فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال دهم شماره 5 (پیاپی 52، امرداد 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیدرضا امیدرضا تمتاجی، محمد بهنام، مژگان محمدی فر، سیدعلی رضا طلایی، سیدمهدی تخت فیروزه، محسن تقی زاده* صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    بیماری های مختلفی مانند مولتیپل اسکلروزیس، پارکینسون، آلزایمر و دمانس منجر به اختلال در یادگیری و حافظه می شوند. مطالعات مختلفی جهت بررسی اثرات گیاهان دارویی بر افزایش یادگیری، حافظه و پیشگیری از این اختلالات انجام گرفته است. در مطالعه حاضر تاثیر عصاره الکلی برگ توت سفید بر یادگیری و حافظه فضایی موش های صحرایی نر بررسی گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه روی 32 موش صحرایی نر نژاد ویستار انجام شد و حیوانات در چهار گروه شامل: گروه کنترل و سه گروه دریافت کننده عصاره الکلی برگ توت سفید با دوزهای 100، 200 و 400 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن قرار گرفتند. این عصاره هر روز به صورت گاواژ تجویز شد. پس از یک ماه، یادگیری و حافظه فضایی با استفاده از ماز آبی موریس مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون واریانس یک طرفه و آزمون بونفرونی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    تجویز عصاره الکلی برگ توت سفید در تمام دوزها منجر به بهبود روند یادگیری در موش های صحرایی شد. همچنین این عصاره در دوز 400 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن، حافظه فضایی را در موش های صحرایی بهبود بخشید.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد تجویز عصاره الکلی برگ توت سفید منجر به افزایش یادگیری و تثبیت حافظه فضایی در موش های صحرایی سالم می شود.
    کلیدواژگان: برگ توت سفید، حافظه فضایی، یادگیری، ماز آبی موریس
  • علی سالاری*، فاطمه سالاریان صفحات 9-20
    زمینه و هدف
    بیماری فشار خون شریانی ریوی، بیماری رگ های نازک بوده که با فشار بالا و تنگی رگ ها همراه است و نهایتا در بطن راست اختلال ایجاد می کند. این مطالعه با هدف یافتن روش های نوین مناسب تشخیصی و درمانی با استفاده از روش های مختلف سیستم بیولوژی و بیوانفورماتیک انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه داده های میکرواری دو گروه (گروه سالم به عنوان کنترل و گروه فشار خون شریانی ریوی به عنوان گروه تیمار) توسط نرم افزار GEO2R مقایسه شد. همچنین بررسی های پروتئین کینازی، فاکتورهای رونویسی، واکنش های پروتئینی، microRNA و دارویی به ترتیب توسط پایگاه های داده ای KEA، ChEA، Gene2Network،TargetScan microRNA و Connectivity Map (CMAP) بر روی دو دسته ژن های افتراقی انجام گرفت. در نهایت، با اطلاعات به دست آمده، شبکه پروتئینی ژن های افتراقی فشار خون شریانی ریوی کشیده شد.
    یافته ها
    فاکتورهای رونویسی SUZ12، SP1 و فاکتور رونویسی MYC به ترتیب به عنوان فاکتورهای رونویسی مهم ژن های افزایش بیان یافته و کاهش بیان یافته، پیش بینی وگزارش شدند. همچنین کیناز PAK3 و کیناز IRAK3 به ترتیب به عنوان کینازهای مهم ژن های افزایش بیان یافته و کاهش بیان یافته پیش بینی و PAK3 جهت تشخیص سریع و کاندید درمان گزارش شد. به طور خلاصه پروستاگلاندین جی 2 (PGJ2) با دوز 00001/0 مولار با مدت زمان هر 6 ساعت یک بار و microRNA های miR-144 و miR-501 برای مهار ژن های افزایش بیان یافته بیماری فشار خون شریانی ریوی، پیش بینی و به عنوان کاندید درمان گزارش شدند.
    نتیجه گیری
    با استفاده از ابزارهای سیستم بیولوژی می توان مسیر جدیدی را در راستای تشخیص و درمان بیماری فشار خون شریانی ریوی به کمک مارکر PAK3، miR-144، miR-501 و داروی پروستاگلاندین J2 نشان داد.
    کلیدواژگان: فشار خون شریانی ریوی، نقشه های فعل و انفعالات پروتئین، دارودرمانی، میکروآر ان آهای درمانی، سیستم بیولوژی
  • محمدصالح رسولی*، مینو ایلخانی پور، رضا حیدری صفحات 21-28
    زمینه و هدف
    سیاه دانه از لحاظ طبی و مذهبی با تاریخچه ای غنی، دارای ترکیبات شیمیایی مفید با اثرات فراوان بر روی سلامتی انسان است. در این تحقیق تاثیر عصاره الکلی سیاه دانه بر فاکتورهای خونی بررسی گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی روی 28 سر موش صحرایی ماده بالغ نژاد ویستار (وزن 200-160 گرم) در قالب 4 گروه (7 موش در هر گروه) انجام شد. گروه اول (گروه شاهد)، هیچ دارویی دریافت نکردند؛ گروه دوم (سیاه دانه) و گروه سوم (سیاه دانه+ استرس بی حرکتی)، عصاره الکلی سیاه دانه را با دوز 400 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن، به صورت گاواژ به مدت 21 روز دریافت کردند. باید توجه داشت که گروه سوم علاوه بر گاواژ، تحت استرس بی حرکتی نیز قرار گرفتند و در گروه چهارم تنها به حیوانات، استرس بی حرکتی داده شد. نمونه های خونی گرفته شده از بطن قلب جمع آوری و سپس فاکتور های خونی به وسیله دستگاهMelet. MS. Cell Counter اندازه گیری شد. نتایج با استفاده از آزمون آماری واریانس یک طرفه مقایسه گردید و سطح معنی داری، 05/0p< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در گروه تجربی (گروه دریافت کننده سیاه دانه و سیاه دانه+ استرس)، گلبول های سفید و درصد پلاکت ها به ترتیب نسبت به گروه های شاهد و استرس، افزایش معنی داری داشتند (05/0p<). گلبول های قرمز، هماتوکریت ها و هموگلوبین ها در گروه دریافت کننده سیاه دانه نسبت به گروه شاهد، اختلاف معنی داری نشان نداد، اما در گروه دریافت کننده سیاه دانه+استرس نسبت به گروه استرس، اختلاف معنی داری (05/0p<) مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد تاثیر عصاره الکلی سیاه دانه بر فاکتور های خونی باعث افزایش ایمنی بدن، همچنین کاهش و از بین رفتن تاثیرات منفی استرس بر فاکتور های خونی می شود.
    کلیدواژگان: سیاه دانه، پارامترهای بیوشیمیایی خون، استرس
  • مجید برادران، فیروز ابراهیمی*، شهرام نظریان، عباس حاجی زاده، یوسف تاروردی زاده صفحات 29-37
    زمینه و هدف
    سندرم بوتولیسم توسط نوروتوکسین باکتری کلستریدیوم بوتولینوم ایجاد می شود. این نوروتوکسین دارای 7 سروتیپ از A-G می باشد. بهترین راه برای جلوگیری از سندرم بوتولیسم ایجادشده توسط BoNT/B، استفاده از واکسن های نوترکیب ساخته شده از ناحیه اتصالی آن (به علت داشتن اپی توپ های کافی برای تحریک سیستم ایمنی) است. در این پژوهش بیان زیرواحد اتصالی نوروتوکسین بوتولینوم تیپ B، به منظور کاندید واکسن مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    ابتدا توالی ژن ناحیه اتصالی نوروتوکسین بوتولینوم تیپ Bاز سایت NCBI با کد دسترسی EF028399.1 گرفته شد. بعد از بهینه سازی کدون، ژن مورد نظر به صورت صناعی در داخل وکتور pUC18 تهیه گردید. سپس این ژن در وکتور بیانی pET32a(+) که دارای مارکر انتخابی آمپی سیلین می باشد، زیرهمسانه سازی شد. جهت تایید صحت زیرهمسانه سازی؛ از PCR، برش آنزیمی و تعیین توالی و برای بررسی بیان از سوش E. coli BL21(DE3) استفاده گردید. صحت بیان پروتئین با الکتروفورز (تحت شرایط مختلف و روش وسترن بلات) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    واکنش های PCR، برش آنزیمی را براساس سایت های برشی در وکتور و در نهایت، تعیین توالی تایید کرد که ژن مورد نظر به طور مناسب در وکتور pET32a(+)، همسانه سازی شد. بررسی بیان با استفاده از SDS- PAGE و متعاقب آن انجام وسترن بلاتینگ نشان داد پروتئین مورد نظر در سویه بیانی مذکور بیان نمی شود.
    نتیجه گیری
    اگرچه ژن مورد نظر در داخل وکتورpET32a(+)، به طور مناسب زیرهمسانه سازی گردید، با این حال هیچ بیان قابل مشاهده ای از ژن مورد نظر دیده نشد.
    کلیدواژگان: کلستریدیوم بوتولینوم، بررسی بیان، واکسن نوترکیب
  • عباسی دلویی نادیه، مهدی مقرنسی صفحات 38-46
    زمینه و هدف
    واسپین مولکولی از خانواده آدیپوکین ها می باشد و hs-CRP، حساس ترین شاخص التهابی پیش گویی کننده بیماری های قلبی - عروقی است. هدف از تحقیق حاضر، تعیین تاثیر 8 هفته تمرین مقاومتی بر سطوح پلاسمایی واسپین، hs-CRP و برخی متغیرهای آنتروپومتریکی در زنان جوان دارای اضافه وزن و چاق بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون، 22 دانشجوی غیرفعال (با شاخص توده بدنی بالاتر از 25 کیلوگرم برمترمربع)، به طور هدفمند انتخاب، و به صورت تصادفی در 2 گروه: تمرین مقاومتی (12 نفر) و کنترل (10 نفر) قرار گرفتند.
    از هر 2 گروه در دو مرحله قبل و بعد از تمرین، بعد از 12 ساعت ناشتایی شبانه، 24 ساعت قبل از شروع تمرینات و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، خونگیری به عمل آمد.گروه تجربی 8 هفته و 4 جلسه در هفته، تمرینات را به مدت 45 دقیقه با شدت 80-65% حداکثر یک تکرار بیشینه طی 8 ایستگاه انجام دادند. داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف - اسمیرنوف، تی وابسته و تی مستقل (برای مقایسه بین گروهی) تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0>α در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در گروه تجربی، 8 هفته تمرین مقاومتی در مقایسه با درون گروهی، در واسپین، hs-CRP و همه شاخص های آنتروپومتریکی، تغییر معنی داری ایجاد کرد (05/0p<). همچنین در تغییرات بین گروهی در میزان VO2max، تغییر معنی داری دیده شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد 8 هفته تمرین مقاومتی با کاهش واسپین و hs-CRP می تواند بروز بیماری های قلبی - عروقی را در زنان جوان دارای اضافه وزن و چاق کاهش دهد.
    کلیدواژگان: پروتئین واکنشگرC، تمرین مقاومتی، واسپین، متغیرهای آنتروپومتریکی، اضافه وزن
  • محمد پرورش مسعود، روح الله فرهادلو*، مصطفی واحدیان، مهدی کاشانی نژاد، لاله حسن پور، سیامک محبی صفحات 47-54
    زمینه و هدف
    آموزش یکی از ارکان اساسی توسعه توانمندی ها، مهارت ها و شایستگی ها در بخش های مختلف جامعه است و ضرورت استفاده از روش های نوین آموزشی با توجه به تغییرات سریع نیازهای جوامع احساس می شود. این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر دو روش آموزش سخنرانی با سناریو بر میزان آگاهی و نگرش تکنسین های اورژانس فوریت های پزشکی در برخورد با بیماران ترومای قفسه سینه انجام شد.
    روش بررسی
    در این تحقیق نیمه تجربی تصادفی سازه شده، 160 نفر از تکنسین های شاغل در مرکز فوریت های پزشکی استان قم شرکت کردند. شرکت کنندگان به صورت تصادفی به دو گروه آموزش مبتنی بر سناریو و سخنرانی تقسیم شدند. اطلاعات مورد نیاز از دو گروه به وسیله پرسشنامه آگاهی و نگرش قبل و بعد از مداخله به دست آمد. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل، تی زوجی و آزمون کای اسکوئر یا فیشر تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در روش آموزشی مبتنی بر سناریو، میانگین آگاهی (001/0p<) و نگرش (001/0p<)، به طور معنی داری افزایش داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر آموزش مبتنی بر سناریو و نقش آن در استفاده از قابلیت های فکری یاد گیرنده و خلاقیت آنها، به نظر می رسد آموزش مبتنی بر سناریو می تواند یک جایگزین مناسب برای روش های آموزشی سنتی باشد.
    کلیدواژگان: آموزش، آگاهی، نگرش، تکنسین فوریتهای پزشکی
  • پروانه محمدبیگی*، محمد سوداگر، محمد مازندرانی، سیده صدیقه حسینی صفحات 55-63
    زمینه و هدف
    در طی سالهای اخیر، به منظور جلوگیری از استفاده بی رویه آنتی بیوتیک ها، مواد ضدعفونی کننده جایگاه ویژه ای یافته است. گزارشهای متعددی در رابطه با خاصیت ضدمیکروبی اکسید روی بر باکتری های گرم مثبت، گرم منفی و قارچ ها وجود دارد. در این تحقیق، اثرات ضدباکتریایی نانو ذره اکسید روی بر دو باکتری گرم منفی اشرشیاکلی (به علت اهمیت سلامت انسانی) و باکتری گرم مثبت استرپتوکوکوس اینیایی (به دلیل بیماری زایی بالا در ماهیان) مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    دراین مطالعه، حداقل غلظت باکتری کشی (Minimum Bactericidal Concentrations) و حداقل غلظت مهار رشد (Minimum Inhibitory Concentrations) این ماده با استفاده از روش های محیط کشت مایع (لوله گذاری) و دیسک گذاری به روش استاندارد برای سوش باکتری گرم مثبت (استرپتوکوکوس اینیایی) و سوش باکتری گرم منفی (اشرشیاکلی) تعیین گردید. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون دانکن در سطح 05/0>p تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    براساس نتایج این بررسی، مقادیر MBC نانوذره اکسید روی برای باکتری استرپتوکوکوس اینیایی و اشرشیاکلی به ترتیب برابر با 095/0 و 6/0 میکروگرم برمیلی لیتر و مقادیرMIC این ماده برای باکتری استرپتوکوکوس اینیایی و اشرشیاکلی به ترتیب برابر با 015/0 و 095/0 میکروگرم برمیلی لیتر محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد نانوذره اکسید روی اثر مهارکنندگی و باکتری کشی قابل قبولی بر باکتری های اشرشیاکلی و استرپتوکوکوس اینیایی دارد و می تواند به عنوان یک ماده ضد باکتریایی در محیط های آبی مورد استفاده قرارگیرد.
    کلیدواژگان: نانوذره اکسید روی، استرپتوکوکوس، اشرشیاکلی، عوامل آنتی باکتریال
  • فهیمه رستمی نوری، فروزان آتش زاده شوریده*، کیانوش نیرومند زندی، امیر کاوسی، مرضیه مالکی صفحات 64-74
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع استفاده از سوند ادراری، پرستاران به عنوان یکی از بزرگترین و مهم ترین گروه های ارائه دهنده خدمات سلامت، باید دانش و مهارت گسترده جهت ارائه مراقبت های استاندارد را دارا باشند. این پژوهش با هدف تعیین میزان رعایت اصول مراقبت های پرستاری سونداژ زنان با استانداردها در بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1393 انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی - مقطعی، 195 مورد مراقبت پرستاری سونداژ زنان در یک بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1393 با روش نمونه گیری از رویداد، بررسی گردید. اطلاعات از طریق پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی پرستاران و فهرست وارسی اصول مراقبت های پرستاری سونداژ زنان، جمع آوری شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، میزان مطابقت مراقبت های پرستاری سونداژ با استانداردها برابر 8/70% (متوسط) بود. 2/29% از مراقبت ها مطلوب و 0% مراقبت ها، ضعیف گزارش شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، عملکرد پرستاران درخصوص مراقبت های پرستاری سونداژ زنان در مقایسه با استانداردها، در سطح متوسطی قرار دارد. به منظور ارتقای کیفیت مراقبت ها، به کارگیری راهنمای بالینی مراقبت های پرستاری سونداژ زنان و نظارت بالینی مدیران پرستاری بر حسن اجرای آنها پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: مراقبت پرستاری، استانداردها، سونداژ مجرای ادرار، زنان
  • مینا حامیان، صدیقه قلی زاده، بهزاد یحیی پور، سمیه مومنیان* صفحات 75-83
    زمینه و هدف
    درد پس از درمان های دندانپزشکی، از چالش های اصلی مورد توجه دندانپزشکان می باشد. این موضوع، به ویژه در مورد درمان ریشه دندان ها بارزتر است. این تحقیق با هدف تعیین الگوی تجویز داروهای ضددرد توسط دندانپزشکان عمومی شهر قم قبل از درمان، حین درمان و پس از درمان های ریشه دندان انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی، الگوی تجویز داروهای ضددرد توسط تمامی دندانپزشکان عمومی در شهر قم (سال 1394) بررسی گردید. ابزار مطالعه، پرسشنامه ای شامل: مشخصات دموگرافیک و سوالاتی در رابطه با مدیریت درد در سه مرحله (پیش از آغاز درمان، حین درمان و بعد از خاتمه درمان ریشه دندان ها) بود. داده ها با استفاده از آزمون کای اسکوئر تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری، 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    شایع ترین داروهای تجویزشده به ترتیب نوافن، دگزامتازون، ایبوپروفن، مفنامیک اسید و کدئین بود. تنها 7/0% از دندانپزشکان همیشه و 3/89% از آنها، گاهی اوقات پیش از آغاز درمان به صورت پروفیلاکتیک برای بیمار مسکن تجویز می کردند. 3/89% از دندانپزشکان نیز در بین جلسات درمان، تنها گاهی اوقات از داروهای داخل کانال استفاده کرده بودند. بین سالهای اشتغال به کار، تجویز نوافن و دگزامتازون، ارتباط معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد آموزش واحدهای فارماکولوژی بالینی در طول تحصیل و به روز کردن اطلاعات دندانپزشکان پس از فارغ التحصیلی، به ویژه در زمینه پیش دارویی و استفاده از ترکیبات داخل کانال، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مدیریت درد، آماده سازی دندان، درمان کانال ریشه، دندانپزشکان
  • فرهاد اصغری، یوسف دهقانی*، خالد اصلانی، مسلم عباسی صفحات 84-92
    زمینه و هدف
    رویارویی با استرس از جمله مسائلی است که با توجه به منبع استرس و میزان استرس ادراک شده فرد در دوره نوجوانی، اهمیت خاصی پیدا می کند. در این پژوهش همبستگی بین منابع استرس، استرس ادراک شده و سبک های مقابله ای در دانش آموزان مقطع دبیرستان بررسی گردید.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر به روش توصیفی، از نوع همبستگی انجام شد. نمونه پژوهش شامل 575 دانش آموز دبیرستانی خانواده های کارکنان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در سال تحصیلی 1394-1393 بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس منابع استرس، مقیاس استرس ادراک شده و مقیاس سبک های مقابله تهران استفاده گردید. داده ها با استفاده از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه، 50% دانش آموزان دارای استرس ادراک شده بالاتر از نقطه برش بودند. منابع استرس دانش آموزان، استرس های مربوط به مدرسه و بلوغ بود. بین روش مقابله مسئله مدار با استرس ادراک شده، همبستگی مثبت و بین روش مقابله ای مسئله مدار با استرس مرتبط به مدرسه و بلوغ، همبستگی منفی و معکوس وجود داشت. بین روش مقابله ای هیجان محور مثبت با استرس ادراک شده، همبستگی مثبت و بین روش مقابله هیجان محور مثبت و استرس مربوط به مدرسه، بلوغ، خانواده و همسالان، همبستگی معنی داری وجود نداشت. بین روش مقابله ای هیجان محور منفی با استرس مربوط به مدرسه، بلوغ و همسالان، همبستگی مثبت بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، شدت همبستگی قابل توجه نیست و نمی توان با این مقدار همبستگی، رابطه قابل ملاحظه ای بین متغیرها یافت. لذا پیشنهاد می شود تحقیقات وسیع تری برای بررسی رابطه بین این متغیرها صورت گیرد.
    کلیدواژگان: منابع استرس، فشار روانی، سازگاری فیزیولوژیک، دانش آموزان
  • محمد خندان، علیرضا کوهپایی*، شهرام وثوقی، ابوالفضل محمدبیگی، فاطمه میرشکاری صفحات 93-100
    زمینه و هدف
    اختلالات و آسیب های اسکلتی – عضلانی، به عنوان یک چالش شغلی جهانی شناخته شده است. این آسیب ها بیشتر در نواحی فوقانی بدن متمرکز می شوند. روش های متعددی جهت ارزیابی این اختلالات وجود دارد که هرکدام با داشتن نقاط قوت و ضعف، برای مشاغل مختلف، کارآیی متفاوتی را نشان می دهند. این مطالعه با هدف سنجش اعتبار روش LUBA برای ارزیابی ریسک فاکتورهای اختلالات اسکلتی - عضلانی در یک صنعت چاپ استان قم در سال 1393 انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - مقطعی تمام کارکنان عملیاتی (94 نفر) در سال 1393 مورد بررسی قرار گرفتند. داده های مربوط به اختلالات اسکلتی - عضلانی به وسیله پرسشنامه نوردیک (NMQ) جمع آوری شد. پوسچرها با روش LUBA و در چهار عضو بدن (شامل: گردن، شانه، آرنج و مچ دست) آنالیز شدند. داده های حاصل، با استفاده از آزمون های آماری من ویتنی، کروسکال والیس و توافق کاپا آنالیز شدند.
    یافته ها
    مشکلات در ناحیه تحتانی پشت با 1/35% شیوع، دارای بیشترین میزان بود. نتایج روش LUBA نشان داد بیشترین پوسچرها در سطح دوم اقدامات اصلاحی قرار داشته و نیازمند مطالعه بیشتری هستند. توافق میان ارزیابی پوسچر شانه و اختلال در ناحیه شانه افراد، معنی دار بود (05/0p<)، اما توافق درخصوص سایر اعضا، معنی دار نبود (05/0p>).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه پیرامون اعتبار یا روایی قابلیت پیش بینی روش ارزیابی پوسچر LUBA در صنعت چاپ می توان این گونه بیان کرد که این روش برای ارزیابی پوسچر در صنعت مذکور نمی تواند روش قابل اعتمادی باشد، هرچند انجام تحقیقات بیشتر و جامع تر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: مهندسی انسان، تعادل وضعیت، بیماری های اسکلتی، عضلانی
  • زهرا عاقلان، مجتبی پنجه پور* صفحات 102-115
    زمینه و هدف
    نقش اصلی انواع مختلف آنزیم های DNA پلیمراز، تکثیر ژنوم است. با این حال، DNA پلیمرازها برای ایجاد دقت، کارآیی همانندسازی، فرآیند ترمیم و در نتیجه کاهش جهش های ناشی از مواد آسیب رسان به DNA که می تواند منجر به سرطان زایی شود، نیز حیاتی هستند. شروع سرطان معمولا با القای جهش در انکوژن های خاص و یا ژن های سرکوب گر تومور توسط عوامل ژن و توکسیک اندوژنیا اگزوژن همراه است. بسیاری از جهش های نقطه ای که در سلول های سرطانی رخ می دهد نتیجه خطاهای ایجادشده بر اثر فعالیت DNA پلیمراز ها می باشد. اطلاعات منتشرشده نشان می دهد کاهش صحت DNA پلیمرازها بدون اینکه روی فعالیت آنها تاثیر بگذارد، می تواند از عوامل ایجادکننده تومورها باشد. همچنین در مطالعات گزارش شده است بیان DNA پلیمرازها در سرطان های انسانی در مقایسه با بافت سالم تغییر می کند. در این مطالعه مروری، شواهدی از تاثیر DNA پلیمرازهای مختلف در پیشرفت سرطان مورد بحث قرار گرفته است. نتایج این مطالعه نشان داد عدم فعالیت صحیح DNA پلیمرازها به وسیله افزایش میزان جهش های تولیدشده در ژنوم می تواند باعث ایجاد تومور گردد. نگرش به عملکرد این آنزیم ها نیز می تواند دستاوردهای جدیدی برای پیشگیری از سرطان، تشخیص و درمان ایجاد کند.
    کلیدواژگان: دی ان آپلیمراز، جهش زایی، سرطان زایی
|
  • Omid Reza Tamtaj, Mohammad Behnam, Mojgan Mohammadifar, Talaei Sayed Alireza, Takhtfiroozeh Seyed Mahdi, Mohsen Taghizadeh* Pages 1-8
    Background And Objectives
    Various diseases, such as multiple sclerosis, Parkinson, Alzheimer, and dementia lead to impairment in learning and memory. Several studies have been performed to investigate the effects of medicinalal plants on improvement of learning and memory and prevention of these disorders. In the present study, the effect of alcoholic extract of Morus Alba leaves was investigated on learning and spatial memory in male rats.
    Methods
    This study was performed on 32 male Wistar rats. Animals were assigned to four groups, including control group and 3 groups receiving alcoholic extract of Morus Alba leaves at doses of 100, 200, and 400mg/kg. This extract was daily administered by gavage. After one month, learning and spatial memory were evaluated by Morris water maze.
    Results
    Administration of alcoholic extract of Morus Alba at all doses led to improvement of learning process in rats. Also, this extract at the dose of 400mg/kg improved spatial memory in rats.
    Conclusion
    The results of this study showed that administration of alcoholic extract of Morus Alba leads to increases in learning and consolidation of spatial memory in healthy rats.
    Keywords: Morus Alba leavs, Spatial memory, Learning, Morris water maze
  • Ali Salari*, Fatemeh Salarian Pages 9-20
    Background And Objectives
    The pulmonary arterial hypertension is a narrow vessel disease, which is associated with hypertension and arterial stenosis and, finally, disorder of the right ventricle. This study was conducted with the purpose of finding new diagnostic and therapeutic approaches in pulmonary arterial hypertension using different systems biology and bioinformatics methods.
    Methods
    In this study, microarray data of two groups (normal group as the control and pulmonary arterial hypertension as the treatment group), were compared using GEO2R software. Also, Protein kinase analysis, transcription factor analysis, protein-protein interactions, microRNA, and pharmaceutical analyzes, were performed on two sets of differential genes using KEA, ChEA, Genes2 Networks, Target Scan microRNAs, and Connectivity Map (CMAP) databases. software respectively. Finally, the protein network of differential genes of pulmonary arterial hypertension was mapped using the obtained date.
    Results
    SUZ12 and SP1 transcription factors and MYC transcription factor were, respectively, predicted and reported as the important transcription factors of up-regulated and down-regulated genes. Moreover, PAK3 and IRAK3 were reported as the kinases of up-regulated genes and down-regulated genes, respectively, and PAK3 as a rapid diagnosis and therapeutic candidate. Briefly, Prostaglandin J2 (PGJ2) at a dose of 0.00001 M every 6 hours, and microRNAs miR-144 and miR-501 were predicted as suppressor of up-regulated genes of pulmonary arterial hypertension and reported as a therapeutic candidate.
    Conclusion
    Application of systems biology methods could show a path towards diagnosis and treatment of pulmonary arterial hypertension using PAK3 marker, miR-144, and miR-501, and Prostaglandin J2 drug.
    Keywords: Pulmonary arterial hypertension, Protein interaction maps, Drug therapy, MicroRNAs therapy, System biology tools
  • Mohammad Saleh Rasoli *, Minoo Ilkhanipour, Reza Heidari Pages 21-28
    Background And Objectives
    Nigella Sativa with a rich medical and religious history, has useful chemical compounds that have beneficial effects on human health. In this research, the effect of alcoholic extract of Nigella sativa on blood parameters were investigated.
    Methods
    This experimental study was carried out on 28 mature female Wistar rats (weight, 160-200g) in 4 groups (7 mice/group). The first group (control group) received no drug, the second (N. Sativa) and third (N. Sativa詩ꡮ⥢춫抢 stress) groups received alcoholic extract of N. Sativa at a dose of 400mg/kg for 21 days through gavage. It should be noted that the third group underwent immobilization stress in addition to gavage treatment; the fourth group only received immobilization stress. Blood samples were taken from the heart ventricle and then blood factors were measured using Melet. Ms. Cell Counter device. The results were analyzed by one-way ANOVA and the level of significance was considered at p
    Results
    In the experimental group (N. Sativa䫚�), white blood cells and platelets percentage significantly increased, compared to the control and stress groups, respectively (p
    Conclusion
    The results of this study showed that the effect of alcoholic extract of N. Sativa on blood factor increase immunity of the body and reduce and eliminate the negative effects of stress on the blood factors.
    Keywords: Nigella sativa, blood supply, Mental disorders
  • Majid Baradaran, Firouz Ebrahimi*, Shahram Nazarian, Abbas Hajizade, Yousof Tarverdizadeh Pages 29-37
    Background And Objectives
    Botulism syndrome is caused by Clostridium botulinum neurotoxin. This neurotoxin has 7 serotypes, from A to G. The best way to prevent botulism syndrome caused by BoNT/B is immunization with recombinant binding domains of BoNT/B (due to containing sufficient epitopes to stimulate the immune system). In this study, the expression of the BoNT/B binding domain as a candidate vaccine, was investigated.
    Methods
    At first, the sequence of the BoNT/B binding domain gene was obtained from NCBI website with accession number of EF028399.1. After codon optimization, the gene was synthesized in pUC18 vector. Then, the gene was subcloned in pET32a() expression vector that carries an ampicillin selection marker. PCR, enzymatic digestion, and sequencing were used to confirm subcloning accuracy, and E. coli BL21(DE3) was used for the expression analysis. The accuracy of protein expression was evaluated by electrophoresis and western blotting.
    Results
    PCR reaction, enzymatic digestion, and sequencing confirmed that the gene of interest has been subcloned appropriately in the vector. The expression analysis by SDS-PAGE and subsequently western blotting, showed that the protein of interest is not expressed in the mentioned expression strain.
    Conclusion
    Although the gene was successfully subcloned in pET32a() vector, no significant expression of the gene was observed.
    Keywords: Clostridium botulinum, Gene expression, Vaccines, Synthetic
  • Nadieh Abbasi Delui, Mehdi Mogharnasi Pages 38-46
    Background And Objectives
    Vaspin is a molecule belonging to the adipokine family. hs-CRP is the most sensitive predictive inflammatory marker for cardiovascular diseases. The aim of the present research was to determine the effect of 8 weeks of resistance training on the plasma level of vaspin, hs-CRP, and some anthropometric variables in overweight and obese young women.
    Methods
    In this quasi-experimental study with pre-test and post-test design, 22 inactive students with body mass index (BMI)>25Kg/m2 were purposefully selected and randomly divided into two groups: 1) Resistance training group (N=12); 2) Control of (N=10). Blood samples were taken before and after the training, after 12 hours of overnight fasting, 24 hours before the start of training, and 48 hours after the last training session. The experimental group performed an 8-week training in 8 stations, with 65-80% of one repetition maximum, 4 sessions of 45 min per week. Data were analyzed by Kolmogorov-Smirnov, dependent t-, and independent t-tests (for comparison between the groups). The significance level was considered to be α
    Results
    In the experimental group, 8 weeks of resistance training in the in intragroup comparison, significant changes was observed in Vaspin, hs-CRP, and all anthropometric indicators (p
    Conclusion
    The results of this study showed that 8 weeks of resistance training can reduce the risk of cardiovascular disease in overweight and obese girles thorough decrease in vaspin and hs-CRP.
    Keywords: C, reactive protein, Resistance training, Vaspin, Anthropometric variables, Overweight
  • Mohammad Parvaresh Masoud, Roohollah Farhadloo*, Mostafa Vahedian, Mahdi Kashaninejad, Laleh Hasanpoor, Siamak Mohebi Pages 47-54
    Background And Objectives
    Education is one of the fundamental pillars of development of capabilities, skills, and competencies in different sectors of society. Application of modern education methods seems to be necessary due to rapid changes of social requirements. The aim of this study was to compare the effects of scenario and lecture-based education methods on knowledge and attitude of emergency medical technicians towards patients with chest trauma.
    Methods
    A total of 160 emergency medical technicians were participated in this quasi-experimental research. The participants were divided into two groups of scenario- and lecture-based education. Required information were collected by knowledge and attitude questionnaire before and after the intervention. Data were then analyzed by paired t- and chi-square tests.
    Results
    The mean of knowledge (p
    Conclusion
    Considering the effect of scenario-based education and its role in utilization of learner’s intellectual capability and creativity, it seems that scenario-based education is an appropriate alternative for traditional education methods.
    Keywords: Education, Knowledge, Attitude, Emergency medical technicians
  • Parvaneh Mohammadbeigi*, Mohammad Sodagar, Mohammad Mazandarani, Seyedeh Sedigheh Hoseini Pages 55-63
    Background And Objectives
    In recent years, in order to prevent excessive use of antibiotics, disinfectant agents have gained particular significance. There are several reports on the antimicrobial effect of ZnO on Gram-positive and Gram-negative bacteria and fungi. In this study, the antibacterial effects of ZnO nanoparticles on Gram-negative bacterium Escherichia coli (because of importance of human health) and Gram-positive bacterium Streptococcus iniae (because of high pathogenicity in fishes), have been investigated.
    Methods
    In this study, minimum bactericidal concentration (MBC) and minimum inhibitory concentration (MIC) of this substance were determined using standard liquid dilution and disk diffusion methods for Gram-positive strain (S. iniae) and Gram-negative strain (E. coli) have calculated according to. Data analysis was performed using one-way ANOVA and Duncan tests at the level of p
    Results
    According to the results of this study, MBC values of ZnO nanoparticle for S. iniae and E. coli bacteria were calculated to be 0.095 and 0.6µg/ml, respectively, and MIC values for S. iniae and E. coli were calculated 0.015, 0.095µg/ml, respectively.
    Conclusion
    The Results of this study showed that ZnO nanoparticle has acceptable antibacterial and bactericidal effects on S. iniae and E. coli bacteria, and can be used as an antibacterial agent in aqueous environments.
    Keywords: ZnO nano, particle, Streptococcus, Escherichia coli, Anti, bacterial agents
  • Fahime Rostami Nouri, Foroozan Atashzadeh Shoorideh*, Kianoosh Niroomand Zandi, Amir Kavousi, Marzieh Maleki Pages 64-74
    Background And Objectives
    Given the increasing prevalence of use of urinary catheter, nurses as one of the largest and the most important health care provider groups, should have extensive knowledge and skills in order to provide standard health care. This study was conducted to determine the conformity rate of the principles of catheterization nursing care in women with the standards in selected Hospital of Qom University of Medical Sciences, 2015.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 195 cases of catheterization nursing care in women, were investigated using event sampling in one of the hospitals affiliated to Qom University of Medical Sciences, in 2015. Data were gathered through Nurse's Demographic Information Questionnaire and checklist of catheterization nursing care in women.
    Results
    In this study, the conformity rate of catheterization nursing care with the standards was 70.8% (moderate); 29.2% of the care was desirable; and 0% was poor.
    Conclusion
    According to the results, nurses’ performance in the catheterization nursing care in women was in moderate level compared to the standards. In order to improve the quality of cares, implementation of nursing clinical guidelines for women catheterization, and clinical supervision by nurse managers, are suggested.
    Keywords: Nursing care, standards, Urethral catheterization, Women
  • Mina Hamian, Sedigheh Gholizadeh, Behzad Yahyapour, Somayeh Momenyan* Pages 75-83
    Background And Objectives
    Post-dental treatment pain is one of the main challenges of dentists. This issue is especially more important in endodontic treatments. This research aimed to determine analgesic prescription pattern by general dental practitioners of Qom city before, during, and after endodontic treatments.
    Methods
    In this descriptive-analytical study, analgesic prescription pattern by all general dental practitioners of Qom city, was investigated in 2015. The research tool was a questionnaire consisting of demographic information and questions related to pain management in three phases of before the start, during, and after the end of endodontic treatment. Data were analyzed using chi-square test. The level of significance was set at p
    Results
    The most commonly prescribed medicines were novafen, dexamethasone, ibuprofen, mefenamic acid, and codeine, respectively. Only 0.7% of dentists always and 89.3% sometimes prescribed analgesics before the start of the treatment as prophylaxis; 89.3% of the dentists only sometimes used intracanal drugs during treatment sessions. There was a significant relationship between working years and prescription of novafen and dexamethasone.
    Conclusion
    The findings of this study revealed that teaching clinical pharmacology courses for dental students during the academic period and post-graduation information update, particularly in regard to premedication and use of intracanal drugs, seem to be necessary.
    Keywords: Pain management, Tooth preparation, Root canal treatment, Dentists
  • Farhadh Asghari, Yousof Dehghani*, Khaled Aslani, Moslem Abbasi Pages 84-92
    Background And Objectives
    Coping with stress is an important issue, especially in regard to source of stress and perceived stress in adolescence period. In this research, the correlation among stress sources, perceived stress, and coping styles was investigated in high school students.
    Methods
    The present research was a descriptive correlational study. The research sample consisted of 575 high school students from the families of personnel of Bushehr University of Medical Sciences in education year 2014-15 who were selected by multistage cluster sampling method. Stress source scale, perceived stress scale and Tehran coping styles scale, were used for data collection. The data were analyzed using statistical methods, including Pearson correlation coefficient and multivariate regression analysis.
    Results
    In this study, 50% of students had perceived stress higher than cut-off point. Stress sources of students were related to school and maturity. There was a positive correlation between problem-oriented coping style and perceived stress, and there was a negative and inverse correlation between problem-oriented coping style and stress related to school and maturity. There was a positive correlation between positive emotion-oriented coping style and perceived stress, but there was a negative and inverse correlation between problem-oriented coping style and stress related to school and maturity. There was no significant correlation between emotion-oriented coping style and stress related to school, maturity, family, and peers. There was a positive correlation between negative emotion-oriented coping style and stress related to school, maturity, and peers.
    Conclusion
    According to the findings of this study, the level of correlation was not significant and no significant relationship could be found between the variables with this level of correlation. Therefore, it is suggested that more extensive researches be conducted on the relationship between these variables.
    Keywords: Rsources of stress, Adaptation, Psychological, Students
  • Mohammad Khandan, Alireza Koohpaie*, Shahram Vosoughi, Abolfazl Mohammadbeigi, Fateme Mirshekari Pages 93-100
    Background And Objectives
    Musculoskeletal disorders and injuries are known as a global occupational challenge. These injuries are more are concentrated in the upper limb. There are several methods to assess this kind of disorders, each of which have different efficiencies for various jobs based on their strengths and weaknesses. This study aimed to assess the validity of LUBA method in order to evaluate risk factors for musculoskeletal disorders in a printing industry in Qom province, 2014.
    Methods
    In this descriptive cross-sectional study, all operational workers (n=94) were investigated in 2014. Nordic Musculoskeletal Questionnaire (NMQ) was used to collect data on musculoskeletal disorders. We also used LUBA method to analyze postures in four different parts of the body (neck, shoulder, elbow, and wrist). The obtained data were analyzed using Mann-Whitney, Kruskal Wallis, and Kappa agreement tests.
    Results
    Lumbar region of back with 35.1% prevalence had the most problems. The results of LUBA method showed that most postures were located at the second corrective action level, and need further studies. Agreement between assessment of shoulder posture and its disorders was significant (p0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study on reliability and predictive validity of the LUBA method in printing industry, it can be concluded that this method is not a reliable method for posture assessment; however, further and more comprehensive studies are recommended.
    Keywords: Human engineering, Postural balance, Musculoskeletal diseases
  • Zahra Aghelan, Mojtaba Panjehpour* Pages 102-115
    Background And Objectives
    The major role of various types of DNA polymerases is genome replication. However, DNA polymerases are also necessary to establish the accuracy, efficiency of replication, repairing process, and consequently decrease in mutations induced by DNA-damaging agents. Cancer initiation is usually associated with induction of mutations in specific oncogenes or tumour suppressor genes by endogenous or exogenous genotoxic agents. Various point mutations occurring in cancer cells arise from error-generating activities of DNA polymerases. Published data show that decrease in the accuracy of DNA polymerases, without affecting their activity, could be the causative agents of tumors. It has also been reported in literature that the expression of DNA polymerases is altered in human cancers compared to normal tissue. In this review, we discuss some evidences of the role of various DNA polymerases in cancer development. The results of this study showed that lack of proper activity of DNA polymerases causes tumors through increase in the number of generated mutations in the genome. Attitude towards the function of these enzymes can result in new achievements for cancer prevention, diagnosis and treatment.
    Keywords: DNA, directed, Polymerase, Mutagenesis, Carcinogenesis