فهرست مطالب

ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی - سال پنجم شماره 20 (بهار 1395)

فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
سال پنجم شماره 20 (بهار 1395)

  • بهای روی جلد: 45,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/05/04
  • تعداد عناوین: 11
|
  • عظیم زارعی، علیرضا مقدم، سهیلا مهمان نوازان، مهری شهریاری صفحه 1
    زمینه
    این پژوهش به بررسی نقش هوش سازمانی و یادگیری سازمانی در تبیین رابطه بین مدیریت دانش و نوآوری سازمانی می پردازد.
    روش
    جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه کارکنان سازمان مرکزی و معاونت آموزشی دانشگاه سمنان است. حداقل حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 110 نفر برآورد شد و پرسشنامه ها با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای توزیع و جمع آوری شد. به منظور سنجش روایی ابزار تحقیق از روایی سازه مبتنی بر تحلیل عاملی تاییدی و برای تعیین پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن 83/0 بدست آمد که نشان از پایایی مناسب پرسشنامه دارد .
    یافته ها
    فرضیات پژوهش به کمک مدل معادلات ساختاری؛ یعنی تحلیل مسیر بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOSصورت گرفته است.
    نتیجه گیری
    مطابق نتایج به دست آمده، تاثیر مستقیم و معنادار هوش سازمانی بر نوآوری سازمانی و یادگیری سازمانی تایید شد. تاثیر مستقیم و معنادار مدیریت دانش بر هوش سازمانی و نوآوری سازمانی نیز تایید شد. همچنین مشخص شد که مدیریت دانش توسط هوش سازمانی به صورت غیر مستقیم بر نوآوری سازمانی نقش دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، نوآوری سازمانی، هوش سازمانی، یادگیری سازمانی
  • جواد شهلایی صفحه 33
    هدف
    هدف تحقیق حاضر،بررسی رابطه نگرش به مدیریت دانش و خلاقیت در بین مدیران و کارکنان فدراسیون والیبال جمهوری اسلامی ایران است.
    روش
    روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق را 92 نفر از مدیران و کارکنان فدراسیون والیبال تشکیل می داد که به دلیل محدودیت جامعه، نمونه برابر با جامعه تعیین شد و از این تعداد 74نفر پرسشنامه را تکمیل کردند. داده های پژوهش از طریق دو پرسشنامه استاندارد خلاقیت تورنس و مدیریت دانش که پس از پایایی( 864/.=α) و روایی مورد استفاده قرار گرفت جمع آوری شدند.
    یافته ها
    نتایج آزمون همبستگی رتبه ای اسپیرمن نشان داد متغیر نگرش به مدیریت دانش باخلاقیت ارتباط آماری مثبت و معنا داری دارد، همچنین با توجه به نتیجه آزمون t تک نمونه ای،اعضای فدراسیون از نگرش مطلوبی به مدیریت دانشبرخوردار بودند ولی از نظر خلاقیت در سطح مطلوبی قرار نداشتند.
    نتیجه گیری
    از مجموع یافته ها چنین نتیجه گیری می شود که نگرش بالا نسبت به مدیریت دانش می تواند باخلاقیت بیشتر مدیران همراه باشد؛ لذا با توجه به وجود رابطه مثبت و معنادار بین خلاقیت ونگرش به مدیریت دانش، می توان ضعف خلاقیت در فدراسیون را که ناشی از ضعف در عناصر سیالی، ابتکار، انعطاف پذیری و بسط است؛ با تقویت درعناصر مدیریت دانش (تعیین اهداف دانش، شناسایی دانش، توسعه دانش، اشتراک دانش، بهره گیری از دانش، نگهداری دانش و ارزیابی دانش) بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: خلاقیت، مدیریت دانش، فدراسیون والیبال جمهوری اسلامی ایران
  • محمدرضا فیروزی، میثم کرمی صفحه 53
    زمینه
    امروزه خلاقیت، نوآوری و ایجاد تغییر در سازمان ها یک امر ضروری است. این تغییر در سازمان های آموزشی به مراتب حساس تر و بااهمیت تر است و باعث شده که آموزش و پرورش اهدافو علایق خود را در جهت ایجاد و به کارگیری خلاقیت و نوآوری هدایت کند.
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای سرمایه اجتماعی در رابطه هوش هیجانی با خلاقیتبود.
    روش پژوهش: روش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی است. نمونه مورد مطالعه 386 نفر از دانش آموزان سال سوم متوسطه شهر اصفهان بودند که با استفاده از نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده از سه پرسشنامه هوش هیجانی شرینگ، خلاقیت تورنس و سرمایه اجتماعی محقق ساخته (بر اساس پرسشنامه ناهاپیت و گوشال) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد خلاقیت تحت تاثیر هوش هیجانی و سرمایه اجتماعی قرار دارد. از بین مولفه های هوش هیجانی، خودآگاهی، خود انگیزشی، خود مدیریتی و مهارت اجتماعی به صورت مثبت اثر مستقیم و غیر مستقیم بر خلاقیت دارند. همچنین ابعاد ارتباطی، شناختی و ساختاری سرمایه اجتماعی اثر مستقیم مثبت بر خلاقیت دارند.
    نتیجه گیری
    سرمایه اجتماعی می تواند نقش واسطه را در رابطه بین هوش هیجانی و خلاقیت ایفا کند.
    کلیدواژگان: خلاقیت، سرمایه اجتماعی، هوش هیجانی
  • ابراهیم حلاجیان صفحه 79
    زمینه
    تحقیق در زمینه کارآفرینی و در سه مقوله؛ کارآفرینی فردی( مستقل )، کارآفرینی درون سازمانی و کارآفرینی سازمانی طبقه بندی می شود تمرکز دارد .
    هدف
    بررسی زایش نوآوری های مدیریتی و به کارگیری آنها که در کارآمدسازی عواملی که بر اساس مدل 4E زاویر مندوز (2007) در تحقق هدف های کار آفرینی سازمانی موثر می باشند.
    روش تحقیق:تحقیق در قالب توصیفی – پیمایشی و به صورت مطالعه موردی بر مبنای نظرات 118 نفر نمونه، که از میان 180 نفر جامعه آماری شامل مدیران ارشد سازمان های دولتی استان مازندران تعیین شده اند و نظرات با استفاده از ابزار پرسشنامه خود ساخته جمع آوری شد و تجزیه و تحلیل داده ها حول یک فرضیه اصلی و چهار فرضیه اختصاصی (چهار فرض) براساس مدل چهار عاملی (4E) زاویر مندوز در زمینه کارآفرینی سازمانی انجام شده است.
    یافته ها
    1- زایش نوآوری های مدیریتی در سازمان های دولتی معنا دار می باشند و این نوآوری ها موجب کارآمدی عوامل تحقق هدف های کارآفرینی سازمانی نظیر عوامل: الف) اثربخش سازی عملکرد کارکنان، ب) برابر سازی پاداش و مزایای کار، ج) توانمند سازی کارکنان و د) تساوی سازی اختیارات و آزادی عمل کارکنان، می شود.
    2- عامل اثربخش سازی عملکرد کارکنان، بیشترین و برابرسازی پاداش و مزایای کار، کمترین کارآمدپذیری را در تحقق هدف های کارآفرینی سازمانی سازمان های دولتی دارند.
    نتیجه گیری
    در سازمان های دولتی باید امکان زایش و به کارگیری نوآوری های مدیریتی بیشتر فراهم آید تا کارآمدی تاثیرگذاری بیشتر عوامل چهارگانه(4E) مدل زاویر مندوز در تحقق هدف های کارآفرینی سازمانی بیشتر شوند.
    کلیدواژگان: نوآوری، نوآوری مدیریتی، کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی، مدل (4E) زاویر مندوز
  • نادرهوشمندیار صفحه 97
    هدف
    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی اندازه اثر متغیرهای توسعه مدیریت و نقش خلاقیت پلیس در نظم و امنیت عمومی مربوط در ایران است.
    روش
    این پژوهش از جنبه هدف، پژوهشی کاربردی است و از جنبه گردآوری اطلاعات در رده توصیفی پیمایشی قرار دارد. تمام جامعه آماری (80 نفر) از افراد نیروی انتظامی پلیس از مناطق مختلف تهران بزرگ متعلق به سه سطح سلسله مراتب سازمانیبه عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته شامل 21 سوال بود. از تعداد 80 پرسش نامه توزیع شده، به 69 پرسشنامه پاسخ داده شد. روایی و پایایی پرسشنامه به وسیله ضریب آلفای کرونباخ مورد ارزیابی قرار گرفته شد. برای ارزیابی فرضیه های آماری پژوهش، از ضریب همبستگی اسپیرمن با استفاده از نرم افزار SPSS 22بررسی های لازم صورت گرفت.
    یافته ها
    براساس یافته های پژوهش، رابطه بین موفقیت نقش توسعه مدیریت با صفات خلاقیت و شخصیتی براساس ضریب همبستگی اسپیرمن (353%=rs و 006/0=p ) است، در نتیجه رابطه مثبت و معناداری بین این دو متغیر وجود دارد. همچنین رابطه بین موفقیت با صفات انگیزشی خلاقیت براساس ضریب همبستگی اسپیرمن (238%=rs و 69%= p ) نشان داد رابطه مثبت و معناداری نیز بین این دو متغیر وجود دارد. در بررسی رابطه نقش توسعه مدیریت با خلاقیت، وابستگی با پرسنل پلیس براساس ضریب همبستگی اسپیر نشان داد بین خلاقیت با این متغیرها رابطه معنا داری وجود ندارد. همچنین در بررسی رابطه موفقیت، ابتکار و خلاقیت با نیاز به قدرت، نیاز به پاداش مالی و نیاز به امنیت شغلی سیستم پلیس براساس ضریب همبستگی اسپیرمن، نشان داد بین خلاقیت با این متغیرها نیز رابطه معنا داری وجود ندارد .
    از طرفی بررسی رابطه نقش توسعه مدیریت با خلاقیت با ابتکار توانایی سیستم پلیس، اعتماد به نفس، قاطعیت، براساس ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داد که بین نقش توسعه مدیریت با خلاقیت با این متغیرها رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بین موفقیت نقش توسعه مدیریت با صفات خلاقیت و شخصیتی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. بین موفقیت با صفات انگیزشی خلاقیت نیز رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین نقش توسعه مدیریت و خلاقیت با ابتکار توانایی سیستم پلیس، اعتماد به نفس و قاطعیت رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: توسعه مدیریت، خلاقیت، نظم و امنیت
  • جواد آقامحمدی، سعید شاه حسینی صفحه 121
    زمینه
    تفکر خلاق ویژگی ضروری زندگی در قرن بیست و یکم است؛ چرا که جهان پیوسته در حال تغییر است. تفکر خلاق راهی به سوی فراتر رفتن از کارهایی که در گذشته انجام شده و رسیدن به دستاوردها، راه حل ها و ایده هایی برای حال و آینده است.
    هدف
    هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر میزان استفاده از ارتباطات بی واسطه و ارتباطات رسانه ای بر میزان تفکر خلاق دانشجویان کارشناسی علوم تربیتی دانشگاه اراک است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع شبه تجربی با طرح پیش آزمون – پس آزمون است. جامعه آماری شامل کلیه ی دانشجویان کارشناسی علوم تربیتی دانشگاه اراک در سال تحصیلی 94-1393 است که تعداد 50 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه ارتباطات بی واسطه (25 نفر) و گروه ارتباطات رسانه ای(25 نفر) جایگزین شدند و آموزش دیدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه خلاقیت عابدی استفاده گردید. اطلاعات حاصل از پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از آزمون t مستقل توسط نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد بین تاثیر میزان استفاده از ارتباطات بی واسطه و ارتباطات رسانه ای بر میزان تفکر خلاق تفاوت معناداری وجود دارد. بنابراین استفاده از ارتباطات بی واسطه در مقایسه با استفاده از ارتباطات رسانه ای بر میزان تفکر خلاق دانشجویان بیشتر موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    مهم ترین نتیجه پژوهش حاضر این است که با بالا رفتن میزان استفاده از ارتباطات بی واسطه، تفکر خلاق دانشجویان افزایش پیدا کرده است، ولی استفاده از ارتباطات رسانه ای باعث افزایش تفکر خلاق دانشجویان نشده است.
    کلیدواژگان: ارتباطات بی واسطه، ارتباطات رسانه ای، تفکر خلاق
  • لیلا شکوهی امیرآبادی صفحه 141
    زمینه
    با توجه به اینکه مصرف مواد مخدر نقش مهمی در رفتار فردی، خانوادگی و اجتماعی دارد و از آنجایی که افراد معتاد اغلب در مهارت های زندگی نقص داشته و سبک های حل مساله ناکارآمدی را در رویارویی با مسائل جاری زندگی به کار می گیرند، لذا بررسی سبک های تفکر و شیوه های حل مساله افراد مصرف کننده مواد و نیز شیوه مقابله آنها با مسائل و مشکلات زندگی حائز اهمیت بسیار است.
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی آموزش فرآیند حل مساله خلاق (CPS)در بهبود سلامت عمومی و کاهش استرس ادراک شده در افراد وابسته به مواد مخدر انجام شده است.
    روش پژوهش: در یک پژوهش نیمه تجربی پس از غربالگری های اولیه،46 نفر از افرادی که در یک مرکز درمان سوء مصرف مواد مخدر در تهران، درمان نگهدارنده با متادون را شروع کرده بودند، در دو گروه آزمایش (23 نفر) و گواه ( 23 نفر) بررسی شدند. گروه آزمایش به مدت8 جلسه 60 دقیقه ای تحت درمان گروهی آموزش فرآیند حل مساله خلاق (CPS) قرار گرفتند و گروه گواه، روان درمانی خاصی دریافت نکردند. همه شرکت کنندگان در آغاز پژوهش، پایان دوره گروه درمانی و سه ماه پس از پایان گروه درمانی، پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28)و استرس ادراک شده را تکمیل کردند و از نظر مورفین موجود در ادرارشان مورد سنجش قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها، روش های آمار توصیفی و آزمون کوواریانس به کار برده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که در دو گروه از نظر بهبود سلامت عمومی و کاهش استرس ادراک شده، تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    آموزش فرآیند حل مساله خلاق در افزایش سلامت عمومی و کاهش استرس ادراک شده در گروه آزمایش موثر بوده است.
    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، آموزش فرآیند حل مساله خلاق (CPS)، سلامت عمومی
  • حسین محققی، ابوالقاسم یعقوبی، ساره قائمی صفحه 169
    زمینه
    یک ازدغدغه های همیشگی دانش روانشناسی تربیتی ارایه روش هایی برای افزایش خلاقیت کودکان است که این نگاه گاهی نیازمندبررسی روش هادربازی ها ورفتارهای گذشتگان است.
    هدف
    خلاقیت وروش های ارتقاء آن یکی ازدغدغه های همیشگی جامعه علمی است ولذادراین راستا این پژوهش به دنبال بررسی تاثیر بازی با حروف الفبای فارسی بر خلاقیت دانش آموزان پایه سوم ابتدایی بود.
    روش
    روش مورد استفاده در این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با گروه کنترل نابرابر بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانش آموزان دختر و پسر پایه سوم ابتدایی شهر همدان که در سال 1392 در مدارس این شهر مشغول به تحصیل بودند تشکیل می دادند. ابزار ها در این پژوهش آزمون هوش ریون رنگی کودکان، آزمون خلاقیت تورنس فرم ب و بازی با حروف الفبای فارسی بودند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس یک متغیره و چند متغیره، آزمون تعقیبی و برای محاسبه مداخله آزمایشی بر متغیر های خلاقیت از اندازه اثر به روش گلاس استفاده شد.
    یافته
    نتایج نشان داد که آموزش واژه سازی از طریق بازی با حروف الفبای فارسی باعث افزایش کل نمره خلاقیت و زیرمولفه های آن در دانش آموزان شده است.
    بحث : بنابراین به نظرمی رسد که خلاقیت به عنوان یک متغیرتغییرپذیرمتاثرازبازی به عنوان یک روش موثراست.
    کلیدواژگان: بازی، الفبای فارسی، خلاقیت، بسط
  • مهدی امیری، اکبر پرتابیان صفحه 191
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی مولفه های هوش هیجانی با خلاقیت دانشجویان می باشد. جامعه پژوهش شامل تمام دانشجویان ترم آخر دانشگاه پیام نور در جنوب فارس و نمونه آماری شامل 145 نفر از این دانشجویان است که به صورت تصادفی خوشه ایاز مرکز و واحدهای پیام نور جنوب فارس انتخاب گردیده اند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های؛ هوش هیجانی شرینگ است که پایایی آن با روش آلفای کرونباخ 846/. شده و روایی محتوایی آن نیز تایید شده و پرسشنامه استاندارد خلاقیت سلطانی بوده که روایی صوری آن با استفاده از نظر متخصصان تایید و پایایی 89/. با استفاده از آلفای کرونباخ برای آن به دست آمده است. عمده ترین نتایج تحقیق نشان داد که، بین مولفه های هوش هیجانی با خلاقیت دانشجویان در سطح 01/. رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. نتایج آزمون t گروه های مستقل و تجزیه و تحلیل واریانس(آنوا)(F) نشان داد که از لحاظ خلاقیت بین دانشجویان پسر و دختر تفاوت معناداری وجود دارد ولی از لحاظ سن و تحصیلات تفاوت معناداری بین دانشجویان مشاهده نشد. همچنین نتایج آزمون تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که در دو گام متغیرهای خودانگیزی و خودکنترلی خلاقیت دانشجویان را پیش بینی کرده است.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، خلاقیت، دانشجو، پیام نور
  • کرم الله دانش فرد صفحه 217
    زمینه
    شرکت های دانش بنیان با توجه به نقش و اهمیتی که امروزه در پیشرفت اقتصادی و توسعه ملی پیدا کرده اند، مورد توجه بیشتری قرار گرفته اند. آنها برای پاسخگویی به ماموریت محول شده نیازمند نوآوری مستمر و عمیق می باشند. نوآوری علمی تصادفی نیست بلکه فرآیند برنامه ریزی شدهاست که باید برای رشد و تعالی به آن، عوامل موثر شناسایی شده و مدیریت گردد.
    هدف
    هدف از این مطالعه، اولویت بندی ساختارهای دانش محور پایه و پشتیبان در مراحل پنچ گانه نوآوری در شرکت های دانش بنیان است.
    روش پژوهش: مدل ساختارهای دانش محور بلاکلر و همکاران در دسته بندی ساختارها و همچنین مدل پنج عاملی نوآوری کافمن و ففر در شرکت های دانش بنیان انتخاب شد. جامعه آماری شرکت های دانش بنیان شهر تهران و نمونه انتخابی، از چهار گروه براساس نمونه در دسترس است. ابزار گردآوری اطلاعات دو پرسشنامه محقق ساخته است که روایی آنها بر اساس روایی صوری و پایایی آنها از طریق ضریب آلفای کرونباخ سنجیده شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق از تحلیل شناسایی نقش و رابطه ساختارهای دانش بنیان حاکی از اهمیت بیشتر ساختارهای پایه نسبت به ساختارهای پشتیبان بود و ساختار ترکیبی یا فرامتن، در مراحل مختلف نوآوری با اهمیت ترین ساختار پایه بود.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد که در مهم ترین مرحله در فرایند نوآوری، مرحله مدیریت اجرای ایده انتخاب شده است و سایر مراحل به ترتیب اهمیت عبارتند از: مدیریت منابع انسانی، مدیریت استراتژی، مدیریت انتخاب ایده و مدیریت خلاقیت.
    کلیدواژگان: ساختار دانش محور پایه، ساختار دانش محور پشتیبان، تولید دانش، توسعه محصول، شرکت دانش بنیان
  • رزیتا سپهرنیا، فاطمه اسماعیلی صفحه 249
    زمینه
    اینترنت بانک اطلاعاتی جهانی است. کاربران اینترنت با ورود به فضای مجازی، با دنیای وسیع و حیرت انگیزی مواجه می شوند پس برای درک صحیح آن ناگزیر باید کارکردهای مثبت و منفی آن را بشناسند و فرا گیرند.
    هدف
    هدف این مقاله شناخت نگرش متخصصین و صاحب نظران در شناسایی کارکردهای مثبت و منفی اینترنت در زنان ایرانی می باشد.
    روش پژوهش:روش تحقیق در این مقاله بصورت ترکیبی و از طریق روش کیو می باشد، تعداد 42 نفر از متخصصین بصورت هدفمند انتخاب شدند، سپس از طریق مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخت، نگرش سنجی انجام و روایی پرسشنامه به صورت صوری و محتوایی بررسی و پایایی آن مورد تایید صاحب نظران قرار گرفت. داده های جمع آوری شده از طریق تحلیل عاملی کیو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد کارکرد اینترنت در حوزه زنان بصورت مثبت و منفی، در پنج مولفه با اولویت شاخص هایی در نوع استفاده از اینترنت به صورت «جستجوگری»، در پیامدهای شبکه های اجتماعی شاخص «خبر سازی و دروازه بانی خبر»، در بازی های رایانه ای « فردگرایی در خانواده»، در مولفه وبلاگ ها «دسترسی آسان» و در تالار گفتگو «تعاملات اجتماعی» مطرح می باشد.
    نتایج
    با توجه به اهمیت فزاینده فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در بازار جهانی و حضور بیش از پیش زنان در اجتماع بعنوان کاربران اینترنتی باید کارکردهای مثبت و منفی آن را نیز مورد توجه قرار داد تا بتوان برای استفاده بهینه و کاهش اثرات منفی آن برنامه ریزی و سیاست گذاری های متناسب نمود.
    کلیدواژگان: کارکرد اینترنت، زنان ایرانی، روش کیو
|
  • Page 1
    Background
    This research investigates the role of organizational intelligence and organizational learning in explaining the relationship between knowledge management and organizational innovation.
    Method
    The statistical population of the current research is the personnel of educational assistant and central organization at Semnan University. For this purpose, 110 questionnaires have been gathered from a sample of this population. Confirmatory factor analysis (CFA) has been employed to assess the construct validity of the research questionnaire, and Cronbach’s alpha has also been applied to assess the reliability of the questionnaire, which has been calculated as 0.83.
    Findings: The hypotheses of the research have been tested using path analysis technique, which is the structural part of the structural equation modeling. Data analysis using SPSS and AMOS has been made.
    Result
    According to results, the direct impact of organizational intelligence on organizational innovation and organizational learning has been supported; the direct impact of knowledge management on organizational intelligence and organizational innovation has been supported too. Meanwhile the indirect impact of knowledge management with the mediating role of organizational intelligence on organizational innovation has also been supported.
    Keywords: Knowledge management, organizational innovation, organizational intelligence, organizational learning
  • Page 33
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the relation between attitude toward knowledge management and creativity among the directors and staff of Volleyball Federation of I. R. Iran.
    Methodology
    Research method is descriptive and correlative. Population of research consisted of 92 people of Volleyball Federation's directors and managers and considering the limitation in population, the sample size, the whole research populations were surveyed, of which 72 people completed and returned the questionnaire. The research data was collected using 2 standard creative questionnaires of Torrance and knowledge management, which were employed after confirming reliability (α=0.864) and validity of questionnaires.
    Results
    Spearman's rho test showed that the variable of attitude toward knowledge management has a statistical positive and significant relationship with creativity, and considering One Sample t-test's results, Federation's employees had good attitude toward knowledge management, but in creativity, they were not in an acceptable level.
    Conclusion
    Based on the findings, it could be concluded that the high attitude toward knowledge management could be accompanied by higher creativity of directors. Thus, considering the fact that there is a significant and positive relationship between knowledge management and creativity, the weakness of creativity in federation which is a result of weakness in elements of fluidity, creativity, flexibility, and elaboration, could be ameliorated by reinforcing elements of knowledge management (defining goals of knowledge, reconnaissance of knowledge, development of knowledge, sharing knowledge).
    Keywords: creativity, Knowledge management, Volleyball Federation of I. R. Iran
  • Page 53
    Background
    Today, creativity, innovation and transformation are necessary for organizations. These changes in educational institutions are more sensitive and important. It makes the educational system lead its goals, attitudes and interests in order to create and implement creativity and innovations.
    Objective
    The purpose of this study was to investigate the relationship between emotional intelligence and creativity with the mediating role of social capital.
    Method
    This Research was descriptive and correlation. Population of the study consisted of all third grade high school students of Isfahan in the academic year 1393- 1394. Given the size of the population, using multi-stage random cluster sampling method 386 student were selected. For data collection 3 questionnaires were used: Shearing emotional intelligence questionnaire, Torrance creativity test and a researcher-made social capital questionnaire (based on Nahapiet and Ghoshal questionnaire).
    Findings: The results showed that creativity is influenced by emotional intelligence and social capital. Among the components of emotional intelligence, self-awareness, self-motivation, self-management and social skills have positive effect (direct and indirect) on creativity. All dimensions of social capital, including communication, cognitive and structural have positive effect on creativity.
    Conclusion
    In addition, social capital can play a mediating role in the relationship between emotional intelligence and creativity.
    Keywords: creativity, Social Capital, emotional intelligence
  • Page 79
    Background
    This research is centered on the field of entrepreneurship concept which is divided into three categories: independent entrepreneurship, entrepreneurship and organizational entrepreneurship.
    Purpose
    This paper investigates the creation of managerial innovations affecting the factors achieving the organizational entrepreneurship objectives according to the Xavier Mandozi model (2007)
    Method
    Research has been operated by a descriptive survey and case study with the viewpoints of 118 senior employees in Mazandaran governmental organizations through the main hypotheses and four assumptions according to Xavier Mandozi (4E) Model of organizational entrepreneurship.

    Findings: 1)The managerial innovations, have been created in government organization and with applying them on effectiveness of staffs’ performance, equality based on rewards and advantages of work , empowerment of employees and similarity of authority and freedom of staffs’ actions . The organizational entrepreneurships’ objectives will be achieved. 2) The effectiveness of staffs’ performance has the highest but the equality based on rewards and advantages has the lowest impact on creating and applying managerial innovations in achieving the organizational entrepreneurship objectives.

    Result
    Thegovernment organizations in Iran, the managers and leaders with managerial innovations should develop and reinforce the factors which affect the achievement of organizational entrepreneurship goals according to(4E) elements of XavierMandozi Model.
    Keywords: Innovation, Managerial Innovation, Entrepreneurship, Organizational Entrepreneurship, Mandozi Model (4E)
  • Page 97
    Purpose
    The main purpose of this study was to analyze the extent of the effect which developing management has on the role of police’s imaginative resources in general law and order of Iran.
    Method
    Considering the purpose, this study is an applied research and considering the collecting method of information, it is a descriptive survey. The statistical population (80 people) was police staff in different areas of Tehran, from three organizational levels. Collecting tool was a questionnaire made by the researcher with 21 questions. From the 80 questionnaires distributed among the population, 69 of them were answered. Validity and reliability of questionnaire was ascertained with Cronbach’s alpha test. To test the statistical suppositions of the study, Spearman’s correlation coefficient test was used in SPSS 22 software.
    Findings: Relation between success of developing management and certain characteristics such as imaginative resources based on Spearman’s correlation coefficient test (rs=353) was calculated as p=0.006%, which is a positive and meaningful relation. Also, relation between success and motivating characteristics such as imagination, based on Spearman’s correlation coefficient test (rs=238) was shown as p=69%, proving a positive and meaningful relation between the two. In studying the relation between developing management and imagination, dependence among police staff based on Spearman’s correlation coefficient test was shown as not meaningful. Also, studying the relation of success, innovation and imagination with need for power, need for financial motivation and need for job security in the police system –based on Spearman’s correlation test- again was shown as not meaningful. On the other hand, analyzing the relation between developing management and imagination and innovation of the police system, self-confidence, and assurance, based on Spearman’s test, it was found that this relation is positive and meaningful.
    Conclusion
    There is a meaningful relation between success of developing management and certain personal characteristics such as imagination. Success and motivating characteristics such as imagination are also positively and meaningfully related. Also, relation between developing management and imagination and innovation of the police staff, self-confidence, and assurance, was found as positive and meaningful.
    Keywords: Management Development, creativity, Order, Security
  • Page 121
    Background
    Whereas the world is constantly being changed, creative thinking is an essential feature of life in twenty-first century. Creative thinking is a way to go beyond what has been done in the past and reach achievements, solutions and ideas for the present and the future.
    Objective
    The main aim of this thesis is to compare the effect of non-mediated communication and mediated communication on creative thinking of the B.A. educational sciences students of Arak university.
    Method
    This study is a quasi-experimental type with a pre-test and post-test approach. The statistical population consist all educational sciences students of Arak university in 2014-15 academic year. Fifty B.A. educational sciences students were fortuitously chosen and randomly divided into two didactic groups; twenty five students were placed in non-mediated communication sample, and other twenty five students in mediated communication. In order to gather the facts, Abedi’s creative thinking questionnaire has been applied. The results from pre-test and post-test have been analyzed by independent T-test by SPSS software.
    Findings: Research findings showed that there is significant difference between the utilization impact of non-mediated communication and mediated communication on creative chinking. Therefore, the use of non-mediated communication comparing with mediated communication has been more effective on creative thinking.
    Conclusion
    The most important result of this thesis is that utilization of non-mediated communication has increased creative thinking of students. But, the use of mediated communication had no effect on creative thinking of students.
    Keywords: Non, mediated Communication, Mediated Communication, Creative Thinking
  • Page 141
    Purpose
    The purpose of this research was to investigate the effectiveness of the process of creative problem solving (CPS) in improving public health and reducing perceived stress to drug-dependent Persons.
    Method
    Ina semi-experimental study, 46 individuals who had started Methadone treatment in the drug-abuse treatment center in Tehran divided into an experimental (23 subjects) and a control (23 subjects) group. The experimental group under went eight 60 minutes sessions of creative problem solving process training and the control group did not receive any particular treatment. All participants completed the General Health Questionnaire (GHQ-28) and Perceived stress scale (Pss 10) at the beginning of the study, end of cognitive-behavioral group therapy period and three months following the completion of treatment and underwent urine tests for morphine. Data were analyzed using descriptive statistics and Covariance Test.
    Results
    Covariate results showed significant difference in improving General Health and reducing perceived stress of two groups.
    Conclusion
    Creative Problem Solving Process Training is effective in the improvement of General Health and reduction of perceived stress to drug-dependent people.
    Keywords: Creative Problem Solving Process Training, General Health, Perceived stress
  • Page 169
    context:One of the constant concerns of the educational psychology science is offering ways to increase children's creativity which sometimes requires examinations of the pas behaviors and the manner of playing games.
    Objectives
    the creativity and the ways for its improving is one of the constant concerns of the scientific society, and regarding to this fact , this research tries to examine the influence of the Persian alphabet game on creatively third grade elementary students.
    Method
    The method of research that applied in this study was, Semi-pilot and unequal group control plan type. The population of the research comprised entire male and female students in third grade of elementary schools who studying at 1392 academic year in the city of Hamedan.
    The employed questionnaires in this study were the Intelligence Color Raven test for children, the form B of Torrance creativity test and play with the Persian alphabet.In order to analyze data, the single-variate and multi-variate Covariance analysis and Post hoc test and to calculate the experimental intervention on creativity variables the effect size Glass method was use
    Results
    The results showed that teaching word formation through play with thePersian alphabet increase in the total score of students creativity and its sub-components .
    Discussion
    so it seems that the creativity as a changeable variant affected by the game , is an effective method.
    Keywords: Persian alphabet, creativity, elaboration, flexibility
  • Page 191
    The purpose of this study was to examine the relationship between emotional intelligence components with student creativity. The study population consisted of all students in the in their last semester PNU in Southern of Fars and the sample consisted of 145 students that random cluster the centers southern of Fars of Payam Noor have been selected. Instruments included questionnaires; shering emotional intelligence is the reliability with Cronbach's alpha. /846 and its content validity confirmed and standard questionnaire of Soltani's creativity was that formal validity of the experts confirm and reliability. / 89 Using Cronbach's alpha for it to come. The main results of the study showed that, among the components of emotional intelligence and creativity of students in the 0/01 there was a significant inverse relationship. Results of independent t test and analysis of variance (ANOVA) (F) showed that in terms of creativity between male and female students there is a significant difference but in terms of age and education, there was no significant difference between students. The results of stepwise regression analysis revealed that self-motivation and self-control variable in two steps creativity of students is expected.
    Keywords: emotional intelligence, creativity, Students, PNU
  • Karamollah Daneshfard Page 217
    Background
    The knowledge-based companieshave been the focus of more attention due to the roles and importance they have acquired in economic progress and nationaldevelopment.To meet the missions assigned to them, they need deep and continuous innovation.Scientific innovation is no coincidence,but a planned processfor the growth and development of whichcontributing factors must be identified and managed.
    The purpose of this paperis to prioritize the supportive and essential knowledge- based structures in the five process stages of innovation in knowledge-basedcompanies.
    Methods
    The model of Blackler et al’s knowledge-based structures in the structural categories as well as Kaufman &Fifer’s five-factor model of innovation in knowledge-based companies were selected.The statistical population includes Tehran's knowledge-based companies and the chosen sample from four groups on the basis of the current sample. The data collection meansaretwo researcher-made questionnaires the validity of which was measured based on the visual validity and the reliability of which was measured through Cronbach's alpha coefficient.
    The research findings from analyzing the role and relation of knowledge-based structuressuggest the further importance of essential structures over supportive ones, and the compositional or hypertext structure was the most important one in various stagesof innovation.
    Conclusion
    The results indicated that the idea implementation management is selected as the most important step in the innovation process.Other steps in order of importance include human resource management, strategic management,idea implementation management, and creativity management.
    Keywords: EssentialKnowledge, BasedStructure, Supportive Knowledge, Based Structure, Knowledge Generation, ProductDevelopment, Knowledge, Based Company
  • Page 249
    Background
    The Internet is a global database. Internet users into virtual space, with a vast and wonderful world of correctly then it must encountered negative and positive functions and learn to recognize it.
    Objectives
    The aim of this study is to understand the attitude of the experts in identifying women negative and positive functions of the Internet in Iran.
    Methodology
    The research is combined through Q-methodology, 42 experts were selected purposefully, then achieved through interviews and questionnaires, attitude surveys and content and face validity for Evaluation and its reliability was confirmed by experts. The data collected were analyzed through factor analysis Cave.
    Results
    The results showed that women with positive and negative functions of the Internet, the five components of the index priority in the use of the Internet for " Searching ", the consequences of social network index of "News of the Gatekeeping News" in computer games "individualism in the family", in blogs components "easy access" and in the forum "social interaction" is introduced.
    Conclusions
    Due to the growing importance of information and communication technologies in the global market and the presence of women in society as more and more Internet users Negative and positive functions it should also be considered to allow for optimal use and reduce the negative impact it has appropriate planning and policy.
    Keywords: internet performance, Iranian women, Q, methodology