فهرست مطالب

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 31 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا بافنده زنده*، امیر بیرامی حاجیلاری صفحه 1
    پژوهش حاضر با هدف بررسی موانع پیاده سازی خوشه های صنعتی در استان آذربایجان شرقی انجام شده است. برای نیل به هدف فوق سه سوال مطرح شد. روش تحقیق مورد استفاده توصیفی بوده و جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه مدیران صنایع کوچک و متوسط خوشه های صنعتی استان آذربایجان شرقی که شامل پنج خوشه کفش چرمی تبریز، قطعات خودرو تبریز، مبلمان، لوازم خانگی و سنگ تبریز می باشد. نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 334 نفر مدیر محاسبه گردید و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای می باشد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است که روایی و پایایی آن مورد سنجش و تایید قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون نسبت، آزمون کروسکال _ والیس و آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج بررسی ها نشان می دهد موانع پیاده سازی خوشه های صنعتی در سه حوزه عامل توسعه، نهادهای پشتیبان و اعضاء خوشه می باشند. بعد از بررسی ها مشخص شد هر سه حوزه دارای اهمیت یکسان می باشند. همچنین نتایج آزمون کروسکال _ والیس نشان می دهد که بین موانع پیاده سازی خوشه در گروه های مختلف تفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: موانع پیاده سازی، خوشه های صنعتی، صنایع کوچک و متوسط، عامل توسعه، نهادهای پشتیبان، اعضاء خوشه
  • حسین استادی، ایمان اجری پور* صفحه 15
    سازمان ها جهت پیشرفت و بقاء نیازمند تصمیم گیری بهینه برای منابع و امکانات خود می باشند. باتوجه به آرمان های موجود و در راستای اهداف سازمان، اینکه با چه ترکیب و میزانی مقدار بهینه ی تولید مشخص شود از مهمترین دغدغه های مدیران سازمان ها در سال های اخیر گردیده است. لذا می توان از مدل برنامه ریزی آرمانی برای حل مسائل با اهداف چندگانه و گاه متضاد استفاده نمود. در این مقاله سعی شده است که با درنظرگرفتن محدودیت های آرمانی موجود در شمواد ، مقادیر برنامه ریزی جهت تولید دو محصول دی ام تی مذاب و جامد بصورت سالیانه محاسبه گردد. پس از تعیین محدودیت ها و اولویت مربوط به هریک از آرمان ها، تابع هدف مدل مشخص گردید. سپس برای حل آن از روش لکسیکوگراف و الگوریتم انتقالات متوالی استفاده شده است. در نهایت خروجی های مدل پس از تجزیه و تحلیل نشان می دهد که میزان تولید دو محصول دی ام تی مذاب و جامد نسبت به مقدار هدف بترتیب کاهشی 3 درصدی و افزایشی 21 درصدی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، برنامه ریزی آرمانی، برنامه ریزی تولید، روش لکسیکوگراف، الگوریتم انتقالات متوالی
  • کاربرد روش های بازنمونه گیری در نمودارهای کنترل جمع تجمعی چندمتغیره
    عبدالرسول مستاجران*، امیر حسین آقاجانی صفحه 31
    یکی از ابزارهای مهم کنترل فرآیند، نمودارهای کنترل هستند. نمودارهای کنترل شوهارت فقط از اطلاعات آخرین نمونه استفاده می کنند، لذا فاقد حافظه هستند و قادر به تشخیص انحرافات کوچک نیستند. همچنین، نمودارهای کنترل شوهارت چندمتغیره اغلب بر اساس فرض نرمال بودن مشاهدات به کار می رود که در عمل ممکن است برقرار نباشد. نمودارهای کنترل جمع تجمعی چندمتغیره (mcusum) یکی از پرکاربردترین ابزار های کنترل فرآیند آماری چندمتغیره در کنترل کیفیت می باشد. نمودار کنترل جمع تجمعی چندمتغیره از عیوب نمودارهای شوهارت مبرا است. این نمودار دارای حافظه است و نسبت به انحرافات کوچک حساس است. تعیین توزیع دقیق و حدی آماره نمودار کنترل جمع تجمعی برداری چندمتغیره به دلیل ساختار آن حتی تحت فرض نرمال بودن توزیع داده ها مشکل است و به همین علت از طریق شبیه سازی، توزیع آن را تعیین می کنند. نمودارهای کنترل بوت استرپ بدون نیاز به معلوم بودن توزیع داده ها، بر اساس باز نمونه گیری از مشاهدات (داده های اصلی) است. در این مقاله برای اولین بار کاربرد روش های باز نمونه گیری در نمودارهای کنترل جمع تجمعی چندمتغیره ارائه می گردد. چهار الگوریتم متفاوت بازنمونه گیری معرفی شده است. الگوریتم ها با استفاده از معیار ARL0 در مطالعات شبیه سازی مقایسه شده اند. کد برنامه های شبیه سازی در برنامه R نوشته و اجرا گردیده است. در نهایت یک مثال واقعی که مطالعه موردی در کارخانه قند شهر اصفهان بوده، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: روش های باز نمونه گیری، بوت استرپ، نمودار کنترل جمع تجمعی چندمتغیره، متوسط طول دنباله (ARL)
  • محمدرضا ایمانی مقدم*، محمد خلیل زاده صفحه 47
    مدیریت ریسک پروژه در پروژه ها، نشان دهنده اهمیت رتبه بندی و اولویت بندی ریسک برای تمرکز بیشتر بر مدیریت فعالیت هایی که ریسک بالاتری دارند، است؛ به عبارت دیگر، فعالیت ها براساس ریسک انجام آن ها اولویت بندی و ارزیابی می گردند. در این پژوهش، سعی برآن شده است که برای ارزیابی ریسک احتمالی پروژه، از یک مدل برنامه ریزی فازی با اهداف چندگانه استفاده شود. در این گونه مدل ها جهت بهینه شدن، چند هدف به طور همزمان مورد توجه قرار می گیرند. امکان دارد مقیاس سنجش برای هر هدف با مقیاس سنجش برای اهداف دیگر تفاوت داشته باشد. در مدل مورد مطالعه دو هدف دنبال می شود اولی مینمم کردن هزینه مورد انتظار حاصل از ریسک های مختلف و دومی مینمم کردن زمان مورد انتظار از ریسک های احتمالی است. روش پیشنهادی برای یک مطالعه موردی در پروژه حفاری چاه نفت آذر در منطقه ایلام به کارگرفته شده است که در آن با استفاده از تصمیم گیری چندهدفه و روشL-P متریک به حل مدل مربوطه پرداختیم. در روش L-P متریک با استفاده از توابع سازگار انحرافات موجود در جواب ها را نسبت به جواب ایده آل به حداقل رسانده و مدل دوهدفه موجود به یک مدل تک هدفه تبدیل کرده و حل نمودیم.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، تصمیم گیری چند هدفه، تئوری فازی، جواب های موثر
  • هاشم داداش پور، زهرا احمدی پور، ابوالفضل معرفی* صفحه 63
    اصطلاح خوشه به عنوان یک ایده ی برتر برای بحث در مورد نقش توسعه ی صنعتی در توسعه ی منطقه ای از دهه ی 1990 به بعد و در جهت تقویت توان رقابتی و ابزاری جهت ارتقای رقابت پذیری مورد توجه قرار گرفته است. محققان توسعه سرزمینی معتقدند شکل گیری خوشه های صنعتی- منطقه ای، استعداد رقابت پذیری را ارتقا بخشیده و در بهبود مزیت های رقابتی و توسعه منطقه ای موثر است. از این رو دست یابی به مزایای رقابتی، خوشه های صنعتی را به یک نقطه کانونی توجه علمی و سیاست گذاری تبدیل کرده است. با این توضیحات هدف این تحقیق، بررسی و تحلیل نقش خوشه های صنعتی بر توسعه رقابت پذیری منطقه ای و با این فرضیه که به نظر می رسد هر چه شدت روابط در خوشه های صنعتی بالاتر رود، رقابت پذیری منطقه ای هم افزایش می یابد، می باشد. روش تحقیق، از نوع توصیفی-تحلیلی است و از پرسش نامه جهت جمع آوری داده ها استفاده گردیده است که پس از تایید روایی و پایایی، داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار های spss و lisrel پردازش گردیده. نتایج تحقیق ضمن تایید ارتباط بین افزایش شدت روابط در خوشه های صنعتی با افزایش رقابت پذیری منطقه ای، عوامل موثر بر توسعه و تحریک رقابت پذیری منطقه ای را به ترتیب درجه تاثیر در قالب 4 عامل:1) روابط اجتماعی؛ 2) روابط مکانی جغرافیایی؛3) روابط اقتصادی و 4) روابط نهادی- سازمانی شناسایی کرده است.
    کلیدواژگان: خوشه های صنعتی، رقابت پذیری منطقه ای، خوشه ی تجهیزات نفت، گاز و پتروشیمی خوزستان، تحلیل عاملی
  • محمد علی نادی*، نزهت الزمان مشفقی، فرشته صالحی مبارکه صفحه 73
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل اخلاق حرفه ای معطوف به بهبود روابط کار کارکنان شرکت فولاد مبارکه اصفهان به اجرا در آمد. روش پژوهش از لحاظ جمع آوری اطلاعات پیمایشی واز نظربررسی اجزاء مدل همبستگی وجامعه آماری آن کلیه کارکنان زن و مرد به تعداد 5000 نفر بود که با روش نمونه گیری خوشهای تصادفی و با کمک فرمول کوکران 357 نفر از آنان انتخاب و به منظور جمع آوری داده های پژوهش در بین آنان پرسشنامه محقق ساخته بهبود روابط کارتوزیع شد. پایایی ابزار از طریق آلفای کرونباخ 96/0و ضرایب همبستگی اسپیرمن-براون و گاتمن بهترتیب97/0و96/0 بهدست آمد. روایی سازه پرسشنامه با کمک تحلیل عاملی محاسبه وتایید شد. داده ها پس ازجمع آوری با استفاده از t تک نمونه ای، آزمون فریدمن و تحلیل واریانس چندراهه و با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه19 وAmos تحلیل شد. یافته های بهدست آمده با سطح معناداری 001/0=p نشان داد که رعایت اخلاق حرفه ای (422/60=t) و ابعاد آن در بهبود روابط کار نقشی بالاتر از حد متوسط(میانگین فرضی3) داشته است. نمرات نقش اخلاق حرفه ای در بهبود روابط کار بر حسب متغیرهای وضعیت تاهل و محل کار معنیدار بوده است. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی که با نرم افزار Amos انجام گرفت نشان داد بیشترین و کمترین ضریب تاثیر بتا به ترتیب مربوط به ارتباط آزاد اندیشی و کمک کردن به دیگران با اخلاق حرفه ای در بهبود روابط کار میباشد. بهطورکلی ارتباط بین کلیه ابعاد با اخلاق حرفه ای برحسب شاخص های برازش مدل معنیدار بوده است. بعد از تایید مدل تحلیل عاملی به وسیله معادلات ساختاری، مدل پیشنهادی نیز مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، بهبود روابط کار، فولاد مبارکه
  • لیلا فضلی*، علیرضا عیدی صفحه 91
    تمامی فعالیت های موجود در یک زنجیره تامین در جهت تامین تقاضای بازار با ارائه ی محصولات با حداکثر کیفیت، حداقل قیمت و در زمان مناسب به مشتریان می باشد. به خاطر نقش اساسی تامین کنندگان بر معیارهای هزینه، کیفیت، سرویس و... در دست یابی به اهداف زنجیره تامین، تامین کنندگان جزء حیاتی یک سازمان می باشند که می توانند اثرات زیادی بر عملکرد سازمان داشته باشند. به واسطه ی این اثرات گوناگون، به کارگیری تکنیکهای دقیق و کارا برای ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان و تخصیص سفارش به آنها امری ضروری به نظر می رسد. از اینرو طیف گسترده ای از تکنیک ها برای بررسی مساله انتخاب تامین کنندگان توسط محققین متعددی پیشنهاد شده است. بنابراین در این تحقیق ابتدا مساله و فرآیند انتخاب تامین کنندگان تشریح می گردد. سپس، برخی از تکنیک ها و مطالعات انجام شده برای هر مرحله از فرآیند انتخاب تامین کنندگان ارائه می گردد. از آنجایی که در دنیای واقعی مساله انتخاب تامین کنندگان در عمل اغلب با عدم قطعیت و محدودیت هایی برای خریدار و تامین کنندگان مواجه می گردد، در آخرین مرحله از فرآیند انتخاب تامین کنندگان تنها برخی تحقیقات انجام شده در زمینه مساله انتخاب تامین کنندگان در حالت منبع یابی چندگانه در محیط عدم قطعیت مطالعه می گردند. نهایتا جمع بندی و پیشنهاداتی برای تحقیقات آینده ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان، تخصیص سفارش، منبع یابی چندگانه، عدم قطعیت
|
  • Alireza Bafandeh Zendeh*, Amir Bairami Hajilari Page 1
    The current study has been conducted to evaluate barriers to implementing industrial clusters in East Azerbaijan province. In order to achieve the above objective 3 questions were raised. The research method been Descriptive and the statistical population included all managers of small and medium-sized enterprises and industrial clusters of East Azerbaijan province that includes five clusters: Tabriz leather shoes, car parts, furniture, appliances and Tabriz stone. The statistical sample was determined by using Cochran formula and Stratified Random Sampling, which were 334. A questionnaire was used to collect data that assessed and verified the reliability and validity. Radio test, Kruskal–Wallis test and Friedman test was used to analyze the data. The results shows barriers to implementation of industrial clusters are on the 3 areas: Development factor, Supporter institutions and Cluster members. The studies revealed all three areas are equally important. Also Kruskal-Wallis test results shows that there is difference between the barriers to implementing cluster in different groups.
    Keywords: Barriers to implementation, Small, medium enterprises, Development agent, Supporting Institutions, Cluster members
  • Hossein Ostadi, Iman Ajripour* Page 15
    To development and survival, organizations need to make optimal decision for their resources. With regard to the organization goals, determining the quantity and composition of products have been the main concerns of managers in recent years. Therefore, goal programming can be used for solving these problems with multiple and sometimes conflicting objectives. In this paper, it is tried to calculate the planning amount of two productions (liquid and solid Dimethyl terephthalate (DMT)) with regard to the FIPCO's goal limitations. After determining limits and priorities of the goals, the objective function was cleared. Then Lexicograph technique and Iterative approach was applied to solve the model. After analyzing outputs, the amount of two productions, liquid and solid Dimethyl terephthalate, will respectively decrease 3% and increase 21% compare to the initial planning amount.
    Keywords: Decision making, Goal Programming, Production planning, Lexicograph method, Iterative approach
  • Application of Resampling Methods in Multivariate Cumulative Sum Control Charts
    Abdol, Rasoul Mostajeran*, Amirhoussin Aghajani Page 31
    One of the important tools for process control is control charts. Shewhart control charts only use the information about the process given by the last observed value of the control statistic and completely ignore any past information, thus they are memoryless and they cannot detect small and moderate shifts. Most multivariate Shewhart control charts are dependent to normality assumption. However, in many situations this condition does not hold. Multivariate cumulative sum control chart (mcusum) one of the most widely used tools in multivariate statistical process control for quality control. Mcusum chart does not have the disadvantages of Shewhart control chart. Mcusum control charts have memory and they are more sensitive to small and moderate changes in the process. Determining of the exact and limiting distribution of mcusum control chart statistic is difficult even under the normality assumption. Therefore the distribution of mcusum control chart statistic can be obtained through simulation. Bootstrap control chart is based on resampling of the original observation and it does not require any knowledge about the underlying distribution of the observations. In this paper for the first time, we propose the application of resampling methods in mcusum. In the proposed study four different resampling algorithms are introduced. These algorithms were compared based on ARL0 criteria in simulation studies. R program was used to write and run the codes of simulation study. Finally the proposed control charts applied on a real dataset obtained from Isfahan Sugar Factory.
    Keywords: Resampling methods, Bootstrap, Multivariate cumulative sum control chart, average run length (ARL)
  • Mohammad Reza Imani Moghadam*, Mohammad Khalil Zadeh Page 47
    Project risk management in projects, illustrate the importance of risk ranking and prioritizing to focus more on management of higher risk activities; in other words, activities are prioritized and ranked based on the risk of their performance.In this study, it has been tried to use a multi-objective fuzzy planning in order to assess the potential risks of the project. To optimize these models, several objectives simultaneously are considered. The scale for each purpose may be different from the scale for the other purposes. In this model we have two aims: The first one is to minimize the expected cost of various risks and the second one is to minimize the expected time of the possible risks.A proposed method for a case study in Azar oil well drilling project in the region of Ilam is used. We have solved the model by the means of multi-objective decisions and LP metric. In LP metric method, we minimized the deviation in answers compared to ideal answer using the compatible functions and we changed the bi-objective model into single-objective one.
    Keywords: Risk Assessment, Multi, objective Decision Making, Fuzzy Theory, Effective Responses
  • Hashem Dadashpor, Zahra Ahmadipour, Abolfazl Moarrefi* Page 63
    Associate Professor, Urban and Regional Planning, Tarbiat Modares University
    E-mail:
    M.A in Urban and Regional Planning, Tarbiat Modares University
    Email: [email protected]
    M.A In Industrial Cluster Studies
    Email: Abstract
    As a novel idea for discussion on the role of industrial development on regional development, the term “cluster” became noteworthy since 90’s in order to increase competitiveness. Territorial development researchers believe that formation of regional industrial clusters improves competitiveness and plays a role in promoting competitive advantages and regional development. Hence, because of the possibility of realization of competitive advantage, industrial clusters became a focal point for research and policy making. Against this background, the purpose of this research is to analyze and review the role of industrial clusters on development of regional competitiveness and assumes that the higher number of relations in an industrial cluster leads to higher level of regional competitiveness. The research applies descriptive-analytical research method and utilizes questionnaire to collect data. The data was studied by SPSS and Lisrel software packs after approval of validity and reliability of data. Findings corroborate the relation between higher number of relations in industrial clusters with higher level of regional competitiveness and also identifies the contributing factors to development and stimulation of regional development which are ranked by the order of their effect as follows: 1. Social relations, 2. Geographic and location relations, 3. Economic relations, and 4. Institutional relations.
    Keywords: Industrial clusters, regional competitiveness, Factor Analysis
  • Mohammad Ali Nadi *, Nozahtolazaman Moshfeghi, Freshteh Salehi Mobarakeh Page 73
    The present study aimed to determine the model of professional ethics to improve relations staff Mobarakeh Steel Company to be implemented. In their study questionnaire was distributed to improve labor relations. The reliability was calculated by Cronbach's alpha as 96/0 and Spearman-Brown was used to estimate correlation coefficients and Gutman, which were 97/0 and 96/0, respectively. Factor analysis was calculated with the help of a questionnaire validity confirmation. Data was analyzed with single-sample t-test of Friedman and multivariate variance by using SPSS version 19. Results obtained with a significant level of p=001/0 showed that professional ethics (t =422/60) has a significant relationship to improve labor relations. Scores of professional ethics on the improvement of labor relations on the basis of marital status and work variables was significant. The results of the confirmatory factor analysis was performed using SPSS Amos showing the highest and lowest impact factor beta related to the liberal and helping others with professional ethics is to improve labor relations. In general, the relationship between professional ethics in all aspects of the model parameters was significant. Once verified by factor analysis, structural equation model, the model was also confirmed.
    Keywords: ethics, improve labor relations, Mobarakeh Steel Company
  • Leyla Fazli*, Alireza Eydi Page 91
    All existent activities in supply chain are to supply market demand by providing products with maximum quality, minimum price and in due date to customers. Due to suppliers have basic role on criteria: cost, quality, etc. at access to the goals of supply chain, suppliers are a critical component of an organization that can have effect on the performance of the organization. Because of these diverse effects, accurate and efficient techniques application seems to be necessary for suppliers’ evaluation and selection and order allocation to them. Thus, the wide range of techniques has been presented by several researchers to examine suppliers’ selection problem. Therefore, in this paper first the suppliers’ selection problem and process is explained. Then, methods and some studies for the each stage of the suppliers’ selection process are presented. Since suppliers’ selection problem often face with uncertainty and constraints for buyer and suppliers in real world, some done researches in multiple sourcing field under uncertainty environment are only studied in the last stage of the suppliers’ selection process. Finally, conclusion and suggestions are provided for future research.
    Keywords: Suppliers evaluation, selection, Order allocation, Multiple sourcing, Uncertainty