articles in the field of biosciences and medical science publications. The purpose of this type of article is reviewing articles with particular emphasis on those ones that have been published in the last two years. As a topic which is divided into separate sections, each of them will be reviewed once a year. These groups of articles will help the authors by providing clear and understandable comments of experts about recent advances on certain fields and providing the most fascinating review of published articles in the most prestigious publications. In fact, what can be said about these articles is that the flow of new ideas is invaluable as a source of the most up to date information for researchers, lecturers, professors and researchers. These articles do not focus only on the author’s own work, but also they are used to write about the scientific achievements of other researchers. Of course, readers of these articles are a range of people such as students, faculty members, researchers and businesses, so, these issues should have a comprehensive overview in the field of printing.

    Keywords: Current Opinion, Publications, Review, Recent Advances New Idea
  • A. Badrian* Page 31

    In this new century, many countries not only focus on research in science and technology, but also dedicate time and resources to the improvement of science education in schools and universities. Many authors and researchers worldwide argue that achieving scientific literacy for all students is one of the main goals of science education. Scientific literacy has become an internationally well-recognized educational slogan, buzzword, and cultivating and raising students’ scientific literacy in the different disciplines has become the philosophy of science education worldwide. The usual reason proffered is the increasing impact of science and technology on citizen’s everyday life and needs to sustainable development. This paper explores global viewpoints on the state of science and technology education, and nature of scientific literacy, theoretical framework and fundamental aspects of scientific literacy.

    Keywords: Science, Technology Education, Sustainable Development, Scientific Literacy
  • M. Abdolhosseinzadeh* Page 35

    Science and technology diplomacy is one of the most important issues of science and technology policy. Science and technology diplomacy is step to connect science and technology to foreign policy and diplomacy for the development of science and technology and trying to use science and technology to diplomatic goals. More than two decades ago and does quotation science and technology diplomacy, in this time, science and technology based approaches to diplomacy. In this study attempts to examine the experiences and approaches of different countries in the field of Science and technology diplomacy and the introduction of active centers in this area, expressed Indicators of new approaches to science and technology diplomacy. In the following, the Islamic Republic of Iran to implement policies and programs in science and technology diplomacy and use of this tool for the development of science and technology and the political development and finally offered suggestions for improving this field.

    Keywords: Science, Technology Diplomacy, Technology Policy, Comprehensive Scientific Map, the Experiences of Countries, the Type of Approach
  • A.Ghadimi*, A.M.Qashqaie Page 38

    In this age that is named the age of communication, the traditional view on science is being challenged by the new tools such as media. Today, science journalism has a special place and specialized journalism in different fields of science is the urgent need of the society. Issues of the society can be raised through the lens of this type of journalism. Science journalists act as a bridge between science and society. In this paper, the need of society to science journalismis explained. The goal is to acquaint the society with the importance of science journalism and its role and paying serious attention to science journalism as a link to connect science and society. This study seeks to answer this question; what is the role of science journalists in promoting knowledge of the society? In this study descriptive analytical method has been used. Due to specializationof science, each field of science has its own special language or jargon. In order to narrow the gap between professionals and the public, science journalists play the role of a mediator and actually expand the boundaries of science in order to promote knowledge of the society. The surveys show thatscience journalism is away from what it is and what out to be.

    Keywords: Science Journalism, Communication, Media, Specialists, Publicity of Science
  • L.Mahrokh*, K. Karimian*, A.A. Moosavi Movahedi Page 46

    Personalized medicine is the design of a medical treatment protocol based on individual characteristics of each patient. However, it does not involve design and production of a new drugs or medical devices for each individual. Rather, it targets categories of subpopulations that demonstrate different responses to a particular disease or a drug. The differences among individuals are based on clinical data, omics sciences and bioinformatics, which make possible early detection of a disease by screening populations and identifying the high-risk individuals for a specific disease and designing an individual-based treatment protocol. It is well-established that some drugs have no therapeutic benefit in certain populations because of their genetic makeup. Using the genetic and genomic characteristics, personalized medicine provides the best drug selection and dosing protocol for individual patients to achieve the desired treatment outcome. This is an effective way to reduce the time and the cost of clinical trials, side effects and to provide clinical care and treatment based on a patient’s genetic content and molecular biology analysis. Therefore personalized medicine provides more effective, safer and higher quality of medical treatment with minimum side effects to the individual patient.

    Keywords: Personalized medicine, Screening, Polymorphism, Side effects
  • M. Behnam Rad*, F. Taghavi, F. Moosavi Movahedi, A.A.Moosavi Page 61

    The 0.4 ° C increment in earth’s average temperature from 1975 to 2000 has certified the researchers that the earth global warming has been started. Atmosphere will enable to hold water vapor up to 6 percent, just by 1 ° C rising in the temperature. This matter provides more deficiency of available fresh water for earth residents. These changes and climate system instability make the widespread and unexpected changes in the earth’s environment. The increment of El Niño events from the mid-eighties of the twentieth century and the occurrence of “heat island effect” in many urban areas, will follow by increasing 4 to 5 ° C in heat temperature. Any changes in the world’s climate can create a wide range of human health. The involvement of large human populations in abnormal situations by extreme weather events, and their encounter with risk of heat stress, lack of water and improper nutrition lead them to adverse changes in physiological condition and increased risk of chronic and serious diseases such as diabetes. The need to avoid from adverse conditions has been caused the influx of rural to urban and their adoption of modern industrial life. Cities high population, the formation of crowded slums and suburbs without suitable facilities, inadequate or improper nutrition, lack of urban infrastructure such as adequate green space, public transport systems, health facilities, direct and indirect contamination of air, water and resources, lack of physical mobility considered as the consequence events of this inauspicious migration. These are all destructive factors for activation of undesirable biological pathways and potential diabetes formation. In this paper, these factors and their impact on the population of diabetic patient were surveyed and discussed in details.

    Keywords: Diabetes, Climate changes, Stress, Greenhouse gases, Urbanization, Air pollution
  • Ehsan Zangene, Mojgan Torkaman Momeni, Ali Masoudi Nejad* Page 68

    Systems biology is the study of systems of biological components. Further, the science of combining these components is known as synthetic biology. These components, prior to diverging into different evolutionary pathways, must be thoroughly and properly understood in order to facilitate this transformation suitably. As a field with many positive implications for society, there are many research endeavors underway to expand upon this idea and achieve this purpose. For example, in comparison to other fields of biology, research into plant sciences such as cytogenetic studies or aneuploidy disorders, was very innovative and revolutionary. These studies frequently involved plants because they are genetically more tolerant, but in the animal kingdom, these are rare. Electronic plants are a newly discovered way of studying some aspects of biological systems. Xylem, leaves, veins, and signals of the plant are four key components of signal transduction responsible for growth regulators and other essential activities. Through the electronic plant and its integrated circuits, one can envision many applications including precision recording, regulation of physiology

    Keywords: Electronic Plant, Systems Biology, Synthetic Biology, Biological Circuits, Conductive Hydrogels
  • M. Malek*, M. Khodadost Page 73

    Historically, several species of medicinal Leeches were used for hirodotherapy. The present article, review the history, biology, therapy and Hirudiculture. Three species of medicinal Leeches including, Hirudo medicinalis, H. verbana and H. orientalis were mostly applied in the traditional medicine. It is worth mentioning that Hirudo orientalis is the Iranian medicinal Leech which was described by Utevesky and Trontelj ) (2005). Medicinal Leech affected the life of several people such as Hitler, Napoleon and George Washington. The secret of Leech is due to the effect of different kind of enzyme which enters the blood during the bloodsucking period. The natural population of Leeches is endangered to extinction, as a result of overexploitation. In addition, there is always possibility of disease transfer by infected Leeches. To overcome these problems, Leech farm of the College of Science, University of Tehran was established. In order to standardize the Leech farming, distribution, captivity, therapy, safety, and terminate used Leeches, a steering committee is launched by members of involved organizations.

    Keywords: Medicinal Leech, History, Hirudiculture, Therapy
  • Y. Sefidbakht* Page 81

    We constantly expose to inhalation or contact with the constituent chemicals of perfumes, aromatic fragrances and colognes in cosmetics and detergents. Fragrances are one the most common causes of many sensitivity of the skin, eyes and respiratory system. Independent studies on the used chemicals to generate fragrances indicate the adverse effects of these chemicals on the activity and function of hormones, such as thyroid hormonal dysregulation. In this paper, we explain about secret chemicals that used in fragrances industry. review of results and investigations about allergy and hormonal disorders is provided. Typical use of these chemicals as well as their adverse effects and their alternatives for reducing possible adverse effects are discussed.

    Keywords: Fragrance, Secret chemicals, Allergy, Hormone Dysregulation