فهرست مطالب

مجله طب سنتی اسلام و ایران
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/02
  • تعداد عناوین: 15
|
  • زهرا نقیبی، زهره فیض آبادی صفحه 117
    سابقه و هدف
    در کتاب قرآن کریم اشاراتی به اثرات بعضی رنگها مانند رنگ زرد در ایجاد شادی و نشاط در انسان شده است. در علوم جدید نیز درک رنگ و رنگ درمانی یک واقعیت روانشناختی فیزیولوژیک شناخته شده است و از تابش الکترومغناطیسی طیف مرئی (رنگ ها) در درمان بیماری ها استفاده می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر رنگ برآدمی و رنگ درمانی ازدیدگاه آیات و روایات، طب سنتی و طب نوین در جهت تایید علمی بودن این نظریه از دیدگاه علوم نوین طراحی شد.
    روش کار
    در این مطالعه کتابخانه ای و توصیفی که حاصل کار بر روی آیات، روایات و متون معتبر طب سنتی است، سعی شده است که علاوه بر تحلیل مفهوم رنگ درمانی، تکامل علمی آن از گذشته تا به امروز ارزیابی شود و مقالات جدید نیز برای کشف اصول علمی آن مورد بررسی قرار گیرد.
    یافته ها
    حکمای طب سنتی بر اهمیت حیاتی رنگ ها در پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری ها تاکید داشتند. در این مکتب اخلاطی از رنگ چهره فرد برای کمک به تشخیص مزاج وی و به دنبال آن توصیه های غذایی کاربردی در این مزاج برای پیشگیری از ابتلا به بیماری و در نهایت استفاده از رنگ های مخصوص در اطراف فرد بیمار برای کمک به بهبود سریع تر بیماری توصیه شده است. پرهیز از نگریستن به رنگ سرخ در فرد مبتلا به خون دماغ به دلیل به حرکت درآمدن خون، استفاده از اشیای قرمزرنگ در سمت مخالف چشم لوچ برای بهبود لوچی شواهدی از این درمان هاست که مستندات علمی برای برخی از آنها در مقالات جدید وجود دارد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که استفاده از نظریه کهن رنگ درمانی در کنار درمان های جدید می تواند به تشخیص و بهبود سریع تر بیماری ها کمک کند و توسعه علم در زمینه انرژی الکترومغناطیسی نور می تواند به کشف ابعاد جدید این نظریه کهن کمک کند.
    کلیدواژگان: رنگ درمانی(کروموتراپی)، امواج الکترومغناطیسی، طب سنتی، آیات قرآنی
  • فاطمه عبدالهی، صغری خانی، جمشید یزدانی چراتی صفحه 127
    سابقه و هدف
    در سالهای اخیر بکارگیری طب مکمل و سنتی در کشورهای رو به توسعه و توسعه یافته رو به افزایش است. هدف این مطالعه بررسی میزان اگاهی زنان بارداراز طب مکمل و سنتی، میزان بکارگیری ونیز دلایل استفاده ازان در دوران بلرداری می باشد.
    مواد و روش ها
    دراین مطالعه توصیفی،320 مادر بستری در بخش بعد از زایمان بیمارستان های استان مازندران طی ماه های اسفند تا تیر4-1393 مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با پرسشنامه خود ایفد طی3-2 روز بعد از زایمان جمع اوری گردید. جهت یاداوری 14 روش طب مکمل و سنتی در ابتدای پرسشنامه ذکر گردید. میزان شناخت و بکارگیری روش ها و فاکتورهای مربوطه مورد ارزیابی واقع شد. داده ها با امار توصیفی و ازمون کی اسکوار تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 1/45% از نمونه ها حداقل با یکی ازروش های طب مکمل و سنتی اشنا بودند. همچنین 8/26 زنان از این روش ها در دوران بارداری استفاده کرده که گیاهان دارویی (5/9%)، دعا درمانی(5.6%)، اب درمانی (5%) و حجامت (1/4%) شایع ترین روش های بکار گرفته شده بود. اکثر زنان این روش ها را در طول بارداری بکار گرفته بودند(2/39%). مهم ترین دلیل بکاگیری روش ها بی خطری انان ذکر شد و 9/84% انان از روش ها رضایت داشتنند. نتایج نشان داد زنانی که با روش های طب مکمل و سنتی اشنا بودند به طور معنی داری از این روش ها بیشتر استفاده کرده بودند. ارتباط معنی داری بین کاربرد روش ها و مشخصه های دموگرافیک یافت نشد.
    نتیجه گیری
    اگرچه کاربرد طب مکمل و سنتی در زنان باردار این مطالعه وسیع نبود اما، به دلیل نبودن اطلاعات کافی دال بر بی خطری استفاده ازانان هم برای مادر و هم برای جنین دردوران بارداری، بررسی این مهم در دوران بارداری ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: طب مکمل و سنتی، زنان، باداری، شناخت، عملکرد
  • راضیه نبی میبدی، مژگان تن ساز، اعظم معیاری، مریم بهمن، پانته آشیرویه صفحه 139
    سابقه و هدف
    طب سنتی ایرانی براین باور است که تعادل یا عدم تعادل چهار خلط در بدن باعث سلامتی یا ایجاد بیماری در انسان می شود. فصد یکی از تکنیک هایی است که بوسیله آن تعادل از دست رفته بدن، دوباره تامین می شود. بدین صورت که هر یک از اخلاط زائد از طریق شکاف در عروق با تیغ خارج می شوند. از سوی دیگر کاربرد نامناسب آن می تواند عوارضی ایجاد نماید. این مسئله لزوم شناخت کامل مبانی فصد و کاربردهای آن را در درمان بیماری های مختلف می رساند. رحم از اعضای اصلی بدن و محل تکون و تولد فرزند است که بیماری های آن با بیماری های اعضای دیگر در تقابل است. بنابراین توجه به سلامت آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. لذا این مطالعه به منظور تبیین دیدگاه طب سنتی ایرانی درمورد کاربرد فصد در بیماری های رحمی طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، با بررسی منابع طب سنتی از جمله قانون، ذخیره خوارزمشاهی، خلاصه الحکمه، اکسیر اعظم و سایر کتب مطالب مختص به بیماری های رحمی و درمان آن ها و جایگاه فصد در درمان بیماری های رحمی جمع آوری و دسته بندی گردید. همچنین با استفاده از پایگا ه های اطلاعاتی به جستجوی مقالات چاپ شده طب کلاسیک در این مورد پرداخته شد.
    یافته ها
    در طب سنتی فصد در مواردی از بیماری های رحمی از جمله منوراژی، آمنوره، نازایی، انحراف رحم، ترشحات رحم، بثورات و زخم های رحمی و خارش رحم مورد استفاده قرار می گیرد. در طب مدرن شواهدی دال بر تاثیر فلبوتومی در بیماری های رحمی یافت نشد.
    نتیجه گیری
    گرچه در طب کلاسیک بجز موارد اندکی از فصد به عنوان درمان بیماری ها استفاده نمی شود، اما با توجه به استفاده از این روش در طول قرن ها در درمان بیماری ها از جمله بیماری های رحم، جا دارد با تحقیق و پژوهش بیشتر و با انجام مطالعات کارآزمایی بالینی جایگاه واقعی آن شناسانده شود.
    کلیدواژگان: طب سنتی ایرانی، فصد، فلبوتومی، بیماری های رحم
  • علی جوان، سعید واحدی، ناهید خوشرفتار یزدی صفحه 147
    سابقه و هدف
    افراد مبتلا به شین اسپلینت، از درد و حساسیت در طول قسمت داخلی- خلفی استخوان درشت نی ، شکایت دارند. با توجه به اینکه شین اسپلینت یک آسیب استخوانی است و هر بافت از بدن مزاج خاص خود را دارد، هدف از بررسی حاضر مقایسه مزاج افراد مبتلا به شین اسپلینت و سالم در دانشجویان مرد و زن دانشگاه فردوسی مشهد است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر با طراحی مورد- شاهدی انجام گرفت. گروه مورد 99 نفر به شین اسپیلنت بوده و گروه شاهد یا افراد سالم تعداد 139 نفر افراد غیر مبتلا به شین اسپیلنت بودند تشخیص بیماری با روش استاندارد آنها بوده و افراد دو گروه از نظر جنس سن وزن قد و وضعیت اقتصادی و اجتماعی مشابه بوده و برای تعیین مزاج، از پرسشنامه استاندارد مزاج و برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون کای 2 استفاده شد.
    یافته ها
    تحقیق روی 238 نفر و در 2 گروه شاهد و مورد انجام گرفت افراد دو گروه مشابه بودند(2/0 P <)که تفاوت معناداری در سردی و گرمی مزاج بین دو گروه سالم و مبتلا به شین اسپلینت وجود ندارد(3/0< P) ولی تفاوت معناداری در خشکی و تری مزاج بین دو گروه مشاهده شد (.(p=0/001 شیوع مزاج خشک در بین افراد مبتلا به شین اسپلینت نسبت به افراد سالم بیشتر بود. همچنین اختلاف معنی داری بین شین اسپلینت با لاغری افراد پیدا شد (.(P=0/001
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد که افراد با مزاج خشک، بیشتر مستعد مبتلا شدن به عارضه شین اسپلینت می باشند. لذا توصیه می شود برای پیشگیری از آسیب های پرکاری نظیر شین اسپلینت به مزاج افراد توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: یررسی مزاج، ابتلاء، شین اسپلینت
  • شیرین حسنوند، علی حسنوند، محسن پرویز، شهریار غریب زاده صفحه 155
    سابقه و هدف
    با توجه به شایع بودن پوسیدگی و عوارض شناخته شده آن، در ایران باستان روش هایی برای درمان و جلوگیری شان مطرح شده است و اخیرا نیز در طب جدید مسئله استفاده از تکنولوژی نانو مطرح شده است به منظور مقایسه آن دو این تحقیق انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش مطالعه کتابخانه ای و مقالات جدید در زمینه استفاده از نانو تکنولوژی انجام گرفته است. کتاب های طب سنتی ایران باستان که در آنها به بهداشت دهان و دندان اشاره شده و مقالات جدیدی که با استفاده از نانو زئولیت ها نبودن پوششی برای دندان استفاده می شود مقایسه گردید.
    یافته ها
    روش های درمان و جلوگیری از بیماری های دندان شامل استفاده از طلا برای جلوگیری از پوسیدگی بافت و دندان ، استفاده از سیمان و زاج برای پوشش حفره های پوسیده و روش هائی برای پیشگیری استفاده می گردند و امروزه از نانو زئولیت ها در مواد پرکننده استفاده می کنند.
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد که در ایران باستان و طب جدید، تقریبا از روش های مشابهی برای جلوگیری و درمان پوسیدگی استفاده می کردند بررسی تاثیر سایر روش ها را توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: نانو، نانوزئولیت، پوسیدگی، دندان
  • فرخنده ابوسلطانی، مجید اصلان آبادی صفحه 159
    سابقه
    پیکا(Pica) یا هرزه خواری نوعی اختلال غذا خوردن می باشد که شخص تمایل به خوردن مواد غیر خوراکی و فاقد ارزش غذایی مثل گل و گچ و یخ و سنگ و رنگ و... پیدا می کند. تعریف آن خوردن مداوم مواد غیر غذایی به مدت دست کم یک ماه که از نظر فرهنگی غیر قابل قبول باشد است. این اختلال می تواند دلایل مختلفی چون کمبود آهن یا روی و اختلالات روانی و... داشته باشد. در خانم های باردار و کودکان و در جوامع با سطح اجتماعی اقتصادی پایین بیشتر شایع است و می تواند عوارض مختلفی از جمله مسمویت با مواد خورده شده، انسداد روده، فساد دندان ها و عفونت های انگلی و... را در پی داشته باشد. در کتب طب سنتی ایران از این بیماری تحت عنوان فساد یا تباهی شهوت و اشتهای فاسد یا تباه و وحم نام برده شده است که ناشی از وجود خلط ردی در معده می باشد و با روش های مختلفی چون تدابیر تغذیه ای، ایجاد قی، دادن مسهل و تجویز دارو اقدام به درمان می گردد.
    مواد و روش ها
    در این راستا تعدادی از کتب مرجع طب سنتی ایران مانند قانون در طب ابو علی سینا، الحاوی محمد ابن زکریای رازی، کامل الصناعه الطبیه علی ابن عباس اهوازی، شرح اسباب و علامات نفیس ابن عوض کرمانی، طب اکبری حکیم محمد اکبر شاه ارزانی، هدایه المتعلمین اخوینی بخارایی و اکسیر اعظم حکیم محمد اعظم خان چشتی برای مطالعه رویکرد آن ها به این اختلال مورد بررسی قرار گرفت.
    نتیجه و بحث: همگی مولفان این کتب بر نشات گرفتن بیماری از وجود و تجمع خلط بد کیفیت در معده اتفاق نظر دارند و در کتب خویش درما نهای متنوعی برای معالجه این اختلال ذکر کرده اند. ذخایر غنی طب سنتی ایران با توجه به رویکردهای درمانی با کمترین عوارض جانبی می تواند به نحو احسن در افرادی که از این اختلال رنج می برند مورد بهره برداری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اشتهای تباه، طب سنتی ایران، فساد اشتها، پیکا
  • لیلا شیربیگی، مریم رنجبر صفحه 165
    سابقه وهدف
    پوست بزرگترین ارگان بدن است و به عنوان یک سد مکانیکی و ایمونولوژیکی از آن در برابر استرسهای داخلی و خارجی محافظت می نماید.گرچه اکثر بیماری های پوستی تهدید کننده حیات نمی باشند ولی درمان هزینه بر آنها و نیز تاثیری که بر کیفیت زندگی مبتلایان می گذارند، پیشگیری از آنها را ضروری می سازد. طب سنتی ایرانی علاوه بر درمان بیماری ها رویکرد پیشگیرانه نیز دارد. هدف این مطالعه تعیین اثر مداخله در سبک زندگی بر سلامت پوست می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مقاله مروری منابع طب سنتی ایرانی از جمله کتاب قانون بوعلی و کامل الصناعه در مقایسه با بانک اطلاعاتی PubMed با هدف بررسی اثر مداخله در سته ضروریه بر سلامت پوست مورد ارزیابی و آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    در طب سنتی ایرانی تقدم بر پیشگیری است تا درمان بیماری ها که بر اساس مدیریت سبک زندگی افراد که شامل آب و هوا، خوردن و آشامیدن، حرکات بدنی، خواب و بیداری، احتباس و استفراغ و اعراض نفسانی می باشد صورت میگیرد. گرچه در درمان بیماری ها نیز مداخله در این اصول ششگانه به عنوان خط اول درمان قبل از تجویز دارو و اعمال یداوی محسوب می شود. در این بین تاثیر آلودگی هوا و بی خوابی در پیر شدن پوست در تحقیقات طب رایج نیز قید شده است. همچنین در طب کلاسیک از تعریق به عنوان یکی از راه های پیشگیری از آکنه نام برده شده که بطور مشابه در طب سنتی ایرانی نیز به عنوان یکی از راه های استفراغی و در نتیجه کمک کننده برای حفظ سلامت پوست می باشد.
    نتیجه گیری
    طبق تحقیقات در متون طب سنتی ایرانی تنظیم سته ضروریه سبک زندگی افراد می تواند نقش اساسی در حفظ سلامت پوست بازی کند که در آلوپاتی نیز مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حفظ الصحه، طب سنتی، سلامتی پوست، طب مدرن، تدابیر ششگانه
  • حمیدرضا بهرامی طاقانکی، مهدی یوسفی، حمیدرضا حسین زاده، محمدرضا مهری، محمدرضا نورس، مجید جعفری نژاد صفحه 173
    سابقه و هدف
    یکی از روش های درمانی رایج، ماساژدرمانی می باشد که در بسیاری از مکاتب طبی قدیم و جدید به کار گرفته شده و می شود. در این بین دو مکتب کهن طب چینی و طب ایرانی نیز از ماساژ درمانی در تعداد زیادی از بیمای ها بهره گرفته اند. ماساژ ایرانی که تحت عنوان دلک و غمز در منابع اصیل طب سنتی ایرانی ذکر گردیده نیازمند متدولوژی و به روز رسانی می باشد تا بتواند جایگاه خود را در میان سایر مکاتب باز نماید.مقاله حاضر بر آن است تا ضمن واکاوی تاریخچه ماساژ درمانی در جهان، موارد گوناگون کاربرد دلک و غمز و ماساژ چینی را از منابع طبی ایرانی و چینی استخراج نماید و روش های عملی و کاربردی آنها را بازشناسی نماید.
    مواد وروش ها
    در این مقاله، ضمن بررسی دلک و غمز در متون اصیل طب سنتی ایران، موارد کاربرد این شیوه های درمانی در بیماری های مختلف احصاء گردیده و متدهای عملی ذکر شده در منابع مذکور استخراج گردیدند. ضمن اینکه کاربردهای ماساژ چینی از منابع طب چینی ذکر گردیدند.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که در طب سنتی ایران، دلک و غمز در درمان بسیاری از بیماری ها قابل استفاده می باشند، اما متد و نحوه انجام آنها به صورت تفصیلی و کاربردی در کتب مذکور ضبط نگردیده است ولی در طب چینی موارد کاربرد ماساژ به صورت نوین و متدولوژیک ارائه گردیده اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به رسالت احیاء طب سنتی بایستی ضمن مطالعات جامع کتابخانه ای و میدانی، با کشف شیوه های مرسوم دلک و غمز که در بین اقوام مختلف ایرانی وجود دارد و قالب بندی و طراحی متدولوژیک آنها، راهی مناسب در جهت شناساندن و ارتقاء این شیوه موثر درمانی با استفاده از تجارب سایر مکاتب طبی ارائه نمود.
    کلیدواژگان: دلک، غمز، ماساژ درمانی، ماساژ چینی، طب سنتی ایران
  • رضا میر حیدری، محسن ناصری، محمدعلی انصاری پور صفحه 183
    سابقه و هدف
    درمان بیماران یکی از بخش های مهم در سیستم سلامت هر کشوری است که با هزینه های گزاف و هدر رفت امکانات، منابع مالی و انسانی فراوانی همراه است. در طب مدرن امروزی، توجه چندانی به امر تغذیه در درمان بیماری ها وجود ندارد. در حالی که در طب سنتی، سرفصل درمان با تدبیر و تغذیه و ارائه راهکارهای تغذیه ای می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کار کتابخانه ای جهت بررسی اصول درمانی بر اساس تغذیه و بالخصوص اثر کمیت غذا در درمان، در کتب معتبر طب سنتی ایران شامل قانون، منافع الاغذیه و دفع مضارها، مفرح القلوب ، المرشد و تحفه حکیم مومن می باشد که پس از بررسی متون، مطالب مرتبط با غذا و درمان و کمیت غذا و مختصری هم کیفیت غذا انتخاب گردیده و با بخش هایی از طب مدرن تطبیق داده شده است.
    یافته ها
    در طب سنتی ایران، یکی از سه اصل مهم درمان، تدبیر و تغذیه می باشد که در مورد تغذیه ما با قوانین مهمی بر خورد می کنیم که نقش اساسی در درمان بیماران بازی می کنند از جمله آن اثر کمیت غذا، اثر کیفیت غذا و اثر این دو با هم که در انواع مواد غذایی و قدرت و قوت غذاها و سرعت هضم و سرعت نفود و مواد تولیدی حاصل از متابولیسم غذاها نمود می یابد.
    بحث و نتیجه گیری
    قوانین حاکم بر انتخاب نوع غذا و مقدار غذا و اثرات آن در درمان بیماران به طور دقیق در منابع طب سنتی ایران ذکر شده است که در مورد قانون کمیت غذا ، اصول پرهیز غذایی (منع)، محدودیت غذایی (تقلیل)، تعدیل غذا و اضافه کردن غذا قابل بررسی و مداقه کامل است. اگرچه در طب امروزی نیز این مسئله مورد توجه قرار گرفته است و مقالات متعددی در این زمینه وجود دارد ولی متاسفانه در کشور ما چندان به این مسئله توجه نمی شود و حتی در طب مدرن نیز جزء اصول درمان قرار ندارد. با امید به اینکه این مقاله که خود راهکارهای طب سنتی و تحقیقات جدید و ارتباط بین اینهاست، بتواند راه های بهتر و کم هزینه تری برای درمان بیماران فراهم کند و افق های وسیع تری را بگشاید.
    کلیدواژگان: غذا، درمان، کمیت غذا، پرهیز غذایی(Fasting)، محدودیت غذایی (تقلیل)، رژیم های کم کالری، رژیم گیاه خواری
  • محمدرضا حیدری، فاطمه تقوا صفحه 191
    سابقه و هدف
    حجامت یکی از روش های درمانی مرسوم در طب سنتی بسیاری از کشورهای دنیاست که به منظور بازگردان تعادل به بدن بیماران بکار می رفته است.امروزه استفاده از این روش درمانی بطور قابل توجهی رو به افزایش است اما تلاش قابل توجهی برای بیان علت تاثیر این روش درمانی و مکانیسم های عمل آن، صورت نپذیرفته است.این مقاله به منظور بررسی تئوری هایی که در مورد مکانیسم ایجاد اثرات درمانی حجامت در دنیا مطرح شده طراحی گردیده است.
    مواد و روش ها
    در این مقاله مروری از دو سامانه «» Google scholarو «PubMed» استفاده و کلمات کلیدی «حجامت (Al-hijamah /Cupping)» ،«مکانیسم اثر(Mechanism of action)» ،«تئوری (Theory)» و فرضیه (Hypothesis) بصورت منفرد و ترکیبی و به زبان فارسی و انگلیسی از سال 1998 تا 2015جستجو گردید.
    یافته ها
    از بین مکانیسم های و نظریات مطرح شده، پنج تئوری به نام های تئوری طب یونانی، تئوری انرژی طب چینی، تئوری درد، تئوری اتوهمولیز (Auto hemolysis) و هموستاز(Hemostasis) و تتوری طیبه(Taibah) که شواهد علمی بیشتری در تایید آنها وجو داشت انتخاب و ضمن ارائه توضیحات کامل، دلایل مطرح شده در رد یا تایید آنها بیان گردید.
    نتیجه گیری
    بررسی شواهد علمی مطرح شده از سوی ارائه دهندگان تئوری ها نشان داد که تئوری طیبه بر اساس شواهد و مستندات علمی قوی تری پایه گذاری شده است و شاید در آیند پس از بررسی های بیشتر بتوان از آن به عنوان مکانیسم اصلی تاثیر درمانی حجامت استفاده نمود.
    کلیدواژگان: حجامت، تئوری، مکانیسم اثر، فرضیات
  • محمد علی سردار، مهدی یوسفی، محمدرضا محمدی، مجید سیاح صفحه 201
    سابقه و هدف
    برخی از آسیب ها به ماهیت رشته ورزشی و عوامل محیطی و بعضی از آنها ریشه در وجود ورزشکار دارند. در این میان طبیعت یا مزاج ورزشکار به عنوان یک عامل احتمالی در آسیب تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است. مزاج در طب سنتی ایران مفهوم کلیدی در تعریف سلامتی و بیماری انسان دارد. از اینرو، هدف از پژوهش حاضر مطالعه رابطه بین میزان شیوع آسیب های ورزشی و مزاج ورزشکاران از دیدگاه طب سنتی ایرانی در ورزش های سنگین و سبک است.
    مواد و روش ها
    تعداد 240 ورزشکار مرد با دامنه ی سنی6/9±4/27 و سابقه فعالیت بدنی 7/3±8/6 در رشته های ورزشی سبک(130 نفر) و سنگین(110 نفر) به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای تشخیص مزاج از پرسشنامه تعیین گرمی و سردی مزاج و برای ارزیابی میزان شیوع و شدت آسیب های ورزشی از فرم گزارش آسیب ورزشکاران استفاده شد. جهت بررسی ارتباط بین متغیرهای کیفی از آزمون خی دو و فیشر و متغیرهای کمی از آزمون کروسکال والیس استفاده شد. سطح معنی داری05/0 ≥pدر نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد 8/63 درصد ورزشکاران دارای مزاج گرم و تر و 7/1 درصد ورزشکاران شرکت کننده در تحقیق دارای مزاج سرد و تر بودند. آسیب های (عضلانی، مفصلی، اسکلتی، پوستی) در ورزش های سنگین بیشتر از ورزش های سبک و افراد دارای مزاج گرم و تر بیشترین مقدار آسیب ها و افراد دارای سرد و تر کمترین میزان آسیب ها را داشتند. همچنین نتایج تحقیق نشان داد هیچگونه ارتباط معناداری بین میزان شیوع آسیب های ورزشی و مزاج ورزشکاران وجود ندارد(05/0 ≤p)
    نتیجه گیری
    با توجه به خصوصیات و ویژگی های مزاجی افراد، افراد گرم مزاج تمایل بیشتری برای شرکت در فعالیت های ورزشی و بالطبع عواقب و آسیب های بیشتری نسبت به گروه دیگر دارند و افراد سرد مزاج هم با توجه به ویژگی های مزاجی شان مانند: سست و بی اراده و بی قید بودن تمایل کمتری برای شرکت در فعالیت های ورزشی و بالطبع آسیب های ورزشی کمتر هستند.
    کلیدواژگان: آسیب های ورزشی، مزاج، ورزش های سنگین، ورزش های سبک
  • جواد شاهین فر، حسین زراعتی، مرجان زهراب، مریم تشکری صفحه 207
    سابقه و هدف
    اضطراب قبل از عمل با شیوع بالای درد بعد عمل، افزایش مصرف مخدرها و داروهای بیهوشی، تاخیر در بهبودی و ترخیص بیماران از بیمارستان را دارد. با توجه به تاثیر برخی گیاهان دارویی بعنوان ضد اضطراب و آرام بخشی، این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر افشره گیاه دارچین با دیازپام خوراکی بر اضطراب بیماران قبل از اعمال جراحی ارتوپدی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور تعداد 60 بیمار 60-15 ساله مراجعه کننده به بیمارستان امام علی (ع) بجنورد به صورت دسترس انتخاب و بطور تصادفی در دو گروه 30 نفره تقسیم شدند. در ساعت 21 شب قبل عمل جراحی، به گروه 1، 10 قطره افشره خوراکی دارچین و به گروه 2، قرص دیازپام (5 میلی گرم) که در 50 سی سی آب شهری مخلوط شده بودند؛ داده شد. میزان اضطراب توسط پرسشنامه اشپیل برگر قبل مداخله و یک ساعت قبل از شروع عمل جراحی ثبت گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه، در گروه دارچین 3/83 % مرد و 7/16 % زن و در گروه دیازپام، 7/76 % مرد و 3/23 % زن قرار داشتند. میزان نمره اضطراب آشکار و نهان درگروه یک از 5/5±6/49 و 1/6±4/50 به 9/5±2/38 و 9/5±1/38 و در گروه دو از 0/5±2/50 و 8/5±8/49 به 1/6±9/40 و 5/5±1/39 کاهش یافت. مقایسه دو گروه تفاوت معنی داری را نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده، دارچین می تواند اضطراب بیماران کاندید عمل جراحی را کاهش دهد و بعنوان یک داروی پره مدیکشین استفاده گردد
    کلیدواژگان: دارچین، دیازپام، اضطراب قبل از عمل، ارتوپدی
  • مجید رستمی، عطرین رستمی، کیوان حیدری صفحه 215
    مقدمه
    اطلاعات و نحوه مصرف گیاهان دارویی در منابع قدیمی و یا کتب ترجمه شده مختلف قابل دسترس می باشد. اما نکته قابل توجه این است که اطلاعات سنتی مناطق مختلف ایران مورد توجه قرار گیرد و با اطلاع رسانی مناسب افراد علاقه مند را تشویق به مصرف آن ها نموده و زمینه را برای تحقیقات جامع در زمینه خواص و ترکیبات این گیاهان مهیا شود.
    هدف
    مهم ترین منابع اطلاعات سنتی و گیاهان دارویی افراد سالخورده و مسن می باشند لذا یکی از اهداف مهم این طرح پرسشگری از این افراد است تا بتوان این گنجینه گرانبهارا از حافظه و گفتار تبدیل به متون نمود تا قابل دسترس برای همه علاقه مندان به علم طب سنتی و گیاهان دارویی باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش، با استفاده از نقشه های توپوگرافی 1:65000محدوده اراضی منطقه مورد مطالعه مشخص شد. سپس طی سالهای 92-91 ، گیاهان دارویی منطقه جمع اوری شد. با استفاده از پرسشنامه تهیه شده، اطلاعات افراد بومی منطقه در زمینه استفاده از این گیاهان جمع آوری شد و در نهایت نمونه های گیاهی جهت شناسایی به هرباریوم مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان منتقل شدند.
    یافته ها
    در مجموع تعداد 40 گونه گیاه دارویی متعلق به 13 خانواده و 38 جنس در منطقه شناسایی شد. خانواده مرکبان (compositae) با 8 گونه و خانواده نعنائیان (labiatae) با 7 گونه ای بوده و بیشترین کاربرد محلی نیز برای درمان بیماری های گوارشی گزارش شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به غنی بودن این منطقه از گونه های دارویی و اهمیت فراوان این گیاهان در درمان بیمارهای مختلف، بررسی های بیشتر می تواند سبب شناسایی اثرات درمانی جدید شده و کمک شایانی به پیشبرد صنعت دارو سازی و علوم طب سنتی کشور نماید.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، مریوان، هرباریوم
  • مریم رمضانیان، امیر عباس مینایی فر صفحه 221
    سابقه و هدف
    شهرستان فسا به دلیل داشتن اقلیم های متنوع، از نظر تنوع زیستی و گونه های گیاهی منطقه ای حائز اهمیت است. هدف این مطالعه، شناسایی گیاهان دارویی شهرستان با استفاده از دانش و تجربه بومیان و همچنین معرفی خواص و ویژگی های ناشناخته این گیاهان است.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش توصیفی انجام گرفت. گونه های دارویی و معطر، گیاهان جمع آوری شده پس از انتقال به هر باریوم با استفاده از فلورهای مختلف مورد شناسایی قرار گرفتند، سپس با استفاده از اطلاعات محلی حاصل از مصاحبه مستقیم ، به ثبت مشخصات دارویی آن ها اقدام شد.
    یافته ها
    تعداد 108 گونه دارویی معلق به 38 خانواده و97 جنس در منطقه شناسایی شد. بیشترین تعداد گونه به ترتیب مربوط به خانواده خانواده کاسنی (Asteraceae) با 13 گونه و در ردیف بعدی نعنائیان (Lamiaceae) با 12 گونه، خانواده بقولات (Fabaceae) با 8 گونه، خانواده رزاسه (Rosaceae) و چتریان(Apiaceae) با 7 گونه می باشند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به تعداد گونه های دارویی در این منطقه، این اکوسیستم مرتعی می تواند به عنوان یک رویشگاه طبیعی محلی برای آموزش اصولی بهره برداری از منابع طبیعی به خصوص، برداشت گیاهان دارویی باشد.
    کلیدواژگان: اتنوبوتانی، گیاهان دارویی، کاربرد سنتی، دانش و تجربه بومی، شهرستان فسا
  • غلامرضا امین، محبوبه بزرگی، محبوبه خاتم ساز، بهزاد ذوالفقاری، روجا رحیمی، آزاده رئیس دانا، محمدرضا شمس اردکانی، میثم شیرزاد، امیر مهدی طالب، عبدالعلی محقق زاده صفحه 233
    عنصل گیاهی متعلق به خانواده مارچوبه است که با نامهای مختلفی نظیر «اسقیل»و «بصل الفار» در طب سنتی ایران شناخته شده است. در طب سنتی ایران از دو نوع عنصل «سفید» و «سرخ» نام برده شده است. در این مقاله سعی شده تا نمونه عنصل موجود در بازار دارویی ایران با مطالب مربوط به ماهیت آن در کتب طب سنتی تطبیق داده شده و نام علمی آن تعیین گردد. نتیجه این که گیاه اسقیل و یا عنصل ذکر شده در منابع طب سنتی با گیاه Drimia maritima (L.) Stearn مطابقت دارد. آنچه به عنوان قسمت دارویی از این گیاه پذیرفته شده است پیازهای سفید آن می باشد.. در ایران نیز آنچه در بازار دارویی عرضه می شود پیازهای سفید برداشت شده از نواحی مختلف است.
|
  • Z. Naghibi, Z. Feyzabadi Page 117
    Background and
    Purpose
    In Quran explain about effects of some colors like yellow to create happiness in people.Color perception is a psychophysiological reality and chromotherapy (color therapy) is a method that uses the visible spectrum of electromagnetic radiation in the treatment of diseases. In order to long history of chromo therapy and the tendency of people to use different methods of complementary medicine, this study designed with the aim of assessment of chromotherapy on viewpoint of Iranian traditional medicine and modern medicine.
    Methods and Materials: In this descriptive study, the result of Quran versesand Iran's authentic literatureon traditional medicine was reviewed and it has been tried that in addition to analyzing the concept of color therapy, the scientific evolution of the past to the present evaluation and research to discover the scientific principles and new articles that must be examined.
    Results
    The sages of Iran's traditional medicine had emphasized on thevital importance of colors in prevention, diagnosis and treatment of diseases. In this humors school using the color of a person's face to help identify in recognition of his temperament, and the following functional food recommendations for the prevention of disease, and ultimately the use of special paints around the patient is recommended to help improve the early disease treatment. Avoid seeing the red color in patients with nosebleeds due to blood flowing, use the red color objects on the opposite side from the strabismus eye for curing this patient, are the evidence of this treatment, which the scientific evidence for some of them are presented in the new articles.
    Conclusion
    Using the old theory ofchromotherapy, along with new treatments can help to detect and cure diseases more quickly, and improve knowledge in the field of light electromagnetic energy can contribute to the discovery of new dimensions of the ancient theory.
    Keywords: Chromotherapy (color therapy), Electromagnetic waves, Iranian traditional medicine, Quran verses
  • F. Abdollahi, S. Khani, J. Yazdani Cherati Page 127
    Background and
    Purpose
    The use of complementary and alternative medicine (CAM) is growing in both developed and developing countries. This study determined Iranian pregnant women’ awareness and practices on CAM and the reasons behind it.
    Methods and Materials: This descriptive study was conducted among 320 women admitted to postnatal ward of Mazandaran hospitals from March to June 2015. Data were collected via a self-report questionnaire during 2-3 days after birth. The rate of awareness and using complementary and alternative medicine and related factors were asked. By naming 14 type of CAM, women were helped to remember their use. Data was analyzed using descriptive analysis and chi-square test.
    Results
    In this study, 45.1% (143) of women were familiar on CAM. Also, 26.8% of women used CAM during pregnancy. Most frequently CAM used were herbal preparations (9.5%), prayer (6.5%), hydrotherapy (5%) and bloodletting (4.1%). In most cases, CAM was used throughout pregnancy (39.2%). The most common reason for use of CAM was the safety of it and the majority of users reported the effectiveness of CAM (84.9%). Results show that women who were been familiar with CAM, more used it during pregnancy at significant level. There was a non-significant higher frequency of CAM used in women with specific socio-demographic characteristics.
    Conclusion
    Although the use of CAM among pregnant Iranian women was not high, due to limited information on safety of CAM and probable adverse consequences on mother and her fetus, examine the safety and efficacy of it during pregnancy is needed.
    Keywords: Complementary, alternative medicine, Knowledge, Practices, Pregnancy, Women
  • R. Nabimeybodi, M. Tansaz, A. Meyari, M. Bahman, P. Shiroye Page 139
    Background and
    Purpose
    Health or disease in Iranian Traditional Medicine is due to balance or imbalance of four Humors in body. Fasd (phlebotomy) is an important treatment that restores this equilibrium. In this technique excretes inappropriate Humours through the gap in the vessel by a sword. On the other hand if this technique disused can lead many complications, thus it is necessary to fully understand its principles and applications in the treatment of various illnesses. The uterus is one of the major organs and place of birth that different disorders may affect it and also its disorder can effects on the other organs, so it is important to treat diseases of this organ. Thus in this study we try to identify Traditional Persian Medicine’s view about fasd in uterine disorders.
    Methods and Materials: In this study, the traditional references for example canon, Zakhire Kharazmshahi, kholasat-alhekmah, Exir-eAzam and other books were reviewed. Important points about uterine diseases and treatments and some phlebotomy applications in the treatment of uterine diseases were collected and then classified. On the other hand, the contents of modern medicine were searched.
    Results
    In traditional medicine, Fasd (Phlebotomy/ Venesection) is used in uterine disorders including menorrhagia, amenorrhea, infertility, cervical secretions and pelvic pain. But in modern medicine was not found any study about it.
    Conclusion
    Although a few phlebotomy is used in classic medicine, but according to using of this method for treating diseases especially in uterine diseases over the centuries, it seems necessary more studies and clinical trials to do to clarify real position of phlebotomy.
    Keywords: Iranian Traditional Medicine, Fasd, Phlebotomy, Uterine diseases
  • A. Javan, S. Vahedi, N. Khoshraftar Yazdi Page 147
    Background and
    Purpose
    Patients of shin splints complain of pain by palpation of the posteromedial border ofthe tibia is present over a length of five or more consecutive centimeters. As the shin splints is the one of bone injury And any body,s tissue has its own temperament¡The aim of the present study compares temperament on people patients with shin splints and healthy male and female students at Ferdowsi University of Mashhad.
    Methods and Materials: This study was cross-sectional. The study population were 238students of Ferdowsi University in Mashhad.89 men were healthy and 55 suffered from shin splints and 50 women were healthy and 44 complained of shin splints. To set the temperament, temperament standard questionnaire was used. 2-square test was used for statistical analysis (p≤0/05).
    Results
    The results showed that there are no prominent differences in cold and warm temperament between two groups of healthy and patient people (P>0/05). Although Significant differences were observed between two groups of dry and humid temperament (p=0/001).The prevalence of shin splints was more in dry temperament people. It showed that there is a significant difference between shin splints and loss weight (P=0/001).
    Conclusion
    Because People with dry temperament are more prone to complicate shin splints, As a result, it is recommended for prevention of overuse injuries such as shin splints prolific attention to be given to people temperament.
    Keywords: Temperament, shin splints, Traditional medicine, shin pain
  • Sh. Hassanvand, A. Hassanvand, M. Parviz, Sh. Gharibzadeh Page 155
    The Dentistry is a subset of public health that is important for the people health. The Iranian Scientists were one of the first dental workers about several thousand years ago.
    Iranian and Islamic physicians were used the gold teeth instead of extracted teeth to preventing the asymmetry of the teeth. Also, recommended that the decayed cavities could be filled with cement made of “Mastic” and alum. Ibn Sina has pointed to prevent tooth decay, too.
    On the other hand, the same works that Iranian scientists were used to treat dental diseases are used in nanotechnology and nano-zeolite sciences. In some researches the fluoride in drinking water is separated by adsorption technology. Also, other technologies that can be used for separation of fluoride from water are the using of membranes, nano-filtration, dialysis, electrodialysis and reverse osmosis. Additionally, nano-zeolites are used as a teeth cover to prevent teeth decay. On the other hand, nano-zeolites are used in dental filling materials to make more strength of these filling materials. As mentioned, the new sciences methods were used in the last days of Iran and Islam which are the developed traditional methods.
    Keywords: Public Health, Nano-Zeolite, Caries, Tooth.
  • F. Aboualsoltani, M.B. Fazljo, M. Aslanabadi Page 159
    Background and
    Purpose
    Pica is disorder of eating.The affected person tends to eat inedible and non nutritive substances like clay,chalk,ice,stone,paint,etc that lasts for a period of atleast one month and is not acceptable culturally.This disorder may have different causes as Iron or Zinc difficiency,Mental disorders,etc.It is more prevalent in pregnant women,children and societies with low socioeconomical states.It results in different complications of poisoning with the eaten substances,intestinal obstruction,dental injuries,parasitic infections,… In the reference books of Iranian Traditional Medicine it has been named as corrupt appetite which is due to bad humour in the stomach which has to be discharged by different options of nutritional management,emetics,purgatives and medicines
    Methods and Materials: In this process we studied different Iranian Traditional Medicine reference books as Canon of Medicine,Alhavi-Fi-Al-Tib, Complete Al-sanaha-Al-Tebiyah, Sharh-Al-Asbab va Al-Alamat, Akbari Medicine, Hidayat al-Mutaallimin Fi al-Tibb and Azam’s Elixir.Then we extracted the attitude and approach of the writers of the books towards the pica disorder.
    Results
    Approximately all of the authors of these books have the same idea of it’s cause to be the bad humour accumulated in the stomach and variable treatments have been presented to cure the disease.The rich therapeutic potential of Iranian Traditional Medicine with the very least side effects can be best used in favour of the patients who suffer Pica disease.
    Keywords: Pica, Iranian Traditional Medicine, corrupt appetite
  • L. Shirbeigi, M. Ranjbar Page 165
    Background and
    Purpose
    Skin is the largest organ and as a mechanical and immunological barrier protects body against internal and external stressors. Although most of the dermatological problems are not life threatening but expensive treatments and consequences on people’s quality of life necessitate their prevention. Traditional Persian Medicine (TPM) has preventive approach toward all diseases as well as noting their treatment. The aim of this study was to determine the effect of life style intervention on healthy skin.
    Methods and Materials: This review article was performed to discuss the effect of six essentials of life style intervention on the skin.Therefor Persian medicine manuscripts like Canon, Kamel-o-sanaewere investigated and analyzed and compared to the extracted data from PUBMED database.
    Results
    The priority of TPM is to prevent illnesses rather than the treatment which is based on the management of people’s life style including: Air and Water, Food and Drinks, Bodily movement, Sleep and wakefulness, Evacuation and retention and emotion, although when it comes to the treatment of disease these six essentials are considered as the first step before starting herbal therapy and manipulation. Among those the effects of air pollution and insomnia on the skin aging in allopathic researches have been considered as well. Also in modern medicine sweating noted as a way of the prevention of acne likewise TPM considered sweating as a way of evacuation and thereupon supporting the healthy skin.
    Conclusion
    According to the researches in TPM documents the six essentials of life style can play a fundamental role in keeping the healthy skin which has been discussed in allopathy as well.
    Keywords: Six essentials, Acne, Aging Skin, Traditional medicine, Life style
  • H.R. Bahrami Taghanaki, M. Yousefi, M.R. Mehri, H.R. Hoseinzadeh, M. Jafarinejad, M.R. M.R. Noras Page 173
    Background and
    Purpose
    Medical massage therapy is a common treatment method in medicine and can be applied to many ancient and modern medical schools. The dierent methodologies for evaluation of massage characteristics will also be discussed briefly during three different historical eras of medicine, namely, Chinese, Iranian, and modern medicine .This paper will explore the history of the massage therapy from Persian and Chinese Traditional Medicine.
    Materials And Methods
    This article is a review study in which the information was collected through searching PubMed, Scopus, Google Scholar, Civilica, and SID. Clinical articles and related text books without any time limits were studied using specific keywords. Data was then compared, analyzed and adapted and finally a conclusion was drawn.
    Results
    In Persian traditional medicine the massage that is mentioned as “Dalk and Ghamz” based on its dierent characteristics and described dierent duration of each movement , duration of the pause, temperature , the equality or inequality of force, the regularity of the rhythm . Chinese scientists have been able to update the old massage style, and offered them as an accepted method at the global level.
    Conclusion
    Chinese and Iranian medicine, massage therapy has been used in a large number of illnesses. The scientific capability of Chinese and Iranian medicine and their common cultural and scientific aspects could help in designing a new pattern for treatment of disease. A consolidated approach and joint researches are suggested for clarifying some hidden aspects of this complication and its treatment.
    Keywords: Massage, “Dalk, Ghamz”, Persian Traditional Medicine, Chinese Traditional Medicine.
  • R. Mirheidary, M. Nasery, M. A. Ansarypoor Page 183
    Background and
    Purpose
    Treatment of patients is one of the most important parts of the health system of any country that has an enormous cost. In modern medicine, there is not enough attention to nutrition while in traditional medicine, treatment's topic is hygiene and nutrition
    Methods and Materials: This lecture is a Library's study for finding of the principles of treatment that based on nutrition, particularly Iranian Traditional Medicine Books like Al-Qanun fi tibb, Manafe Alaghzyeh va Dafe Mazarreha, Mofarrah Algholub, Almorshed, Tohfeh Hakim moemen. After Search in this texts, we selected subjects are connected with Food, treatment, Quantity of Food and a Brief about Quality of Food and Reconciled with parts of modern medicine.
    Results
    In traditional medicine, one of the three major treatment's strategy is Hygiene and Nutrition and About Nutrition, There Are Important Rules that Play basic Role in Treatment Including the Effect of food quantity, the quality of the food and the effect of the two together in foods and Speed digestion of food and the strength and speed of penetration and Products of Metabolism of Food.
    Conclusion
    the rules for selecting of food and its effects in the treatment Are listed in traditional medicine Texts That About the quantity of food law, principles regimen (prohibition-Fasting), dietary restriction (reduction), modification of food and add the Food is worth investigating. In the hope that this article, which measures the relationship between traditional Medicine and new researches, can Provide better and less expensive ways to treat patients and open wider horizons.
    Keywords: Food, Treatment, Quantity of food, Fasting, Food Restriction, Vegetarian diet
  • M.R. Heydari, F. Taghva Page 191
    Background and
    Purpose
    Cupping therapy is one of the traditional folk medicine in many countries that is used in patents to restore balance to their bodies. Today the use of this treatment significantly increased but considerable effort to explain the mechanism of the effect of this treatment and presented in relation to it, has not been. To investigate the theories about the mechanism of the therapeutic effects of cupping that discussed above in the world this review was designed
    Methods and Materials: In this review article, two systems, "Google scholar" and "PubMed" was used for the search. Keywords "Al-hijamah / Cupping", "mechanism of action", "theory" and "hypothesis " individually and in combination, in Persian and English from 1998 to 2015 were searched.
    Results
    Among the mechanisms and theories have been proposed, five theories, namely the theory of Greek medicine, Chinese medicine theory of energy, Pain theory, Auto hemolytic and Homeostasis theory and Taibah theory that had more scientific evidence to confirm Were chosen and provide more complete description reasons for rejection or approval there.
    Conclusion
    The scientific evidence presented by providers theories, showed that Taibah theory has stronger scientific evidence and perhaps in the future after further investigation it can be used as the primary mechanism of the effect of cupping therapy.
    Keywords: Cupping, theory, mechanism of action, hypothesis
  • M. A. Sardar, M. Yousefi, M. R. Mohammadi, M. Sayyah Page 201
    Background and
    Purpose
    Some of the injuries depends on the nature of the sport and the environment and some of them are rooted in athletes. But the nature or temperament of athlete as a possible cause of the damage has not been considered yet. Temperament in Iranian traditional medicine has a key concept in definition of health and disease of human. Hence, the aim of this study is investigating the relationship between the prevalence of sports injuries and temperament of athletes from the perspective of traditional medicine in heavy and light exercises.
    Methods and Materials: 240 male athletes with age range 27/4 ± 9/6 and experience age 6/8 ± 3/7 in light exercise (130) and heavy exercise (110) were selected randomly. To detect temperament we used from the questionnaire determination of hot and cold temperament and to assess the level of prevalence and severity of injury was used from the reporting form of the injury athletes. To investigate the association between qualitative variables was used from chi-square and fisher test and Kruskal-Wallis test was used for quantitative variables. The significant level p
    Results
    Research results showed that 63/8% of athletes have sanguine temperament and 1.7% of athletes have phlegmatic Temperament. Muscle, joint, skeletal, skin Injuries was more in heavy exercise than the light exercise. Athletes with sanguine temperament had most injuries and athletes with phlegmatic Temperament had minimum injuries. The results showed no significant correlation between the prevalence of sports injuries and temperament of athletes (p≥0/05).
    Conclusion
    Due to the characteristics of temperamental, hot-tempered people are more willing to participate in sports, and therefore they are more exposure damaging than other groups. Cold-tempered people with regard to their temperamental features, such as loose and easygoing and will be less likely to participate in sports activities and therefore less injury happen for them.
    Keywords: sports injuries, temperament, heavy exercise, light exercise
  • J. Shahinfar, H. Zeraati, M. Zahrab, M. Tashakori Page 207
    Background and
    Purpose
    Pre-operative anxiety is associated with a high incidence of postoperative pain, increased consumption of narcotics and anesthetics, delayed recovery and discharge of patients from hospital. Due to the effect of some medicinal plants have anxiolytic and sedative, this study aimed to compare the effect of cinnamon oil plant with oral diazepam on anxiety in patients before the surgery was performed.
    Methods and Materials: In this clinical trial study, 60 patients 60-15 years old referred Imam Ali hospital Bojnoord, were divided randomly into two groups. At 21 the night before surgery, group 1, 10 drops of cinnamon juice oral and group 2, diazepam (5 mg) were mixed in 50 ml of tap water, were administrated. The Spielberger anxiety questionnaire were recorded before intervention and one hour before surgery. Data were analyzed using statistical tests.
    Results
    In this study, the cinnamon group were 83.3% male and 16.7% female and diazepam group were , 76.6% male and 23.3% female. The Manifest and hidden anxiety reduced from 49.6±5.5 and 50.4±6.1 to 38.2±5.9 and 38.1±5.9 in the first group and 50.2±5.0 and 49.8±5.8 to 40.9±6.1 and 39.1±5.5 in the second group. compared two groups showed no significant difference.
    Conclusion
    According to the results, cinnamon can reduce anxiety in patients undergoing surgery and can be used as a pre-medication drug.
    Keywords: cinnamon, diazepam, anxiety before surgery, orthopedics
  • M. Rostami, A. Rostami, K. Heydari Page 215
    Background and
    Purpose
    Some knowledge about medicinal plants is available in old references or books. But important point is, the information of traditional usage of medicinal plants from different parts of Iran be worthwhile and people is encouraged to use of them, another way it is a good background for future examination about medicinal plants. One of the most important sources of traditional medicine data collection is indigenous people. So the aims of the study are asking the knowledge from eldest and native people to accumulation the wealth and to guide interested people to use of medicinal plants.
    Methods and Materials: Definition of the area was done based on 1:65000 topographic maps, then medicinal plant specimens were collected during years 2012-2013. Local knowledgeable people were questioned about usages of medicinal plants and data were recorded. Collected plants were deposited and identified in Herbarium of Agriculture and Natural resources research center of Kurdistan.
    Results
    Overally 40 medicinal plant species belonging to 38 genera and 13 families were determined. Lamiaceae with 7 species and Asteraceae with 8 species had the highest species richness respectively. The most folk medicine was used for the treatment of gastrointestinal disorders.
    Conclusion
    Results showed that numerous and valuable medicinal plants were found region. Traditional usage of medicinal plants is more accepted among people of the area. So, further studies may be more effective from pharmacological view of point.
    Keywords: Medicinal Plants, Marivan, Herbarium
  • M. Ramezanian, A. A. Minaeifar Page 221
    Background and
    Purpose
    The city of Fasa with an area of 4205 square kilometers in the south of Shiraz (Fars Province). This city because of its diverse climate, biodiversity and species of the region is important. The aim of this study was the identification of medicinal plants of city by using the knowledge and experience of indigenous people and also introduction of unknown properties and characteristics of these plants.
    Methods and Materials: In order to introduce medicinal and aromatic species, the collected plants after transfering to herbarium were identified by using various floras, then by using local information of direct interviews, we take action to record the pharmacological properties.
    Results
    by studing the collected samples, about108 medicinal species suspended to 38 families and 97 genera were identified in region. The greatest number of species arerespectively related to the chicory family (Asteraceae) with 13 species in the next row of Lamiaceae family(Lamiaceae) with 12 species, legume family (Fabaceae) with 8 species, Rosaceae family (Rosaceae) and umbrella (Apiaceae) with 7 species.
    Conclusion
    According to the number of drug types in this area, this pasture ecosystem can be used as a natural habitat area for basic education for the exploitation of natural resources, especially harvest of medicinal plants.
    Keywords: ethnobotany, medicinal plants, the use of traditional, indigenous knowledge, experience, Fasa county
  • Gh. Amin *, M. Bozorgi, M. Khatamsaz, B. Zolfaghari, R. Rahimi, A. Raeesdana, M.R. Shams, M. Shirzad, A.M. Taleb, A.A. Mohagheghzadeh Page 233
    "Onsol" known as “Squill” and “Basal-al-far” in Iranian traditional medicine (ITM) is a plant in the family Asparagaceae. Two kinds of “Onsol” have been mentioned inITM manuscripts, red and white. In this paper, we tried to determine the scientific name of“Onsol” which hasthe characteristics mentioned in ITM literatures are corresponding to the characteristics ofDrimiamaritima(L.)Stearn. The white bulbs of “Onsol” have been used medicinally. White bulbs from different parts of Iran are available in Iran herbal market and all of them are Drimiamaritima(L.) Stearn.
    Keywords: Squill, Iranian Traditional Medicine, Scientific name, Drimia