فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت عمومی - پیاپی 31 (بهار 1395)

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 31 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سمانه لاجوردی، فریبرز رحیم نیا *، سعید مرتضوی، اسدالله کردناییج صفحات 5-28
    در سال های اخیر فضای کسب و کار و تلاش برای بهبود بهره وری آن، مورد توجه سیاستگذاران و تصمیم گیرندگان کشور واقع شده است. توجه ناکافی به سرمایه انسانی و بکارگیری نامناسب نیروی کار متخصص چالش های عمده ای را در حوزه بهره وری منابع انسانی سازمان های دولتی به وجود آورده است. در اسناد راهبردی و بالادستی کشور و نیز در سند جامع علمی، ارتقای بهره وری منابع انسانی مورد تاکید قرار گرفته و بر نقش حیاتی اعضای هیات علمی در حل مسائل و رفع نیازهای دستگاه های اجرایی توجه شده است. لذا در پژوهش حاضر، عقاید و دیدگاه های اعضای هیات علمی دانشگاه های تهران درباره عوامل اثرگذار در بهره وری منابع انسانی دستگاه های اجرایی تبیین و تفسیر شده، و با استفاده از روش کیو تعداد 7 الگوی ذهنی شناسایی، و با توجه به نحوه ارزش گذاری ها کارت های کیو، دسته بندی شده اند و در قالب عامل های اثرگذار و غالب در بهره وری منابع انسانی مورد تفسیر و تحلیل قرار گرفته اند. همچنین در انتها، نقش های جدید از طریق اعضای هیات علمی دانشگاه های تهران برای ارتقای بهره وری منابع انسانی دستگاه های اجرایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: الگوهای ذهنی، عقاید و دیدگاه ها، اعضای هیات علمی، منابع انسانی، روش کیو
  • علیرضا موغلی، حسن درویش، نرگس عباسی، فرهنگ محمدی* صفحات 29-50
    موفقیت سازمان ها در محیط های جهانی شده، درگرو حرکت به سمت چهره های جدید سازمانی است، یکی از این چهرها سازمان تحول گرا است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی و رتبه بندی عوامل موثر بر مدل سازمان تحول گرا در سازمان آموزش وپرورش فارس است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی بوده و از حیث ماهیت اکتشافی است که با رویکرد کمی به تحلیل و بررسی فرضیات می پردازد. جامعه آماری این پژوهش تمامی کارکنان اداره کل آموزش وپرورش استان فارس است. تعداد جامعه مورد نظر 416 نفر و نمونه آماری با استفاده از جدول مورگان و استفاده از نمونه گیری طبقه ای یا گروهی 218 نفر است .در این پژوهش ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته است که روایی و پایایی آن به تائید رسیده است. نتایج پژوهش حکایت از آن دارد مدل نهایی تحقیق مشتمل بر ابعاد هشت گانه، راهبرد روابط انسانی، راهبرد تحول در طراحی سازمان، راهبرد تحول در نظریه سازمان، گسترش فرایندهای فردی، گسترش فرایند گروهی و اجتماعی سازمان، گسترش فرایندهای سازمانی، ارزش های محیطی و فرهنگ تحول پذیری، با توجه به مقدار معنی داری و قابل قبول شاخص ها تائید می شود. از میان عناصر، فرهنگ تحول پذیری بالاترین تاثیر در مدل را دارد ،همچنین تمامی فرضیات تائید شدند. ضمنا در این پژوهش از آزمون های تحلیل عاملی، تحلیل مسیر و معادلات ساختاری به کمک نرم افزارهای SPSS و لیزرل استفاده شده است.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، عوامل موثر، مدل، سازمان تحول گرا، سازمان آموزش و پرورش
  • سید علیقلی روشن* صفحات 51-72
    این مقاله با رویکردی مفهومی، با طرح مساله ی آموزش مدیریت در دانشگاه های کشور و استفاده از تحلیل پدیدارشناختی و با هدف شناسایی مناسب ترین و اثربخش ترین راهبرد آموزش مدیریت و راه حل کاربردی برای اجرای آن، به بررسی چگونگی پیدایش و تدقیق در پیچیدگی مفهوم، چیستی و ماهیت مطالعات مدیریت می پردازد. ماحصل این بررسی با بهره گیری از چارچوب مفهومی یورگن هابرماس از طبقه بندی علوم بر اساس اهداف شناختی شان به اندیشه ی انتقادی می رسد که بنا به ماهیت دانش مدیریت آن را می توان موثرترین راهبرد برای کسب مهارت فراشناخت برای تدریس علوم مدیریتی معرفی کرد و هم چنین موردپژوهی را بهترین روش برای یافتن راه حل های عملی مسائل مدیریتی دانست که این هر دو در سنت آموزشی دانشگاه های کشور ما مورد غفلت قرار گرفته اند و تا زمانی که باوری برای گرایش در زمینه ی تدوین برنامه ی درسی و تالیف متون مبتنی بر اندیشه ی انتقادی در مدیریت و استفاده از موردپژوهی پذیرفته نشود، آموزش شاخه های مختلف مدیریت جذابیت و اثربخشی لازم را برای دانشجویان پیدا نخواهد کرد.
    کلیدواژگان: پیدایش و ماهیت مطالعات مدیریت، راهبرد آموزش مدیریت، اندیشه ی انتقادی، فراشناخت، موردپژوهی
  • علی سردار شهرکی، جواد شهرکی *، سید آرمان هاشمی منفرد صفحات 73-98
    طبیعت پیچیده مسائل منابع آب، نیازمند روش هایی است که رویکردهای مختلف مدیریتی را در یک قالب بهم پیوسته گردآوری نماید. در این میان برای مدیریت همه جانبه در چنین مسائلی، روش های تصمیم گیری چند شاخصه، جایگاه ویژه ایی پیدا کرده است. منطقه سیستان به دلیل نیازهای روز افزون آب در بخش های مختلف، خشکسالی های پی در پی و ورشکستگی آبی، در وضعیت بحرانی قرار گرفته است که مدیریتی یکپارچه را در این باره می طلبد. لذا در مطالعه حاضر از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی جهت تعیین اولویت منابع آب منطقه سیستان با رویکردهای مدیریتی اقتصادی، اجتماعی، فنی و زیست محیطی در سال آبی 94-1393 استفاده گردیده است. طبق نتایج بر اساس سه رویکرد اقتصادی، اجتماعی و فنی، بخش کشاورزی با بیشترین وزن، در اولویت اول قرار گرفت. وزن بخش کشاورزی در رویکردهای مذکور به ترتیب 851/0، 710/0 و 789/0 بدست آمد. در رویکرد زیست محیطی، بخش محیط زیست (تالاب هامون) به عنوان گزینه برتر با وزن 603/0 و بخش کشاورزی و شرب به ترتیب با وزن 364/0 و 033/0 در اولویت دوم و سوم قرار گرفتند. از اینرو پیشنهاد می گردد، با توجه به وضعیت معیشتی مردم سیستان و در اولویت قرار گرفتن بخش کشاورزی در 3 رویکرد مدیریتی (خصوصا اقتصادی) مسئولان و دولتمردان بخش آب توجه ویژه ای به این بخش داشته باشند.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، منابع آب، رویکردهای مدیریتی، تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP)، منطقه سیستان
  • محمدتقی تقوی فرد*، محمدرضا تقوا، مهدی فقیهی، محمد جواد جمشیدی صفحات 99-121
    مهمترین هدف این نوشتار ارائه ی الگوی حفاظت از حریم خصوصی اطلاعاتی شهروندان در دولت الکترونیک برای کشورهای در حال توسعه است. این تحقیق توسعه دهنده ی مبانی نظری و مدل های دولت الکترونیک از بعد حقوقی-قانونی محسوب می شود. این پژوهش از نظر روش شناسی، کیفی بوده و در آن از روش های مطالعات اسنادی، تحلیل محتوا و مطالعه ی تطبیقی استفاده شده است. جامعه ی آماری تحقیق شامل تمامی کشورهای دارای قانون در حوزه ی حریم خصوصی اطلاعاتی، شامل 58 کشور، است که با روش نمونه گیری قضاوتی، 11 کشور انتخاب شده و مبنای مطالعه ی اسنادی قرار گرفته اند که عبارتند از: انگلستان، کانادا، فرانسه، آلمان، اسپانیا، ایتالیا، نروژ، سوئد، ایرلند، بلژیک، کره جنوبی. الگوی پیشنهادی این تحقیق دارای هفت بعد است: (1) الزامات گردآوری داده های شخصی شهروندان؛ (2) الزامات استفاده از داده های شخصی شهروندان؛ (3) الزامات نگهداری داده های شخصی شهروندان؛ (4) الزامات افشاء داده های شخصی شهروندان؛ (5) حقوق شهروند در زمینه ی حریم خصوصی اطلاعاتی؛ (6) مسئولیت های کنترلگر داده های شخصی؛ و (7) الزامات دسترسی شهروند به داده های شخصی. از بین 124 الزام شناسایی شده برای حفاظت از حریم خصوصی اطلاعاتی شهروندان در دولت الکترونیک به عنوان شاخص های این ابعاد، 105 الزام دارای وزن بالای 5/0 بوده و می توانند به عنوان اصول استاندارد جهانی، الگویی برای کشورهای در حال توسعه جهت ضابطه مند ساختن توسعه ی دولت الکترونیک در زمینه ی حفظ حریم خصوصی اطلاعاتی شهروندان محسوب شوند.
    کلیدواژگان: حریمخصوصیاطلاعاتی، دولتالکترونیک، پردازش داده های شخصی، حقوق شهروندی، کشورهای در حال توسعه
  • عبدالمجید ایمانی*، حبیب الله سالارزهی، فرزانه سیدی صفحات 123-144
    هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر نهادینه سازی ابعاد اجرایی کارآفرینی سازمانی در شرکت کرمان موتور خودروسازی شهرستان بم است. این مطالعه در محدوده بهمن93 تا خرداد94 انجام شده است و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل مدیران و متخصصان شرکت کرمان موتور می باشدکه با توجه به محدود بودن جامعه با استفاده از روش سرشماری تعداد چهل پرسش نامه توزیع شد که از این تعداد پنج پرسش نامه بازگردانده نشد. در مرحله آزمون مدل پرسش نامه ای به روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHP طراحی شده است؛ در مرحله بعد با استفاده از نرم افزار Expert Choice، تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده صورت گرفته است. پس از مقایسه زوجی و محاسبه وزن های نسبی از بین عوامل شناسایی شده عامل آموزش کارآفرینی بالاترین رتبه را کسب کرده است و رتبه بندی بقیه عوامل بدین ترتیب می باشد: فعالیت های تحقیق و توسعه، شبکه های ارتباطی، منابع انسانی کارآفرین، حمایت مدیریت عالی، تشویق رفتارهای کارآفرینانه، پویایی محیط کسب وکار، فرهنگ سازمانی کارآفرینانه، ساختار سازمانی کارآفرینانه، برنامه ریزی استراتژیک کارآفرینانه، پیچیدگی روابط کار در زنجیره ارزش، بخشندگی محیط کسب وکار.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، نهادینه سازی، کارآفرینی سازمانی، صنعت خودرو
  • عباس صالح اردستانی، میرعلی سیدنقوی* صفحات 145-160
    هدف این مقاله بررسی پدیده فلات زدگی شغلی و رابطه آن با بی تفاوتی سازمانی و تمایل به خروج از خدمت کارکنان شرکت بیمه ایران است. روش تحقیق این پژوهش مبتنی بر مطالعات کمی و از نوع پیمایش است. پرسشنامه های استاندارد فلات زدگی شغلی، تمایل به خروج از خدمت کارکنان و بی تفاوتی سازمانی میان 355 نفر از کارشناسان شرکت بیمه ایران توزیع شد. به جهت گستردگی زیاد جامعه اماری و تجمع کارشناسان بیمه در دفتر مرکزی پرسشنامه در ستاد مرکزی شرکت که در تهران مستقر است توزیع شد. داده ها جمع آوری و با رگرسیون و ANOVA تحلیل گردید. برای اعتبار سازه از آزمون تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد، شاخص کفایت نمونه پرسشنامه (KMO) برای مولفه ی فلات زدگی شغلی، مقدار 786/0 بوده است که نشان دهنده اعتبار سازه ای مناسبی است. برای بررسی پایایی پرسشنامه ها از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که نتایج به ترتیب 88%، 85 % و79% برای فلات زدگی شغلی، تمایل خروج از خدمت و بی تفاوتی بوده است. نتایج این پژوهش وجود فلات زدگی شغلی در میان کارکنان شرکت بیمه ایران را نشان می دهد، اما برخلاف انتظار این پدیده رابطه زیادی با تمایل خروج از خدمت کارکنان نداشته، اما با متغیر «بی تفاوتی سازمانی» رابطه قوی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: فلات زدگی شغلی، فلات زدگی ساختاری، بی تفاوتی سازمانی، تمایل به ترک خدمت، بیمه ایران
  • اکبر بهمنی*، محمدرضا مهدوی راد، حسین بلوچی صفحات 161-185
    هدف پژوهش حاضر ارائه راهکارهای کاربردی به منظور بهبود کیفیت خدمات ارائه شده به مشتریان توسط کارکنان باجه است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق توصیفی_ همبستگی است. در این پژوهش ابتدا مدل نظری و فرضیات بین متغیرها توسعه داده شد. جامعه آماری پژوهش کارکنان باجه بانک انصار شهر تهران بودند. بدین منظور نمونه ای برابر با 320 نفر بر اساس جدول مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. از پرسشنامه های بدبینی دین و همکاران ، تعهد سازمانی آلن و می یر و کیفیت خدمات پاراسورامان و همکاران استفاده شد. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی هم گرا و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ که برای کل پرسشنامه (9/0) بود و پایایی مرکب مورد تایید قرار گرفت. جهت بررسی فرضیات پژوهش مدل معادلات ساختاری و رویکرد کمترین مربعات جزئی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد که بدبینی سازمانی بر کیفیت خدمات ارائه شده به مشتریان تاثیر منفی به میزان 28/0- دارد. هم چنین نقش میانجی گری تعهد سازمانی در تاثیر بدبینی سازمانی بر کیفیت خدمات ارائه شده به مشتریان تایید شد. از دیگر نتایج پژوهش تایید نقش تعدیلگری تعهد سازمانی در تاثیر بدبینی سازمانی بر کیفیت خدمات ارائه شده کارکنان بود.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، بدبینی سازمانی، تعهد سازمانی
  • رضا نجاری، فاطمه معارفی* صفحات 187-204
    شادی یک عامل مهم برای سازمان و ذی نفعان آن و یکی از بنیادی ترین مفاهیم روانشناسی مثبت گرا بشمار می رود. هدف این پژوهش بررسی تاثیر مشارکت در تصمیم گیری گروهی بر سازمان شاد با فرض متغیر میانجی اعتماد سازمانی است. روش این پژوهش پیمایشی با استفاده از پرسشنامه استاندارد است. روایی ابزار تحقیق با استفاده از نظر متخصصان و اساتید و نیز تحلیل عاملی و پایایی آنها به روش آلفای کرونباخ تعیین شده است. جامعه آماری 710 نفری این تحقیق کارکنان دانشگاه پیام نور استان خوزستان می باشند و نمونه گیری به شیوه تصادفی طبقه ای صورت پذیرفته و حجم نمونه 264 نفر است. در این پژوهش تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای LISREL، SPSS و Minitab انجام شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد مشارکت در تصمیم گیری گروهی به طور مستقیم و غیر مستقیم از طریق متغیر میانجی اعتماد سازمانی بر سازمان شاد تاثیر مثبت و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: مشارکت در تصمیم گیری، سازمان شاد، اعتماد سازمانی
|
  • Samaneh Lajevardi, Fariborz Rahimnia*, Saeed Mortazavi, Asadollah Kordnaeij Pages 5-28
    In recent years the business environment and efforts to improve its efficiency, the attention of policy-makers and decision-makers in the country is located. Inadequate attention to the human capital and skilled labor to inappropriate handling major challenges in the field of human resource efficiency of government agencies has created. Strategic documents and upstream countries as well as in scientific comprehensive document, improving of productivity of human resources is emphasized. The critical role of faculty in solving problems and meeting the needs of executive agencies has been noted. Therefore, in this study, faculty members of Tehran opinions on the factors affecting of productivity of human resources executive is explained and interpreted. And using the Q identification number 7 is the paradigm and with regard to the Value of Q cards, have been classified and in a dominant factor affecting of productivity and human resources have been interpreted. In the end, the new role of the faculty members of Tehran University human resources executive to improve of productivity is presented.
    Keywords: Subjective Patterns, Beliefs, Views, Faculty, Human Resources, Q, methodology
  • Alireza Moghali, Hassan Darvish, Nargws Abbasi, Farhang Mohammadi * Pages 29-50
    Organizational success in the globalized environment Involves the organization's move toward new faces ,One of the These Faces of the transformational organization. The aim of this study is to survay and ranking the factors influencing on transformational organization model in Fars Ministry of Education. This research is practical in purpose rand exploatory in nature that analyze the hypotheses by quantitative approach. Participants of this study are all employees of Fars Ministry of education. The study includes 416 participants and the statistical sample is comprised of 218 individuals by using Morgan Table and stratified sampling. The instrument is a questionnaire made by the researcher that it’s reliability and validity have been proved. The results of the study show that the last model of the research including octoploid dimension, human relations strategy, Evolution strategy in organization designing, Evolution strategy in organization theory. Development of individuals, group and social organizational, Accept Transformation Culture and Enviroment Values processes is confirmed regarding to the amount of meaningfulness and acceptability of indexes, The between of factors, Accept Transformation Culture has the highest priority in formation of transformational organization model and all hypotites confirm. In addition, in this research factor analysis tests, process analysis and structural equation by using SPSS and Lisrel have been used.
    Keywords: Organizational success in the globalized environment Involves the organization's move toward new faces
  • Sayed Aligholi Rowshan* Pages 51-72
    This article on the basis of a conceptual research by bringing up a basic problem of management instruction in our universities and using a phenomenological analysis and the purpose of recognition the most appropriate and effective instructional strategy for management studies with a practical solution investigates the genesis and complex nature of the management studies. Through the categorization of knowledge by contemporary German philosopher; Habermas, it is concluded that critical thinking could be a well-known as a basic and the most effective strategy of management instruction by the acquisition of meta-cognition skill. And also, case study is the best method to find the solutions for our practical managerial problems that both of them have been neglected in our traditional instruction. Management studies won’t be attractive for the most students, so long as this belief would be accepted that we need a shift in order to compile the curriculum and texts on the basis of critical thinkingand case studies.
    Keywords: genesis, nature of management studies, management instruction strategy, critical thinking, meta, cognition, case study method
  • Ali Sardar Shahraki, Javad Shahraki *, Sayed Arman Hashemi Monfared Pages 73-98
    The complex nature of water resources systems require methods that collect various management approaches at one integrated form. Meanwhile comprehensive management of such issues and multi-criteria decision-making methods has found a special place. Sistan region encounter with the increasing of water demands in various sectors, successive droughts and water bankruptcy and has a critical condition therefore an integrated management is needed. In this study a Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP) is performed to prioritize water resources of Sistan region with the management approaches of economic, social, technical and environmental issues in the water year of 2014-2015. According to the results and based on three approaches as economic, social and technical, the agricultural sector has the most weight and is in the first priority. The weight of the agricultural sector with this approach is 0.851, 0.710 and 0.789 respectively. On environmental approaches, The environment sector (Hamoon Wetland) as superior sector with the weigh equal to 0.603 and agriculture and drinking sectors with the weight of 0.364 and 0.033 are in at the second and third priority respectively. Therefore, it is suggested that according to the living conditions of the people in Sistan and prioritized agricultural sector at three management approaches (especially economic) governors and directors of water supply and demand, should have special attention to this section.
    Keywords: Prioritize, Water Resources, Management Approaches, Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP), Sistan Region
  • Mohammad Taghi Taghavifard*, Mohammad Reza Taghva, Mehdi Faghihi, Mohammad Javad Jamshidi Pages 99-121
    The most important aim of this study is to propose a model for protecting citizens’ information privacy in e-Government for developing countries. This study develops theoretical foundations and models of e-Government in judicial-legal dimension. The methodology of this study is qualitative including documentary study, content analysis and comparative study. Statistical population of this study includes 58 countries with information privacy act which 11 countries were selected by judgment sampling for documentary study. These countries include:, England, Canada, France, Germany, Spain, Italy, Norway, Sweden, Ireland, Belgium and Republic of Korea. Proposed model of this study includes seven dimensions: (1) data collection obligations, (2) data use obligations, (3) data retention obligations, (4) data disclosure obligations, (5) data subject rights, (6) controller responsibilities and (7) obligations of accessing to data by citizen. Of 124 identified obligations for protecting citizens’ information privacy in e-Government as indexes of these dimensions, 105 obligations have a weight over 0.5 and can be a pattern for developing countries in order to regulate the e-Government development in the in the field of citizens’ information privacy protection as standard principles. It is hoped that the proposed model of this study would help developing countries in order to protect citizens’ information privacy in e-Government.
    Keywords: Information Privacy, e, Government, Personal Data Processing, Citizenship Rights, Developing Countries
  • Abdolmajid Imani *, Habibollah Salarzehi, Farzaneh Sayedi Pages 123-144
    At the present time, organizations must provide conditions that all employees benefit from the entrepreneurial spirit and be able to easily and individually or collectively, to implement their entrepreneurial activities. This requires the institutionalization of corporate entrepreneurship. The aim of this study is to identify and prioritize the factors affecting the performance of institutionalization of corporate entrepreneurship is the city of Bam in Kerman automobile engine. . This study was conducted within the Persian date Brahman 93 to Persian date Chorded 94 and the target application. The main objective of this study is to identify and prioritize the factors affecting the performance of the institutionalization of entrepreneurship in Kerman Motor Company, manufacturer of Bam city with the approach of hierarchical analysis. Research in terms of research purpose and in terms of subject matter and questions, descriptive - survey research is. Experts’ questionnaire was used to collect data. The study population includes managers and professionals whose Kerman engine due to the limitation of using census questionnaire 40 questionnaires were distributed, of which 5 were not returned Studies show that top the rankings of entrepreneurship education, and so is the rest of factors: research and development, networking, human resources entrepreneurs, top management support, encourage entrepreneurial behavior, a dynamic business environment , entrepreneurial corporate culture, organizational structure of entrepreneurial, strategic planning, entrepreneurial, the complexity of labor relations in the value chain.
    Keywords: Entrepreneurship, Institutionalizations, Organizational Entrepreneurship, Automobile Industry
  • Abbas Saleh Ardestani, Mirali Seyednaghavi * Pages 145-160
    This paper examines the phenomenon of career plateau and its relation on organizational apathy and the desire to organizational leave in Iran Insurance Company. The research method is based on quantitative studies and the survey using standard questionnaires career plateau, the desire to organizational leave and organizational apathy that was distributed among 355 experts of the Iran insurance company and data were analyzed by regression and ANOVA.because of various department and distribution in all over the country; this research sample was limited to central department in Tehran. The results confirmed existence of career plateau among employees of the insurance company, surprise, this phenomenon has no effect on the willingness of staff leaving the organization, but the variable "organizational apathy" has been effective.
    Keywords: Career Plateau, Organizational Apathy, Organizational Leave
  • Akbar Bahmani *, Mohammad Reza Mahdavi Rad, Hossein Balouchi Pages 161-185
    The purpose of this study is to examine the impact of Cynicism and organizational commitment on the quality of the offered services to the clients by the counter staves of Ansar bank. In this research, firstly the theoretical model and the theories between the variables were developed and for surveying the research theories the structural equation was used. Ansar bank counter staves of Tehran city are the statistical population. For this research, Therefore, 320 persons is picked based on the Morgan table were selected using simple random sampling. A questionnaire was used to collect the data, whose reliability and validity is assessed by Cronbach's alpha that was (0/9) and confirmatory factor analysis. This conceptual model were examined using structural part called path analysis, and structural equation modeling. The results showed a negative influence of cynicicm on the quality of offered services to the clients.
    Keywords: services quality, Cynicism, organizational commitment, structural equation
  • Reza Najari, Fateme Maarefi * Pages 187-204
    Happiness in a workplace promotes a good attitude toward organizations, leading to higher efficiency and achievement of goals. It is an utmost benefit that an organization can gain. This research aimed to investigate the effect of involvement in decision making on a happy organization with a mediator variable of organizational confidence. The components of a happy organization were identified by a separate research using Delphi technique. The methodology of this research is survey one administrated by a standard questionnaire. The validity of tool was determined by using experts view and factor analysis and the reliability determined by Cronbach alpha. The population was consisted of the whole stuff employed in Payam-e-Noor University (PNU) who were selected through random stratified sampling. The data was analyzed by SPSS and LISREL software. The results showed that involvement in decision making has a positive and significant impact on happy organization mediated by organizational confidence both directly and indirectly.
    Keywords: involvement in decision making, happy organization, organizational confidence