فهرست مطالب

مطالعات منطقه ای - سال ششم شماره 2 (بهار 1384)

نشریه مطالعات منطقه ای
سال ششم شماره 2 (بهار 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/03/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقالات
  • حسین دهشیار صفحه 1
    انتخابات سال 2004 که در بطن جنگ خارجی و وضعیت نامطلوب اقتصادی در داخل آمریکا انجام گرفت برخلاف سنتهای تاریخی بیش از همه تاثیرگذاری وسیع شخصیت کاندیداها را به نمایش گذاشت. با وجود اینکه در مقام مقایسه با انتخابات سال 2000 رای دهندگان بیشتری در انتخابات شرکت کردند و همه با توجه به مدلهای انتخاباتی به همین لحاظ شانس جان کری را بالاتر می دانستند، نتایج انتخابات برخلاف انتظار دموکرات ها به نفع جورج دبلیو بوش رقم خورد. آنچه بیش از همه تاثیر گذار در حیات دادن به جهت آرای رای دهندگان بود ویژگی های فردی کاندیداها و دغدغه های اخلاقی آنان بود. جمهوریخواهان انتخابات را به نفع خود رقم زدند چرا که از یک سوی کاندیدای آنان از دید رای دهندگان نزدیکتر به زاویه فکری آنان بود و از سویی دیگر کاندیدای دموکرات ها کمترین میزان نزدیکی ارزشی را با رای دهندگان به نمایش گذاشت. به همین لحاظ، می توان درک کرد که چگونه رییس جمهوری که به جهت سیاستهایش، آمریکا برای نخستین بار در سی سال گذشته در یک ماجراجویی بزرگ نظامی بین المللی دخیل شده بود و به لحاظ عملکرد وی، وضعیت اقتصادی مملکت ضعیف گردیده بود، به این توفیق دست می یابد که برای بار دوم انتخاب گردد. ماهیت ظرفیتهای فردی و نگرشهای ارزشی کاندیداها با توجه به فضای انتخاباتی بیش از هر مولفه دیگری در شکل دادن به عملکرد رای دهندگان موثر بود.
    کلیدواژگان: آمریکا، جورج بوش، انتخابات 2004، کاندلیزا رایس، روابط بین الملل، رای دهندگان
  • محمد غفوری صفحه 23
    اکنون ساختار نظام بین الملل در راستای تداوم برتری آمریکا و قدرت تعیین کننده این کشور پیش می رود. همچنین، در قرن بیست و یکم خاورمیانه با ساختاری تازه از روابط بین کشورهای قدرتمند در زمینه های اقتصادی و نظامی روبه رو است. ایده اصلی این پژوهش این است که با وجود تمایلات یکجانبه گرایانه آمریکا که در دوره های مختلف و شرایط مساعد جهانی و منطقه ای خود را نشان داده است، چهره تازه خاورمیانه نیازمند ارایه رهیافتی جامع برای تبیین امنیت ملی در این منطقه است. نوشتار پیش روی، با طرح فرضیه گفته شده، تلاش دارد تا به این پرسش کلیدی پاسخ دهد که آیا اکنون ساختار نظام بین الملل و رویکرد کاخ سفید – چنانچه در لایه های تعاملات خارجی مسالمت آمیز کشورهای خاورمیانه رقم خورد – در جهت برتری آمریکا پیش می رود؟ یافته های این نوشتار حاکی از آن است که فرضیاتی مانند نزاع و خشونت برای مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا از استنادات کمتری برخوردارند. در عوض، مکانیزمهایی مانند تساهل، عقلانیت و تعامل برای جلوگیری از تحکم سلطه آن کشور بر خاورمیانه، موجه تر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تعامل، هژمونی، نخبگان، نظم نوین، رویداد یازدهم سپتامبر، نومحافظه کاران، اسلام ناب، اسلام اصلاح گر
  • امیربار، او ترجمه: مسعود آریایی صفحه 49
    اسراییل از هنگام پایه گذاری تاکنون، دست کم هر 10 سال یک جنگ را تجربه کرده است. در واقع، اسراییل از هنگام پیدایش خود را با جنگ همراه ساخت. بار اقتصادی و اجتماعی ناشی از شرایط جنگی موضوع امنیت را به مهمترین مسئله عمومی این کشور تبدیل کرده است. خدمت نظام وظیفه، تعهدی است که همه شهروندان اسراییل بر عهده دارند و بیشتر آنها تا سن 45 سالگی، سالی یک بار برای تجدید آموزش و حفظ آمادگی فراخوانده می شود. نوشتار پیش روی معطوف به تبیین مفهوم فرهنگ امنیتی اسراییل است و از منابع فرهنگی یاد شده و ابعاد آن در دوران اولیه پایه گذاری و بنیاد این کشور بحث می کند. تاکید اصلی این نوشتار بر کنترل دموکراتیک نیروهای مسلح اسراییلی پس از دوران قیمومیت انگلستان و پایه گذاری اسراییل است. از آن روز تاکنون این کشور تحت شرایط جنگی مستمری قرار داشته است.
    کلیدواژگان: فرهنگ نظامی، اسراییل، فرهنگ سازمانی، امنیت، فرهنگ راهبردی
  • سید قاسم ذاکری صفحه 61
    حزب میانه رو و سکولار شینوی از سال 1974 و از نتیجه انشعاب حزب سوسیالیستی کار پدیدار گردید. در حالی که این حزب تا پیش از انتخابات دوره شانزدهم کنیست در اسراییل، نتوانسته بود کرسی های زیادی را به خود اختصاص دهد. در شانزدهمین دوره از این انتخابات، توانست با ارتقای جایگاه خود، در عرصه سیاسی اسراییل، تحرک جدیدی ایجاد کند. شینوی از طریق ارایه راهکار برای حل مشکلات و معضلات درونی جامعه صهیونیسم به ویژه مسایل امنیتی این کشور، به طور اعجاب انگیزی شمار کرسی های خود را در کنیست از 6 به 15 رسانید این پژوهش تلاش دارد دلیل و یا دلایل اصلی این ارتقا را بررسی کند. تشدید شکافهای سنتی در جامعه یهودی اسراییل، تلاش صهیونیسم برای هماهنگی خود با شرایط نوین جهانی و تلاش برای رویارویی با چالش های عینی و ملموس فراروی اندیشه صهیونیسم، برخی از دلایل ارتقای جایگاه حزب شینوی می باشد که در این پژوهش هر یک به نحوی بررسی و ارزیابی می شود. در این راستا مسایلی چون جایگاه نژادپرستی در اندیشه صهیونیسم، رابطه میان صهیونیسم و لاییسم، شناخت شکافهای سنتی در جامعه یهودیان اسراییل و آشنایی با برنامه ها و عملکردهای حزب شینوی، عناوین نوشتار پیش روی را تشکیل داده اند.
    کلیدواژگان: حزب شینوی، اسراییل، صهیونیسم، نژاد پرستی، یهودیت
  • حمیدرضا سعیدی نژاد صفحه 107
    یازده سپتامبر هنگامی اتفاق افتاد که تمام شرایط لازم داخلی و بین المللی برای اجرای سیاستهای گسترش طلبان و جنگ طلبانه نومحافظه کاران آمریکا فراهم شده بود. فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، فرآیند جهانی شدن، رشد بالای اقتصادی ایالات متحده در دهه 1990 و رویداد 11 سپتامبر – که خلاء وجود دشمن مشخص برای آن کشور را پر نمود – در مجموع میدان را برای اجرای سیاستهای افراط گرایانه نومحافظه کاران آمریکا به رهبری جورج دبلیو بوش آماده نمود. این نوشتار تلاش دارد تا مجموعه عوامل یاد شده را به عنوان ریشه سیاستهای افراطی دولت بوش در سطح جهانی بررسی و تحلیل نماید. همچنین؛ برنامه ها و سیاستهای نو محافظه کاران در این پژوهش مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: 11 سپتامبر، جهانی شدن، جنگ سرد، نومحافظه کاران، گسترش طلبی
  • حسن سعید کلاهی صفحه 127
    مطالعه روابط امنیتی اروپا و ایالات متحده آمریکا، به ویژه پس از جنگ سرد و فروپاشی شوروی تاکنون، محور تمرکز این پژوهش است. نویسنده کوشیده تا نشان دهد که روابط امنیتی اروپا و آمریکا، از دوران وابستگی مطلق اروپا به واشنگتن آغاز شده و با گسترش اتحادیه اروپا و همچنین ناتو، این وابستگی مطلق به تدریج به همکاری متقابل استراتژیک مبدل گشته است. به این ترتیب هم ایالات متحده و هم اتحادیه اروپا به دنبال این هستند که بر خلاف وجود پاره ای اختلافات، منافع و اهداف ویژه خویش را در چارچوب همکاری دوجانبه دنبال کنند. از سوی دیگر، اروپا می کوشد ساختار دفاعی و امنیتی خود را جدای از ایالات متحده و بیشتر در قالب ناتو شکل دهد که این امر منجر به تقویت پیمانهای دفاعی میان کشورهای اروپای باختری گردیده است. به نظر می رسد اروپا به دنبال ایفای نقش برابر با ایالات متحده است و برای رسیدن به این مهم از ناتو به عنوان بازوی قدرتمند نظامی خود بهره مند می باشد. در حقیقت، اتحادیه اروپا با توسعه روابط خود با ناتو سعی دارد توانمندی های اروپا را در مدیریت بحران نشان داده و به این ترتیب خود را از امکانات و توانمندی های ایالات متحده بی نیاز سازد.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، ایالات متحده، ناتو، روابط امنیتی، وابستگی، همکاری استراتژیک
  • دوان الدفیلد ترجمه: محمد جمشیدی صفحه 169
    یک جانبه گرایی برای راست مسیحی، مسئله تازه و جدیدی نیست. از چندین دهه پیش، پیشروان این جنبش در آمریکا تلاشهای خویش را به طور مستمر آغاز کردند. اما آنچه که تازه به نظر می نماید همجواری راست مسیحی با صاحبان قدرت در آمریکا است. به این ترتیب، طرفداران این جنبش به بازیگران مهمی در صحنه سیاست خارجی آمریکا تبدیل شدند. در این میان سه عامل باعث شده، راست مسیحی از چنین نقش مهم و تعیین کننده ای برخوردار باشد. انتخاب رییس جمهور همفکر و دارای ارتباطات نزدیک با راست مسیحی، رشد فزاینده قدرت سازمانی توده ای راست مسیحی و نهایتا اتحاد روزافزون آنها و نومحافظه کاران که در دولت کنونی آمریکا از نقش سازنده ای برخوردار است. در پژوهش حاضر تلاش بر آن است تا هر یک از سه گزینه مذکور مورد ارزیابی و شناسایی قرار گیرند. به ویژه آن که، ظرفیتهای انتخاباتی و تصمیم گیری عامه مسیحیان راست افزایش یافته و این امر خود سبب تقویت تمایلات شخصی رییس جمهور کنونی گردیده است. چنین امری، باعث گسترش پدیده یک جانبه گرایی در میان راست مسیحی شده است.
    کلیدواژگان: یک جانبه گرایی، راست مسیحی، رییس جمهور، ایالات متحده، نومحافظه کاران
  • نقد و بررسی
  • مهدی ذاکریان صفحه 189
  • اصغر افتخاری صفحه 197
  • قدیر نصیری صفحه 208
|
  • Hossien Daheshiar Page 1
    The U.S. 2004 election wich happened at the heart of foreign war and unfavorite domestic economic situation demonstrated the effectiveness of characterictic of candidates in contrast with historical traditions. Although in a comprative with the 2000 election, the number of voters increased and because of this many prdided John
    Kerry’s victory, the outcome was against the expectations of Democrats, and George W. Bush won the election. The most important factor in directing voters was the in dividual
    characterisstics of candidates particulal the ethical concerns of their candidate with the ordinary people on the one hand and the ethical gap between the Democrat candidate and the ordinary people on the other. Considering this fact makes it possible to understand why a president that had an adventurist foreign policy and a week economic
    performance could win the election for the second time. The nature of individual capacity and ethical attitudes of candidates the pre-elecation atmosphere were the main factors in determining the result of election.
    Keywords: US, George W. Bush, The 2004 Election, Rice, International Relations
  • Mohammad Ghafoori Page 23
    At the present, structure of international system is featured by the continuation of U.S. dominance and its determinant power. Also, the Middle East is encountering with a new structure of relationship among powerful countries in economic and military dimensions in the 21st century. The central idea of this article is that although the United States has demonstrated unilateral inclinations in different periods of global and regional conditions, the new realities of the Middle East implies addressing a comprehensive approach in order
    to explain the issue of the national security in the region. The main question of this article is whether the present structure of international system paves the way for U.S. dominance. The findings of this article demonstrate that conflict and violence are not
    effective instruments to resist against the U.S. unilateralism. Instead mechanisms like tolerance, rationality and interaction may be more useful in order to prevent the consolidation of U.S. dominance in the Middle East.
    Keywords: Interaction, Hegemony, Elites, New order, Neo, conservatives, Pure Islam, Islam, Reformist Islam
  • Amir Bar, Or, Trans. By Massoud Aryaeenia Page 49
    Since its establishment in May 1948, Israel has gone through at least one war in every decade. In fact, the day after independence was declared, Israel found itself involved in a war of survival. The economic and social burden that resulted from ongoing wartime
    conditions have kept security matters at the top of the publics agenda. Military service is an obligation borne by all citizens, the majority of whom are called up annually for active reserve service until the age of 45. Contemporary research published in Israel over the last two years has dealt with the concept of Israelis Security Culture. This article will discuss the sources of this security culture and its features during the early period of crystallization. The article will mainly focus on the democratic control of the Israeli military during the transitional period from the end of the British Mandate to the era of Sovereign statehood. Since day one of Israeli’s inception, the country has been continuous wartime condition.
    Keywords: Security Culture, Israel, Strategic Culture, Structure
  • Seyed Ghasem Zakeri Page 61
    The moderate and secular Shinui Party was born in 1974 as a result of fragmentation in socialist party of Labour. While it had not been able to win any set in the Knesset before the 16th election, it could enhance its stance in the 16th election and established a new momentum in Israeli politics. By addressing solutions for problems and dilemmas of Zionist community and particularly the security problems, Shinui could increase its seats in Knesset from 6 to 15 in the aforementioned election. This research attempts to investigate the cause of this enhancement. Intensifying the traditional gaps in the Jewish society, Zionism’s attempts to adopt new global conditions and tangible challenges in front of the Zionist thinking are amongst the main reasons of enhancement of Shinui party, and are studied in this article. The subtitles of the research are the place of racism in Zionist thought. The relationship between Zionism and secularism the traditional gaps in the Jewish society of Israel and interdiction of platforms and plans of Shinui party.
    Keywords: Shinui Party, Israel, Zionism, Racism, Judaism
  • Hamid Reza Saeedi Nejad Page 107
    The 9/11 event accyrred when all necessary conditions whether at the domestic or international level were provided to trigger expansionist and unilateral policies of American neo-conservatives. The collapse of Soviet Union, the process of globalization, the high rapid economic growth of the U.S.A in 1990s and the 9/11 event which brought about a real enemy for the U.S.A., facilitated the implementation of policies of radical neo-conservatives under the leadership of Bush. This article attempts to study these factors as the origin of the Bush administration’s unilateral policies in the global level. Also, the agenda and policies of American neo-conservatives are investigated in this research.
    Keywords: 11th September, Globalization, Cold War, Neo, Conservatives, Expansionism
  • Hasan Saeed Kohlahi Page 127
    This research focuses on the study of European-American security relations particularly since the collapse of Soviet Union. The author attempts to demonstrate that European-American Security relations have begun in the era of Europe’s absolute dependence on
    Washington, but in parallel with enlargement of the European Union and NATO, they have changed into a bilateral strategic cooperation incrementally. Therefor, both EU and US pursue their interests and aims in a framework of mutual cooperation, although both sides their maintain difference. In addition, Europe tries to shape its own defense and security structure that is independent of the US one and is to large extent within the NATO. This has led to the strengthening of defense pacts among the West European countries. It seems that EU tends to play the role of partner for Relations US and in order to realize. This ambition, it uses NATO as its powerful military arm. In fact, by enlarging its relations, the EU attempts to demonstrate its capability of crisis management and not to be dependent on US facilities and Capabilities.
    Keywords: European Union, United States, Security Relations, Dependence, Strategic Cooperation
  • Duane Oldfield, Trans. Mohammad Jamshidi Page 169
    Unilateralism is not a new phenomenon for Christian Right. Since the last decades, the pioneers of this movement began their persistent attempts in the United States, but new event is Christian Right’s closeness with power holders in the United States. It made its proponents among the most important political actors in the U.S. politics. Three factors have been very important in changing the Christian Right into a key actor: the election of a like-minded president that has close relations with Christian Right, the continued increase in the organizational power of the Christian Right’s masses and finally alliance between the Christian Right and neo-conservatives that have a determinant role in the incumbent U.S. administration. This article tries to investigate these factors, considering that the electoral capacity and decision-making power of the Christian Right has increased and this has resulted in improving the personal attitudes of the present President. It has expanded the phenomenon of unilateralism in the Christian Right.
    Keywords: Unilateralism, Christian Right, President, United States, Neo, Conservatives