فهرست مطالب

پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی - سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 34، پاییز 1393)

نشریه پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی
سال هجدهم شماره 3 (پیاپی 34، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • فروغ کاظمی صفحات 1-27
    در مقاله حاضر به بررسی شیوه بیان و ویژگی های متنی یکی از کتاب های علمی دانشگاهی از منظر زبان شناسی سازگانی پرداخته شده است.جامعه آماری پژوهش مربوط به کتاب بیوشیمی عمومی (اثر ملک نیا و شهباززاده) است و تحقیق به روش تحلیلی انجام شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در متن کتاب مورد بررسی، ویژگی های متنی به گونه ای است که در جایگاه آغازگر، سازه های متفاوتی برای بیان معانی مختلف به کار رفته است. سازه هایی با نقش های دستوری متفاوت در این جایگاه ظاهر شده و بر معنای بند تاثیر نهاده است. برخی از این آغازگرها که بسامد بالایی (77/52%) دارد، آغازگر متنی است؛ یعنی کارکرد متنی دارد و با این ویژگی سبب گسترش متن و انسجام بیشتر آن شده است. برخی دیگر از آغازگرها (55/17%) نشان دار است و برای تاکید، تشدید و یا تقابل معنا پیشایند شده است. از این رو، سازوکارهای ساختاری و نشانه های صوری به کار رفته، ابزاری است برای جابه جایی معنا که نقش و هدف نویسندگان کتاب را آشکارتر می نماید. پیام اصلی فرانقش متنی که شیوه بیان است، مدنظر داشتن و کاربرد این نشانه های صوری خاص است که در درک تاثیر بسیاری دارد. در این بررسی، یافته ها بر اهمیت ساخت آغازگری پایان بخشی و شیوه اثرگذاری آن در نگاشتن متن و تاثیر بر معنا صحه گذاشت. بهتر است این یافته ها هنگام تالیف کتب علمی، مد نظر مولفان و به ویژه ویراستاران قرار گیرد تا در بهبود کیفی کتب دانشگاهی مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: زبان شناسی سازگانی، شیوه بیان، ویژگی های متنی، کتب دانشگاهی، کتاب بیوشیمی عمومی
  • اصغر سلطانی* صفحات 28-50
    موضوع این مقاله نقد و تحلیل نظریه برنامه درسی در کتاب های دانشگاهی ایران است. در مقدمه، پس از ارائه تعاریف و برداشت های مختلف از برنامه درسی، جایگاه نظریه و نظریه پردازی در برنامه درسی به عنوان یک رشته علمی و همچنین تاریخ، ماهیت و کارکردهای نظریه برنامه درسی بررسی شده است. سپس با انتخاب هدفمند کتب موجود نظریه برنامه درسی در نظام دانشگاهی کشور، معیارهایی برای سنجش آن ها معرفی و محتوای هر یک تحلیل شده است. نتایج این پژوهش تحلیلی نشان داد که مجموعه کتاب های مورد بررسی از نظر میزان برخورداری از معیارهای یازده گانه ارزیابی، در سطح متوسط و پایین تر قرار دارد و هیچ کدام پوشش کاملی برای موضوع نظریه برنامه درسی نیست. در این میان چیستی و ماهیت نظریه برنامه درسی، نوع شناسی و طبقه بندی نظریه برنامه درسی، رابطه نظریه برنامه درسی با مبانی طراحی برنامه درسی و همچنین رابطه نظریه برنامه درسی با عناصر برنامه درسی، بیشترین مباحثی است که در نگارش کتب دانشگاهی نظریه برنامه درسی به آن ها توجه شده است. در پایان مقاله، پیشنهاد تدوین یک کتاب جامع در موضوع نظریه برنامه درسی ارائه و ویژگی های آن ترسیم شده است.
    کلیدواژگان: نظریه، برنامه درسی، نظریه برنامه درسی، کتاب دانشگاهی
  • محمدعلی رستمی نژاد*، اسداالله زنگویی، صادق شریفی نسب، حسین شکوهی فرد صفحات 51-66
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نوع قلم نگارش فارسی بر سرعت، دقت خواندن و درک خوانندگان کتب درسی انجام گرفته است. طرح پژوهش حاضر، آزمایشی با پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری تمام دانش آموزان پایه سوم ابتدایی شهرستان باخرز در سال تحصیلی 9394 بودند که با روش نمونه گیری خوشه ایاز بین مدارس این شهرستان تعداد 4 مدرسه و 60 دانش آموز پایه سوم ابتدایی انتخاب شدند که 19 دانش آموز در گروه کنترل و تعداد 41 دانش آموز دیگر در 3 گروه آزمایش قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها دو متن با 4 فونت مختلف از کتاب «فارسی بخوانیم» در اختیار آن ها قرار گرفت؛ سرعت خواندن دانش آموزان با کرنومتر و دقت آن ها براساس تعداد غلط های آن ها سنجیده شد؛ در زمینه درک مطلب هم آزمون محقق ساخته ای در اختیار آن ها قرار گرفت تا پاسخ دهند. روایی این آزمون از سوی چند معلم پایه سوم تایید شد و پایایی آزمون نیز با بهره گیری از روش بازآزمایی 85/0به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری کوواریانس استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که تغییر فونت بر سرعت و درک مطلب دانش آموزان تاثیری نداشت اما دقت دانش آموزان افزایش پیدا کرد؛ از میان انواع فونت های بررسی شده، فونت زر سبب افزایش دقت دانش آموزان شده است. بر اساس نگرش سیستمی، دانش آموزان و عادت مطالعه آن ها درون داد نظام آموزش عالی و کتب درسی دانشگاهی است. در پژوهش حاضر پس از بحث و بررسی یافته ها، پیشنهادهایی برای طراحی کتب درسی دانشگاهی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: طراحی کتب درسی، نوع قلم، سرعت خواندن، دقت خواندن، درک مطلب خواندن
  • محسن اکبری*، سحر ناصری، سید حسن آل طه صفحات 67-95
    امید به اشتغال موضوعی است که در سال های اخیر به دلیل شرایط اقتصادی کشور، افزایش تعداد دانشگاه ها و توسعه آموزش عالی از اهمیت بسیاری برخوردار گشته است؛ لذا، این پژوهش با هدف بررسی نیروهای درونی و بیرونی اثرگذار بر امید به اشتغال، به بررسی تاثیر محتوای کتب درسی و خودرهبری بر امید به اشتغال به طور مستقیم و با میانجی گری متغیر خودکارآمدی و خودتعیین کنندگی در میان دانشجویان سال سوم و چهارم رشته مدیریت بازرگانی دانشگاه های سراسر کشور پرداخته است. ازاین رو، پژوهش حاضر به لحاظ هدف پژوهش، توصیفی، به لحاظ استراتژی های پژوهش، پیمایشی و به لحاظ شیوه گردآوری داده ها، پرسش نامه ای است. به منظور سنجش تاثیر متغیر مستقل بر وابسته، پرسش نامه پژوهش به صورت حضوری و اینترنتی و به روش نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس 450 نفر از اعضای نمونه توزیع گردید که در نهایت 402 پرسش نامه مناسب و بدون نقص جمع آوری شد و تجزیه و تحلیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS2 حاکی از آن است که محتوای درسی و خودرهبری به طور مستقیم و با میانجی گری خودکارآمدی و خودتعیین کنندگی بر امید به اشتغال موثر است؛ بنابراین، کلیه فرضیه های پژوهش مورد تایید خواهد بود.
    کلیدواژگان: محتوای دروس، خودرهبری، خودکارآمدی، خودتعیین کنندگی، امید به اشتغال
  • رضا پیش قدم*، آیدا فیروزیان پوراصفهانی، سحر طباطبایی فارانی صفحات 96-120
    پژوهش حاضر درصدد آینده پژوهی رشته آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان براساس الگوی تحلیل لایه ای علت ها برآمده است. به منظور انجام این مطالعه توصیفی، جامعه پژوهش متشکل از استادان متخصص و صاحب نظر از رشته های زبان شناسی، زبان و ادبیات فارسی و آموزش زبان انگلیسی و نیز دانش آموختگان و دانشجویان رشته آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان بود که از میان آن ها 43 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختاریافته به وسیله 6 سوال طبقه بندی شده و گفت وگوهای غیررسمی با شرکت کنندگان در تحقیق بوده است. مطالعه انجام شده نشان می دهد که بر پیکره فعلی رشته آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان ایراداتی وارد است و تجدید نظر در برنامه های آموزشی این رشته تحصیلی امری ضروری به نظر می رسد. در پژوهش حاضر، پس از بررسی موشکافانه مشکلات مطرح شده از سوی متخصصان و دست اندرکاران این رشته تحصیلی، نیازهای آموزشی آن استخراج شده است که این نیازها باید مبنای برنامه ریزی چنین دوره ای قرار گیرد. انتظار می رود گذراندن دوره کارشناسی ارشد این رشته با وجود اطلاعات پایه ای ارائه شده در این پژوهش که با اصول علمی صحیح تدوین گردیده است، توانایی های لازم را در دانشجویان این رشته ایجاد نماید، به طوری که قادر به پاسخ گویی انتظارات ذی نفعان باشند و دست اندرکاران این رشته بتوانند از راهکارهای ارائه شده در این تحقیق در جهت ارتقای کیفی و کمی این رشته بهره برند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان، الگوی تحلیل لایه ای علت ها، لایه لیتانی، لایه نظام های علی
  • رمضان برخورداری صفحات 121-135
    یکی از سرفصل های اصلی و درس های رشته فلسفه تعلیم و تربیت درس «مکاتب فلسفی و آراء تربیتی» است. بر همین اساس برخی از نویسندگان، کتاب هایی با چنین عنوان یا موضوعی تالیف کرده اند. یکی از جدید ترین آن ها کتاب چشم اندازهای فلسفی و ایدئولوژیکی در تعلیم و تربیت تالیف جرالد گوتک است که به فارسی با عنوان مکاتب فلسفی و آراء تربیتی ترجمه شده است. رویکردی که گوتک در نوشتن کتاب اخذ کرده است با عنوان رویکرد استنتاج در فلسفه تعلیم و تربیت شناخته شده است. در این رویکرد با استفاده از مضامین مختلف (فلسفی) استنتاج (تربیتی) صورت می گیرد. رویکرد استنتاج مبتنی بر استنتاج دلالت های تربیتی از مضامین فلسفی است. استفاده از این رویکرد در مورد مکاتب فلسفی به لحاظ روش شناختی اشکالاتی دارد؛ از جمله اینکه در درون یک مکتب فلسفی خاص ممکن است راجع به موضوعات مختلف در میان نمایندگان آن اختلاف نظرهای جدی وجود داشته باشد. این اشکال جدی سبب ایجاد دشواری هایی بر سر راه استنتاج می گردد که بدون در نظر داشتن ملاحظاتی آن اشکالات به جا خواهد ماند. به کتاب گوتک نیز چنین اشکالاتی وارد است. در مقاله با ارجاعات مکرر به متن کتاب اشکالات عملی که در رویکرد وی نمود یافته است، ذکر و بررسی شده است. در پایان به نقاط قوت کتاب نیز اشاره و پیشنهادهایی برای بهبود کتاب ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فلسفه تعلیم و تربیت، رویکرد استنتاج، گوتک، رویکردهای فلسفه تعلیم و تربیت
|
  • Foroogh Kazemi Pages 1-27
    The research at hand discusses about the mode of text and textual properties in a university textbook from a systemic linguistic point of view. The corpus of the study includes the texts of a book titled General Biochemistry (by Maleknia and Shahbazi) and the research was carried out through an analytic method. The results indicate that the textual properties of the book are such that in theme position, different constituents were used to express different meanings. In this position, constituents from different grammatical categories are present and change the meaning of the clause by themselves. Some of these themes are textual themes, with a high frequency (52.77%). They have a textual function and hence have led text development and more cohesion. Other themes (17.55%) are marked and are topicalized to express emphasis, intensity or contrast of meanings. Thus, such structural clues are tools for handling meanings, and clarify the intended purpose of the authors of the book. It means that, meaning has been affected by mode. The main message of textual metafunction, which is mode, is to regard and apply such special structural elements that are very effective in perception. In this study, the findings confirmed the importance of theme-rheme structure and its role in text writing and a change of meaning. Such findings can be considered by authors and particularly by editors in writing academic books and can help improve the quality of university textbooks.
    Keywords: systemic linguistics, mode, textual properties, university textbooks, General Biochemistry
  • Asghar Soltani* Pages 28-50
    This paper examines the curriculum theory university textbooks of Iran. In introduction, some definitions of curriculum, the status of theory and theorizing in curriculum as a scientific discipline and also the history, nature and functions of curriculum theory have been examined. Then, by a purposeful selection of Iran's university textbooks in curriculum theory courses, some criteria have been developed to evaluate the content of these textbooks. The results showed that the textbooks, regarding 11 criteria of evaluation, are in an average or low average level and none of them can fully cover curriculum theory subject matters. The most common subject matters that have been presented in the relevant textbooks include the nature of curriculum theory, typology of curriculum theory, relation between curriculum theory and foundations of curriculum design, and relation between curriculum theory and elements of curriculum. Finally, the article proposes compilation of a comprehensive university textbook for curriculum theory, and presents its features.
    Keywords: theory, curriculum, curriculum theory, university textbook
  • M. A. Rostaminezhad*, Asadolah Zangoei, Sadegh Sharifinasab, Hossien Shokohifard Pages 51-66
    This study aimed to investigate the effect of Persian font types on reading speed, accuracy and comprehension of textbook readers. The research plan includes pretest-posttest experimental design with control group. The population of study includes the third grade elementary students of Bakharz city in 2014-2015 academic year. Using clustering sampling, 4 classes with 60 students were selected and assigned in 4 groups: 19 students in a control group and 41 students in 3 experimental groups. Data were gathered through presenting 2 texts from Let's Read Persian Book to the students; these two texts were written with 4 different fonts. The student's reading speed was measured with chronometer, their reading accuracy was assessed with the number of their incorrect answers, and their reading comprehension was assessed with their responses to a teacher-made test. Validity of the test was confirmed by several third-grade teachers, and the test reliability estimated 0.85 by test-retest method. Covariance test was used to analyze data. Results revealed changing font type had no effect on “reading speed” and “reading comprehension” of students, but it affected their “reading accuracy” significantly. Based on findings, Zar as a Persian font type, improved accuracy of reading. According to system approach, students and their study habits are the inputs of higher education system and university textbooks. Based on the findings, this study presented suggestions for university textbooks designing.
    Keywords: textbook designing, font type, reading speed, reading accuracy, reading comprehension
  • Mohsen Akbari*, Sahar Naseri, Seyyed Hassan Aletaha Pages 67-95
    Employment hope has been an important issue in recent years due to the economic conditions of the country, the growing number of universities, and the development of higher education. Therefore, this research, with an aim to study the internal and external forces that affect employment hope, analyzes the effect of textbook content and self-leadership on employment hope independently and also in terms of intermediary variables of self-efficacy and self-determination. The population of study consists of 3rd and 4th year students of Business Management through all the universities of Iran. Thus, this study is descriptive, survey-oriented, and questionnaire-based respectively in terms of research objective, research strategies, and data gathering. In order to measure the effect of independent variable on the dependent one, the questionnaires were distributed through personal and internet media to 450 students who were selected by non-probabilistic convenience sampling method, and finally, 402 properly and completely answered questionnaires were gathered and analyzed. Data analysis, carried out by structural equations and Smart PLS2 software, showed that textbook content and self-leadership were effective on employment hope both independently and with the intermediary effects of self-efficacy and self-determination. All the hypotheses of the research were positively supported.
    Keywords: textbook content, self, leadership, self, efficacy, self, determination, employment hope
  • Reza Pishghadam*, Aida Firoozian Pour Esfehani, Sahar Tabatabaee Farani Pages 96-120
    This research aims to study the future of the academic field of Persian Language Teaching to Non-Persian Speakers on the basis of causal layered analysis model. In this study, 43 participants were selected by the purposeful sampling method. The population of study consists of proficient expert professors of several fields, including linguistics, Persian language and literature, and English language teaching, as well as the graduates of Persian Language Teaching to Non-Persian Speakers. Semi-structured interviews – including six classified questions and informal talks with the participants – were used as tools for gathering research data. The results showed that there are some problems in the current body of this field, i.e. Persian Language Teaching to Non-Persian Speakers, and the relevant curriculum should be reviewed seriously. After scrutinizing the current problems that were introduced by the practicing specialists and educators of this field, the relevant instructional requirements were extracted to form the basis of course planning for such a field. It is hoped that the MA students of this field, after passing the relevant courses will gain the necessary qualifications to respond to the expectations of the beneficiaries; moreover, the practitioners of this field are expected to use the suggestions made to improve the quality of this field.
    Keywords: futurology, Persian Language Teaching to Non, Persian Speakers, causal layered analysis model, Litany layer, causal systems layer
  • Ramazan Barkhordari Pages 121-135
    One of the major topics and subject matters of Philosophy of Education as an academic discipline is ''philosophical schools and educational ideas''. Therefore, many books have been written under the mentioned title. One of the very recent books in this area is Philosophical and Ideological Perspectives on Education by Gerald L. Gutek, translated to Persian as "Philosophical Schools and Educational Ideas". Gutek applied deduction through the book as a well-known method in philosophy of education. In deduction method, different (philosophical) themes are used for (educational) deductions. Deduction method is based on the deduction of educational significations from philosophical themes. But application of this method to study philosophical schools is methodologically problematic. One of these problems is that in a specific philosophical school there may be different voices about the same matter. This is an important obstacle against deduction, and without some considerations, it will not be resolved. Gutek's book was criticized for this defect too. This article discusses the practical defects of Gutek's book and his deductive approach through several references to the text of the book. Finally, it mentions some strengths of the book and proposes suggestion for its improvement.
    Keywords: philosophy of education, deduction approach, Gutek, approaches to the philosophy of education