فهرست مطالب

سیاست گذاری اقتصادی - سال هشتم شماره 15 (بهار و تابستان 1395)

مجله سیاست گذاری اقتصادی
سال هشتم شماره 15 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرضیه گوگردچیان*، رحمان خوش اخلاق، نعمت الله اکبری، میثم اکبرزاده صفحات 1-23
    تاکنون اکثر مطالعات انجام شده برای استخراج تقاضا، بر اساس تابع مطلوبیت کلاسیکی و استخراج تابع تقاضا در یک مجموعه انتخاب پیوسته صورت گرفته است، در حالی که در بسیاری از موارد انتخاب فرد در یک مجموعه پیوسته قرار ندارد. در اقتصاد مدل های انتخاب گسسته یا مدل های انتخاب کیفی به توصیف، توضیح و پیش بینی انتخاب بین دو یا چند گزینه می پردازند. در مدل های انتخاب گسسته که به بررسی وضعیت هایی با نتایج بالقوه گسسته می پردازد، مقدار بهینه از طریق شرایط استاندارد مرتبه اول قابل توصیف نیست. این نوع از مدل ها بر ارتباط بین انتخاب های انجام شده توسط هر فرد و خصوصیات مربوط به فرد و خصوصیات مربوط به هر یک از گزینه ها از طریق محاسبه احتمال انتخاب یک گزینه توسط فرد با استفاده از مدل های لوجستیک و پروبیت تاکید دارد.
    در این راستا، این مقاله ابتدا به معرفی مدل های انتخاب گسسته و چگونگی شکل گیری و مدل سازی تقاضا درآن پرداخته و سپس به تخمین تقاضای سفر (انتخاب وسیله ) در شهر اصفهان در ساعت اوج صبح با استفاده از این رهیافت به عنوان یک مدل کاربردی پرداخته است. این تقاضا از طریق جمع آوری پرسش نامه به طور تصادفی از 457 فرد سفر کننده انجام شده است. نتایج این رهیافت نشان می دهدکه تقاضا برای خودرو شخصی فقط به آسایش خودرو شخصی وابسته بوده است، در حالی که تقاضا برای تاکسی به زمان، هزینه، درآمد و آسایش و تقاضا برای اتوبوس به زمان و هزینه وابسته بوده است.
    کلیدواژگان: مدل های انتخاب گسسته، مطلوبیت تصادفی، تقاضای سفر، مدل های لاجیت چندگانه
  • کاظم یاوری *، آمنه شهیدی، محمدعلی دهقان دهنوی، حسن حیدری صفحات 25-54
    مطالعه حاضر رابطه توسعه مالی و ساختار سرمایه بنگاه های غیر مالی حاضر در سازمان بورس و اوراق بهادار ایران را در چارچوب داده های تابلویی نامتوازن آزمون می کند. برای این منظور روش حداقل مربعات تعمیم یافته عملی (FGLS) و داده های مربوط به 200 بنگاه غیر مالی طی دوره 1391-1378 مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج مطالعه نشان می دهد که توسعه بازار سهام اثر مثبت و معناداری بر نسبت بدهی بنگاه های غیر مالی در ایران دارد و در این بین میزان اثرگذاری شاخص مربوط به فعالیت بازار سهام بیشتر از میزان اثرگذاری شاخص مربوط به اندازه آن می باشد. بر خلاف انتظار، اثر توسعه بخش بانکی بر نسبت بدهی بنگاه ها منفی و معنادار بدست آمده است که در این بین نیز میزان اثرگذاری شاخص مربوط به فعالیت سیستم بانکی بیشتر از میزان اثرگذاری شاخص مربوط به اندازه آن بوده است. همچنین نتایج مطالعه حاکی از آن می باشد که متغیرهای بررسی شده مربوط به ویژگی بنگاه ها شامل سودآوری، نقدینگی، سپر مالیاتی غیر بدهی، اندازه، ساختار دارایی و فرصت های رشد، تعیین کننده های معنادار ساختار سرمایه بنگاه های غیر مالی در ایران می باشند.
    کلیدواژگان: توسعه بخش بانکی، توسعه بازار سهام، ساختار سرمایه، بنگاه های غیر مالی
  • احمد جعفری صمیمی، نسرین قبادی* صفحات 55-76
    مسیر تعادلی نرخ ارز واقعی متناظر با اشتغال کامل عوامل تولید و تعادل تراز پرداختهاست. ضمن این که نرخ ارز واقعی معمولا به عنوان شاخص کلیدی رقابت پذیری خارجی مطرح می شود. بنابراین انحراف نرخ ارز واقعی از مسیر تعادلی اش بسیار پر هزینه است و هر یک از سیاستهای اضافه ارزش گذاری یا کم ارزش گذاری تبعات منفی را برای اقتصاد به دنبال دارد.
    در این مقاله، رابطه تعادلی نرخ ارز واقعی بر حسب دلار امریکا با استفاده از رویکرد رفتاری نرخ ارز تعادلی(BEER ) طی سالهای 91-1338 بر حسب بنیانهای اصلی آن شامل: خالص دارائی های خارجی، بازبودن تجاری، رابطه مبادله و بهره وری با استفاده از تکنیک هم انباشتگی جوهانسن بررسی می شود. نتایج برآورد متناظر با الگوی نظری و همسو با مطالعات پیشین می باشد. ضریب تصحیح خطا به میزان 51/0 و معنی دار می باشد. مقایسه روند نرخ ارز تعادلی حاصل از برآورد(BEER) و نرخ ارز موثر واقعی نشان می دهد که از ابتدای دوره تا سال 1370، همواره نرخ ارز واقعی کمتر از نرخ ارز تعادلی بوده است به عبارتی طی این سالها با پدیده کم ارزش گذاری نرخ ارز مواجه بوده ایم . پس از سال 1370، از شکاف بین دو نرخ کاسته شده و حتی در برخی سالها، نرخ ارز واقعی از نرخ ارز تعادلی پیشی گرفته که نمود اضافه ارزش گذاری نرخ ارز می باشد. نکته مثبت این دوره کاهش شکاف بین این دو نرخ است. به عبارتی نرخ ارز موثر واقعی به مقدار تعادلی اش نزدیک شده است.
    کلیدواژگان: نرخ ارز تعادلی، رویکرد رفتاری، رویکرد بنیانی، موثر، هم انباشتگی
  • مصطفی شمس الدینی*، جواد شهرکی صفحات 77-115
    این مطالعه در پی بررسی عوامل موثر بر میزان درآمدهای مالیاتی در ایران است. از مباحث مطرح در این پژوهش محاسبه کشش درآمدی اجزای اصلی مالیات ها نسبت به پایه آن و اصلاح نظام مالیاتی و نحوه تاثیر آن بر اجزای مالیات و افزایش درآمدهای مالیاتی است. با بررسی این عوامل و تحلیل چالش های پیش رو، می توان واقع بینانه تر اهداف را مشخص نمود و برای نیل به آن اهداف سیاست گذاری های مالیاتی مناسب تر، بر اساس شرایط ایران پرداخت. در این پژوهش به دلیل وجود معادلات مختلف و به ظاهر نامرتبط با اجزای اصلی مالیات ها، از روش رگرسیون های به ظاهر نامرتبط (SURE) و روش معادلات همزمان 3SLS استفاده شده است. همچنین با استفاده از داده های آماری مربوط به درآمدهای مالیاتی در ایران برای دوره زمانی 1350 تا 1391 به صورت سالانه، تخمین زده شده و تحلیل های لازم بر اساس مدل HTSTD صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد اجزای اصلی مالیات های مستقیم (مالیات بر سود شرکت ها، مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و سایر مالیات های مستقیم) و مالیات بر مصرف و فروش نسبت به پایه اش دارای کشش درآمدی کم تر از یک بوده و فقط مالیات بر واردات کشش بیش تر از یک دارد. نکته بسیار قوی در تخمین ها وارد کردن متغیرهای تغییر در ساختار مالیاتی در مدل است. نتایج نشان می-دهد که تغییر ساختار مالیاتی در بخش مالیات بر واردات کم ترین اثر را بر افزایش درآمدهای مالیاتی داشته و تغییر ساختار مالیاتی در بخش-های سایر مالیات های مستقیم و مالیات بر مصرف و فروش به ترتیب بیشترین اثر را در افزایش درآمدهای مالیاتی دارد.
    کلیدواژگان: درآمدهای مالیاتی، ساختارمالیاتی، معادلات همزمان
  • ثمینه قاسمی فر *، نادر مهرگان، خسرو رشید، حسین سهرابی وفا صفحات 117-135
    سلامت و سلامت روان از جمله شاخص های ملی هستند که متاثر از متغیرهای کلان اقتصادی می-باشند. در این مقاله ضمن مروری بر مباحث نظری، رابطه ی میان متغیرهای کلان اقتصادی و شاخص سلامت روان به روش اقتصادسنجی و براساس مدل های مقطعی برآورد گردید. بدین منظور ابتدا به کمک سیستم استنتاج فازی و با بهره گیری از نظر خبرگان روانشناس در استان های مختلف کشور به برآورد شاخص سلامت روان پرداخته و سپس تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی بر آن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد که متغیر بیکاری، ضریب جینی و تورم رابطه ی معکوس و معناداری با سلامت روان دارند و متغیر تولید سرانه رابطه مثبت و معناداری با شاخص سلامت روان دارد. به بیان دیگر شاخص سلامت روان مستقل از متغیرهای کلان اقتصادی نیست و هر کدام از این متغیرها در 30 استان کشور تاثیر معناداری بر شاخص سلامت روان در سال 1387داشته اند. این امرضرورت دقت و توجه سیاست گذاران به ویژه در بخش های اقتصادی و بهداشت را گوشزد می کند.
    کلیدواژگان: شاخص سلامت روان، بیکاری، تورم، ضریب جینی
  • اسمعیل ابونوری*، جمال اسکندری صفحات 137-152
    یکی از اهداف اصلی هر جامعه دستیابی به شادمانی (مطلوبیت) است، که شادمانی تحت تاثیر متغیرهای مختلفی از جمله بیکاری و تورم قرار دارد. هدف این مقاله مقایسه اثرات تورم و بیکاری بر شادمانی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا و ایران است. برای این منظور از داده های پانل (ترکیبی) برای سال های 2001 تا 2011 استفاده شده است. به منظور مقایسه میزان اثرگذاری تورم و بیکاری بر شادمانی این متغیرها استاندارد شده اند. با برآورد مدل به روش پانل و اثرات ثابت نتایج حاصل نشان می دهد که اثرات بیکاری و تورم بر شادمانی منفی و معنادار است: اگر نرخ تورم و نرخ بیکاری هر یک به اندازه یک انحراف معیار افزایش یابد، شادمانی به ترتیب به اندازه 0.044 انحراف معیار و 0.181 انحراف معیار کاهش می یابد. مقایسه میان میزان اثرگذاری تورم و بیکاری بر شادمانی نشان می دهد که اثر بیکاری بر شادمانی بطور قابل توجهی بیشتر است (آزمون والد). علاوه براین، اگر تولید ناخالص داخلی سرانه یک انحراف معیار افزایش یابد، باعث افزایش شادمانی به اندازه 0.140 انحراف معیار می شود.
    کلیدواژگان: شادمانی، تورم، بیکاری، تولید ناخالص داخلی، داده های پانل
  • رضا یوسفی حاجی آباد* صفحات 153-174
    هدف اصلی تحقیق حاضر، ارزیابی بهره وری کل عوامل تولید در صنایع کارخانه ای ایران؛ با استفاده از شاخص بهره وری مالم کوئیست و روش تحلیل پوششی داده ها است. برای این منظور داده های ترکیبی صنایع کارخانه ای ایران بر اساس طبقه بندی استاندارد بین المللی فعالیت های صنعتی ، جمع آوری و بهره وری کل عوامل تولید در رشته فعالیت های مختلف صنعتی، طی سال های 1389-1380 مورد ارزیابی قرار گرفته است. در مجموع نتایج تحقیق نشان می دهد که سطح بهره وری اکثریت رشته فعالیت های مختلف صنعتی ایران طی دوره مورد بررسی کاهش یافته است که علت آن کاهش کارایی مدیریتی و کارایی مقیاس این صنایع بوده است. صنایع فعال در زمینه تولید فرآورده های نفتی تصفیه بیشترین رشد بهره وری کل عوامل تولید را داشته است که علت آن تغییرات تکنولوژیکی مثبت در این رشته فعالیت صنعتی بوده است. در مقابل، تعمیر انواع کشتی نیز بیشترین کاهش سطح بهره وری را تجربه کرده است. تغییرات بهره وری بیشتر صنایع بین متغیر بوده و فقط 18 رشته فالیت صنعتی از رشد بهره وری برخوردار بوده اند. میانگین کارایی فنی صنایع کارخانه ای ایران با فرض بازده متغیر و بازده ثابت نسبت به مقیاس طی این دوره به ترتیب42/0 و 34/0 بوده است. همچنین، میانگین کارایی مقیاس صنایع 79/0 بوده است.
    کلیدواژگان: شاخص مالم کوئیست، صنایع کارخانه ای، تحلیل پوششی داده ها، کارآیی فنی، کارآیی مقیاس
|
  • Marzieh Googerdchian *, Rahman Khoshakhlagh, Nematollah Akbari, Meisam Akbarzadeh Pages 1-23
    Until now many of studies related to derivative of classic demand in continues choice set, while in many condition individual choices isn’t in continues set. In economic, discrete or quantal choice model use to description, explanation and prediction of choices between two or more alternative. This choice is contrast to classic consumer theory that made on assumption of continues amount of demanded commodities. In condition of classic consumer theory, continues space of alternatives allows the use of calculus to derive optimal amount of goods and modeling the empirical demand with use of regression analysis. However in discreet choice model that describe the discreet condition, use of first order condition for optimal solution are impossible. Discreet choice model, use to theoretical and empirical modeling of individual choices with deterministic Choice set and use the relationship between each individual choices, characteristic of individual and characteristic of each alternative by estimation probability of choosing each alternative for one individual with logestic and probit model.
    Thus, first part of this paper allocate to introduction and modeling discreet choice and driving travel demand function from it, then this framework use for deriving of travel demand for work and educational tripe in morning peak time in Isfahan city by gathering random questionnaire from 457 traveler as a empirical case of it.
    The results show, demand for car is just function of comfort, while demand for bus is function of time, cost and comfort and for taxi function of time, cost, comfort and income.
    Keywords: Discrete Choice Model, Randome Utilitty, Travel Demand, Multiple Logite Model
  • Kazemyavari*, Amene Shahidi, Mohammad Ali Dehghandehnavi, Hassan Heydari Pages 25-54
    The current study examines the relationship between financial development and capital structure of non-financial firms in the Iranian Securities and Exchange Organization on the basis of unbalanced panel data. In order to do this, Feasible Generalized Least Squares method and data of 200 nonfinancial firms in the period from 1999 to 2012 have been used. The results show that stock market development has a positive and significant effect on the debt ratio of non-financial firms in Iran, and the impact of stock market activity index is greater than the effect of size index. Surprisingly, the effect of banking sector development on firm's debt ratio is found negative and significant. Also, in this case, the impact of stock market activity index is greater than the effect of size index. Furthermore, the results show that the examined variables related to firm's specifications including profitability, liquidity, non-debt tax shield, size, asset structure and growth opportunity are significant determinants of the non-financial firm's capital structure.
    Keywords: Banking sector development, Stock market development, Capital structure, Non, financial firms
  • Ahmad J. Samimi, Nasrin Ghobadi* Pages 55-76
    The real exchange rate equilibrium path reflects at each moment the value of the real exchange rate which is compatible with full employment of productive factors and equilibrium in balance of payments. The real exchange rate is viewed as a key indicator of external competitiveness. So, its misalignments may be rather costly. Both overvalued and undervalued currencies have their negative implications. In this article, the real exchange rate equilibrium relationships in US dollar are investigated according to Johansen Cointegration technique using the Behaviorally Equilibrium Exchange Rate (BEER) during 1338-1391 with its fundamentals including net foreign assets, openness, terms of trade andproductivity. The results correspond to the theory and are in agreement with previous studies such as Clark and Macdonald (1998). The error correction term is -0.51 and significant. Since 1991, the real effective exchange rate has been less than the equilibrium real exchange rate, which shows depreciation. Specifically, the gap has been increasing drastically since the 1980s. Naturally, this has led to export reduction and import expansion. However, the positive point is that since 1991, this two rates have drawn much close together; in some years, the real rate has been even upper than the equilibrium.
    Keywords: Exchange rate, BEER, Equilibrium, Cointegration
  • Mostafa Shamsoddini*, Javad Shahraki Pages 77-115
    This research aims at the factors affecting tax revenues in Iran. To study the subject, first, a good model is selected according to the structure of Iran's economy and, then, a theoretical model as well as the corresponding variables and equations are presented. The study makes use of seemingly unrelated regressions method (SURE) and 3SLS because there are different and seemingly unrelated equations. The model is double estimated, once without virtual variables and again with virtual variables. This implies the existence of structural breaks in model equations. As a result of both estimates, it is shown that the change in the tax structure has had the least effect on import taxes as to increase tax revenues. Also, the changes in the tax structure have been the most effective in the other direct taxes and taxes on consumption and sale respectively so as to increase tax revenues.
    Keywords: Tax revenues, Factors affecting tax revenues, Changes in the tax structure, SURE, 3SLS, Structural breaks
  • Nader Mehregan, Khosro Rashid, Samineh Ghasemifar*, Hossein Sohrabivafa Pages 117-135
    Health, specifically psychological health, is among the national indicators that are affected by macroeconomic variables. This paper presents an overview of theoretical relationships between macroeconomic variables and psychological health using econometric methods. It was estimated on the basis of cross-sectional models. To this end, first, a fuzzy logic system and psychology experts’ opinionsin different provinces were used to estimate the psychological health indicator. Then, the effect of macroeconomic variables on this indicator was investigated. The results of the study showed that the unemployment variable, Gini coefficient, and inflation had a significant negative correlation with psychological health, while per capita production was found to have a significant positive correlation with it. In other words, this health indicator is not separate from macroeconomic variables, and each of these variables had a significant effect in 30 provinces during 1387. This emphasizes the need for further attention by policy makers, especially in the economic and health sectors.
    Keywords: Psychological health index, Unemployment, Inflation, Gini coefficient
  • Esmaiel Abounoori*, Jamal Eskandari Pages 137-152
    In fact, happiness (favorability) may be the ultimate goal of any society. Happiness is affected by both unemployment and inflation. The main aim of this paper is to compare the effects of unemployment and inflation on happiness in EEC and Iran. To do so, we used panel data regarding the 2001- 2011 period. To compare the effects of unemployment and inflation on happiness, we estimated the model using standardized variables. After conducting the F test and the Hausman test, the parameters were estimated using the Fixed Panel approach. The results indicate that both unemployment and inflation have negative and significant effects on happiness; if each of inflation rate and unemployment rate increases by one standard deviation, happiness will be reduced by about 0.044 and 0.181 of standard deviation respectively. The comparison of the effects of inflation and unemployment on happiness has shown that the effect of unemployment on happiness is considerably more than that of inflation (this is found according to the Wald test). Moreover, if the per capita GDP increases by one standard deviation, happiness will also increase about 0.140 of standard deviation. Thus, in order to enhance happiness, reduction of unemployment should be a preferred policy.
    Keywords: Happiness, Inflation, Unemployment, GDP, Panel data
  • Reza Youssefi Hajeabad* Pages 153-174
    The aim of this paper is to study the total factor productivity variation and measurement of the technical efficiency in Iran's manufacturing sector. For this purpose, the productivity of 130 different industrial groups in the 1996- 2007 period was analyzed using the Malmquist index and the data envelopment analysis approach on the basis of International Standard Industrial Classification (ISIC). The results of the study show that the total factor productivity in the manufacturing sector is decreased because the pure technical efficiency and the scale efficiency have decreased. Refined petroleum products industries have had the greatest growth of the total factor productivity through the technological change. Also, shipping industries have had the greatest decline of the total factor productivity. The total factor productivity in most industries has been variable, and 18 industries have had positive total factor productivity changes. The averages of technical efficiencies in Iran's manufacturing sector, with the assumption of constant return to scale and variable return to scale, are 0.42 and 0.34 respectively. Also, the average of scale efficiency in industries is 0.79.
    Keywords: Malmquist index, Manufacturing sector, Data envelopment analysis, Technical efficiency, Score efficiency