فهرست مطالب

آموزه های حقوق کیفری - پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه آموزه های حقوق کیفری
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عباس زراعت، امید متقی اردکانی صفحه 3
    «تعارض ادله اثبات دعوی» واقعه ای است که در اعم اثبات کیفری و حقوقی مجال بروز می یابد؛ با این حال، تحقق آن در اثبات کیفری دربردارنده پیامدهای مخربی است که حساسیت بیشتری برای رفع آن می طلبد. با رجوع به قانون مجازات اسلامی و قواعد رفع تعارض در دانش اصول فقه، اگرچه می توان راهکارهایی کلی از جمله «تخییر»، «تساقط»، «تقدم قانونی» و... برای رفع واقعه مزبور ارائه داد، تطبیق هر راهکار با مصادیق مختلف تعارض ادله اثبات دعوی بر عهده قاضی نهاده شده است. در پژوهش حاضر که به فراخور موضوع با روش توصیفی تحلیلی صورت پذیرفته است، به سبب تفاوت در نظام اثباتی جرایم حدی در مقایسه با سایر جرایم، تمرکز بر مصادیق تعارض ادله اثبات جرایم مستوجب «قصاص»، «دیه» و «تعزیر» قرار گرفته و راهکار مناسب برای هر مصداق مشخص گردیده است. اهمیت پژوهش در این نکته نهفته است که کارآمدی راهکارهای ارائه شده در قانون مجازات اسلامی، منوط به آن است که هر راهکار متناسب با مصداق تعارض رخ داده، انتخاب و اجرا گردد؛ از این رو با بررسی این مهم، در گذر از واقعه تعارض به مدد قاضی کیفری شتافته و به وی در اجرای هرچه بهتر عدالت یاری خواهیم رساند. به عنوان یافته پژوهش، باید اظهار داشت که «نوع جرم»، «نوع دلیل» و «مصداق تعارض» سه مولفه مهم در انتخاب راهکار مناسب برای رفع تعارض هستند که جهت تضمین عدالت، لازم است مورد توجه قاضی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تعارض، ادله کیفری، مصادیق تعارض، راهکار رفع تعارض
  • حسین ناصری مقدم، مرتضی کشاورزی ولدانی صفحه 35
    هرچند در قتل عمد، مجازات قصاص به عنوان اصل ابتدایی در سیاست جزایی اسلام پیش بینی شده است، این مجازات در برخی موارد ساقط می شود. یکی از آن موارد فرضی است که مقتول مدیون باشد و اولیای دم نیز قصاص قاتل را بخواهند. حال این سوٴال مطرح می شود که آیا غرما می توانند مانع استیفای قصاص شوند یا اساسا می توان بدون تضمین حقوق طلبکاران، قاتل را قصاص کرد یا اینکه قصاص قاتل تنها در فرضی است که دیون طلبکاران تادیه یا تضمین شده باشد.
    در این خصوص، قانون مجازات اسلامی از نظر برخی فقهای امامیه پیروی کرده است و بر اساس آن، اولیای دم بدون تضمین یا تادیه دیون مقتول می توانند قاتل را قصاص کنند. از طرف دیگر، برخی فقها مانند امام خمینی در تحریر الوسیله معتقدند نزدیک تر به احتیاط در اینجا این است که بگوییم قصاص ساقط است مگر اینکه اولیای دم تعهد به تادیه و تضمین دیون غرما کنند.
    این نوشتار بر محوریت دیدگاه های فقهی امام خمینی سامان یافته است و پس از بررسی اقوال موافقان و مخالفان، نظریه سقوط قصاص را به دلیل حفظ حقوق طلبکاران و ظاهر روایات باب موجه تر می داند.
    کلیدواژگان: قصاص، سقوط قصاص، مقتول مدیون، دیون، طلبکاران
  • عادل ساریخانی، قاسم اسلامی نیا صفحه 55
    طلیعه حقوق جزای نوین به عنوان یک حقوق انسان مدار با ورود و جذب اصطلاح مسئولیت کیفری، اولین گام برای توجه به شخصیت مجرم بوده است. با وجود اهمیت بنیادین موضوع مسئولیت کیفری در قلمرو سیاست کیفری، رهاورد انسان شناسی دینی، جذب و تلفیق مسئولیت وجدانی در همه فرایندهای حقوق کیفری اعم از جرم انگاری، مسئولیت کیفری و اجرای مجازات هاست.
    به نظر می رسد استفاده حداکثری از ظرفیت سیاست کیفری، با مبانی انسان شناسی دینی که مقتضی کرامت انسانی و لزوم شکوفایی استعداد مهم و حیاتی نظارت بر خویشتن (توسط نیرویی به نام وجدان) بدون عوامل بیرونی است، تعارض جدی دارد. این نوشتار با تعریف و توصیف وجدان و بیان اهمیت، کارکردها و لوازم شکوفایی مسئولیت وجدانی، لزوم تلفیق مسئولیت کیفری با مسئولیت وجدانی را با تاکید بر عناصری از نظام عقیدتی و اخلاقی اسلام اثبات نموده است.
    کلیدواژگان: وجدان، مسئولیت وجدانی، انسان، انسان شناسی، مسئولیت کیفری
  • ابوالحسن شاکری، رضا رضایی صفحه 81
    حضور شاهد در سیستم عدالت کیفری، یکی از جلوه های سیاست جنایی مشارکتی است که در جوامع مردم سالار نمود بیشتری دارد. از این جهت باید شهود به عنوان یکی از کنشگران چرخه عدالت کیفری تحت تدابیر حمایتی قرار گیرند. تدابیر حمایتی تدابیری استثنایی هستند لذا تشخیص احراز شرایط اعمال آن مبتنی بر هر یک از دو ضابطه نوعی یا شخصی با مقام قضایی است. در اعمال تدابیر حمایتی، همواره حقوق متهم اولویت دارد؛ چون وی در معرض محکومیت است. این تدابیر باید از یک طرف مبتنی بر آزادی های فردی و از طرف دیگر مبتنی بر مصالح حکومت باشد که سیاست جنایی ایران در حوزه تقنین متاثر از آن است. راهبرد اساسی از حیث افتراقی سازی سیاست جنایی در بعد تقنین تنظیم قواعد و سازماندهی اقداماتی است که ضمن تشویق شهود به حضور در سیستم عدالت کیفری از تحمیل آسیب به آن ها پیشگیری کند. لذا باید سیاست کیفری افتراقی و دادرسی ویژه ای اعمال شود؛ برای نمونه، ارعاب شاهد به عنوان مجموعه اعمال ارتکابی علیه شاهد، نیازمند جرم انگاری است. با جلب متهم بدون احضار، ارسال مستقیم پرونده به دادگاه و رسیدگی خارج از نوبت اهمیت دارد. در همین راستا، برای جلوگیری از افشای هویت شاهد، تغییر چهره وی در جریان رسیدگی و استفاده از نقاب می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: شاهد، تدابیر حمایتی، سیستم عدالت کیفری، افتراقی سازی سیاست جنایی، دادرسی کیفری ویژه
  • امین زحمتکش، مجتبی جانی پور، مهین سبحانی صفحه 105
    بی تردید، عفو مجرمان بین المللی یکی از عوامل بی کیفری است و دیوان کیفری بین المللی (ICC) به عنوان نهادی که پرچمدار مقابله با فرهنگ بی کیفری و تامین منافع عدالت می باشد، وظیفه خطیری در جلوگیری از فرار مرتکبان نقض های شدید حقوق بشری از مسئولیت کیفری بین المللی با توسل به انواع حربه های مصونیت از مجازات همچون عفو بر عهده دارد. به همین منظور، نوشته پیش رو رویکرد دیوان کیفری بین المللی را در وضعیتی که مرتکبان جرایم بین المللی بعد از محاکمه در یک دادگاه ملی یا بعد از رسیدگی و انجام تحقیقات توسط کمیسیون حقیقت یاب، مورد عفو قرار گیرند و پس از آن به منظور ممانعت از اعمال صلاحیت تکمیلی دیوان و به عنوان یک دفاع به بند «ج» ماده 20 اساسنامه رم در خصوص «قاعده منع محاکمه مجدد» استناد نمایند ، نقد و بررسی می کند. بر اساس برایند این پژوهش، به نظر می رسد استناد ناقضان حقوق بشر برخوردار از عفو یا بخشودگی به «قاعده منع محاکمه مجدد»، مانع از تعقیب و محاکمه آنان از سوی دیوان نمی گردد، هرچند در نهایت اتخاذ تصمیم در این باره در چهارچوب صلاحدید دیوان می باشد.
    کلیدواژگان: دیوان کیفری بین المللی، عفو، جرایم بین المللی، قاعده منع محاکمه مجدد، کمیسیون حقیقت یاب
  • سید حسین حسینی، افشین آذری متین صفحه 135
    بانک ها و موسسات اعتباری، مرکز اصلی مبادلات پولی شناخته می شوند و اتخاذ تدابیر مناسب پیشگیرانه، از ورود پول های کثیف به نظام پولی و بانکی اهمیت به سزا دارد. برای دستیابی به این مهم، لازم است در مرحله اول بانک مرکزی نظارت موثری بر تاسیس بانک ها و موسسات مالی و اجرای مقررات ضد پول شویی داشته باشد. با توجه به جایگزینی بانکداری الکترونیکی به جای بانکداری سنتی و کاغذی، شایسته است سیستم بانکی برای شناسایی تراکنش های بانکی مشکوک به پول شویی، فناوری های پیشگیرانه ای به کار بندد و سامانه های پرداخت مجهز به روش های کنترلی دقیق را در سامانه خدمات بانکی تعبیه نماید. گام بعدی رعایت ضوابط و دستورالعمل های سیستم بانکی برای پیشگیری از جرم پول شویی است؛ مانند ضوابط احراز هویت، طبقه بندی اشخاص، تعیین سطح فعالیت مشتریان بانک، روابط کارگزاری با سایر بانک ها.
    کلیدواژگان: جرم پول شویی، معاملات مشکوک، بانک مرکزی، بانکداری الکترونیکی، پیشگیری
  • فیروز محمودی جانکی، آزاده صادقی صفحه 155
    در این نوشتار، دیدگاه های حقوقی پیرامون رفتار کسانی بررسی می شود که با اعتقادی صادقانه و در عین حال معقول، خطر تهاجم از سوی کسی را احساس می کنند که در واقعیت، این چنین نبوده است و در پی این احساس خطر، اقدام به دفاع از خویش می کنند. وضعیت حقوقی و حکم این نوع دفاع چیست؟ دو دیدگاه به عنوان مهم ترین دیدگاه ها درباره این موضوع وجود دارد. دیدگاه اول، عمل مرتکب را در حوزه علل رافع قرار داده و دیدگاه دوم، عمل وی را دفاع مشروع دانسته است. این موضوع از دیدگاه نظام حقوقی ایران و فقها نیز مورد بررسی قرار گرفته است؛ برخی به مدافع ظاهری امکان دفاع از خویش را می دهند و برخی خیر، ولی نظام حقوقی ایران رویکرد روشنی را در قبال موضوع اتخاذ نکرده است. نتیجه تحقیق این است که دفاع مشروع ظاهری می تواند با وجود برخی شرایط از جمله تقصیر مهاجم ظاهری در به اشتباه انداختن مدافع ظاهری و اعتقاد معقول مدافع ظاهری به وجود خطر، جزء علل موجهه باشد و با وجود برخی شرایط دیگر از جمله عدم تقصیر مهاجم ظاهری در به اشتباه انداختن مدافع ظاهری و اعتقاد معقول مرتکب به وجود خطر، جزء علل رافع مسئولیت کیفری به شمار رود.
    کلیدواژگان: دفاع مشروع، دفاع مشروع ظاهری، علل موجهه، علل رافع، معقولیت، قریب الوقوع بودن خطر، اشتباه
  • روح اللٰه سپهری صفحه 195
    یکی از اصول و قواعد مهم در فرایند دادرسی کیفری، موضوع صلاحیت مراجع قضایی است. این اصل از اصل مهم دیگر، یعنی اصل قانونی بودن دادگاه نشئت می گیرد و جزء قواعد آمره در دادرسی کیفری محسوب می شود، به گونه ای که طرفین دعوی به هیچ وجه نمی توانند مغایر آنچه قانون برای یک دادگاه تعیین صلاحیت نموده، توافق نمایند. این مطلب از موارد تمیز دادرسی کیفری از دادرسی مدنی نیز محسوب می شود. با این حال در آیین دادرسی کیفری و در بحث صلاحیت محلی، مقنن بنا به مقتضیات و موارد خاص، مجوز عدول از قاعده مذکور را به برخی مقامات و در شرایطی خاص و معین اعطا نموده است. این امر به عنوان نقض قاعده صلاحیت محلی، در واقع استثنایی بر قاعده مذکور است. این موضوع در دو نظام دادرسی کیفری ایران و فرانسه مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به ماهیت استثنایی موضوع، توجی هات قوی و محکم جهت رفع صلاحیت از یک مرجع قضایی که مطابق قانون از آن برخوردار است، نیاز است. یکی از مهم ترین این توجی هات، مقوله مراعات نظم و امنیت عمومی است که از سوی هر دو مقنن ایرانی و فرانسوی با تفاوت هایی مطرح گردیده است. در مواردی، سهولت رسیدگی و تسریع در فرایند تحقیقات می تواند توجیه کننده این نقض قاعده باشد. در این پژوهش سعی شده ضمن پرداختن به این توجی هات و مقایسه آن ها در دو نظام حقوقی مذکور، میزان و موارد گرایش هر دو مقنن در تجویز این موضوع استثنایی در فرایند دادرسی کیفری بررسی شود. شناخت و مقایسه این موضوع، نقش مهمی در جهت تضمین حقوق متهم، بزه دیده و جامعه به عنوان بازیگران اصلی فرایند دادرسی کیفری ایفا می کند.
    کلیدواژگان: دادرسی کیفری، صلاحیت محلی، صلاحیت دادگاه، استثنا، نقض، نظم و امنیت عمومی
  • چکیده ها
  • ترجمه: محمد سلامی صفحه 221
|
  • Abbas Zeraat, Omid Mutaqi Ardakani Page 3
    “The conflict of evidences proving disputes (litigations or lawsuits)” is an occurrence which comes in to view in both proving criminal offences and civil offences; yet, its happening in proving criminal offences contains damaging (destructive) consequences which it requires more attention to take away. Although with considering the Islamic Penal Code of Iran and principles resolving conflict in Uṣūl al-fiqh science, it is possible to be presented general solutions to stop this mentioned occurrence (solutions such as option (takhiyr), lapse, the primacy or supremacy of law and etc.). But it is the duty of a judge to accord every of these solutions with the different cases of the conflicting evidences of proving disputes (litigations or lawsuits). The method of this research paper is the descriptive-analytic for its issue. Because of the difference (distinction) in the legal system of the Hadd offences in comparison with other offences, it has concentrated on the cases of the conflict of evidences proving crimes which deserve (require) Qisas, Diya and Ta’zir and a proper solution for every case has been determined by the paper. The importance of this research is that the effectiveness of the presented solutions (which has been determined by the Islamic Penal Code of Iran) depends on selecting and implementing every solution appropriate to the conflicting case which has happened. Therefore, it assists a criminal judge to stop this conflicting happening and help him to execute justice better. As the research finding, it should be stated that types of crime, types of proofs and cases of conflict are three important components for choosing an appropriate solution to end conflicts which they are necessary to be regarded by judges to secure (guarantee) justice.
    Keywords: Conflict, Criminal evidences, The cases of conflict, Solution to stop (remove) conflict
  • Hossein Naseri Muqaddam, Murteza Keshavarzi Veldani Page 35
    Although the Qisas (retaliation) punishment in the intentional murder (killing) has been considered and legislated by the criminal policy of Islam as a basic (primary) principle. This punishment lapses in some cases. One of this cases which it should be thought in the lapse of Qisas or the practice of it is the one when it is supposed the murdered person is debtor and victim’s nearest relatives or awliyāʾ (ÃæáیÇÁ) (legal guardians) demand (ask) for Qisas of the murderer. There is a problem here in this supposition: creditors can stop the right of Qisas or basically in this presumption if it is possible Qisas of murderer without the security (guarantee) for the right of creditors or it is possible when the creditors’ debts are paid or guaranteed or secured. The Islamic penal code of Iran (codified 1392) has followed some of Imāmī jurists (Fuqahā) and has accepted that the victim’s nearest relatives or awliyāʾ (ÃæáیÇÁ) (legal guardians) can demand Qisas (retaliate) without the security (guarantee) or payment (discharging) for debts of the murdered person. From the other side, other Imāmī jurists (Fuqahā) like Imam Khomeini in Tahrir
    al-Wasilah says that it is nearer to precaution (ihtiyat to accept the lapse of Qisas) in this situation unless the victim’s nearest relatives or awliyāʾ (ÃæáیÇÁ) (legal guardians) accept -promise- to pay and guarantee the creditors’ debts. This paper has been focused on the Islamic fiqh attitudes of Imam Khomeini and after the examination of opponents’ and proponent’ sayings, it has resulted that the theory (opinion) of the Lapse of Qisas to protect the rights of the creditors and the apparent (outward aspect) indication of ahadith is more justifiable (legitimate).
    Keywords: Qisas (retaliation), The lapse of Qisas, Indebted murdered person, Debts, Creditors
  • Adel Sarikhani, Ghasem Islaminia Page 55
    The dawn of the modern criminal law (as a man-centered law) with entering and taking drawing) the term “the criminal liability (responsibility)” has embraced the consideration of the perpetrator’s personality in its first step. Despite the fundamental importance of the criminal liability in the realm of the criminal policy, the obtaining of the religious anthropology is drawing (taking) and reconciliation of the conscience liability in all the process of the criminal law including criminalization, the criminal liability and the enforcement and execution of punishments. The maximum use of the capacity of the criminal liability confronts a serious conflict with the principle of the religious anthropology which requires the human dignity and the necessity of the flourishing of the important and vital capacity (potentiality) of observing self (by a force which is called conscience) without the outer factors (agents). This paper research with definition and description of conscience, stating its importance, the conscience functions and the flourishing obligations of the conscience liability has proved the requirement of reconciliation (combination) of the criminal liability with the conscience liability with emphasizing on the elements of the religious and moral system of Islam.
    Keywords: Conscience, The conscience liability, Man, Anthropology, The criminal liability
  • Abul Hasan Shakeri, Reza Rezaii Page 81
    The presence of witness in the criminal justice system is one of the participatory criminal policy manifestations which it shines more in democratic societies. Therefore, witnesses as one of the actors in the criminal justice circle must be under protect programs. These programs should be based on the individual freedoms from one side and from other side; they should be based on the government interests. The criminal policy of Iran in the area of legislation is affected by them. Therefore, from the point of the differential criminal policy and exceptional legal procedure, they include circumstantiality which they put forward suggestions. The intimidation of witnesses as a collection of committed acts or acts of perpetration against witnesses is necessary for criminalization. The exceptional criminal procedure with orders like arrest of defendant without initial arraignment, sending directly the case (file) to the court and investigating out of turn are important. Thus, to prevent the identity of witnesses to be revealed, it is useful for witnesses to be wearied makeup and covered by mask during the investigation process. In the legislative criminal policy, the basic strategy is to regulate rules and organize legal proceedings that meanwhile encouraging (motivating) witnesses to appear before criminal justice system, they prevent damages to witnesses. The protective programs are exceptional and therefore to enforce the stipulations based on both subjective and objective depends on the judicial officials. The considerable point is constantly to protect the rights of the first accused because he is charged for a crime and may be punished and sentenced.
    Keywords: Witness, Protective programs, The criminal justice system, The differential criminal policy, The exceptional criminal procedure
  • Amin Zahmatkesh, Mujtaba Janipoor, Mahin Sobhani Page 105
    Without doubt, the amnesty of the international offenders is one of the factors of impunity and the International Criminal Court (as a permanent organization to confront the culture of impunity and provide the interests of justice) has a crucial responsibility to prevent the Perpetrators for the serious (gross) human-right violations to escape from the international criminal responsibility by using the tools of immunity like amnesty from the punishment. For this important purpose, this note studies and criticizes the approach of the International Criminal Court in a situation that the perpetrators of the international crimes are amnestied after trial in a national court or after national proceedings or after investigation or prosecution by the truth commission and after it, in order to prevent exercising of the complementary jurisdiction of the International Criminal Court and as a defense, they adduce to the Article 20 of the Rome Statute to the double jeopardy rule. According to the research findings, it seems that the proof of the grave human rights abusers who benefit amnesty or pardon for the double jeopardy rule cannot prevent the International Criminal Court to try their prosecution and trial. But at last deciding about it relates to the discretion of the International Criminal Court.
    Keywords: The International Criminal Court (ICC), Amnesty, International crimes, The double jeopardy rule, The truth commission
  • Sayyed Hossein Hosseini, Afshin Azari Matin Page 135
    Banks and credit institutions are known as the principle center for currency transactions. Therefore, adopting the proper preventive strategies (programs) has a vital importance to prevent dirty money to enter the monetary and banking system. The first step to achieve this importance it is necessary the effective supervision of the Central Bank of Iran over the establishment of banks and credit institutions to prevent or hinder ineligible people (who launder money) to establish banking institutions and quasi-banks (quasi-banking institutions) for preparing a safe place for their illegal actions. Also, it is essential the continuous supervision over the all banking functions and actions by the Central Bank of Iran to ensure the implementation (enforcement) of the anti-money laundering regulations in the monetary and banking system. From the other side, the traditional banking has been replaced by the electronic and virtual banking and its main feature is the easy and online tracking and transferring. It is good (proper) that the banking system to recognize the suspicious (doubtful) banking transactions indicating money laundering provides (considers) technical equipment and payment systems which are equipped by the exact controlling methods in the systems of banking services for the technological prevention. The next step is to consider standards governing the banking system to prevent money laundering. According to the law on fighting money laundering (Anti-Money Laundering Law) and its implementing regulations, the standards are the duty of the Supreme Council for fighting against money laundering has codified regulations relating to identification and authentication, categorization of persons, determining customer-level activities, the relationship between brokerage and other banks in the form of the instruction. These regulations have had the preventive approach and its exact implementation by financial institutions has a crucial rule to decrease the scope of the commitment of money laundering.
    Keywords: The crime of money laundering, Doubtful transaction, The Central Bank of Iran, The Electronic Banking (e, banking), Prevention
  • Firouz Mahmoudi Janaki, Azadeh Sadeqi Page 155
    This note studies the legal opinions over the conducts of those who feel the risk of danger from someone with truthful belief and yet reasonable but in reality, it has not been and for this feeling of danger, they defend themselves. What are the legal status and the court judgment about this kind of defense? Generally, there are three opinions about this issue. The first view has placed the behavior of the defendant
    (perpetrator) in the area of the exclusion of criminal responsibility. The second attitude believe it is self-defense. The third outlook has studied the conducts of such perpetrator as an essential element for committing a crime from the point of the establishment or non-establishment of the Mens Rea. This issue has also examined from the point of the legal system of Iran and the fuqahāʾ (Islamic Jurists) of Imāmī Shīʿism. Some of them believe the right of self-defense for the putative defendant and some others do not accept it but the legal system of Iran has not taken a clear approach to this subject. The result of the research indicates that putative self-defense can be counted of justifications (justifying reasons) in some conditions such as the fault of the apparent aggressor to make the apparent defendant mistake and the reasonable belief of the apparent defendant that he is in danger and it could be counted of the exclusion of criminal responsibility in some other conditions such as no fault of the apparent aggressor to make the apparent defendant mistake and the reasonable belief of perpetrator that he is in danger.
    Keywords: Self, defense, The putative of self, defense, Justifying reasons, The exclusion of criminal responsibility, Reasonability, Imminent danger, Mistake
  • Ruhollah Sepehri Page 195
    One of the important principles and rules in the process of the criminal procedure is the issue of jurisdiction. This principle is taken from the other important principle namely the legality of the court and it is considered the part of jus cogens in the criminal procedure. As both sides in dispute cannot enter to an agreement which is contrary to or in conflict with what the law has granted courts jurisdiction. This subject is also considered the cases which differentiates the civil procedure from the criminal procedure. However, in the criminal procedure and the domestic jurisdiction, the legislature has given permission to some authorities (officials) to deviate from the mentioned rule in some exigencies and exceptional cases. In reality, this matter as a breach of the domestic jurisdiction is an exception for the mentioned principle. This issue has been considered by the two criminal procedures of Iran and France. With attention to the exceptional nature of this issue, it is necessary the powerful and stable justifications to take away the jurisdiction which has been defined by the law. One of these justifications is the category of the consideration the public order and security which have been determined by both Iranian and French legislatures with differences. In cases, the facility of investigation and the acceleration in the investigation process can justify this breach of the principle. In this research paper, it has been tried to explore and analyzed the measures and cases of tendency of both legislatures meanwhile propounding these justifications and comparing them two mentioned legal systems. Recognition and comparison of this subject has a crucial rule to secure (guarantee) the rights of accused and victims and society as main actors in the criminal procedure.
    Keywords: The criminal procedure, The domestic jurisdiction, Court's jurisdiction, Exception, Breach or violation, The public order, security