فهرست مطالب

نشریه دانش حقوق عمومی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد تقی زاده، حسن بانشی صفحات 1-22
    موضوع مقاله ی حاضر تبیین و تحلیل حدود صلاحیت مجلس شورای اسلامی در مقام تفسیر قانون از منظر شورای نگهبان است. پرسش این است که مجلس شورای اسلامی به عنوان مفسر قانون عادی با چه محدودیت هایی از نظر شورای نگهبان به عنوان مفسر و ناظر قانون اساسی مواجه است. روش تحقیق، توصیفی - تحلیلی است. بررسی نظرهای شورای نگهبان نشان می دهد که از منظر شورا، مجلس در مقام تفسیر قوانین عادی صلاحیت مطلق ندارد. شورای نگهبان با صدور نظر تفسیری مورخ 7/3/1367 تقنین جدید مجلس در مقام تفسیر قانون را مغایر با اصل 73 قانون اساسی اعلام کرده است و حال آنکه از اصل 73 قانون اساسی ممنوعیت تقنین جدید مجلس در مقام تفسیر قانون برداشت نمی شود. از نظر شورا عطف به ماسبق شدن تفسیر مجلس از قوانین محدود به مواردی است که موضوع مختومه نباشد و رعایت حقوق مکتسب اشخاص یکی دیگر از شرایط صحت تفسیر قانون توسط مجلس است. به علاوه، گاهی تفسیر صحیح مجلس از قوانین متضمن تقنین جدید نیست، اما به این دلیل که با تفسیر مجلس مغایرت محتوای قانون اصلی با شرع یا قانون اساسی آشکار شده است، توسط شورای نگهبان مغایر با قانون اساسی یا شرع اعلام می شود.
    کلیدواژگان: تفسیر، تقنین، شورای نگهبان، قوانین عادی، مجلس شورای اسلامی
  • محمدرضا ویژه، حسن امجدیان صفحات 23-46
    شکل گیری نظام حقوقی و به وجود آمدن رابطه ی بین دولت و مردم، موجب بروز تعارض میان مالکیت خصوصی و منفعت عمومی شده است. با توجه به اینکه برتری هر یک از مالکیت خصوصی یا منفعت عمومی بر دیگری موجب آسیب و خسارت به دیگری می شود، ترجیح منفعت عمومی بر حقوق مالکان خصوصی و بر عکس نیازمند دلیل است. این نوشتار در پی تبیین رویکرد فقهای شورای نگهبان و ارزیابی سیر تحول نگرش ایشان در مواجهه با مصوباتی است که با هدف تامین منافع عمومی به تحدید مالکیت خصوصی پرداخته اند تا نشان دهد به رغم صیانت فقهای شورای نگهبان از حقوق مالکانه ی اشخاص، در مواردی مالکیت خصوصی در راستای تامین منفعت عمومی، محدود شده است. از رهگذر واکاوی منابع گردآوری شده، دو معیار «ضرورت» و «مصلحت» که فقهای شورای نگهبان با استناد به آن ها در نظارت شرعی بر مصوبات مجلس شورای اسلامی و نیز پاسخ به استعلامات دیوان عدالت اداری به تحدید یا سلب اختیارات مالکان پرداخته اند، ارزیابی شده است. رویکرد تعدیل شده در رویه ی فقهای شورای نگهبان در حمایت از سلطه ی مالکان، ارتقای صیانت از منافع عمومی و اهتمام به آن را رقم زده است که تضمین آن نیازمند تبیین و تصریح اصول و معیارهای عینی و مشخصی از جانب فقهای شورای نگهبان است.
    کلیدواژگان: تعارض، ضرورت، قاعده ی تسلیط، فقهای شورای نگهبان، قاعده ی لاضرر، مالکیت خصوصی، مصلحت، منفعت عمومی
  • محمد اسحاقی، سید محمدرضا امام، مصطفی مسعودیان صفحات 47-67
    مجازات رجم از جمله مجازات منصوص است که بر مشروعیت آن ادعای اجماع شده است. با وجود این، از جمله موضوعات بحث برانگیز در محافل علمی این است که آیا حاکم اسلامی می تواند در برهه ای از زمان، حکم به تبدیل این مجازات کند؟ ضرورت پاسخ به این پرسش زمانی بیشتر جلوه می کند که بدانیم امروزه در زمینه ی ذکر مجازات رجم در قانون مجازات اسلامی مناقشه های جدی صورت گرفته است؛ تا جایی که با آنکه این مجازات توسط قوه ی قضاییه در لایحه آورده شده بود، مجلس در مصوبه ی نخست خود آن را حذف کرد.
    این مقاله که به روش توصیفی- تحلیلی نگاشته شده، بیانگر آن است که اولا مقتضای اصل اولی در این مسئله، عدم جواز تبدیل مجازات رجم است؛ لکن درصورتی که حاکم اسلامی در برهه ای خاص، عدم اجرای آن را لازم بداند، می تواند به عنوان ثانوی، تا فراهم شدن زمینه ی اجرای این مجازات، مجازات دیگری را به طور موقت جایگزین آن کند؛ ثانیا اگرچه مجلس با اصرار شورای نگهبان در نهایت، مجازات رجم و امکان تبدیل آن را در ماده ی 225 قانون مجازات اسلامی ذکر کرد، از آنجا که از نظر شرعی، تشخیص عدم امکان اجرای این مجازات منحصرا از اختیارات حاکم است، واگذاری تشخیص این موضوع به قضات در این ماده قابل نقد است. از این نظر می توان عملکرد شورای نگهبان در تایید نهایی این ماده را محل ایراد دانست.
    کلیدواژگان: حاکم، حکم اولیه، حکم حکومتی، شورای نگهبان، قانون مجازات اسلامی، مجازات رجم
  • مرتضی نجابت خواه صفحات 69-88
    هیات عمومی دیوان یکی از ارکان دیوان عدالت اداری است که از صلاحیت های متعددی برخوردار است. این هیات، به شکایات از مقررات اداری رسیدگی کرده و در صورت مغایرت با قانون یا شرع یا خروج از حدود اختیارات، آن ها را ابطال می کند. همچنین این هیات از صلاحیت صدور رای وحدت رویه و ایجاد رویه برخوردار است. آرایی که این هیات صادر می کند، قطعی و لازم الاجراست؛ با این حال، به موجب مواد 91 و 94 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان، آرای این هیات در موارد استثنایی موضوع رسیدگی مجدد در این هیات قرار می گیرد. مغایرت با قانون، مغایرت با شرع، اعلام اشتباه و تعارض آرای صادره با یکدیگر موجبات رسیدگی مجدد به آرای هیات عمومی به شمار می روند. در این مقاله، با تحلیل رویه ی قضایی هیات عمومی دیوان، ضمن تبیین موجبات مذکور، به این سوال پرداخته شده که آیا آیین مشخصی در این زمینه وجود دارد و اینکه چه آثاری بر رسیدگی مجدد به آرای صادره از هیات عمومی دیوان مترتب است. نتیجه ی این پژوهش حاکی از آن است که اگرچه آیین و آثار اعمال ماده ی 91 تا اندازه ی زیادی مشخص است، ابهاماتی در زمینه ی اعمال ماده ی 94 همچنان وجود دارد.
    کلیدواژگان: اصل 4 قانون اساسی، اعتبار امر مختومه، دیوان عدالت اداری، رسیدگی مجدد، نظارت شرعی، هیات عمومی دیوان
  • خیرالله پروین، حسین آیینه نگینی صفحات 89-112
    مدیریت قوه ی قضاییه از بدو استقلال این قوه، تحولات عدیده ای یافته است. این تحولات، علاوه بر شکل و نحوه ی مدیریت (مدیریت فردی وزیر دادگستری، مدیریت شورایی شورای عالی قضایی و مدیریت متمرکز رئیس قوه ی قضاییه)، صلاحیت های این جایگاه را نیز تحت تاثیر قرار داده است. اگرچه مستند به اصل 157 قانون اساسی، رئیس قوه ی قضاییه مسئولیت های مختلف چون مسئولیت اداری و اجرایی قوه ی قضاییه را بر عهده دارد، با توجه به اختلاف نظرها و تعدد آرا در زمینه ی صلاحیت قضایی رئیس قوه ی قضاییه، در این مقاله به شیوه ی تحلیلی و توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسناد موجود، شان قضایی رئیس قوه ی قضاییه در نظام حقوقی ایران بررسی شد.
    بررسی اراده ی قانونگذار اساسی، مفاد قانون اساسی به ویژه مفهوم و منطوق اصل 157، قوانین عادی و نظرهای شورای نگهبان، نشان داد که رئیس قوه ی قضاییه در نظم حقوقی ایران در کنار صلاحیت های اداری و اجرایی، واجد شان و صلاحیت قضایی نیز است و عدم ذکر وظیفه ی قضاوت، در شمار وظایف رئیس قوه ی قضاییه در قانون اساسی، به معنای نفی صلاحیت قضایی این مقام نیست.
    کلیدواژگان: اصل 157 قانون اساسی، رئیس قوه ی قضاییه، شان قضایی، صلاحیت قضایی، نظام حقوقی ایران
  • علی بهادری جهرمی، علی فتاحی زفرقندی صفحات 113-134
    اصول 77 و 125 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در مقام تبیین جایگاه موافقت نامه های بین المللی و تعیین صلاحیت قوای مقننه و مجریه در فرایند انعقاد آن هاست. با وجود نگارش کتاب ها و مقالات متعدد در زمینه ی حقوق معاهدات و صلاحیت های قانونی نهادهای حکومتی در این زمینه، همچنان نقاط ابهام فراوانی در خصوص صلاحیت مجلس شورای اسلامی در تصویب موافقت نامه های بین المللی مانند امکان سنجی تصویب معاهدات بین المللی در قالب طرح نمایندگان مجلس، صلاحیت مجلس در خصوص تعهدات داوطلبانه، صلاحیت مجلس در تصویب موافقت نامه هایی تحت سایر عناوین مندرج در اصول 77 و 125 و صلاحیت شورای عالی امنیت ملی در تصویب موافقت نامه های بین المللی وجود دارد؛ که تحلیل و بررسی آن ها از منظر حقوقی ضروری به نظر می رسد. از همین رو سوال اصلی پژوهش حاضر عبارت از اینکه حدود صلاحیت های مجلس شورای اسلامی در تصویب موافقت نامه های بین المللی چیست؟ این مقاله با رویکرد تحلیلی و بهره گیری از روش کتابخانه ای به دنبال پاسخگویی به پرسش مطرح شده است. به نظر می رسد صلاحیت تصویب همه ی موافقت نامه های بین المللی که دارای وصف بین المللی اند و موجب ایجاد تعهد برای جمهوری اسلامی ایران می شوند، انحصارا در اختیار مجلس شورای اسلامی است و عنوان معاهده و همچنین قید داوطلبانه بودن در آن را نمی توان مانعی بر صلاحیت مجلس تلقی کرد. همچنین برای مجلس شورای اسلامی حق ورود در جزییات معاهدات وجود دارد.
    کلیدواژگان: شورای نگهبان، صلاحیت، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، موافقت نامه ی بین المللی، مجلس شورای اسلامی
|
  • Pages 1-22
    The subject of this article is to explain and analyze the viewpoint of the Guardian Council regarding the scope of the Islamic Consultative Assembly’s competence in the position of interpreting the law. The question is to clarify the limitations derived from the viewpoint of the Guardian Council as the interpreter and supervisor of the Constitution, which the Islamic Consultative Assembly as the interpreter of ordinary laws is confronted. The research methodology is descriptive-analytical method. The review of the Guardian Council's decisions indicates that in the viewpoint of this Council, the jurisdiction of the Islamic Consultative Assembly isn’t absolute. The Guardian Council, through its interpretative opinion on 28/5/1988, declared that new legislation by the Assembly during the interpretation of law is inconsistent with principle 73 of the Constitution while such prohibition isn’t understood from that principle. From the perspective of the Guardian Council, retroactivity of the Assembly's interpretation of laws is restricted to the cases that are not concluded. Respecting to the acquired rights is another limitation for the Assembly in interpreting the law. Besides, Assembly's accurate interpretation of laws, sometimes, contains no new legislation, but due to the Assembly’s interpretation, it is revealed that the primary law has been contrary to the Constitution or Islamic law and therefore, it is declared as inconsistent with the Constitution or Shari’a (Islamic law).
    Keywords: Islamic Consultative Assembly, Guardian Council, Legislation, Interpretation, laws
  • Pages 23-46
    The formation of the legal system and the emergence of the relationship between government and people has caused conflict between private ownership and public interest. Given that the superiority of each of private ownership or public interest over another causes loss and damage to the other, preference of public interest over the rights of private owners and vice versa requires the reason. This article seeks to explain the approach of the Guardian Council’s jurists and to evaluate the evolution of their attitudes in confronting the acts restricted the private ownership to provide public interest so as to indicate that in some cases the private property has been limited in line with providing public interest despite the protection of the proprietary rights of the individuals by the Guardian Council’s jurists. Through analysis of the collected resources, two criteria of "necessity" and "expediency" are evaluated in which the Guardian Council’s jurists have restricted and deprived the powers of the owners with referring to them in jurisprudential supervision on the acts of the Islamic Consultative Assembly and also in response to inquiries of the Administrative Justice Court. The modified approach in the procedure of the Guardian Council’s jurists in supporting the domination of the owners has promoted the protection of the public interests and attention on it, in which its guarantee requires explanation and stipulation of objective and specific principles and criteria by the Guardian Council’s jurists.
    Keywords: Private Ownership, Public Interest, Guardian Council's Jurists, Necessity, Expediency, Conflict, Rule of Dominion, Rule of Prohibition of Detriment
  • Pages 47-67
    The Penalty of Rajm (Stoning) is one of the specified punishments in which there is a claim of consensus on its legitimacy. However, one of the controversial issues in the scientific circles is whether the Islamic ruler can convert this penalty to another one for a period of time. The answer to this question seems more necessary when we know that today there are serious disputes about mentioning this punishment in the Islamic Penal Code; insofar as although the punishment was mentioned in the submitted judicial bill, but the parliament eliminated it at its first legislation.
    This paper, through descriptive-analytic approach proposes two points: First, according to the requirement of the initial principle, there is no permission to convert the penalty of Rajm to another one; but if the Islamic ruler necessitates the non-compliance of this penalty in a particular period of time, he can temporarily substitute this penalty with another one until its implementation would be provided. Secondly, despite the insistence of the Guardian Council eventually led the Parliament to stipulate the penalty of Rajm and the possibility of its conversion to another one in Article 225 of the Islamic Penal Code, but since the diagnosis of the impossibility of its implementation is exclusively at the disposal of the Islamic ruler, conferring this matter to the judges in this article can be criticized. In this respect, the performance of the Guardian Council in final affirmation of this article can also be criticized.
    Keywords: Islamic Ruler, Penalty of Rajm (Stoning), Primary Rule, Governmental Command, Islamic Penal Code, Guardian Council
  • Pages 69-88
    The General Board of the Administrative Justice Court is one of the pillars of this court with numerous jurisdictions. This Board handles complaints of administrative regulations. If the regulation that has been objected, is contrary to the law or Sharia or is out of its powers, the Board invalidates it. Also, the Board is empowered to issue a uniform judicial precedent and to make precedent in all branches of the Court. The judicial decisions issued by the Board are final and binding; but according to articles 91 and 94 of the Act of Organization and Rules of Procedure of the Administrative Justice Court, the Board’s judicial decisions will be reconsidered on the Board in exceptional cases. Violation of law or Sharia, claim of false and conflict of decisions provide incentives that would lead to the reconsideration of the General Board's judicial decisions. In this article, the author has examined the causes, procedure and effects of reconsideration of the judgments, based on the precedent of the court. The results of this study indicate that although the procedure and effects of implementing the article 91 is determined to a large extent, but there are already some doubts in implementing the article 94.
    Keywords: Reconsideration_Administrative Justice Court_General Board_Jurisprudential Supervision_Authority of Res Judicata_Principle 4 of the Constitution
  • Pages 89-112
    The management of the judiciary since its independence has had numerous changes. These developments, in addition to the form and method of management (individual management of the Ministry of Justice, council management of the Supreme Judicial Council, centralized management of the head of the judiciary), have also affected the competencies of this position. Although based on the principle 157 of the Constitution, head of the judiciary has different responsibilities such as administrative and executive responsibility of the judiciary, but there are various disagreements and opinions about the jurisdiction of the head of the judiciary. This paper with a descriptive-analytical method and using library resources and documents examines the judicial status of the head of the judiciary in the legal system of Iran.
    The will of the constitutional legislator, provisions of the Constitution, especially the concept and apparent meaning of the principle 157, ordinary laws and decisions of the Guardian Council indicate the head of the judiciary in the legal system of Iran has also judicial jurisdiction beside administrative and executive competencies. Mentioning no judicial task among the duties of the head of the judiciary in the Constitution doesn’t imply the negation of judicial jurisdiction of this authority.
    Keywords: Legal Status, Head of the Judiciary, Legal System of Iran, Principle 157 of the Constitution, Judicial Jurisdiction
  • Pages 113-134
    Principles 77 and 125 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran are supposed to clarify the stance of international agreements and to determine the competence of the legislative and executive powers in their conclusion process. Despite written books and numerous articles in the field of the law of treaties and legal competencies of governmental institutions in this area, there are already many ambiguities regarding the competence of the Islamic Consultative Assembly in approving international agreements which are necessary to analyze them from a legal perspective; such as the feasibility of approving them in the form of legal proposals of representatives, the competence of the assembly regarding the voluntary commitments, its competence in approving agreements under the other titles set forth in Principles 77 and 125 and also, the competence of the of Supreme National Security Council in approving international agreements. Hence, the main question of this research is to determine the competencies of the Islamic Consultative Assembly in approving international agreements. This article seeks to answer that question with an analytic approach and using the library method.
    It seems that the approval authority for all of international agreements having international description and making a commitment to the Islamic Republic of Iran is exclusively at the disposal of the Islamic Consultative Assembly and the title of the treaty and also being voluntary aren’t obstacles for the assembly’s authority. The Islamic Consultative Assembly is also allowed to review the details of the treaties.
    Keywords: International Agreement, Islamic Consultative Assembly, Guardian Council, Constitution of the Islamic Republic of Iran, Competence