فهرست مطالب

علوم و فنون دریایی - سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1394)

مجله علوم و فنون دریایی
سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آرش شکوری*، عبدالصمد دهقان، مریم یزدانی فشتمی صفحات 1-13
    پویایی جمعیت ها در ارتباط با محیط زیست آنها است و ثبات زیستگاه و شرایط محیطی به عنوان عامل موثر در تنوع زیستی و فراوانی موجودات زنده مطرح می باشد. هدف اصلی از این مطالعه ت تنوع زیستی خرچنگ های بستر نرم منطقه جزر و مدی خلیج چابهار می باشد، در طی این پژوهش درصد مواد آلی، رطوبت، دانه بندی رسوب، تراکم، غالبیت، غنای گونه ای و یکنواختی نیز سنجیده شد. بدین منظور نمونه برداری در یک دوره در اردیبهشت 1388 در سه ایستگاه تیس، جزیره خرچنگ و کنارک صورت گرفت. در این بررسی7 گونه از خانواده Ocypodidae مورد شناسایی قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده از شاخص های تنوع در سه ایستگاه، جزیره خرچنگ با 5 گونه و کنارک با 1 گونه، به ترتیب دارای بیشترین و کمترین شاخص غنا و تنوع گونه ای بوده اند. این در صورتی است که مقایسه آماری تفاوت معنی داری از نظر درصد مواد آلی و دانه بندی در بین سه ایستگاه نشان داد، بطوری که بیشترین درصد مواد آلی و کمترین درصد شن در جزیره خرچنگ مشاهده شد.
    کلیدواژگان: خرچنگ، تنوع زیستی، بستر نرم، منطقه جزر و مدی، خلیج چابهار
  • زینب احمدی، حسین ذوالقرنین *، بیتا ارچنگی، ابراهیم رجب زاده صفحات 14-22
    16S rRNA یکی از اجزای بخش بزرگ ریبوزومی می باشد که بوسیله ی ژنوم میتوکندریایی کد می شود و به طور گسترده ای در مطالعات فیلوژنتیکی مربوط به گونه های نزدیک و به خصوص گونه های مربوط به Crassostrea مورد استفاده قرار می گیرد. پلی مورفیسم توالی نوکلئوتیدی مربوط به ژن 16S rRNA ژنوم میتوکندریایی اویستر خلیج فارس (Crassostrea sp.)، در 30 نمونه اویستر جمع آوری شده از بندر امام خمینی مورد بررسی قرار گرفت. واکنش زنجیره ای PCR از طریق یک جفت آغازگر برای تمام نمونه ها انجام و سپس محصولات PCR، توالی یابی اتوماتیک شدند. سپس اطلاعات بدست آمده از طریق برنامه ها و نرم افزارها مورد آنالیز قرار گرفتند. برای ژن مورد بررسی تنها 2 موتاسیون مشاهده شد و تنوع نوکلئوتیدی (Pi) 00061/0 محاسبه گردید. در میان 30 نمونه، تعداد 3 هاپلوتیپ شناسایی شد میانگین تنوع هاپلوتیپی (Hd) 195/0 محاسبه گردید. هاپلوتیپ های بدست آمده از تحقیق حاضر برای اولین بار در بانک ژنی ثبت گردیدند. رسم درخت های فیلوژنی حاصل از داده های توالی یابی ژن مورد نظر هیچ جدائی مشخصی را برای نمونه های مورد مطالعه در بندر امام خمینی فراهم نکرد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تمایز توالی پائینی در جمعیت مورد بررسی در بندر امام خمینی وجود دارد.
    کلیدواژگان: 16S rRNA، Crassostrea sp، آغازگر، واکنش زنجیره ای PCR، توالی یابی
  • حمید اسحق زاده *، سهیل ایگدری، محمدحسن زاده صابر، مهدی مومن نیا، رضا عسگری صفحات 23-34
    بواسطه وجود پلی مورفیسم بین گونه ای در ماهیان خاویاری ناشی از وقوع هیبرید های بین گونه ای طبیعی، دستکاری های انسانی و فرار هیبرید های پرورشی از مراکز تکثیر و پرورش شناسایی آنها مشکل می باشد. از اینرو این مطالعه با هدف بررسی اختلاف شکل سر در بین دو گونه ماهی خاویاری فیل ماهی (Huso huso) و تاسماهی سیبری (Acipenser baeri) و هیبرید های دیپلوئیدی و تریپلوئیدی تولید شده و امکان شناسایی آنها با استفاده از روش ریخت سنجی هندسی به اجرا درآمد. تعداد 30 نمونه از هر گروه نمونه برداری گردید. به منظور استخراج داده های شکل سر در روش ریخت سنجی هندسی، تعداد 9 نقطه لندمارک در نمای جانبی سمت راست سر، 12 نقطه لندمارک در نمای پشتی سر و 13 نقطه لندمارک در نمای شکمی سر تعیین و با استفاده از نرم افزار tpsDig2 بر روی تصاویر دوبعدی نمونه ها قرار داده شد. نتایج حاصل از آنالیزهای CVA/MANOVA داده های شکل پس از GPA نشان داد که تمام گروه های مورد مطالعه در هر 3 نما از نظر شکل تفاوت معنی داری دارند و نمای شکمی قابلیت تفکیک بهتری نسبت به نمای پشتی و جانبی دارد. همچنین نتایج آنالیز خوشه ایو فواصل مهالانوبیس نشان داد که هیبرید دیپلوئیدی نسبت به هیبرید تریپلوئیدی تشابه بیشتری به والد پدری (تاسماهی سیبری) دارند. نتایج نشان داد که روش ریخت سنجی هندسی یک تکنیک بسیار موثر، استاندارد و کم هزینه برای تشخیص گونه ها و هیبریدهای تاسماهیان می باشد.
    کلیدواژگان: فیل ماهی، تاسماهی سیبری، هیبرید، ریخت سنجی هندسی
  • فاطمه شاه علیان *، علیرضا صفاهیه، نگین سلامات، فاطمه موجودی، مصطفی زارع دوست صفحات 35-43
    آلودگی های نفتی در سر تا سر دنیا یکی از موضوعات مهم تحقیقات زیست محیطی می باشند که به دلیل سمیتشان مشکلات بسیاری را ایجاد کرده اند. هیدروکربن های نفتی موجود در خاک های آلوده، رسوبات و آب می تواند تحت تاثیر میکروارگانیسم ها مورد تجزیه قرار گیرند. حذف هیدروکربن ها از محلول های آبی با استفاده از کشت باکتریایی نیز امکان پذیر است. در این پژوهش نیز توانایی حذف آنتراسن از محلول حاوی هیدروکربن مذکور توسط گونه Bacillus pumilus جدا شده از رسوبات نفتی بندر امام خمینی مورد بررسی قرار گرفت. این باکتری با عدم ایجاد هاله در محیط کشت بلاد آگار، عدم پخش نفت معدنی و ایجاد هاله ای با قطر 5/0 سانتی متر بر روی سطح نفت خام به عنوان گونه غیر مولد بیوسورفاکتانت شناسایی گردید. میزان جذب نوری این گونه در نمونه حاوی 30 میلی گرم بر لیتر آنتراسن نهایتا به 086/0 رسید. تجزیه آنتراسن به وسیله دستگاه HPLC نشان داد که پس از 5 روز 833/40 درصد از هیدروکربن مذکور توسط این باکتری از محیط کشت حذف گردید. لذا نتایج نشان می دهد که باکتری جدا شده می تواند در محیط طبیعی نیز احتمالا رفتار مشابهی را نشان دهد و توانایی حذف این آلاینده را از محیط های آلوده خواهد داشت.
    کلیدواژگان: رشد، بیوسورفاکتانت، تجزیه، B، pumilus
  • محمد احمدی*، باقر مجازی امیری، اصغر عبدلی صفحات 44-52
    برای مطالعه ی تفاوت های فیزیولوژیک تولیدمثلی مولدین مهاجر پاییزه و بهاره دهان گرد خزری (Caspiomyzon wagneri) رودخانه ی شیرود در حوزه ی جنوبی دریای خزر، 15 و 16 عدد ماهی مولد به ترتیب در پاییز و بهار صید گردید. پس از نمونه برداری از بافت گناد و سپس خون گیری بافت شناسی گنادها به روش معمولی و رنگ آمیزی هماتوکسیلن-ائوزین انجام و اندازه گیری هورمون های سرم با استفاده از روش ELISA انجام پذیرفت. بررسی های بافت شناسی نشان از آن داشت که در کل، ماهیان صید-شده در دو فصل پاییز و بهار در مرحله ی نهایی رسیدگی جنسی بوده اما هنوز تخمریزی و یا اسپرم ریزی انجام نداده اند. سطوح غلظت هورمون های تستوسترون، β17- استرادیول و پروژسترون دهان گردان مهاجر نر از ماده های مهاجر در دو فصل بالاتر بوده است؛ در بهار سطح هورمون پروژسترون ماده ها بیشتر از نرها است. غلظت هورمون تستوسترون نرها و ماده ها پاییزه و بهاره با هم متفاوت نبود. غلظت هورمون β17-استرادیول ماده ها در فصل بهار شبیه به نرها است. ولی سطح هورمون β17-استرادیول نر های پاییزه بالاتر از ماده های پاییزه است. غلظت هورمون پروژسترن نرها و ماده ها در هر دو فصل متفاوت است. درکل، نتایج نشان دهنده ی آمادگی هر دو دسته ماهیان مهاجر پائیزه و بهاره جهت تولید مثل است.
    کلیدواژگان: دهان گرد خزری، استروئید های جنسی، بافت شناسی گناد، مهاجرت
  • سید احمد رضا هاشمی*، غلامرضا اسکندری صفحات 53-63
    پویایی جمعیت و ارزیابی ارزیابی ذخیره حلوا سفید (Pumpus argenteus) با جمع آوری اطلاعات از دومنطقه تخلیه صید در سواحل استان خوزستان شامل هندیجان وآبادان تخمین زده شد. دراین پروژه یک ساله (از فروردین تا اسفند سال 1389) در مجموع بیش از دو هزار و چهارصد ماهی در ایستگاه های مذبور بیومتری گردید . شاخصهای رشد و مرگ ومیر به ترتیب طول بی نهایت cm 5/34 =L∞ ، ضریب رشد (yr-1) 56/0=K ، زمان طول صفر 32/0 -to= ، مرگ ومیر طبیعی (yr-1)07/1= M ، مرگ ومیر صیادی ( yr-1) 99/1=F، مرگ ومیر کل ( yr-1) 06/3=Z و ضریب بهره برداری (yr-1) 65/0 E= محاسبه شد . با کمک روش تحلیلی 019/0 = Y''/R ،10/0 B''/R = ، نرخ بهره برداری 61/0 U= ، میزان حداکثر محصول پایدار برحسب تن 440 MSY= و میزان حداکثر برداشت ثابت برحسب تن 290 MCY= برای ذخیره ماهی حلوا سفید برآورد گردید . این تحقیق نشان می دهد که میزان برداشت سالانه از ذخیره ماهی حلوا سفید به بیش از حداکثر میزان خود رسیده و جهت کاهش میزان صید و تلاش صیادی بایستی تدابیری اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: حلوا سفید (Pumpus argenteus)، استان خوزستان، پویایی جمعیت
  • بهرام فلاحتکار* صفحات 64-71
    در این مطالعه، سطوح مختلف ویتامین C بر عملکرد تفریخ و بازماندگی ناپلیوس های حاصله در دماهای مختلف مورد بررسی و سنجش قرار گرفت. آزمایش اول به منظور بررسی اثر مقادیر مختلف (صفر، 500، ppm1000) ویتامین C از نوع ال-آسکوربیل-2-پلی فسفات بر درصد تفریخ سیست آرتمیای دریاچه مهارلو در 6 تکرار صورت گرفت. نتایج این آزمایش نشان داد مقادیر مختلف ویتامین C بر درصد تفریخ آرتمیا اثر معنی دار دارد. آزمایش دوم به منظور بررسی تاثیر دماهای مختلف (1، 4، C ̊16) بر درصد بازماندگی ناپلی های آرتمیای حاصل از تفریخ سیست های آزمایش اول انجام شد. در این بخش مقادیر مختلف ویتامین C آزمایش اول را با 6 تکرار در سه دمای مختلف به مدت 48 ساعت قرار داده، سپس درصد بازماندگی ناپلی ها بدست آورده شد. نتایج آزمایش دوم نشان داد که اثر متقابل مقدار ویتامین C و درجه حرارت همچنین اثر مقادیر مختلف ویتامین C بر درصد بازماندگی ناپلی های آرتمیا معنی دار نبود. اثر دماهای مختلف 1، 4، C ̊16 بر درصد بازماندگی ناپلی ها معنی دار بود و درصد بازماندگی ناپلی آرتمیا در دمای C ̊16 بیش از دماهای 1 و C ̊4 بود.
    کلیدواژگان: ویتامین C، درجه حرارت، تفریخ، بازماندگی، آرتمیای دریاچه مهارلو
  • نیما شهنی کرم زاده *، سید حبیب موسوس جهرمی موسوی جهرمی، محمد محمودیان شوشتری، محمود شفاعی بجستان صفحات 72-85
    یکی از موارد مهم و حائز اهمیت در علوم مهندسی آب لزوم حفاظت از سواحل می باشد. سواحل جریانها به واسطه مکانیزم حرکت سیال همواره در معرض تغییرات فراوان هستند که این تغییرات در قوس سواحل بسیار شدیدتر می باشد. از جمله روش های متداول کنترل فرسایش سواحل در قوس استفاده از آبشکن می باشد اما مسئله مهمی که وجود دارد حفاظت از آبشکن می باشد که در این خصوص تحقیقات زیادی صورت نپذیرفته است. تحقیق حاضر با نظر به کاربرد بسیار زیاد آبشکن جهت محافظت سواحل بخصوص در قوس ها و لزوم محافظت از این سازه صورت پذیرفت. در این تحقیق، به بررسی اثر زاویه دماغه آبشکن T، بر روی پایداری ریپ رپ ها مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور دستیابی به اهداف تحقیق، از سه طول مختلف دماغه آبشکن معادل 50، 75 و 100 درصد طول بدنه (جان) آبشکن و سه قطر ریپ رپ معادل 51/1 سانتی متر، 12/1 سانتی متر و 72/0سانتی متر، استفاده شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که در کلیه موارد مورد آزمایش. افزایش در زاویه قرارگیری دماغه آبشکن موجب کاهش عدد فرود جریان، عدد فرود دنسیمتریک رسوب در لحظه شکست ریپ رپ و در نتیجه کاهش پایداری ریپ رپ می گردد.
    کلیدواژگان: آبشکن T شکل، پایداری ریپ رپ، قوس 90 درجه، فرسایش سواحل
  • دارا میرزاباقری*، سید محمد باقر نبوی، علیرضا مهوری، کامبیز کرمی صفحات 86-100
    توصیف کلی از الگوهای پراکنش دوکفه ای های سواحل صخره ای در طول کل سواحل جزیره هرمز، زمینه را برای مقایسه الگوهای پراکنش این موجودات بین جزرومدی فراهم می کند. در راستای آزمودن تنوع در فراوانی و پراکنش گونه ها از ناحیه فراساحلی تا فروساحلی منطقه بین جزرومدی در طول کل سواحل صخره ای جزیره هرمز، سه منطقه اصلی از تابستان 1384 تا بهار 1385 مطالعه شد (غرب، جنوب، جنوب شرق) و 3 ترانسکت در هر منطقه درنظر گرفته شد. در هر یک از 9 ترانسکت ساحل سطح بندی شده و یک توصیف کیفی انجام شد. وی‍ژگی اختصاصی ناحیه فراساحلی حضور Saccostrea cucullata بوده، همچنین در ناحیه میان ساحلی اساساSaccostrea cucullata غالب بود. الگوهای پراکنش مشاهده شده در ناحیه فروساحلی شباهتی بین سواحل صخره ای جزیره هرمز نشان نداد. همچنین اطلاعات مهمی درباره فراوانی و پراکنش دوکفه ای ها به صورت فصلی در سواحل صخره ای جزیره هرمز بدست آمد. بر اساس این نتایج میزان فراوانی دوکفه ای ها در فصل تابستان نسبت به فصل زمستان افزایش نشان داد.
    کلیدواژگان: الگوهای پراکنش، دوکفه ای ها، سواحل صخره ای، جزیره هرمز
|
  • Arash Shakoori*, Abdolsamad Dehghan Pages 1-13
    The population dynamics depend on their environment and habitat stability and environmental conditions are the main element effecting biodiversity and richness. The main objective of this study is assessment of biodiversity of intertidal crabs in chabahar bay. During this research TOM, Moisture, Density, Dominance, Richness and Evenness have measured. For this purpose, Sampling were carried out at 3 stations, Tiss, Jazireh Kharchang and Konarak, in one period in July 2009. Totally, 7 species recorded, belonged to the family Ocypodidae. The results of biodiversity indice's in 3 Stations have been shown which Jazireh Kharchang with 5 species and Konarak with 1 species have the highest and lowest diversity, respectively. Whereas, The Percentage of TOM and Grain Size showed significant differences between the 3 Stations, while the highest TOM and lowest sand Percentages observed in Jazireh Kharchang.
    Keywords: Crab, Biodiversity, Soft Substrate, Intertidal zone, Chabahar Bay
  • Zeynab Ahmadi, Hossein Zolgharein *, Bita Archangi, Ebrahim Rajabzade Pages 14-22
    16S rRNA is one of the components of the ribosome and widely used in phylogenetic studies of closely related species and especially related species Crassostrea. Nucleotide sequence polymorphism associated with 16S rRNA gene of mitochondrial genome of Persian Gulf Oyster (Crassostrea sp.), examined in 30 samples collected from Badar-e Emam Khomeini oysters. Through a primer PCR chain reaction was performed for all samples and product of PCR were Automated sequencing. Then the data obtained were analyzed by the programs and software. For the gene studied only there was 2 mutation and Nucleotide diversity (Pi) 0.00061 calculated. Among the 30 samples, 3 haplotypes were detected and average haplotype diversity (Hd) 0.195 were calculated. The haplotypes obtained in this study were first registered in the gene bank. Phylogeny trees drived from 16S rRNA gene sequencing showed no clear separation of the samples in the Bandar-e Imam Khomeini region. The results of this study showed that there is low sequence differentiation in the study population in Bandar-e Imam Khomeini.
    Keywords: 16S rRNA, Crassostrea, Primer, PCR chain reaction, sequencing
  • Hamid Eshagh Zadeh* Pages 23-34
    Polymorphism between the species of sturgeons due to natural hybridization, human manipulations and escaping hybrids from farms makes difficult their identification. Hence, this research was conducted to study the head shape differences between the Great beluga (Huso huso), Sibrean sturgeon (Acipenser baerii) and their diploid and triploid hybrids (male Siberian sturgeon × female Beluga) using geometric morphometric technique. In total 120 specimens (30 specimens from each group) were sampled. Nine, twelve and thirteen landmark points were digitized on 2D images of the lateral, dorsal and ventral views of their head, respectively, using TpsDig2. Landmark data after GPA, analyzed using CVA and MANOVA. The results showed significant differences among studied groups in the terms of head shapes in all three views (P
    Keywords: Beluga sturgeon, Siberian sturgeon, Hybrid, Geometric morphometrics
  • Fatemeh Shahaliyan*, Alireza Safahieh, Negin Salamat, Fatemeh Mojodi, Mostafa Zaredoost Pages 35-43
    Due to their toxicities, oil pollutions and its derivatives such as anthracene are one of the most important issues of environmental researches all over the world. Oil hydrocarbons in contaminated soils, sediments and water can be degraded by microorganisms. Removal of hydrocarbons from aqueous solutions is also possible using cultured bacteria. In this study, the anthracene bioremediation by Bacillus pumilus isolated from oil sediments of Imam Khomeini port, was investigated. This bacterium made no clear halo on blood agar medium and couldn’t disperse the mineral oil but created a halo with a diameter of 0.5 cm on the surface of crude oil. As a result, the bacterium was detected as a non-producing biosurfactant species. The optical density of this species in the sample containing 30 mg/l of anthracene finally reached to 0.086. Measurement of anthracene degradation by HPLC showed that %40.833 of mentioned hydrocarbon was removed after 5 days. Therefore, the results indicate that the isolated bacterium can probably behave the same in the natural environment and could have the potential in bioremediation of this pollutant from environments.
    Keywords: Growth, Biosurfactant, Biodegradation, B. pumilus
  • Mohammad Ahmadi* Pages 44-52
    For study the reproductive physiological differences between fall and spring migrants of Caspian Lamprey (Caspiomyzon wagneri) in the south of Caspian Sea, Shirood River. 15 & 16 fish in autumn and spring were collected. Hormone measured by ELIZA method, and for histological study conventional method and Hematoxilin-eosin staining was performed. In the both spring and autumn season Fishes are in the final reproductive stage, based on Histological studies of gonads, but did not spawning yet. Concentration of testosterone, 17β-estradiol and progesterone hormones of males, in both season, are higher than females, with an exception. Progesterone of females in spring higher than males. Testosterone of males and females is not different between autumn and spring. 17β-estradiol concentrations of females are similar in to two seasons but in autumn males had higher concentrations of 17β-estradiol. Progesterone of males and females was different in both seasons. Generally, the results indicated some reproduction signs of Caspian Lamprey in both fall and spring season.
    Keywords: Caspian Lamprey, Sex steroids, Histology of gonads, migration
  • Ahmadreza Hashemi*, Gholamreza Eskandari Pages 53-63
    The present study was carried out in two Station in Costal of the Khuzestan province (including Abadan, and Hendizan) using the commercial catch data. This project one year during 2007-2008, in addition over 2300fish caught was biometry. The growth and mortality parameters of Silver pomfert, infinity length, L∞: 35.5., growth curvature, K: 0.56., length in zero time, t0: - 0.32., total mortality, Z: 3.06., natural mortality, M: 1.07., fishing mortality, F: 1.99 and Exploitation ratio, E: 0.65 respectively were estimated. By used analysis method, Y'/R = 0.019, B'/R=0.10, Exploitation rate, U: 0.61, MSY= 440 T and MCY=290 T were estimated respectively. Result in this study showed exploitation ratio the Silver pomfert stock is over fishing and decrease exploitation ratio proposed.
    Keywords: Pumpus argenteus, Khuzestan province, population dynamic
  • Bahram Felahatkar* Pages 64-71
    In this study, different levels of vitamin C (L-ascorbyl-2-polyphosphate) on the hatching efficiency and obtained Artemia nauplii survival were examined at different temperatures. In the first experiment, the effect of different amounts of vitamin C (0, 500, 1000 ppm) on hatching percentage of the Maharloo Lake Artemia cyst was examined with 6 replicates. Results of the first experiment showed that different amounts of vitamin C had no significant effect on hatching percentage. In the second experiment, the effect of different temperatures on the percentage of survival of Artemia nauplii was studied. In this experiment, obtained nauplii from first experiment were put in 3 different temperatures (1, 4, 16 ºC) with 6 replicates for 48 hours, then percentage of survival of Artemia nauplii accounted. Result of the second experiment showed that interaction of vitamin C and different temperatures had no significant on the survival rate of Artemia nauplii. Different amounts of vitamin C (0, 500, 1000 ppm) had no significant difference on the percentage of survival of the Artemia nauplii, but different temperatures had significant effect on survival rate. Results of these experiments showed that increase of the amount of vitamin C had significant difference on hatching percentage of the Maharloo Artemia cyst, no significant effect on survival rate of Artemia nauplii. Also it is found that survival rate of Artemia nauplii in 16 ºC temperatures was more than 1 and 4 ºC temperatures.
    Keywords: Vitamin C, Temperature, Hatching, Survival, Maharloo Lake Artemia
  • Niam Shehni Karamzadeh*, Seied Habib Mosavi Jahromi, Mohammad Mahmodian Shoshtari, Mahmod Shafaie Bajestan Pages 72-85
    One of the most important topics in river engineering is protection of banks. Because of change in flow characeristics the banks of rivers will be remove that it is very sever. Use of spur dikes is one of the common methods for protection of banks but there is a problem in this field that is protection of spur dikes which there isnt many reserch about its. Because the spur dikes are very useful in the bends therefore this research carried out in the 90 degree bends. In this resech the goal is investigation of the of spurdikes angel on stability if riprap. For achievement of this goal use three length of nose of spur dike ( 50%,75% and 100% of body length of spur dike) and three diameter of rip rap(1.51cm,1.12cm,0.72cm). the results showed that in all of the experiments increase in angel of nose cause decrese in froude number of flow, densimetric froud number of sediment in failure of riprap and then decrese of riprap stability.
    Keywords: T shape spur dikes, riprap stability, 90 degree bend, bank scour
  • Dara Mirzabagheri* Pages 86-100
    A general description of distribution patterns of rocky shore bivalvia along the whole Hormuz Island coasts is given to provide the context for comparisons of distribution patterns of this intertidal organisms. In order to test if there was any variation in species distribution and abundance from upper to lower intertidal zone (littoral zone) along the entire rocky shores of the Hormuz Island, three main regions were studied from summer 2005 to spring 2006 (west , south and south-eastern) and 3 transects were sampled in each region. At each of the 9 transects the shore was levelled and a general qualitative description was made. Upper zone characterized by the presence of Saccostrea cucullata. Midlittoral zone was essentially dominated by Saccostrea cucullata. The distribution patterns observed on the lower zone didn’t show a similarity between rocky shores located in the Hormuz Island. It has also given important information on abundance and distribution of bivalvia that revealed seasonal distribution in rocky shores of the Hormuz Island. According to this results abundance of bivalvia was markedly higher in summer compared to winter.
    Keywords: Distribution Patterns, Bivalvia, Rocky Shores, Hormuz Island