فهرست مطالب

سلامت اجتماعی - سال سوم شماره 1 (زمستان 1394)

نشریه سلامت اجتماعی
سال سوم شماره 1 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی اصیل
  • آرزو فلاحی*، پرستو فلاحی، بابک نعمت شهربابکی، معصومه هاشمیان، فاطمه دانشور صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    شیوع اعتیاد به اینترنت در میان دانشجویان در حال افزایش است. جهت طراحی مداخلات و برنامه های پیشگیری کننده، شناسایی دلایل اعتیاد به اینترنت در میان دانشجویان ضروری می باشد. هدف از این مطالعه تبیین دلایلاعتیاد به اینترنت در دانشجویان دانشگاه های شهر سنندج با استفاده از رویکرد تحلیل محتوا بود.
    روش و
    مواد
    در این مطالعهجهت تجزیه و تحلیل داده ها از رویکرد آنالیز محتوا استفاده شد. در سال 1394 از دانشگاه های شهر سنندج 15 دانشجوی مبتلای به اعتیاد اینترنت از طریق پرسشنامه ی اعتیاد به اینترنت یانگ وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری اطلاعات 7 مصاحبه فردی نیمه ساختار یافته و 2 بحث گروهی برگزار شد. مصاحبه ها ضبط و تایپ شده و با استفاده از روش آنالیز محتوا تجزیه و تحلیل شدند. صحت و استحکام داده ها از طریق معیارهایی شامل اعتبار، مقبولیت، تایید پذیری و انتقال پذیری بدست آمد.
    یافته ها
    آنالیز داده های کیفی در 4 طبقه اصلی ارائه شد: «ویژگی های اینترنت»، « انگیزه ها و نیازهای درونی»، «حس ناتوانی»، و «عوامل محیطی». شرکت کنندگان در مطالعه مهمترین دلایل اعتیاد به اینترنت را بیکاری و کمبود سرگرمی و تفریح برای جوانان می دانستند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که علل گرایش به اینترنت و وابستگی به آن نه تنها به دلیل ویژگی های مثبت و جذاب اینترنت بلکه به دلیل عوامل فردی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی می باشد.درگیر کردن متولیان امور دانشجویی و انجام تحقیقات بیشتر در این راستا پیشنهاد میگردد.
    کلیدواژگان: اعتیاد اینترنت، دانشجویان، آنالیز محتوا
  • سید هادی سید علی تبار*، مریم فلاحت پیشه، مجتبی حبیبی عسگرآباد، موسی آروین، علی سروستانی صفحات 11-20
    زمینه و هدف
    امروز، مساله اعتیاد به مواد مخدر، به یک مساله مهم و بحرانی در جهان تبدیل شده است.مطالعه حاضر با هدف اعتباریابی نسخه فارسی پرسشنامه ارزیابی مشکلات اعتیاد به مواد مخدر در گروهی از بیماران روان پزشکی انجام شد.
    روش و
    مواد
    روش مطالعه از نوع توصیفی و همبستگی بود. جامعه این مطالعه شامل تمامی بیماران روانپزشکی دارای اعتیاد به مواد مخدر در شهر تهران بود. گروه نمونه شامل 381 نفر (143 زن و 238 مرد) بودند که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از بین مراکز ترک اعتیاد شهر تهران انتخاب شدند. پرسشنامه های مورد استفاده عبارت بودند از پرسشنامه ارزیابی مشکلات اعتیاد به مواد مخدر بیماران روانپزشکی، پرسشنامه های غربالگری مصرف مواد و پرسشنامه پیش بینی بازگشت یا عود. جهت بررسی ساختار عاملی تاییدی مرتبه اول، از روش برآورد کمترین مقدار مجذورات وزن دار (WLS) و برای ارزیابی کفایت برازش مدل با داده ها، از شاخص هایRMR ،RMSEA ،CFI ،AGFI ،GFI ، c2/df و Dc2 استفاده گردید.
    یافته ها
    پرسشنامه ارزیابی مشکلات اعتیاد به مواد مخدر بیماران روانپزشکی در ساختار عاملی مرتبه اول با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت. همین طور این پرسشنامه از همسانی درونی مناسبی (آلفای کرونباخ، 88/0 و پایایی باز آزمایی در فاصله یک هفته ای، 76/0) برخوردار بود. این سازه با پرسشنامه غربالگری مصرف مواد و پرسشنامه پیش بینی بازگشت یا عود از همبستگی مثبت و معنادار برخوردار بود که حاکی از روایی همگرای آن بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که پرسشنامه ارزیابی مشکلات اعتیاد به مواد مخدر بیماران روانپزشکی از روایی و پایایی مناسبی در جامعه ایرانی برخوردار است. می توان گفت این پرسشنامه توان خودگزارش دهی مفید و کارآمد برای اهداف پژوهشی و تشخیصی در زمینه اعتیاد را دارا است.
    کلیدواژگان: پرسشنامه ارزیابی مشکلات اعتیاد به مواد مخدر بیماران روانپزشکی، پایایی، روایی، ساختار عاملی
  • حجت الله پیرزاده، علی محمد نظری، کیانوش زهراکار، رضا بابایی* صفحات 21-30
    زمینه و هدف
    اعتیاد یکی از مهم ترین آسیب های اجتماعی است که سلامت فرد، خانواده و جامعه را به خطر می اندازد. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش عملکرد خانواده در پیش بینی گرایش به مواد مخدر در دانش آموزان 16 تا 19 ساله انجام شد.
    روش و
    مواد
    این مطالعه به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه آماری را کلیه دانش آموزان پسر دبیرستانی شهر کرج در سال 93-1392 تشکیل دادند که مشتمل بر 15000 دانش آموز بودند. بر اساس جدولKrejcie and Morgan تعداد اعضای نمونه 375 نفر تعیین گردید که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. گردآوری داده ها با استفاده از مقیاس استعداد اعتیاد weed (APS) و ابزار سنجش خانواده Epstein (FAD) انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده گردید و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-18 انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که که مولفه های حل مسئله و ابراز عواطف با گرایش به اعتیاد رابطه منفی و معنادار دارند (05/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نیز بیانگر این بود که مولفه های حل مسئله و ابراز عواطف با یکدیگر 074/0 از تغییرات گرایش به اعتیاد را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که مولفه های حل مساله و ابراز عواطف از متغیر کارکرد خانواده توانایی پیش بینی گرایش به اعتیاد دانش آموزان را دارند.
    کلیدواژگان: اعتیاد، کارکرد خانواده، دانش آموزان
  • سارا بهزاد، آناهیتا خدابخشی کولایی*، داوود تقوایی صفحات 31-40
    زمینه و هدف
    تحقیقات پیشین نشان داده است که خدمات درمانی اعتیاد برای زنان، نیازمند شناخت نیازهای روانی مرتبط با زنان است. از این رو، هدف این مطالعه مقایسه تصویر بدنی، کیفیت خواب و رضایت زناشویی در زنان مصرف کننده مواد و غیرمصرف کننده مواد می باشد.
    روش و
    مواد
    این مطالعه به صورت علی مقایسه ای انجام شد. 200 زن شامل 100 زن مصرف کننده مواد و 100 زن غیر مصرف کننده به روش نمونه گیری در دسترس در شهر اراک در سال 1394 انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل مقیاس تصویر تن Fisher (1970)، شاخص کیفیت خواب Pittsburgh (1989) و مقیاس رضایت زناشویی ENRICH (1989) می باشد. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد تفاوت معناداری بین رضایت زناشویی (001/0P<) و کیفیت خواب (001/0P<) در زنان مصرف کننده و غیر مصرف کننده وجود دارد. همچنین تفاوت معناداری در متغیر تصویر بدنی (31/0P>) بین این دو گروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که مصرف مواد کیفیت خواب و رضایت زناشویی را در زنان کاهش می دهد. از این رو این عوامل باید در روند مداخلات درمانی در زنان مصرف کننده مواد مورد توجه قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: تصویر بدنی، کیفیت خواب، رضایت زناشویی، مصرف کننده، زنان
  • مولود سیوندیان، محمدعلی بشارت، مجتبی حبیبی عسگرآباد*، علی مقدم زاده صفحات 41-53
    زمینه و هدف
    سازگاری در روابط زوجین بر ابعاد گوناگون کیفیت زندگی از جمله سلامت روانی و جسمانی تاثیرگذار است. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش تعدیل کننده استحکام من در رابطه بین سبک های دلبستگی و سطوح سازگاری زوجین، انجام گرفت.
    روش و
    مواد
    تعداد 300 فرد متاهل (150 مرد، 150 زن) در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان مقیاس های دلبستگی بزرگسال (AAI)، وضعیت زناشویی Golombok-Rust (GRIMS) و مقیاس استحکام من (ESS) را تکمیل کردند.
    یافته ها
    سبک دلبستگی ایمن (05/0>P ، 289/0-꞊r) و استحکام من ( 05/0>P، 427/0- ꞊r) با سازگاری زناشویی رابطه مثبت و سبک های دلبستگی اجتنابی (05/0>P، 302/0 ꞊r) و دوسوگرا (05/0>P، 251/0꞊r) با سازگاری زناشویی رابطه منفی داشتند. نتایج تحلیل نشان داد که استحکام من فقط در رابطه بین سبک دلبستگی اجتنابی و سازگاری زناشویی نقش تعدیل کنندگی داشت (039/0P=). زوجینی که دلبستگی اجتنابی در خانواده آنان بیشتر بود اگراستحکام من کمتری داشتند، سازگاری زناشویی در آنان کمتر بود و اگر استحکام من بیشتری داشتند، سازگاری زناشویی در آنان بیشتر بود. بنابراین، یافته های پژوهش نشان دادند که سبک های دلبستگی و استحکام من توان پیش بینی سازگاری زناشویی را دارند.
    نتیجه گیری
    مطالعه نشان داد که سبک های دلبستگی و استحکام من توان پیش بینی سازگاری زناشویی را دارند.
    کلیدواژگان: دلبستگی، استحکام من، سازگاری زناشویی
  • معصومه غلامی، امیراشکان نصیری پور*، محمدرضا ملکی صفحات 54-65
    زمینه و هدف
    امروزه سلامت چشم اندازی وسیع تر پیدا کرده و به عوامل تعیین کننده غیر پزشکی سلامت توجه ویژه ای می شود. تعیین کننده های اجتماعی سلامت بسیار بیشتر از عواملی مانند عوامل بیولوژیکی سبب ابتلا به بیماری ها
    می شوند و در سلامت انسان نقش بسزایی دارند و اگر نادیده گرفته شوند، رسیدن به اهداف سلامتی و برقراری عدالت در سلامت مقدور نیست. این مطالعه به منظور تعیین رابطه بین عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت با دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی در شهرستان گنبد کاووس انجام شد.
    روش و
    مواد
    این مطالعه از نوع همبستگی و به صورت مقطعی انجام شد. جامعه آماری این مطالعه ساکنین شهر گنبد کاووس بودند و حجم نمونه 400 نفر بود. ابزار گردآوری اطلاعات نیز پرسشنامه بود. جهت تحلیل آماری بین متغیرها از آزمون نمونه های مستقل، همبستگی پیرسون و ANOVA استفاده گردید.
    یافته ها
    از بین تعیین کننده های سلامت مورد بررسی، متغیرهای وضعیت اقتصادی اجتماعی خانوار (0001/0P<)، سطح تحصیلات سرپرست خانوار (0001/0P<)، بعد خانوار (018/0P<)، اشتغال (003/0P<)، منطقه سکونت (001/0P<) دسترسی به اینترنت (0001/0P<)، انجام ورزش (0001/0P<) و بیمه (0001/0P<) با دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی، به ویژه خدمات دندانپزشکی و انجام چکاپ دوره ای ارتباط معنی دار داشتند.
    نتیجه گیری
    تعیین کننده های اجتماعی سلامت ارتباط بسیار قوی با دسترسی به خدمات بهداشتی درمانی دارند. برای کاهش این نابرابری ها در دسترسی به خدمات بهداشتی، توسعه عدالت اجتماعی و اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: تعیین کننده های اجتماعی سلامت، دسترسی، خدمات بهداشتی و درمانی
  • کامبیز عباچی زاده*، علی اصغر کرامتی نیا صفحات 66-73
    زمینه و هدف
    پیش بینی وضعیت بروز سرطان در سال های آینده مبنای اصلی سیاستگذاری در حیطه سرطان خواهد بود. بدین جهت با توجه به وضعیت حاضر و پیش بینی روندهای تاثیر گذار در 10 سال آینده که در راس آنها تغییرات جمعیتی و تغییر وضعیت عوامل خطر قرار دارد، ضروری است نمای کلی سرطان در 10 سال آینده تصویر شود.
    روش و
    مواد
    در این تحقیق، با رویکرد مروری و مستندات آینده نگاری موجود به خصوص مستندات GLOBOCAN 2012 و مطالعه پیش بینی بار بیماری های ایران در سال 2025، وضعیت سرطان در سال 2025 پیش بینی شده است.
    یافته ها
    بر اساس مدلسازی های انجام گرفته، به دلیل روند تغییرات جمعیتی و افزایش امید به زندگی در کشور ما، میزان بروز سرطان (بدون در نظر گرفتن سرطان پوست غیر ملانومی)، از تعداد 84800 در سال 2012، به 129700 در سال 2025 خواهد رسید. در واقع 35% افزایش در بروز افراد سرطانی خواهیم داشت. درصد افزایش بروز موارد سرطانی در جنس مرد 33% خواهد بود (از 44838 مبتلا شده به سرطان در سال 2012 به 66642 در سال 2025). در جنس زن این افزایش 37% خواهد بود (از 39991 در سال 2012 به 63067 در سال 2025). 52% افزایش در بروز افراد سرطانی تا سال 2025 مربوط به سنین زیر 65 سال و 48% مربوط به سنین بالای 65 سال خواهد بود. میزان افزایش در سرطان پستان، 34%، کولورکتال 37%، ریه 37%، معده 38%، مری 39% و در لوکمی 28% خواهد بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد افزایش بروز ابتلا به سرطان تا سال 2025 در ایران، در مقایسه با جهان قابل ملاحظه است. این نرخ افزایش، در منطقه اروپا بسیار کمتر می باشد. نکته مهم دیگر اینکه روند عوامل خطر مرتبط با سرطان مانند کم تحرکی، اضافه وزن و چاقی، مصرف دخانیات نیز وضعیت مطلوبی ندارد و عدم توجه به کنترل این عوامل می تواند منجر به وضعیت بدتری در آینده گردد.
    کلیدواژگان: پیش بینی، سرطان، ایران، 2025
|
  • Arezoo Fallahi*, Parastoo Fallahi, Babak Nemat Shahrbabaki, Masoumeh Hashemian, Fateme Daneshvar Pages 1-10
    Background And Objective
    The prevalence of Internet addiction is increasing among students. To design preventive interventions and programs, understanding causes of Internet addiction is essential. The aim of the study was exploringfactors on internet addiction instudents of Sanandaj universities, using content analysis approach.
    Materials And Methods
    In this qaulitative study was used a content analysis approach for data analysis. 15 students with internet addiction were chosen using Young internet addiction questionnaire of Sanandaj universities in 2015 year. 7 Face to face and semi-structured interviews and two focus groups were held to gather data. Interviews were recorded, taped and analyzed via the content analysis method. Validity and rigor of the data was obtained from criteria including credibility, dependability, confirmability and transferability.
    Results
    The analysis of qualitative data presented in four major themes: (1) internet features; (2) motives and internal needs; (3) sense of inability; and (4) environmental factors. The most important causes of Internet addiction was attributed to unemployment and lack of entertainment for the youth.
    Conclusion
    The results of the study showed that causes of trend and dependence on Internet are not only positive and attractive features of Internet but are also individual, social, cultural and economical factors.
    Keywords: Internet addiction, Students, Content analysis
  • Sayed Hadi Sayed Alitabar*, Maryam Falahatpisheh, Mojtaba Habibi Asgarabad, Musa Arvin, Ali Sarvestani Pages 11-20
    Background And Objective
    Today, substance use problem is an important and critical problem in the world. This study investigates the psychometric properties of the Problems Assessment for Substance Using Psychiatric Patients (PASUPP).
    Materials And Methods
    Research was descriptive and correlational. The study population consisted of all psychiatry patients with drug addiction in Tehran. The sample consisted of 381 patients (143 women and 238 men) were selected with a multi-stage cluster sampling of areas from drug rehabilitation centers in Tehran. The PASUPP, Drug Abuse Screening Test (DAST) and Relapse Prediction Scale (sPU) were used as instrument. In order to assess the first order confirmatory factor, the weighted lowest squares (WLS) and to assess the adequacy of the model to the data, the parameters of RMR, RMSEA, CFI, AGFI, GFI, 2¡ 2/ df & 2 were used.
    Results
    The PASUPP was confirmed after the first time factor structure of using confirmatory factor analysis. The PASUPP had a good internal consistency (Cranach’s alpha, and the reliability of the test within a week, 88/0, 76/0). Also this scale had a positive correlation with Drug Abuse Screening Test and Relapse Prediction Scale which indicates its convergent validity.
    Conclusion
    The overall results showed that the Problems Assessment for Substance Using Psychiatric Patients in Iranian society is valid. It can be said that self-report scale tool is useful for research purposes and addiction.
    Keywords: PASUPP, Reliability, Validity, Factor analysis
  • Hojatollah Pirzadeh, Alimohammad Nazari, Kianoush Zahrakar, Reza Babaei Givi* Pages 21-30
    Background And Objective
    Addiction is one of the most important social harms that endangers the individual, family and society health. The present research was conducted by the aim of investigating the role of family’s function in prediction of tendency to drugs among students.
    Materials And Methods
    The present study was descriptive and correlational. The population of this research included all the high school boy students in Karaj city in the academic year of 2013-14, which included 15000 students. Based on the Krejcie and Morgan table, the number of the sample was determined as 375 individuals, which were selected through a multistage cluster sampling. The data collection was performed through addiction potential scale of Weed, (APS) and family assessment devise (FAD) of Epstein et al. For analyzing the data, methods of Pearson correlation and step-by-stem regression were used, and the data were analyzed by using SPSS-18.
    Results
    Findings showed that the components of problem-solving and affection expression have a negative and significant relationship with tendency to addiction (P>0.05). The results of step-by-step regression also indicated that the components of problem solving and affection expression explain 0.074 of the differences in tendency to addiction.
    Conclusion
    The results showed that the component of problem solving and expressed emotions of family functioning variable have the ability to predict the tendency to addiction in students.
    Keywords: Addiction, Family's Function, Students
  • Sara Behzad, Anahita Khodabakhshi Koolaee*, Davood Taghvaee Pages 31-40
    Background And Objective
    The previous research has demonstrated that addiction treatment services for women need to be based on knowledge of female psychological needs. Therefore, the aim of current study is to compare body image, quality of sleep and marital satisfaction among substance abuser and non-substance abuser women.
    Materials And Methods
    This study is a descriptive comparative research. 200 women including 100 substance abuser women and 100 non-substance abuser women were chosen through convenience method in Arak in 2015. The measuring instruments were Fisher body image scale (1970), Pittsburgh Sleep Quality Index (1989) and Enrich Marital Satisfaction Scale (1989). Data was analyzed utilizing t independent.
    Results
    The results showed that there is the significant difference between marital satisfaction (P=0.001) and quality of sleep (P=0.001) among substance abuser and non-substance abuser women. Additionally, the significant difference was not observed between body image (P= 0.31) among these two groups.
    Conclusion
    These findings emphasized that substance use decreases the quality of sleep and marital satisfaction in women. Hence, it should be considered these factors in process of therapeutic intervention in substance abuser women.
    Keywords: Body Image, Quality of Sleep, Marital Satisfaction, Substance Abuser, Women
  • Moloud Sivandian, Mohammad Ali Besharat, Mojtaba Habibi Asgarabad*, Ali Moghadamzade Pages 41-53
    Background And Objective
    Adjustment between couples affects different aspects of life including mental and physical health. This study aimed to investigate the moderator role of ego strength in the relationship between attachment styles and levels of marital adjustment.
    Materials And Methods
    A total of 300 married individuals (150 men, 150 women) participated in this study. Participants completed Adult Attachment Style Questionnaire, Golombok-Rust Inventory of Marital State and Ego Strength Scale.
    Results
    Secure attachment style (P
    Conclusion
    Research showed that attachment styles and ego strength can predict marital adjustment.
    Keywords: Attachment, Ego Strength, Marital Adjustment
  • Masoome Gholami, Amir Ashkan Nasiripoor*, Mohammad Reza Maleki Pages 54-65
    Background And Objective
    Today health perpectives has been changing widly. Now social determinants of health are more influence in disease rather than biological causes. If these determinants being ignored, achievement to health Golas would be impossible. This study was conducted to determine the relationship between Social determinants of health and access to health care in GonbadKavoos.
    Materials And Methods
    This study was a correlation and cross-sectional. The populations were urban residents of GonbadKavoos, and the sample size was four hundred households, and the data collection tool was a questionnaire. For statistical analyze between variables these tests were used: independent sample test, Pearson correlation and ANOVA.
    Results
    Among determinants of health, the variables like: socio-economic status of household (P
    Conclusion
    Social determinants of health have very important relationship with access to health care. Then to decline these inequities in access to health care, development of social and economic equality for all people is so crucial.
    Keywords: Social determinants of health, Access, Health Care
  • Kambiz Abachizadeh*, Aliasghar Keramatinia Pages 66-73
    Background And Objective
    Anticipating future incidence of cancer would have a fundamental role in cancer planning and policy making in upcoming years. Therefore regarding to present situation and anticipating future trends affecting the upcoming 10 years such as demographic transition and changing of related risk factors, it is necessary to outline the cancer situation in the next 10 years.
    Materials And Methods
    Our study based on a review approach and existing fore sighting documents, especially GLOBOCAN 2012 and study of “projection of burden of diseases in Iran to 2025”, projects cancer situation of Iran in 2025.
    Results
    According to modeling and due to trend of demographic change and promoting life expectancy in Iran, incidence of cancer (except non-melanoma skin cancers) will increase from 84800 in 2012 to 129700 in 2025.Actulally there will be a 35% rise in cancer incidence. The percentage of cancer incidence rise will be 33% in males (from 44838 patients in 2012 to 66642 in 2025) and 37% in females (from 39991 in 2012 to 63067 in 2025). A 52% increase in cancer incidence will be related to people younger than 65 and 48% to people above 65 years old. The increasing rate will be 34% for breast cancer, 37% for colorectal, 37% for lung, 38% for stomach, 39% for esophageal cancers, and 28% for leukemia.
    Conclusion
    The increase in cancer incidence percentage till 2025 in Iran is Significant in compare with the world. This increasing rate is much less in Europe. It should be mentioned that the trend of non-communicable risk factors such as physical inactivity; overweight and obesity; and smoking is undesirable and lack of attention to control of these factors leads to more problematic situation in future.
    Keywords: Anticipate, Iran, Cancer, 2025