فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 87، تیر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن رضاییان * صفحات 293-294
  • فاطمه رضایی، مهدی یاسری، لیلا جهانگیری، سحرناز نجات * صفحات 295-306
    زمینه و هدف
    سرمایه اجتماعی به معنای هنجارها و شبکه هایی است که امکان مشارکت مردم در اقدامات اجتماعی را به منظور کسب سود متقابل، فراهم می کند. با توجه به اهمیت سرمایه اجتماعی در مقوله سلامت، این مطالعه با هدف بررسی سرمایه اجتماعی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی می باشد که بر روی 180 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جهرم در رشته های پزشکی، بهداشت عمومی، پرستاری، علوم آزمایشگاهی، هوشبری و اتاق عمل با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده در سال 1393 انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه سرمایه اجتماعی Bullen استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.
    یافته ها
    نتایج بررسی نشان داد که از بین حیطه های سرمایه اجتماعی، بیشترین میانگین مربوط به حیطه «ارتباط با دوستان و خانواده» (56/20±29/56) و کمترین میانگین مربوط به حیطه «مشارکت در فعالیت های اجتماعی» (39/20±56/41) می باشد. هم چنین، سرمایه اجتماعی ارتباط آماری معنی داری با متغیرهای مقطع تحصیلی، رشته تحصیلی، وضعیت تاهل، محل سکونت و وضعیت بومی بودن داشت (05/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به این که سرمایه اجتماعی با متغیرهای دموگرافیک و آموزشی ارتباط آماری معنی داری دارد، ممکن است بتوان با مداخلات مناسب توسط افراد و نهادهای ذی ربط سعی در افزایش سرمایه اجتماعی نمود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، دانشجویان علوم پزشکی، پرسشنامه Bullen
  • فردوس کرد مصطفی پور *، ادریس بذرافشان، داود بلارک، ناهید خوشنام وند صفحات 307-318
    زمینه و هدف
    آلودگی آب در منابع سطحی و زیر زمینی می تواند مشکلاتی برای سلامتی انسان ایجاد نماید، در این میان، آنتی بیوتیک ها بدلیل مقاومت باکتریایی از اهمیت ویژه ای برخوردارند، به طوری که حتی در غلظت های کم منجر به مقاومت دارویی می شوند. یکی از این آنتی بیوتیک ها سیپروفلوکساسین می باشد که تا کنون روش های مختلفی برای حذف آن بکار گرفته شده است. از این رو، هدف از این پژوهش، بررسی راندمان حذف سیپروفلوکساسین از محلول های آبی با استفاده از فرایند فتوکاتالیستی نانو ذره اکسید مس بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه آزمایشگاهی در راکتوری با سیستم ناپیوسته انجام گرفت. تاثیر پارامترهایی مانند pHمحلول (11-3)، دوز نانوذره (01/0-1/0گرم در لیتر)، زمان واکنش (120-15 دقیقه)، غلظت اولیه آنتی بیوتیک (10-200 میلی گرم در لیتر) و توان لامپ (8 وات) مورد بررسی قرار گرفت. غلظت آنتی بیوتیک با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتری(LUV-100A) در حداکثر طول موج 276 نانومتر مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    مقادیر بهینه برای pH و دوز نانوذره اکسید مس، به ترتیب 7 و 07/0 گرم در لیتر بدست آمد. در این مطالعه با افزایش غلظت ورودی آنتی بیوتیک در زمان بهینه 60 دقیقه راندمان حذف سیپروفلوکساسین کاهش پیدا کرد؛ به طوری که تحت شرایط بهینه غلظت، راندمان حذف برابر با 73% بدست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل نشان داد که فرایند فتوکاتالیستی نانو ذره اکسید مس می تواند به عنوان یک روش موثر و کارآمد در حذف آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین از محلول های آبی بکار گرفته شود.
    کلیدواژگان: تجزیه فتوکاتالیستی، سیپروفلوکساسین، نانو ذره اکسید مس، آنتی بیوتیک
  • فاطمه افتخاری، هدایت صحرایی، هنگامه علی بیک، ژیلا رضاییان، فاطمه نیکاییلی، فاطمه قمری، ناهید سراحیان* صفحات 319-330
  • علی طولابی، علیرضا کرمانی زاده، علی نیکونهاد، محمد میری *، فرحناز خبیری صفحات 331-342
    زمینه و هدف
    با توجه به این که مسائل بهداشت عمومی و انتشار بیماری ها با جغرافیای منطقه رابطه مستقیم دارند و همواره دارای بعد مکانی هستند، در این مطالعه به بررسی مکانی موارد گزارش شده بیماری مالاریا با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در شهر بم طی سال های 1393-1383 پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع مقطعی بوده و در آن آمار موارد مثبت گزارش شده مالاریا در شهر بم به مدت 11 سال از سال 1383 تا 1393 از مرکز بهداشت تهیه شد. سپس بر اساس آدرس پستی محل سکونت هر یک از موارد، طول و عرض جغرافیایی مربوط به محل سکونت هر بیمار جهت تحلیل مکانی بیماری مالاریا به دست آمد. برای تحلیل مکانی از روش خودهمبستگی مکانی Moran و روش درون یابی Kriging در محیط GIS استفاده گردید.
    یافته ها
    در طول 11 سال تعداد 112 مورد بیماری مالاریا در شهر بم اتفاق افتاده است که از مجموع موارد ثبت شده، تعداد 38 نفر زن (9/33%) و 74 مرد (1/66%) بودند. از مجموع 112 بیمار مبتلا به مالاریا به ترتیب 102 بیمار (08/91%) به پلاسمودیوم ویواکس، 10 بیمار (92/8%) به پلاسمودیوم فالسیپاروم مبتلا بوده اند. توزیع مکانی بیماری در منطقه از نوع تصادفی بوده (04/0=Z-score-) و بیشترین خطر شیوع بیماری مربوط به مناطق حاشیه شهر بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد در حاشیه شهر بم شیوع بیماری مالاریا بیشتر از مناطق مرکزی آن می باشد. تحلیل مکانی به عنوان ابزاری مفید می تواند در برنامه کنترل و پیش گیری بیماری مالاریا با نشان دادن مناطق با خطر شیوع بالا و بررسی عوامل محیطی کمک شایانی کند.
    کلیدواژگان: مالاریا، تحلیل مکانی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • عبدالکاظم نیسی، علی اکبر بابایی، مهدی وثوقی، صفیه مظفری * صفحات 343-354
    زمینه و هدف
    وجود آلاینده های سمی مانند آنیون های معدنی باعث آلودگی آب ها می شود و خطرات بالقوه ای برای سلامتی انسان ها و محیط زیست ایجاد می نماید. نیترات به عنوان یکی از این آنیون های معدنی، از مهمترین آلاینده های منابع آب های سطحی و زیرزمینی محسوب می گردد. زئولیت به دلیل خصوصیات جذبی بسیار در سطح وسیعی برای جذب آلاینده های آب و فاضلاب استفاده می شود. هدف از این پژوهش بررسی کارایی زئولیت کلینوپتی لولایت اصلاح شده با سورفکتانت در حذف نیترات از محلول های آبی بود.
    مواد وروش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی، پس از دانه بندی و اصلاح زئولیت، اثر پارامترهای pH(3 تا 12)، فواصل زمانی (30 تا 300 دقیقه)، غلظت اولیه نیترات (250 تا 20 میلی گرم بر لیتر)، غلظت جاذب (3 تا 20 گرم در لیتر) در مقیاس آزمایشگاهی به صورت ناپیوسته مورد بررسی قرارگرفت. داده ها با مدل های ایزوترم لانگمیر و فروندلیچ و مطالعات سینتیک جذب مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کارآیی حذف نیترات با دوز جاذب، زمان تماس رابطه مستقیم و با غلظت اولیه رابطه معکوس دارد. حداکثر راندمان حذف نیترات برای هر دو جاذب در 7 pH= و زمان مناسب در حالت تعادل 180 دقیقه بود. داده های حاصل، برای هر دو جاذب از ایزوترم جذب فروندلیچ و سنتیک درجه دوم کاذب تبعیت می کند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد زئولیت ایرانی اصلاح شده با سورفکتانت قابلیت حذف نیترات را دارد. با توجه به ارزان بودن و در دسترس بودن و سادگی اصلاح، می توان این زئولیت را جهت حذف نیترات از آب های زیرزمینی به کار برد.
    کلیدواژگان: نیترات، زئولیت اصلاح شده، سورفکتانت کاتیونی، کلینوپتی لولایت، حذف
  • محسن شیخ حسن، مهدیه غیاثی * صفحات 355-376
    امروزه سلولدرمانی یکی از استراتژی های مهم و امیدوارکننده در زمینه درمان بیماری ها به شمار میرود. قابلیت های منحصر به فرد سلولهای بنیادی باعث شده از آنها به عنوان یک منبع ارزشمند در تحقیقات علوم پایه و پزشکی، در هر دو زمینه پژوهش و درمان، استفاده شود. در حالی که مشکلات اخلاقی مربوط به استفاده از سلولهای بنیادی، کاربرد این سلولها را محدود کرده است، یکی از دغدغه های مهم دانشمندان برای توسعه و استفاده بیشتر از این علم، یافتن یک جایگزین مناسب جهت تولید این سلولها میباشد. ایجاد سلولهای بنیادی پرتوان القائی (IPSCs) یکی از مهمترین روش ها در نیل به این هدف محسوب میشود. در این رابطه، روش های مختلفی که توانایی تغییر پروفایل های بیان ژن و پروتئینها را دارند- که نتیجه آن تغییر مورفولوژی و عملکرد سلولها در جهت برگشت به حالت نامتمایز و ایجاد سلولهای بنیادی است- در حال توسعه میباشند. این روش ها شامل انتقال هسته، استفاده از عصاره سلولی و مولکولهای مصنوعی، بیان اجباری ژنهای مشخص و تغییرات سطوح سیتوپلاسمی میباشد. در این مقاله مروری سعی شده است که روش های تولید سلولهای بنیادی پرتوان القائی مورد بررسی قرار گیرد. جستجوی مقالات از طریق ترکیبی از کلمات کلیدی زیر انجام شد: سلول های بنیادی پرتوان القائی ، تکنیک های تمایززدایی، روش های تولید سلولهای بنیادی پرتوان القائی. مقالات موجود در بررسی ما، دوره زمانی بین سالهای 2002 و 2015 را پوشش میدهد. در پایان روند بررسی، 68 مقاله در نسخه نهایی ما مورد استفاده قرار گرفتند. در مطالعه حاضر، ما به بررسی روش های مختلف تولید سلولهای بنیادی پرتوان القائی پرداختیم.
    کلیدواژگان: سلولهای بنیادی پرتوان القائی، تکنیکهای تمایززدایی، روش های تولید سلولهای بنیادی پرتوان القائی
  • شهناز احراری، مهناز بهرامی *، مریم عشقی زاده، عاطفه خلیق، فاطمه رشیدی صفحات 379-386
|
  • F. Rezaei, M. Yaseri, L. Jahangiri, S. Nejat* Pages 295-306
    Background And Objectives
    Social capital refers to the norms and networks that make people to cooperate in social actions for gaining reciprocal advantages. Focusing of its importance on health, the aim of this study was to evaluate social capital in the students of Jahrom University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was done on 180 students of Jahrom University of Medical Sciences in the fields of medicine, public health, nursing, laboratory sciences, anesthesia ,and operation roomusing simple random sampling in 2014. Bullen social capital questionnaire was used for data collection. Data analysis was performed using one-way ANOVA, t-test and Pearson's correlation coefficient.
    Results
    The results showed that among all the social capital issues, the highest average (56.29±20.56) belonged to the“communication with friends and family” and the lowest average (41.56±20.39) to the “participation in the community activities”. Also social capital showed a significant association with the variables such as educational level, educational field, marital status, place of residence and indigenous status (p
    Conclusion
    Considering the significant association of the social capital with the educational and demographic variables s, interventions by stakeholders may increase the social capital.
    Keywords: Social capital, Medical sciences students, Bullen questionnaire
  • F. Kord Mostafapour *, E. Bazrafshan, D. Belarak, N. Khoshnamvand Pages 307-318
    Background And Objectives
    Surface water and groundwater pollution can cause health problems for human. Antibiotics have special importance due to inducing bacterial resistance in a way that even in low concentrations can cause drug resistance. Ciprofloxacin is one of the antibiotics that various remediation methods have been, up to now, applied for. The objective of this study was to investigate ciprofloxacin removal efficiency from aqueous solutions by using CuO nanoparticles photocatalytic process.
    Materials And Methods
    In this laboratory study, the effects of pH (3-11), nanoparticle dose (0.1-0.01 g/L), reaction time (15-120 minutes), initial antibiotic concentration (10-200 mg/L) and lamp power (8 watts) were assessed on ciprofloxacin removal efficiency in a batch photocatalytic reactor. Antibiotic concentration in output was measured by the spectrophotometer (LUV-100A) at the maximum wave length of 276 nm.
    Results
    the optimum obtained pH and CuO nanoparticle dose were 7 and 0.7 g/lit respectively. In this study, at the optimum reaction time of 60 min, by increasing the concentration of ciprofloxacin the removal efficiency decreased. Under optimal conditions of concentration, the removal efficiency was 73%.
    Conclusion
    On the basis of the obtained results, it can be concluded that CuO nanoparticles photocatalytic process can efficiently remove ciprofloxacin from aqueous solutions.
    Keywords: photocatalytic degradation, ciprofloxacin, CuO nanoparticle, antibiotic
  • F. Eftekhari, H. Sahraei, H. Alibeik, J. Rezaeian, F. Nikaeili, F. Ghamari, N. Sarahian* Pages 319-330
    Background And Objectives
    Role of different parts of the brain in stress management, especially nucleus accumbens (NAc), is not well known. In this study the role of NAc in response to chronic stress in male mice were evaluated.
    Materials And Methods
    In this experimental study, intra-accumbal uni- and bi-lateral cannulation was performed by stereotaxic instrument. Five minutes before stress induction, 2% lidocaine solution was administered to the animals intra-accumbally. Stress by Communication Box induced to the animals between 9-11 am for 4 consecutive days (8 groups of 6). Plasma corticosterone, food and water intake, animals’ weight gain, and delay time in food intake were measured as stress metabolic signs. Data were analyzed using two-way analysis of variance.
    Results
    Stress increased plasma corticosterone and delayed the eating time (p
    Conclusion
    It seems that NAc, as a brain structure, plays a role in mediation of chronic stress effects on metabolic functions. There are also some differences between the right and left sides of the NAc which may reflect a kind of side bias in the functions of the NAc.
    Keywords: Chronic stress, Lidocaine, Nucleus accumbens
  • A. Toolabi, A.R. Kermanizadeh, A. Nikonahad, M. Miri *, F. Khabiri Pages 331-342
    Background And Objectives
    Public health issues and the spread of disease correlate with geography and always have locational aspects.. Therfore, in this study the spatial analysis of malaria disease reports between 2004-2014 in Bam were investigated using geographic information system (GIS).
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, information on positive cases of malaria were obtained from the health center in theBam city for 11 years from 2004 to 2014 Then Based on the postal address of each case, the geographical coordinates of each patient were determined for spatial analysis of malaria. For spatial analysis, Moran’s index autocorrelation and kriging interpolation method were used in GIS software.
    Results
    During the 11-year period, 112 cases of malaria disease occurred in Bam, among which 38 cases were women (33.9%) and 74 cases were men (66.1%). From a total of 112 patients, 102 (91.08%) had vivax malaria and 10 patients (8.92%) were infected with Plasmodium falciparum. The spatial distribution of disease was random (Z-score = -0.04) in the study area and most outbreaks risk of disease was in the peripheral areas of the city.
    Conclusions
    This study indicated that the prevalence of malaria in the Bam countryside is more than the central areas. Spatial Analysis can be a useful tool in malaria prevention and control program by showing high risk areas for malaria and it can help to assess environmental factors.
    Keywords: Malaria, Spatial analysis, Geographic information system
  • A.K. Neisi, A.A. Babaei, M. Vosoughi, S. Mozaffari * Pages 343-354
    Background And Objectives
    Toxic contaminants such as inorganic anions cause water pollution and create some potential risks to human health and the environment. Nitrate as an inorganic anion is one of the most important sources of pollutants for surface and underground waters. Regarding adsorptive properties of zeolite, it is widely used to absorb water and wastewater pollutants. The aim of this study was to investigate the nitrate removal from the aqueous solutions by using zeolite clinoptilolite modified by surfactants.
    Materials And Methods
    In this laboratory study, the zeolites granulated and modified by surfactant Hexadecyltrimethyl Ammonium Chloride and cetylpyridinium bromide were investigated through the impact of the parameters such as pH (3 to12), time (30 to 300 min), initial concentration of nitrate (20 to 250 mg/L), and adsorbent dose (5 to 20 grams per liter) in a batch laboratory scale. For better understanding of the adsorption process, the experimental data were analyzed with Langmuir and Freundlich isotherm models and kinetic adsorption studies.
    Results
    The results showed that nitrate removal efficiency had a reversed relationship with adsorbent dose and direct contact time,The results also showed that the removal of nitrate from solution is inversely related to the initial nitrate concentration. The maximum nitrate removal efficiency for both absorbents was in pH=7. Time of nitrate removal was obtained by 180 min in equilibrium. The data for both absorbents follow Freundlich adsorption isotherm and pseudo-second degree kinetics.
    Conclusion
    The results of the study showed that the Iranian surfactant-modified zeolites could be used effectively for removal of nitrate. Considering its low cost, easily availability and modification, the zeolites can be used to remove nitrate from underground waters.
    Keywords: Nitrate, Modified Zeolite, Cationic Surfactants, Clinoptilolite, Removal
  • M. Sheykhhasan, M. Ghiasi * Pages 355-376
    Background And Objectives
    Nowadays, cell therapy is one of the most important and promising strategies in the treatment of diseases. Unique capabilities of stem cells caused them to be used in both research and treatment as a valuable resource in basic science and medical researches.
    The use of stem cells has been limited due to the related ethical problems. One of the major concerns of scientists to develop and use more of this science is finding alternative methods for producing these cells. Creating induced pluripotent stem cells (IPSCs) is one of the most important methods in achieving this goal. In this regard, various methods are developing that have the ability to change the gene expression and protein profiles, which results in a change in cells morphology and function in the direction of returning to a undifferentiated status and creating stem cells. These methods include nuclear transfer, use of cell extracts and synthetic molecules, mandatory expression of specific genes, and changes in the levels of cytoplasmic. In this review article, it has been tried to review the methods in the field of the induced pluripotent stem cells production.
    Literature search was performed through various combinations of keywords regarding induced pluripotent stem cells, Dedifferentiation methods, and IPSCs generation methods. Papers included in our review cover the period between 2002 to 2015.At the end of the review process, 68 articles were used in our final manuscript. In the present study, we review various methods in the IPS cells generation.
    Keywords: Induced pluripotent stem cells, Dedifferentiation methods, IPSCs generation methods
  • Sh. Ahrari, M. Bahrami *, M. Eshghizadeh, A. Khaligh, F. Rashidi Pages 379-386
    Background And Objectives
    Students experience different stressors throughout their education. Therefore, strategies to reduce stress and prevent its consequences are necessary. This study was carried out to determine the levels of stress and coping methods used by nursing students in the city of Gonabad.
    Material and
    Methods
    This cross-sectional study carried out in 2012in which a total of 300 nursing students of Medical University of Gonabad were recruited by census method. Data were collected using personal characteristics, depression, anxiety ,and stress scale questionnaires (DASS21) and coping method questionnaire (CISS-48). Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and chi-square test.
    Results
    The results indicated that majority of the students had normal stress level (56.7%) and 41.7 % of them used problem-oriented coping style Also a reversed and significant correlation was found between problem-oriented coping style with stress (r= -0.208, p= 0.001) and semester with stress (r=-0.122, p=0 .035). There was also a significant relationship between history of anxiety disorder and stress score (p=0.001).
    Conclusion
    According to the results, students should be educated about positive coping methods against stress such as problem-oriented coping style, so that negative effects of stressors on the quality of clinical education can be reduced as possible .
    Keywords: Stress, Coping, Student, Gonabad