فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری دیابت
سال چهارم شماره 1 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکبر قلاوند، مجتبی دلارام نسب، محمدطاهر افشون پور، علیرضا زارع صفحات 8-19
    مقدمه و هدف
    اختلال تنظیم متابولیکی ناشی از دیابت شیرین سبب بروز عوارض متعدد قلبی- عروقی می شود که مشکلات فراوانی را برای فرد مبتلا به دیابت به همراه می آورد لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر تمرینات هوازی و مقاومتی بر کنترل قند خون ناشتا و پروفایل لیپیدی پلاسما در مردان دیابتی نوع دو صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در تحقیق نیمه تجربی حاضر 30 مرد مبتلا به دیابت نوع دو با میانگین سنی 5/3±5/45 سال به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به 3 گروه 10 نفره تمرینات هوازی، تمرینات مقاومتی و کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرینات ورزشی هوازی و مقاومتی سه بار در هفته و به مدت 8 هفته انجام شد. شاخص های بیوشیمی مربوطه قبل و بعد از مداخله اندازه گیری شد. برای تحلیل تغییرات شاخص های اندازه گیری شده از آزمون تی زوجی شده و تحلیل واریانس یک طرفه با سطح معنی داری 05/0≥P استفاده شد.
    یافته ها
    پس از هشت هفته تمرین کاهش معنی داری در قند خون ناشتا و افزایش معنی داری در لیپوپروتئین پر چگال پلاسما درهر دو گروه هوازی و مقاومتی مشاهده شد(05/0≥(P. همچنین لیپوپروتئین کم چگال پلاسما نیز تنها در گروه مقاومتی کاهش معنی داری را نشان داد(05/0≥(P.
    بحث و نتیجه گیری
    در مجموع با توجه به یافته های تحقیق به نظر می رسد که تمرینات هوازی و مقاومتی روش های موثری در کنترل قند خون و بهبود پروفایل لیپیدی مردان دیابتی نوع دو می باشند و بیماران دیابتی می توانند با مشورت پزشک و تحت نظارت کارشناسان ورزش از تمرینات ورزشی مناسب برای کنترل قند خون و پروفایل لیپیدی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، تمرینات هوازی، تمرینات مقاومتی، پروفایل لیپیدی، قند خون ناشتا
  • نظام هاشمی، احمد سوری، جمال عاشوری* صفحات 20-30
    مقدمه و هدف
    ملاک های همسر گزینی زنان مبتلا به دیابت نوع دو تحت تاثیر متغیرهای روانشناختی زیادی است که از مهمترین آنها می توان به کمال گرایی و باورهای غیر منطقی اشاره کرد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه کمال گرایی و باورهای غیر منطقی با ملاک های همسر گزینی زنان مبتلا به دیابت نوع دو شهر مشهد انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش همه زنان مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد در سال 1394 بودند. در مجموع 275 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. همه آنان پرسشنامه های کمال گرایی، باورهای غیر منطقی و ملاک های همسر گزینی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 به روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری با مدل همزمان تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    کمال گرایی مثبت با ملاک محتوایی (37/0=r) و ملاک فرآیندی (29/0=r) همسر گزینی زنان مبتلا به دیابت نوع دو رابطه مثبت و معنادار داشت. همچنین کمال گرایی منفی با ملاک محتوایی (41/0-=r) و ملاک فرآیندی (25/0-=r) و باورهای غیر منطقی با ملاک محتوایی (34/0-=r) و ملاک فرآیندی (23/0-=r) همسر گزینی زنان مبتلا به دیابت نوع دو رابطه منفی و معنادار داشتند. علاوه بر آن کمال گرایی مثبت و منفی و باورهای غیر منطقی توانستند 4/38 درصد از تغییرات ملاک محتوایی و 1/29 درصد از تغییرات ملاک فرآیندی همسر گزینی زنان مبتلا به دیابت نوع دو را پیش بینی کنند (01/0>p).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود مشاوران، روانشناسان بالینی و درمانگران برای بهبود ملاک های محتوایی و فرآیندی همسر گزینی زنان مبتلا به دیابت نوع دو کمال گرایی مثبت را افزایش و کمال گرایی منفی و باورهای غیر منطقی را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: کمال گرایی مثبت، کمال گرایی منفی، باورهای غیر منطقی، ملاک های همسر گزینی، دیابت نوع دو، شهر مشهد
  • صمد درویشی*، مهران فرهادی، مهدی روزبهانی صفحات 31-42
    مقدمه و هدف
    عوامل متعددی در کنترل بیماری مزمن دیابت نقش دارند که از جمله این عوامل؛ عوامل روانشناختی است که ویژگی های شخصیتی، به عنوان یکی از عوامل روانشناختی موثر در کنترل دیابت است. با توجه به شیوع روزافزون بیماری دیابت نوع دو هدف از انجام این پژوهش مقایسه ویژگی های شخصیتی در افراد مبتلا به دیابت نوع دو با افراد غیر مبتلا بوده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش علی – مقایسه ای(پس رویدادی)، از کلیه افراد بزرگسال 25 تا 60 سال مبتلا به بیماری دیابت نوع دو و همراهان آنها که به مرکز دیابت شهر همدان مراجعه کرده بودند، با استفاده از روش نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند تعداد 91 نفر انتخاب شدند. از این تعداد 44 نفر مبتلا به بیماری دیابت نوع دو و تعداد 47 نفر سالم بر اساس معیارهای ورود، انتخاب شدند. پرسشنامه مورد استفاده در این مطالعه شامل پرسشنامه « شخصیت پنج عاملی نئو ، کاستا و مک کری(1992)» بود، که داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و آماراستنباطی و تحلیل واریانس چند متغیری(Manova) مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها بیانگرآن بود که از بین پنج ویژگی شخصیتی، مولفه های روان نژندی و انعطاف پذیری با بیماری دیابت نوع دو تفاوت معنا دار داشتند) 0/001>P). اما در تعدادی از مولفه های شخصیتی (برون گرایی، دلپذیر بودن و مسئولیت پذیری) تفاوت معناداری بین بیماران دیابتی نوع دو وافراد غیر دیابتی دیده نشد) 0/05
    بحث و نتیجه گیری
    عوامل شخصیتی می توانند به عنوان عوامل ایجاد کننده یا مستعدساز و یا تشدیدکننده در دیابت نوع دو مطرح باشند.
    کلیدواژگان: دیابت، بیماری دیابت نوع دو، ویژگی های شخصیتی
  • نظام هاشمی، احمد سوری، جمال عاشوری* صفحات 43-53
    مقدمه و هدف
    سلامت عمومی بیماران دیابت نوع دو تحت تاثیر متغیرهای روانشناختی زیادی است که از مهمترین آنها می توان به حمایت سرمایه اجتماعی و سرسختی روانشناختی اشاره کرد. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط سرمایه اجتماعی و سرسختی روانشناختی با سلامت عمومی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش همه بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی شهر پاکدشت در سال 1394 بودند. در مجموع 120 بیمار با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. همه آنان پرسشنامه های سرمایه اجتماعی، سرسختی روانشناختی و سلامت عمومی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 به روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    سرمایه اجتماعی (47/0-=r) و سرسختی روانشناختی (34/0-=r) با سلامت عمومی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو ارتباط منفی و معنادار داشتند. در یک مدل پیش بین سرمایه اجتماعی و سرسختی روانشناختی توانستند 2/37 درصد از تغییرات سلامت عمومی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو را پیش بینی کنند که در این پیش بینی سهم سرمایه اجتماعی بیشتر از سرسختی روانشناختی بود (01/0P≤).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه پیشنهاد می شود مشاوران و درمانگران برای بهبود سلامت عمومی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو سرمایه اجتماعی و سرسختی روانشناختی آنان را افزایش دهند. همچنین برنامه ریزان باید به نشانه های متغیرهای مذکور توجه کرده و بر اساس آنها برنامه های مناسبی برای بهبود سلامت عمومی این بیماران طراحی کنند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرسختی روانشناختی، سلامت عمومی، دیابت نوع دو
  • فروغ عبیری*، لطیفه نظامی، شیرین فانی صفحات 54-63
    مقدمه و هدف
    بیماری های مزمن اختلالاتی هستند که زمان طولانی باعث درگیری فرد می شوند و بر توانایی فرد در عملکرد نرمال تاثیر دارند. برای ارتقاء سازگاری روانی، به عنوان یکی از ابعاد شخصیت، بیماران باید احساسات خود را تصدیق و بیان کنند؛ درهمین راستا پژوهش حاضر با هدف مقایسه عوامل شش گانه شخصیت درافراد مبتلا به دیابت و افراد سالم صورت گرفت .
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع تحقیقات علی مقایسه ای بوده و به روش پس رویدادی انجام گرفته است. جامعه آماری شامل تمامی افراد مبتلا به دیابت نوع دو شهرستان بناب درسال 1393 بود. ازجامعه موردنظر، 41 بیمار دیابتی، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و از لحاظ سن، جنسیت و سطح سواد، با 42 فردسالم همتا شدند. هر دو گروه پرسشنامه 100 سوالی هگزا کو را تکمیل کردند. داده ها پس از جمع آوری، بوسیله نرم افزار spss21 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که بیماران دیابتی هیجان پذیری بیشتر و سازگاری (موافق بودن) کمتری ، نسبت به افراد سالم داشتند. همچنین نتایج نشان داد که در بین گروه های مورد مقایسه در ابعاد برونگرایی، با وجدان بودن (وظیفه شناسی)، گشودگی به تجربه و صداقت- فروتنی، تفاوت معنا داری وجود نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    طبق این پژوهش عوامل شخصیتی با اکثر بیماری های مزمن از جمله دیابت ارتباط دارد و این بیماری و عوارض ناشی از آنها ابعاد مختلف شخصیت بیمار را تحت تاثیر قرار داده و مبتلایان به دیابت هیجان پذیری بیشتر و سازگاری کمتری در مقایسه با گروه سالم از خود نشان دادند.
    کلیدواژگان: شخصیت، دیابت نوع 2، پرسشنامه هگزاکو
  • حسین شهدادی، مژگان رهنما، احمد ابسالان، لیلا فهیم زاده، رضا محمدپورهدکی*، خدیجه مقدم، عصمت بندانی صفحات 64-71
    مقدمه و هدف
    دیابت بارداری شایع ترین اختلال متابولیک در طی بارداری است که به هر میزان از عدم تحمل گلوکز که طی بارداری ایجاد شود یا برای اولین بار تشخیص داده شود اطلاق می شود. با توجه به اهمیت غربالگری و درمان دیابت بارداری در جلوگیری از عوارض مادری و جنینی این مطالعه با هدف بررسی دیابت حاملگی در زنان باردار شهر زابل در سال1394 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی 363 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر زابل که در حین مراجعه سن حاملگی بین 24 تا 28 هفته داشتند و سابقه ابتلاء به دیابت قبل از بارداری، ختم حاملگی قبل از 24 هفتگی، مصرف داروهایی که بر متابولیسم گلوکز اثر دارند مانند استروئیدها و ابتلاء به بیماری های مزمن کبدی، اختلالات غددی و بافت همبندی نداشتند؛ وارد مطالعه شدند. اطلاعات لازم با استفاده از پرسشنامه ایی که پژوهشگر ساخته جمع آوری شد. سپس برای زنان باردار بدون سابقه دیابت در هفته24-23 بارداری، تست تحمل گلوکز 75 گرمی با اندازه گیری قند خون قبل از مصرف و یک و دو ساعت بعد مصرف گلوکز انجام شد و بیمارانی که یکی از معیارهای زیر را داشتند به عنوان دیابت بارداری در نظر گرفته شدند: قند ناشتا ≥mg/dl 92، mg/dl180 ≤ قند یک ساعته و mg/dl153 ≤ قند دو ساعته.
    یافته ها
    از 363 زن باردار 17 نفر(7/4 درصد) مبتلا به دیابت بارداری بودند. از بین عوامل خطر مورد بررسی سن مادر، نمایه توده بدنی با افزایش خطر ابتلا به دیابت بارداری ارتباط معنی دار داشتند(05/0>P). اما بین شغل، سطح تحصیلات و سابقه فشار خون ارتباط آماری معناداری وجود نداشت.
    بحث و نتیجه گیری
    شیوع دیابت حاملگی در شهر زابل در حد متوسطی بوده و به نظر می رسد غربالگری انتخابی بر اساس عوامل خطر ساز در این جامعه روش ارجحی است.
    کلیدواژگان: شیوع، دیابت حاملگی، زنان باردار
  • رزیتا ناصری، رحمان امرایی* صفحات 72-84
    مقدمه و هدف
    با توجه به اینکه بیماران دیابتی در معرض خطر بالایی برای بروز نفروپاتی هستند و ایجاد نفروپاتی در این بیماران بار جسمی، روحی، روانی، اقتصادی و... بالایی برای این بیماران، خانوداه آن ها و جامعه دارد و باعث مشکل شدن روند درمان و ایجاد عوارض شدیدی در این بیماران می شود لذا تحقیق حاضر جهت بررسی ریسک فاکتورهای بروز پروتئینوری در بیماران دیابتی طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی است که در سال 1393 در بیمارستان طالقانی شهر کرمانشاه انجام شد. روش جمع آوری داده ها، با انجام آزمایش در بیماران دیابتی با GFR بالای 60، مراجعه کننده به این بیمارستان بود. آزمایش های درخواستی شامل HDL، کلسترول، تری گلیسرید، LDL بودند که در بیماران مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری و نرم افزار SPSS ویرایش 21 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    سطح کلسترول، HDL (96/0 OR=& 001/0=P) و جنسیت (36/0OR= & 001/0=P) قادر بودند به طور معناداری بروز پروتئینوری را پیش بینی نمایند. سن، مدت دیابت، کلسترول Non HDL، TG، LDL و آنمی سهم معناداری در پیش بینی بروز پروتئینوری در این مدل نداشتند (05/0
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، جنسیت و سطح کلسترول HDL بر پروتئینوری بیماران دیابتی نوع دو با GFR بالای 60، موثر هستند و شناسایی زودتر و توجه به این فاکتور می تواند در کند کردن پیشرفت نفروپاتی، طراحی مداخلات درمانی و برنامه های کنترل عوارض دیابت کمک کننده باشند.
    کلیدواژگان: کلسترول HDL، دیابت نوع دو، پروتئینوری
  • حسین شهدادی*، علی منصوری، مریم خمری، فاطمه قربانی دیندارلو صفحات 85-94
    مقدمه و هدف
    دیابت یکی ازعوامل تنش زای عمده و واقعی در زندگی است و کنترل آن متاثر از شبکه پیچیده ای از عوامل رفتاری، نگرش و مراقبت های سلامتی است. برخورداری از سلامت روان و کاهش تنش در بیماران می تواند فرد را در خودکارآمدی و کنترل بهتر بیماری یاری کند، لذا این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین سلامت روان و خودکارآمدی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه ی توصیفی از نوع همبسستگی می باشد. 100 نفر از مراجعین به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند و با استفاده از مقیاس خودکارآمدی دیابت CIDSو پرسشنامه سلامت عمومی 12 سوالی GHQ-12) ) مورد سنجش قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر استفاده از آمار توصیفی، از روش های آمار استنباطی(ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی و تحلیل رگرسیون خطی) به وسیله ی نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان داد که بین سلامت روان با خودکارآمدی همبستگی معنی داری وجود دارد (r=-0/68 ،p<0/0001). همچنین یافته ها نشان می دهد که سلامت روان 34% از تغییرات خود کارآمدی را پیش بینی می کند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که بهبود سلامت روان، افزایش میزان خودکارآمدی در بیماران دیابتی را در پی دارد که این امر می تواند در مقابله با مشکلات به فرد کمک کند.
    کلیدواژگان: سلامت روان، خودکارآمدی، دیابت
|
  • A. Ghalavand *, M. Delaramnasab, M. Afshounpour, A. Zare Pages 8-19
    Introduction
    Disorders in metabolic adjustment associated with diabetes mellitus lead to significant cardiovascular complications in diabetic patients. This study aimed to evaluate the effects of aerobic exercise and resistance training on fasting blood glucose control and plasma lipid profile of male patients with type II diabetes mellitus.
    Methodology
    This quasi-experimental study was conducted on 30 male patients with type II diabetes mellitus with mean age of 45.5±3.5 years. Participants were selected via purposive sampling and randomly divided into three groups of 10, including aerobic exercise, resistance training, and control. Aerobic exercises and resistance training were performed three times a week for eight weeks. Biochemical parameters of the patients were measured before and after the intervention. Changes in the measured parameters were analyzed using paired T-test and one-way analysis of variance (ANOVA) at the significance level of P≤0.05.
    Results
    By the end of the eight-week period of intervention, a significant reduction was observed in fasting blood glucose, while a significant increase was observed in plasma high-density lipoproteins in patients of aerobic exercise and resistance training groups (P≤0.05). Moreover, plasma levels of low-density lipoprotein had a significant reduction in patients of the resistance training group only (P≤0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, aerobic exercise and resistance trainings could be effective in controlling the blood glucose and improving the lipid profile in male patients with type II diabetes mellitus. Therefore, it is recommended that diabetic patients be provided with proper exercises in order to control fasting blood glucose and lipid profile after consultation with a physician.
    Keywords: Type 2 diabetes_Aerobic exercise_Resistance training_Lipid profile_Fasting blood glucose
  • N. Hashemi, A. Souri, A. Ashoori * Pages 20-30
    Introduction
    Spouse selection criteria in women with type II diabetes are affected by several psychological variables, the most important of which are perfectionism and irrational beliefs. This study aimed to investigate the relationship between perfectionism and irrational beliefs regarding the criteria of spouse selection in women with type II diabetes in Mashhad city, Iran.
    Methodology
    This descriptive, analytical, correlational study was conducted on 275 women with type II diabetes referring to the healthcare centers of Mashhad city, Iran in 2015. Participants were selected via simple random sampling and all of them completed the questionnaires of perfectionism, irrational beliefs, and spouse selection criteria. Data analysis was performed in SPSS V.19 using Pearson’s correlation-coefficient and multivariate regression analysis using the ENTER method.
    Results
    In this study, positive perfectionism had significant correlations with the content criteria (r=0.37) and process criteria (r=0.29) of spouse selection among women with type II diabetes. However, significant negative correlations were observed between negative perfectionism with content criteria (r=-0.41) and process criteria (r=-0.25), as well as irrational beliefs with content criteria (r=-0.34) and process criteria (r=-0.23). Moreover, positive and negative perfectionism and irrational beliefs could predict 38.4% of the content criteria variance, as well as 29.1% of the process criteria variance of spouse selection, in women with type II diabetes (P
    Conclusion
    Results of this study suggested that family counselors, clinical psychologists, and therapists attempt to improve the content and process criteria of spouse selection in women with type II diabetes through enhancing positive perfectionism and diminishing negative perfectionism and irrational beliefs.
    Keywords: Positive perfectionism_Negative perfectionism_Irrational beliefs_Spouse selection criteria_Type 2 diabetes_Mashhad city
  • S. Darvishi *, M. Farhadi, M. Roozbahani Pages 31-42
    Introduction
    Control of chronic diabetes is associated with several factors, one of the most important of which is psychological parameters of the patients. Personality traits are considered a subcategory of psychological factors, which are remarkably effective in the management of diabetic patients. Given the rising prevalence of type II diabetes, this study aimed to compare the personality traits of type II diabetic patients and healthy individuals.
    Methodology
    This causal-comparative (post-event) study was conducted on adult type II diabetic patients (age range: 25-60 years) and their families referring to the Diabetes Center of Hamadan city, Iran. Using non-random purposive sampling, 91 patients were selected for the study. In total, 44 participants were diagnosed with type II diabetes, and 47 healthy individuals were enrolled based on the inclusion criteria of the study. Data were collected using the NEO Five-Factor Inventory (McCrae & Costa, 1992). Data analysis was performed using descriptive and inferential statistics and multivariate variance analysis (MANOVA).
    Results
    Our findings indicated that among the five personality traits, components of neuroticism and openness had significant differences between type II diabetic patients and healthy individuals (P0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, personality traits could be considered as contributing factors or intensifiers of type II diabetes.
    Keywords: Diabetes_Type 2 diabetes_Personality traits
  • N. Hashemi, A. Souri, J. Ashoori * Pages 43-53
    Introduction
    General health of patients with type II diabetes is affected by several psychological variables, the most important of which are social capital and psychological hardiness. This study aimed to evaluate the relationship between social capital and psychological hardiness with the general health of patients with type II diabetes.
    Methodology
    This correlational, descriptive study was conducted on all the patients with type II diabetes referring to the healthcare center of Pakdasht city, Iran in 2015. In total, 120 diabetic patients were selected via simple random sampling. All the participants completed prepared questionnaires of social capital, psychological hardiness, and general health. Data analysis was performed in SPSS V.19 using Pearson’s correlation-coefficient and multivariate regression analysis.
    Results
    In this study, a negative significant correlation was observed between social capital (r=-0.47) and psychological hardiness (r=-0.34) with the general health of patients with type II diabetes. In a predictive model for social capital and psychological hardiness, researchers could predict 37.2% of the changes in the general health of type II diabetic patients, in which social capital was reported to have the higher share compared to psychological hardiness (P≤0.01).
    Conclusion
    Results of this study suggested that counselors and therapists improve the general health of patients with type II diabetes through increasing their social capital and psychological hardiness. Furthermore, health planners must consider the signs of these variables and develop appropriate general health promotion programs accordingly for these patients.
    Keywords: Social capital_Psychological hardiness_General health_Type 2 diabetes
  • F. Abiri *, L. Nezami, Sh Fani Pages 54-63
    Introduction
    Chronic disorders persist for a long period, adversely affecting the ability of the patients to function normally. As an important personality dimension, promotion of psychological adjustment plays a pivotal role in the acknowledgement of emotions by patients with chronic diseases. This study aimed to compare the six main personality dimensions based on the HEXACO model in diabetic and normal individuals.
    Methodology
    This causal-comparative research was conducted using the post-event evaluation method on all the patients with type II diabetes in Bonab city, Iran in 2014. From the sample population, 41 diabetic patients were selected via purposive sampling and matched with 42 healthy individuals in terms of age, gender, and education level. For data collection, both groups completed the 100-item HEXACO questionnaire. Data analysis was performed in SPSS V.21.
    Results
    According to the results of multivariate analysis of variance (MANOVA), diabetic patients had higher irritability (F=4.87, P
    Conclusion
    According to the results of this study, personality dimensions are associated with several chronic diseases, including diabetes. Diabetes has a negative impact on different personality dimensions of the patients, as in this study, diabetic patients were found to have higher irritability and lower compatibility compared to healthy individuals.
    Keywords: Personality_Type 2 diabetes_HEXACO questionnaire
  • H. Shahdadi, M. Rahnama, A. Absalan, L. Fahimzadeh, R. Mohammadpourhodki *, Kh Moghadam, E. Bandani Pages 64-71
    Introduction
    Gestational diabetes is the most common medical disorder during pregnancy. Presence or diagnosis of any glucose intolerance during pregnancy is defined as gestational diabetes. Monitoring and treatment of gestational diabetes during pregnancy are essential to the prevention of maternal and neonatal complications. This study aimed to evaluate the prevalence of gestational diabetes among pregnant women in Zabol city, Iran.
    Methodology
    This cross-sectional study was conducted on 363 pregnant women with gestational age of 24-28 weeks referring to the healthcare centers of Zabol city, Iran in 2015. Pregnant women with history of diabetes before pregnancy, pregnancy termination before week 24 of gestation, use of medications affecting glucose metabolism (e.g., steroids), and chronic liver, endocrine, and connective tissue disorders were enrolled in this study. Required data were collected using researcher-made questionnaires. To measure blood glucose before and one/two hours after glucose use, 75-gram glucose tolerance test was performed on the pregnant women with no history of diabetes and gestational age of 23-24 weeks. Gestational diabetes was defined in the presence of one of the following factors: fasting blood sugar≥92 mg/dl, one-hour glucose≥180 mg/dl, and two-hour glucose≥153 mg/dl.
    Results
    Out of 363 pregnant women, 17 cases (4.7%) were diagnosed with gestational diabetes. Among the studied risk factors, maternal age and body mass index were observed to be associated with higher risk of gestational diabetes (P
    Conclusion
    According to the results of this study, prevalence of gestational diabetes was at an average rate among the pregnant women in Zabol city. Therefore, it is recommended that selective monitoring be performed on this population based on the risk factors of the disease.
    Keywords: Prevalence, Gestational diabetes, Pregnant women
  • R. Naseri, R. Amraie* Pages 72-84
    Introduction
    Diabetic patients are at a high risk of nephropathy, which is known to impose physical, emotional, psychological, and economic burden on the patients, their families, and society. Moreover, nephropathy hinders the treatment of diabetic patients leading to several complications. This study aimed to evaluate the risk factors of proteinuria in patients with type II diabetes.
    Methodology
    This cross-sectional study was conducted in Taleghani Hospital of Kermanshah city, Iran in 2014. Data were collected from diabetic patients with glomerular filtration rate (GFR) of >60 through the evaluation of high-density lipoprotein (HDL), cholesterol, triglycerides (TG), and low-density lipoprotein (LDL). Data analysis was performed in SPSS V.21.
    Results
    In this study, HDL cholesterol (OR=0.96, P=0.001) and gender (OR=0.36, P=0.001) were observed to be significant predictors of the incidence of proteinuria. However, factors such as age, duration of diabetes, non-HDL cholesterol, TG, LDL, and anemia were not significant predictors of proteinuria in this model (P>0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, gender and HDL cholesterol level are effective in the incidence of proteinuria in patients with type II diabetes and GFR of >60. Therefore, early detection and examination of this factor could delay the progression of nephropathy and be used in the implementation of interventional programs to manage the complications of diabetes.
    Keywords: HDL cholesterol_Type 2 diabetes_Proteinuria
  • H. Shahdadi *, A. Mansuri, M. Khammari, F. Ghorbani, Dindarlu Pages 85-94
    Introduction
    Diabetes is one of the major and real stress in life that is controlled by a Several factors Including the behavioral factors, Mental disorder And reduce stress in patients can Person in self-help and better control of disease, so this study was to investigate the relationship between mental health and Self- Efficacy in diabetic patients.
    Methodology
    This study is a descriptive correlational study. 100 diabetic patients were selected by Simple random. Diabetes Self-Efficacy Scale (CIDS) and General Health Questionnaire-12 (GHQ-12) were applied to obtain data. To analyze the data, in addition to descriptive statistics, inferential statistical analyses including Pearson correlation coefficient, t-test and linear regression analysis were performed using SPSS.
    Results
    The findings of this study showed a significant correlation between Self-Efficacy and mental health of diabetic patients (P
    Conclusion
    The results indicated that increased mental health improves Self-Efficacy of the diabetic patients which, in turn, aides individuals to encounter their problems.
    Keywords: Diabetes, Self, Efficacy, mental health