فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 81، تیر 1395)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 81، تیر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رحیم بقایی، داود رسولی، ژاله نادری، آرام فیضی صفحات 291-299
    پیش زمینه و هدف
    یکی از روش های متداول در ارزیابی دانشجویان استفاده از آزمون های چندگزینه ای و به طور رایج آزمون های چهارگزینه ای هست. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان رعایت شاخص های امتحانات چندگزینه ای پایان ترم دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 1393 می باشد.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی می باشد که به صورت مقطعی در سال 1393-94 بر روی 705 نمونه از سوالات چندگزینه ای پایان ترم اعضاء هیئت علمی گروه پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی ارومیه انجام گرفته است. کلیه سوالات ازنظر تاکسونومی بلوم در سه سطح تاکسونومی یک (دانش و فهم)، دو (کاربرد و آنالیز) و سه (ترکیب و ارزشیابی) موردبررسی قرار گرفتند. برای محاسبه شاخص های سوالات از فرمول های ضریب دشواری و ضریب تمیز استفاده گردید. ساختار آزمون نیز با استفاده از چک لیست بررسی سوالات چندگزینه ای میلمن تحلیل گردید.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر 705 سوال موردبررسی قرار گرفت که گروه داخلی – جراحی بیشترین تعداد سوالات را به خود اختصاص می داد. اکثر سوالات (6/84 درصد) دارای تاکسونومی یک بودند. اکثر سوالات موردبررسی دارای ضریب دشواری خیلی سخت بودند (332 سوال) و در میان دروس بررسی شده داخلی – جراحی 3 دارای بیشترین دشواری بود (42/61 درصد) و درس پرستاری مادران و نوزادان (2) دارای کم ترین سختی بود (10 درصد). در رابطه با ضریب تمیز سوالات اکثر سوالات دارای ضریب تمیز متوسط بودند (36/29 درصد) و در میان دروس بررسی شده پرستاری بیماری های روان (1) دارای بهترین ضریب تمیز بود. اکثر سوالات (1/84 درصد) دارای ساختار مناسب بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که سوالات موردبررسی ازلحاظ تاکسونومی بلوم، ضریب دشواری و ضریب تمیز در شرایط مطلوب نبوده و نیازمند برنامه ریزی مسئولان مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه برای آموزش و توانمندسازی اساتید در زمینه های ذکرشده می باشد.
    کلیدواژگان: آزمون های چندگزینه ای، تاکسونومی، چک لیست میلمن، آموزش پرستاری، ضریب دشواری، ضریب تمیز
  • حمید مقدسی، رضا ربیعی، شعله بیگدلی، اسلام ناظمی، حسن ابراهیم پورصدقیانی* صفحات 300-312
    پیش زمینه و هدف
    ضرورت استفاده از تکنیک واقعیت مجازی در عصر اطلاعات و دانش جهت آموزش مهارت های پرستاری با توجه به وظایف حساس پرستاران بر کسی پوشیده نیست. نرم فزارهای آموزشی مبتنی بر شبیه سازی با واقعیت گرایی و کیفیت بالا راهبرد قابل تاملی برای محدود کردن خطرات زیاد آموزش پرستاری به روش سنتی بوده و می توانند سبب کاهش خطاهای پزشکی و افزایش ایمنی بیماران شوند. در این مطالعه به بررسی نقش مدل ها، رویکردها و نظریه های یادگیری در طراحی و تولید نرم افزارهای آموزشی مبتنی بر شبیه سازی در آموزش پرستاری پرداخته می شود.
    مواد و روش کار
    برای این مطالعه مروری سیستماتیک، کلیه مقالات منتشرشده از سال های 2000 تا 2015 که مرتبط با نرم افزارهای آموزشی مبتنی بر واقعیت مجازی در آموزش پرستاری بود، به دو زبان انگلیسی و فارسی موردبررسی و تحلیل قرار گرفت. ابتدا سوال مطالعه تعریف و استراتژی جستجو مشخص گردید. برای جستجوی مطالعات از پایگاه های اطلاعاتی بین المللی و منابع داخلی ازجمله SID،CINAHL PubMed،Web of Science،EBSCO Host، Irandoc،Iranmedex Google Scholar با استفاده از کلیدواژه های آموزش، پرستاری، نظریه های یادگیری، نرم افزار، شبیه سازی، تکنیک واقعیت مجازی، مدل و ترکیب آن ها استفاده گردید. مقالاتی که شرایط ورود به مطالعه را داشتند ازنظر کیفیت با استفاده از چک لیست های مربوطه ارزیابی شدند.
    یافته ها
    تعداد 850 مورد مقاله یافت شد و 12 مقاله که ارتباط مستقیم باهدف مطالعه داشتند، برای بررسی و تحلیل بیشتر انتخاب شد. از 12 مقاله، چهارمقاله به یادگیری به عنوان امر شناختی و ساختاری توجه داشتند. پنج مقاله از مدل شبیه سازی جفریز و اصول نظریه های یادگیری استفاده کرده بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد با توجه به نیاز مراکز بهداشتی به پرستاران ماهر و نیاز به نرم افزارهای مبتنی بر تکنیک واقعیت مجازی به عنوان ابزار آموزشی در آموزش پرستاری، استفاده آر مدل های شبیه سازی و نظریه های یادگیری در جهت هدایت طراحی و تولید این نرم افزارها به سمت یادگیری مبتنی بر صلاحیت حرفه ای ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آموزش، پرستاری، نظریه های یادگیری، نرم افزار، شبیه سازی، مبتنی بر رایانه، تکنیک واقعیت مجازی، مدل
  • سریه شیخ محمدی دیزجی، مولود رادفر، حمیدرضا خلخالی، ماه منیر حقیقی صفحات 313-324
    پیش زمینه و هدف
    اگر چه الکتروشوک یکی از روش های درمانی سریع و موثر می باشد اما عوارض شناختی موجب محدودیت استفاده از آن شده و تاثیر اساسی بر روی پذیرش درمان دارد. در این میان نقش آموزشی و حمایتی پرستاران را نباید نادیده گرفت. این مطالعه به منظور تعیین تاثیر مداخلات حمایتی-آموزشی پرستاری بر وضعیت شناختی بیماران تحت درمان با الکتروشوک درمانی در مرکز آموزشی درمانی رازی ارومیه انجام شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه شبه تجربی بر روی 102 نفر از بیماران بستری تحت درمان با الکتروشوک، انجام شد. نمونه ها به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه مداخله (51 نفر) و کنترل (51 نفر) تخصیص یافتند. مداخلات شامل دو بخش آموزش بیماران و مداخلات حمایتی بود. مدت زمان ارائه مداخلات از زمان توصیه به دریافت الکتروشوک تا پایان جلسه ششم بود. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی و معاینه مختصر وضعیت شناختی استفاده شد. وضعیت شناختی بیماران در هر دو گروه کنترل و مداخله در فاصله زمانی 15، 30، 60 دقیقه و 24 ساعت بعد از اولین، سومین و ششمین شوک ارزیابی گردید. داده ها با کمک ویرایش شانزدهم نرم افزارSPSS و با استفاده از آزمون های کای دو، تی تست و آزمون اندازه های تکراری مورد تجزیه تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    وضعیت شناختی بیماران بعد از سومین شوک(048/0P=) و ششمین شوک (01/0P=) اختلاف معنی داری را بین گروه مداخله و کنترل نشان داد، به طوری که وضعیت شناختی در گروه مداخله بهتر از گروه کنترل بود، اما بعداز شوک اول تفاوت آماری بین دو گروه معنی دار نبود (065/0P=).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که مداخلات حمایتی آموزشی پرستاری بر وضعیت شناختی بیماران دریافت کننده الکتروشوک موثر بوده است. پرستاران با اجرای برنامه های آموزشی و حمایت از بیمار موجب دستیابی به نتایج مثبت در زمینه کاهش عوارض درمانی خواهند شد.
    کلیدواژگان: مداخلات حمایتی، مداخلات آموزشی، وضعیت شناختی، الکتروشوک درمانی، بیماری روانی، پرستار
  • حسن خورده فروش، امین سهیلی*، علیرضا رحمانی، یوسف محمدپور، میرحسین سید محمدزاد، ناصر شیخی صفحات 325-334
    پیش زمینه و هدف
    پذیرش در بیمارستان و انتظار برای پروسیجرهای تهاجمی هم چون آنژیوگرافی عروق کرونر به عنوان یک رویداد فوق العاده اضطراب زا می باشد که اثرات مخرب رفتاری و شناختی درازمدتی را بر بهبودی بیماران بجای می گذارد. لذا مطالعه حاضر باهدف تعیین تاثیر طرح مراقبت حمایتی قبل از عمل بر شاخص های فیزیولوژیکی بیماران تحت آنژیوگرافی عروق کرونر در مرکز آموزشی درمانی قلب سیدالشهدا ارومیه می باشد.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر از نوع تجربی با طرح پیش و پس آزمون بود که در آن 124 نفر از بیماران تحت آنژیوگرافی عروق کرونر در بیمارستان سیدالشهدا که شرایط ورود به مطالعه را داشتند به صورت تصادفی به دو گروه مداخله (62 نفر) و کنترل (62 نفر) تخصیص شدند. در گروه مداخله مراقبت های معمول بخش و همچنین مداخلات مبتنی بر برنامه مراقبت پرستاری قبل از آنژیوگرافی انجام گرفت، درحالی که گروه کنترل فقط مراقبت های معمولی بخش را دریافت نمودند. ابزار گردآوری داده ها شامل مقیاس اضطراب و آگاهی قبل از عمل آمستردام (APAIS)، بررسی فشارخون با استفاده از دستگاه فشارسنج جیوه ای با مارک ریشتر و گوشی پزشکی لیتمن و اندازه گیری ضربان قلب با استفاده از دستگاه پالس اکسی متری دیجیتال (مدل bitmos-sat805) بود. داده های جمع آوری شده پس از واردکردن در نرم افزار (SPSS v.13) با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (تی مستقل و من ویتنی) تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد در بیماران گروه مداخله دریافت کننده مراقبت پرستاری بر اساس طرح مراقبت حمایتی جدید، شاخص های فیزیولوژیک (نمرات اضطراب، تعداد ضربان قلب و همچنین میزان فشارخون) قبل از عمل آنژیوگرافی عروق کرونر نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری کم تر (001/0P<) بود.
    بحث و نتیجه گیری
    طرح مراقبت حمایتی قبل از آنژیوگرافی، شاخص های فیزیولوژیکی اعم از سطح اضطراب بیماران تحت آنژیوگرافی عروق کرونر را به طور چشمگیری کاهش می دهد. لذا توصیه می شود از طرح مراقبت پرستاری حمایتی جامع نگر ارائه شده در مطالعه حاضر به عنوان کلیدی برای کاهش سطح اضطراب بیماران استفاده گردد.
    کلیدواژگان: شاخص های فیزیولوژیکی، پرستاری، طرح مراقبت حمایتی، آنژیوگرافی
  • فاطمه مقدم تبریزی*، شهناز زمانی برجسته صفحات 335-342
    پیش زمینه و هدف
    از میان دوران مختلف زندگی انسان، نوجوانی یکی از مهم ترین و باارزش ترین دوران زندگی هر فرد محسوب می شود و نگرانی در این دوره تحولی بسیار شایع است و می تواند تا سنین بزرگ سالی ادامه یابد. یکی از نگرانی ها نگرانی سلامتی است، ازآنجاکه بهترین زمان برای هدف قرار دادن تلاش های رفتار پیشگیرانه دوران نوجوانی است. لذا این مطالعه باهدف تعیین میزان نگرانی سلامتی نوجوانان دختر و پسر 18- 15 سال شهر زنجان در سال 1394 انجام شد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه توصیفی مقطعی 264 نفر از دانش آموزان 18-15 سال شهر زنجان که واجد معیارهای ورود به مطالعه بودند به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه ای دوقسمتی حاوی اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه استاندارد نگرانی سلامتی بود. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS ویرایش 17 و آمارهای توصیفی و تحلیلی استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سن دانش آموزان شرکت کننده در این مطالعه 47/1±29/ 16 سال بود. میانگین نمره کلی نگرانی در نوجوانان دختر (5/23± 53/52)، بیشتر از نوجوانان پسر (97/27± 25/51) (69/0=p) بود. میانگین نگرانی در حیطه های اختلالات و بیماری ها، کنترل و پیشگیری از صدمات، سلامت اجتماعی، ارتباطات، سلامت عاطفی، آینده در نوجوانان دختر و میانگین نگرانی در حیطه های سلامت فردی، محیط، خدمات بهداشتی درمانی، تغذیه، در نوجوانان پسر بیشتر بود اما میانگین نمرات در حیطه آینده در دو گروه دختر و پسر معنی دار بود (001/0p=).
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت بالای دوران بحرانی نوجوانی ضروری است که به نیازها و نگرانی های ویژه بهداشتی نوجوانان در سیستم مراقبت های اولیه توجه ویژه ای شود همچنین طراحی برنامه های حمایتی و پیشگیرانه برای نوجوانان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نوجوانی، نگرانی سلامتی، سلامت نوجوانان
  • طاهره بهرامی، ناهید رژه*، مجیده هروی کریموی، سید داوود تدریسی، غلامرضا امین صفحات 343-351
    پیش زمینه و هدف
    خستگی یکی از مشکلات اساسی سالمندان مبتلابه بیماری قلبی است. با توجه به تعدد مصرف دارو در این گروه، استفاده از طب مکمل جهت کنترل خستگی آنان افزایش یافته است. این مطالعه باهدف تاثیر ماساژ رایحه درمانی بر خستگی و شاخص های همودینامیک زنان سالمند مبتلا به سندروم حاد کرونری اجرا گردید.
    مواد و روش کار
    در این کار آزمایی بالینی تصادفی، 62 زن سالمند مبتلا به سندروم حاد کرونری بستری در بخش CCU بیمارستان مصطفی خمینی تهران (1394) به طور تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمون به مدت 20 دقیقه تحت رفلکسولوژی با روغن اسانس لاوندر قرار گرفتند. گروه کنترل، مراقبت های روتین بخش را دریافت کرد. مقیاس خستگی روتین و چک لیست شاخص های همودینامیک قبل و بعد از مداخله تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون من ویتنی و تی تست و توسط نرم افزار SPSS ویرایش 16 تحلیل گردید.
    یافته ها
    آزمون من ویتنی نشان داد که تفاوت خستگی دو گروه آزمون و کنترل معنی دار است (007/0(p<. کاهش معنی دار در فشارخون سیستولیک، دیاستولیک، متوسط فشارخون شریانی و درصد اشباع اکسیژن شریانی (003/0= (p دیده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثرات مثبت ماساژ رایحه درمانی بر کاهش خستگی زنان سالمند مبتلا به سندروم حاد کرونری، احتمالا این روش غیر دارویی بر کاهش شدت خستگی در این بیماران تاثیرگذار بوده و با توجه به تغییرات قابل قبول شاخص های همودینامیک، به عنوان یک مداخله غیر دارویی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: خستگی، سندروم حاد کرونری، شاخص های همودینامیک، ماساژ رایحه درمانی
  • لیدا پورصفا*، حسین برنایی صفحات 352-360
    پیش زمینه و هدف
    دانشجویان پرستاری یکی از طبقات موثر در سلامت جامعه هستند و خودکارآمدی تحصیلی و سلامت عمومی می تواند به افزایش سازگاری در پذیرش مسئولیت مهم شغلی در این دانشجویان بینجامد. پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه علی خودکارآمدی تحصیلی و سلامت عمومی با میانجی گری اهداف پیشرفت در دانشجویان پرستاری تدوین گردید.
    مواد و روش ها
    75 نفر از دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی شیراز به طور تصادفی انتخاب شدند. از پرسشنامه های خودکارآمدی تحصیلی اون و فرامن، جهت گیری هدفی میدگلی و همکاران و سلامت عمومی گلدبرگ استفاده شد و داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با کمک نرم افزار AMOS و SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    شاخص های برازندگی مدل نشان داد که مدل پیشنهادی برازنده داده هاست (043/0 RAMSEA=، 98/0 GFI=، 97/0 NFI=، 91/0AGFI= ). همچنین اثر مستقیم خودکارآمدی تحصیلی بر سلامت عمومی معنی دار بود (41/0 Beta= و 05/0 P<) و نیز اثرات غیرمستقیم خودکارآمدی تحصیلی بر سلامت عمومی از طریق اهداف تبحری (39/0 Data=)، اهداف رویکردی (33/0Data=) و اهداف اجتنابی (31/0-Data= ) معنی دار بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    خودکارآمدی تحصیلی هم به طور مستقیم و هم از طریق اهداف تبحری، رویکردی و اجتنابی بر سلامت عمومی اثر می گذارد. بنابراین ایجاد خودکارآمدی تحصیلی در دانشجویان پرستاری می تواند انگیزه درونی و حس شایستگی و درنتیجه سلامت عمومی آن ها را ارتقاء بخشد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، تحصیلی، اهداف، پیشرفت، دانشجویان، پرستاری
  • سعیده الهامی*، خدیجه مرادبیگی، حجت ذره هوشیاری خواه، نسیم هاتفی مودب، بهمن چراغیان، زینب شریفی صفحات 361-370
    پیش زمینه و هدف
    مراقبت به عنوان یک مفهوم چند بعدی در پرستاری می تواند از طریق آموزش ارزش های اصلی واقعیت یابد. اغلب بیماران، کیفیت خدمات ارائه شده را بر اساس درک خود از مراقبت ارزیابی می نمایند، لذا پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر برنامه آموزشی رفتار مراقبتی بر درک بیماران از مراقبت پرستاری انجام شد.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر مطالعه مداخله ای آموزشی و نیمه تجربی بوده که در نیمسال دوم تحصیلی سال 93-92 در دانشکده علوم پزشکی آبادان انجام شد. 55 دانشجوی سال 3 و 4 به طور تصادفی به دو گروه مداخله (n=29) و کنترل (n=26) تقسیم شدند. برنامه آموزشی رفتار مراقبتی برای گروه مداخله در طول کارآموزی بخش های داخلی و جراحی اجرا و گروه کنترل آموزش معمول را دریافت نمودند. بعد از گذشت روز دوم از شروع کارآموزی، به ازای هر دانشجو 3 بیمار و در طی 2 روز مراقبت مداوم از یک بیمار سطح درک بیماران در هر دو گروه قبل و بعد از اجرای مطالعه با ابزار CBM موردبررسی قرار گرفت. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS-21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که درک بیماران از رفتار مراقبتی دریافت شده دانشجویان پرستاری در قبل و بعد از مداخله آموزشی به ترتیب الویت رفتار حرفه ای، رویکرد حرفه ای، ارتباط، همدلی و احترام بوده است. در گروه مداخله در هر پنج حیطه رفتار مراقبتی بعد از اجرای برنامه آموزشی افزایش میانگین (p=.0001). در گروه کنترل درک بیماران نسبت به رفتار مراقبتی دریافت شده دانشجویان در طی مطالعه، پسرفت داشته است اما با این وجود ازنظر آماری معنی دار نبوده است (p=.83).
    بحث و نتیجه گیری
    درک بیماران از مراقبت های دریافت شده دانشجویان پرستاری در محیط های بالینی، می تواند در توسعه آموزش های علمی و عملی آنان نقش مهمی داشته باشد.
    کلیدواژگان: رفتار مراقبتی، برنامه آموزشی، رفتار مراقبتی، دانشجویان پرستاری، درک بیماران از مراقبت
  • مهران سلیمانی، محمد حافظ نیا، ساره مسعودی، مهناز مرادی قره قشلاقی، شاهین اردوبادی صفحات 371-379
    پیش زمینه و هدف
    اختلال خوردن ازجمله اختلال های آسیب شناختی است که تاثیر بسزایی بر عملکرد روان شناختی و جسمانی نوجوانان و جوانان داشته و امروزه به عنوان یکی از مشکلات جدی سلامت مورد توجه متخصصان قرار گرفته است. ازآنجایی که در سال های اخیر میزان شیوع اختلال های خوردن در میان دختران نوجوان افزایش چشمگیری داشته است، مطالعه حاضر به بررسی و مقایسه ابعاد آسیب شناسی روانی، سبک زندگی و عملکرد خانواده دانش آموزان دختر مبتلا به اختلال خوردن و دانش آموزان غیر مبتلا به آن پرداخته است.
    مواد و روش ها
    مطالعه اخیر از نوع توصیفی و جامعه آماری آن دربرگیرنده کلیه دانش آموزان دختر پیش دانشگاهی فاطمه الزهرا بودند که 200 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و نهایتا 60 نفر از آن ها که دارای معیارهای ورودی بودند موردبررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه چک لیست روانی (SCL-90)، پرسش نامه سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت HPLPII و مقیاس عملکرد خانواده بلوم (FFS ) استفاده شد. همچنین به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-16 و آزمون آماری تحلیل واریانس چندگانه (مانوا) و آزمون T مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصله در این مطالعه نشان داد که بین میانگین نمرات ابعاد آسیب شناسی و روانی، سبک زندگی و عملکرد دانش آموزان مبتلا به اختلال خوردن و سالم تفاوت وجود دارد (P<0/001).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که در اختلال خوردن، ابعاد آسیب شناسی روانی، سبک زندگی و عملکرد خانواده دانش آموزان نقش تعیین کننده دارد و توصیه می شود در درمان این بیماری به متغیرهای ذکرشده اهمیت داده شود.
    کلیدواژگان: ابعاد آسیب شناسی روانی، سبک زندگی، عملکرد خانواده، دانش آموزان، اختلال خوردن
  • نادر آقاخانی، مهدی ترابی، وحید علی نژاد، آنیرودا برومند، علیرضا نیکونژاد* صفحات 380-388
    پیش زمینه و هدف
    بیماری دیابت یکی از معضلات مهم بهداشتی درمانی جامعه جهانی است که گاه می تواند منجر به گانگرن و حتی قطع عضو و تحمیل بار مالی، روانی و کاهش کیفیت زندگی در سراسر عمر بیمار شود. از سوی دیگر تاثیر آموزش به بیمار توسط پرستار بر کیفیت زندگی بیماران دچار بیماری های مزمن به عنوان یکی از نقش های پرستار مورد تاکید قرار گرفته است. مطالعه حاضر باهدف مقایسه اثرات آموزش بر کیفیت زندگی در بیماران دچار پای دیابتی در بیمارستان های آموزشی شهر ارومیه در سال 1394 انجام شد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه نیمه تجربی طی دو مرحله قبل و بعد از آموزش بر روی 136 بیمار دیابتی که به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تخصیص داده شدند انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی خاص بیماران دارای زخم پای دیابتی (DFS) بود که قبل از مداخله، به صورت مصاحبه حضوری تکمیل گردید و بعد از تعیین نیازهای آموزشی، یک برنامه آموزشی برای گروه مداخله انجام شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS18 با استفاده از آمار توصیفی و آزمون زوجی و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    72 در صد از افراد شرکت کننده را مردان و 28 درصد از افراد را زنان تشکیل می دادند و میانگین سنی این افراد 58/53 سال بود. در بررسی ارتباط کیفیت زندگی با متغیرهای موردبررسی، ارتباط معنی داری بین متغیر سن، جنس، وضعیت مالی، سطح تحصیلات، وضعیت تاهل و کیفیت زندگی هر دو گروه موردبررسی یافت شد. همچنین بررسی میانگین و انحراف معیار دو گروه آزمون و کنترل نشان داد که پس از آموزش میانگین کیفیت زندگی گروه کنترل در ابعاد مختلف پایین تر از گروه آزمون و تاثیر آموزش بر کیفیت زندگی در بیماران دچار پای دیابتی معنی دار می باشد (05/0< p).
    بحث و نتیجه گیری
    ارائه آموزش های مناسب در زمینه پیشگیری از عوارض و تاخیر در بهبود و درمان پای دیابتی از طریق بالاتر بردن سطح آگاهی مددجویان می تواند سبب افزایش کیفیت زندگی در بیماران دچار پای دیابتی گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، آموزش، پای دیابتی
|
  • Rahim Baghaei, Davood Rasouli, Aram Feizi Pages 291-299
    Background and Aims
    One of the common methods of student assessment tests is using multiple choice and four-choice tests. The aim of this study was to observe the parameters of nursing student’s summative multiple-choice exams in the Urmia University of Medical Sciences in 2014.
    Materials and Methods
    This descriptive cross-sectional study was carried out on a sample of 705final exam multiple-choice questions at the Faculty of Nursing and Midwifery in 2014-15. All questions evaluated in three levels of Bloom's Taxonomy; one (knowledge and understanding), two (Application and Analysis), and three (synthesis and evaluation). Formulas were used to calculate the indices of questions difficulty coefficient and discrimination coefficient. The structure of tests was analyzed by using the Mailman multiple-choice checklist.
    Results
    Out of 705 questions which were examined in this study, the majority belonged to the Department of Medical-Surgical. Most questions (84/6 percent) had one taxonomy level. Considering difficulty index, most of the questions (332 items) were very difficult, and among the studied subjects, Medical-Surgical 3 was the most difficult (61/42 percent) and obstetric nursing (2) was the least difficult (10 percent). Related to the discrimination index, majority of questions had average discrimination coefficient (29/36 percent) and among the subjects studied mental illnesses nursing (1) had the best coefficient. Most questions (1.84 per cent) had appropriate structure.
    Conclusion
    This study showed that based on Bloom's Taxonomy, difficulty coefficient and discrimination coefficient wasn’t in good condition in the Nursing Faculty of Urmia University of Medical Sciences, and it requires further planning by Medical Education Development Center.
    Keywords: Multiple choice tests, Taxonomy, Mailman checklist, Nursing education, Difficulty index, Discrimination coefficient
  • Hamid Moghaddasi, Reza Rabiei, Eslam Nazemi, Sholeh Bigdeli, Hassan Ebrahimpour Sadagheyani* Pages 300-312
    Background and Aims
    In the age of information and knowledge, the necessity of using virtual reality techniques for teaching nursing knowledge and skills, considering the sensitive tasks of nurses, is not hidden from anyone. Simulation-based educational software with high realism and quality are notable strategies to limit the risks of nursing education based on traditional method that can improve patient safety and reduce medical errors. The present study aimed at analyzing the role of models, approaches and learning theories in the design and production of educational software based on virtual reality techniques and simulation in nursing.
    Materials and Methods
    For the purpose of the present systematic review, all articles which were published from 2000 to 2015, which were related to educational software based on virtual reality in nursing both in English and Farsi were analyzed. To search for the study, databases such as SID, CINAHL, PubMed, Web of Science, EBSCO Host, Irandoc, Iranmedex, Google Scholar and relevant journals were used by using key words including education, nursing, theories of learning, software, simulation-based, computer-based, virtual reality techniques, models and their combinations. Several steps were taken for selecting and analyzing the full text of these studies. And, the articles which qualitatively met the inclusion criteria were assessed by using the relevant checklists.
    Results
    Of the 850 articles that were related to the use of educational software based on virtual reality techniques and simulation in nursing, 12 articles which were directly related to the purpose of the study were chosen for further analysis. Of the 12 articles, four articles considered learning as a cognitive phenomenon. Five articles had used Jefferies simulation model and principles of learning theories.
    Conclusion
    The study concludes that the educational centers for training skilled nurses need the educational software based on virtual reality techniques as an educational tool, it seems necessary to direct the purposes of simulators toward learning based on professional competence paradigm with the use of simulation models and learning theories.
    Keywords: Virtual Reality Techniques, Computer, Based, education, model, nursing, software, simulation, based, theories of learning
  • Sarieh Sheikh Mohammadi Dizaji, Moloud Radfar, Hamid Reza Khalkhali, Mahmonir Haghighi Pages 313-324
    Background and Aims
    Although Electroconvulsive Therapy is one of effective and fast therapeutic methods, but its cognitive adverse effects often cause patients to reject it, thus, it can limit its widespread use. This study assessed the effect of supportive-educative nursing interventions on cognitive status of patients treated with Electroconvulsive Therapy, at Razi Psychiatric Hospital, Urmia, Iran.
    Material and
    Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 102 inpatients (N=102) who had been receiving electroconvulsive therapy. The patients were selected through the convenience sampling and randomly assigned to intervention (N=51) and control (N=51) groups. Interventions consisted of two parts, educational and supportive. These interventions started right after the patients and their psychiatrist’s agreement on treatment, and it continued after the 6th session. Demographic questionnaire and Mini Mental Status Exam (MMSE) were used to collect the data. Cognitive statuses of the patients were examined at 15, 30, 60 minutes and 24 hours after delivering the electric charge in 1st, 3rd and 6th sessions. The data were analyzed via SPSS v.16, using chi-square, t-test and repeated measures test.
    Results
    Cognitive status of the patients in intervention group after 3rd (P=0.045) and 6th (P=0.01) sessions were better compared to the control group, although the results after 1st session did not significantly differ between two groups (P=0.065).
    Conclusion
    Supportive-educative nursing interventions may have some benefits on cognitive status of patients treated with electro convulsive therapy. Nurses could achieve better patient care by reducing cognitive adverse effects via conducting educational and supportive programs.
    Keywords: Supportive interventions, educational interventions, cognitive status, electroconvulsive therapy, psychiatric disorder, nurse
  • Hassan Khordeh Fourosh, Amin Soheili*, Alireza Rahmani, Yousef Mohamadpour, Dr Mir Hossein Mohammadzadeh, Nasser Sheikhi Pages 325-334
    Background and Aims
    Admission to the hospital and waiting for the invasive procedures like coronary angiography is an extraordinary source of anxiety that causes detrimental behavioral and cognitive effects. This study aimed to determine the effect of pre-operative supportive care plan on physiological indicators of patients undergoing coronary angiography in Urmia Seyed-Alshohada university hospital.
    Materials and Methods
    In this experimental study with pretest-posttest design, 124 patients undergoing coronary angiography in Urmia Seyed-Alshohada university hospital who met the inclusion criteria were randomly allocated into two groups as control and experimental. The control group received conventional routine care but the experiment group received interventions based on nursing care plan before angiography in addition to the normal cares. The patients’ anxiety score was measured through Amsterdam Preoperative Anxiety and Information Scale (APAIS), their blood pressure measured by a Richter mercury sphygmomanometer and a Litman stethoscope and their heart rate measured by a digital pulse oximetry (Bitmos-Sat 805 Model). The collected data was analyzed by SPSS v.13 software using descriptive and inferential statistics (independent t-test and Mann-Whitney U test).
    Results
    The results showed that the physiological indicators (anxiety scores, heart rate and blood pressure of patients undergoing coronary angiography) in the experimental group was significantly less than the control group (P
    Conclusion
    It seems that supportive care plan before coronary angiography has considerable clinical advantages and reduces the level of anxiety in patients undergoing coronary angiography significantly. Therefore, it is recommended to apply the holistic nursing developed supportive care plan presented in this study as a key to reduce the level of anxiety in patients undergoing coronary angiography.
    Keywords: Physiological Indicators, Nursing, Supportive Care Plan, Angiography
  • Fatemeh Mogdam Tabrizi*, Shahnaz Zamani Pages 335-342
    Background and Aims
    Among the different periods of life, adolescence is one of the most important and most precious period in everybody's life, and it has got serious concerns which can continue into adulthood. One of those concerns is being healthy. Since adolescence is the best time to target preventive treatment efforts, therefore, the aim of this study was to determine the health concerns of adolescents at the age of 15-18 in Zanjan City.
    Materials and Methods
    In this cross-sectional study, 264 students of 15-18 years old were selected by random cluster. The tool for data collection was a two-part questionnaire containing the person's demographic information and standard health concerns. Data analysis was performed using the spss17software.
    Results
    The mean age of the students participating in the study, was16.29±1.47 years old. The mean score of concern in girl adolescents (52.53 ± 23.5) was more than the boy adolescents (51.25 ±27.97) (p=0.69).
    The mean score of girls concern in different diminution such as disorders and diseases, prevention and control of injuries, social health, communications, emotional health, and the future was more than the ones for the boys. The mean score of boys concern in diminution such as individual health concern, environment, health care services, nutrition, were more than that of the girls, but mean score of future diminution in both groups were significant.
    Conclusion
    Given the importance of the critical period of adolescence, it is essential that the needs and concerns of adolescent's health, especially primary care system get special attention. Preventive and supportive programs for teens are recommended as well.
    Keywords: Youth, health concerns, adolescent health
  • Tahereh Bahrami, Dr. Nahid Rejeh*, Dr. Majideh Heravi Karimooi, Seyyed Davood Tadrisi, Dr. Gholamreza Amin Pages 343-351
    Background and Aims
    Fatigue is one of the fundamental problems of elderly patients with heart disease. Due to the number of drugs in elderly patients with heart disease, the use of complementary treatments to control their fatigue is growing. This study was designed by the aim of determining the effect of aromatherapy massage on fatigue and hemodynamic parameters in elderly women with acute coronary syndrome.
    Materials and Methods
    In this randomized clinical trial, 62 elderly women with acute coronary syndrome admitted to the CCU of Mostafa Khomeini hospital (2015) were randomly allocated into case and control groups. The study group received 20 minutes reflexology massage with lavender essential oil. The control group received routine care. For analyzing the data, U man Whitney, and t- test were performed by using the SPSS16.
    Results
    U man Whitney test showed that the difference between the experimental and control groups was significant different (p
    Conclusion
    Aromatherapy massage had positive effects on reducing fatigue in elderly women with acute coronary syndrome and probably effective in reducing fatigue; Also, due to changes in the acceptable changes hemodynamic parameters, aromatherapy massage is recommended as a non-pharmacological intervention is.
    Keywords: fatigue, acute coronary syndrome, hemodynamic factors, aromatherapy massage
  • Lida Poursafa*, Hosein Bornaii Pages 352-360
    Background and Aims
    Nursing students are effective categories in public health, and their academic self-efficacy and general health can lead to the increasing of their adaptation in accepting job responsibility. This study is concerned with investigation of causal relationship between academic self- efficacy and general health with mediating role of achievement goals in nursing students.
    Materials and Methods
    75 nursing students in Shiraz Nursing and Midwifery College were selected randomly. Questionnaires of Owen and Froman academic self-efficacy, Midgely, et al., goal orientation, and Goldberg general health questionnaires were used to collect the data. AMOS and SPSS soft wares were used to analyze the data.
    Results
    Model fit indexes indicated that proposed model is fit for data (RAMSEA=0/043, GFI=0/98, NFI= 0/97, AGFI= 0/91). Also, direct effect of academic self- efficacy on general health was significant (Beta= 0/41, P
    Conclusion
    Academic self- efficacy influences on general health both directly and via mastery, approaching, and avoidance goals. So creating an academic self- efficacy in nursing students can increase their internal motivation and sense of competence.
    Keywords: Self, efficacy, Academic, Goals, Achievement, Students, Nursing
  • Saeedeh Elhami*, Khadijeh Moradbeigi, Hojat Zareh Hoshyari Khah, Nasim Hatefi Moadab, Dr Bahman Cheraghian, Zeinab Sharifi Pages 361-370
    Background and Aims
    Caring as a multidimensional concept can be occurred according to teaching main values. This study was performed to assess the effect of caring behavior educational program on patient’s perception of caring.
    Materials and Methods
    This was a semi-experimental and educational trial that was performed on junior nursing students (n=55) in Abadan School of Medical Sciences in 2014. The participants were divided into two groups of case (n=29) and control (n=26) randomly. The caring behavior educational program was conducted for case group during medical surgical clinical course, but the control group doesn’t receive any educational plan. After two days, 3 patients were assigned for each student, and the patient perception during continuing care for two days was assessed with CBM tool before and after the study for the two groups. The collected data was analyzed with SPSS-21.
    Results
    There was a mean rising in 5 scope of caring behavior in case group after the study (p=0/0001). In control group, the patient perception of caring behavior plan that provided by the students, was decreased, but it was not significant statically (p=0/83).
    Conclusion
    The patient perception of received nursing care that providing by the students in clinical environment can play an important role in scientific and clinical education development.
    Keywords: Educational program, caring behavior, nursing student, patient perception of care
  • Mehran Soleimani, Mohammad Hafeznia, Sareh Masodi, Mahnaz Moradi, Shahin Ordobadi Pages 371-379
    Background and Aims
    In recent years the prevalence of eating disorders in adolescents has increased Psychopathology of eating disorders, including disorders that have a significant effect on the physical and psychological functioning of adolescents and youth. The current tries to study the dimensions of psychopathology, life style and family functioning of students with eating disorders and health.
    Materials and Methods
    The study was comparative one. All the population of Fatemeh high school was selected by simple random sampling method, firstly 200 and finally 60 of them were selected. They were divided into two groups of patients (n=60) and the control group (n=60). Data were collected by using the questionnaires of mental checklist (SCL-90), health promoting lifestyle, and HPLPII and Family Functioning Scale. To analyze the data, SPSS-16 software by using multiple variances (MANOVA) and Independent T-test was applied.
    Results
    The results showed that there is a difference (P
    Conclusion
    It seems that aspects of eating disorder psychopathology, life style and family functioning on the students have a moderating role.
    Keywords: Dimensions of psychopathology, lifestyle, family practice, students eating disorders
  • Nader Aghakhani, Mehdi Torabi, Vahid Alinejad, Aniroda Broomand, Alireza Nikoonejad* Pages 380-388
    Background and Aims
    Diabetes is one of the health problems in the world with many complications like diabetic foot that can be resulted in gangrene and amputation, and it creates economic, and psychological problems which can reduce the quality of life. On the other hand, the effects of patient education as one of the nurses’ duties are emphasized. Therefore, the present study is carried out to compare the effects of patient education on life quality of life in the patients with diabetic foot ulcer in 2015.
    Materials and Methods
    This semi experienced cross-sectional study was carried out to study the quality of life in 136 patients with diabetic foot ulcer. In this study, simple sampling was used. The instrument for data gathering was diabetic foot scale questionnaire which is used for evaluation of the quality of life of diabetic foot ulcer patients. The experimental group received principled education via face to face and educational notebook. Ultimately, alterations in the quality of life in two groups were evaluated and compared. The data were analyzed through descriptive and ANOVA with using of SPSS software (version 18).
    Results
    Out of 136 patients with diabetic foot ulcer participating in this study, 72% were men and 28% women with the mean age of 53.58 years. The scores obtained in quality of life domains showed that a significant relationship was also found between age, sex, economic condition, level of education, and being married with QOL in both genders. There was a meaningful relationship between the experimental and control groups in the mean scores of some items of quality of life and overall quality of life after intervention (p
    Conclusion
    According to the results of the study and positive impact of education on quality of life of those clients suffering from diabetic foots, the method of patient education can be provided effectively to prevent complications and delay of wound healing and treatment, and it can play a significant role in recovering the quality of life of the patients.
    Keywords: Ulcer, Diabetes Mellitus, Quality of life