فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال سیزدهم شماره 10 (پیاپی 59، دی 1395)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال سیزدهم شماره 10 (پیاپی 59، دی 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/14
  • تعداد عناوین: 17
|
  • فرزانه مرادخانی، مانیا صالحی فر *، مریم هاشمی صفحات 1-11
    نان غذای اصلی و پایه ای بسیاری از مردم جهان بوده و پخت آن یک اقدام وقتگیر است که به مهارت نیاز دارد. همچنین نان یک محصول غذایی با عمر نگهداری بسیار کوتاه است که برای رفع این مشکلات، محصولات نانوایی منجمد شده به بازار عرضه شدند. انجماد خمیر نان علاوه بر مزایای متعددی که دارد معایبی همچون کاهش حجم نان، تسریع بیاتی و از بین رفتن بافت نهایی محصول را نیز در پی دارد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر امولسیفایر سدیم استئاروئیل 2-لاکتیلات (SSL) و کنسانتره پروتئین آب پنیر (WPC) در بهبود کیفیت و بیاتی نان حاصل از خمیر منجمد است. بدین منظور از SSL در سطوح 0، 4/0 و 8/0 % و WPC در سطوح 0، 75/3 و 5/7 % توسط طرح مرکب مرکزی استفاده گردید. نمونه های خمیر به مدت 1 ماه در دمای °C 18- نگهداری شدند و تاثیر افزودن این دو ماده بر ویژگی های کیفی نان باگت حاصل از خمیر منجمد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده از دستگاه بافت سنج، حاکی از تاثیر معنی داری در سطح 1% در مورد میزان نیروی وارد بر نان پس از افزودن این دو ماده میباشد (01/0P<). همچنین مشخص شد افزودن این دو ماده، تاثیر معنی داری در افزایش حجم مخصوص (01/0P<) و پذیرش کلی در ارزیابی حسی نانها خواهد داشت (05/0P<). در این پژوهش، مقادیرSSL 5/0% و WPC 8/3% بعد از بهینه سازی به روش سطح پاسخ، به عنوان بهترین تیمار انتخاب گردیدند.
    کلیدواژگان: خمیر منجمد، امولسیفایر سدیم استئاروئیل2، لاکتیلات، کنسانتره پروتئین آب پنیر، نان باگت
  • فرزانه مرادخانی، مانیا صالحی فر*، مریم هاشمی صفحات 11-23
    ضرورت تولید فراورده های خمیری منجمد نیاز روزمره اکثر جوامع است چرا که نان به عنوان یک فراورده غذایی پر انرژی و اصلی می باشد. انجماد خمیر نان علاوه بر مزایای متعددی که دارد معایبی از قبیل شل شدن و یا سست شدن و کاهش تدریجی مقاومت خمیر را نیز در پی دارد. هدف از این پژوهش، بررسی اثر امولسیفایر سدیم استئاروئیل 2-لاکتیلات (SSL) و کنسانتره پروتئین آب پنیر (WPC) در بهبود کیفیت خمیر و ساختار خمیر منجمد نان است. بدین منظور، از SSL در سطوح 0، 4/0 و 8/0 % و WPC در سطوح 0، 75/3 و 5/7 % توسط طرح مرکب مرکزی استفاده گردید. ابتدا تاثیر افزودن این دو ماده به عنوان متغیرهای مستقل، بر خصوصیات رئولوژیکی خمیر توسط دستگاه فارینوگراف بررسی شد و سپس نمونه های خمیر به مدت 1 ماه در دمای °C 18- نگهداری شدند و تاثیر افزودن این دو ماده به عنوان متغیرهای مستقل، بر ساختار خمیر منجمد توسط میکروسکوپ الکترونی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از دستگاه فارینوگراف نشان داد افزودن SSL و WPC باعث تاثیر معنی داری در جذب آب آرد، افزایش معنی داری در مدت زمان توسعه خمیر، مقاومت خمیر و عدد والوریمتری و کاهش معنی داری در درجه سست شدن خمیر نسبت به خمیر شاهد میشود(01/0P<). تصاویر میکروسکوپ الکترونی نشان داد افزودن این دو ماده سبب بهبود ساختار خمیر منجمد میگردد. در این پژوهش، مقادیر SSL5/0% و WPC8/3% ، بعد از بهینه سازی به روش سطح پاسخ، به عنوان تیمارهای برتر انتخاب گردیدند.
    کلیدواژگان: خمیر منجمد، امولسیفایر سدیم استئاروئیل2، لاکتیلات، کنسانتره پروتئین آب پنیر
  • فریده طباطبایی یزدی*، علیرضا وسیعی، بهروز علیزاده بهبهانی، سیدعلی مرتضوی صفحات 25-36
    کشک زرد زابلی (سیستانی) یک فراورده تخمیری غله ای-لبنی محسوب می شود که در استان سیستان بلوچستان مصرف فراوانی دارد. هدف از انجام این پژوهش شناسایی فلور لاکتیکی کشک زرد زابلی، به منظور معرفی سویه های بومی این فراورده بوده است؛ که می توانند در سطح تجاری (صنعت) استفاده شوند و نیز ممکن است برخی از آن ها به عنوان پروبیوتیک مطرح باشند. 83 جدایه که با انجام آزمایش های اولیه به نظر می رسید جزو باکتری های اسید لاکتیک باشند انتخاب شده و برای گروه بندی آن ها، بررسی های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی شامل رشد در دماهایC °10 و C°45 ، رشد در 5/6% نمک، رشد در 4/4=pH و 6/9=pH، تولید گاز دی اکسید کربن و تخمیر کربوهیدرات های مختلف انجام پذیرفت. در پایان 28 جدایه با استفاده از روش تعیین توالی 16S rDNA با موفقیت شناسایی شدند. نتایج نشان داد که این جدایه ها متعلق به جنس های: لاکتوباسیلوس پلانتاروم (09/24%)، لاکتوباسیلوس هلویتیکوس (25/13%)، لاکتوباسیلوس برویس (63/9%)، لاکتوباسیلوس دلبروکی زیرگونه بولگاریکوس (07/18%)، لاکتوکوس لاکتیس زیرگونه کرموریس (25/13%)، لوکونستوک مزنتروئیدس زیرگونه مزنتروئیدس (63/9%)، لوکونستوک سیترئوم (40/2%) و پدیوکوکوس پنتوزاسئوس (63/9%) شناسایی شدند. در مورد شناسایی باکتری ها، مخصوصا باکتری های خانواده اسید لاکتیک پیشنهاد می شود از هر دو روش مبتنی بر کشت و مولکولی استفاده شود.
    کلیدواژگان: کشک زرد زابلی، غذای تخمیری، باکترهای اسید لاکتیک، ژن 16S rRNA، جداسازی
  • کاظم علیرضالو، جواد حصاری*، صدیف آزادمرد دمیرچی، صفر فرج نیا، بهرام فتحی آچاچلویی صفحات 37-47
    ماست های کیسه ای تولوق و توربا نوعی ماست تغلیظ شده سنتی هستند که از شیر گاو، گوسفند و بز در برخی از مناطق ایران از جمله آذربایجان تولید می شوند. در این تحقیق ماست های تغلیظ شده سنتی به صورت نگهداری در کیسه تولوق، توربا و بسته بندی شده پلی اتیلنی به همراه ماست معمولی به عنوان نمونه کنترل مورد ارزیابی قرار گرفتند. ویژگی های شیمیایی مورد بررسی در این تحقیق شامل pH، اسیدیته، میزان ماده خشک، چربی و پروتئین بودند. همچنین نمونه ها از جنبه های باکتری های آغازگر مانند استرپتوکوکوس سالیواریوس زیرگونه ترموفیلوس و لاکتوباسیلوس دلبروئکی زیرگونه بولگاریکوس، میکروب های آلودگی پس از فرایند مانند کلیفرم ها، سرماگراها، کپک و مخمرها و میکروب های بیماری زا مانند استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کلی مورد ارزیابی قرار گرفتند. در ماست های آنالیز شده میزان pH (56/4-89/3)، اسیدیته (70/1-94/0 درصد اسید لاکتیک)، ماده خشک (5/37-5/12%)، چربی (9/17-9/2%) و پروتئین (5/12-7/3%) بودند. شمارش باکتری های آغازگر در طی زمان نگهداری کاهش یافت. همچنین در طی زمان نگهداری شمارش استرپتوکوکوس ترموفیلوس بیشتر از لاکتوباسیلوس بولگاریکوس بود. در طول مدت زمان نگهداری نمونه ها شمارش باکتری های سرماگرا، کپک ها و مخمرها افزایش یافت ولی تعداد باکتری های کلیفرم، استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کلی هیچ تغییری نکرد. نتایج نشان داد که ماست تولوق علاوه بر ویژگی های تغذیه ای و کیفیت میکروبیولوژیکی مطلوب دارای زمان ماندگاری بالایی نیز می باشد و می تواند به عنوان یک محصول لبنی با ارزش معرفی شود.
    کلیدواژگان: ماست تغلیظ شده، تولوق، توربا، ویژگی های شیمیایی و میکروبیولوژیکی
  • فخرالدین صالحی*، مهدی کاشانی نژاد صفحات 49-57
    میوه ازگیل وحشی (Mespilus germanica) سرشار از قندها و اسیدهای آلی می باشد. در این پژوهش، کنسانتره ازگیل وحشی در چهار غلظت 14، 28، 42 و 56 درصد (درجه بریکس) تهیه و خواص فیزیکوشیمیایی شامل pH، اسیدیته، چگالی و رنگ، و خواص رئولوژیکی (در دماهای 20، 30، 40، 50، 60 و 70 درجه سانتی گراد) آن مورد مطالعه قرار گرفت. pH نمونه ها در محدوده 37/3 تا 62/3 و اسیدیته آنها بر حسب اسید سیتریک در محدوده 05/1 تا 90/3 درصد تعیین گردید. چگالی نمونه غلیظ (56%) برابر kg/m3 1277 بدست آمد. رنگ نمونه ها با روش پردازش تصویر آنالیز و شاخص های تصویر شامل L*، a* و b* برای نمونه با غلظت 56% به ترتیب برابر 54/20، 69/1 و 36/1 بدست آمد. با افزایش غلظت، نمونه ها تیره تر شده و شاخص L* کاهش یافت. کنسانتره مورد نظر در تمامی غلظت ها رفتار نیوتنی از خود نشان داد و با افزایش غلظت ویسکوزیته افزایش یافت. همچنین با افزایش دما از 20 به 70 درجه سانتی گراد، ویسکوزیته کنسانتره (56%)، از 2517 به 223 میلی پاسکال ثانیه کاهش یافت. همچنین مقدار انرژی فعال سازی در محدوده 59/9 تا 39/43 kJ/mol K بدست آمد.
    کلیدواژگان: ازگیل، انرژی فعال سازی، چگالی، رئولوژی، ویسکوزیته
  • آزاده عبدلی، مرجان انشاییه*، محبوبه مدنی صفحات 59-74
    کاربرد لیپید میکروبی به عنوان منبع جایگزین روغن در سال های ابتدایی قرن 20 مورد توجه قرار گرفت. تولید میکروبی روغن های غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع ضروری (سری امگا) یکی از جنبه های مهم تولید روغن تک یاخته است. با توسعه ی فرایند های تکنیکی- اقتصادی و بهینه سازی فرایند تولید، می توان بازده لیپید میکروبی را در مقیاس بالا تامین کرد. در این پژوهش دو سویه ی مخمری استاندارد و چهار سویه ی بومی از نظر پتانسیل تولید لیپید مورد ارزیابی قرار گرفتند. بهینه سازی تولید لیپید در این سویه ها با استفاده از روش طراحی آزمایش ها صورت گرفت و عوامل موثر بر تولید لیپید در این سویه ها مورد مقایسه قرار گرفتند. آنالیز روغن به دست آمده با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی – اسپکترومتری توده ای (GC-MS) انجام شد. در بین سویه های استاندارد یارویا لیپولیتیکاDSM8218 و در بین سویه های بومی کریپتوکوکوس آلبیدوس دارای بیشترین میزان تولید لیپید، به ترتیب معادل g/L 65/7 وg/L 81/11 بودند. آنالیز ترکیب لیپیدی به دست آمده با روش های مورد استفاده، شباهت آن را به روغن های گیاهی نشان داده و علاوه بر آن پتانسیل کاربرد آن را در صنایع غذایی مورد تایید قرار می دهد. کاربرد برنامه ی تاگوچی در زمینه ی بهینه سازی تولید لیپید میکروبی بسیار موثر بوده و باعث افزایش تولید قابل توجهی در سویه های مورد بررسی گردید. این لیپیدها قابلیت کاربرد در صنایع غذایی و دارویی را دارند.
    کلیدواژگان: صنایع غذایی، روغن تک یاخته، تری آسیل گلیسرول
  • مهدی قیافه داودی *، بهاره صحراییان، فریبا نقی پور، مهدی کریمی، زهرا شیخ الاسلامی زهرا شیخ الاسلامی صفحات 75-84
    امروزه کاربرد افزودنی ها یکی از مناسب ترین راهکارهای بهبود کیفیت محصولات صنایع پخت از جمله تقویت شبکه گلوتنی، ایجاد نرمی و یکنواختی بافت و به تعویق انداختن بیاتی است که در نتیجه آن نان با ماندگاری بالا و بازارپسندی مطلوب تولید خواهد شد. از این رو هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر هم افزایی امولسیفایرهای داتم، سدیم استئاروئیل 2-لاکتیلات و E471 در سطح 2/0 درصد و هموکتانت های پلی پروپیلن گلایکول، گلیسیرین و پلی سوربات 60 درسطح 5/0 درصد در مقایسه با نمونه شاهد (فاقد افزودنی) بر خواص کمی و کیفی نان بربری نیمه حجیم بود که جهت ارزیابی میزان تخلخل و مولفه های رنگی پوسته تکنیک پردازش تصویر و نرم افزار ImageJ استفاده گردید. نتایج نشان داد که افزودن ترکیبی از امولسیفایرها و هموکتانت ها سبب افزایش میزان حجم مخصوص، تخلخل، امتیاز پذیرش کلی و بهبود مولفه های رنگی نمونه های تولیدی در مقایسه با نمونه شاهد گردید. این در حالی بود که از میزان سفتی نان به طور معنی داری در سطح 5 درصد کاسته شد. هم چنین نتایج گویای برتری امولسیفایر سدیم استئاروئیل 2 –لاکتیلات نسبتE471 و هموکتانت پلی پروپیلن نسبت گلیسیرین و پلی سوربات 60 بود. در نهایت براساس نتایج حاصله مشخص گردید که اثر هم افزایی امولسیفایرهای داتم و سدیم استئاروئیل 2 –لاکتیلات در سطح 2/0 درصد و هموکتانت پلی پروپیلن در سطح 5/0 درصد بیش از سایرین بود به طوری که منجر به تولید محصولی با کمیت و کیفیت عالی و قابل عرضه به بازار شد.
    کلیدواژگان: هم افزایی، امولسیفایر، هموکتانت، بافت، مولفه های رنگی
  • سیده هدی یوسفیان*، آیت محمد رزداری، مرضیه سیحون، حسن کیانی صفحات 85-96
    با فرآوری مواد غذایی به روش پرتودهی، کیفیت مواد غذایی حفظ شده و با کنترل میکروارگانیسم ها عوامل فساد کنترل می گردد. همزمان روش های مختلف خشک کردن نیز که به حفظ کیفیت و بافت محصول منجر می گردد، کاربرد زیادی دارند. در این پژوهش با کمک روش سطح پاسخ، شرایط بهینه خشک کردن سیب زمینی پرتو دیده با اشعه گاما تعیین شد. برای پرتودهی نمونه ها از چشمه کبالت 60 (گاماسل 220) استفاده شد. نمونه ها با دزهای صفر، 2 ،5 و 8 کیلوگری پرتودهی شدند و خشک کردن با استفاده از مایکروویو در سه توان 200، 400 و 600 وات و در سه ضخامت 5، 7 و 9 میلی متر انجام گرفت. شرایط بهینه مربوط به دز پرتودهی5 کیلوگری، ضخامت نمونه 7 میلی متر و توان مایکروویو 400 وات و برای L*، a*، b*، تغییرات رنگ، زاویه هیو، کروما و شاخص قهوه ای شدن به ترتیب، 87/57، 95/0-، 19/42، 73/10، 53/1-، 22/42 و 59/113 پیشنهاد شد. علاوه بر تاثیر متغیرهای دز پرتودهی، ضخامت نمونه و توان خشک کن مایکروویو بر روی شاخص های رنگ از جمله *L ،a*،b*، شاخص قهوه ای شدن، کروما و زاویه هیو نیز بررسی شدند. با افزایش مقدار دز پرتودهی، افزایش ضخامت نمونه و توان مایکروویو، شاخص تغیرات رنگ کاهش، زاویه هیو افزایش و دانسیته رنگ کاهش می یابد. در نهایت با استفاده از مدل شبکه عصبی، خشک کردن سیب زمینی پرتودیده مدل سازی شده و توانایی این مدل در پیش بینی تغییرات رنگ با مدل رگرسیون و سطح پاسخ مقایسه گردید. در این مقایسه مدل شبکه عصبی داری قابلیت بالاتر در پیش بینی نسبت به مدل رگرسیون بود (ضریب تعیین 9706/0 ).
    کلیدواژگان: اشعه گاما، خشک کردن، شبکه عصبی، RSM، رگرسیون
  • هدی سیف الدین، آرش کوچکی*، سید محمد علی رضوی، الناز میلانی صفحات 97-107
    در این تحقیق رفتار وابسته به زمان سس مایونز کم چرب (35 و 50 درصد روغن) و کم کلسترول حاوی غلظت های مختلف صمغ قدومه شهری (5/0، 75/0 و 1 درصد) و کنسانتره پروتئین آب پنیر در سرعت های برش 25، 50 و 75 بر ثانیه بررسی گردید. داده های حاصل از آزمون با مدل های رئولوژیکی مربوطه برازش داده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که تمام نمونه ها دارای رفتار تیکسوتروپ بوده و با گذشت زمان ویسکوزیته آن ها کاهش یافت. سرعت و میزان کاهش ویسکوزیته به عواملی چون مقدار سرعت برش، درصد چربی و غلظت صمغ بستگی داشت. ویسکوزیته نمونه ها در سرعت های برشی بالاتر، سریعتر کاهش یافته و به حد تعادل نزدیک شد. نمونه های حاوی چربی کمتر، ویسکوزیته پایین تری داشتند و در هنگام اعمال تنش، ویسکوزیته سریعتر به حد تعادل نزدیک گردید. با افزودن صمغ قدومه شهری به عنوان جانشین بخشی از روغن، ویسکوزیته مجددا افزایش یافته و به نمونه با چربی کامل نزدیک شد. در این بررسی ثابت سرعت شکست ساختار با افزایش سرعت برش و غلظت صمغ روند خاصی از خود نشان نداد.
    کلیدواژگان: رفتار وابسته به زمان، سس مایونز، صمغ قدومه شهری
  • آتوسا صحاف زاده، فرشته منصوری*، سید حمید خداداد حسینی، اسدالله کردناییج صفحات 109-122
    به منظور بهره برداری بهینه از مزایای بسته بندی در صنعت محصولات نوشیدنی لازم است تا مولفه ها و معیارهای مهم و تاثیرگذار در بسته بندی محصولات نوشیدنی بر اساس نظرات مصرف کنندگان شناسایی شده تا بتوان در برنامه ریزی ها و فعالیت های بازاریابی، آن ها را مد نظر قرار داد. با توجه به اهمیت این موضوع، تحقیق حاضر با هدف ارزیابی تاثیر ابعاد بسته بندی بر نگرش مشتریان نسبت به بسته بندی و تاثیر نگرش مشتریان بر رضایت و درگیری ذهنی خرید آنان انجام شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و بر اساس روش گردآوری داده ها، پژوهشی توصیفی محسوب می گردد. به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه و برای تعیین روایی و پایایی آن از پیش آزمون استفاده شد. برای سنجش روایی پرسشنامه از روش روایی تشخیصی (DV) با استفاده از شاخص میانگین واریانس استخراج شده (AVE) و برای تعیین پایایی از روش پایایی ترکیبی (CR) استفاده شد. پژوهشگران ضمن مرور کامل مبانی نظری و با انتخاب اعضای نمونه آماری به روش تصادفی از بین مشتریان محصولات نوشیدنی شادلی در شهر تهران، فرضیه های پژوهش را با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) و رگرسیون مورد سنجش قرار دادند. یافته های تحقیق حاکی از تاثیر معنی دار ابعاد بسته بندی نظیر «رنگ»، «جذابیت»، «شکل»، «درج اطلاعات محصول بر روی بسته بندی»، «اندازه»، «جنس» و «مسائل بهداشتی» بر «نگرش مشتریان نسبت به بسته بندی» و تاثیر معنی دار «نگرش مشتریان نسبت به بسته بندی» بر «رضایت» و «درگیری ذهنی خرید آنان» بود.
    کلیدواژگان: رفتار مصرف کننده، ابعاد بسته بندی، نگرش، درگیری ذهنی خرید، رضایت مشتریان
  • فرشته شکری، مانیا صالحی فر *، محمدحسین عزیزی صفحات 123-132
    سلیاک عدم تحمل فرد در تمام طول عمر به بخش پروتئینی از گلیادین گندم، پرولامین چاودار، هوردئین جو و احتمالا« آویدین یولاف است. چالش های فراوانی برای فرمولاسیون و تولید نان و ماکارونی بدون گلوتن وجود دارد. زیرا گلوتن به عنوان پروتئین ساختار دهنده این محصولات است. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی اثر صمغ هیدروکسی پروپیل متیل سلولز (HPMC) و آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی(MTGase) بر خصوصیات فارینوگرافی خمیر و کیفیت ماکارونی بدون گلوتن بود. بدین منظور صمغ HPMCدر سه سطح 1%، 5/1% و2% و MTGase در سه سطح 3/0%، 5/0%، 7/0% به فرمولاسیون اضافه شدند. نتایج نشان داد که افزودن صمغ HPMC وآنزیم MTGase در فرمولاسیون موجب افزایش مدت زمان توسعه خمیر، کاهش درجه نرم شدن خمیر، کاهش افت پخت و چسبندگی ماکارونی می شود. علاوه بر این HPMC موجب افزایش جذب آب، افزایش مدت زمان پایداری خمیر و رطوبت ماکارونی گردید. در حالی که آنزیم MTGase تاثیر معناداری بر این پارامترها نداشت. همچنین نتایج آزمون رنگ سنجی نشان داد افزودن صمغ HPMC و MTGase تاثیر معناداری بر روی رنگ ماکارونی ندارد (05/ 0< P). در نهایت بر اساس نتایج ارزیابی حسی ماکارونی حاوی 2% HPMC و 7/0% آنزیم MTGase امتیاز بالاتری را از نظر بافت و پذیرش کلی در مقایسه با نمونه شاهد بدست آورد.
    کلیدواژگان: سلیاک، ماکارونی بدون گلوتن، هیدروکسی پروپیل متیل سلولز، آنزیم ترانس گلوتامیناز
  • علی اکبر قادری، سولماز صارم نژاد*، محمدحسین عزیزی صفحات 133-141
    در این تحقیق به منظور بررسی تاثیر استفاده از پوشش های خوراکی در به تاخیر انداختن میزان بیاتی نان باگت، از سه نوع فرمولاسیون حاوی سه هیدروکلوئید آلژینات سدیم، کربوکسی متیل سلولز و زانتان به همراه روغن آفتاب گردان، گلیسرین، آب، نشاسته و سوربات پتاسیم برای پوشش دهی نان های باگت استفاده شده و تاثیر پوشش های فوق بر روند کند شدن بیاتی در روزهای اول، دوم و سوم پس از پخت مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصله پوشش های فوق قادر به حفظ تازگی نمونه های نان پس از گذشت یک روز از پخت به حد تازگی نان پخته شده [شاهد] بودند. پس از دو روز نگهداری نمونه های پوشش داده شده با آلژینات سدیم و زانتان در به تاخیر انداختن بیاتی مشابه یکدیگر عمل نموده و پس از سه روز نگهداری کلیه پوشش ها از نظر میزان بیاتی تفاوت معنی داری با نمونه شاهد پس از سه روز ماندگاری نداشتند.
    کلیدواژگان: بیاتی، پوشش خوراکی، زانتان، آلژینات سدیم، کربوکسی متیل سلولز
  • شیددخت جوادی*، سید مهدی نصیری صفحات 143-150
    سفتی یکی از خصوصیات مهم کیفیتی میوه کیوی است. این خصوصیت تحت شرایط دما و مدت زمان نگهداری تغییر خواهد نمود. برای تعیین سفتی روش های مختلف مخرب و غیر مخرب تعریف و توسعه یافته است. مزیت روش های غیر مخرب جلوگیری از آسیب به میوه محصول و استفاده از آن در سامانه های فرآوری به صورت بلادرنگ است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی روش غیر مخرب صوتی برای تعیین سفتی میوه کیوی در دو دمای مختلف طی مدت زمان نگهداری می باشد. بر همین اساس سفتی کیوی در مدت دو هفته به روش غیر مخرب صوتی مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین همبستگی بین خصوصیات استخراج شده از آزمون صوتی نظیرفرکانس رزونانسی، ضریب استحکام و مدول الاستیسیته، و سفتی میوه، آزمون مخرب نفوذ نیز طی مدت یاد شده بر روی نمونه ها انجام شد. حداکثر نیروی نفوذ در آزمون مخرب رابطه نسبتا قوی با پارامترهای بدست آمده از آزمون صوتی، فرکانس رزونانسی، ضریب استحکام، مدول الاستیسیته به ترتیب با ضرایب تبیین 838/0، 857/0 و 865/0 داشت. با توجه به رابطه قوی بین مدول الاستیسیته و سفتی، این رابطه مورد واسنجی قرار گرفت و نشان داد با خطای 4/7 درصد قادر به تخمین سفتی میوه کیوی است. بنابراین آزمون غیر مخرب صوتی می تواند جایگزین مناسبی برای تعیین سفتی میوه و عمر انبارمانی میوه کیوی باشد.
    کلیدواژگان: آزمون غیر مخرب، سفتی میوه، فرکانس رزونانسی، کیوی
  • فخرالدین صالحی، مهدی کاشانی نژاد، علیرضا صادقی ماهونک، امان محمد ضیایی فر صفحات 151-159
    در این پژوهش جهت خشک کردن قارچ دکمه ای از خشک کن ترکیبی مادون قرمز - هوای داغ استفاده گردید. اثر توان لامپ پرتودهی مادون قرمز (150، 250 و 375 وات)، دمای هوای داغ (50، 60 و 70 درجه سانتی گراد) و سرعت جریان هوا (1، 2 و 3 متر بر ثانیه) بر خشک کردن قارچ دکمه ای مورد بررسی قرار گرفت. نتایج خشک کردن قارچ دکمه ای به روش مادون قرمز-هوای داغ نشان داد که با افزایش توان لامپ مادون قرمز از 150 به 375 وات، سرعت خشک شدن افزایش می یابد. با افزایش دمای خشک کن از 50 به 70 درجه سانتی گراد و سرعت جریان هوا از 1 به 3 متر بر ثانیه، مقدار کاهش وزن به ترتیب 3/10 و 9/13 درصد افزایش یافت. همچنین مدل سازی فرآیند به روش الگوریتم ژنتیک - شبکه عصبی مصنوعی با 4 ورودی (توان لامپ، دمای هوا، سرعت جریان هوا و زمان خشک کردن) و 1 خروجی جهت پیشگویی کاهش وزن انجام شد. نتایج آنالیز حساسیت توسط شبکه عصبی بهینه، مدت زمان خشک کردن ورقه های قارچ را به عنوان موثرترین عامل در کنترل کاهش وزن نمونه ها نشان داد. نتایج مدل سازی به روش الگوریتم ژنتیک - شبکه عصبی مصنوعی نشان داد شبکه ای با تعداد 7 نرون در یک لایه پنهان و با استفاده از تابع فعال سازی سیگموئیدی می توان به خوبی درصد کاهش وزن (99/0R=) در طی فرآیند خشک کردن قارچ دکمه ای به روش ترکیبی مادون قرمز-هوای داغ را پیشگویی نمود.
    کلیدواژگان: خشک کردن، شبکه عصبی، قارچ دکمه ای، مادون قرمز، هوای داغ
  • محبوبه کلانتر مهدوی*، علی فضل آرا، سیدعلی یاسینی اردکانی صفحات 161-169
    امروزه، بالا بردن ارزش غذایی ماکارونی توسط مواد مغذی اهمیت ویژه ای یافته است. سوریمی با دارا بودن غلظت بالایی از پروتئین های میوفیبریلی، دارای پتانسیل بالایی برای بهبود ویژگی های تغذیه ای ماکارونی است. در این پژوهش، امکان استفاده از سوریمی در تهیه ماکارونی و تاثیر آن بر ویژگی های شیمیایی، حسی و پخت محصول نهایی بررسی شده است. در این مطالعه میزان %7، %16 و %25 سوریمی به فرمول ماکارونی اضافه شد. بر اساس نتایج حاصل، محصول تولید شده از نظر خصوصیات ظاهری قبل و بعد از پخت با استاندارد مطابقت داشت. افزودن سوریمی در مقدار 25% سبب افزایش 6/13 درصدی مقدار پروتئین و افزایش 9/10درصدی میزان رطوبت در نمونه ها شد. همچنین میزان خاکستر در نمونه ها با افزایش مقدار سوریمی افزایش یافت. تغییرات pH معنادار نبود. در آزمون های پخت با افزایش میزان سوریمی میزان مواد جامد در آب پخت و وزن بعد از پخت افزایش یافت. موارد مورد بررسی همگی با حدود قابل قبول در استاندارد ملی ایران مقایسه شد. در آزمون حسی گروه ارزیاب نمونه ماکارونی حاوی %16 و %25 سوریمی را مطلوب تشخیص داد. با توجه به و ویژگی های شیمیایی و پخت تیمارها و همچنین ارزیابی حسی محصول می توان غنی سازی انواع ماکارونی را با سوریمی عملی کرد. به دلیل بهتر بودن ویژگی بو و پایین تر بودن میزان لعاب پخت افزودن 16% سوریمی به فرمولاسیون ماکارونی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سوریمی، غنی سازی، ماکارونی
  • شیما حسینی*، علیرضا صادقی ماهونک، سید مهدی جعفری، محمد قربانی، آزاده سلیمی صفحات 171-180
    هدف این پژوهش استفاده از روش سطح پاسخ به منظور رسیدن به امولسیون بهینه روغن پوست پرتقال، موسیلاژ دانه به (QSM[1]) و مالتودکسترین (MD[2])، و استفاده از این امولسیون در فرایند ریزپوشانی این روغن بود. بدین منظور و به هدف رسیدن به یک امولسیون پایدار، اثر سه متغیر مستقل شامل مقدار روغن پوست پرتقال (25- 15 ٪ وزنی/وزنی)، نسبت QSM/MD (02/0- 015/0) و مقدار ماده جامد (QSM + MD) (35- 25٪ وزنی/وزنی) بر سه متغیر وابسته شامل اندازه قطرات امولسیون، اندیس کرمی شدن و ویسکوزیته بررسی شد. امولسیون بهینه بدست آمده (شامل مقدار ماده جامد 25٪، QSM/MD 02/0 و مقدار روغن پوست پرتقال 25٪) به روش انجمادی خشک، و به منظور بررسی پایداری آن در طول دوره نگهداری به مدت 6 هفته در سه دما 4، 25، 42 درجه سانتی گراد قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که خصوصیات رئولوژیکی QSM به ویژه ویسکوزیته آن بیشترین تاثیر را بر پایداری و خصوصیات امولسیون ها داشته و این موسیلاژ حتی در مقادیر خیلی پایین نیز قادر به تولید امولسیون هایی کاملا پایدار در طول زمان است. همچنین نتایج نشان دادند که نمونه های ریزپوشانی شده به طور معناداری نسبت به نمونه های شاهد نیمه عمر و سرعت رهایش پایین تری داشتند.
    کلیدواژگان: موسیلاژ بهدانه، روغن پوست پرتقال، ریزپوشانی، RSM
  • وجیهه زارع باقی آباد، فریده طباطبایی یزدی*، سیدعلی مرتضوی، مهدی وریدی صفحات 181-192
    لیپاز به علت توانایی کاتالیز طیف گسترده ای از واکنش های تبدیلی نظیر هیدرولیز، استریفیکاسیون و ترانس استریفیکاسیون به طور گسترده ای در صنایع مختلف از قبیل صنایع غذایی، صنایع دارویی، پتروشیمی، صنایع مواد شونده و... مورد استفاده قرار می گیرد.مخمرها یکی از تولید کنندگان اصلی لیپازها به شمار می روند. در این تحقیق از متدولوژی رویه سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی به منظور بررسی تاثیر pH ( 5/7 – 5/5)، زمان گرمخانه گذاری(7- 3 روز) و درصد عصاره کنجاله کنجد افزوده شده به محیط کشت آزمایشگاهی( 100- 0 درصد) بر تولید و فعالیت لیپاز و بیومس تولید شده مخمر کریپتوکوکوس آلبیدوس و بهینه سازی فرایند تولید لیپاز و بیومس تولید شده، بهره گرفته شد. بر اساس نتایج به دست آمده در این تحقیق، درصد عصاره کنجاله کنجد افزوده شده به محیط کشت آزمایشگاهی و زمان گرمخانه گذاری به ترتیب موثرترین فاکتورها بر تولید و فعالیت لیپاز و میزان بیومس تولید شده بودند. براساس آزمایش های انجام شده شرایط بهینه تولید لیپاز و میزان بیومس تولید شده جهت حصول بیشینه فعالیت لیپاز(96/98 واحد آنزیمی) و وزن خشک سلولی ( 14/1 گرم بر 100میلی لیتر محیط کشت)؛ pH56/5، زمان گرمخانه گذاری 7روز و درصد عصاره کنجاله کنجد افزوده شده به محیط کشت آزمایشگاهی 100 درصد تعیین گردید.
    کلیدواژگان: آنزیم لیپاز، بهینه سازی، رویه سطح پاسخ، مخمر کریپتوکوکوس
|
  • Farzaneh Morad Khani, Maniya Salehi Far *, Maryam Hashemi Pages 1-11
    Bread is the major food for a lot of peaple in the world and breadmaking is too long and needs skill. Also, Bread is a food product with short shelf life so for eliminating these problems released frozen bakery products. The freezing of bread dough, despite of its advantages has some disadvantages like decreasing of bread volume, expediting staling and destruction of product finl texture. The purpose of this research is to investigate the effect of Sodium Stearoyel 2-Lactilat emulsifier (SSL) and whey protein concentrate (WPC) for improving quality and staling of the bread from frozen dough. Therefore, SSL was used at 0, 0.4, 0.8 % and WPC at 0, 3.75, 7.5 % levels using central composite design. Dough samples were stored at -18°C for 1 month and the effect of adding the mentioned substances on bagguette bread quality properties was investigated. The results of tuxture profile analysis showed significant effect in the level of 1% about the amount of force applied on bread (P
    Keywords: Frozen dough, Sodium Stearoyel 2, Lactilat emulsifier, Whey protein concentrate, Baguette bread
  • Farzaneh Morad Khani, Mania Salehi Far *, Maryam Hashemi Pages 11-23
    Necessity of frozen dough products mostly bread is a daily need of most communities due to its energetic role and being the main meal. The freezing of bread dough, despite of its advantages has some disadvantages like gradual decreasing of dough resistance. The purpose of this research is to investigate the effect of Sodium Stearoyel 2-Lactilat emulsifier (SSL) and whey protein concentrate (WPC) for improving quality of dough and frozen dough structure. Therefore, SSL was used at 0, 0.4, 0.8 % and WPC at 0, 3.75, 7.5 % levels using central composite design. At first, the effect of adding these two substances as independent variables on dough rheological properties was investigated by using farinograph .Then dough samples were stored at -18°C for 1 month and the effect of adding the mentioned substances as independent variables on structure of frozen dough was examined by electron microscoy. Farinograph results showed that adding SSL and WPC had significant effect on water absorption of flour and caused significant increase on the dough development time, dough resistance and valorimetric value. These results also revealed significant decrease of dough softening degree (P
    Keywords: Frozen dough, Sodium Stearoyel 2, Lactilat emulsifier, Whey protein concentrate
  • Farideh Tabatabai Yazdi *, Ali Reza Vaseei, Behrooz Alizadeh Behbahani, Seyed Ali Mortazavi Pages 25-36
    Fermentation is used for centuries to protect quality improvements or flavor modifications of cereals, fruits, vegetables, milk and meat. Yellow Zabol kashk (Sistani) is a grain-dairy fermented product, which is highly consumed in Sistan-Baluchistan province. The aim of this study was to isolate and identify the Lactic Acid Bacteria involved in spontaneous fermentation of this product to introduce the native strains. These strains could be used in industry or some of them may be considered as probiotic strains. The cell morphology of each strain was investigated. Then gram-positive and catalase-negative isolates were selected. In order to classify 83 selected isolates that seemed Lactic Acid Bacteria according to preliminary experiments, physiological and biochemical tests, including growth at 10°C and 45°C, 6.5% NaCl, pH=4.4 and pH=9.6, carbon dioxide production from Glucose and carbohydrates fermentation were performed. Twenty eight selected isolate identified genotypically based on 16S rRNA gene sequencing. The results showed that the isolates belong to: Lactobacillus plantarum (24.09 %), Lactobacillus helveticus (13.25 %), Lactobacillus brevis (963 %), Lactobacillus delbrueckii (18.07 %), Lactococcus lactis (13.25 %), Leuconostoc mesenteroides (9.63 %), Leuconostoc citreum (2.40 %) and Pediococcus pentosaceus (9.63 %). To identify the bacteria, especially lactic acid bacteria it is suggested using both culture and molecular-based method.
    Keywords: Yellow kashk, Fermented product, Lactic acid bacteria, 16S rRNA gene, Isolation
  • Kazem Alirezaloo, Javad Hesari *, Sodeif Azad Mard Damirchi, Safar Faraj Nia, Bahram Fathi Achachlooi Pages 37-47
    Tuluq and Torba bag yoghurt are the traditional concentrated yoghurt that is produced in some parts of Iran such as Azerbaijan. In this study, traditional concentrated yoghurt was produced in four methods, Tuluq and Torba bags, packed in polyethylene containers and was evaluated with control yoghurt during storage time. The chemical properties were included pH, acidity, total solid, fat and protein content. Also samples were evaluated of the Starter cultures such as Streptococcus salivarius ssp. Thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus count, post contamination microbes such as coliform, psychrotrophic bacteria, mold and yeast count and pathogenic microbes such as Staphylococcus aureus and E. coli count. In analysied samples yoghurt, pH were (3.89-4.56), acidity (0.94-1.70 g/100 g), total solid (12.5-37.5%), fat (2.9-17.9%) and protein content (3.7-12.5%). Starter cultures decreased during storage time. Streptococcus Thermophilus count was more than Lactobacillus Bulgaricus count during storage time. Psychrotrophic bacteria mold and yeast count increased during storage time but the coliform, staphylococcus aureus and E. coli bacteria did not change. The results revealed that Tuluq yoghurt not only has high nutritional quality and microbiological properties but also has long shelf-life and it can be introduced as a valuable dairy product.
    Keywords: Concentrated yoghurt, Tuluq, Torba, Chemical, microbiological properties
  • Fakhredin Salehi *, Mahdi Kashani Nejad Pages 49-57
    Wild medlar fruit (Mespilus germanica) is rich in sugars and organic acids. In this study, wild medlar concentrates in four concentrations of 14, 28, 42 and 56 %(°Brix), preparation and physicochemical properties including pH, acidity, density and color, and rheological properties (at 20, 30, 40, 50, 60 and 70 ° C) were studied. The pH was in the range from 3.37 to 3.62 and acidity according to citric acid was in the range of 1.05 to 3.90 %. Density of concentrated sample (56 %) was 1277 kg/m3. Color of samples was analyzed using image processing technique and image parameters including L*, a* and b* for the sample with a concentration of 56% was 20.54, 1.69 and 1.36, respectively. With increasing in concentration, the sample was darker and L* index decreased. Concentrate used in all concentrations showed Newtonian behavior and viscosity increases with increasing concentration. With increasing in temperature from 20 to 70 ° C, the viscosity of the concentrate (56 %), decreased from 2517 to 223 mPa.s. The magnitude of activation energy was found in the range of 9.59–43.39 kJ/mol K.
  • Azadeh Abdoli, Marjan Enshaiiyeh *, Mahbbobeh Madani Pages 59-74
    Application of microbial lipids as an alternative source of oil was considered in the early years of 20th century. Microbial oil rich in essential polyunsaturated fatty acids (omega series) is one of the important aspects of single cell oil production. By development of technical - economical processes and also by optimization of microbial lipid production, high efficiency of microbial lipid can be provided. In this study, two standard yeast strains and four native strains were evaluated for potential of lipid production. Optimization of lipid production in these strains was carried out using design of experiments and factors affecting lipid synthesis in these strains were compared. Obtained oil was analyzed using Gas Chromatography-Mass spectrometry (GC-MS). Among the standard strains, Yarrowia lipolytica DSM8218 and the native strain Cryptococcus albidus had maximum lipid production rate of 7.65 g/L and 11.81 g/L, respectively. Application of Taguchi method was so effective in optimization of microbial lipid production and significantly increased production in evaluated strains. These lipids have potential for applications in food and pharmaceutical industries.
    Keywords: Food industry, Single cell oil, Triacylglycerol
  • Mahdi Ghiyafeh Davoodi *, Bahareh Sahraiiyan, Fariba Naghi Pour, Mahdi Karimi, Zahra Sheikhol Eslami Pages 75-84
    Application of additives is one of the proper solutions in quality enhancement in bakery products such as gluten matrix promotion, softness and unity of the texture and delay in staling which are effectives on shelf life and marketability of the bread. So the aim of this study was to investigate the synergistic effect of Datem, SSL and E471 as an emulsifier in level of 0.2% and 0.5% humectants such as polypropylene, glycerin and polysorbat 60 in compare to the control (without additives) on quantitative and qualitative properties of semi bulk Barbary bread. Image processing and Image J software were used for evaluation porosity and color values of samples. The results showed that the addition of a combination of emulsifiers and Humectants improved the specific volume, porosity, overall acceptability score and color values of samples in compare to the control. while the firmness of bread was reduced significantly (p
    Keywords: Synergist, Emulsifier, Humectants, Texture, Color values
  • Hoda Yosefian *, Ayat Mohammad Razdari, Marziyeh Seihoon, Hassan Kiyani Pages 85-96
    By irradiation as Food processing method, Food quality is maintained and control of microorganism causes prevention of corruption. Simultaneously, Methods of drying, which leads to maintaining the quality and texture, are used. In this study, optimal conditions were determined by drying gamma rays irradiated potatoes with response surface method. For sample, the source of 60 Co irradiation (Gamma Cell 220) was used. Samples with 0, 2, 5 and 8 kGy doses were irradiated. Drying using microwave power at 200, 400 and 600 W and in three thicknesses of 5, 7 and 9 mm of sample was performed. Optimal conditions for radiation dose of 5 kGy, sample thickness of 7 mm and a microwave power of 400 W and L*, a*, b*, color changing, hue angle, Croma and browning index were proposed to 57. 87, -0. 95, 42. 19, 10. 73, -1. 53, 42. 22 and 113. 59, respectively. In addition to the effects of radiation variables, the thickness of the sample and the microwave drying effect on indicators such as L*, a*, b*, browning index, Croma and hue angle was investigated. Type text or a website address or translate a document. Did you mean: ÔÑÇیØ Èåیäå ãÑÈæØ Èå ÏÒ ÑÊæÏåی 5 ˜یáæ یÑی¡ ÖÎÇãÊ äãæäå 7 ãیáی ãÊÑ æ ÊæÇä ãÇی˜Ñææیæ 400 æÇÊ æ ÈÑÇی þL*ý¡ þa*ý¡ þb*ý¡ þÊÛییÑÇÊ Ñ䐡 ÒÇæیå åیæ¡ ˜ÑæãÇ æ ÔÇÎÕ Þåæå Çی ÔÏä Èå ÊÑÊیÈ¡ 87/57¡ 95/0-¡ 19/42¡ 73/10¡ 53/1-¡ 22/42 æ 59/113 þیÔäåÇÏ ÔÏ With increasing irradiation dose, increasing the thickness of the sample and the microwave power, the color index decrease, Hue angle color and color density increases and decrease, respectively. Finally, using the neural network model, drying of irradiated potato was modeling and ability of the model to predict of the color changes in regression and response surface method was compared. In this comparison the neural network model was capable for prediction higher than the regression model ( ).
    Keywords: Gamma ray, Drying, Neural network, RSM, Regresion
  • Hoda Seifodin, Arash Kochaki *, Seysd Mohammad Ali Razavi, Elnaz Milani Pages 97-107
    In this research, time dependency of low fat- low cholesterol mayonnaise with 35 and 50% oil at the different concentration of Lepidium perfoliatum seed gum (0.5, 0.75 and 1%) and whey protein concentrate were studied. Data were fitted with famous rheological models. Results showed that all samples had thixotropic behavior and their viscosity decreased with time. The rate and extent of viscosity decay were dependent on the applied shear rate, percent of fat and gum concentration. The viscosity of the samples tended to decay more rapidly at higher shear rates toward an equilibrium viscosity. Samples containing less fat, showed lower viscosity and approached rapidly to the equilibrium. Addition of gum to mayonnaise caused higher viscosity and samples become like the full-fat sample. In this study, the breakdown rate constant did not show a clear trend with increasing gum concentration and shear rate.
    Keywords: Thixotropic behavior, mayonnaise, Lepidium perfoliatum seed gum
  • Atusa Sahaf Zadeh, Fereshteh Mansoori*, Seyed Hamid Khodadad Hosseini, Asad Kord Naij Pages 109-122
    In order to optimize the utilization of the advantages of packaging in the food industry, it is necessary to identify the most effective components and criteria in the packaging of food products field and to prioritize these products based on the opinions of consumers, so that the results can be considered in the planning and marketing activities of organizations. Regarding such importance, the aim is that this research evaluates the impact of those identified attitudes which shape an attitude on Packaging on customer Satisfaction and Involvement. Based on data collection, the present study is considered as descriptive. Before collecting the data through questionnaire, and so as to check the validity and reliability of the study, a pre-test was taken. Moreover, to assess the validity of the study, the diagnostic validity (DV) using an average variance extracted (AVE) was first calculated and the composite reliability (CR) was then applied to determine the reliability. Therefore, first the researchers reviewed the research literature, then, statistical sample of the population who were the customers of Shadlee in Tehran, were selected and the research hypotheses were tested using structural equations and regressions. Research findings show the significant impact of such Dimensions as “color”, “Attraction”, “Shape”, “Information on the Package”, “Size”, “Type of material” and “Health issues”, on “attitude toward Packaging” and the significant impact of “attitude toward Packaging” on “Customer Satisfaction” and “Involvement”.
    Keywords: Consumer behavior, Packaging Dimensions, Attitude, Customer Satisfaction, Involvement
  • Fereshteh Shokri, Mania Salehi Far *, Mohammad Hossein Azizi Pages 123-132
    Celiac is life-long intolerance to the glidin fraction of wheat and the prolamins of rye (secalins), barley (hordeins) and possibly oats (avidins). The most challenging products to formulate and produce are gluten- free bread and pasta, as gluten is their structure-building protein. The purpose of this research was to evaluate effect of Hydroxy Propyl Methyl Cellulose (HPMC) gum and Microbial Transglutaminase (MTGase) enzyme on farinograph properties of dough and quality characteristics of pasta. For this purpose HPMC at three levels (1%, 1.5%, 2%) and MTGase at three levels (0.3 %, 0.5%, 0.7 %) were added to formulation. Results showed that addition of HPMC and MTGase increased dough development time, decreased degree of dough softening, cooking loss and stickiness of pasta. In addition HPMC increased dough stability time, water absorbtion and moisture of pasta. While MTGase had no significant effect on this parameters. Also the colour test analysis results showed that addition of HPMC and MTGase had no significant effect on the colour of pasta. Finally results of sensory evaluation showed that pasta containing 2% HPMC and 0.7% MTGase had high mean score for texture and overall acceptability compared to control.
    Keywords: Celiac, Gluten, free pasta, Hydroxy propyl methyl cellulose, Transglutaminase enzyme
  • Ali Akbar Ghaderi, Solmaz Sarem Nejad *, Mohammad Hossein Azizi Pages 133-141
    To investigate the effect of edible coatings in retarding of bagutte bread staling, three types of coating formulations containing Sodium alginate, carboxymethyl cellulose and xanthan as hydrocolloids and sunflower oil, glycerol, water, starch and potassium sorbate were used for coating of baguette bread and The effect of these coatings on retarding of staling after 1,2 and 3 days of storage was investigated. The obtained results revealed that after 1 day of storage the mentioned coatings presented bread with similar freshness to that of control [ fresh sample]. After 2 days of storage, sodium alginate and xanthan coated samples acted similar in retarding of staling and after 3 days of storage, all the coatings did not have any significant difference with each other and also with control sample from staling point of view.
    Keywords: Staling, Edible coating, Xanthan, Sodium alginate, Carboxymethyl cellulose
  • Shiddokht Javadi *, Seyed Mahdi Nasiri Pages 143-150
    Firmness is a very important quality property for kiwifruit. This property is affected by storage temperature and duration. Recently, some destructive and non-destructive methods were developed and used for fruit firmness assessment. However, non-destructive methods have merits of real-time and on-line applications as well as preventing fruit destruction. The objective of the present study was to evaluation of non-destructive acoustic technique for assessing the kiwifruit firmness at two different temperature levels during a storage period. On this basis, firmness of kiwifruit during two weeks of storage by non-destructive method was monitored. For determining the correlation between resonant frequency, stiffness and elasticity coefficients, and fruit firmness, destructive puncture test (Magness-Taylor) was also applied. The maximum penetration force in puncture test depicted a strong correlation with those from acoustic tests, resonant frequency, stiffness coefficient and elasticity modulus with the coefficients of determination of 0.838, 0.857 and 0.865, receptivity. According to the maximum correlation coefficient between modulus of elasticity and firmness, the relation was verified by new set of data, and revealed that it could estimate the fruits firmness with an error of 7.4 percent. Therefore, non-destructive acoustic test is an appropriate substitution method for estimation of kiwifruit firmness during shelf-life.
    Keywords: Fruit firmness, Kiwifruit, Non, destructive test, Resonant frequency
  • Fakhredin Salehi *, Mahdi Kashani Nejad, Ali Reza Sadeghi Mahoonak, Aman Mohammad Ziyai Far Pages 151-159
    In this study, the combination of infrared - hot air dryer was used for drying of button mushroom. The effect of infrared lamp power (150, 250 and 375 W), hot air temperature (50, 60 and 70 °C) and hot air rate (1, 2 and 3 m/s) on drying of button mushroom were investigated. The results of infrared-hot air drying of button mushrooms showed that by increasing of lamp power from 150 to 375, the drying rate increased. With the increase in hot air temperature from 50 to 70 °C, and hot air rate from 1and 3 m/s, weight loss increased 10.3% and 13.9%, respectively. Also process modeling were done with the genetic algorithm–artificial neural network (GA-ANN) method with 4 inputs (lamp power, hot air temperature and rate, drying time) and 1 outputs for prediction of weight loss. Sensitivity analysis results by optimum GA-ANN showed the drying time of mushroom was the most sensitive factor for controlling of weight loss. The results of modeling by GA-ANN showed that a network with 7 neurons in the hidden layer with sigmoid activation function can predicted the weight loss (R=0.99) of button mushrooms dried by infrared system-hot air method.
    Keywords: Button mushroom, Drying, Hot air, Infrared, Neural network
  • Mahboobeh Kalantar Mahdavi *, Ali Fazl Ara, Seyed Ali Yasini Ardakani Pages 161-169
    Nowadays, increasing the nutritional value of pasta by adding nutritional materials is significantly important. Since surimi, having a high concentration of myofibril protein which has a high potential to improve nutritional characteristics of the pasta. This study aimed to investigate the use of surimi in preparing macaroni as well as its effects on chemical, cooking and sensory properties. Pasta samples were made from flour blended with 7%, 16%, 25% surimi and to be compared with standards. According to the results, appearance of all samples (before and after cook) was no defects. Increasing the level of surimi, the studied factors improved accordingly; protein and moisture content increased by 13/6% and 10/9%, respectively. Also by increasing the surimi content of ash, were increased. The difference of pH in samples was not significant. Results showed that by increasing the surimi, the cooking loss and cooking weight were increased. Samples with 25% had been suitable in taste. Samples with 16% had been stables in smell and Samples with 25% and 16% surimi had been suitable in general acceptability. Findings shows, it might be recommended to produce pasta enriched with surimi. Adding surimi to macaroni in amount of 16% showed better quality (, cooking and sensory characteristics).
    Keywords: Enrichment, Macaroni, Surimi
  • Shima Hosseini *, Ali Reza Sadeghi Mahoonak, Seyed Mahdi Jafari, Mohammad Ghorbani, Azadeh Salimi Pages 171-180
    In the present research work, response surface methodology was used to achieve optimum condition to prepare orange peel oil – quince seed mucilage (QSM) and maltodextrin (MD) emulsion and using this emulsion in microencapsulation. For this purpose and in order to access stable emulsion, effect of three independent variables including orange peel oil concentration (15-25% w/w), QSM/MD (0.015-0.02) and solid concentration (QSM)(25-35% w/w) on the three dependent variables including droplet size, creaming index and viscosity were investigated. Optimized emulsion (25% solid concentration, 0.02 QSM/MD and 0.025 orange peel oil concentration) were dried by freeze dryer, and were kept in three temperature (4, 25 and 42 °C) in order to investigation its stability during 6 week storage. The results showed that rheological properties of QSM, in particular its viscosity, had the highest effect on the stability and properties of emulsions and QSM could make quite stable emulsion over time. Also, our results revealed that half-life and release rate of encapsulated samples were significantly lower than control samples.
    Keywords: Quince Seed mucilage, Orange peel oil, Microencapsulation, RSM
  • Vajiheh Zare Baghi Abad, Farideh Tabataba I. Yazdi *, Seyed Ali Mortazavi, Mahdi Varidi Pages 181-192
    The lipase is used broadly in different industries such as food, drug, petroleum and detergent industry due to the catalyst ability of wide range of conversion reactions such as hydrolyzed, esterification and transesterification . Yeasts are one of the main generators of lipases. In this paper, we use RSM and CCD in order to examine the effect of PH (5.5-7.5), time incubator (3-7days) and sesame meal extracts added to experimental medium (0-100%) on lipase generation and activity, generated biomass of Cryptococcus albidusand optimization of lipase generation process and generated biomass. The results showed that the percentages of sesame meal extracts added to experimental medium and time incubator are the most effective factors on lipase generation and activity and amount of generated biomass, respectively. Based on conducted experiments, optimized conditions of lipase generation and amount of generated biomass are determined PH 5.56 time incubator 7 days and percentages of sesame meal extracts added to experimental medium 100 percent in order to achieve maximum lipase activity (98.96 unit enzyme) and cell dry weight (1.14 gram per 100 mili liter medium).
    Keywords: Lipase enzyme, Optimization, RSM, Cryptococcus yeast