فهرست مطالب

بوم شناسی گیاهان زراعی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1395)

نشریه بوم شناسی گیاهان زراعی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • محمد غلامی پرشکوهی*، صائب تبریزی نمینی، مهرداد سلیمی بنی، امیرحسین احمدبیگی صفحات 1-8
    کاهش عملیات خاک ورزی می تواند سبب صرفه جویی در زمان، کاهش هزینه، کاهش نیروی کارگری، کاهش مصرف انرژی و کم کردن تردد ماشین ها شود. بنابراین ادوات خاک ورزی باید به گونه ای انتخاب شوند که ضمن مصرف حداقل انرژی، شرایط مناسب جهت جوانه زنی و رشد ریشه را در حد مطلوب فراهم آورند. در این راستا به منظور تعیین اثر روش های مختلف خاک ورزی بر عملکرد و اجزای عملکرد سیب زمینی رقم سانته، پژوهشی در سال زراعی 1393-1392 در شهرستان شهرکرد انجام شد. آزمایش ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و چهار تیمار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل شخم با گاوآهن برگردان دار+ دیسک+ پنجه غازی+ لولر (روش مرسوم)، شخم با گاوآهن قلمی+ دو بار دیسک، شخم با گاوآهن برگردان دار+ دو بار کولتیواتور، و زیرشکن + دیسک سنگین بود. اثر روش های مختلف خاک ورزی بر میزان برگردان کردن خاک، زمان رسیدگی مرفولوژیکی، تعداد غده در واحد سطح و عملکرد محصول، در سطح 1% معنی دار بود. شخم با گاوآهن برگردان دار(روش مرسوم) بیشترین تعداد غده در واحد سطح و شخم با گاوآهن قلمی+ دوبار دیسک بیشترین میزان عملکرد محصول را داشت. بین تیمارهای مختلف خاک ورزی از نظر درصد غده های ریز و درشت اختلاف معنی دار وجود داشت. در نهایت، شخم با گاوآهن قلمی+ دوبار دیسک در کشت سیب زمینی رقم سانته پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: خاک ورزی، دیسک، زیرشکن، گاوآهن برگردان دار، گاوآهن قلمی
  • ناصر نظری*، شهلا محمودی، محمدحسن مسیح آبادی صفحات 9-23
    یکی از روش های سیستماتیک برای تجزیه و تحلیل سطوح ژئومرفیک در نقشه برداری خاک که عملیات صحرایی را عمدتا بر مبنای کار در منطقه نمونه پایه ریزی می کند، روش ژئوپدولوژی می باشد. هدف این تحقیق تعیین میزان اعتبار تعمیم پذیری نتایج حاصل از روش ژئوپدولوژی برای اشکال اراضی مشابه در منطقه میانه-استان آذربایجان شرقی بود. به این منظور مطالعه تفرق خاک با استفاده از اندازه گیری آن در یک توالی سلسله مراتبی از سطوح رده بندی خاک و مقایسه ی واحدهای مشابه در روش ژئوپدولوژیک با استفاده از شاخص های تفرق صورت گرفت. پس از تهیه نقشه تفسیری اولیه روی عکس های هوایی با مقیاس 1:20000، واحد HPu211 که بیشترین مساحت از محدوده مطالعاتی را دربرمی گرفت، انتخاب گردید و تعداد 15 پروفیل خاک با فواصل تقریبی 150 متر در این واحد، حفر، تشریح و نمونه برداری شدند. میزان قابلیت تعمیم نتایج روش ژئوپدولوژی برای واحد مزبور، از طریق حفر نه پروفیل خاک دیگر در یک واحد مشابه موجود در خارج از منطقه ی نمونه که منطقه تعمیم نامیده شده است، مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج شاخص تفرق شانن از سطح رده به سمت فامیل خاک، در هر دو منطقه نمونه و تعمیم، افزایش می یابد؛ لیکن تنها در سطح فامیل، تفاوت معنی داری بین میانگین تفرق خاک های دو منطقه در سطح اعتماد 95% وجود دارد. افزایش تفرق خاک ها در خلال سلسله مراتب رده بندی خاک، حتی با تغییر مقیاس درک و تمرکز بر توالی افق های ژنتیکی پروفیل های حفر شده در مناطق نمونه و تعمیم نیز به اثبات رسید. بنابراین، به منظور افزایش دقت نتایج روش ژئوپدولوژی، استفاده از فازهای لندفرم ها و نیز تعیین فاز خانواده خاک و یا فاز سری خاک برای هر یک از حالت های لندفرم توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تفرق خاک، سطوح ژئومرفیک، لندفرم، نقشه خاک، منطقه تعمیم، منطقه نمونه
  • فرشاد زندیان *، امین فرنیا صفحات 25-32
    به منظور تعیین اثر کمپوست کرمی و کود مرغی بر عملکرد و اجزای عملکرد سیب زمینی در شرایط کرمانشاه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با تیمارهای کمپوست کرمی در چهار سطح صفر شاهد، 3، 6 و 9 تن در هکتار و کود مرغی در چهار سطح 0، 10، 12 و 14 تن در هکتار با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی ماهیدشت کرمانشاه اجرا شد. تعداد ساقه و غده در بوته، وزن غده و عملکرد غده به طور معنی داری با مصرف کمپوست کرمی و کود مرغی افزایش یافتند. اثر متقابل کمپوست کرمی و کود مرغی نشان داد که بیشترین عملکرد غده سیب زمینی در تیمار 3 تن کمپوست کرمی و 10 تن کود مرغی و کمترین مقدار عملکرد متعلق به تیمار بدون کود بود، بطوریکه عملکرد در تیمار 3 تن کمپوست کرمی و 10 تن کود مرغی در مقایسه با شاهد دو برابر گردید. تیمار 3 تن کمپوست کرمی و 10 تن کود مرغی بیشترین تاثیر را بر تعداد غده در بوته داشت. همچنین، بیشترین وزن غده و تعداد ساقه در بوته در تیمار 3 تن کمپوست کرمی و 12 تن کود مرغی به دست آمد. بررسی همبستگی ها نشان داد رابطه مثبت و معنی داری بین تعداد ساقه در بوته و عملکرد نهایی وجود داشت. به طور کلی، بر اساس عملکرد سیب زمینی مصرف 3 تن کمپوست کرمی و 10 تن کود مرغی برای افزایش تولید محصول سیب زمینی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: حاصلخیزی، کشاورزی پایدار، کود آلی، کشاورزی ارگانیک، ورمی کمپوست
  • ستاره باقری، ولی الله رئوفی راد*، علی طویلی، محمد جعفری صفحات 33-43
    در این پژوهش اثر بازدارندگی اکالیپتوس و عمق کشت بر جوانه زنی و رشد اسپرس در قالب آزمایش فاکتوریل براساس طرح پایه کاملا تصادفی با چهار تکرار و دو فاکتور مورد بررسی قرار گرفت. فاکتور اول دگرآسیبی در پنج سطح 0، 005/0، 01/0، 02/0 و 03/0% وزنی پودر برگ اکالیپتوس در 1000 گرم خاک و فاکتور دوم عمق کاشت در چهار سطح 5/0 (شاهد)، 5/1، 3 و 5/4 سانتی متر بود. اثر دگرآسیبی، عمق کشت و اثر متقابل آنها بر تمامی صفات به استثنای طول ریشه چه معنی دار بود. اثر دگرآسیب بر وزن خشک اندام هوایی بیشتر از سایر صفات بود. همچنین افزایش عمق کشت منجر به کاهش طول ریشه چه و ساقه چه و سایر صفات رویشی مورد اندازه گیری شد. در مجموع، افزایش میزان دگرآسیبی اکالیپتوس و عمق کشت بر مولفه های رشد اسپرس تاثیر منفی داشتند و زمانی که این دو عامل هم زمان لحاظ شدند، تاثیر نامطلوب آنها بیش از زمانی بود که بطور مستقل در نظر گرفته شدند. بنابراین در نظر گرفتن اثرات متقابل آللوپاتی و عمق کشت می تواند نقش تعیین کننده ای در بهینه سازی تولید اسپرس در اراضی دارای اکالیپتوس داشته باشد.
    کلیدواژگان: camaldulensis Eucalyptus، Onobrychis sativa، آللوپاتی، اصلاح مراتع، استقرار گیاهچه
  • بهمن عبدالرحمنی*، غلامرضا ولیزاده صفحات 45-57
    به منظور بررسی اثر محتوای فسفر اولیه بذر بر خصوصیات رشدی و عملکرد سه رقم جو، پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی دو سال زراعی 1392-1390 در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، ایستگاه مراغه انجام شد. عامل اول شامل سه رقم جو سهند، آبیدر و دایتون و عامل دوم نیز مقادیر مختلف فسفر مصرف شده در گیاهان والد در سال قبل 0، 15 ، 30 و 45 کیلوگرم در هکتار از منبع سوپر فسفات تریپل بود. محتوای فسفر دانه بر حسب درصد در گیاهان والد در میزان های مختلف فسفر مصرف شده اندازه گیری و نتایج نشان داد که در اثر مصرف مقادیر مختلف کود فسفره، غلظت فسفر در بذور تولید شده اختلاف معنی دار داشت و تیمارهای 30 و 45 کیلوگرم فسفر در هکتار از نظر غلظت فسفر در بذور نتاج، نسبت به بقیه تیمارها برتر بودند. ترکیب رقم سهند × 30 کیلوگرم فسفر در هکتار به غیر از عملکرد بیولوژیک، از نظر درصد فسفر بذر، عملکرد دانه، در جه باردهی، شاخص برداشت و درصد پوشش سبز در مرحله گلدهی نسبت به بقیه تیمارها برتر بود و این ترکیب تیماری می تواند برای کشت پائیزه جو دیم در منطقه و نیز سایر مناطق مشابه آب و هوایی توصیه گردد.
    کلیدواژگان: بهره وری بارش، پوشش سبز، جذب فسفر، قدرت بذر، گیاه والد
  • ایرج طهماسبی، نسرین تیموری، احسان فتحی* صفحات 59-67
    به منظور تعیین میزان خسارت علف های هرز در تاریخ های مختلف کشت و شناسایی گونه های غالب علف هرز مزرعه نخود آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کردستان واقع در شهرستان دهگلان در سال زراعی 92-1391 به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. فاکتور اول تاریخ کاشت در سه سطح پاییزه، انتظاری، بهاره، فاکتور دوم در دو سطح تداخل علف های هرز و عدم تداخل و فاکتور سوم ژنوتیپ های نخودILC482 ، آزاد، آرمان، پیروز و کاکا اجرا گردید. فراوانی گونه های علف هرز در کشت پاییزه بیش تر از کشت انتظاری و بهاره بود. ماستونک، شیر پنیر و شمعدانی وحشی گونه های غالب مزرعه نخود بودند. گونه های شیر پنیر و ماستونک در کشت پاییزه دارای بیشترین فراوانی بودند. در کشت انتظاری علف هرز ماستونک و در کشت بهاره علف هرز پیچک صحرایی دارای بیشترین فراوانی بودند. در کشت پاییزه بیش ترین تراکم نسبی مربوط به ماستونک بود. ماستونک در کشت پاییزه حدود نیمی از اهمیت نسبی کل علف های هرز را دارا بود. ماستونک، شیر پنیر و پیچک صحرایی به دلیل خصوصیات ظاهری و تیپ رشدی کار برداشت نخود را با سختی مواجه می کنند. بیش ترین تراکم علف های هرز در تاریخ کشت پاییزه ثبت شد. با توجه به تراکم بالای علف های هرز در کشت های مختلف در صورت عدم مهار آن ها به خصوص در کشت بهاره که با کمبود رطوبت در طی رشد مواجه است کاهش شدید عملکرد نخود قابل پیش بینی است.
    کلیدواژگان: تراکم نسبی، تداخل، دیرکاشت، زودکاشت، شیر پنیر، ماستونک
  • آسیه امیدحقی، ابراهیم خلیل وند بهروزیار* صفحات 69-75
    به منظور ارزیابی اثر محلول پاشی عناصر نیتروژن، منیزیم، گوکرد و آهن در مراحل مختلف رشدی بر برخی صفات مورفوفیزیولوژیکی ذرت سینگل کراس 704، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی ساعتلوی ارومیه در سال زراعی 1394-1393 اجرا گردید. فاکتورهای مورد آزمایش شامل محلول پاشی با نیتروژن، منیزیم، گوگرد، آهن در مراحل 8-10 برگی، ظهور تاسل و پرشدن دانه بود. مراحل مختلف رشدی تاثیر
    معنی داری بر تعداد ردیف در بلال، وزن کل دانه های بلال و وزن خشک بلال در سطح احتمال 5% و تعداد دانه در ردیف و وزن 100 دانه در سطح 1% داشت. همچنین اثر محلول پاشی با عناصر غذایی در سطح 1% بر صفات تعداد دانه در ردیف، وزن 100 دانه، وزن کل دانه های بلال و وزن خشک بلال معنی دار بود. محلول پاشی با عناصر غذایی در مراحل مختلف رشدی نیز تاثیر معنی داری در سطح 5% بر وزن خشک بلال داشت. تیمار مرحله 8-10 برگی 46/42% ارتفاع بلال، 98/5% ردیف در بلال، 45% تعداد دانه در ردیف، 42/39% وزن 100 دانه و 84/3% وزن کل دانه های بیشتری نسبت به مرحله پر شدن دانه داشت. بیشترین مقدار در کلیه صفات به جز صفت تعداد دانه در ردیف مربوط به تیمار کاربرد نیتروژن بود. کاربرد نیتروژن 71/45% ارتفاع بلال، 1/29% وزن 100 دانه و 61/33% وزن کل دانه های بیشتری نسبت به خود اختصاص داد. همچنین کاربرد آهن 39/43% تعداد دانه در ردیف بیشتری نسبت به تیمار شاهد داشت. محلول پاشی 5% نیتروژن و 5 در هزار سولفات آهن سبب بهبود برخی از صفات مورفوفیزیولوژیک ذرت می گردد و این موضوع نشان می دهد که محلول پاشی ضمن فراهمی تغذیه مناسب گیاه از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه می باشد.
    کلیدواژگان: آهن، عناصر کم مصرف، گوکرد، ماکروالمان، منیزیم، نیتروژن
  • آفاق یاوری *، سیدمهدی شاه گلزاری صفحات 77-85
    به منظور تعیین اثر برخی عوامل اکولوژیک بر اسانس گیاه دارویی سنبله بادکنکی، چکیده به منظور تعیین اثر برخی عوامل اکولوژیک بر اسانس گیاه دارویی سنبله بادکنکی، نمونه های گیاهی و خاک از هفت زیستگاه ویژه این گونه در زیستگاه های مختلف خانگرمز، سرکان و سرابی در شهرستان تویسرکان جمع آوری شد. بخش های هوایی گیاه پس از خشک و آسیاب شدن، توسط روش تقطیر با آب اسانس گیری شد. اسانس تهیه شده با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج مورد تجزیه و شناسایی قرار گرفت. برخی خصوصیات خاک نظیر بافت خاک، اسیدیته، هدایت الکتریکی، کربن آلی و مواد خنثی شونده اندازه گیری شد. از روش رسته بندی تجزیه افزونگی برای بررسی ارتباط عوامل محیطی و ترکیبات اسانس استفاده شد. تجزیه شیمیایی اسانس نمونه ها منجر به تشخیص و شناسایی 23 ترکیب شیمیایی شد. ترکیبات caryophyllene oxide، e-citral، z-citral، spathulenol، ar-curcumine، 1,8-cineol، limonene و α-terpineol به عنوان ترکیبات اصلی مشخص شدند. ترکیبات dibutylphtalate، isobutylphtalate، trans-caryophyllene، spathulenol، α-copaeneو cadinene-δ به طور مشترک در همه زیستگاه های ویژه وجود داشت. ماده e-citral (geranial) و z-citral (neral) تنها در زیستگاه های ویژه دو و هفت مشاهده شد. بیشترین بازده اسانس مربوط به زیستگاه ویژه سه با بیشترین ارتفاع از سطح دریا و کمترین بازده مربوط به زیستگاه ویژه شش با کمترین ارتفاع از سطح دریا بود. اسیدیته نمونه های خاک در کلاس خنثی و بافت خاک در بیشتر زیستگاه های ویژه در گروه بافت متوسط قرار گرفت. از بین عوامل اکولوژیک، بافت خاک و ارتفاع بیشترین تاثیر را بر کمیت و کیفیت ماده موثره این گونه در منطقه مورد مطالعه نشان داد.
    کلیدواژگان: اسانس، استاکیس، تقطیر، تجزیه افزونگی، رویشگاه، زیستگاه ویژه
|
  • Mohammad Gholami *, Saeb Tabrizi Namini, Mehrdad Salimi Beni, Amirhossein Ahmad Beyki Pages 1-8
    Decrease of tillage operations causes time economy, decrease of cost, workers, energy consumption and cars traffic. Therefore, tillage implements should be selected in a way that consumes minimum energy providing suitable condition for budding and root growth. In this regard, aiming to determine the effect of different tillage methods on yield and yield components of potato cv Sante, a research has carried out done in 2013-2014 in Shahrekord country. Experiments were in the design of complete randomized block with three repetitions. Treatments included moldboard plow disk sweep cultivator leveler (as in conventional method), chisel plow twice discs, moldboard plow 뜈 cultivator, and subsoiler heavy disc. Effect of different tillage methods had significant effects on soil return, date of tuber formation, number of tuber in surface unit and performance of the product at 1%probability level. Moldboard plow had maximum numbers of tuber and performance of the product in chisel plow twice discs treatment had maximum yield. There was a significant difference among different tillage treatments in respect of micro and macro tubers percentage. Chisel plow twice discs treatment suggested in planting potato cv Sante.
    Keywords: ochisel plow, odiscs, omoldboard plowl plow, osubsoiler, otillage
  • Naser Nazari *, Shahla Mahmoodi, Mohammad Hasan Masihabadi Pages 9-23
    ABSTRACT The geopedological method is one of the systematic methods for analyzing geomorphic surfaces in soil mapping in which field work is mainly based on work in the sample area. This research intended to investigate the degree of validity generalization of results obtained in the geopedological method for similar landforms in the Miyaneh region of East Azarbaijan Province. For this purpose, soil diversity study was conducted through measuring it in a hierarchical sequence in USDA soil taxonomy levels and by comparing similar units in the geopedological method through employing diversity and similarity indices. After preparing the initial interpretative map (based on aerial photographs) at a scale of 1:20000, the HPu211 unit that covered the greatest delineation of study area was selected and 15 soil profiles, about 150 meters apart, were excavated, described, and sampled in this unit. The degree of validity generalization of geopedological results for the mentioned unit was determined by digging nine other soil profiles in a similar unit, called the generalization area, which was located outside of the sample area. Results indicated the value of Shannon’s diversity index increased from the level of soil order to soil family in both the sample and the generalization areas; however, only at the soil family level were there significant differences between soil diversity in the two areas at the confidence level of 95%. Even by changing the understanding level, and through concentrating on the sequence of genetic horizons in the excavated profiles in the sample and generalization areas, increased soil diversity in the soil taxonomic hierarchy was proved. Therefore, it is recommended that landform phases be used, and soil family phase and/or soil series phase be determined for each landform phase, to increase the accuracy of the geopedological method.
    Keywords: o generalization area, o geomorphic surfaces, o landform, o sample area, o soil diversity, o soil map
  • Farshad Zandian*, Amin Farina Pages 25-32
    To determine the effect of vormicompost and chicken manure on potato yield and yield components in Kermanshah climate condition, a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted with four vormicompost rates of 0 as control, 3, 6 and 9 t/ha and poultry manure rates of 0, 10, 12 and 14 t/ha. Number of stems and tubers per plant, tuber weight and tuber yield significantly increased with chicken manure and verrmicompost application. Interaction between vormicompost and chicken manure showed that the potato received 3 t/ha of vermicompost and 10 t/ha of chicken manure caused the highest yield two times more than control. This treatment had the highest effect on the number of tubers per plant.Also, the highest tuber weight and number of stems per plant were obtained in 3 t/ha of chicken manure and 12 vormicompost and 12 t/ha, respectively. Correlation evaluation showed that there was a significant positive relationship between the number of stems per plant and final yield.Generally, 3 t/ha of vormicompost and 10 t/ha of chicken manure was recommended to increase potato yield production.
    Keywords: o fertility, o sustainable agriculture, o organic manure, o organic agriculture, o vermicompost
  • Setareh Bagheri, Valiollah Raufirad*, Ali Tavili, Mohammade Jafari Pages 33-43
    ABSTRACT Inthis study, allelopathic potential of Eucalyptus canaldulensis and sowing depth was studies on germination characteristics and vegetative growth of Onobrychis sativa seedlings using completely randomized design with four replications and two factors. The first factor was aqueous extracts of 1, 2, 3, and 5% of eucalyptus leaf powder in 1000 g of soil and the second factor was sowing depth in four levels including 0.5 as control, 1.5, 3, and 4.5 cm. Effect of allelopathic, sowing depth and their interaction on all traits but root length was significant. Effect of eucalyptus on shoot dry weight was more than other traits. On the whole, increasing in sowing depth had a negative effect on all traits and when allelopathy and sowing depth integrated, their negative effects were more significantly than their sole effects. Therefore, considering of allelopathy and sowing depth could have a determinative role in the eucalyptus growing lands.
    Keywords: o allelopathy, o Eucalyptus camaldulensis, o Onobrychis sativa, o plant growth, o range improvement, o seed germination
  • Bahman Abdolrahmani *, Gholamreza Valizadeh Pages 45-57
    To evaluate the effects of primitive seed phosphorus content through different phosphorus use on parent plants on growth traits and grain yield of three barley cultivars; a research was conducted as factorial experiment based on randomized complete block design with three replications during 2012- 2013 at Dryland Agricultural Research Institute (DARI), Maragheh station, Iran. Factors were cultivars including Sahand, Abidar and Dayton and primitive seed phosphorous contents that applied in previous year on parent plants at 0, 15, 30 and 45 kg.ha-1 rates. Seed phosphorus percentage was measured in parent plants in different seasons and results showed significant difference in seed phosphorus content through different phosphorus fertilizers application in parent plants and using of 30 and 45 kg.ha-1 of phosphorus fertilizer was more effective than other treatments. Sahand × 30 kg.ha-1 combination was a superior treatment in seed phosphorus content, grain yield, productivity degree, harvest index and green cover percentage but biological yield and can be recommended in fall cultivation of rainfed barley in this and other climatically similar regions.
    Keywords: green cover percentage, parent plant, phosphorous uptake, rainfall productivity, seed vigor
  • Iraj Tahmasebi, Nasrin Teimoori, Ehsan Fathi * Pages 59-67
    ABSTRACT An experiment was carried out as a factorial based on completely randomized design in three replication to determinate damages caused by weeds in three different planting dates and identification of dominant weed species in chickpea farms in Kurdistan University Research Farm located in Dehgolan during the cropping year of 2012-13. The three experiment factors were conducted as follows: the first factor, sowing date in three levels of autumn, waiting and spring, the second factor in two levels of weed interference and non-interference and the third factor was chickpea cultivars including ILC482, Azad, Arman, Pirouz and Kaka. Abundance of weed species in autumn sowing was higher than waiting and spring planting. Galium tricornotum, Turgenia latifolia and Geranium tubrosum were dominant species in pea farm. Galium tricornotum and Turgenia latifolia were the most abundant species in autumn sowing. Turgenia latifolia and convolvulus arvensis were the most abundant species in witing and spring planting, respectively. The highest relative density in autumn sowing date was obtained from Turgenia latifolia. Turgenia latifolia had almost 50% of relative importance of all weed species in autumn sowing. Turgenia latifolia, Galium Tricornotum and convolvulus arvensis make it difficult to harvest chickpea because of their morphological characteristics and growth traits. The highest density of weed species was recorded in autumn sowing date. Due to high density of weed species in different plantings, if they were not controlled, remarkable reduction in chickpea yield would be predictable, especially in spring sowing which is faced with moisture deficiency during growth.
    Keywords: o early planting, o Galium tricornotum, o interference, o late plating, o relative density, o Turgenia latifolia
  • Afagh Yavari *, Seyed Mehdi Shahgolzari Pages 77-85
    Stachys inflata were collected plant and soil samples from seven especial stations in Khangormaz, Serka and Sarabi stations of Touyserkan, Iran. After drying and grindingessential oil from aerialparts of the species was obtained by hydrodistillation method. Essential oils were analyzed using GC/MS. Some soil parameters such as soil texture, pH, EC and etc. were measured in each sample. Redundancy analysis method was used to investigate the relationship between environmental factors and essential oil compounds. Essential oils chemical analysis led to be identified 23 chemical components. Caryophyllene oxide, e-citral, z-citral, spathulenol, ar-curcumine, 1,8-cineol, limonene and α-terpineol components were identified as the main components. In all special stations there were chemical compounds dibutylphtalate, isobutylphtalate, trans-caryophyllene, spathulenol, α-copaene and δ –cadinene jointly. The chemical composition of e-citral (geraniol) and z-citral (neral) was observed in second and seventh special stations. The highest oil yields related to the special station L3 with the highest altitude (2443 m) and the lowest yields related to special station L6 with the lowest altitude (2068 m). Acidity of soil samples were placed natural class and in the most especial stations, soil textures were category average texture group. Among the ecological factors, soil texture and altitude showed greatest impact on the quantity and quality of essential oil of these species in the study area.
    Keywords: o essential oil, o Stachys, o hydro-distillation, o redundancy analysis, o habitat, o special station