فهرست مطالب

سالمند - پیاپی 40 (بهار 1395)

فصلنامه سالمند
پیاپی 40 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/05
  • تعداد عناوین: 20
|
  • اکرم فرهادی، مهشید فروغان *، فرحناز محمدی، مریم رسولی، لیلا صادق مقدم، شیما نظری، نرجس خاتون صادقی صفحات 8-19
    اهداف
    با افزایش تعداد افراد سالمند، بیماری های همراه دوران سالمندی و به دنبال آن وابستگی و نیاز به مراقبت نیز درحال افزایش است که این امر اهمیت توجه به موضوع مراقبت خانوادگی و تجارب را دوچندان می کند. از بین مفاهیم مرتبط با مراقبت خانوادگی، مفهوم ارزیابی مراقب از کار خود نقش ویژه ای را در پذیرش، تداوم و پیامدهای مراقبت ایفا می کند. هدف از این مطالعه، مرور مفهوم ارزیابی مراقبت از کلیه جنبه های آن در مراقبان خانوادگی است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مروری سنتی یا حکایتی بود. به منظور مرور مفهوم ارزیابی مراقبت خانوادگی جستجوی رایانه ای کلیه مقالات بدون درنظرگرفتن محدودیت زمان از طریق پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی زبان پروکوییست، گوگل اسکالر، پابمد و اسکوپوس با کلیدواژه های Appraisal، Caregiving، Family caregiving، Burden، Satisfaction، Positive aspect، Negative aspect، Older adults، Elderly و پایگاه های اطلاعاتی فارسی زبان مانند پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، ایران داک و ایران مدکس با کلیدواژه های «سالمند، ارزیابی مراقبت، مراقبت خانوادگی، بار مراقبت و فشار مراقبت» انجام گرفت.
    یافته ها
    ادراک مراقبان از مراقبت می تواند تحت تاثیر عوامل مختلف فردی، اجتماعی و فرهنگی قرار گیرد و همین ارزیابی ذهنی سبب می شود که با وجود استرس زابودن شرایط مراقبت، همه افراد درک یکسانی از شرایط محیط نداشته باشند و برخی تجربیات مثبتی در این شرایط داشته باشند و برخی دیگر استرس را بیشتر از آنچه وجود دارد درک نمایند که باعث ایجاد پیامدهای منفی برای سلامتی و رفاه مراقب می شود.
    نتیجه گیری
    سازه ارزیابی مراقبت، سازه ای چندبعدی است و ابعاد مثبت و منفی دارد. با درنظرگرفتن همه جانبه این مفهوم می توان به درک بهتر و درنهایت، ارزیابی جامع تری از وضعیت مراقبان پرداخت و مداخلات موثر را برای ارتقای سلامت این عزیزان به کارگرفت.
    کلیدواژگان: سالمند، ارزیابی مراقبت، مراقب خانوادگی، مروری
  • احسان میر، سید رضاعطارزاده حسینی *، مجتبی میرسعیدی، کیوان حجازی صفحات 20-29
    اهداف
    سالمندی با بی نظمی جنبه های عملکرد ایمنی همراه است و در این دوران با فرایند پیری پاسخ های ایمنی کاهش می یابد. به عبارت دیگر، با کاهش سلول های سیستم ایمنی -که توانایی شناسایی و حمله مستقیم به سلول آلوده را دارند-، پاسخ های ایمنی کاهش می یابد و در پی آن نقص ایمنی روی می دهد. ازآنجاکه فعالیت ورزشی می تواند بر عملکرد ایمنی تاثیر داشته باشد و از طرفی پیری با بی نظمی ایمنی پیش رونده همراه است، شناخت درباره اثرات ورزش بر عملکرد ایمنی در دوران سالمندی اهمیت می یابد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات ترکیبی (هوازی-مقاومتی) بر غلظت ایمونوگلوبولین ها و کورتیزول سرمی مردان سالمند غیرفعال بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، 24 مرد سالمند سالم با دامنه سنی 70-60 سال و نمایه توده بدنی 22-25 کیلوگرم بر مترمربع به روش نمونه گیری دردسترس و هدفمند انتخاب و به طورتصادفی ساده به دو گروه تجربی (12 نفر) و کنترل (12 نفر) تقسیم شدند. در این پژوهش گروه تجربی، برنامه تمرین ترکیبی را انجام دادند و گروه کنترل همان شیوه زندگی غیرفعال خود را ادامه دادند. برنامه تمرین ترکیبی (هوازی-مقاومتی) شامل: دویدن روی نوارگردان برای مدت هشت هفته، هر هفته سه جلسه به مدت 20 دقیقه دویدن روی نوارگردان با شدت 70-60 درصد حداکثر ضربان قلب ذخیره بود. برنامه تمرینات مقاومتی شامل 10 حرکت ایستگاهی به صورت دایره ای شامل: فلکشن ساق، اکستنشن ساق، پرس پا، اسکات، کشش زیر بغل، پرس سینه، حرکت صلیب با دمبل، جلو بازو، پشت بازو و حرکت پارویی با طناب بود که با بار اضافه معادل 70 درصد یک تکرار بیشینه و10 تکرار در دو وهله متوالی با زمان استراحت 30 ثانیه ای و دودقیقه ای بین هر ایستگاه و وهله صورت گرفت. در این پژوهش، نمونه های خونی 24 ساعت پیش از شروع تمرینات و 24 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین جمع آوری شد. مقادیر ایمونوگلوبولین های سرمی IgG ، IgM و IgA با دستگاه نفلومتری و کیت بیندینگ سایت و مقادیر کورتیزول سرمی به روش ایمونورادیومتریک با دستگاه گاماکانتر و کیت RIA اندازه گیری شد. برای برآورد اوج اکسیژن مصرفی، پروتکل ناختون روی دستگاه تردمیل مورداستفاده قرار گرفت. برای مقایسه میانگین های درون گروهی و بین گروهی، روش تحلیل واریانس اندازه های تکراری به کار گرفته شد و نتایج در سطح معنی داری 05/0>P آزمایش شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد برنامه تمرین ترکیبی 75/12 درصدی غلظت ایمونوگلوبولین G سرمی سالمندان را کاهش داد (04/0=P). با وجود اینکه غلظت سرمی ایمونوگلوبولین M به واسطه تمرینات ترکیبی، 93/15 درصد کاهش یافت، اما این کاهش از نظر آماری معنی دار نبود (31/0=P). علاوه براین، در سطح IgA سرمی سالمندان تغییر معنی داری مشاهده نشد (90/0=P). غلظت کورتیزول سرمی در گروه تجربی به میزان 33/8 درصد افزایش معنی دار یافت (001/0=P). براساس نتایج، تغییرات میانگین های بین گروهی در متغیرهای IgG ، IgM و IgA، تفاوت معنی دار نداشت (05/0P).
    نتیجه گیری
    انجام فعالیت های بدنی یکی از عوامل موثر بر تغییر روند کار سیستم دفاعی است که این امر به شدت، مدت، نوع تمرین و وضعیت آمادگی جسمانی، نوع تغذیه، حالات روحی و روانی و عوامل هورمونی بستگی دارد. براساس نتایج به دست آمده، تمرین شدید و طولانی مدت با افزایش روند کاتابولیکی ممکن است موجب تضعیف سیستم ایمنی شود.
    کلیدواژگان: ایمونوگلبولین ها، تمرین ترکیبی، مردان سالمند
  • حسام ایرانمنش *، الهه عرب عامری، محمود شیخ، حمیده ایرانمنش صفحات 30-43
    اهداف
    ناتوانی در اختصاص توجه به تعادل در تکالیف هم زمان، باعث زمین خوردن سالمندان می شود؛ بنابراین، هدف تحقیق حاضر مقایسه اثرات دو شیوه تمرینی تکلیف دوگانه بر تعادل افراد سالمند بود.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر از نوع تحقیقات نیمه تجربی بوده است. شرکت کنندگان این تحقیق را 36 نفر از سالمندان 65 سال و بالاتر واجد شرایط شهر کرمان که شرایط انتخاب و ورود به تحقیق را داشتند، تشکیل می دادند. افراد منتخب براساس نمره پیش آزمون برگ به طور تصادفی به 3 گروه 12 نفری، تقسیم شدند. گروه های تمرینی شامل گروه تمرینی تکلیف دوگانه با اولویت ثابت، گروه تمرینی تکلیف دوگانه با اولویت متغیر و گروه کنترل بودند. گروه تجربی تمرینات را به مدت 4 هفته و هفته ای 3 جلسه انجام دادند که مدت زمان هر جلسه تمرینی 45 دقیقه بود. تمرینات شامل سه دسته فعالیت های ایستادنی، انتقالی و راه رفتن بود که براساس دو اصل دشواری تکلیف حرکتی و ایمنی فرد و تقسیم بندی تکلیف حرکتی جنتایل انجام شد. برای بررسی تعادل در سالمندان، آزمون زمان راه رفتن و نشستن در دو شرایط تکلیف منفرد و دوگانه و نیز آزمون تعادلی برگ مورداستفاده قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از تحلیل کوواریانس، آزمون تعقیبی بونفرونی و نسخه 18 نرم افزار SPSS در سطح معنی داری 05/0≥P استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد در آزمون تعادلی عملکردی و آزمون زمان راه رفتن و نشستن در شرایط تکلیف منفرد، بین گروه کنترل و گروه تکلیف دوگانه با اولویت ثابت و متغیر تفاوت معناداری وجود داشت (05/0≥P)، به طوری که دو گروه تمرینی تکلیف دوگانه، عملکرد بهتری را نسبت به گروه کنترل نشان دادند. بااین حال، بین دو گروه تمرینی تکلیف دوگانه با اولویت ثابت و متغیر در آزمون در شرایط تکلیف منفرد تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه یافته ها نشان دهنده برتری تمرینات با تکلیف دوگانه به نسبت تمرینات منفرد و همچنین تمرینات تکلیف دوگانه با اولویت متغیر به نسبت تکلیف دوگانه با اولویت ثابت در شرایط تکلیف دوگانه است؛ بنابراین، به نظر می رسد علاوه بر نظریه ظرفیت محدود توجه که توجیه کننده افت عملکرد در نتیجه اجرای تکالیف هم زمان است، سازوکارهای دیگری نیز در این فرایند درگیر است که توانایی اختصاص و توجه در اجرای تکالیف به صورت هم زمان توجیه کننده این برتری و تفاوت است. ازاین رو می توان با طراحی تمرینات تعادلی مبتنی بر روش های تکلیف دوگانه، به ویژه تمریناتی مبتنی بر توانایی تغییر توجه، توانایی های شناختی و تقسیم مناسب توجه به این تکالیف را بهبود بخشید و با بهبود این توانایی ها خطر زمین خوردن را در این قشر از جامعه کاهش داد.
    کلیدواژگان: سالمندی، تعادل، تکلیف دوگانه، اختصاص توجه
  • پویا فرخ نژاد افشار، حسین زاهدنژاد *، مهدی اجری خامسلو، رضا قانعی قشلاق، رضا فتحی صفحات 44-51
    اهداف
    اختلالات خواب در بیماران سالمند بستری در واحدهای مراقبت کرونری شیوع بالایی دارد و این اختلالات به همراه تغییرات وضعیت خواب مرتبط به سن در سالمند تشدید می شود. تحقیق حاضر با هدف تعیین تاثیر صدای سفید بر خواب بیماران سالمند بستری در واحد مراقبت کرونری انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر، مطالعه ای نیمه تجربی بود که طی آن 40 بیمار سالمند بستری شده در واحد مراقبت کرونری که واجد شرایط ورود به مطالعه بودند، از طریق نمونه گیری دردسترس وارد مطالعه شدند. طی این پژوهش، کل مدت زمان خواب در شب و مدت زمان القای خواب بیماران قبل از مطالعه، در روز اول پذیرش و پس از یک هفته بستری در واحد مراقبت کرونری برای دو گروه بررسی شد. در مدت این یک هفته، برای گروه تجربه قبل از خواب به مدت دو ساعت صدای سفید (صدای امواج اقیانوس) پخش شد، اما گروه کنترل، مداخله ای دریافت نکرد. داده های پژوهش با آزمون های آماری (مجذور کی، تی زوجی و مستقل) با استفاده از نسخه 18 نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان در گروه کنترل 19/6±75/68 سال و در گروه مداخله 15/5±05/67 بود. بیشتر شرکت کنندگان در این طرح سالمندان مرد (5/57 درصد) بودند. بیشتر شرکت کنندگان با تشخیص سندرم حاد کرونری در واحد مراقبت کرونری بستری شده بودند (80 درصد) و 65 درصد از آنان سابقه بستری در بیمارستان را داشتند. در گروه کنترل میانگین مدت زمان خواب سالمندان در شب و بستری شدن در بیمارستان 86/0±16/7 ساعت بود که پس از مطالعه به 56/0±69/4 ساعت کاهش یافته بود. میانگین مدت زمان القای خواب از 4/5±20 دقیقه قبل از مطالعه به 4/5±28 دقیقه پس از مطالعه افزایش یافت که این یافته بیانگر افت معنی دار وضعیت خواب بود در بیماران سالمند پس از بستری شدن در واحد مراقبت کرونری بود (P<0/001). میانگین مدت زمان خواب شبانه قبل از مطالعه در گروه مداخله با گروه کنترل، تفاوت معنی داری را نشان نداد [91/0±75/6 (146/0=P)]، اما پس از مطالعه، میانگین مدت زمان خواب در گروه مداخله کاهش معنی داری را نشان نداد [91/0±04/7 (12/0=P)]. مدت زمان القای خواب بیماران سالمند در گروه کنترل نیز از 14/19±5 دقیقه قبل از مطالعه به 2/4±17 دقیقه کاهش یافت (17/0=P).مقایسه مدت زمان خواب شبانه و مدت زمان القا خواب دو گروه پس از مطالعه حاکی از تفاوت معنی دار دو گروه بود (P<0/001).
    نتیجه گیری
    صدای سفید، مجموعه صداهایی با دامنه شدت صداهای متفاوت است. یافته های تحقیق حاضر نشان داد با وجود آنکه صدای سفید وضعیت خواب بیماران سالمند را از نظر آماری تغییر معناداری نداده است، اما از افت ساعت خواب و افزایش زمان القای خواب جلوگیری کرده است. استفاده از صدای سفید با توجه به افزایش آستانه تحریک شنوایی و اثرات القایی آن بر خواب و همچنین هزینه-اثربخشی مناسب آن، برای تعداد زیادی از بیماران سالمند بستری در واحدهای مراقبتی قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: بیماران سالمند، موسیقی، خواب، واحد مراقبت کرونری
  • محسن گل پرور *، حسین صفری صفحات 52-63
    اهداف
    پژوهش حاضر با هدف تبیین نگرش های ناکارآمد بیماران قلبی و عروقی بستری در بیمارستان از طریق باورهای فراشناختی معیوب به اجرا درآمد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در سال 1391 در بیمارستان شریعتی اصفهان انجام شد. جامعه آماری پژوهش را بیماران قلبی-عروقی بستری در بیمارستان شریعتی اصفهان تشکیل دادند که از میان آنها 87 نفر بیمار قلبی-عروقی به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش را پرسشنامه باورهای فراشناختی معیوب (ولز و کارترایت-هاتن) و مقیاس نگرش های ناکارآمد (وایزمن و بک) تشکیل می داد. داده ها با نسخه 18 نرم افزار SPSS و با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که به ترتیب نیاز به کنترل افکار دارای توان پیش بین معنادار برای رضایت دیگران (05/0>P)، باورهای مثبت درباره نگرانی و کنترل ناپذیری نگرانی دارای توان پیش بین معنادار برای تمرکز بر خود (05/0 P<)، باورهای مثبت درباره نگرانی دارای توان پیش بین معنادار برای کمال گرایی (01/0 P<)، کنترل ناپذیری نگرانی و اطمینان شناختی دارای توان پیش بین معنادار برای نیاز به تایید دیگران (01/0 P<) و باورهای مثبت درباره نگرانی دارای توان پیش بین معنادار برای تمرکز بر موفقیت (05/0 P<) هستند.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که باورهای فراشناختی معیوب، توان پیش بینی کنندگی نگرش های ناکارآمد را دارد که برای سلامتی بیماران قلبی-عروقی خطر آفرین است.
    کلیدواژگان: بیماران قلبی، عروقی، باورهای فراشناختی، نگرش های ناکارآمد
  • نازنین اسمعیلی انور، نیلوفر بزاززادگان، مینا اوحدی، کوروش کمالی، حمیدرضا خرم خورشید* صفحات 64-71
    اهداف
    بیماری آلزایمر شایع ترین نوع زوال عقلی در سنین پیری است که بروز آن با افزایش سن بیشتر می شود. تحقیقات نشان داده است که سیتوکین ها پروتئین هایی هستند که در مسیر های التهابی نقش ایفا می کنند و میزان آنها در بیماری های التهابی تغییر می کند. بر مبنای این واقعیت که بیماری آلزایمر یک بیماری التهابی است، می توان نتیجه گرفت که سیتوکین ها قادرند بر بروز این بیماری تاثیرگذار باشند. IL-16، سیتوکینی است که نقش آن در پاره ای از بیماری های التهابی به اثبات رسیده است. این ژن یکی از ژن های کد کننده سیتوکین های مسیر التهابی است که می تواند در پاتولوژی التهابی مشاهده شده در اطراف پلاک های پیری ایجادشده در بیماری آلزایمر ایفای نقش کند و با پاتولوژی بیماری آلزایمر مرتبط باشد. براین اساس، هدف این مطالعه بررسی اثر دو پلی مورفیسم rs1131445 وrs4072111 از ژن IL-16 بر خطر ابتلا به بیماری آلزایمر دیررس در جمعیت ایرانی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 144 فرد مبتلا به بیماری آلزایمر که علایم ابتلا به آلزایمر آنها توسط روان پزشک و براساس معیارهای مصاحبه بالینی تایید شده بود، به عنوان گروه بیمار و 173 فرد سالم به شرط نداشتن بیماری روانی به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. DNA افراد به روش سالتینگ اوت استخراج شد و واکنش PCR برای تکثیر قطعه موردنظر با استفاده از پرایمرهای طراحی شده در شرایط اپتیمایزشده برای هر پلی مورفیسم انجام گرفت. محصول PCR در ابتدا برای تایید عملکرد صحیح PCR با استفاده از روش الکتروفورز ژل پلی اکریلامید (PAGE) کنترل شد. سپس محصول PCR با روش RFLP به کمک آنزیم محدودکننده موردنظر، برش داده شد و به کمک الکتروفورز ژل پلی اکریلامید، ژنوتیپ نمونه ها تعیین و ژنوتیپ افراد براساس روش PCR-RFLP مشخص شد. برای تجزیه و تحلیل آماری داده های به دست آمده از نسخه 1/3/2 نرم افزار OpenEpi و نسخه 5/11 نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    بررسی تحلیل آللی بین دو گروه جمعیت بیمار و سالم ضمن درنظرگرفتن فاصله اطمینان (95 درصد=CI) و سطح معناداری 05/0 برای پلی مورفیسم rs1131445 نشان می دهد که رابطه آلل C با بیماری آلزایمر معنادار نبوده (656/0=P) و ژنوتیپ TC در مقایسه با ژنوتیپ TT، اختلاف معنادار آماری نشان نداده است (614/0=P). بااین حال بررسی تحلیل آللی برای پلی مورفیسم rs4072111، بین دو گروه جمعیت بیمار و سالم نشان می دهد که رابطه آلل T با بیماری معنادار است و این آلل در ایجاد بیماری نقش محافظتی دارد (008/0=P). علاو براین ژنوتیپ TC به عنوان یک حالت محافظتی، رابطه معناداری را با بیماری نشان داد (007/0=P).
    نتیجه گیری
    وجود پلی مورفیسم در برخی از ژن های مسیر التهابی، افراد را مستعد ابتلا به آلزایمر می کند. تغییرات ژنتیکی در توالی DNA از ژن IL-16 منجر به تغییر محصول سیتوکین یا تغییر فعالیت آنها می شود. معناداری ارتباط پلی مورفیسم rs4072111 و بیماری آلزایمر با پیش فرض این مطالعه مطابق بوده است و نقش احتمالی این پلی مورفیسم را در بیماری آلزایمر دیررس نشان می دهد. با وجود این، نبود ارتباط میان پلی مورفیسم rs1131445 و بیماری آلزایمر دیررس با توجه به کوچک بودن حجم نمونه قابل اثبات نیست و برای اثبات آن به حجم نمونه بزرگ تری نیاز است.
    کلیدواژگان: قلب و عروق، آلزایمر، پلی مورفیسم ها، سیتوکین ها، اینترلوکین 16
  • احمد به پژوه *، سیمین سلیمانی صفحات 72-79
    اهداف در دهه های اخیر به دلیل کاهش زادوولد، ارتقای بهداشت و اجرای برنامه های پیشگیرانه و افزایش امید به زندگی، جمعیت افراد سالمند در کشورهای گوناگون افزایش یافته است به گونه ای که از این پدیده، به عنوان خاکستری شدن جمعیت یا سالمندی اجباری یاد می شود. بررسی پیشینه موجود نشان می دهد بیشتر اوقات افراد سالمند با بیماری های جسمانی و مشکلات روانی گوناگونی مانند: مشکلات حرکتی، دردهای مزمن، اختلال در خواب، گوشه گیری و افسردگی روبه رو می شوند. ازاین رو، ضرورت دارد بخش عمده ای از منابع و خدمات بهداشتی و درمانی هر جامعه ای به افراد سالمند اختصاص یابد و به نیازها و مشکلات آنان بیشتر توجه شود. ازاین رو، هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه کیفیت خواب با میزان افسردگی در افراد مقیم در خانه های سالمندان سه ناحیه شهر تهران در سال 1392 بود.
    مواد و روش ها مطالعه حاضر از نوع طرح های توصیفی-تحلیلی بود که جامعه آماری آن را تمامی افراد مقیم خانه های سالمندان زیرپوشش سازمان بهزیستی استان تهران تشکیل می دادند. نمونه های مورد مطالعه 90 نفر سالمند بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبا رعایت نسبت از سه ناحیه شمال، مرکز و جنوب شهر تهران و با درنظرگرفتن میزان هوشیاری، توانایی پاسخ گویی و تمایل به شرکت در مطالعه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از دو پرسشنامه مقیاس کیفیت خواب پیتزبرگ و مقیاس افسردگی سالمندان استفاده شد و سپس داده های به دست آمده با روش آماری آزمون رگرسیون چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها 60 درصد آزمودنی های این پژوهش را زنان سالمند تشکیل می داد. نتایج به دست آمده در خانه های سالمندان سه ناحیه شهر تهران به طوریکسان نشان داد که رابطه معناداری بین کیفیت خواب افراد سالمند با میزان افسردگی آنان وجود دارد. این رابطه در مورد کیفیت خواب به صورت معکوس (001/0>P) معنادار بود و با ابعاد اختلال های خواب، مصرف داروهای خواب آور و اختلال در عملکرد روزانه با افسردگی به طورمستقیم (001/0>P) رابطه معناداری را نشان داد.
    نتیجه گیری یک ارتباط علی دوطرفه بین افسردگی و اختلال در خواب وجود دارد، به طوری که بی خوابی می تواند به افسردگی منجر شود و بالعکس. اگر نشانه های افسردگی درمان نشود، به مرور بر کیفیت خواب تاثیر منفی می گذارد و به طورکلی اختلال در خواب با خلق افسرده و کیفیت زندگی پایین ارتباط متقابل دارد. ازاین رو، به منظور بالابردن کیفیت خواب و کاهش میزان افسردگی افراد مقیم خانه های سالمندان، لزوم برگزاری برنامه های مراقبت ویژه در دوران سالمندی تاکید می شود. همچنین پیشنهاد می شود در پژوهش های آینده، ارتباط بین خواب، سبک زندگی و رفتار روزانه در افراد سالمند مورد بررسی قرار گیرد. از محدودیت های تحقیق حاضر می توان به عدم تعمیم نتایج به تمام جامعه سالمندان به دلیل محدودبودن مطالعه در سه ناحیه شهر تهران، اشاره کرد. همچنین به دلیل کنترل نکردن متغیرهایی مانند: تحصیلات و شرایط اقتصادی افراد سالمند، ممکن است تعمیم پذیری یافته ها محدود شود. درپایان، پیشنهاد می شود در پژوهش های آینده ارتباط بین کیفیت خواب، سبک زندگی و برنامه روزانه در خانه های افراد سالمند موردبررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کیفیت خواب، افسردگی، افراد مقیم در خانه های سالمندان
  • محمدعلی نظری، صدیقه فرقانی بناب *، جلیل باباپورخیرالدین صفحات 80-89
    اهداف ادراک زمان، مهارت شناختی بنیادی و پیچیده ای است که امکان ادراک زنجیره ای از رویدادها و فعالیت ها و پیش بینی وقوع حوادث در آینده را را فراهم می آورد. سرعت گذر زمان تحت تاثیر نحوه عملکرد مناطق مختلف مغز و فرایندهای شناختی پایه از جمله توجه و حافظه قرار دارد. با توجه به تغییر کارکردهای مذکور در سنین مختلف هدف اصلی این پژوهش، تعیین تفاوت ادراک زمان در زنان و مردان جوان و کهنسال بود.
    مواد و روش ها طرح پژوهش حاضر از نوع علی-مقایسه ای بود و جامعه موردمطالعه را کلیه زنان و مردان جوان (30-20 ساله) و کهنسال (70-60 ساله) ساکن شهرهای تبریز و مرند تشکیل می دادند. تعداد نمونه اولیه را 64 نفر دربرمی گرفت که در دو گروه 32 نفری (نصف زن و نصف مرد) قرار گرفتند. نمونه گیری این پژوهش به صورت نمونه گیری دردسترس صورت گرفت و در انجام پژوهش از ابزارهای اندازه گیری مانند معاینه مختصر وضعیت روانی، آزمون افسردگی بک و تکلیف بازتولید زمان استفاده شد. ابتدا تکلیف بازتولید زمان برای هریک از آزمودنی ها به صورت انفرادی به اجرا درآمد. اجرای آزمون افسردگی بک و آزمون معاینه مختصر وضعیت روانی به دلیل جلوگیری از ایجاد خستگی و تاثیر آن در درک زمان، بعد از اجرای تکلیف رایانه ای ادراک زمان صورت گرفت. در تکلیف بازتولید زمانی، تصویر دایره در صفحه نمایش رایانه در مدت زمان های 400، 500 و 600 میلی ثانیه به عنوان زمان کوتاه و 1800، 2000 و 2200 میلی ثانیه به عنوان زمان طولانی ارائه شد. درمجموع، تعداد 80 کوشش (40 کوشش برای بازه زمانی کوتاه و 40 کوشش برای بازه زمانی طولانی) به طورمتوالی و تصادفی ارائه شد. پس از ارائه هر محرک، آزمودنی با فشاردادن کلید فاصله صفحه کلید رایانه، مدت زمان حضور محرک را بازتولید می کرد. داده های 30 جوان (15 مرد و 15 زن) و 27 کهنسال (12 مرد و 15 زن) با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری (مانوا) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها نتایج نشان داد که بین دو گروه سنی (جوان و سالمند) در متغیر ادراک زمان تفاوت معناداری وجود داشت (007/0>P)، به طوری که سالمندان در هردو بازه زمانی کوتاه و طولانی بازتولید کوتاه تری دارند، اما جوانان بازه زمانی کوتاه را طولانی تر و بازه زمانی طولانی را کوتاه تر از مدت زمان حضور محرک بازتولید کردند. این در حالی است که در متغیر جنسیت بین دو گروه (زن و مرد) تفاوت معناداری وجود نداشت (244/0>P).
    نتیجه گیری یافته های این پژوهش نشان می دهد که سن بر ادراک زمان تاثیر می گذارد، به نحوی که زمان ادراک شده در نزد افراد کهنسال کوتاه تر از زمان فیزیکی است. بر مبنای الگوی دروازه توجه در تبیین ادراک زمان، چنانچه منابع توجه کمتری به گذر زمان اختصاص یا ظرفیت حافظه کاهش یابد، برآورد زمان کوتاه تر خواهد بود. براساس تغییرات شناختی مربوط به کهنسالی، با افزایش سن توانایی های شناختی افراد کهنسال تقلیل می یابد. ازآنجاکه شواهد نشان دهنده آن است که پردازش دقیق فواصل زمانی به ظرفیت حافظه و توجه بستگی دارد؛ بنابراین، تغییرات در هریک از فرایندهای شناختی مذکور می تواند در تفاوت های مربوط به سن در ادراک زمان تاثیرگذار باشد و احتمالا به دلیل همین عوامل، بازتولید زمان در افراد مسن کوتاه تر می شود.
    کلیدواژگان: جنس، سن، ادراک زمان، کهنسال
  • سعید سعیدی مهر، سحر گراوندی، آزاده ایزدمهر، محمد جواد محمدی * صفحات 90-99
    اهداف اگرچه فرایند فیزیولوژیک سالمندی منجر به بیماری نمی شود، اما معمولا بیشتر افراد به دلیل عدم شناخت کافی یا نداشتن زمینه مناسب، دچار مشکلات متعددی از جمله اختلالات روحی-روانی می شوند که یکی از شایع ترین این مشکلات، افسردگی است. با توجه به روند روبه افزایش جمعیت سالمند در ایران، افسردگی کیفیت زندگی را در این گروه سنی به شدت کاهش می دهد و به دنبال آن، سبب انزواطلبی و دوری از جامعه و فعالیت های اجتماعی می شود. افسردگی علاوه بر سالمند، خانواده را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد و یکی از چالش های مهم اجتماعی آینده محسوب می شود هدف از انجام این مطالعه تعیین رابطه کیفیت زندگی با علایم افسردگی در سالمندان بازنشسته شرکت صنعت نفت اهواز بود.
    مواد و روش ها این پژوهش به صورت مقطعی و از نوع همبستگی بود و جامعه آماری آن را 200 نفر از سالمندان بازنشسته صنعت نفت اهواز که با استفاده از نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند، تشکیل می دادند. برای سنجش کیفیت زندگی پرسشنامه کیفیت زندگی (SF-12) و برای علایم افسردگی پرسشنامه افسردگی (GDS) به کاررفت و نتایج پژوهش به روش تحلیل واریانس و رگرسیون چندمتغیره و با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها براساس نتایج این مطالعه، سالمندان گروه سنی 65-61 سال بیشترین فراوانی را با حدود 46/5 درصد و سالمندان گروه سنی 75-71 سال و 80-76 سال هریک کمترین فراوانی را با حدود 5 درصد نمونه به خود اختصاص داده بودند. در این مطالعه میانگین سنی نمونه ها 4±56 سال بود. سالمندان گروه های سنی مختلف از کیفیت زندگی و علائم افسردگی تقریبا یکسانی برخوردار بودند و از نظر هیچ یک از متغیرهای وابسته (کیفیت زندگی و علائم افسردگی) تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0

    نتیجه گیری نتایج این پژوهش نشان داد در دوران سالمندی بین افسردگی و کیفیت زندگی ارتباط معنی داری وجود دارد؛ بنابراین، با توجه به نتایج مطالعه حاضر باید عوامل مرتبط با کیفیت زندگی سالمندان در مراقبت از این گروه مدنظر قرار گیرد. با ایجاد روابط آرامش بخش برای سالمندان و اشتغال آنان در فعالیت های سازنده، می توان اعتمادبه نفس را در آنها افزایش داد. همچنین با تقویت امیدبه زندگی به آینده از ایجاد ناامیدی در سالمندان جلوگیری می شود. پیشگیری، کاهش عوامل ایجادکننده افسردگی و درمان افسردگی ممکن است باعث بهبود کیفیت زندگی افراد سالمند شود. به علاوه، انجام مطالعات بیشتر در آینده توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، علایم افسردگی، سالمندی، اهواز، ایران
  • الهه آزادیان، حمیدرضا طاهری *، علیرضا صابری کاخکی، نادر فرهپور صفحات 100-109
    اهداف مطالعات نشان داده است که اجرای یک تکلیف دوگانه هم زمان با راه رفتن حتی در سالمندان سالم، موجب تغییرات زیادی در الگوی راه رفتن می شود. مطالعه پارامترهای فضایی-زمانی و تغییرات آنها در گام برداری ناشی از تکلیف دوگانه، بررسی تقارن در عملکرد پای راست و چپ و مطالعه تغییرپذیری در این پارامترها کمتر موردتوجه محققان قرار گرفته است. هدف این پژوهش بررسی تغییرات رخ داده در پارامترهای فضایی-زمانی گام برداری به علت هم زمانی آن با تکلیف دوگانه شناختی در سالمندان مبتلا به ضعف تعادلی بود.
    مواد و روش ها داوطلبان شرکت در این پژوهش، شامل 30 سالمند مبتلا به ضعف تعادلی بودند که سن بالای 70 سال داشتند که از طریق آزمون های برگ و MMSE انتخاب شدند. افرادی که در آزمون برگ نمره پایین تر از 52 داشتند، در این مطالعه شرکت کردند و افرادی که در آزمون MMSE نمره پایین تر از 23 کسب کردند، از این مطالعه خارج شدند. پس از آشنایی با نحوه اندازه گیری و کسب رضایتنامه کتبی، شرکت کنندگان در دو وضعیت، راه رفتن طبیعی و راه رفتن با تکلیف دوگانه شناختی، یک مسیر 12 متری را طی کردند. پارامترهای فضایی-زمانی از طریق دوربین های ویکون ثبت شد. سپس با استفاده از نرم افزار پلی گن متغیرهای کادنس، سرعت راه رفتن، طول استپ، طول استراید، زمان استپ و استراید، زمان استنس و نوسان، زمان حمایت یک پا و حمایت دو پا، جداشدن پای مخالف، تماس پای مخالف با زمین و زمان جداشدن پنجه، برحسب درصدی از طول چرخه راه رفتن استخراج شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با روش اندازه گیری مکرر و با سطح معنی داری 05/0>P انجام شد.
    یافته ها نتایج نشان داد از میان یارامترهای موردبررسی، متغیرهای کادنس و سرعت راه رفتن در راه رفتن با اجرای تکلیف دوگانه نسبت به راه رفتن عادی کاهش معنی داری یافت. باوجوداین زمان استپ، زمان استراید، زمان حمایت دوگانه، زمان حمایت یک پا، مدت زمان استقرار و نوسان در راه رفتن با تکلیف دوگانه نسبت به راه رفتن عادی کاهش معنی داری نشان داد (05/0>P). شاخص عدم تقارن در راه رفتن همراه تکلیف دوگانه نسبت به راه رفتن عادی در پارامترهای کادنس، زمان استراید و طول استراید، افزایش معنی داری داشت و در بقیه پارامترها اختلاف معنی دار نبود. نتایج نشان داد تغییرپذیری پارامترهای گام برداری از یک گام به گام بعدی در راه رفتن با اجرای تکلیف دوگانه نسبت به راه رفتن عادی تغییر معنی داری نشان نداد. به بیان دیگر در این مطالعه با ارائه تکلیف دوگانه، سالمندان مبتلا به ضعف تعادلی گام های همسانی داشتند. همچنین با وجود کاهش معنی دار در سرعت کلی گام برداری، زمان بندی بین دو مرحله استقرار و نوسان در راه رفتن با ارائه تکلیف هم زمان تغییر معنی داری را نسبت به راه رفتن عادی نشان نداد.
    نتیجه گیری نتایج نشان داد در راه رفتن با اجرای تکلیف دوگانه نسبت به راه رفتن عادی، زمان اتکای دوگانه و زمان استقرار افزایش و نیز سرعت گام برداری کاهش می یابد که با توجه به پیشینه تحقیقات، این عوامل با افزایش بی ثباتی و درنتیجه افزایش خطر سقوط ارتباط دارد. بنابراین در سالمندان مبتلا به ضعف تعادلی، اجرای تکلیف دوگانه هم زمان با راه رفتن می تواند خطر سقوط را افزایش دهد. با توجه به افزایش عدم تقارن در راه رفتن با تکلیف دوگانه، به نظر می رسد هماهنگی و تقارن دوجانبه حساسیت زیادی به تکلیف شناختی هم زمان داشته باشد. این عدم تقارن در عملکرد بین پاها به عنوان خطر سقوط شناخته شده است. ازاین رو، با توجه به نتایج بیان شده می توان نتیجه گرفت که راه رفتن در سالمندان مبتلا به ضعف تعادلی به عملکرد شناختی بیشتری نیاز دارد و انجام تکلیف هم زمان شناختی، موجب تداخل در منابع توجهی و در نتیجه تغییر در الگوی راه فتن می شود. بنابراین پیشنهاد می شود که سالمندان مبتلا به ضعف تعادلی که با خطر سقوط بیشتری مواجه هستند، از توجه به تکالیف هم زمان شناختی در حین راه رفتن خودداری و فقط بر راه رفتن تمرکز کنند.
    کلیدواژگان: گام برداری، ضعف تعادلی، فضایی، زمانی
  • محمد نصیری، مهشید فروغان *، وحید راشدی، محمدرضا شهبازی صفحات 110-117
    اهداف با افزایش جمعیت سالمندان توجه به مشکلات آنان در جامعه ابعاد تازه و گسترده ای یافته است. در این میان گروه های تخصصی توانبخشی در مراکز مراقبتی، روزانه تلاش می کنند تا با ارائه خدمات به سالمندان تا جای ممکن از ورود آنان به مراکز اقامتی شبانه روزی جلوگیری کنند. سازمان بهزیستی بدین منظور بسته خدماتی خاصی را طراحی و آن را برای اجرا به مراکز ارائه دهنده خدمات ابلاغ کرده است. هدف کلی این مطالعه، مقایسه وضعیت کیفیت زندگی سالمندان قبل و بعد از دریافت بسته خدمات توانبخشی سازمان بهزیستی در مرکز روزانه توانبخشی کهریزک-محمدشهر کرج بود.
    مواد و روش ها روش پژوهش حاضر، روش توصیفی-تحلیلی دوگروهی از نوع قبل و بعد بود و جامعه آماری آن را سالمندان مراجعه کننده به مراکز جامع توان بخشی تشکیل می دادند. در این پژوهش، 50 نفر از سالمندان مراجعه کننده به مرکز روزانه سالمندی کهریزک شماره 2 -واقع در محمدشهر کرج- در سال 94-1393 که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، به طورتصادفی در دو گروه 25 نفره مورد و شاهد قرار گرفتند. به منظور رعایت اخلاق پژوهش، افراد گروه شاهد در فهرست انتظار دریافت خدمات قرار داده شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه کیفیت زندگی (SF-36) و فرم جمع آوری اطلاعات جمعیت شناختی بود. کیفیت زندگی قبل، یک ماه و سه ماه بعد از شروع مطالعه در هر دو گروه اندازه گیری و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نسخه 20 نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه با اندازه گیری مکرر استفاده شد.
    یافته ها در این مطالعه میانگین سنی دو گروه مورد و شاهد به ترتیب 43/66 و 1/68 بود. براساس آزمون تی، بین میانگین سن در دو گروه مورد و شاهد اختلاف معناداری وجود نداشت (722/0=P). علاوه بر این بین جنسیت، سطح تحصیلات و سابقه بستری نیز قبل از مطالعه اختلاف معناداری دیده نشد. یافته های مطالعه نشان داد در گروه مورد میانگین نمرات کیفیت زندگی در شروع مطالعه، یک و سه ماه بعد به ترتیب 95/43، 30/56 و 38/74 و در گروه شاهد به ترتیب 74/44، 79/49 و 82/57 بود. حداقل نمره کسب شده سالمندان از پرسشنامه کیفیت زندگی 72/24 و حداکثر نمره کسب شده آنان از پرسشنامه کیفیت زندگی 11/86 بود. علاوه براین، یافته های پژوهش نشان داد که در شروع مطالعه، میانگین کیفیت زندگی در دو گروه مورد و شاهد اختلاف معناداری ندارد (816/P=0)، اما ظرف یک و سه ماه بعد از مداخله، این اختلاف معنی دار شد (به ترتیب 015/0P< و 001/0>P).
    نتیجه گیری براساس یافته ها، خدمات مراقبتی روزانه ارائه شده در مرکز کهریزک موجب افزایش معنادار کیفیت زندگی سالمندان شده است. بنابراین انتظار می رود این خدمات بتواند به عنوان شیوه ای موثر و مکمل در کنار مداخلات رایج دیگر و همچنین به عنوان مداخله ای غیردارویی در افزایش کیفیت زندگی وابسته به سلامت در سالمندان به کارگرفته شود براین اساس، می توان گفت که بسته خدماتی سازمان بهزیستی کارآیی لازم را برای مراکز روزانه در توانمندسازی سالمندان دارد.
    کلیدواژگان: سالمند، توانبخشی، کیفیت زندگی، مرکز مراقبتی روزانه
  • عاطفه احمدی، حسین عابدی پریجا *، مجتبی حبیبی، الهه صادقی، سرور سادات مداحی صفحات 118-125
    اهداف هدف از پژوهش حاضر بررسی معناداری زندگی در بین سالمندان ساکن آسایشگاه های شهر اصفهان براساس میزان حمایت اجتماعی ادراک شده آنان از سه منبع خانواده، دوستان و افراد مهم زندگی شان بود.
    مواد و روش ها در این پژوهش، تعداد 120 نفر (68 نفر مرد و 52 نفر زن) از سالمندان زن و مرد ساکن آسایشگاه های شهر اصفهان از طریق نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و با استفاده از پرسشنامه های معناداری زندگی و حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (1988)، مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام و چندمتغیری داده ها نشان داد که 2/28 درصد تفاوت های فردی در معناداری زندگی سالمندان به تفاوت های فردی در مولفه های حمایت اجتماعی ادراک شده (خانواده، دوستان و افراد مهم) بین آنها مربوط است که به ترتیب عامل خانواده و افراد مهم، بیشترین تاثیر معنادار را در تبیین تغییرات و پیش بینی معناداری زندگی سالمندان داشته اند. این همبستگی از نظر آماری معنی دار است (001/0=P). همچنین مدل رگرسیونی تبیین شده نیز براساس آزمون تحلیل واریانس انجام شده، خطی و معنادار است؛ زیرا مقدار آزمون F برای تعیین معنی داری اثر متغیرهای مستقل بر معناداری زندگی سالمندان 353/15 با سطح معنی داری 001/0=P است. معنی داری ضرایب رگرسیون نشان می دهد خانواده به طورمعنی داری، معناداری زندگی سالمندان را پیش بینی می کند؛ یعنی 8/19 درصد واریانس بین خانواده و معناداری زندگی سالمندان مشترک است که با اضافه شدن مولفه افراد مهم، شدت رابطه به 1/27 درصد افزایش می یابد.
    نتیجه گیری نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، سالمندانی که در سطح قوی تری از حمایت اجتماعی قرار دارند، احساس معنا در زندگی آنها نیز به طورمعناداری بیشتر است. به عبارت دیگر احساس معنا در زندگی، با سطوح حمایت اجتماعی ادراک شده قوی، ارتباط معناداری دارد و به گونه ای بخش مهمی از تفاوت های فردی در معناداری زندگی سالمندان، به تفاوت های فردی در میزان حمایت اجتماعی ادراک شده توسط آنان مربوط است؛ بنابراین، امروزه با توجه به دگرگونی های اجتماعی و ازدیاد مشغله فرزندان و کاهش ارتباط آن ها با والدین سالمند، پیش بینی می شود که کاهش حمایت درک شده از طرف خانواده توسط سالمندان -که مهم ترین مولفه پیش بینی کننده معناداری زندگی از میان دیگر مولفه های حمایت اجتماعی ادراک شده است-، میزان معناداری زندگی آنان را تحت تاثیر قرار دهد. با توجه به گفته های سالمندان در مصاحبه های انجام شده با آنان، نقش کل اعضای خانواده در افزایش کیفیت زندگی سالمندان و دستیابی به تجربه لذت بخش از مولفه های معناداری زندگی محسوب می شود. ازاین رو، انتظار می رود با افزایش کیفیت و کمیت ارتباط اعضای خانواده با سالمندان، بتوان حمایت موردنیاز آنان را از طریق خانواده تامین کرد. این امر مستلزم آگاهی و درک کافی اعضای خانواده از شرایط جسمانی و روانی سالمندان است. این مطالعه نشان داد درمجموع با توجه به تاثیرگذاری حمایت اجتماعی ادراک شده سالمندان در معناداری زندگی آنان، توجه بیشتر به مولفه های حمایت اجتماعی ادراک شده در قشر آسیب پذیر سالمند احساس می شود.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، معناداری زندگی، سالمند، آسایشگاه
  • افسون نودهی مقدم، مریم گودرزیان *، فرهاد آزادی، سیده معصومه حسینی، سوسن گرانمایه، یاسین لرنی، مریم حبیبی، پوریا یغمایی صفحات 126-131
    اهداف عیوب انکساری چشم که شامل نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم است، از مهم ترین اختلالات چشم در سرتاسر دنیا است. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد اختلال بینایی می تواند منجر به زمین خوردن سالمندان شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر اختلال بینایی حاصل از عیوب انکساری چشم بر شیوع زمین خوردن و کنترل پاسچرال سالمندان بود.
    مواد و روش ها سالمندانی که برای معاینات چشم پزشکی به درمانگاه شهرداری منطقه 9 مراجعه کرده بودند، توسط همکاران اپتومتریست باتجربه تحقیق (با استفاده از چارت اسنلن و افتالموسکوپ) مورد معاینات چشم پزشکی قرار گرفتند. در صورت تمایل افراد برای شرکت در مطالعه پس از کسب موافقت آگاهانه، اطلاعاتی در مورد سن، جنسیت ابتلا یا عدم ابتلا به بیماری های چشمی خاص، تاریخچه جراحی چشم و سابقه زمین خوردن طی 12 ماه گذشته توسط پرسشنامه جمع آوری شد. براساس نتایج غربالگری بینایی انجام شده در این سالمندان 77 سالمند مبتلا به عیوب انکساری چشم شامل: 19 فرد دوربین (سن 85/5±47/67 سال)، 22 نفر آستیگمات (سن 60/5±32/70 سال) و 36 نفر مبتلا به آستیگماتیسم همراه دوربینی (سن 69/7±78/69 سال) و 23 سالمند (سن 29/29±5/70 سال) بدون هیچ اختلال بینایی خاص وارد مطالعه شدند. 70 درصد شرکت کنندگان خانم و 30 درصد مرد بودند که از نظر سابقه زمین خوردن و کنترل پاسچرال موردبررسی قرار گرفتند. برای بررسی کنترل پاسچرال از آزمون برخیز و برو (TUG) استفاده شد. از افراد خواسته می شد از صندلی بلند شوند، در یک مسیر 3 متری مستقیم راه روند، سپس بازگردند و دوباره روی صندلی بنشینند. زمان پیمودن این مسیر توسط افراد به ثانیه ثبت می شد. آزمون های آماری شامل: تحلیل واریانس برای مقایسه بین گروه ها از نظر کنترل پاسچرال و آزمون خی-اسکوئر برای مقایسه شیوع زمین خوردن هریک از گروه های مبتلا به عیوب انکساری نسبت به گروه کنترل سالم بود.
    یافته ها از جامعه سالمندان موردبررسی در این تحقیق 23 درصد (23=n) در گروه سالم، 19 درصد (19=n) دچار دوربینی، 22 درصد (22=n) مبتلا به آستیگماتیسم و 36 درصد (36=n) دوربین با آستیگماتیسم بودند. 70 درصد شرکت کنندگان خانم و 30 درصد مرد بودند. شیوع زمین خوردن در گروه های سالم، دوربین، آستیگمات و دوربین با آستیگمات به ترتیب عبارت بود از: 8/15، 1/26، 7/22 و 9/38. با وجود اینکه شیوع زمین خوردن در افراد مبتلا به عیوب انکساری چشم نسبت به گروه کنترل بدون اختلال بینایی بالاتر نشان داده شد، اما نتایج آزمون خی-اسکوئر نشان داد بین گروه ها تفاوت معنی داری از نظر شیوع زمین خوردن وجود ندارد (25/0=P). همچنین نتایج تحلیل واریانس نیز نشان داد آزمون برخیز و برو (آزمون کنترل پاسچرال) نتوانست تفاوتی را بین گروه ها نشان دهد (64/0=P).
    نتیجه گیری اختلال بینایی حاصل از عیوب انکساری چشم در سالمندان منجر به افزایش زمین خوردن آنها نشد. علاوه براین، نتایج آزمون TUG نتوانست اختلال تعادل را در این افراد نشان دهد؛ ازاین رو، مطالعات بیشتری در زمینه ارزیابی کنترل پاسچرال با دستگاه های پیشرفته تر و درنظرگرفتن عوامل خطرساز دیگر لازم است تا عوامل تعیین کننده در زمین خوردن سالمندان با عیوب انکساری چشم بهتر مشخص شود.
    کلیدواژگان: تعادل، زمین خوردن، اختلال بینایی، چشم، عیوب انکساری
  • محمدرضا شهبازی، مهشید فروغان *، رضا سلمان روغنی، مهدی رهگذر صفحات 132-141
    اهداف هدف این مطالعه بررسی میزان ناتوانی و ارتباط آن با افسردگی، اختلال شناخت و روحیه در سالمندان بود.

    مواد و روش ها در این مطالعه توصیفی-تحلیلی که در مرکز روزانه سالمندان موسسه خیریه کهریزک استان البرز (تنها مرکز این استان) به روش نمونه گیری تمام شماری انجام شد، تعداد 90 نفر در مطالعه مشارکت کردند. برای بررسی ناتوانی، ابزار سنجش ناتوانی سازمان بهداشت جهانی نسخه دومپ به کارگرفته شد. این پرسشنامه ناتوانی فرد را در شش حوزه: برقراری ارتباط و درک مطلب، تحرک و جابه جایی، مراقبت از خود، سازش و زندگی با دیگران، وظایف مرتبط با زندگی روزمره و مشارکت اجتماعی موردبررسی قرار می دهد. وضعیت افسردگی با مقیاس افسردگی سالمندان، وضعیت شناختی با آزمون کوتاه شناختی و روحیه سالمندان با آزمون سنجش روحیه سالمندان فیلادلفیا مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با نسخه 16 نرم افزار SPSS و آزمون های خی-2، تی، من-ویتنی، کروسکال والیس و همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها 4/34 درصد (31 نفر) از مشارکت کنندگان را مردان و 6/65 درصد (59 نفر) را زنان تشکیل می دادند و میانگین سنی آنان 66/10±6/72 بود. زنان مجرد 15 برابر مردان مجرد بودند و درآمد مردان تقریبا دوبرابر زنان بو مردان و زنان از نظر سن (P=0/008)، تاهل P<0/001)) و میزان درآمد (P=0/025) اختلاف معناداری داشتند. میانگین نمره ناتوانی سالمندان 66/13±61/20 بود و بین زنان و مردان اختلاف معناداری (P=0/001) وجود داشت. نمره ناتوانی زنان بیشتر از مردان بود. در شش حوزه موردبررسی با ابزار سنجش ناتوانی سازمان بهداشت جهانی نسخه دومپ، بیشترین ناتوانی در حوزه های تحرک و جابه جایی، وظایف خانه و خانواده و مشارکت اجتماعی مشاهده شد. علاوه براین، میانگین نمره ناتوانی در حوزه های تحرک و جابه جایی (001/0=P)، وظایف خانه و خانواده (001/0=P) و مشارکت اجتماعی (005/0=P) در بین زنان و مردان اختلاف معناداری داشت؛ بدین معنا که نمره ناتوانی زنان بیشتر از مردان بود. در حوزه های برقراری ارتباط و درک مطلب، سازش و زندگی با دیگران و مراقبت از خود اختلاف معناداری بین مردان و زنان مشاهده نشد. همچنین میانگین نمرات ناتوانی در گروه های تحصیلی اختلاف معناداری نداشت. بین میانگین نمره ناتوانی و وضعیت افسردگی (P<0/001)، وضعیت شناختی (P<0/001) و روحیه سالمندان (P<0/001) رابطه معناداری وجود داشت. . این رابطه در افسردگی مستقیم و در وضعیت شناختی و روحیه، معکوس بود؛ یعنی با افزایش نمره افسردگی و کاهش نمره وضعیت شناختی و روحی،ه میزان ناتوانی سالمندان افزایش می یافت. بین ناتوانی و هر سه خر ه مقیاس روحیه، تهییج (P<0/001)، نگرش به پیری (P<0/001) و نارضایتی از تنهایی (P<0/001)، رابطه معنادار و معکوس بود.

    نتیجه گیری ناتوانی سالمندان با افسردگی، وضعیت شناختی و روحیه آنان ارتباط معناداری دارد. بنابراین، با اقدامات پیشگیرانه و درمان به موقع در افسردگی، تقویت حافظه، به تاخیرانداختن اختلالات شناختی با اجرای برنامه های تقویت روحیه، ایجاد نگرش مثبت به پیری و افزایش رضایتمندی از زندگی در سالمندان، می توان میزان ناتوانی آنان را کاهش داد.
    کلیدواژگان: افسردگی، روحیه، سازمان بهداشت جهانی، سالمند، شناخت، ناتوانی
  • محمد حیدری، منصوره قدوسی بروجنی *، لادن ناصح صفحات 142-151
    اهداف امروزه سالمندی به یک پدیده مهم جهانی تبدیل شده است و توجه به مسائل این مرحله یک ضرورت اجتماعی محسوب می شود. در این سن خودکارآمدی با ابعاد روانشناختی از جمله احساس تنهایی مرتبط است. سالم پیرشدن حق همه افراد بشر است و این امر بر اهمیت پدیده سالمندی و پیشگیری از مشکلات سالمندان و درنهایت ارائه بهتر مراقبت به این جمعیت آسیب پذیر می افزاید و ارتقای سطح خودکارآمدی و ابعاد روانشناختی سالمندان را از اهداف دست اندرکاران تامین سلامت جامعه قرار می دهد. این مطالعه با هدف مقایسه خودکارآمدی و احساس تنهایی در سالمندان ساکن و غیرساکن آسایشگاه های سالمندی شهرکرد انجام شده است.
    مواد و روش ها این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-مقایسه ای بود و نمونه های موردمطالعه را 100 نفر از زنان و مردان بالای 60 سال تشکیل می دادند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه سه بخشی شامل پرسشنامه خودکارآمدی شرر و پرسشنامه احساس تنهایی استفاده شد. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها نتایج حاصل از داده ها نشان داد بیشتر شرکت کنندگان در هر دو گروه از نمونه های این پژوهش، زن 40 نفر (80 درصد) بودند. میانگین سنی واحدهای ساکن در خانواده 22/8±58/75 سال و در آسایشگاه سالمندی 93/7±78/77 سال بود. همچنین با توجه به نتایج، میانگین و انحراف معیار خودکارآمدی در سالمندان ساکن خانواده (48/11±76/51) بیشتر از سالمندان ساکن آسایشگاه سالمندی (26/5±44/48) بود. براساس یافته ها خودکارآمدی با وضعیت اشتغال و رضایت از اعضای خانواده در سالمندان ساکن در خانواده ارتباط معنی داری داشت. همچنین بین خودکارآمدی با گروه سنی، محل سکونت، رضایت از سرای سالمندان و احساس تنهایی با میزان تحصیلات و رضایت از سرای سالمندان نیز ارتباط معنی داری وجود داشت. نتایج نشان داد میزان تنهایی در سالمندان ساکن آسایشگاه سالمندی (01/11±36/121) در مقایسه با میزان تنهایی در سالمندان ساکن خانواده (25/24±94/120) بیشتر است. همچنین در سالمندان ساکن خانواده بین خودکارآمدی و تمام ابعاد احساس تنهایی ارتباط معکوس معنی داری وجود دارد (001/0=P).
    نتیجه گیری با توجه به پایین بودن میانگین نمره خودکارآمدی سالمندان ساکن سرای سالمندان، ضرورت توجه بیشتر مسئولین خانه های سالمندی به نیازهای سالمندان و آموزش های همگانی ترویج فرهنگ نگهداری از سالمندان در کانون خانواده، از مواردبسیار مهم و اساسی است. ازاین رو همه نهادها و سازمان هایی که اهداف مهمی همچون سالمند سالم را موردتوجه قرار می دهند، باید با برنامه ریزی، آموزش و مشاوره با خانواده های دارای سالمند، گامی مهم برای رسیدن به اهداف خود بردارند. همچنین با توجه به نتایج حاصل از ارتباط خودکارآمدی و احساس تنهایی، ارزیابی خودکارآمدی به عنوان یکی از موارد تاثیرگذار در ابعاد روانشناختی افراد درنظرگرفته شود؛ زیرا تقویت خودکارآمدی، موجب مدیریت استرس و بهبود سلامت روانی خواهد شد. با توجه به نتایج حاصل از ارتباط خودکارآمدی و احساس تنهایی، ارزیابی خودکارآمدی راهی برای حمایت از خودمراقبتی سالمندان محسوب می شود؛ چراکه تقویت خودکارآمدی موجب مدیریت استرس و بهبود سلامت روانی خواهد شد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، احساس تنهایی، سالمندان، سرای سالمندی
  • خدیجه ایران دوست *، مرتضی طاهری صفحات 152-161
    اهداف سالمندی دوره ای است که با تغییرات فرسایشی تدریجی، پیشرونده و خودبه خودی، در بیشتر دستگاه ها و عملکردهای فیزیولوژیک بدن همراه است. از این تغییرات، می توان به تغییرات در دستگاه های درگیر در کنترل تعادل اشاره کرد که می تواند سالمندان را در معرض صدمات جدی ناشی از کاهش تعادل از جمله شکستگی های استخوانی قرار دهد و جامعه را متحمل هزینه های درمانی بالایی کند. ازاین رو، هدف از این تحقیق بررسی عملکرد حرکتی سالمندان به دنبال تمرینات یوگا و پیلاتس بود.
    مواد و روش ها این تحقیق نیمه تجربی با استفاده از طرح پیش آزمون-پس آزمون گروه های تصادفی انجام شد که در آن مردان سالمند چاق بالای 60 سال (6/1±2/62 سال) به صورت تصادفی به 3 گروه تمرینات یوگا (21 نفر)، گروه پیلاتس (20 نفر) و کنترل (20 نفر) تقسیم شدند. تمرینات یوگا به مدت 8 هفته و 3 جلسه در هفته انجام می شد و شامل تمرینات آسانا، تمرینات پرانایاما و تمرینات مراقبه بود. جلسات تمرین پیلاتس به سه مرحله گرم کردن، تمرینات اصلی و بازگشت به حالت اولیه تقسیم و تمرینات در حالات مختلف خوابیده، نشسته و ایستاده اجرا می شد. حرکات از ساده شروع و به تدریج بر شدت آنها افزوده می شد. تمرینات پیلاتس نیز به مدت 8 هفته و 3 جلسه در هفته انجام می شد. در این پژوهش، آزمون های عملکرد حرکتی (آزمون قدرت عضلانی اندام تحتانی، تعادل ایستا، تعادل پویا و انعطاف بدنی) به کار گرفته شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها، آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی مورداستفاده قرار گرفت. برای سنجش تعادل ایستا برحسب ثانیه و صدم ثانیه از آزمون استورک استفاده شد. در این آزمون سالمند روی کف پای برتر می ایستاد و کف پای دیگر خود را روی کناره داخلی زانوی پای اتکا به گونه ای قرار می داد که انگشتان کاملا روبه پایین و دست ها در طرفین روی تاج خاصره قرار گیرد. با علامت آزمونگر آزمودنی پاشنه پای برتر را از روی زمین بلند و تاجایی که می توانست تعادل خود را حفظ می کرد. برای سنجش انعطاف پذیری از آزمون ولز استفاده شد. آزمودنی با پاهای کاملا کشیده روی زمین می نشست و کف پاهایش را به جعبه انعطاف سنج می چسباند و با خم کردن بدن به جلو بدون خم کردن زانوها، با کمک نوک انگشتان هر دو دست اهرم روی جعبه را به طرف جلو حرکت می داد و تا جای ممکن به جلو خم می شد. برای اندازه گیری تعادل پویا، آزمون بالا و پایین رفتن از پله به کارگرفته شد. در این آزمون، آزمودنی ها هفت بار از یک صندلی با ارتفاع 20 سانتی متر بالا و پایین می روند. فرد با یک پا بالا می رود و به دنبال آن پای دیگر را به بالای صندلی می برد و درادامه، ابتدا پای اول و درنهایت، پای دیگر را پایین می آورد. هربار تکرار این حرکات یک مرتبه محسوب می شد و زمانی که آزمودنی هفت مرتبه این کار را انجام می داد، رکورد زمانی ثبت می شد. برای سنجش قدرت عضلانی پایین تنه و پاها، آزمون صندلی ایستاده مورداستفاده قرار گرفت. آزمودنی درحالی که لبه یک صندلی نشسته بود، طی 30 ثانیه می بایست تا حد توان خود می ایستاد و دوباره به وضعیت نشسته برمی گشت. میانگین تعداد دفعات انجام این حرکت در دو دوره زمانی 30 ثانیه ای به عنوان رکورد نهایی محسوب می شد. برای تحلیل داده ها، از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
    یافته ها نتایج پژوهش حاضر نشان داد پروتکل تمرینی پیلاتس و یوگا موجب افزایش وزن عضلات و کاهش درصد چربی در اندام تحتانی آزمودنی ها می شود (05/0≥P) و بهبود معنی داری در نمرات آزمون تعادل ایستا، پویا، قدرت عضلانی اندام تحتانی و انعطاف بدنی به وجود می آورد (05/0≥P). این در حالی است که اختلاف معنی داری بین دو گروه تجربی در بهبود عوامل مذکور گزارش نشد (05/0≤P).
    نتیجه گیری براساس یافته های این پژوهش، به کارگیری تمرینات یوگا و پیلاتس تعادل ایستا و پویا، قدرت عضلانی اندام تحتانی و... بهبود می بخشد. ازآنجایی که بهبود متغیرهای عملکرد حرکتی مذکور تاثیر بسزایی در جلوگیری از افتادن سالمندان دارد؛ بنابراین، به کارگیری این تمرینات برای سالمندان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: عملکرد حرکتی، انعطاف بدنی، قدرت عضلانی، تعادل پویا، تعادل ایستا
  • وحید رضا برهانی نژاد، لیلا کزازی، مرجان حقی، نگین چهره نگار * صفحات 162-173
    اهداف دیابت به عنوان یکی از بیماری های مزمن سالمندان است که بر کیفیت زندگی آنها تاثیر می گذارد. ازآنجاکه کیفیت زندگی به عنوان یکی از شاخص ها و مولفه های مهم سلامت محسوب می شود، این پژوهش به بررسی کیفیت زندگی سالمندان دیابتی شهر کرمان پرداخته است.
    مواد و روش ها پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی بود که در سال 1392 روی سالمندان دیابتی شهر کرمان انجام گرفت. تعداد 120 نفر از سالمندان دیابتی به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه دوقسمتی شامل مشخصات جمعیت شناختی و پرسشنامه استاندارد (SF-36) صورت گرفت و برای تجزیه و تحلیل داده ها نسخه 18 نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تحلیل واریانس، تی و ضریب همبستگی به کار گرفته شد.
    یافته ها نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد میانگین سنی افراد موردمطالعه 5/71 و نمره کل کیفیت زندگی سالمندان موردمطالعه 48/46 بود. ابعاد کیفیت زندگی سالمندان موردمطالعه نشان داد بیشترین میانگین در میان ابعاد هشت گانه کیفیت زندگی در بعد سلامت جسمی مربوط به سلامت عمومی و در بعد سلامت روانی مربوط به عملکرد اجتماعی بود. همچنین نمره کل بعد جسمی 89/44، نمره کل بعد روانی 07/48 و بیشترین میانگین در ابعاد سلامت جسمی مربوط به سلامت عمومی (87/47) و در ابعاد سلامت روانی مربوط به عملکرد اجتماعی (78/49) بود. همچنین نتایج حاصل از آزمون تی و تحلیل واریانس یک طرفه حاکی از آن بود که بین جنسیت، تحصیلات، عوارض بیماری دیابت، درآمد، سن بیماران دیابتی، مدت ابتلا به دیابت و شاخص توده بدنی با کیفیت زندگی سالمندان دیابتی رابطه معنی دار آماری وجود داشت (05/0>P).
    نتیجه گیری در جامعه ما، معیار هنجاری برای کیفیت زندگی افراد تعیین نشده است؛ بنابراین، می توان میانگین 50 با انحراف معیار 10 را به عنوان شاخص هنجار و قابل قبول برای وضعیت کیفیت زندگی سالمندان درنظرگرفت. میانگین امتیاز کلی در سالمندان دیابتی موردبررسی (48/46) پایین تر از شاخص موردنظر و در بررسی ابعاد هشت گانه کیفیت زندگی نیز در همه ابعاد، میانگین نمرات کمتر از 50 است. شیوع بیماری های مزمن نظیر دیابت در سنین سالمندی، می تواند به پایین تربودن میانگین ابعاد جسمی نسبت به ابعاد روانی کیفیت زندگی منجر شود که در این مطالعه به آن اشاره شد. این موضوع که زنان از کیفیت زندگی پایین تری برخوردار بوده اند، می تواند ناشی از نابراری جنسیتی در برخورداری از نظام سلامت باشد و اینکه زنان در مقابل مشکلات و بیماری های روحی و جسمی آسیب پذیری بیشتری دارند که خود موجب کاهش کیفیت زندگی آنان می شود. بین تحصیلات سالمندان دیابتی و کیفیت زندگی آنها نیز تفاوت معنی دار آماری وجود داشت، به گونه ای که هرچه سظح تحصیلات افراد بالاتر بود از کیفیت زندگی بالاتری برخوردار بودند. تاثیر تحصیلات بر کیفیت زندگی می تواند ناشی از افزایش سطح آگاهی افراد در زمینه اهمیت رژیم غذایی، ورزش، مصرف صحیح داروها و کنترل عوامل خطر بیماری های مزمن مانند دیابت باشد. همچنین تحصیلات بالاتر ممکن است از طریق ارتقای طبقه اجتماعی و بالابردن توانایی اقتصادی و خودباوری، کیفیت زندگی را افزایش دهد. افراد با تحصیلات بالاتر می توانند با تکیه بر دانسته های سلامتی خود و به کارگیری روش های خودمراقبتی، موجبات افزایش کیفیت زندگی خود را فراهم آورند. با توجه روند روبه رشد جمعیت سالمندان و افزایش بروز دیابت در این افراد و در راستای بهبود کیفیت زندگی این افراد، پیشنهاد می شود برنامه ریزان و مدیران به امر حمایت جسمی، روانی و اجتماعی از آنها توجه کافی نمایند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، سالمندان، دیابت
  • رضا افتخاریان، علیرضا کلدی، شیما سام *، رباب صحاف، رضا فدایی وطن صفحات 174-189
    اهداف برقراری روابط اجتماعی و ایجاد و تقویت شبکه اجتماعی در سالمندان ممکن است منجر به ایجاد سرمایه اجتماعی شود. هدف پژوهش حاضر تهیه نسخه فارسی پرسشنامه سرمایه اجتماعی اونیکس و بولن و ارزیابی میزان روایی و پایایی نسخه فارسی این پرسشنامه در سالمندان بود.
    مواد و روش ها این مطالعه مقطعی روی 192سالمند بالای 60 سال انجام شده است. برای فرایند ترجمه و معادل سازی ابزار سرمایه اجتماعی، پروتکل پروژه بین المللی ابزار کیفیت زندگی به کاررفت. تایید ویژگی های روان سنجی ابزار توسط پرسشنامه های افسردگی سالمندان (5 سوالی)، سلامت اجتماعی و سلامت عمومی انجام شد و داده ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها در زمینه کیفیت ترجمه (وضوح ترجمه، زبان مشترک، یکسانی مفهومی و کیفیت کلی ترجمه) نتایج نشان داد که از دیدگاه مترجمان 3 و 4 بیشتر گزینه ها دارای وضوح ترجمه (6/86 درصد)، کاربرد زبان مشترک (3/76 درصد)، یکسانی مفهوم (3/76 درصد) و کیفیت کلی ترجمه (9/78 درصد) در حد مطلوب بوده است. همچنین از دید متخصصان در حوزه مناسب بودن ترجمه، پرسشنامه نسخه فارسی مطلوب در بقیه حوزه ها مطلوب و قابل قبول بوده و در هیچ یک از حوزه ها غیر قابل قبول نبوده است. ضریب همبستگی درون رده ای برای نمره خرده مقیاس ها بیش از 70/0 به دست آمد. هم خوانی درونی (ضریب آلفای کرونباخ) برای پرسشنامه 96/0 بوده است. در تحلیل عاملی که در این مطالعه روی سالمندان ایرانی انجام شد، 7 عامل به شکل منسجم شناسایی شدند که تفاوت های مشخصی با ساختاربندی اونیکس داشتند، به طوری که سوالات مربوط به روابط همسایگی با گزینه های مشارکت اجتماعی در یک عامل قرار گرفت و گزینه های مربوط به کارآیی اجتماعی نیز بخشی در عامل مشارکت اجتماعی و برخی در عامل احساس اعتماد جای گرفت. این 7 عامل، درمجموع 71/48 درصد واریانس نمره ها را تبیین می کرد (835/0=KMO). توزیع واریانس نمره ها برای هریک از 7 عامل به ترتیب عبارت بود از: مشارکت اجتماعی 11/58 درصد، حس اعتماد 8/48 درصد، ارزشمندبودن زندگی 8/44 درصد، روابط کاری 6/83 درصد، پذیرش تفاوت ها 6/79 درصد، روابط خانوادگی 6/58 درصد و انسجام محلی 6/83 درصد. برای تعیین روایی هم زمان مقیاس آزمون افسردگی، سلامت اجتماعی و سلامت عمومی سالمندان بررسی شد که یافته ها نشان داد ارتباط منفی معناداری بین میزان افسردگی و سرمایه اجتماعی کل وجود دارد (001/0=P). همچنین ارتباط مثبت معناداری بین سطح سلامت اجتماعی و وضعیت سلامت عمومی با سرمایه اجتماعی کل (هر دو 001/0=P) مشاهده شد.
    نتیجه گیری همان گونه که یافته ها نشان می دهد در مطالعه حاضر، فرایند معادل سازی پرسشنامه از کیفیت مطلوبی برخوردار است. نسخه فارسی این پرسشنامه در جامعه از روایی ظاهری (از نظر وضوح و سادگی و قابل فهم بودن هریک از سوالات، پاسخ ها و توضیحات نسخه فارسی پرسشنامه سرمایه اجتماعی و مناسب بودن ترجمه پرسشنامه، مناسب بودن پرسشنامه برای جامعه ایران، قابل فهم بودن پرسشنامه و مناسب بودن پرسشنامه برای نیازسنجی)، روایی افتراقی (همخوانی درونی نسخه فارسی پرسشنامه)، پایایی در دفعات آزمون (نسبی و مطلق) و همخوانی درونی، در حد قابل قبولی است. ازاین رو، این ابزار برای ارزیابی سرمایه اجتماعی سالمندان مناسب به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سالمندی، سرمایه اجتماعی، روایی، پایایی، سلامت اجتماعی، افسردگی، سلامت عمومی
  • معصومه محمودی، پروانه محمدخانی *، باقر غباری بناب، فریبرز باقری صفحات 190-201
    اهداف آلزایمر یک بیماری پیشرونده و ازبین برنده مغز است که به طورجدی سبب آسیب به بخش تفکر و حافظه انسان می شود. این بیماری، شایع ترین نوع زوال عقل است که شامل مجموعه ای از علائم نظیر: ازدست رفتن حافظه، قضاوت و استدلال در افراد است که سبب تغییرات در خلق، رفتار و توانایی ارتباط می شود. مراقبت از مبتلایان به آلزایمر با رفتار و اعمالی که افراد مبتلا به آلزایمر انجام می دهند، در صورت بی کفایتی منابع کنارآمدن فرد، بیشتر برای خویشاوندان استرس زاست. گروه درمانی شناختی-رفتاری در آموزش به کارگرفتن راهبردهای مقابله ای سازگار، نقش مهمی داشته است. بنابراین، هدف این پژوهش بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی-رفتاری بر راهبردهای مقابله با استرس در خویشاوندان مراقبت کننده مبتلایان به آلزایمر بود.
    مواد و روش ها روش تحقیق حاضر نیمه آزمایشی و طرح آن پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. 32 مراقب داوطلب مراجعه کننده به انجمن آلزایمر ایران در سال 1390 به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل به روش تصادفی گمارده شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مقابله با استرس (CISS21) بود که پیش از آغاز گروه درمانی و در پایان دوره درمان در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به وسیله گروه ها تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس، تحلیل کواریانس چندمتغیره و اندازه گیری مکرر صورت گرفت.
    یافته ها نتایج نشان داد مولفه های راهبردهای سازگار (مسئله مدار و سرگرمی اجتماعی) در اثر گروه درمانی شناختی-رفتاری در گروه آزمایش نسبت به پیش آزمون و گروه کنترل، به طورمعناداری افزایش یافته بود (001/0=P). این در حالی است که مولفه های راهبردهای ناسازگار (هیجان مدار و توجه گردانی) در اثر گروه درمانی شناختی-رفتاری در گروه آزمایش نسبت به پیش آزمون و گروه کنترل، به طورمعناداری کاهش یافته بود (001/0=P). نتایج طرح اندازه گیری مکرر بین 3 مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری نشان داد که اثرات گروه درمان شناختی-رفتاری بر افزایش سبک مقابله ای سازگار (مسئله مدار و سرگرمی اجتماعی) و کاهش سبک مقابله ای ناسازگار (هیجان مدار و توجه گردانی) و نیز اثر تعامل بین گروه و تکرار معنادار بود و بین دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود داشت. با توجه به نتایج به دست آمده، گروه درمانی شناختی-رفتاری توانست بر افزایش استفاده از راهبردهای مقابله با استرس سازگار و کاهش استفاده از راهبردهای مقابله با استرس ناسازگار در خویشاوندان مراقبت کننده مبتلایان به آلزایمر تاثیر معنادار داشته باشد و عامل زمان در کاهش اثربخشی گروه درمانی شناختی-رفتاری، از پس آزمون به پیگیری بی تاثیر بود.
    نتیجه گیری براساس یافته های پژوهش حاضر، گروه درمانی شناختی-رفتاری می تواند استفاده از راهبردهای مقابله با استرس سازگار را افزایش و استفاده از راهبردهای مقابله با استرس ناسازگار را در خویشاوندان مراقبت کننده مبتلایان به آلزایمر کاهش دهد. این امر با عواملی مانند شناخت کامل بیماری آلزایمر و تاثیر آن بر روند زندگی، ایجاد فضایی برای ابراز وجود، ایجاد فضایی برای برقراری تعاملات اجتماعی، پی بردن به اهمیت ورزش و اختصاص زمان برای تفریح، آموختن تن آرامی در شرایط پراسترس، شیوه درک مسائل زندگی، مهارت حل مسئله، احساس کنترل، مدیریت زمان ارتباط دارد. با توجه به نتایج مثبت، استفاده از گروه درمانی شناختی-رفتاری به عنوان درمانی کم هزینه برای مراقبت کنندگان مبتلایان به آلزایمر و دیگر گروه های مراقبت کننده مبتلایان به بیماری های مزمن پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آلزایمر، مراقبان، درمان شناختی، رفتاری، استرس
  • مسعود میرمعزی *، مجتبی امینی، اصغر خالدان، داود خورشیدی صفحات 202-209
    اهداف سالمندی به سال های نزدیک یا پیشی گرفته از میانگین طول عمر بشر اشاره دارد که پایان چرخه حیات انسان است. افراد سالمند قابلیت های احیاشونده محدودی دارند و بیش از دیگر بزرگسالان در معرض بیماری، سندرم ها و کسالت قرار دارند. زمین خوردن یکی از مشکلات گسترده دوران سالمندی است که در اثر ناتوانی در حفظ تعادل رخ می دهد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تمرینات هوازی بر تعادل ایستا و پویای مردان سالمند سالم غیرفعال انجام شد.
    مواد و روش ها در این پژوهش نیمه تجربی، 26 مرد سالمند سالم آسایشگاه سالمندان شهر قزوین که داوطلب شرکت در پژوهش بودند به طورهدفمند انتخاب شدند و در دو گروه تجربی (13 نفر) و کنترل (13 نفر) قرار گرفتند. گروه تجربی به مدت 8 هفته و هر هفته سه جلسه در برنامه تمرین هوازی شرکت کردند. از پرسشنامه ثبت اطلاعات فردی برای کنترل دیگر معیارهای ورود استفاده شد که این معیارها شامل: استقلال در انجام کارهای روزمره، فقدان مشکل دید و نبود سابقه زمین خوردن در یک سال گذشته، نداشتن دررفتگی مفصلی یا مشکل آرتریت مزمن و همچنین نداشتن سرگیجه بود. در صورت داشتن مشکلات مذکور، شرکت کنندگان داوطلب از مطالعه حذف می شدند. تعادل ایستا و پویای آزمودنی ها با استفاده از آزمون های تعادلی لک لک و زمان برخاستن و رفتن در دو مرحله قبل و بعد از 8 هفته ارزیابی شدند. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون های تی زوجی و تی مستقل انجام گرفت.
    یافته ها نتایج آزمون تی مستقل اختلاف معنی داری بین متغیرهای سن، قد و وزن دو گروه نشان نداد (05/0
    نتیجه گیری به نظر می رسد فعالیت هوازی منظم موجب بهبود تعادل پویا در سالمندان می شود. در تعادل پویا، حرکت و راه رفتن نقش اساسی را ایفا می کند. برنامه تمرینی به کاررفته در پژوهش حاضر، شامل دویدن آهسته و پیاده روی بوده که تعادل پویا را بهبود بخشیده است. از دلایل احتمالی بهبود تعادل می توان به افزایش سازگاری های عصبی ناشی از تمرین، افزایش سطح آمادگی جسمانی و بهبود قدرت و دامنه حرکتی، بهبود وضعیت هوازی، زمان واکنش و وضعیت روانی، بهبود کنترل عصبی-عضلانی شامل کاهش تغییرپذیری در به کارگیری واحدهای حرکتی و بهبود هم زمانی واحدهای حرکتی اشاره کرد. همچنین در این مطالعه نشان داده شده است که بین ترکیب بدن و میزان فعالیت بدنی با تعادل ارتباط مثبت وجود دارد. بنابراین، تمرین هوازی به عنوان یک شیوه تمرینی مناسب برای افزایش تعادل توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تعادل پوسچر، سالمند، تمرین هوازی
|
  • Akram Farhadi, Mahshid Foroughan *, Farahnaz Mohammadi, Maryam Rassouli, Leila Sadegh Moghadam, Shima Nazari, Narjes Sadeghi Pages 8-19
    Objectives
    With increasing the older adults’ population, the old age diseases increase, as well as older people’s dependency and need for care. This issue further highlights the importance of attention to family caregiving and experiences. Among the concepts related to family caregiving, the concept of selfappraisal of caregiver has a special role in acceptance, continuance, and outcomes of caregiving. This study aimed to review all aspects of caregiving appraisal concept in family caregivers.
    Methods & Materials :The current study is a review study. To examine the concept of family caregiver appraisal, all articles without time limitation were searched in databases of Google Scholar, ProQuest, Scopus, and PubMed with keywords of “appraisal,” “caregiving,” “family caregiving,” “burden,” “satisfaction,” “positive aspect,” “negative aspect,” “older adults,” and “elderly.” The Iranian databases of IranMedex, IranDoc, and SID were also searched with equivalent Persian Keywords.
    Results
    Many factors such as social, cultural, and personal characteristics can influence the caregivers’ perception. This subjective appraisal makes caregivers not to perceive their conditions the same, in spite of stressful situation of caregiving. Some caregivers have positive experiences in this condition and some perceive stress more than what actually exist. This will create negative outcomes for the health and welfare of the caregivers.
    Conclusion
    Caregiving appraisal is a multidimensional concept, which has positive and negative aspects. By taking into account all aspects of this concept, one can better understand and ultimately has a more comprehensive assessment of the status of caregivers, and implement effective interventions towards improving the health of this group.
    Keywords: Elderly, Selfappraisal, Family caregivers, Review literature
  • Ehsan Mir, Seyyed Reza Attarzadeh Hosseini *, Mojtaba Mir Sayeedi, Keyvan Hejazi Pages 20-29
    Objectives
    Old age is associated with irregularities in many aspects of body immune system function. During this period, the immune responses decline with increasing age. In other words, with decreasing number of immune cells, which are responsible for detecting and direct attack to contaminated cells, the immune response decreases and results in failure of the immune system. As sports activities could affect the immune system and old age is associated with progressive immune failure, the study of the effects of exercise on the immune system function in old age becomes important. Therefore, this study aimed to investigate the effects of selected combined exercises (aerobic and resistance training) on the serum level of cortisol and immunoglobulins in inactive elderly men.
    Methods & Materials :In this quasi-experimental study, 24 subjects were selected by convenience sampling method. Their age and body mass index ranged 60–70 years and 22–25 kg/m2, respectively. Then, they were randomly assigned into 2 groups (experimental [n=12] and control [n=12]). The experimental group started the combined training exercise, and the control group continued their inactive usual routines. The combined training exercise (aerobic-resistance) included running on a treadmill for 20 minutes per session, 3 sessions per week, for 8 weeks, with an intensity of 60% to 70% HRR. Furthermore, the resistance training comprised 10 circling stationary movements of leg flexion, leg extension, leg press, scott, underarm stretch, chest press, iron cross with dumbbells, biceps flexion, triceps extension, and rowing motion with rope. This training included an intensity of 60% to 70% of one maximum repetition with extra load and 10 repetitions in 2 successive times with 30 seconds rest between each repetition and 2 minutes’ rest between each movement. In this study, the blood samples were taken 24 hours before the exercise and 24 hours after the last session of the exercise. We used nephelometer instrument and binding kit site to measure the IgG, IgM, and IgA levels. The cortisol level was measured by Gamacounter and RIA kit by the immunoradiometric method. To evaluate the consumed oxygen, we used the protocol on treadmill instrument. In order to compare intra- and inter-group mean variables, we used analyses of variance for repeated measures. The significant level was set at P
    Results
    The results indicated that the combined exercises reduced IgG level (12.75%) in the elderly people (P=0.04). Although the level of serum IgM was also reduced (15.93%), this decrease was insignificant (P=0.31). Furthermore, no significant change was seen in the IgA level (P=0.90). The cortisol level was significantly increased (8.33%) in the experimental group P=0.001). Based on the results, the mean intergroup changes in the levels of IgA, IgA, and IgM were not significant (P>0.05). However, a significant difference was seen between 2 groups with regard to serum cortisol level (P
    Conclusion
    Doing physical activities is one of the key factors in changing the function of the immune system. This issue is associated with the intensity, duration, kind of exercise, body readiness, nutrition, mental status, and hormonal factors. Based on the results, long and intensive exercises with an increase in the catabolic process may weaken the immune system of the older people.
    Keywords: Immunoglobulin, Training, Elderly
  • Hesam Iranmanesh *, Elaheh Arab Ameri, Mahmood Sheykh, Hamideh Iranmanesh Pages 30-43
    Objectives
    The inability to allocate attention to balance when performing concurrent tasks may cause the older adults to fall. Therefore, thisstudy aimed to investigate the effect of 2 types of dual-task training on the balance of older adults.
    Methods & Materials :This quasi-experimental study included 36 eligible older adults (aged > 65 years) living in Kerman City, Iran. The selected participants were randomly divided into 3 groups based on the Berg balance scale scores, and each group consisted of 12 older adults. Our training groups comprised dual-task group under fixed priority, dual-task group under variable priority balance training, and control group. The experimental groups received 45-minute individualized training session, 3 times a week for 1 month (4 weeks). The training comprised of 3 kinds of activities: standing, transferring, and walking. The training was administered based on 2 principles of difficulty of moving task and individual’s safety as well as corresponding with the classification of Gentile’s moving task. We used the Berg balance test and sitting and walking times test for 2 conditions of single and dual tasks to evaluate balance in older people. For data analysis, we performed analysis of covariance and Bonferroni post hoc test with SPSS version 18 (P
    Results
    It was found that there were significant differences (P≤0.05) between the control group and dual-task groups with fixed and variable priorities with regard to the balance performance test and the time of walking and sitting under single-task condition. In other words, 2 dual-task groups had better performance than the control group. However, no significant difference was seen between the 2 training groups of dual-task (P>0.05) with fixed and variable priorities in the test of the single-task condition. Moreover, the results of tests of sitting and walking time under dual-task condition showed significant differences between the control group and the dual-task groups with fixed or variable priorities and also between the 2 dual-task training groups with fixed and variable priorities (P≤0.05). Thus, this indicates that the training groups with dual tasks (fixed or variable priority) had better performance than the control group. In addition, the training dual-task group with variable priority had better performance than the same group with fixed priority.
    Conclusion
    The superiority of training with dual-task over single one and the superiority of dual-task training with variable priority over the fixed one (under dual-task condition) may be due to the “limited capacity of attention” theory, which explains the reduction in performance when performing imultaneous tasks. This difference and dominance may also be explained by other mechanisms, such as the capability of attention and focus on doing tasks simultaneously, involved in this process. Therefore, by designing balance training based on dual-task methods, especially training based on the ability to turn the focus of cognitive capabilities and their suitable allocation, the attention to these tasks improves and consequently, the risk of falling decreases in the older adults.
    Keywords: Aging, Balance, Dual task, Allocated attention
  • Pouya Farokhnezhad Afshar, Hosein Zahednezhad *, Mehdi Ajri Khamesloo, Reza Ghanei Gheshlagh, Reza Fathi Pages 44-51
    Objectives
    Sleep disorders are prevalent among elderly patients admitted to coronary care units (CCUs). Moreover, the sleep disorders intensify with age-related changes. Thus, this study aimed to determine the effect of white noise on the sleep of elderly patients admitted to CCUs.
    Methods & Materials :This quasi-experimental research included 40 patients who were admitted to CCU. The sampling was done by convenience sampling method and by following the inclusion criteria. In this study, sleep duration and sleep latency of the patients were measured on the first day of hospital admission and 1 week after hospitalization in CCU in both the control group and experimental group. The experimental group received “white noise” (ocean sound) for 2 hours each day before bedtime for 1 week while the control group received no such noise. The obtained data were analyzed by statistical tests (Chi-squared test, independent t-test, and paired t-test) through SPSS, version 18.
    Results
    The mean (SD) age of the participants was 68.75 (6.19) years in the control group and 67.05 (5.15) years in the experimental group. Most participants were men (57.5%). In addition, most of them were hospitalized with acute coronary syndrome (80%), and 65% had a history of hospitalization. The mean (SD) sleep duration in the control group was 7.16 (0.86) hours before the intervention, which decreased to 4.69±0.56 hours after the study. The mean (SD) sleep latency in the control group increased from 20±5.4 minutes to 28±5.4 minutes after the intervention, which shows a significant reduction in sleep quantity after hospitalization (P
    Conclusion
    Our results showed that white noise did not significantly change the sleep quality of old patients; however, it prevented the decrease in sleep duration and the increase in sleep latency duration. White noise with regard to its effects on increasing auditory stimulation threshold, its sleep induction, and suitable cost-effectiveness, can be used for some old patients hospitalized in CCUs.
    Keywords: Elderly patient, Music, Sleep, Coronary care unit
  • Mohsen Golparvar *, Hossein Safari Pages 52-63
    Objectives
    This research was conducted with the aim of explaining the dysfunctional attitudes of hospitalized cardiovascular patients through dysfunctional metacognitive beliefs.
    Methods & Materials :This cross-sectional study was conducted in Shariati Hospital in Isfahan, Iran, in 2012. The statistical population was the hospitalized cardiovascular patients of Shariati Hospital in Isfahan. Out of them, 87 patients were selected using simple random sampling method. Research instruments were the dysfunctional metacognitive beliefs questionnaire (Cartwright-Hatton and Wells) and dysfunctional attitudes scale (Wiseman and Beck). Data were analyzed using SPSS version 18 through performing multiple regression analysis and the Pearson correlation coefficient.
    Results
    The results of regression analysis revealed that “need to control thoughts” has significant predictive power for the “others’ satisfaction” (P
    Conclusion
    Findings of this research revealed that dysfunctional metacognitive beliefs have predictive power for dysfunctional attitudes, which may affect health of cardiovascular patients.
    Keywords: Cardiovascular patient, Meta, cognition beliefs, Dysfunctional attitudes
  • Nazanin Esmaeili Anvar, Niloofar Bazazzadegan, Mina Ohadi, Kourosh Kamali, Hamidreza Khorram Khorshid* Pages 64-71
    Objectives Alzheimer’s disease is the most common kind of dementia in the old age, and its incidence increases with age. Previous studies have shown that cytokines are proteins that play an important role in inflammation, and their level changes in inflammatory diseases. Since Alzheimer’s disease is an inflammatory disease, cytokines may influence the occurrence of this disease. IL16 is a cytokine whose role has been proved in many inflammatory diseases. This gene is one of the coding genes of cytokines of the inflammatory process. It may be responsible for inflammatory pathology seen around old age plaques in Alzheimer’s disease. It can also associate with the pathology of Alzheimer’s disease. Therefore, the aim of this study was to investigate the effects of 2 polymorphisms of gene IL16 (rs1131445 and rs4072111) on the risk of patients diagnosed with Alzheimer’s disease in the Iranian population.
    Methods & Materials In this study, the intervention group consisted of 144 individuals who were diagnosed with Alzheimer’s disease by psychologists based on a clinical test (DSM-IV), and the control group included 173 healthy individuals with no psychological disorders. DNA was extracted by salting out technique. The PCR response was conducted (for replicating the mentioned pieces) for any polymorphism in optimized conditions by using designed primers. The product of PCR was first checked for the confirmation of accurate function of PCR using polyacrylamide gel electrophoresis (PAGE). Next, the PCR product was dissected by restriction fragment length polymorphism (RFLP) method with intended confining enzyme, and then the genotype of the samples was determined by PAGE. Individual genotypes were determined using the PCR-RFLP method. Statistical analyses were done using OpenEpi 2.3.1 and SPSS 11.5.
    Results The study of allelic analysis between the control and intervention groups by considering the confidence interval (CI=90%) and significant level (0.05) for rs1131445 showed that the C allele had no significant association with Alzheimer’s disease (P=0.656). The TC genotype did not show any significant difference with TT genotype (P=0.614). However, the study of allelic analysis for rs4072111 polymorphism between 2 groups showed that the relationship of T allele with the disease is significant, and this allele has a protective role in creating the disease (P=0.008). In addition, TC genotype as a protective status showed a significant association with Alzheimer’s disease (P=0.007).
    Conclusion The existence of polymorphism in some genes of the inflammatory pathway could make people susceptible to Alzheimer’s disease. The genetic changes in DNA sequence of gene IL16 could result in changes in cytokine product or its function. The association between rs4072111 and Alzheimer’s disease supports the presumptions and shows a probable role of this polymorphism in Alzheimer disease. Besides, the association between rs1131445 and Alzheimer disease cannot be proven due to the small number of samples (Power: 8.23%).
    Keywords: Cardiovascular, Alzheimer, Polymorphisms, Cytokines, Interleukin 16
  • Ahmad Beh, Pajooh *, Simin Soleymani Pages 72-79
    Objectives In recent decades, due to decreasing birth rate, better health facilities, implementation of prevention programs, and increasing life expectancy, the population of older people has increased in different countries. This phenomenon is considered graying of the population or mandatory retirement. A review of the literature shows that most old age people are facing physical and mental problems such as movement problems, chronic pain, sleeping problems, seclusion, and depression. Thus, it is necessary to allocate a good share of health and treatment resources in any society to old age people and attend their problems. This study aimed to examine the relationship between sleep quality and the level of depression in people residing in nursing homes of 3 districts of Tehran City, Iran, in 2013.
    Methods & Materials This descriptive-analytical study included people living in nursing homes of Tehran Welfare Organization. The study sample consisted of 90 older people who were selected through cluster random sampling considering the proportion of the northern, central, and southern regions of Tehran and observing their level of consciousness, ability to respond, and willingness to participate in the study. To obtain the data, we used 2 questionnaires of Pittsburgh sleep quality index and geriatric depression scale. Then, the obtained data were analyzed through multivariate regression.
    Results Older women constituted 60% of the participants. The findings revealed that there was a negative and significant relationship (PConclusion There is a causal and mutual relationship between sleep disturbances and depression, in such a way that sleeplessness could end in depression, and if the depression signs are ignored, it will gradually affect sleep quality. Generally, sleep disturbances are mutually associated with depressive mood and low quality of life. Therefore, to enhance sleep quality and decrease the level of depression in people residing in nursing homes, the necessity of special care programs in the old age should be emphasized. With regard to limitations of this study, we cannot generalize our results to all old population as our study was confined to only 3 districts of Tehran. In addition, since some variables like education and economic status of old age people were not considered in this study, there is a need to generalize the findings. Finally, it is recommended that future studies should investigate the relationship between sleep quality, lifestyle, and daily activities in the nursing homes.
    Keywords: Sleep quality, Depression, People residing in nursery homes
  • Mohammad Ali Nazari, Sedigheh Forghani Bonab *, Jalil Babapour Kheireddin Pages 80-89
    Objectives The perception of time is a fundamental and complicated cognitive skill, which allows us to perceive a series of events and activities and anticipate some events in the future. The passage of time is influenced by different contributions of the brain regions and basic cognitive processes, especially attention and memory. With regard to changes in the mentioned functions in different ages, this research aimed to determine the differences in time perception between young and older people.
    Methods & Materials This causal-comparative study included young (20-30 years) and elderly (60-70 years) women and men living in Tabriz and Marand cities, Iran. The study samples were recruited via convenient sampling method and comprised 64 individuals who were assigned to 2 groups: young (n=30; 15 males and 15 females) and elderly subjects (n=27; 12 males and 15 females). The measurements included mini-mental state examination test, Beck depression inventory, and time reproduction task. At first, the time reproduction task was individually performed for each subject. To prevent fatigue and its impact on time perception, Beck depression inventory and mini-mental state examination test were performed after the time reproduction task. In time reproductiontask, a circle was randomly presented in standard durations of 400, 500, and 600 ms, as short time, andstandard durations of 1800, 2000, and 2200 ms, as long time, successively. In total, 80 trials (40 trials for short times and 40 attempts for long times) were randomly and successively presented. Subjects should hold downthe space key to reproduce similar duration to the stimulus that had been previously presented. The data of all the subjects were analyzed by multivariate analyses test.
    Results Our findings showed significant differences between 2 age groups (young and old) with regard to perception variable (PConclusion Research findings indicate that age affects time perception so that perceived time in the elderly people is shorter than the real physical time. Our findings also showed that if sources pay less attention to the passage of time or the memory capacity declines, the time estimation will be less. Based on cognitive changes in old age, the cognitive abilities of older people were found to decrease with increasing age. As the accurate processing of time intervals relates to memory capacity and attention, the changes in any cognitive process could affect the differences in the perception of time. Probably due to these factors, the reproduction of time in the older people shortens.
    Keywords: Gender, Age, Time perception, Elderly
  • Saeed Saeidimehr, Sahar Geravandi, Azadeh Izadmehr, Mohammad Javad Mohammadi* Pages 90-99
    Objectives Although the physiologic aging process does not necessarily end in illness, a lot of people contract several diseases, including psychological disorders because of lack of knowledge or proper background. With regard to increasing aging population in Iran, depression severely decreases the “quality of life” in this age group and successively seclusion and getting away from society and social activities will ensue. Depression not only severely affectsnot only in older adults but also their families. This issue is regarded as one of the important challenges of the future. Therefore, this study aimed to determine the relationship between “quality of life” and depression among the retired older people.
    Methods & Materials This cross-sectional and correlational study included 200 retired elderly people who worked in Ahvaz Oil Industry, Iran using convenience sampling method. The data were collected by the quality of life questionnaire (SF-12) and depression questionnaire (GDS) and then analyzed by the Pearson correlation coefficient, ANOVA, and regression analysis using SPSS version 16.
    Results It was found that the older people in the age range of 61–65 years had the highest frequency (46.5%) and the older people in the age ranges of 71–75 and 76–80 years had the lowest frequencies (0% and 5%, respectively). In this study, the mean (SD) age of the participants was 65 (4) years. The older people in different age groups expressed pretty similar “quality of life” and depression signs and symptoms, and there were no significant differences among them with respect to dependent variables (“quality of life” and depression) (P>0.05, F=1.57). In terms of education, the highest frequency was seen in the under diploma group (44%), and the lowest frequency was seen in the postgraduate group (1.5%). With regard to the history of internal diseases, the elderly with hypertension had the highest frequency (37%). The mean (SD) score of “quality of life” among the old subjects was 27.9 (6.4) and depression signs and symptoms was 4.35 (4.2). There is a significant and negative relationship between depression and “quality of life” among the elderly (P0.05, F=1.57). There were significant differences between normal elderly people and sick elderly people who suffered from diabetes, hypertension, or cancer with respect to “quality of life.”
    Conclusion Our study results showed a significant relationship between depression and “quality of life” in the old age. Therefore, the relevant factors to the “quality of life” among the older people must be considered. The self-confidence in the elderly people can be increased by establishing peaceful relations, involving them in constructive activities, and by promoting hope for their future. Prevention and reducing the causes of depression a well as its treatment can improve the quality of life for the older people.
    Keywords: Quality of life, Depression, Aging, Ahvaz, Iran
  • Elaheh Azadian, Hamid Reza Taheri *, Alireza Saberi Kakhki, Nader Farahpour Pages 100-109
    Objectives Studies have shown that doing dual tasks during walking could radically change the pattern of walking even in healthy older people. The study of spatial-temporal parameters and their changes in walking with dual tasks, symmetry in right and left legs functions as well as changes in these parameters have received scant attention from researchers. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the changes in spatialtemporal parameters of walking due to their simultaneous execution with cognitive dual-task in older people with impaired balance.
    Methods & Materials Thirty older adults with weak balance voluntarily participated in this study. The study subjects were selected through Berg and Mini-Mental State Examination (MMSE) tests. The subjects who got scores lower than 52 in the Berg test were allowed to participate in the study. On the other hand, those who got scores lower than 23 in the MMSE test were excluded from the study. After subjects’ familiarity with the measurements and taking their informed consents, they walked 12 meters under 2 conditions; normal walking and walking with a cognitive dual-task. Spatial-temporal kinematic parameters were recorded by Vicon cameras. Then, by using the Polygon software, the variables of cadence, walking speed, step length, stride
    length, duration of step and stride, duration of stance and swing, time of single leg support and double leg support, separation of other leg, touching of other leg to the ground, and time of separation of fingers were calculated in terms of percentages of walking cycle. The obtained data were analyzed using repeated measures ANOVA at a significant level of PResults The results showed that among the examined parameters, the variables of cadence and walking speed during walking with dual-task were reduced significantly compared to normal walking. The duration of the step, stride, time of double support, time of single leg support, the time of standing and swing in walking along with dual-task compared to normal walking showed a significant reduction (PConclusion The results showed that the duration of double reliance and stance increase when walking with dual task than when normal walking. Therefore, in the elderly with poor balance, doing dual-task with walking could increase the risk of fall. With regard to increase in asymmetry in walking with dual-task, it seems that mutual harmony and symmetry is very sensitive to concurrent cognitive task. This asymmetry in the function of legs is considered a risk factor in falling. Thus, based on the results, walking of the elderly with poor balance needs better cognitive performance. Doing concurrent cognitive tasks could intervene with attention sources and consequently change the walking pattern. Therefore, we recommend that the older people with weak balance and prone to falling should refrain from cognitive dual-task during walking and focus on walking itself.
    Keywords: Gait, Impaired balance, Spatial, temporal
  • Mohammad Nasiri, Mahshid Foroughan *, Vahid Rashedi, Mohammad Reza Shahbazi Pages 110-117
    Objectives With the increasing aging population, attention to their problems in society has found vast and new dimensions. The professional rehabilitation teams in day-care centers have aimed at providing services to the elderly to prevent their admission into residential boarding centers. To this end, the Welfare Organization has designed a special service package for the day-care centers. The main objective of this study was to compare the quality of life of older adults in a day center before and after receiving the rehabilitation module of the Welfare Organization.
    Methods & Materials This is a descriptive-analytic study with 2 groups and pretest/posttest design. The study population consisted of all older adults referred to day-care centers for older adults. The study sample comprised 50 older adults in the Kahrizak Rehabilitation Center No.2, located in Mohammad Shahr Karaj, Iran in 2014-2015. They were selected through the convenient sampling method and by following the inclusion criteria. They were randomly allocated to the experimental and control groups with 25 older adults in each group. To observe the research ethics, the control group was put on the waiting list for receiving the services. The research instruments included SF-36 quality of life and demographic questionnaires. The SF-36 questionnaire was implemented before, 1 month, and 3 months after receiving the services in both groups. The data were analyzed using SPSS-20. Data analysis was performed using 1-way ANOVA with repeated measures.
    Results In this study, the mean age of the control and experimental groups were 66.43 and 68.1 years, respectively. T-test showed that there was no significant difference between the control and experimental groups with regard to their ages (P=0.722). Furthermore, there were no significant differences between 2 groups with regard to sex, education degrees, and history of hospitalization. The mean scores of quality of life in the intervention group at baseline, 1 month and 3 months after the study were 43.95, 56.30, and 74.38, respectively. The values for the same parameters in the control group were 44.74, 49.79, and 57.82, respectively. The lowest score in the quality of life questionnaire was 24.72, and the highest was 86.11. In addition, there was no significant difference between 2 groups with regard to mean scores of their quality of life at baseline (P=0.816); however, there were significant differences for 1 and 3 months after the study (respectively, PConclusion The results showed that the day-care services significantly increased the quality of lives of older people. Therefore, it is hoped that these services can be used along with other conventional services as an effective method. Furthermore, the non-pharmaceutical interventional module can be used in promoting the quality of lives of older people. Rehabilitation services designed by the Welfare Organization for use in the day-care centers for older adults have a positive impact on the elder's quality of lives, and it can be considered as an efficient intervention in rehabilitating older adults.
    Keywords: Elderly, Rehabilitation, Quality of life, Older adult, Day care center
  • Atefe Ahmadi, Hossein Abedi Parija *, Mojtaba Habibi, Elahe Sadeq, Sorour Sadat Maddahi Pages 118-125
    Objectives The present study aimed to examine the life meaningfulness among the elderly people living in nursing homes of Isfahan, Iran based on their perceived social support from 3 sources of family, friends, and significant others.
    Methods & Materials In this research, a total of 120 older people (68 men and 52 women) were selected from the nursing homes of Isfahan through convenience sampling method, and their data were analyzed using Zimet et al. perceived social support and the life meaningfulness questionnaires (1988).
    Results The results of stepwise and multiple regression analyses showed that 28.2% of individual differences regarding the life meaningfulness in the elderly people were related to the personal differences in their perceived social support (from family, friends, and significant others), in which the family and other significant persons had the most prominent effect on explaining the changes and in predicting the meaningfulness of life among the elderly. This correlation was statistically significant (P=0.001). Based on analysis of variance, the explained regression model is also significant and linear because the value of F test for determining the effect of independent variables on life meaningfulness of the older people equals 15.353, which is significant (P=0.001). The significance of regression coefficients shows that the family significantly predicts the life meaningfulness of the elderly people. This means that 19.8% of variance is common between family and life meaningfulness of older people. This figure increases to 27.1% by adding significant others to the equation.
    Conclusion The results showed that the older people who receive stronger social support also have significantly stronger feelings of meaning in their lives. In other words, the feeling of meaning in the life is significantly related to perceived strong social support. In a way, an important part of individual differences in meaningfulness of the older people’s lives is related to their different perceived social support.
    Therefore, today with regard to social changes and busy life of children and accordingly their low relation with old parents, it is anticipated that the low perceived support from the family of the older people (which is the most important predicting factor of life meaningfulness among other factors of perceived social support) will affect the meaningfulness of their lives. Considering what older people told in their interviews with regard to the role of the family on promoting the quality of life among them and reaching a joyful experience of life meaningfulness, it is expected that by increasing the quality and quantity of relationship of the family members with older people, their needed support could be provided. This activity requires family members to sufficiently know and understand the physical and mental condition of the older people. Considering the effectiveness of perceived social support of older people on their life meaningfulness, this study generally showed that a higher attention to components of perceived social support is felt among this vulnerable group of older people.
    Keywords: Perceived social support, The meaning of life, Elderly, Sanatarium
  • Afsun Nodehi, Moghadam, Maryam Goudarzian *, Farhad Azadi, Seyede Masoumeh Hosseini, Soosan Geranmayeh, Yasin Larni, Maryam Habibi, Pourya Yaghmaei Pages 126-131
    Objectives The eye refractive errors, including myopia, hyperopia, and astigmatism, are the most important visual impairments worldwide. Based on the existing evidence suggests, the visual impairment could contribute to falling in the elderly. Therefore, this study aimed to determine the influence of vision impairment of older adults with eye refractive errors on the occurrence of falls and postural control.
    Methods & Materials The older people referred to the health center of the 9th district of Tehran municipality for ophthalmic examination were examined (using ophthalmoscope and Snellen chart) by skilled ophthalmologists. Then, certain information such as their age, sex, history of special eye disease or operation, history of fall during the last 12 months, etc. was gathered through questionnaires from the older people who accepted to participate in this study after giving their informed consents. Based on eye screening results, 77 older adults with refractive errors of hyperopia (n=19, mean [SD] age=67 [5.85] y); astigmatism (n=22, mean [SD] age=70.32 [5.60] y); and both hyperopia and astigmatism (n=36, mean [SD] age=69.78 [7.69] y), as well as 23 older healthy adults, mean (SD) age=70.29(5.29) y, without any obvious eye disorders were enrolled in this study. Their history of falls and postural control were evaluated. The postural control was determined using the Timed Up and Go (TUG) test. The statistical tests were analysis of variance (ANOVA) for comparing the groups with regard to postural control and the Chi-square test for comparing the prevalence of falls between groups with refractive errors and the healthy group.
    Results The studied subjects comprised 23% (n=23) healthy ones, 19% (n=19) people with hyperopia, 22% (n=22) people with astigmatism, and 36% (n=36) people with both hyperopia and astigmatism. About 70% of them were women, and 30% were men. The results of our study showed that 15.8% of study participants with normal vision, 26.1% with hyperopia, 22.7% with astigmatism, and 38.9% with both hyperopia and astigmatism had experienced at least 2 falls in the past 12 months. The people with refractive errors showed a higher prevalence of falls; however, the result of the Chi-square test did not reveal any significant differences among these groups (P=0.25). Furthermore, the results of ANOVA for comparing TUG test (test of postural control) results showed no differences among these groups (P=0.64).
    Conclusion Vision impairment of older adults due to refractive error is not associated with an increase in falls. Furthermore, TUG test results did not show balance disorders in these groups. Further research, such as assessment of postural control with advanced devices and considering other falling risk factors is also needed to identify the predictors of falls in older adults with eye refractive errors.
    Keywords: Balance, Falls, Refractive error, Vision impairment
  • Mohammad Reza Shahbazi, Mahshid Foroughan *, Reza Salman Roghani, Mehdi Rahgozar Pages 132-141
    Objectives This study aimed to assess disability and its relationship with depression, cognitive status, and morale in older people.
    Methods & Materials This descriptive-analytic research was conducted in a day-care rehabilitation center of Kahrizak charity foundation. A total of 90 older adults were selected by total enumeration sampling method. For the evaluation of study participants, we used The World Health Organization Disability Assessment 2.0 (WHODAS II) (36 items). This questionnaire examines the person’s disability in 6 domains of cognition, mobility, self-care, getting along, life activities, and social participation. The depression status was determined by Geriatric Depression Scale (GDS-15), cognitive status by Abbreviated Mental test (AMT), and morale of older people by Lawton’s Philadelphia Geriatric Center Morale Scale. The Chisquare test, Independent t-test, Mann-Whitney U-test, Kruskal-Wallis, and the Spearman correlation coefficient were carried out to analyze the data in SPSS version 16.
    Results About 34% (n=31) of the participants were male and 65.6% (n=59) were females. The mean (SD) age of the sample was 72.39 (6.75) years. There were significant differences between men and women with regard to age, marital status (PConclusion Disability in older people had a significant relationship with their depression, cognitive status, and morale. Thus, the degree of their disability can be lowered by prevention and early treatment of depression, promotion of memory, delaying cognitive disorders, as well as providing morale enhancement programs, creating a positive attitude toward old age, and increasing life satisfaction in older people.
    Keywords: Cognition, Depression, Disability, Morale, Older adults, World Health Organization
  • Mohammad Heidari, Mansureh Ghodusi Borujeni *, Ladan Naseh Pages 142-151
    Objectives Today, aging has become a global phenomenon, and attention to its problems is a social necessity. In this age, self-efficacy is associated with psychological dimensions like loneliness. Considering healthy aging as a right for every human highlights the importance of aging phenomenon, prevention of older people problems, and finally presents a better caring service to this vulnerable group. Also, it made the promotion of self-efficacy level and psychological aspects of older people the purposes of health system authorities of the society. This research aimed to study self-efficacy and loneliness between the older people residing in nursing homes and those who live with their families in Shahrekord, Iran.
    Methods & Materials It was cross-sectional study. The samples comprised 100 women and men aged 60 years old and over. The study subjects were recruited by convenience sampling method. Data collection tools were 3-part questionnaire of Sherer self-efficacy and loneliness feeling questionnaire. For data analysis, we used independent t-test, analysis of variance (ANOVA), and the Spearman correlation coefficient. The statistical analyses were conducted by SPSS version 16.
    Results The results showed that most participants in both groups were women (n=40, 80%). The mean (SD) age of the subjects living with their families was 75.58 (8.22) years and for those living in nursing homes was 77.78 (7.93) years. The mean (SD) score of self-efficacy in the elderly living with their families (51.76 [11.48]) was more than the elderly residing in nursing homes (48.44 [5.26]). Based on the results, self-efficacy had a significant association with employment status and satisfaction with family members (in older adults living with their families). In addition, significant associations were observed between self-efficacy and variables of age, residence place, and satisfaction with nursing home. There was also a significant relationship between loneliness and variables of educational level and satisfaction with nursing home. Our study showed that the degree of loneliness in the elderly people residing in nursing homes is higher (121.36 [11.01]) compared to the elderly living with their families (120.94 [24.25]). Moreover, there was a reverse and significant relationship between all dimensions of loneliness with self-efficacy in older adults living with their families (P=0.001).
    Conclusion With regard to the low mean score of self-efficacy of older adults residing in nursing homes, the authorities of nursing homes should pay attention to the needs of older adults and provide general education about promoting the tradition of caring older people by their families. Furthermore, all institutions and organizations that have important goals such as healthy older adults should advance toward their goals by planning, education, and consultation with families that care about their older adults. Finally, with regard to the results about the association of self-efficacy with loneliness, self-efficacy assessment should be considered one of the effective factors in psychological dimensions of the people and a way to support the self-care of older adults because promoting self-efficacy will result in managing stress and improving the mental health.
    Keywords: Self efficacy, Loneliness, Elderly, Nursing homes
  • Khadije Irandoust *, Morteza Taheri Pages 152-161
    Objectives Old age is a period accompanied by automatic, gradual, and advancing corrosive changes in most organs and physiological systems of the body. One such important change is in the systems involved in balance control, which could expose older people to serious damages, such as bone fractures that are associated with high medical costs, due to poor balance. Therefore, the main purpose of this study was to investigate the effect of yoga and Pilates exercises on motor performance of the elderly people.
    Methods & Materials This study was conducted using a quasi-experimental design. A total of 60 obese subjects (mean [SD] age: 62.2 [1.6] years) were randomly assigned into 3 groups of yoga (n=20), Pilates (n=20), and control (n=20). Yoga practices, which comprised Asana training, Pranaya training, and meditation, were done 3 times a week, for 8 weeks. The Pilates course had 3 sections of warming up, major practices, and cooling down. These practices were done in positions of lying down, sitting, and standing. The movements started from simple activities and gradually got more complicated. Motor performance tests of static and dynamic balance, flexibility, and lower extremity strength were administered. The Stork test was used to evaluate standing balance in terms of seconds and milliseconds. In this test, the old person stands on the dominant foot and put the other foot on the medial part of bearing knee in such a way that the toes point downward and the hands rest on the iliac crests. Then, with the sign of the examiner, the subject lifts his or her dominant heel and try to keep the balance as much as possible. The flexibility was evaluated with Welz test. The subject sits on the ground with legs straight and attaches his or her feet to the flexometer box, then leans forward without bending knees, move the box levers to the front and leans forward as much as possible. The test of climbing stairs up and down was used to measure dynamic stability. In this test, the subjects climb up and down 7 times from a 20-cm height or chair. The subject climbs with one leg and then lifts another leg. Next, he or she brings down the first leg and then another leg. Each climbing is considered one time. When the subject did this activity 7 times, the time is recorded. The standing chair test is used to evaluate the muscle strength of lower extremity and legs. While sitting on the edge of the chair, the subject should stand with the best of his or her power in 30 seconds and then returns to sitting position. The mean of number of activities during two 30-second cycle is regarded as the final record. To analyze the data, we used 1-way ANOVA test and post hoc Tukey test.
    Results The results indicated that both Pilates and yoga exercises significantly improved the scores of static balance, dynamic balance, power of lower extremity muscles, and flexibility (PConclusion According to our research findings, yoga and Pilate’s exercises can improve static and dynamic balance and lower extremities strength. Since the improvement in the variables of movement performance has a significant effect on preventing falling of older people, we recommend that these exercises should be followed by the older people.
    Keywords: Motor performance, Flexibility, Muscular strength, Dynamic balance, Static balance
  • Vahidreza Borhaninejad, Leila Kazazi, Marjan Haghi, Negin Chehrehnegar* Pages 162-173
    Objectives Diabetes is a common chronic disease in the elderly that affects their quality of lives. As “quality of life” is one of the most important factors and indicators of health, this study examined the “quality of life” in the diabetic elderly people.
    Methods & Materials This descriptive-analytic study was conducted on diabetic elderly people living in Kerman, Iran, in 2013. A total of 120 patients were randomly selected with multistage sampling method. For data collection, the demographic and SF-36 questionnaires were used. Then, the obtained data were analyzed by SPSS version 18 by conducting t-test, correlation coefficient, and analysis of variance (ANOVA).
    Results The results showed that the mean age of the subjects was 71.5 years. The total “quality of life” score of diabetic patients was 46.48. The elderly showed that the highest mean among the 8 dimensions of “quality of life” in physical health dimension belonged to general health (47.87), and with regard to mental health dimension, the highest score was in social function (49.78). The total score of physical dimension was 44.89, and the total score of mental dimension was 48.07. Furthermore, the results of t-test and 1-way ANOVA indicated that there were significant correlations between “quality of life” and variables of sex, educational level, complications of diabetes, income, age, duration of diabetes, and body mass index (P≤0.05).
    Conclusion In our society, no normative standard has been set for the “quality of life.” However, the mean value of 50 with standard deviation of 10 can be an acceptable and standard score for the “quality of life” among the elderly. The mean score of “quality of life” among diabetic elderly people in this study was 46.48 which was lower than our standard. Also, in studying the 8 dimensions of “quality of life,” the mean score of all dimensions was lower than 50. Prevalence of chronic diseases like diabetes among the older people could end in lowering the mean score of physical dimensions as compared to mental dimensions of “quality of life.” Something that was mentioned in the present study, too.The lower quality of life among women could be due to gender inequality in using health system. As a result, the women are more vulnerable to problems as well as mental and physical diseases which decreases their quality of lives. There was a significant relationship between the educational level of diabetic older people and their quality of lives. Those with higher educational level enjoyed a better quality of life. The effect of higher education on the “quality of life” could be due to the people’sawareness of the importance of diet, exercise, proper medication, and control of risk factors of chronic diseases like diabetes. Furthermore,he higher education could increase quality of life through promotion of social class, increasing income, and self-esteem. Also, the people with higher education, armed with their health knowledge and using self-care methods provide the grounds for increasing their quality of lives.As regards the increasing rate of diabetic patients in ageing population and considering that chronic diseases affect and lower physical and mental aspects of “quality of life” in older people, and in line with improving the “quality of life” in these people, we suggest that policymakers and authorities pay proper attention to physical, mental, and social support of this group.
    Keywords: Quality of life, Elderly, Diabetes
  • Reza Eftekharian, Alireza Kaldi, Shima Sum *, Robab Sahaf, Reza Fadaee Vatan Pages 174-189
    Objectives Establishing social relationships and creating and reinforcing social networks among the elderly people may create social capital. Thus, this research aimed to translate Onyx and Bullen social capital questionnaire into Persian version and evaluate its validity and reliability for elderly people.
    Methods & Materials This cross-sectional study was conducted among 192 elderly people over 60 years old. To translate social capital instrument from English into Persian, we used the international quality of life assessment approach. Criterion validity of the instrument was using Geriatric Depression Scale (5 items), social health, and general health questionnaires. The obtained data were statistically analyzed.
    Results According to our findings with regard to quality of the translation (clarity of translation, common language use, and conceptual equivalence, as well as general quality of translation), translators 3 and 4 found most items had clarity of translation (86.6%), usage of common perception (76.3%), conceptual consistency (76.3%), and overall quality of translation (78.9%). In other words, all were at a satisfactory level. The results showed that from experts’ points of view, the Persian version of the questionnaire was good with regard to translation quality and acceptable at other aspects. In other words, it was not unacceptable with regard to any aspect. Interclass correlations (ICC) of the dimensions were more than 0.7. The Cronbach coefficient α was calculated as 0.96 for the overall scale. Factor analysis of this study among Iranian elderly found 7 factors, which had discreet differences with Onyx configuration. Thus, the questions related to neighborhood relations were put in the same factor with social cooperation, and some items related to social efficiency were put in the factor of social cooperation and some in the factor of trust feeling. These 7 factors all together explained 48.71% of the variance (KMO=0.835). The distribution of the variance of scores for 7 factors was as follows: social cooperation, 58.11%; trust feeling, 48.8%; life worthwhile, 44.8%; work relations, 83,6%; accepting differences, 79.6%; family relationships, 58.6%; and local solidarity, 83.6%. Our findings also showed a negative and significant relationship between depression level and social capital (P=0.001). There was also a positive and significant association between social and general health level with social capital (P=0.001).
    Conclusion The Persian version of the questionnaire for this population has acceptable levels of face validity based on clarity, simplicity, and understandability of the questions, answers, and explanations of the Persian version of the social capital questionnaire. This version of the questionnaire also had acceptable levels in terms of suitability of the translation of the questionnaire, its suitability for Iranian community, its understandability, and suitability for needs assessment, discriminate validity (the internal consistency of the Persian version of questionnaire), test-retest reliability (absolute, and relative), and internal consistency. Therefore, this instrument is suitable for evaluating the level of social capital among the Iranian elderly people.
    Keywords: Ageing, Social capital, Validity, Reliability, Social health
  • Masoumeh Mahmoodi, Parvaneh Mohammad Khani *, Bagher Ghobari Banab, Fariborz Bagheri Pages 190-201
    Objectives Alzheimer’s disease is a progressive and degenerative disease of the brain that severely damages the thinking and memory functions of human beings. This disease is the most common form of dementia, which comprises a set of signs and symptoms such as loss of memory, judgment, and reasoning that subsequently changes the attitude, behavior, and communication ability. Taking care of people with Alzheimer’s disease can become very stressful for their families. Group cognitivebehavioral therapy has played an important role in teaching how to use compatible coping strategies. Thus, this research aimed to investigate the effectiveness of group cognitive-behavioral therapy on strategies for coping with stress of family caregivers of patients with Alzheimer’s disease.
    Methods & Materials This research was conducted using a quasi-experimental design. The study sample comprised 32 voluntary caregivers as per Iran's Alzheimer Community Care in 2011. They were selected by convenience sampling method and were randomly assigned into experimental and control groups. We used the questionnaire of coping inventory with stressful situations (CISS), which was completed before group therapy and after the treatment course in 3 stages of pretest, posttest, and follow-up. Data analysis was performed by analysis of covariance, multivariate analysis of covariance, and repeated measures.
    Results The results showed that the components of compatible strategies (problem-oriented and social entertainment) in the experimental group were significantly increased compared to pretest and control group due to cognitive-behavioral therapy (P=0.001). However, the components of incompatible strategies (emotionoriented and attention processing) due to cognitive-behavioral therapy was significantly decreased in the experimental group compared to the pretest and control group (P=0.001). The results of repeated measuring plan between 3 stages of pretest, posttest, and follow-up showed that the effects of cognitive-behavioral therapy on increasing compatible coping style (problem-oriented and social entertainment) and decreasing
    incompatible coping style (emotion-oriented and attention processing) as well as the effect of intergroup actions and repetition were significant. There was also a significant difference between experimental group and control group. With regard to the above-mentioned results, cognitive-behavioral group therapy could have significant effects on increasing use of coping strategies with compatible stress and decreasing use of coping strategies with incompatible stress in the family members of Alzheimer’s patients. Moreover, the time factor was ineffective in lowering the effect of cognitive-behavioral therapy from posttest to follow-up period.
    Conclusion Based on the results, the group cognitive-behavioral therapy can increase the use of compatible strategies for coping with stress and decrease the use of incompatible strategies. This issue is related to factors such as complete understanding of Alzheimer’s disease and its effects, creating an atmosphere for presentation and an opportunity for social interaction, understanding the importance of sport and allocating time for recreational activities, learning body relaxation in stressful situations, understanding life problems, solving problem techniques, feeling of control, and time management. Thus, we recommend using group cognitivebehavioral therapy as a low-cost treatment for family caregivers of patients with Alzheimer’s and patients with chronic diseases.
    Keywords: Alzheimer, Caregivers, Cognitivebehavioral therapy, Stress
  • Masoud Mirmoezzi *, Mojtaba Amini, Asghar Khaledan, Davood Khorshidi Pages 202-209
    Objectives Old age refers to years near or passed the middle age and therefore, near to the end of life cycle. Old-aged people have limited reviving capability and are more at risk of catching diseases, syndromes, and ailments. Falling is one of the most common problems in the elderly that occur due to their inability to maintain balance. This study aimed to examine the effect of aerobic exercises on static and dynamic balance in healthy elderly inactive men.
    Methods & Materials This quasi-experimental research was done in older people living in a nursing home in Qazvin, Iran. The study population included 200 elderly men (65-75 years old); of them, 26 healthy, inactive men were randomly selected and assigned to the experimental (13 subjects) and control (13 subjects) groups. The experimental group participated in selected exercise programs for 8 weeks. We used personal information questionnaire to check the inclusion criteria that comprised independency in doing daily chores, lack of problems in vision or fall during the last year, and not having joints dislocation, chronic arthritis or vertigo. In the case of having these problems, the subjects were excluded from the study. Stork balance test and Timed Up and Go test were used to measure the static and dynamic balance of subjects before the initiation and after the termination of the program. The statistical analyses were done by paired and independent t-tests.
    Results The results of independent t-test did not indicate any significant differences between 2 groups with regard to age, height, and weight (P>0.05). Homogeneity was observed in the 2 groups with respect to individual features affecting balance and walking. After performing the aerobic exercise program, the dynamic balance in the experimental group increased significantly (PConclusion Our results showed that regular aerobic exercise improves dynamic balance in elderly men. We also found that jogging and walking improved dynamic balance. The improvement in balance may be due to the increase in nervous compatibility (due to exercise); increase in fitness, strength, and motion domain; improvement in aerobic status, response time and mental status; improvement in neuromuscular control, including a decrease in changing movement units; and improvement in simultaneous movement units. Furthermore, there is a positive relationship between body composition and movement with balance. Therefore, regular aerobic activities are recommended as a suitable training method for improving balance.
    Keywords: Postural balance, Elderly, Aerobic exercise