فهرست مطالب

نشریه اندیشه های نوین تربیتی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لیلا فشالنج*، عباس بازرگان صفحات 9-36

    قرن بیست و یکم را می توان قرن دانش-بنیاد نام نهاد. از این رو نقش آموزش عالی در این قرن بیش از پیش مورد توجه کشورها می باشد. بدین جهت، تحول در آموزش عالی و به تبع آن تحول در دانشگاه ها امری اجتناب ناپذیر است. از جمله این تحولات، تاکید بر بین المللی شدن دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی است. در راستای این امر، برای اولین بار در آموزش عالی ایران، دانشگاهی با ماموریت و اهداف خاص بین المللی در دو دهه قبل تاسیس شد. به منظور بررسی وضعیت فرایند بین المللی شدن این «دانشگاه» یک طرح تحقیق انجام شد. هدف این مقاله، تشریح فرایند بین المللی شدن در «دانشگاه» مورد نظر بوده است. به طور کلی و نیز به منظور تحقق هدف یاد شده، با استفاده از چهار جامعه آماری، مدیران، اعضای هیات علمی، کارشناسان و دانشجویان با روش های سرشماری و نمونه گیری، داده های لازم گردآوری شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه های محقق ساخته بود. برای پاسخ دادن به اینکه وضعیت فرایند بین المللی شدن «دانشگاه» مورد نظر چگونه است؟ داده ها مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که وضعیت فرایند بین المللی شدن در دانشگاه مورد بررسی به طور کلی، در سطح رضایت بخش قرار دارد. از نظر مولفه های ششگانه فرایند بین المللی شدن نیز، در مولفه تعهد، برنامه ریزی و عملیاتی کردن برنامه ها رضایت بخش است. اما در مولفه های تقویت، آگاهی و بازبینی در سطح نسبتا رضایت بخش قرار دارد. لذا با توجه به اهمیت و جایگاه دانشگاه یادشده در سطوح ملی و فراملی، لازم است برای توسعه فرایند بین الملی شدن آن با استفاده از چرخه فرایند بین المللی شدن دانشگاه ها نسبت به بازبینی و تقویت فعالیت های یادشده کوشش بیشتری به عمل آید تا به سطح کاملا رضایت بخش و مطلوب نایل شود. در این باره پیشنهادهایی عرضه شده است.

    کلیدواژگان: بین المللی شدن، آموزش عالی، فرایند بین المللی شدن، مولفه های فرایند بین المللی شدن
  • علی ستاری* صفحات 37-60

    هدف این مقاله بررسی اندیشه فلسفی ابن طفیل در داستان حی بن یقظان و شناسایی دلالت های تربیتی حاصل از آن است. سوالات عبارتند از این که مولفه های سازنده اندیشه فلسفی ابن طفیل کدامند؟ و دلالت های تربیتی حاصل از آن چیست؟ در پاسخ به سوالات یاد شده از روش پژوهش تحلیلی – استنباطی استفاده شده است. ابتدا به توصیف داستان حی بن یقظان و تحلیل فلسفه ابن طفیل پرداخته شده و سپس از روی شواهد و نشانه های موجود در داستان به استنباط دلالت های تربیتی مبادرت گردیده است. نتایج نشانگر آن است که طرح تربیتی ابن طفیل در داستان حی بن یقظان عمدتا برگرفته از وضعیت، موقعیت و شرایط زمان او است که در آن کشمکش میان حامیان فلسفه و دین (عقل و شرع) در اوج خود قرار دارد. از این رو هدف از نوشتن حی بن یقظان بیشتر حول محور تبیین همین اختلاف شکل گرفته است. داستان جوابی است بر آراء ابن سینا، فارابی، ابن باجه و غزالی که طرفین اصلی این معارضه فلسفی هستند. در این راستا ابن طفیل در طرح تربیتی خود عناصر عقل، وحی و عرفان را با هم در می آمیزد و طرحی تلفیقی را در تربیت انسان از کودکی تا کهنسالی با رویکرد به برقراری آشتی میان فلسفه، دین و عرفان ارائه می کند. در طرح تربیتی ابن طفیل، هدف از تربیت شناخت خداوند و قدم نهادن در راه او و سرانجام فنا در جود او است. در این مسیر تربیت از مرحله حسی و تجربی آغاز می شود و در مرحله تفکر وتعقل ادامه میابد و به مرحله کشف و شهود می رسد و سرانجام به فنا در وجود خداوند ختم می شود. جلوه های تربیت در داستان حی بن یقظان به سه صورت تربیت فردی، تربیت اجتماعی و تربیت دینی نمایان می شود که از آن میان تربیت فردی اهمیت بیشتری پیدا می کند. در طرح تربیتی ابن طفیل اصول فردیت، تکلیف، تکامل و پیوستگی میان ظاهر و باطن قابل استنباط است. با تکیه بر این اصول ابن طفیل روش های تربیتی تجربه، تفکر، تعقل و شهود را در داستان حی بن یقطان به کار گرفته است.

    کلیدواژگان: اندیشه فلسفی، ابن طفیل، حی بن یقظان، دلالت های تربیتی
  • پروین صمدی*، زینت زارع صفحات 61-79

    این تحقیق با هدف بررسی فرصت ها و چالش های تولید و توسعه دانش مدیریت در نظام آموزش عالی ایران در رشته مدیریت انجام شد. در این تحقیق پس از مرور ادبیات موضوعی با استفاده از روش دلفی با اجماع بین اساتید ومتخصصین مدیریت، 19عامل تحت عنوان فرصت ها و چالش های تولید دانش مدیریت شناسایی گردید و عواملی نظیر: وجود نیروی جوان و مستعد در حوزه مدیریت ، حمایت مسئولین عالی کشور از تولید دانش بومی، پذیرش زیاد دانشگاهی در رشته مدیریت، ارزشهای دینی در ایران و… به عنوان فرصت های تولید دانش در کشور معرفی گردیدند. همچنین عواملی نظیر: تغییرات مداوم در حوزه علوم انسانی، وجود موانع زیاد بوروکراسی در تحقیق و توسعه در علوم مدیریت در ایران، عدم ثبات رویه در رفتارهای انسانی در حوزه علوم انسانی،عدم همخوانی بین تئوری های مدیریت با جهان بینی اسلامی ، توجه بی اندازه به تئوری های غربی، ، تحریم های بین المللی و عدم دسترسی به منابع مختلف و… به عنوان چالش های تولید دانش مدیریت در کشور ایران شناسایی گردید. . در انتها پیشنهاداتی برای غلبه بر چالش ها و تبدیل آنها به فرصت های تولید دانش مدیریت ارائه گردیده است.

    کلیدواژگان: تولید دانش، فرصت، چالش، موانع ذاتی، موانع عرضی
  • سیده الهام آقایی ابرندآبادی *، انسیه زاهدی صفحات 75-98

    پژوهش پیش رو در پی تامین این هدف بوده که ضمن بررسی دلالت آراء فیلسوفان اسلامی بر تربیت هنری و زیبایی-شناختی و نیز شبکه مفهومی زیبایی در قرآن کریم و شیوه های هنری و زیبایی شناسانه قرآنی، نگاهی نو به تربیت هنری و زیبایی شناختی بنابر دیدگاه اسلامی ارائه کند. برای رسیدن به هدف مذکور، در این پژوهش به بررسی تعاریف رایج تربیت هنری و زیبایی شناختی، دلالت آراء فیلسوفان اسلامی بر تربیت هنری و زیبایی شناختی، شبکه مفهومی زیبایی در قرآن کریم و شیوه های هنری و زیبایی شناسانه قرآنی پرداخته شده و سپس ارتباط میان این شبکه مفهومی با تربیت هنری و زیبایی-شناختی برآمده از آراء فیلسوفان اسلامی روشن گشته است. در این پژوهش از روش توصیفی- تحلیلی محتوای متن استفاده شده و یافته های پژوهش توسط صاحب نظران به کمک اجرای پرسشنامه اعتباریابی شده است.
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که در نظام زیبایی شناختی قرآن، بحث زیبایی های حقیقی و نیز زیبایی های مجازی مطرح است که برای تشخیص این دو از هم نیازمند تقوا هستیم. تقوا زمینه شناخت عوامل زیبانمایی و نیز عوامل بازداری از آن ها را فراهم می کند. تقوا موجب توجه به موقعیت خطرناک زیبانمایی ها و عدم غفلت از آن ها نیز می گردد که از طریق تذکر بدست می آید. این توجه و تذکر مطابق دیدگاه ملاصدرا می تواند از طریق عشق فراهم گردد که در ارتباط مستقیم با فعالیت های هنری است و در نهایت با انتقال فرد از عشق مجازی نفسانی به عشق حقیقی الهی، درک حضور مستمر حق تعالی و تقوا را در پی خواهد داشت که همان هدف اصلی تعلیم و تربیت اسلامی است.

    کلیدواژگان: نگاه نوین به تعریف تربیت، تربیت هنری و زیبایی شناختی، نگرش اسلامی
  • حسین پورشهریار* صفحات 105-124

    هدف از این پژوهش بررسی خصیصه هیجان طلبی و ابعاد آن در گروهی از دانشجویان با سابقه تقلب در امتحانات و مقایسه آن با دانشجویان عادی بود. تعداد 90 دانشجوی مقطع کارشناسی (30 دانشجو با سابقه تقلب مشارکتی، 30 دانشجو با سابقه تقلب انفرادی و 30 دانشجوی عادی) با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از فرم 5 مقیاس هیجان طلبی زوکرمن برای اندازه گیری هیجان طلبی و ابعاد آن استفاده شد. نتایج نشان داد که تفاوت نمره کل هیجان طلبی و نیز نمره هریک از مولفه های چهارگانه هیجان طلبی درگروه های مورد بررسی در سطح قابل قبولی معنی دار است. نتایج آزمون تعقیبی نشان داد که مولفه های چهارگانه هیجان طلبی در متمایز کردن سه گروه تقلب مشارکتی، تقلب انفرادی و عادی متفاوت بودند. بر این اساس می توان گفت با توجه به ویژگی خطرپذیری به عنوان یک ویژگی مشترک در مجموعه رفتارهای مرتبط با تقلب و رفتارهای هیجان طلبانه، تمایزگزاری گروه های مورد بررسی می تواند بر اساس نمرات هیجان طلبی آنها تبیین گردد.

    کلیدواژگان: امتحان، تقلب انفرادی، تقلب مشارکتی، هیجان طلبی
  • شیرکو سبحانی*، مصطفی قادری، خلیل غلامی صفحات 125-151

    هدف از این پژوهش شناسایی چالش های کاراندیشی معلمان ریاضی مقطع دبیرستان بود. رویکرد انجام پژوهش کیفی (نظریه مبنایی) و کمی (توصیفی - پیمایشی) بود. مشارکت کنندگان از بین معلمان موفق ریاضی دوره ی دوم دبیرستان با روش نمونه گیری به طریق اشباع نظری با حجم 18 نفر که حاضر به مصاحبه شدند انتخاب شدند. جامعه آماری شامل دبیران ریاضی پایه اول و دوم مقطع دبیرستان ناحیه یک و دو شهرستان سنندج بود. حجم نمونه 120 نفر بود که برای تحقیق کمی انتخاب شدند. اعتبار مصاحبه های نیمه ساختمند از طریق چک کردن اعضا بررسی و مورد تایید قرار گرفت. همچنین روایی پرسشنامه ها نیز با استناد به نظر متخصصان تایید گردید. پایایی پرسشنامه برای سوالات مربوط به چالش های عملی (72.) و سوالات مربوط به چالش های به گزینی (78.) با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرارگرفت. نتایج نشان داد که مهمترین چالش عملی معلمان ریاضی دوره دبیرستان در حیطه محتوای کتاب درسی، الگوهای یاددهی – یادگیری و ارزشیابی به ترتیب عبارتند از حجم و تنوع بسیار زیاد مطالب کتاب های درسی، تعداد زیاد دانش آموزان در کلاس ها و ارزشیابی های نتیجه محور. بیشترین چالش های به گزینی معلمان نیز کمبود زمان برای کاراندیشی، عدم آموزش های مناسب به معلمان در زمینه کاراندیشی و نیز نظام برنامه درسی مقاوم در برابر معلم بود. نظریه برآمده از داده های تحقیق نشان داد که چالش های عملی معلمان در تدریس ریاضی بسیار بالاست. در حالی که چالش های به گزینی معلمان نیز بسیار زیاد است ولی کنش به گزینی آن ها بسیار اندک است. در نتیجه کاراندیشی معلمان به علت نظام برنامه درسی مقاوم در برابر معلم، قادر به بهبود تدریجی نیست.

    کلیدواژگان: تدریس، چالش های به گزینی، چالش های عملی، کاراندیشی، معلم ریاضی
  • زهرا محققیان* صفحات 153-174

    توانایی بالقوه آدمی در زمینه یادگیری، مقدمه انجام مطالعات و پژوهش های بسیاری گردیده اما متاسفانه تاکنون هیچ یک نتوانسته تصویری جامع و کامل از تمامیت یادگیری انسان ارائه دهد. با توجه به جامعیت قرآن کریم (نحل/89) و اهمیت یادگیری در آموزه های آن (علق/5-4) ، پژوهش حاضر درصدد است به روش توصیفی- تحلیلی به واکاوی آیات الهی در این موضوع بپردازد تا ضمن غنی نمودن یافته های بشری، به نظریه ای جامع، پیرامون امر یادگیری، راه یابد. برای نیل بدین هدف، جامع ترین نظریات یادگیری در میان اندیشمندان تربیتی بررسی شده و با تطبیق آن بر آموزه های وحیانی، نظریه قرآن در موضوع فوق، استخراج گردیده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که نظریه یادگیری قرآنی، نظریه ای شناختی– رفتاری است. از این رو به دلیل جامعیت، بر تمامی نظریه های یادگیری دانشمندان علوم تربیتی برتری دارد و می تواند بشر را در بعد معرفتی به تکامل معنوی خویش رهنمون سازد. یافته های بشری، به نظریه ای جامع، پیرامون امر یادگیری، راه یابد. برای نیل بدین هدف، جامع ترین نظریات یادگیری در میان اندیشمندان تربیتی بررسی شده و با تطبیق آن بر آموزه های وحیانی، نظریه قرآن در موضوع فوق، استخراج گردیده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که نظریه یادگیری قرآنی، نظریه ای شناختی– رفتاری است. از این رو به دلیل جامعیت، بر تمامی نظریه های

    کلیدواژگان: دلالت های تربتی، نظریه، خضر، موسی
|
  • Leila Feshalanj *, Abbas Bazargan Pages 9-36

    Abstract The 21st century can be named the total knowledge-based century. So countries consider the role of higher education more than ever. Therefore the evolution of higher education and the consequent evolution of universities is inevitable. These evolutions include the internationalization of universities and higher education centers. In order to achieving this, and for the first time in Iran, a university with certain international mission and purepose was established in the last two decades. A research project was conducted in order to supervise the process of internationalization of this “university”. The purpose of this paper is to explain the internationalization process in this “university”. Generally and for achieving mentioned objective the data were gathered from four statistical population – managers, faculty members, professionals and students and with the census and sampling method. The tools for measurements were the researcher-made questionaires. The data were analyzed in order to find the answer of the question “How the internationalization process of this “university” is going on?”. the results indicated that the general status of the internationalization process of this “university” is in satisfactory level. From among the six factors the internationalization process has satisfactory status in terms of commitment, planning and operationalize of plans. but , it is at a relatively satisfactory level in reinforcement, awareness and review. So regarding the importance and position of the mentioned university in national and supranational levels, it is necessary to make more efforts for reviewing and reinforcing the mentioned activities in order to develop the internationalization process by using the internationalization process cycle of universities so that it can reach the completely satisfactory and desired level. Suggestions have been made about this.

    Keywords: Internationalization, Higher education, The Internationalization process, The Factors of Internationalization process
  • ali sattari Pages 37-60

    The aim of this study was the investigation of Ibn Tufail's philosophical thought in his novel “Hayy ibn Yaqdhan” and the implications of it. Analytical - deductive research methods were used. First of all, the novel was explained and the philosophy of Ibn Tufail and its reflections in the story were analyzed and then the implications were deduced from the existing evidence in the story. The results indicated that Ibn Tufail's thought in Hayy ibn Yaqdhan story was mainly affected by the situation of his time when the argument between supporters of philosophy and religion (reason and religion) was at its peak. Therefore, it was concluded that his purpose of writing Hayy ibn Yaqdhan was the explanation of these arguments. The story is an answer to the ideas of Ibn Sina, Farabi, Ibn Bajja and Al-Ghazali who were the most important philosophical arguers of that time. In this regard, Ibn Tufail blends elements of wisdom, revelation and mysticism together and presents an integrated plan for educating human from childhood to the old age in which there is the reconciliation of philosophy, religion and mysticism. In Ibn Tufail’s educational plan, the goal of education is knowing God and getting closer to him. Education in Hayy ibn Yaqdhan story has three aspects of individual, social and religious education among which individual training is the most important one. Principles of individuality, responsibility, development and linkage between appearance and reality can be deduced from his educational plan. Based on these principles Ibn Tufail employed the training methods of experience, reflection, reasoning and intuition in the story of Hayy ibn Yqtan.

    Keywords: Philosophical thought, Ibn Tufail, Hayy ibn Yaqdhan, Educational implications
  • Parvin Samadi *, Zinat Zare Pages 61-79

    Title An Analysis of the Opportunities and Challenges of Knowledge Production management in Higher Education System of Iran Abstract: The aim of this research was to peruse the opportunities and development challenges of management knowledge in Iran higher education system in management field. In this study, after reviewing the literature, by Delphi method evaluated and after a consensus between the experts these factors include presence of talented young human source in management area, supports of the great leader of local knowledge production, and governmental investment in science production unit; and presence of experienced experts and………..were presented as the knowledge production.And also some factors such as: behavioral change and continuous changes in humanism science, presence of many bureaucracy obstacles in studying and development of management science in Iran, inadequite and insufficient holding of management communities were identified as the challenges of management knowledge production in Iran. Keywords: opportunities, management knowledge challenges, potential obstacles, transverse obstacles , knowledge production .

    Keywords: opportunities, challenges, potential obstacles, transverse obstacles, Management, knowledge production, paradigm
  • S.Elham Aghaie*, Ensieh Zahedi Pages 75-98

    In this research, conventional definitions of art and aesthetic education, Implication of Islamic philosophers ideas on art art and aesthetic education, system of Quranic aesthetic and art and aesthetic styles of the holy Quran has been studied. Then the relation between the system of Quranic aesthetic and artistic and aesthetic education based on ideas of Islamic philosophers has been studied. Finally, a new look on art and aesthetic education, according to the Islamic view has been presented.
    The findings of this research suggest that in the aesthetic system of the Quran, we see the true beauty and the virtual beauty so we need to Piety for distinguish between the two. Piety has been caused the recognition of the virtual beauty factors and inhibition factors of them. Piety has been caused the attention to the dangerous situation of virtual beauties also that be obtained through the hint. This hint can be provided through the love, according to Mulla Sadra's point of view which is in direct contact with art activities. And finally, it can be moved the person from sensual virtual love to God love. It has been caused the understanding of the constant presence of God and piety. So that is the main objective of Islamic Education.In this study,to meet these objectives, it has been used description- analysis method for content of the text and then findings of the research was validated by experts with assist of questionnaire implementation.

    Keywords: Aesthetic, artistic education, New look to the definition of education, Islamic attitude
  • Hosseinr Pourshahriar* Pages 105-124

    The purpose of this study was to investigate the sensation seeking and its dimensions in the group of students with a history of cheating in exams and compare them with normal students. A total of 90 undergraduate students (30 students with a history of corporate cheating, 30 students with a history of individual cheating and 30 normal students) were selected by convenience sampling. Zuckerman Sensation seeking (SSS-V) scale was utilized to measure the sensation seeking and its dimensions. The results showed that the total scores of sensation seeking and also each of the four components of the sensation seeking were significant at an acceptable level in the groups studied. The results of the post hoc test showed that the four components of the sensation seeking were different in distinguish the three groups of corporate cheating, individual cheating and normal students. Accordingly it can be said that due to the risk as a common feature in the set of behaviors associated with cheating and sensation seeking, distinguish the studied groups can be explained on the basis of their scores on sensation seeking.

    Keywords: individual cheating, corporate cheating, exam, sensation seeking
  • Sherko Sobhani *, Mostafa Ghaderi, Khalil Gholami Pages 125-151

    The purpose of this research was to identify the challenges of deliberation at secondary school math teachers. The approach of research was qualitative (GT) and quantitative(descriptive - survey).Participants were senior high school mathematics teachers that randomly selected by sampling the theoretical saturation capacity who 18 teachers were interviewed. The population includes first and second grade math teachers in a secondary school (district 1 and 2) at the city of Sanandaj. The sample size was 120 teachers who were selected for quantitative research. Semi-structured interviews were validated by experts reviewed and confirmed. The reliability for questions related to part one (the practical challenges.72) and questions related to the part two (challenges of eclectic.78) were confirmed by Cronbach's alpha coefficient. The results showed that the most important practical challenges of teachers at content, teaching-learning strategies and assessment at order were: A large amount of textbooks and its various, A large amount of students at classrooms and result-based assessments. The most challenges of teacher eclectic was limitation of time for reflection, lack of teacher deliberation at teacher training programs and teacher-proof curriculum at educational system. The grounded theory showed that practical challenges of teachers at math teaching are so much. While eclectic challenges of teachers at math teaching is so much, but eclectic action of them is a few. So, teacher deliberation at teacher –proof curriculum system cannot develop regularly.

    Keywords: deliberation, eclectic challenges, mathematics teachers, practical challenges, teaching
  • Z. Mohagheghiyan* Pages 153-174

    Human potential in the field of learning, introduction, many studies have been done, but unfortunately none has been able to provide a comprehensive picture of the totality of human learning offer. Given the learning and can lead to disciplinary scientists in the knowledge leads to his spiritual evolution

    Keywords: Learning, Quran, Theory, Knowledge, oriented, Behaviorist