فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال سیزدهم شماره 9 (پیاپی 58، آذر 1395)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال سیزدهم شماره 9 (پیاپی 58، آذر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/22
  • تعداد عناوین: 17
|
  • فاطمه آذری کیا، سلیمان عباسی*، زهره حمیدی، محمدحسین عزیزی صفحات 1-14
    با توجه به این که معمولا جاذبه ی الکترواستاتیک بین پروتئین ها و بسیارقندی های دارای بار مخالف منجر به تولید سامانه ی کلوئیدی پایدار یا وقوع پدیده ی کواسرواسیون می شود. لذا، در این تحقیق رفتار فازی مخلوط پروتئین های شیر (کازئینات سدیم یا ایزوله ی پروتئین های سرمی شیر) با بخش محلول صمغ های بومی ایرانی (صمغ فارسی یا کتیرا) در غلظت 4/0 درصد از پروتئین و غلظت های تا 1 درصد بخش محلول کتیرا و تا 2 درصد صمغ فارسی به صورت تابعی از pH (7–2) مورد مطالعه قرار گرفت تا نسبت مناسب پروتئین:بسیارقندی برای تهیه ی کمپلکس هایی که در دامنه ی وسیعی از pH پایدار باشند به دست آید. نتایج حاصل از این بررسی نشان دادند که مخلوط کازئینات سدیم–بخش محلول صمغ فارسی، کازئینات سدیم–بخش محلول کتیرا، ایزوله ی پروتئین های سرمی–بخش محلول صمغ فارسی و ایزوله ی پروتئین های سرمی– بخش محلول کتیرا به ترتیب در نسبت های 6/4:0/0، 6/4:0/0، 4:2/0 و 4:1/0 در محدوده ی pH 7–2 به صورت کمپلکس های پایدار بوده و پدیده ی کواسرواسیون مشاهده نشد. به علاوه، بررسی افزایش غلظت کل بسپارهای زیستی (در نسبت یکسان) نشان داد که افزایش غلظت، تفاوتی در رفتار فازی کمپلکس ها نداشت. هم چنین، بررسی رفتار فازی مخلوط پروتئین های شیر–بخش نامحلول در الکل بخش محلول در آب صمغ های بومی نشان داد که احتمالا هر دو بخش محلول و نامحلول در الکل بخش محلول در آب صمغ های بومی در ایجاد پایداری در نسبت های بیان شده نقش دارند.
    کلیدواژگان: کتیرا، صمغ فارسی، کمپلکس پروتئین- بسیارقندی، دافعه ی الکترواستاتیک
  • الهه امانی، محمد هادی اسکندری*، سید شهرام شکرفروش، محمد امین حنیف پور صفحات 15-29
    یکی از مهم ترین ارکان در تولید ماست، انتخاب آغازگر مناسب است، از این رو شناسایی، حفظ و کاربرد آغازگر های بومی در صنعت دارای اهمیت بسیاری می باشد. در این پژوهش به بررسی ویژگی های تکنولوژیکی و ارگانولپتیکی ماست های تولید شده توسط آغازگر های جدا شده از ماست های بومی ایران پرداخته شده است. یازده نمونه ماست با انتخاب 5 جدایه لاکتوباسیلوس دلبروکی زیرگونه بولگاریکوس و دو جدایه استرپتوکوکوس ترموفیلوس تولید شد. بررسی ویژگی های تکنولوژیکی نشان داد که تفاوت قابل ملاحظه ای در قدرت تولید اسید جدایه های تولید کننده اگزوپلی ساکارید (EPS) و جدایه هایی که تولید کننده اگزوپلی ساکارید نبودند (NEPS) وجود نداشته است. همچنین جدایه های با فعالیت پروتئولیتیکی بالا (جدایه های استفاده شده در نمونه های H و I که فعالیت پروتئولیتیکی طی 28 روز نگهداری به 1 واحد می رسد) توانایی تولید اسید کمتری داشته اند و زنده مانی این جدایه ها طی دوره نگهداری نیز بیشتر از جدایه های دیگر بوده است. نمونه های حاوی آغازگر تولید کننده اگزوپلی ساکارید، خصوصیات بافتی (قوام، آب اندازی و ظرفیت نگهداری آب) بهتری نسبت به نمونه های تولید شده توسط آغازگر های NEPS نشان دادند. البته در نمونه های Hو I به دلیل فعالیت پروتئولیتیکی بالا و نوع اگزوپلی ساکارید تولید شده خصوصیات بافتی مطلوبیت کم تری داشتند. آب اندازی نمونه ها طی زمان نگهداری کاهش و ظرفیت نگهداری آب افزایش یافت. ولی روند سینرزیس و ظرفیت نگهداری آب در نمونه های تولید شده با استفاده از آغازگر های با فعالیت پروتئولیتیکی بالا مانند نمونه های E، H و I تا روز 21 مشابه نمونه های دیگر بوده است و در هفته چهارم روند تغییرات عوض شده و میزان سینرزیس افزایش و ظرفیت نگهداری کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: آغازگر بومی، اگزوپلی ساکارید، بافت، فعالیت پروتئولیتیکی
  • سیمین حق نظری*، سهیلا زرین قلمی صفحه 31
    برای بررسی علل ایجاد ضایعات نان در شهر زنجان، تعداد 30 باب از نانوایی های این شهر، به طور تصادفی انتخاب و با مراجعه مستقیم به نانوایی ها، اجزاء تشکیل دهنده فرمولاسیون نان شامل نمونه های آرد، مخمر، خمیر مایه مصرفی و نان تولیدی جمع آوری گردید. در این تحقیق ویژگی های کیفی مخمر نانوایی مصرفی، میزان ضایعات نان لواش، خاصیت ماندگاری و حفظ رطوبت نان های لواش در نانوایی های شهر زنجان تعیین و همچنین آزمایشات میکروبی بر روی 5 نوع آرد، 6 نوع مخمر نانوایی و 24 نوع خمیر ترش های مصرفی در نانوایی های مذکور انجام شد. در ادامه، مصرف جوش شیرین در نانهای تولیدی شهر تعیین گردید. در بررسی ویژگی های کیفی مخمر نانوایی مشخص شد که نیمی از نمونه های مخمر مصرفی فاقد قدرت تولید گاز در حد قابل قبولی بودند (9/6%). آزمایشات میکروبی، حاکی از آلودگی مخمرها به اشرشیا کلی بوده ولی در نمونه های آرد نانوایی، نتایج، مطابقت با استاندارد ملی ایران را نشان داد. جمعیت میکروبی نمونه های مختلف خمیر ترش، بسیار متنوع بود. بررسی ها نشان داد که جوش شیرین حدودا در 5% نانوایی های لواش استفاده می شد. میزان ضایعات نان لواش به 27/17% می رسید که 5% متعلق به مصرف جوش شیرین و 9/6% مربوط به استفاده از مخمرهای با کیفیت پایین بود که بخش مهمی از مشکلات تکنولوژیک موثر در ایجاد ضایعات نان را نشان می داد. 17/5% صایعات نان نیز به علت عدم رعایت زمان تخمیر بوده است. قابلیت ماندگاری و حفظ رطوبت در نان های لواش با pH پایین تراز 2/6، بیشتر از نانهای با pH بالاتر بود. بنابراین با توجه به عوامل مذکور در ایجاد ضایعات نان، پیشنهاد می شود علاوه بر مصرف مخمرهای نانوایی سالم و رعایت زمان تخمیر، از خمیر ترش با رعایت یکنواختی خصوصیات میکروبی، استفاده گردد.
    کلیدواژگان: کیفیت نان، خمیر ترش، خمیر مایه، جوش شیرین
  • غلامرضا مصباحی، حسن منصوری، مهسا مجذوبی*، عسگر فرحناکی صفحه 45
    در تهیه بیسکوئیت ساکارز یکی از ترکیبات اصلی به شمار می رود. کاربرد ساکارز تنها به دلیل ایجاد طعم شیرین نیست بلکه تاثیرات مثبتی بر ویژگی های فیزیکی محصول نیز دارد. از آنجا که مصرف ساکارز در دنیا رو به افزایش است یافتن منابع قندی دیگر به جز چغندر قند و نیشکر که منابع اصلی ساکارز به شمار می روند ضروری می باشد. در این تحقیق ساکارز در تهیه بیسکوئیت با درصدهای 0، 20، 40، 60، 80 و 100% (وزنی) شیره و قند مایع خرما جایگزین شد و اثرات آن بر ویژگی های رئولوژیکی خمیر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده از فارینوگراف نشان داد که قوام خمیر و برگشت پذیری آن با افزایش درصد جایگزینی ساکارز کاهش یافت در حالی که تفاوت معنی داری میان نمونه های تهیه شده با شیره خرما و قند مایع خرما مشاهده نشد. نتایج بافت سنجی با استفاده از دستگاه بافت سنج نشان داد که با کاهش مقدار ساکارز سفتی، انرژی، فنریت و پیوستگی خمیر کاهش یافت در حالی که چسبندگی آن افزایش یافت. مقدار انرژی، قوام و چسبندگی نمونه های حاوی قند مایع خرما بیشتر ولی فنریت آن کمتر از خمیر حاوی شیره خرما بود. با توجه به نتایج، بیشترین درصد جایگزینی ساکارز با قند مایع خرما 60% و با شیره خرما 40% بود. در درصدهای بالاتر کیفیت خمیر به طور چشمگیری کاهش نشان داد.
    کلیدواژگان: خمیر بیسکوئیت، شیره خرما، قند مایع خرما، بافت، فارینوگراف، بافت سنج
  • الناز شارفی آبادی*، محمدحسن شاه حسینی، مانیا صالحی فر صفحات 47-56
    در این پژوهش، اثر غلظت های مختلف سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم ( ppm300،400 و 500) بر خصوصیات میکروبی (شمارش کلی میکروارگانیسم ها، میزان کپک و مخمر) آلبالو خشک با رطوبت 25% در طی 6 ماه نگهداری در دماهای °C 8، 22 و 37 مورد ارزیابی قرار گرفت. ویژگی های میکروبی نمونه ها در ماه اول، سوم، ششم مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که آلبالو خشک تیمار شده با سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم در طی شش ماه نگهداری در بسته بندی های وکیوم شده دچار فساد میکروبی نشد. نتایج نشان داد تعداد کپک و مخمر از10× 67/11 کلنی در گرم (در آلبالو خشک شاهد) و با استفاده از بنزوات سدیم و سوربات پتاسیم در بهترین شرایط به ترتیب به 10× 67/3 و 10× 33/3 کلنی در گرم کاهش یافت. همچنین شمارش کلی میکروارگانیسم ها از 103×13/2 کلنی در گرم در شاهد ، با استفاده از بنزوات سدیم و سوربات پتاسیم در بهترین شرایط به ترتیب به 103×50/0 و 103×23/1 کلنی در گرم کاهش یافت. با افزایش غلظت سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم میزان شمارش کلی میکروارگانیسم ها و میزان کپک و مخمر کاهش پیدا کرد. با افزایش دما (8 به 37 درجه سانتی گراد) و گذشت زمان (1 به 6 ماه) به علت تجزیه سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم در مورد تیمارها به طور معنی داری اثر ضد میکروبی این ترکیبات کاهش یافت (05/0P<).
    کلیدواژگان: سوربات پتاسیم، بنزوات سدیم، آلبالو خشک، بسته بندی وکیوم
  • مهدی ذوالفقاری، مسعود رضایی*، مهدی فروزنده مقدم، اشرف محبتی مبارز، هدایت حسینی صفحات 69-80
    باکتریListeria monocytogenes یکی از خطرناک ترین باکتری ها در محصولات غذایی است که موجب 20 تا %30 مرگ و میر در مبتلایان می گردد. از جمله غذاهایی که عامل لیستریوزیز است، غذاهای آماده مصرف (RTE) هستند. بنابراین روش های مناسب حرارت دهی برای حذف این پاتوژن در فرآیند تولیدمحصول نیاز است. L. monocytogenes قدرت ورود به حالت «زنده اما غیر قابل کشت» (VBNC) در شرایط نامساعد رشد را دارد. بنابراین این پژوهش به منظور بررسی رفتار این پاتوژن در دمای بالاتر از دماهای پیشنهادی برای حذف این پاتوژن صورت پذیرفت. بدین منظور 106 ×5 باکتری در اواسط رشد لگاریتمی به سه محیط سرم فیزیولوژی، BHI و آبگوشت ماهی قزل آلای رنگین کمان (FB) تلقیح شده و سپس به مدت 10 دقیقه در معرض دمای oC 85 قرار گرفتند. سپس باکتری ها با روش های کشت روی محیط BHI آگار غنی شده، لیستریا کروموژنیک آگار، BacLight® Live/Dead و RT-PCR به منظور بررسی بیان ژن 16S rRNA قبل و بعد از شوک حرارتی ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که این باکتری توانایی کشت پذیری خود را طی شوک حرارتی بالا از دست می دهد. نتایج بررسی زنده مانی این باکتری با روش BacLight® Live/Dead نیز نشان داد این باکتری پس از شوک حرارتی زنده مانده است. نتایج بررسی بیان ژن نیز نتایج قبل را به طور معنی داری (P<0.01) تایید و نشان داد که ژن 16S rRNA در باکتری های غیر قابل کشت بیان می گردد. طبق نتایج این پژوهش، تردید بزرگی در مورد D value در کنترل کیفیت میکروبی برای این پاتوژن در فرآیندهای فرآوری مواد غذایی، به ویژه غذاهای RTE وجود دارد.
    کلیدواژگان: L، monocytogenes، VBNC، بیان ژن، بهداشت غذایی، دمای بالا
  • محمد خضری احمدآباد، مسعود رضایی*، مهدی ذوالفقاری صفحات 81-91
    در این تحقیق عصاره جلبک Entromorpha intestinalis با استفاده از حلال های آب، کلروفرم، متانول، اتانول، هگزان و استون استخراج گردید و خاصیت ضدباکتریایی و ضد قارچی این عصاره ها با استفاده از روش اصلاح شده انتشار دیسک مورد ارزیابی قرار گرفت. میکروارگانیسم های مورد بررسی شامل باکتری های گرم مثبت Lactococcus lactis، Listeria monocytogenes ، Bacillus subtilis ، باکتری گرم منفیEscherichia coli و قارچ Candida albicans بودند. بر اساس نتایج این تحقیق، برای باکتری L. lactis عصاره های متانولی و هگزانی دارای بهترین اثر ممانعت کنندگی بودند (05/0>p). عصاره متانولی و عصاره اتانولی نیز بهترین عصاره ها برای مهار باکتری L. monocytogenes بودند (05/0>p). اما برای سایر میکرواورگانیسم های مورد بررسی در این تحقیق، عصاره استونی بهترین هاله های بازدارندگی رشد را ایجاد نمود (05/0>p). با توجه به نتایج این پژوهش عصاره جلبک E. intestinalis دارای فعالیت ضدباکتری و ضد قارچی خوبی بر علیه میکروارگانیسم های مورد بررسی بوده و می تواند به عنوان یک ماده ضدمیکروبی طبیعی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: عصاره جلبک، Entromorpha intestinalis، خواص ضد باکتریایی، خواص ضد قارچی، روش انتشار دیسک
  • الهه ابویی، سیدعلی جعفرپور*، علی معتمد زادگان صفحات 93-106
    این پژوهش با هدف بهبود ویژگی های رئولوژیکی ژلاتین استحصالی از پوست کپور سرگنده با کمک آزمون های رئولوژیک انجام شد. در تحقیق حاضر از پوست ماهی کپور سرگنده (Hypophtalmichthys nobilis) به منظور تولید ژلاتین استفاده شد و تاثیر آنزیم ترانس گلوتامیناز بر ژلاتین در فعالیت های مختلف ( 1، 3 و 6واحد بر گرم ژلاتین) در زمان های اثر مختلف (15، 30 و 60 دقیقه) در pH ، 82/5 بررسی شده است. نتایج نشان داد که افزودن آنزیم ترانس گلوتامیناز درحداقل فعالیت آنزیم و حداقل زمان اثر آن (1واحد بر گرم ژلاتین در 15 دقیقه) بدون آنکه تاثیر معنی داری بر رنگ ژلاتین (EΔ) بگذارد (01/0p≥)، قدرت ژلی ژلاتین را به طور معنی داری (1±258 گرم) نسبت به ژلاتین شاهد (1±228 گرم) افزایش داد (01/0p≤). با افزایش مقدار آنزیم و زمان اثر واکنش آن، قدرت ژلی کاهش پیدا کرد. همچنین نقطه ذوب و نقطه بستن ژل با تاثیر آنزیم افزایش یافت. در تمامی نرخ های برشی آنزیم ترانس گلوتامیناز باعث افزایش ویسکوزیته ظاهری شد. افزایش مدول ذخیره (G'') همراه با افزودن آنزیم ترانس گلوتامیناز، تشکیل ژل قوی تر را نشان داد و تغییرات در G«، G''و زاویه فازی (δ) در روبش گرمایشی و سرمایشی نشان دهنده افزایش نقطه ذوب و نقطه بستن ژل بوده است. نتیجه اینکه می توان از آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی به میزان 6-1 واحد بر گرم در بهبود ویژگی های کیفی ژلاتین استخراجی از ماهی کپور سرگنده استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ژلاتین، کپور سرگنده، ترانس گلوتامیناز، رئولوژی، رنگ
  • رضا امیری چایجان*، بهنام علایی صفحات 107-116
    امواج کوتاه و متوسط مادون قرمز به عنوان یک منبع انرژی در فرآیند خشک شدن در شرایط خلا به کار می روند و تا کنون هیچ مقایسه ای بین این دو منبع انرژی در فرآیند خشک شدن محصولات کشاورزی انجام نشده است. در این تحقیق تاثیر تابش امواج کوتاه و متوسط مادون قرمز بر رفتار خشک کردن برش های هلو در شرایط خلا بررسی و مقایسه شد. خشک کردن نمونه ها در فشارهای مطلق 20، 40 و60 کیلو پاسکال و در درجه حرارت های 50، 60 و 70 درجه ی سلسیوس تحت هر دو منبع انرژی انجام شد. رفتار خشک شدن برش های هلو شامل اثر شرایط خشک کردن بر کاهش رطوبت، ضریب پخش رطوبت موثر ، رنگ و چروکیدگی در خشک کن خلا- مادون قرمز مورد بررسی قرار گرفت. ضریب پخش رطوبت موثر برش های هلو تحت تاثیر امواج متوسط مادون قرمز نسبت به امواج کوتاه در شرایط مختلف خشک کردن بین11-10× 6/2 تا 10-10× 4/1 متر مربع بر ثانیه بیشتر بود. تغییرات کلی رنگ و درصد چروکیدگی برش های هلو تحت تاثیر امواج کوتاه مادون قرمز نسبت به امواج متوسط در شرایط مختلف خشک کردن به ترتیب بین 6/6 تا 7/8 و 8/7% تا 7/9 % کمتر بود. کمترین میزان تغییرات کلی رنگ برش های هلو تحت امواج کوتاه و متوسط مادون قرمز به ترتیب 2/8 و 8/14 حاصل شد. همچنین کمترین درصد چروکیدگی برش های هلو تحت امواج کوتاه و متوسط مادون قرمز به ترتیب 3/46 % و 9/55 % به دست آمد.
    کلیدواژگان: امواج کوتاه مادون قرمز، امواج متوسط مادون قرمز، خشک کن خلا، رنگ، چروکیدگی
  • هادی باقری، آرش کوچکی*، محبت محبی صفحات 117-129
    در این مطالعه اثر صمغ های قدومه شهری و زانتان بر ویژگی های خمیر و کیفیت نان قالبی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت صمغ های قدومه شهری و زانتان، میزان جذب آب، پایداری خمیر و ویسکوزیته افزایش یافت. این درحالی است که با افزایش غلظت این دو صمغ شاخص مقاومت به مخلوط شدن و دمای ژلاتیناسیون کاهش نشان داد. افزودن صمغ های قدومه شهری و زانتان از نظر آماری اثری بر زمان توسعه خمیر نداشتند. نتایج مربوط به خصوصیات نگهداری گاز توسط خمیر نشان داد که افزایش غلظت صمغ قدومه شهری تاثیری بر روی این پارامتر نداشت اما با افزایش غلظت صمغ زانتان تا 5/0 درصد، قابلیت نگهداری گاز افزایش یافت. افزایش غلظت صمغ ها باعث افزایش تخلخل، رطوبت، روشنایی رنگ و سطح کلی سلول ها شد ولی حجم مخصوص و اندازه سلول ها کاهش یافت. پذیرش حسی نمونه های حاوی صمغ زانتان نسبت به نمونه حاوی صمغ قدومه شهری بالاتر بود و لی از لحاظ آماری معنی دار نبود. براساس نتایج حاصله صمغ قدومه شهری از لحاظ خصوصیات عملکردی تا حدودی مشابه صمغ زانتان می باشد بنابراین، امکان استفاده از صمغ قدومه شهری به عنوان یک هیدروکلوئید بومی مناسب جهت بهبود کیفیت نان قالبی وجود دارد.
    کلیدواژگان: قدومه شهری، رئولوژی، خصوصیات نگهداری گاز، نان قالبی
  • فرناز رضاییان عطار*، جواد حصاری صفحات 131-144
    افزودن ایزوله ی پروتئین سویا می تواند اقدامی مفید و مقرون به صرفه برای بهبود ویژگی های عملکردی پنیر پیتزای آنالوگ باشد. پنیرهای آنالوگ حاوی 2، 3 و 5% وزنی-وزنی ایزوله ی پروتئین سویا در جایگزینی جزئی کازئینات تولید شدند و رئولوژی دینامیک این محصولات تحت آزمون روبش دما در مقایسه با نمونه ی شاهد (بدون سویا) مطالعه گردید. ویژگی های رئولوژیکی دینامیک پنیرهای آنالوگ حاوی سطوح گوناگون ایزوله ی پروتئین سویا با استفاده از یک رئومتر تحت کرنش ثابت بررسی گردید. مدول ذخیره (̍G)، مدول افت (̎G) و زاویه افت به عنوان تابعی از دما اندازه گیری شدند. مدول ذخیره و مدول افت پنیرهای آنالوگ به طور معنی داری در تمامی دماهای آزمون (C 0-35) با افزودن ایزوله ی پروتئین سویا کاهش یافتند (05/0 P). افزودن سویا به طور معنی داری مقدار حداکثر را در مقایسه با نمونه ی شاهد افزایش داد (05/0 P) و افزودن 5% وزنی-وزنی سویا در جایگزینی جزئی کازئینات، بزرگترین تاثیر را داشت. در ارزیابی حسی از نظر بافت و احساس دهانی؛ طعم و پذیرش کلی، بالاترین امتیاز به نمونه ی شاهد تعلق گرفت، درحالی که نمونه ی حاوی 5% وزنی-وزنی ایزوله ی پروتئین سویا دارای پائین ترین امتیاز بود. نمونه ها از نظر بافت و احساس دهانی؛ و طعم با یکدیگر تفاوت آماری معنی داری داشتند (05/0 P)، در حالی که از نقطه نظر پذیرش کلی، تفاوت معنی دار نبود (05/0 ). نتایج این پژوهش نشان داد که افزودن ایزوله ی پروتئین سویا، ویژگی های رئولوژیکی دینامیک را به عنوان تابعی از دما و در نتیجه ویژگی های عملکردی (برای مثال، ذوب پذیری)، و همچنین ویژگی های حسی پنیر پیتزای آنالوگ را تحت تاثیر قرار داد.
    کلیدواژگان: پنیر پیتزای پروسس آنالوگ، ایزولهی پروتئین سویا، آزمون روبش دما، ارزیابی حسی
  • علیرضا یوسفی، سید محمد علی رضوی*، محبت محبی، عبدالرضا نوروزی، محمدرضا اکبرزاده توتونچی صفحات 145-160
    اصلاح شیمیایی نشاسته از متداولترین روش های مورد استفاده جهت بهبود خصوصیات فیزیکوشیمیایی آن می باشد. دراین تحقیق نشاسته های فسفریله و هیدروکسی پروپیله با درصد های جایگزینی به ترتیب 096/0 و 106/2 درصد از نشاسته طبیعی گندم تولید شدند و برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و رئولوژیکی آن ها در مقایسه با نشاسته طبیعی ارزیابی گردید. تغییرات شیمیایی ایجاد شده در نتیجه هیدروکسی پروپیله و فسفریله کردن نشاسته گندم به وسیله طیف سنجی FT-IR تایید شد. نتایج افتراق سنجی اشعه ایکس نمونه ها نشان داد که نشاسته طبیعی و فسفریله گندم با 34/17 و 14/16 درصد بیشترین و کمترین میزان کریستاله بودن را دارا بودند. نتایج بررسی تغییرات قدرت تورم در آب نشاسته ها با دما نشان داد که نشاسته طبیعی گندم دارای بیشترین (111/46Ea=) و نشاسته هیدروکسی پروپیله آن دارای کمترین (603/26Ea=) حساسیت دمایی می باشد. در بررسی مشابه مربوط به شاخص حلالیت، نشاسته های طبیعی و فسفریله گندم به ترتیب بیشترین (674/77Ea=) و کمترین (478/44Ea=) حساسیت دمایی را نشان دادند. نتایج بررسی تغییرات شفافیت خمیر نشاسته ها نشان داد که هیدروکسی پروپیله و فسفریله کردن نشاسته گندم سبب افزایش 65/2 و کاهش 58/17 برابری این مشخصه در مقایسه با نشاسته طبیعی می گردد (05/0p<). از بین مدل های رئولوژیکی مستق از زمان استفاده شده، مدل هرشل بالکلی بهترین نتیجه را جهت توصیف خصوصیات جریان نمونه های نشاسته دارا بود.
    کلیدواژگان: نشاسته، طیف سنجی، قدرت تورم، شفافیت خمیر، رئولوژی
  • محمد اکرامی_زهرا ا امام جمعه* صفحات 161-171
    هدف از این تحقیق بررسی امکان تولید فیلم خوراکی از ثعلب است که با استفاده از کاربرد اسید استئاریک به عنوان ماده چرب در ساختار آن، خصوصیات آبگریزی فیلم مورد نظر بهبود یافته است. در نهایت خصوصیات مکانیکی، حرارتی، تغییرات رنگ و نفوذ پذیری فیلم ها نیز مورد ارزیابی قرار گرفته است. به این منظور فیلم های مرکب خوراکی از ثعلب، اسید استئاریک، و توئین 80 (tween 80) به صورت امولسیون با استفاده از اولترا توراکس تهیه شد. نفوذ پذیری بخار آب فیلم های امولسیونه با افزودن اسید چرب کاهش می یابد. همچنین نفوذ پذیری به اکسیژن فیلم های امولسیون شده کمتر از فیلم شاهد ثعلب بود اما این تفاوت در غلظت های بالای اسید استئاریک معنی دار نبود. میکروسکوپ الکترونی روبشی نیز برای تحلیل ریز ساختار فیلم ها استفاده گردید. در نهایت، کالریمتری روبشی افتراقی نشان داد که دمای انتقال شیشه ای فیلم ثعلب در حدود 12- درجه سانتی گراد می باشد و بطور قابل توجهی تحت تاثیر غلظت اسید استئاریک است.
    کلیدواژگان: اسید استاریک، ثعلب، خواص حرارتی، خواص سد کنندگی، فیلم خوراکی، میکروسکوپ الکترونی روبشی
  • علیرضا یوسفی*، شهلا خدابخش اقدم صفحات 173-181
    در این تحقیق که برای اولین بار در مورد تقلبات در ایران انجام گرفته، میزان وجود تقلب آب در آبلیموی طبیعی با استفاده از مدلسازی سیستم فازی تعیین شد. مشخصه های pH، هدایت الکتریکی (EC)، کنتراست و همگنی (بدست آمده از تصویر نمونه ها) به عنوان ورودی و میزان وجود تقلب آب به عنوان خروجی سیستم مدل در نظر گرفته شد. از درصد های تقلب 0 (آبلیموی طبیعی)، 5، 10، 15، 25، 30 و 40 برای آموزش سیستم مدلسازی و از 5/7، 5/12، 20 و 35 درصد وجود تقلب آب برای آزمون کردن سیستم استفاده شد. از سیستم استنتاجی فازی ممدانی (Mamdani’s FIS) و بکارگیری تابع عضویت مثلثی بعلاوه استفاده از هفت قانون، برای مدلسازی استفاده شد. برای تعیین کارآیی سیستم فازی در تشخیص میزان تقلب موجود، از پارامتر های آماری ضریب تبیین (R2) و RMSE[1] استفاده شد. بر اساس نتایج، مقدار بالای R2 و کم RMSE که به ترتیب برابر با 99/0 و 67/1 بودند نشان داد که سیستم استنتاج فازی یک ابزار قوی در تعیین میزان تقلب آب در آبلیموی طبیعی می باشد.
    کلیدواژگان: آبلیمو، تقلب، مدلسازی، منطق فازی
  • شکوفه بیطرف، سلیمان عباسی*، زهره حمیدی صفحات 183-194
    شکلات مذاب تلخ، تعلیقی متشکل از ذرات غیرچرب، شکر و کاکائو است که در کره ی کاکائو به عنوان فاز پیوسته پراکنده شده اند، لذا تعیینویژگی های رئولوژیکی شکلات در تولید محصولی با کیفیت بالا و بافت مناسب بسیار مهم می باشد. توزیع اندازه ی ذرات نیز یک شاخص کلیدی در ویژگی های رئولوژیکی شکلات است که به طور مستقیم بر پذیرش حسی شکلات موثر است. به همین دلیل در این بررسی تاثیر جای گزینی ساکاروز با یک ترکیب پری بیوتیک (اینولین) و دو ماده حجم دهنده (پلی دکستروز و مالتودکسترین) در نسبت های متفاوت (0-100) و سوکرالوز (به عنوان شیرین کننده) بر برخی ویژگی های رئولوژیکی شکلات تلخ پری بیوتیک مورد بررسی قرار گرفت. پاسخ های به دست آمده حاکی از آن بود که همه نمونه های شکلات دارای ویژگی تیکسوتروپیک بوده و رفتار شبه پلاستیک از خود نشان دادند. از بین مدل های ریاضی ارزیابی شده جهت پیشگویی ویژگی های رئولوژیکی شکلات، مدل کاسون مناسب ترین مدل برای این منظور تشخیص داده شد. جای گزینی ساکاروز تاثیر کمی بر ویژگی های ویسکوالاستیک نمونه ها داشت و گرانروی نمونه ها مستقل از زمان بود. اندازه ذرات نمونه های تولیدی نیز گرچه از نمونه تجاری بیشتر بود، اما زیر آستانه چشایی بود.
    کلیدواژگان: شکلات تلخ کم کالری، اینولین، پلی دکستروز، مالتودکسترین، ویژگی های رئولوژیکی، اندازه ذرات
  • فاطمه پورحاجی *، مصطفی مظاهری تهرانی صفحات 195-203
    در این پژوهش اثر جایگزینی آرد سویا به جای ارده در تولید کرم ارده برای کاهش میزان چربی و افزایش میزان پروتئین و استفاده از لستین به عنوان امولیسیفایر برای بهبود مالش پذیری بر ویژگی های شیمیایی،فیزیکی وارزیابی حسی مورد بررسی قرار گرفت .در صد جایگزینی آرد سویا (0و20،30و40 )و لستین (7،5،0و10( درصد وزنی/ وزنی در فرمول در نظر گرفته شد.با افزایش جایگزینی آرد سویا و لستین تغییرات چربی ،پروتئین ،سفتی ،مولفه رنگ (l*،b*،a*) معنی دار بود.جایگزینی آرد سویا تفاوت معنی دار p<0.05 )) بررطوبت نداشت تیمار دارای 20 درصدآرد سویا و10در صد لستین از نظر ارزیابی خصوصیات فیزیکی و حسی بالاترین امتیاز و به عنوان نمونه بهینه و تیمار 40 در صد آرد سویا و 10 درصد لستین از نظر خصوصیات شیمیایی به دلیل بالا بردن میزان پروتئین و کاهش میزان چربی به عنوان تیمار بهینه در نظر گرفته است. استفاده از فراورده های سویا در ترکیب کرم ارده منجر به تولید محصولی مغذی و سلامتی بخش، کیفیت وکمیت بهتری گردید.
    کلیدواژگان: آرد سویا، لستین، کرم ارده، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی کرم ارده
  • مریم محمدی، محمد فرجی*، قاسم فدوی، مریم سلامی صفحات 205-214
    گیاه پنیرک با نام علمی Malva neglecta بومی کشورهای آسیای میانه است. در طب سنتی برای این گیاه فواید درمانی و کاربردهای بسیاری از جمله کاهش درد، بهبود زخم، رفع ناراحتی های دستگاه گوارش، دستگاه تنفسی و غیره ذکر شده است. این خواص بیشتر به ترکیبات ساختاری و موسیلاژ موجود در گیاه مربوط می باشد؛ که در این مطالعه بررسی شده اند. گیاه پنیرک در فصل بهار جمع آوری، خشک و آسیاب شد. مقادیر پروتئین، چربی، املاح و اسیدهای چرب و استرول های گیاه با روش های AOAC و استانداردهای ملی ایران اندازه گیری شد. موسیلاژ مالوا نگلکتا با آب دیونیزه در دمای OC90 استخراج شد و سپس در آون OC 50 خشک گردید. از روش فنل سولفوریک اسید و دستگاه اتوکلاو برای اندازه گیری کربوهیدرات کل استفاده شد. نتایج نشان می دهد که برگ ها و ساقه های گیاه پنیرک از نظر پروتئین کل غنی است و املاح زیادی دارد. 40% اسیدهای چرب استخراجی را اسید لینولنیک تشکیل می دهد. میزان اسیدهای چرب غیر اشباع بیش از50% کل اسیدهای چرب استخراجی می باشد. همچنین مقدار کل موسیلاژ استخراجی 12% محاسبه گردید. کربوهیدرات کل صمغ مالوا نگلکتا 46/2±97/75% اندازه گیری شد. وجود ترکیبات مفید از جمله فلزات روی، مس و آهن، پروتئین، اسیدهای چرب مفید و موسیلاژ بالا دلایل بارزی است که ارزش غذایی و دارویی گیاه پنیرک را به اثبات می رساند. در این تحقیق روش فنل سولفوریک در دماهای متنوع از دمای محیط تا دماهای بالا مثلا دمای جوش استفاده شد. و برای اولین بار ازاتوکلاو برای هیدرولیز موسیلاژ این گیاه استفاده شد.
    کلیدواژگان: پنیرک، موسیلاژ، اسیدهای چرب، استرول
|
  • Fatemeh Azari Kia, Soleiman Abbasi, Zohreh Hamidi, Mohammad Hossein Azizi Pages 1-14
    Electrostatic interaction between proteins and negatively charged polysaccharides leads to formation of stable colloidal system or causes complex coacervation. Therefore, in this study phase behavior of the mixtures of 0.4% milk proteins (sodium caseinate or whey protein isolate) with soluble fraction of tragacanth (up to 1%) or soluble fraction of Persian gum (up to 2%) as a function of pH (2–7) was investigated, in order to obtain appropriate protein:polysaccharide ratio to formation of soluble complexes in a wide range of pH. According to the results, the mixtures of sodium caseinate–soluble fraction of Persian gum, sodium caseinate–soluble fraction of tragacanth, whey protein isolate–soluble fraction of Persian gum and whey protein isolate–soluble fraction of tragacanth were soluble complexes at the whole pH range at the ratio of 0.4:0.6, 0.4:0.6, 0.4:2 and 0.4:1, respectively. Moreover, it was found that enhancement of total biopolymer concentration (at a same ratio) had no effect on the phase behavior of complexes. In addition, evaluation of the phase behavior of the mixture of milk proteins–alcohol-insoluble fraction of soluble part of native gums illustrated that both alcohol-insoluble and soluble fractions probably have impact on stability of complexes at mentioned ratios.
    Keywords: Tragacanth, Persian gum, Protein–polysaccharide complex, Electrostatic repulsion
  • Elahe Amani, Mohammad Hadi Eskandari *, Seyed Shahram Shekar Forosh, Mohammad Amin Hanif Pour Pages 15-29
    One of the most important points for yogurt production is the selection of starter culture, and also because of the necessity to preserve our natural starter cultures and to increase the availability of them for industrial use, the aim of this project was to determine the technological and organoleptic properties of yogurts producted by starter culture isolated from Iranian native yogurts. Eleven different yogurt samples were produced using 5 Lactobasillus delbruekii subsp.bulgaricus and 2 Streptococcus thermophiles isolates. Results showed there were no significant differences between acidifying activity of EPS-producing and non-EPS-producing starter cultures. Also isolates with a high proteolytic activity (isolates used in the examples H and I that proteolytic activity reaches during 28 days to 1 unit) have less the ability to produce acid during storage and viability of these isolates had been more than other strains. Samples that produced by EPS-producing starter culture exhibited better texture properties (consistency, syneresis and water holding capacity) than samples that produced using NEPS-producing starter culture. However, H and I samples due to high proteolytic activity and type of the exopolysaccharide is produced had less desirable textural properties. Syneresis reduced during storage and water holding capacity increased. But the synersis and water holding capacity of the samples produced using starters with high proteolytic activity, such as samples E, H, I similar to other samples until day 21, and in the fourth week the trend of changes has was reversed and the amount of synersis increased and water holding capacity is reduced.
    Keywords: Keywords: Native starter culture, Exopolysaccharide, Texture, Proteolytic activity
  • Simin Hagh Nazari *, Soheila Zarin Ghalami Page 31
    To investigate the causes of food waste in Zanjan city, 30 bakery stores were selected randomly and by going directly to them, the components of the formulation that make up the bread was collected containing samples of flour , yeast , yeast bread consumption production.
    In this study the qualitative properties of yeast, the amount of bread waste, bread bakery shelf-life and moisture preservation were determined. Microbiological analysis were done on five types of flour, 6 types of yeast and 24 types of sourdough used in baking. Furthermore, consumption of soda was determined (in breads with a pH greater than 6.2) or its use in the production of bread as a yeast alternative.The qualitative features of yeast showed that the half of the yeast samples had not ability to produce enough gas which was an effective technological problem at Zanjan bakeries (6.9%).
    Microbiological tests showed that the used yeast infected by E. coli but in the bread flour samples, the results comply with the standard. Microbial populations in different sourdough samples were very versatile and varied quantitatively with each other.
    Studies showed that about 5 percent of bakeries have used of soda as an alternative to yeast. Amount of the bread wastes reached to 27/17 % which the 0.5 % owned soda consumption, 6.9% belonged to low quality yeast and 5.17 % was due to non-compliance with fermentation time. The shelf life of bread and moisture preservation in pita bread with a low pH level of 6.2 significantly were higher than breads with a pH greater than 2/6 respectively.So, due to the lower performance of yeast and lack of the needed time for properly fermentation, also the poor quality of processed breads with baking soda, it is recommended to use the healthy bakery yeast and sourdough with uniformity of microbial characteristics.
    Keywords: Bread quality, Sourdough, Yeast, Baking soda
  • Gholam Reza Mesbahi, Hassan Mansoori, Mahsa Majzoobi *, Asgar Farahnaki Page 45
    In biscuit production, sucrose is one of the major ingredients. Addition of sucrose is not only for the sweet taste it provides, but also for its positive effects on physical properties of the product. Since sucrose consumption is growing worldwide, finding an alternative sugar source other than sugar beet and sugar cane as the main sources of sucrose is necessary. In this research, sucrose was replaced with 0, 20, 40, 60, 80 and 100% (weight basis) of date syrup and date liquid sugar and the effects on rheological properties of biscuit dough were studied. The results from farinograph showed that the dough consistency and elasticity reduced with increasing the sucrose replacement level. However, no significant difference between the samples made with date liquid sugar and date syrup was not observed. The results of Texture Analyser showed that with reducing the sucrose content dough consistency, energy required for compression, springiness and cohesiveness reduced while adhesiveness increased. The values obtained for energy, consistency and adhesiveness of the samples containing date liquid sugar were higher than those of date syrup, while springiness was lower. Based on the results the maximum percentage of the sucrose replacement with date liquid sugar was 60% and with date syrup was 40%. At higher percentages the quality of the dough reduced considerably.
    Keywords: Biscuit dough, Date liquid sugar, Date syrup, Rheology, Farinogarph, Texture Analyser
  • Elnaz Sharefi Abadi *, Mohammad Hassan Shah Hosseini, Mania Salehi Far Pages 47-56
    In this study, the effect of different concentrations of potassium sorbate and sodium benzoate (300 , 400, 500 ppm) on microbial characteristics (total count, mold and yeast) of dried sour cherry with moisture of 25 % was evaluated during 6 months storage at temperatures of 8, 22, 37 °C. Microbial characteristic of samples were evaluated in the 1th, 3th, 6th months. The results showed that the dried sour cherry which treated with potassium sorbate and sodium benzoate during the six months of storage in vacuum packages had no microbial spoilage. The results showed that by using sodium benzoate and potassium sorbate at optimum condition, the amount of mold and yeast decreased from 11.67×10 cfu/gr (in control dried sour cherry) to 3.67×10cfu/gr and 3.33×10 cfu/gr respectively. Also, by using sodium benzoate and potassium sorbate at optimum condition, the amount of total count decreased from 2.13×103 cfu/gr in control sample to 0.50×103 cfu/gr and 1.23×103 cfu/gr respectively. The amount of mold and yeast and total count were decreased by increasing concentrations of potassium sorbate and sodium benzoate. By increasing temperature (from 8 to 37°C ) and time(1 to 6th month) due to the decomposition of potassium sorbate and sodium benzoate, antimicrobial effects of these compounds significantly decreased (p
    Keywords: Potassium sorbate, Sodium benzoate, Dried sour cherry, Vacuum packaging
  • Mahdi Zolfaghari, Masoud Reza I.*, Mahdi Forozandeh Moghadam, Ashraf Mojtaba Mobarez, Hedayat Hosseini Pages 69-80
    Listeria monocytogenes is one of the most dangerous bacteria in food products which caused about 20 to 30% fatalities. One of the major foods which caused listeriosis is ready to eat (RTE). So, appropriate heating processing methods are need for elimination of L. monocytogenes. These bacteria has ability entering into viable but nonculturable (VBNC) form in unfavorable conditions. So this investigation was aimed to considering behavior of this pathogen at higher temperatures from recommended for elimination of these bacteria. For this purpose, bacteria in 5×106 counts in mid log phase were inoculated into two medium BHI Broth and fish Broth (FB) and they exposed to 85 ºC for 10 minutes. Direct plate count on listeria choromogenic agar, BacLight® Live/Dead and gene expression of 16S rRNA, the housekeeping gene, were done before and after heat shock. The results show that these bacteria lose their culturability during high heat shock. The results of fluorescent dyes showed the viability of these bacteria after heat shock (p
    Keywords: Listeria monocytogenes, VBNC, gene expression, Food safety, High temperature
  • Mohammad Khezri Ahmad Abad, Masoud Reza I.*, Mahdi Zolfaghari Pages 81-91
    In this study, the extract of Entromorpha intestinalis was exctracted using different solvents including water, chloroform, methanol, ethanol, hexane and acetone. Antibacterial and antifungal properties of these extracts were evaluated using a modified disk diffusion method. Microorganisms investigated in this research were included Gram-positive bacteria Lactococcus lactis, Listeria monocytogenes, Bacillus subtilis, Gram-negative bacteria Escherichia coli and fungi Candida albicans. According to the results, the methanol and hexane extracts of this alga had the best activity against L. lactic. (p
    Keywords: Algae extract, Entromorpha intestinalis, Antibacterial activity, Antifungal activity, Disc diffusion method
  • Elahe Abooi, Seyed Ali Jafar Pour *, Ali Motamed Zadegan Pages 93-106
    The aims of this study was improve the rheological charactristics of gelatin obtained from the skin of the Big head by rheological test. In this study gelatin was extracted from big head (Hypophtalmichthys nobilis) fish skin and the effect of microbial transglutaminase (MTGase) on gelatin in different concentrations (1, 3 and 6 u/g gelatin) and reaction times (15, 30 and 60 minutes) was examined. The result showed that addition of MTGase in minimum concentration and reaction time ( 1u/g gelatin in 15 minute reaction time) increase the gel strength from 228±1g to 250g significantly (p≤0.01) whitout the changing the color of result gelatin. Furthermore, increasing concentrations of MTGase redused the gel strength of gelatin. Also the addition of MTGase increased the viscosity in all shear rates and improved melting and gelling point. The increase in storage modulus (G') values with the addition of MTGase indicated the formation of firmer gels and also changes in G' and G" values during the heating and cooling sweep test showed increase in melting point and gelling point. It is conclude that the application of 1-6 U/g of MTase can improve the quality of driven gelatin from big head fish.
    Keywords: Gelatin, Big head (Hypophtalmichthys nobilis), Transglutaminase enzyme, Rheology, color
  • Reza Amiri Chayjan *, Behnam Allai Pages 107-116
    Short and medium infrared radiation implemented as an energy source in drying process under vacuum conditions. Any comparative study was not carried out between these two energy sources in drying process of agricultural products. In this study, effects of short and medium wave of infrared were evaluated and compared on drying behavior of peach slices under vacuum condition. Drying of the samples was implemented under both the energy sources at the absolute pressures of 20, 40 and 60 kPa and drying temperatures of 50, 60 and 70°C. Drying behavior of peach slices as well as the effect of drying conditions on moisture loss trend, effective diffusion coefficient, color and shrinkage of peach slices, dried in an infrared-vacuum dryer were examined. Effective diffusion coefficient of peach slices under medium wave infrared at different drying conditions was more than short wave infrared in the ranges of 2.6×10-11 to 1.4×10-10 m2/s. Total color difference and shrinkage of peach slices under short wave infrared at different drying conditions was less than medium wave infrared in the range of 6.6 to 8.7 and 7.8% to 9.7%, respectively. Minimum total color difference of peach slices under short and medium wave of infrared were obtained 8.2 and 14.8 and minimum shrinkage of peach slices under short and medium wave infrared were achieved 46.7% and 55.9% respectively.
    Keywords: Short wave infrared, Medium wave infrared, Vacuum dryer, color, Shrinkage
  • Hadi Bagheri, Arash Koochaki *, Mohabat Mohebi Pages 117-129
    In this study the effect of Leidium perfoliatum seed (LPSG) and xanthan gums on rheological properties of dough and quality of pan bread was investigated. Results showed that with increasing xanthan and LPSG, water absorption, dough stability and viscosity increased. However, mixing tolerance index and gelatinisation temperature decreased with increasing gums concentration. Adding LPSG and xanthan gum had no significant effect on dough development time. The gas retention remained constant with addition of LPSG. However, increasing xanthan gum up to 0.5% increased the gas retention capability of dough. Increasing the concentration of gums also increased the porosity, moisture and L*, but specific volume and cell size were reduced. Based on these results, LPSG functions like xanthan, thus can be used as a proper hydrocolloid for pan bread.
    Keywords: Qodume shirazi, Rheology, Gas retention, Pan bread
  • Farnaz Rezaiyan Attar *, Javad Hesari Pages 131-144
    Increasing soy protein isolate content may be a practical and cost-effective means to control the functional properties of imitation pizza cheese. Imitation cheeses containing 2, 3 and 5% (w/w) soy protein isolate as a partial caseinate substitute were manufactured and dynamic rheology of these products were compared to a control (0% w/w soy protein isolate) in temperature sweep analysis. The dynamic rheological properties of caseinate-based imitation cheeses containing various concentrations of soy protein isolate were investigated using a strain-controlled rheometer. The storage modulus (G’), the loss modulus (G”) and the loss angle (Tan) were measured as a function of temperature (35–100°C). The storage modulus and loss modulus of imitation cheeses was significantly decreased (P0.05) at all examined temperatures (35–100) with the inclusion of soy protein isolate. Inclusion of soy protein isolate significantly increased imitation cheese peak Tan values compared to control (P0.05), and the inclusion of 5% (w/w) soy protein isolate as a partial caseinate substitute had the greatest effect. In sensory evaluation, in terms of texture and mouthfeel, flavour and total acceptance the highest score belonged to control, while in all of samples lowest score observed in sample containing 5% w/w soy protein isolate. The results of this study showed that varying the level of soy protein isolate altered dynamic rheological properties as a function of temperature and thus the functionality (for example, meltability), as well as sensory attributes of imitation pizza cheeses.
    Keywords: Imitation pizza cheese, Sensory analysis, Soy protein isolate, Temperature sweep analysis
  • Ali Reza Yousefi, Seyed Mohammad Ali Razavi *, Mohabat Mohebi, Abdol Reza Norozi, Mohammad Reza Akbar Zadeh Totonchi Pages 145-160
    Chemical modification of starch is of the prevalent used methods in order to improve its physicochemical attributes. In this study phosphorylated and hydroxypropylated wheat starches were produced with 0.096 and 2.106% degree of substitution, respectively; and then some of their physicochemical and rheological attributes were studied. The implemented chemical changes due to hydroxypropylation and phosphorylation on native wheat starch were exhibited by FT-IR. X-ray diffraction (XRD) results showed that the native and phosphorylated wheat starches had the most and least amount of crystallinity with 17.34 and 16.14%, respectively. The influence of temperature on swelling power revealed that the native (Ea=46.111) and hydroxypropylated (Ea=26.603) wheat starches had the most and least thermal sensitivity, respectively. Besides, in the case of solubility index, it was observed that native (Ea=77.674) and phosphorylated (Ea=44.478) starches had the most and least thermal sensitivity, in the order given. The high value of determination coefficient (0.895-0.979) attained from the modeling results of the solubility changes with temperature using two power law equations, demonstrated the high capability of these models in prediction. It was seen that hydroxypropylation and phosphorylation of wheat starch resulted in 2.65 times increase and 17.58 times decrease in paste clarity compared to native starch (p
    Keywords: Starch, FT, IR, Swelling power, Paste clarity, Rheology
  • Mohammad Ekrami, Zahra Emam Jomeh* Pages 161-171
    The objective of this research was to investigate the feasibility of edible film made from salep in which the hydrophobicity of film was modified by using stearic acid as a lipid agent. In addition its mechanical, thermal, permeability and color changes of film were analyzed. For this purpose, edible composite films were prepared from salep, stearic acid, and tween 80 in emulsion form using an ultra turax apparatus. The water vapor permeability (WVP) of the emulsified films was reduced by fatty acid addition. Also the permeability to oxygen of the emulsified films was lower than that of a salep film without fatty acid, but the difference was not significant in higher concentration of stearic acid. Scanning electron microscopy (SEM) was also used in order to analyze films microstructure. Finally, differential scanning calorimetry showed that the glass transition temperature (Tg) of the salep film was 12 °C and was considerably affected by stearic acid concentration.
    Keywords: Barrier properties, Edible film, Salep, Scanning electron microscope, Stearic acid, Thermal properties
  • Ali Reza Yousefi *, Shahla Khoda Bakhsh Aghdam Pages 173-181
    For the first time in case of fraud detection in Iran, the amount of water as a fraud in natural lime juice was detected using fuzzy modeling system in the present study. Four parameters consisting pH, EC (electrical conductivity), contrast and homogeneity (obtained from the samples’ images) were considered as input and the amount of water in natural lime juice was introduced as output of the fuzzy model system. Zero, 5, 10, 15, 25, 30 and 40% of water were used for system training and 7.5, 12.5, 20 and 35 % were used for testing the system. Mamdani’s fuzzy inference system, triangle membership functions and 7 rules were used for fuzzy modeling. The performance of the model was determined using R2 and RMSE statistical parameters. As a result, high value of R2(0.99) as well as low value of RMSE (1.67) demonstrated that fuzzy inference system can be used as an efficient method to estimate the amount of water fraud in natural lime juice.
    Keywords: Fraud, Modeling, fuzzy logic, Lime juice
  • Shokoofeh Bitaraf, Soleiman Abbasi *, Zohreh Hamidi Pages 183-194
    Molten dark chocolate is a dispersion of solid particles including sugar and cocoa powder in a continuous phase of cocoa butter. Hence, the rheological properties as well as the particle size distribution of ingredients in chocolate are very important for obtaining high-quality products with well-defined texture. Therefore, the present study aimed to evaluate the effects of sugar substitutes on rheological characteristics and particle size distribution of prebiotic dark chocolate. For doing this, a prebiotic compound (inulin) in combination with bulking agents (polydextrose and maltodextrin) at different levels (0–100 %) along with sucralose were used. Based on our findings, all the treateded samples showed thixotropic and pseudoplastic behavior and the Casson mathematical model most closely fitted to the rheological data. Furthermore, the sucrose replacement slightly affected the viscoelastic properties and the viscosity of the samples was time independent. In terms of the particle size, they were somewhat larger than the commercial one but still below the taste threshold.
    Keywords: Low calorie dark chocolate, Inulin, Polydextrose, Maltodextrin, Rheological properties, Particle size distribution
  • Fatemeh Pour Haji*, Mostafa Mazaheri Tehrani Pages 195-203
    Use of soy products in sesame cream composition led to produce nutritious and healthy product with better quality and quantity. In this study, the effect of replacing soy meal instead of sesame in producing sesame cream to reduce fat and increase the protein content and the use of lecithin as emulsifier to improve rubbibility on chemical, physical properties and sensory evaluation was examined. Replacement percent of soy meal (0, 20, 30 and 40 percent) and lecithin (7,5,0 and 10 % w/w) was considered in the formulation. By increasing soya meal and lecithin replacements, changes in fat, protein, hardness, color (l *, b *, a *) was significant. In soy meal replacing, significant moisture difference( p
    Keywords: Soy meal, lecithin, Sesame cream, Physical, chemical properties
  • Maryam Mohammadi, Mohammad Faraji *, Ghasem Fadavi, Maryam Salami Pages 205-214
    Mallow (Malva neglecta) is grown in Middle East countries. In herbal medicines mallow is used as pain decreasing, importing injuries and removing gastrointestinal problems, respiratory system and so on. These specifications are dependent on structural components and plant mucilage respectively. In this study structural components and amount of leaves and stems mucilage was analyzed.In spring, leaves with stems were collected, dried and powdered. Quantity of protein, fat, ash, fatty acids and sterols were analyzed by AOAC and Iranian Standard methods. Mucilage of M.neglecta was extracted by deionized water in 90OC and extracted mucilage was dried in 50OC oven. Phenol-sulfuric acid method was used to determination of total carbohydrate. Leaves and petioles of M.neglecta are rich in protein and ash.40% of fatty acids is linolenic acid and more than 50% of total fatty acids are unsaturated fatty acids. Extracted mucilage was totally 12% in dry matter of plant. Total carbohydrate of M.neglecta mucilage was % 75.97±2.46 respectively. Having useful ingredients like zinc, copper, iron, protein, unsaturated fatty acid and high amount of mucilage demonstrates worth of M.neglectain food and medicines. Phenol sulfuric acid method was used in different temperatures from environment till boiling temperatures. Also using phenol-sulfuric acid method in boiling temperature was done before but in combination by autoclave instrument for getting total carbohydrates of M.neglecta mucilage is the first action.
    Keywords: Malvaneglecta, Mucilage, Fatty acids, Sterol