فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب غنایی - پیاپی 26 (بهار و تابستان 1395)

پژوهشنامه ادب غنایی
پیاپی 26 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی اکبر باقری خلیلی، منیره محرابی کالی صفحات 9-26
    در نظریه ی کارل گوستاو یونگ، آنیما عبارت از عنصر مکمل زنانه در ناخودآگاه مرد است. در آنیما تصویر زن به عنوان پدیده ای کلی مطرح بوده و به هیچ وجه نشان دهنده ی شخصیت واقعی زن نیست.آنیما در آثار هنری و ادبی و به ویژه خواب و رویا ظاهر می شود. حافظ شیرازی در غزل هایش تصویر روشنی از معشوق ارائه نمی کند، اما با تامل درباره ی ویژگی هایش می توان او را نمود آنیما فرض کرد. مهم ترین ویژگی هایی که او را نمود آنیما قرار می دهد، عبارتند از: 1) دیرینگی؛ 2) توصیف ناپذیری و دست نایافتنی ؛ 3) جوانی و زیبایی؛ 4) الهام بخشی؛ 5) زهدستیزی و عشق ورزی؛ 6) اندیشمندی و وسوسه انگیزی و احساساتی و 7) حیات بخشی. این پژوهش با تبیین ویژگی ها و انگیزه های نمود آنیما در اشعار حافظ، بخشی از شخصیت معشوق در اشعار حافظ و نیز تمایلات مرد را در مقام عاشق نسبت به معشوق، روشن می کند؛ چنان که می توان گفت نمود آنیما در اشعار حافظ اساسا در سطح متعالیقرار دارد و در واقعهماننیمه ی پنهان و هم زاد دیرین حافظ است. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته و برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای استفاده شده است.
    کلیدواژگان: حافظ شیرازی، یونگ، آنیما، دیرینگی، توصیف ناپذیری، الهام بخشی
  • حسن بساک صفحات 27-40
    منظومه وامق وعذرا یکی ازپنج مثنوی میرزامحمدصادق نامی است که آن را به تقلیدازخمسه نظامی سروده است.دراین مقاله وجوه تشابه دواثرغنایی منظومه خسرووشیرین نظامی ووامق وعذرای میرزامحمدصادق نامی با روش کتابخانه ای و به شیوه تحلیل و توصیف موردبررسی قرارگرفت.نظر به اهمیت تبیین ظرایف عواطف انسانی درمنظومه های غنایی بویژه دو منظومه خسرووشیرین و وامق وعذرا وضرورت شناخت عمیق تر متون ادبی و غنایی کلاسیک فارسی؛این دو اثر به شیوه مقایسه ای مورد مطالعه قرار گرفتند که در هر دو اثرشاهزاده ای کامران، عاشق دختری زیبا وپاکدامن شده ولی چون هردودختردر مثنوی های مذکور، پاکدامن وعفیف بودندخواسته عاشقان خود رابرآورده نساخته اند،درنتیجه عاشقان ازآنان رویگردان شدندوهرکدام ازآن شاهزادگان بااینکه با زنان دیگری چه ازروی اختیاروچه ازروی اجبارازدواج کردند ولی درنهایت سرنوشت آنان رابه معشوق اصلی داستان رسانداگرچه درهردوداستان عاشق ومعشوق بعداز وصال فناشدندوازبین رفتند.با وجودشباهت های موجود،تفا وت هایی نیزدراین دومنظومه وجود دارد مانند شیوه عاشق شدن شخصیت ها، شاهزاده بودن شیرین و بدوی بودن عذرا،شجاعت خسرونسبت به وامق،حضورفرهاد به عنوان رقیب درخسرو وشیرین ونبودن رقیب در وامق وعذرا. در مجموع زاویه دیددرهردوداستان بیرونی است وصحنه پردازی تا حدودی یکسان اما اثرنامی اصفهانی نسبت به نظامی ساده تروازانسجام وپختگی کمتری برخورداراست که این مساله اثررا از شکل حجمی به خطی بدل ساخته است.
    کلیدواژگان: ادبیات غنایی، خسرووشیرین، نظامی گنجوی، وامق وعذرا، میرزامحمدصادق نامی
  • علی حیدری، محمدرضا حسنی جلیلیان، قاسم صحرایی، بهنوش رحیمی هریسنی صفحات 41-58
    این که شاعران برخی سروده های خود را تکرار کنند، امری رایج است. در اشعار حافظ نیز، هفده مصراع و یک بیت تکراری در هم ریخته، وجود دارد. به نظر می رسد تکرار این اشعار اتفاقی نبوده و حافظ اهدافی مشخص را پی می گرفته است. حال مساله این است که حافظ از تکرار این اشعار چه اهداف فکری و اغراض بلاغی را در نظر داشته است؟ در این مقاله با روش تحلیلی توصیفی به این موضوع پرداخته شده است. تاریخ دقیق سروده های حافظ مشخص نیست و نمی توان تقدیم و تاخیر این ابیات را به صورت قطعی مشخص کرد، اما بررسی بلاغی و دقت در سیر عمودی و افقی اشعار و ابیاتی که مصراع های تکراری در آنها آمده، روشن می سازد برخی از این ابیات از دیدگاه هنری و فکری نسبت به مشابه خود تفاوت و در اغلب موارد برتری دارند. از آن جا که می دانیم خواجه اشعار خود را همواره نقد واصلاح می کرده است، می توان حدس زد ابیاتی که از دیدگاه بلاغی و فکری پخته تر و غنی ترند و رنگ و بویی از ادب صوفیانه دارند، متاخرترند. چرخش دیدگاه هنری، بلاغی و فکری حافظ، با توجه به افزایش سن و سال، تحولات سیاسی و اجتماعی عصر او از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در تکرار این مصرع ها (یا تغییر یک کلمه در مصرع) و تغییر مصرع دیگر بیت است.
    کلیدواژگان: حافظ، تضمین، مصراع های تکراری
  • فریده داودی مقدم، ابوالفضل ذوالفقاری صفحات 59-78
    دوران مدرن و پست مدرن قبل از هر چیز با پارادایم معرفت شناسی مشخص می شود که بازتاب آن را در همه حوزه ها، از جمله در ادبیات و شعر نیز می توان یافت. شعر پست مدرن ایران در شمارآخرین و جدیدترین اشعار معاصر قراردارد که نگاه های منتقدان و بسیاری از جوانان جامعه را به سوی خود جلب کرده است. یکی از موضوعات عمده در این اشعار، بازتاب چهره زنان در طیف های گوناگون است که در برخی موارد بیانگر احوال وکردار و اندیشه ها و به تبع آن آشکارکننده ابعاد هویتی آنان در جامعه امروز ایران می باشد. کنش ها و منش هایی که به نظر می رسد، معلول شرایط اجتماعی و تاریخی است که در آن عرصه، زن می خواهد خود را از قید و بندهای تاریخی و سنتی حاکم بر زندگی یا ذهن و ضمیرش برهاند وهویت های متکثر، مبهم و بیگانه را به تجربه بنیشیند. این پژوهش به روش تحلیل محتوا به بررسی آثار مدرن و پست مدرن از منظر تحلیل جایگاه وهویت زن در این اشعار با ارجاع به مبانی معرفت شناسی و جامعه شناسی می پردازد تا از رهاورد تبیین و آشکارسازی مفاهیم، عصیان ها و اعتراض های نهفته در پس این اشعار، گامی در جهت شناخت و هویت زن معاصر برداشته شود که اغلب بیانگر شکاف و چالش میان مبانی سنتی و رهاوردهای مدرنیته و موضوعات فلسفی پست مدرن است.
    کلیدواژگان: زن، پست مدرنیسم، شعر معاصر، جامعه شناختی، معرفت شناختی، مدرنیته
  • مهدی رستمی، مریم شعبانزاده، محمود حسن آبادی صفحات 79-96
    غزل نو، نوع جدیدی از غزل با نگاهی تازه و زبانی امروزی است که پس از فراگیر شدن شعر نو در جامعه پدید آمده است. سیمین بهبهانی با آثاری چون: «خطی ز سرعت و از آتش»، «دشت ارژن»، «یک دریچه آزادی» و «یکی مثلا اینکه» خود را به عنوان یکی از پیشگامان کوشای این فرم شعری معرفی کرده است. با توجه به تاثیر شعر نیمایی بر پیدایش غزل نو، پاسخ به این سوال ضروری به نظر می رسد که احیاگری بهبهانی در غزل، در چه محورهایی از بوطیقای نیما تاثیر گرفته است؟ بهبهانی در طرز دید و طرز کار تازه که دو پایه ی اساسی بوطیقای نیماست، از وی متاثر است. او در طرز دید به فردیت شاعرانه، عینیت گرایی، جامعه مداری و در طرز کار به زبان جدید، بیان طبیعی، الگوی وصفی-روایی و هارمونی در جهت پویش غزل، دل بسته است. روش تحقیق در این جستار، تحلیلی – توصیفی است.
    کلیدواژگان: بوطیقای نیما، سیمین بهبهانی، شعر نو، غزل نو
  • تورج زینی وند، سلیمان عنبری صفحات 97-118
    ابوالقاسم شابی(1909-1934م) یکی از شاعران برجسته معاصر تونس در ادب عربی به شمار می آید که شعر و اندیشه اش را در خدمت انسان و ارزش های انسانی قرار داده است. یافته های این پژوهش توصیفی تحلیلی بیانگر این است که شعر او توانسته است به عنوان الگوی دیگر شاعران معاصر عرب در مسیر انسانیت حرکت نماید. وی برآن بود تا در چارچوب هنر شعری ، تجسم کننده آرزوها و رویاهای ناب انسانی باشد.شابی برای رسیدن به چنین هدفی،درون مایه های اساسی شعر خویش را انسان و فضیلت های انسانی همچون؛ بیان ارزش های والای انسانی و اسلامی، تحلیل دردها و رنج های انسان معاصر، فراخوانی انسان به دانش و آگاهی و بیداری و... . قرار داده و پیوسته زمزمه کننده خصلت های ناب انسانی باشد.تعصب شابی نسبت به وطن و مردم ، خشم و غضب او از بی عدالتی ها ، دعوت به مبارزه با استبداد و استعمار ، فراخوانی به بیداری و تحریک همتها و اراده های انسانی و به حرکت در آوردن اجتماع خفته در تباهی و فساد ،حرکت در مسیرآزادی و عدالت و شجاعت و عشق و ایثار و...از ارجمندترین خصلت های ناب انسانی هستند که شابی در بیشتر شعرهایش، زیبایی آنها را ستوده است.اهمیت و ضرورت این جستار در این است که چنین پژوهش های می تواند پژوهشگران و ادیبان را به سمت اهداف والای انسانی رهنمون نماید.
    کلیدواژگان: ابوالقاسم الشابی، انسان گرایی، ارزش های انسانی، شعر معاصر عربی، اومانیسم
  • زهرا طاهری، محمدامیر مشهدی، عبدالله واثق عباسی صفحات 119-140
    زیستنی عقلانی و معنوی آرزویی است که بسیاری از انسان ها در جستجوی آن هستند. برای رسیدن به این خواسته ، حفظ زندگی به شیوه معمول، مطلوب نیست ، بلکه تلاش برای ارتقاء کیفیت زندگی ضروری است . زندگی بر پایه عقلانیت و معنویت می تواند انسان را به احساس رضایت از زندگی و آرامش خاطر، نزدیک کند. در این راستا ، توجه به آثار گرانسنگ ادب فارسی که از منابع غنی و سرشار برای آشنایی با عرفان و معنویت است ،بسیار ضروری و ارزشمند به نظر می رسد. مسلما یکی از عارفانی که پیامی معنوی برای تمام جهانیان دارد مولاناست . مولانا کتاب مثنوی خود را کلامی معنوی می داند ،کلامی که از درون تجربه ای قدسی و وحیانی برآمده است. در این پژوهش که به شیوه تحلیلی و توصیفی انجام شده است این نتیجه کلی به دست آمد که انسان می تواند بر اساس آموزه های عرفانی مولانا در مثنوی معنوی، به زندگی اصیل و راستیندست یابد که این زندگی، حیاتی نو خواهد بود.
    کلیدواژگان: مولوی بلخی، مثنوی معنوی، معنویت، عقلانیت، زندگی اصیل
  • موسی محمودزهی صفحات 141-162
    درباره ی رویکردهای ستایشی ایزدبانوی ناهید در منابع مختلف و از جمله اوستا(کتاب مقدس زردشتیان) می توان تصویر نسبتا روشنی به دست آورد. یشت پنجم اوستا موسوم به «آبان یشت»، بیشترین آگاهی را در ستایش این ایزدبانو در اختیار خواننده قرار می دهد. به خاطر تاثیر جلوه های مختلف ناهید در اساطیر، فرهنگ، ادیان، و ادبیات ایران از گذشته تا امروز، این تحقیق با روشی تحلیلی – توصیفی در پی آن است که با ارائه تصویری از جنبه ستایشی ناهید با تکیه بر متن آبان یشت، مطابق پژوهش چنگیز مولایی(1392) که جدیدترین و معتبرترین پژوهش درباره آبان یشت به حساب می آید، خواننده را با زوایای جدیدی از این سرود دینی آشنا سازد. یافته های تحقیق نشان می دهد ستایندگان ناهید از شخص اهورامزدا و زردشت تا بسیاری دیگر از شخصیت های اسطوره ای و تاریخی ایرانی و غیرایرانی، با نثار، نیایش و اهدای قربانی ، خواهان حمایت ناهید به نفع خود هستند. اما از آن جا که ناهید در اندیشه ثنوی زردشتی یکی از نمایندگان جهان نیکی است، کسانی را که اندیشه ی اهورایی دارند، از حمایت خود بهره مند می سازد، و طرفداران اندیشه های اهریمنی را ناکام می گذارد.
    کلیدواژگان: اوستا، آبان یشت، ناهید، وصف، ستایش
  • سهیلا مرادقلی، ابوالقاسم قوام صفحات 163-182
    فریدون مشیری یکی از بزرگ ترین سرایندگان پرشور اشعار عاشقانه که بیش از پنجاه سال، عاشقانه به جهان و انسان اندیشیده است. با توجه به آنکه در بررسی تاریخ ادبیات هر عصر و پیوند آن با اجتماع باید افکار و اندیشه های رایج در آن دوره شناسایی شود، این مقاله می تواند به شناخت بهتر این شاعر و شناخت غیرمستقیم تاریخ اجتماعی و فکری ایرانیان و تاریخ ادبیات دوران معاصر یاری کند. از آنجا که مضمون «عشق» در اشعار مشیری از جمله مضامین پربسامد است، نگارندگان کوشیده اند عواطف شاعر را در دو دسته عواطف فردی و عواطف اجتماعی، بررسی و تحلیل و طبقه بندی کنند و بسامد آن را در اشعار او نشان دهند. نتیجه آنکه مشیری بیشتر از آنکه به عواطف فردی توجه داشته باشد، نگاهش معطوف به عواطف اجتماعی است. روش پژوهش در این مقاله به صورت کتابخانه ای و اسنادی و براساس شیوه یادداشت برداری از منابع مکتوب و غیرمیدانی است.
    کلیدواژگان: عواطف انسانی، عشق، نوع دوستی، فریدون مشیری، شعر معاصر
  • رحمان مشتاق مهر، سردار بافکر صفحات 183-202
    ادبیات غنایی بیان نرم و لطیف عواطف و احساسات شخصی شاعر است و به عشق، دوستی، رنج ها، نامرادی ها و هرچه روح آدمی را متاثر می کند ، می پردازد. آنچه این نوع ادبی را از غیرآن متمایز می سازد غلبه عنصر عاطفه و احساس است بر سایر عناصر شعری؛ هر اندازه عواطف شاعر عمیق تر و احساسات او لطیف تر باشد، سخنش نافذتر و دلنشین تر خواهد بود. ادب غنایی از انواع دیگر خصوصیت شعری برجسته تری دارد و از نظر مراتب، کهن ترین و ناب ترین و خیال انگیزترین نوع ادبی به حساب می آید. پژوهش، بر اساس مقایسه ویژگی های محتوایی و صوری آثار مهم غنایی، حماسی و تعلیمی و ملاحظه دیدگاه های صاحب نظران و دریافت بی واسطه از آن ها به روش تحلیل محتوای آثار غنایی صورت گرفته است. آشنایی با این شاخص ها در تشخیص انواع ادبی از همدیگر، طبقه بندی آثار ادبی، نگاه علمی و تخصصی به ادبیات و شناخت بهتر بسیاری از آثار ادبی غنایی کمک می کند. نتیجه کلی مقاله این است که ویژگی های محتوایی و صوری (زبان، صور خیال، موسیقی شعر، مباحث دستوری، صنایع ادبی و...) یک اثر می تواند در سبک و نوع ادبی آن تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: انواع ادبی، ادبیات غنایی، فرم و محتوا
  • علی نوری، احمد کنجوری صفحات 203-220
    حسین ‍‍منزوی، از غزل سرایان برجسته معاصر و جزو حلقه های اصلی نوآوری در غزل امروز است. به دلیل احاطه بر ادبیات کهن فارسی و آشنایی با اساطیر مختلف ایرانی و غیر ایرانی، شعر منزوی جلوه گاه تلمیحات متعدد و متنوع حماسی، عرفانی، مذهبی و... است. او با استفاده از تلمیحات گوناگون، سخن خود را عمیق، اثرگذار، چندمعنا و گسترده ساخته است. با توجه به ضرورتبررسی شیوه ها و شگردهای عمق بخشی و اثرگذاری و توسع فکری، معنایی و فرهنگی برای شناخت و درک بهتر آثار منزوی و نقش این عوامل در التذاذ ادبی از شعر وی، هدف اصلی این مقاله، بررسی و تحلیل واسازی ها و تاویل های شاعرانه تلمیحات در غزلیات منزوی بر پایه اصول مکتب شالوده شکنی، به روش تحلیل و توصیف متن است. منزوی در مواردی متعدد و گاه مکرر، در تلمیحات شالوده شکنی می کند و با شگردهایی چون مفهوم زدایی، مفهوم افزایی، تغییرطرح، واژگون سازی اولویت تقابل های دوگانه، تلفیق اساطیر و جزآن، در مقام بازآفرینی و تاویل اساطیر، تصاویری هنجارشکن، عادت ستیز و هنرمندانه ارائه می کند.
    کلیدواژگان: منزوی، غزل، تلمیح، شالوده شکنی
  • منصور نیک پناه، ابراهیم نوری صفحات 221-238
    مولانا در اشعار غنایی مثنوی که حاصل تعامل سازنده و دوجانبه بنده با معبود است پارامترهایی در معرفت و وصال حق دخیل می داند. نغمه های عارفانه ی این اثر سترگ، حاصل قلبی سرشار از عشق و معرفت به خالق است. برای متحلی شدن به این درجه از محبت، ساز و کارهایی در مثنوی منعکس شده است. اولین ابزار لازم، عقل و برهان است؛ البته نه هر عقلی با هر کیفیتی. مولوی یکی از مهمترین کارکردهای عقل را فهم باورهای دینی و رفع تعارض و تناقض از مدعیات دینی می داند، تمام تعریف و تمجیدی که وی از جایگاه خرد و خردورزی به عمل می آورد به همین کارکرد عقل برمی گردد. رکن دوم این ماجرا عشق است. بدون غلبه و فوران محبت بنده به صانع –که حاصل معرفت عمیق است- طی مسیر وصال ممکن نیست. ضلع سوم آن سایه ی میمون قرآن و شرعیت است که شاخصه ی عرفان اسلامی و منبع ارتزاق معنویت است.در این پژوهش با روش تحلیلی-توصیفی به صورت مستدل به طراحی هندسه معرفت دینی مولوی پرداخته شده و به این نتیجه رسیده است که عقل، نقل و عشق و به عبارتی برهان، قرآن و عرفان اضلاع جداناشدنی مثلث و هرم معرفت دینی مولوی است.
    کلیدواژگان: مولوی، معرفت، دین، قرآن، برهان، عرفان
|
  • Aliakbar Bagheri Khalili, Monireh Mehrabi Kali Pages 9-26
    Carl Gustav Jung believes that Anima is the symbol of feminine in the males’ unconscious. It is the image of a woman as a comprehensive (general) phenomenon and does not represent the woman’s genuine personality. It is manifested in literary and artistic works and particularly dreams. Hafez doesn’t portray a very clear image of the beloved in his poetry. However, by pondering over her general attributes and features, she can be conceived as the symbol of anima, possessing such positive aspects as a)antiquity b) indescribability and inaccessibility c)youth and beauty d)inspiring e)piety-fighting and making love f) tempting, emotional and wisdom g)giving life. Describing the characteristics and motivations of Anima display in the poems of Hafez this research depicts some part of the lover character in the poems of Hafez as well as the inclination of man in the position of amorous to the lover, so that it can be said Anima display is essentially manifested at an exalted level in the poems of Hafez. It is its hidden half and its old twin .This research has been conducted by descriptive-analytic method and the library resources have been used for data collection.
    Keywords: Hafez, Jung, Anima, Antiquity, Indescribability, Inspiring
  • Hasan Bassak Pages 27-40
    Vamegh-va-Azra is one the five Masnavis by Mirza Mohammad Sadegh Nami in imitation of Nezami’s “Khamseh”. In the present paper¡ the similarities of the two lyrics composed by Nezami and Mirza Mohammad Sadegh Nami entitled “Khorsrow-va-Shirin” and “Vamegh-va-Azra” respectively have been analyzed by library and descriptive-analytic methods. Considering the significance of expressing human affections in lyrical poems especially in “Khosrow & Shirin” and “Vamegh & Azra” and the necessity for deep recognition of the Persian classic literary and lyrical texts ¡ these two works were studied comparatively. In both works¡ two prosperous and fortunate princes fell in love with two beautiful and virtuous girls¡ but in the above mentioned Mathnavis since the girls were chaste and modest¡ they did not met their lovers’ desires. Therefore¡ the lovers became disappointed of them and any of them married another woman by free will or by obligation. But ultimately¡ they reached their main beloved by their destiny. Although in both stories¡ the lover and beloved were ruined and died after union. In spite of existing similarities¡ there are some differences in these two poems such as the way of characters’ falling in love¡ Shirin was a princess and Azra a nomad¡ Khosrow was braver than Vamegh¡ the presence of Farhad as the rival in Khosrow and Shirin and lack of such a character in Vamegh-va-Azra. In general¡ the narrator in both stories is omniscient and the scenery is the same in both¡ but Nami Esfahani’s work compare to Nezami’s¡ is simpler and less coherent and mature which makes his work a superficial one.
    Keywords: lyrical literature, Khosrow, va, Shirin, Nezami Ganjavi, Vamegh, va, Azra, Mirza Mohammad Sadegh Nami
  • Ali Heidari, Mohammad Reza Hasani Jaliliyan, Ghasem Sahrai, Behnoosh Rahimi Harisani Pages 41-58
    It is a common tradition among poets to repeat some of the lines in their poems. There are also seventeen repetitive hemistiches and one verse in Hafez poems which is not in order. It seems that the repetition of these poetic lines has been deliberate and follows certain aims. Now the point here is what rhetorical aims and purposes Hafez had had to for this deliberate repetition. In this article the descriptive-analytic method this issue been discussed. Since the exact history of Hafez’s poems isn’t clear, we cant certainly identify the precedence and consequence of his verses, but an eloquent survey and care in the vertical and horizontal processes in his poems and verses which have repetitive hemstitches makes clear that some of these verses in relation to their counter parts are different and often have a reference to the mental and artistic approaches. Since he always reforms and looks critically at his poems, we can conclude that verses which are mentally and eloquently richer and more experienced have been composed after other verses. This turn in his artistic and rhetorical views, regarding his increased age and the socio-political changes of his time is one of the reasons for this rhetorical repetition (or with the change of words in the verse lines).
    Keywords: Hafez, borrowing, repetitive hemistiches
  • Pages 59-78
    Modern and Postmodern periods are specified with their epistemological paradigm and its reflection can be found in all domains, including literature and poetry. Iran’s postmodern poetry is among the latest contemporary poems which has attracted the attention of critics and the youth. Some group rejects it thoroughly and the others consider it as a violent reaction against imaginative and abstract contents of classic poetry and dominant social and historical discourse. They also consider its language and semantic denormalization resulting from these events.One of the major subjects in postmodern poem is the reflection the women in different spectrums. That in some cases is suggestive of their states behaviors and thoughts and specified their identity aspects in Iran’s today society.Acts and manners which seems is the result of historical and social conditions in which a woman wants to free herself from historical and traditional chains dominated her mind and experiences ambiguous and unfamiliar identities. The experiences of unexpected and mysterious postmodern world put for her. Not still considering herself and traditional values in confronting the modernist, she finds herself lonely in a space, which its understanding needs, deep thinking, and knowledge. Sometimes applying some taboos in these kinds of poems resulted from the reciprocal ambiguities in deep spirit of these poets, which has roots in social issues. In the present research, it has been attempted to study modern and postmodern poems analytically, from the view of the analysis of the woman’s identity and position, referring to the epistemology and social structures to recognize the contemporary woman’s identity through explanation and specification of the concepts and the hidden objections and remonstrance in these poem.
    Keywords: woman, postmodernism, contemporary poem, sociological, epistemological, modernity
  • Pages 79-96
    Modern sonnet refers to a kind of sonnet with a new perspective and modern language which has emerged after the expansion of the modern poetry in the society. Simin Behbahani with works such as “a line from speed and of fire”, “Dasht-e-Arjan”, “a window towards freedom”, and “one as such…” has introduced herself as one of the effortful forerunners of this form of poetry. Regarding the effect of Nimaei poetry on the advent of modern sonnets, answering this question seems necessary that in which aspects Behbahani’s modern sonnet have been influenced by the suggested Nima’s poetics? Or basically, in what directions Behbahani’s renovation in sonnet has been consistent with Nima’s poetics? It seems that Simin has followed Nima’s poetics in both new perspective and style which are two basics of Nima’s poetics. Regarding the perspective, she had been adherent to poetic individuality, objectivity, socialism and dialogism; and from the view of style she was interested in the new language, natural expression, descriptive-narrative pattern and harmony for the dynamics of the sonnets. The research method is descriptive-analytic.
    Keywords: modern sonnets, Simin Behbahani, modern poetry, Nima's poetics
  • Pages 97-118
    Abulghasem Al-shabi is one of the prominent, contemporary poets of Tunis in the Arabic literature. He highlights human and humanity values in his poems and thoughts. The present descriptive-analytic study demonstrates that his model poems has functioned as a role modelfor other Arabian the way of humanity. Shabi idealizes human wishes and human dreams for perfection in poetry paradigm. To access this purpose, Shabi chose humanity and human virtues such as statement of supreme human values, Islamic values, explanation of the contemporary human suffering, pursuit man to gain knowledge and wisdom as the essence of his poets. He permanently focuses on high human virtues. Shabi’s loyalty to his country and nation, his wrath over the unjustice, inviting others to campaign against colonization and dictatorship, Humanity awareness and encouraging human will, supporting freedom, justice, love and generosity…..are among the most honorable human values which Shabi praises splendidly in the majority of his poems.
    Keywords: Abulghasem Al Shabi, human values, contemporary Arabic poetry, humanism
  • Pages 119-140
    An intellectual and spiritual life is a dream for which many people are searching. To attain this dream, the preservation of life as usual is not desirable. Rather, making effort to improve the quality of life is necessary. Living based on intellectuality and spirituality may close human to satisfaction of life and peace of mind. In this regard, paying attention to sublime works of Persian literature which are full of rich resources for familiarity with mysticism and spirituality seems very essential and valuable. Undoubtedly, Mowlana is one of the mystics who had a spiritual message for the whole world. Mowlana considers his book, Masnavi as a spiritual package of words which has come out of a divine experience. In this descriptive-analytic study, it has been concluded that human beings may attain the true and authentic life according to mystical teachings of Mowlana in Masnavi and that would be a new life.
    Keywords: Molavi Balkhi, Masnavi Manavi, spirituality, intellectuality
  • Pages 141-162
    Fairly clear visions of the complimentary approaches to Nahid, the Goddess, can be obtained in various texts such as Avesta, the holy book of Zoroastrians. The fifth Yasht of Avesta, known as ‘Aban Yasht’ provides readers with the most knowledge on praising the Goddess. Using a descriptive-analytical method, the present paper tries to illuminate, for the reader, new aspects of this religious chant by depicting compliments to Nahid based on AbanYasht studied by ChangizMolayi (2013) which is the latest and the most authentic research on AbanYasht since Nahid’s different realizations affected Iranian mythology, culture, religions and literature from the past to the present. The results reveal that Nahid’s admirers, from Ahoura Mazda and Zoroaster to many other mythical Iranian and non-Iranian characters yearn to earn Nahid’s support of themselves by giving presents, offering praise and making sacrifices. Nahid, however, disappoints the ones with evil thoughts while offering her support to those who has Ahouraian thought, since she is a representative of the world of goodness.
    Keywords: Avesta, Aban Yasht, Nahid, description, praise
  • Pages 163-182
    Fereidoun Moshiri is one of the most famous, passionate, romantic poetss, who romantically thought to the world and humans for more than fifty years. Since, it is necessary to recognize the common thoughts and insights of every era to consider its literature history and its connection to society, the present research can provide an opportunity for better perception of this poet and indirect perception of social and intellectual history of Iranians, as well the literature history of the contemporary era. Since, the theme of Love is one of the most frequent theme of Moshiri’s poems; the authors tried to evaluate, assess and classify poet’s emotions in two types of individual emotions and social emotions, while shows the frequency of Love Theme in his poems. Hence, Moshiri concerns social emotions rather than individual ones. The Method of this study is library-documentary, which has been conduscted based on the note taking from written and infield references.
    Keywords: human emotions, love, altruism, Fereidoun Moshiri, contemporary poetry
  • Pages 183-202
    Lyrical literature is the tender expression of the poet’s emotions such as love, friendship, pains, failures and everything which affects the human soul. What distinguishes this genre from the other ones, is the prevailing element of emotion and feeling on other poetic elements, the deeper the poets’ emotions, the more pleasant their words will be. Another outstanding feature is more poetic and lyric literature variety of levels, the oldest and purest and most fantasy genre is considered. Research, based on comparisons of content and formal features major works of lyrical, epic and teaching and the views of experts and receive immediate consideration of it has been done. Familiarity with these characteristics will help us to recognizing different genres, classification of them, scientific and specialist view towards literature and a better understanding of many lyrical works. The overall result is that the content and form characteristics (language, imagery, music, poetry, grammar, figures, etc.) of a work can be effective on its style and genre.
    Keywords: Genres, lyrical literature, form, content
  • Pages 203-220
    Hossein Monzavi, is one of the outstanding, contemporary sonneteers and of basic innovators of today’s sonnet. Regarding his dominance over ancient Persian literature and knowledge of different Iranian and non-Iranian myths, Monzavi’s poetry is the exhibition of epic, spiritual and religiousallusions. He, by using of differentallusions, has made his own words deep, effective, multi-meaningful and deployed. The main aim of this research, by considering to necessity of analysis of methods and devices of making the word Deep and effective; and enlarging thought, meaning and culture, to more and better understanding of his Poems and role of this factors to Literary pleasure of his poems, is studying and analysis of Monzavi’s Poetic Deconstructions and interpretations of allusions based of principals of Deconstruction school, in a Text analysis and description method. Monzavi, deconstructs the allusions in numerous and sometimes repeated cases and presents artistic images using some devices such as subtracting meaning and adding meaning, changing the plot, reversing the binary oppositions, combining the myths, etc.
    Keywords: monzavi, sonnet, Allusion, Deconstruction
  • Pages 221-238
    Mowlana believed that some parameters in lyrical poems of Masnavi-e-Ma’navi, which are the result of cooperation of the servant and God, are effective in knowledge and union with Him. This great work’s spiritual melodies, are originated from a heart full of the love of God. But to manifest to the degree of affection mechanisms intended to be reflected in Masnavi .The first of these tools and wisdom and reason and argument, but not any reason with any resolutionOne of the most important functions of the intellect to understand and resolve the conflict and contradict the religious beliefs of religious claims knows. All praise the place of reason and wisdom he brings the action returns to the function of reason.The second pillar is this love.affair No eruption overcome and I love to travel-the deep knowledge of the Creator, which is not possible Joiner.The third leg of the shadow of the Koran and Sharia monkey that is characteristic of Islamic mysticism. In the present study, it has been attempted to explain the religious knowledge of Mowlana and it has been concluded that wisdom, story and love or in other words, argument, Quran and Mysticism are the three inseparable sides of Mowlana’s epistemological, religious pyramid.
    Keywords: Mowlana, knowledge, religion, Quran, argument, mysticism