فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال سیزدهم شماره 12 (پیاپی 61، اسفند 1395)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال سیزدهم شماره 12 (پیاپی 61، اسفند 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/09
  • تعداد عناوین: 17
|
  • آنیتا رامی، حسین شیخ لویی، علیرضا یوسفی صفحات 1-15
    به منظور بررسی تاثیر بسته بندی با اتمسفر تغییر داده شده و استفاده از ماده بره موم بر کیفیت پس از برداشت سبزی برگی اسفناج رقم «ورامین 88»، آزمایشی در قالب فاکتوریل و بر پایه طرح کاملا تصادفی با 3 عامل زمان (5 سطح)، MAP (3 سطح) و بره موم (3 سطح) طراحی و اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که همه ی صفات به استثنای رنگ و کلروفیل b تحت اثر اصلی زمان دچار تغییرات معنی داری در سطح آماری 1% شدند. مقدار اسید آسکوربیک قبل از انبار 1/275 میلی گرم بر 100 گرم وزن تر بود، و پس از یک هفته این مقدار به 1/171 میلی گرم و بعد از 14 روز به 141 میلی گرم در 100 گرم اسفناج تازه، رسید. تیمار اصلی بره موم بر صفاتی از جمله رنگ، مواد جامد محلول، pH، اسید، اسید آسکوربیک، درصد کاهش وزن و درصدآلودگی ظاهری تاثیر معنی داری در هر دو سطح آماری مورد مطالعه نشان داد. درصد آلودگی در اثر استفاده از بره موم بشدت کاهش پیدا کرد. شاخص های رنگ، کیفیت ظاهری، اسید آسکوربیک، درصد کاهش وزن و درصد آلودگی ظاهری نیز صفاتی بودند که تحت اثر اصلی بسته بندی با اتمسفر تغییر داده شده (MAP) دچار تغییرات معنی داری شدند. بر اساس نتایج بدست آمده بهترین ترکیب تیماری برای ماندگاری بیشتر اسفناج رقم «ورامین 88» استفاده از 10% بره موم و اتمسفر O2 5% وCO2 15% بود.
    کلیدواژگان: اسفناج رقم ورامین 88، بره موم، درصد آلودگی، ویتامین ث، MAP
  • مرضیه پاک ترمنی، علی احسانی، پیمان قجر بیگی* صفحات 17-24
    ماهیان از جمله غذاهای فسادپذیر به شمار می آیند که از دلایل آن می توان به بالابودن میزان اسیدهای چرب غیر اشباع با چند پیوند دوگانه در چربی ماهی و PH خنثی اشاره کرد. به این منظور از پوشش های خوراکی برای به تاخیر افتادن فساد و افزایش عمر نگهداری ماهی استفاده می شود.
    هدف از این تحقیق استفاده از آلژینات سدیم حاوی آنتی اکسیدان آلفا توکوفرول به منظور افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان در دمای یخچال (4±2 C°) می باشد. در این تحقیق فیله های ماهی قزل آلا به 6 گروه « تیمار شاهد ، تیمار با پوشش آلژینات سدیم بدون آلفا توکوفرول،تیمار با پوشش آلژینات سدیم حاوی0.5 ، 1، 1.5 و 3 % آلفا توکوفرول» تقسیم و بسته بندی و طی 16 روز در دمای یخچال نگهداری شد. پارامترهای « پراکسید» و «اسیدهای چرب آزاد» و «TBA» و «TVB-N» هر 4 روز به صورت دوره ای اندازه گیری شد. براساس نتایج آماری مقادیر تمامی شاخص ها با افزایش زمان نگهداری افزایش یافت و روند افزایشی در خصوص تیمار شاهد با شیب بیشتری نسبت به بقیه تیمارها بود. کم ترین میزان TBAوPV و TVB-N مربوط به تیمار با پوشش آلژینات سدیم حاوی 3%آلفا توکوفرول بود. در خصوص شاخص FFA تیمار با پوشش آلژینات سدیم حاوی 1.5%آلفا توکوفرول دارای کم ترین میزان را در انتهای دوره نگهداری بود که با وجود اختلاف های جزیی بین تیمارهای مختلف در انتهای دوره نگهداری اختلاف معنی داری مشاهده نشد(0.05طبق نتایج تحقق حاضر پوشش آلژینات سدیم حاوی آلفا توکوفرول باعث کاهش روند اکسیداسیون در فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان نگهداری شده در یخچال می شود.
    کلیدواژگان: پوشش آلژینات سدیم، آلفا توکوفرول، قزل آلای رنگین کمان، فیله ماهی
  • عاطفه سلیمانی فارسانی، آی ناز خدانظری* صفحات 25-32
    کپور نمک سود- خشک شده یکی از فرآورده های ماهی است که به طور سنتی در ایران مصرف می شود. بنابراین، مطالعه ای جهت درک بهتر تغییرات فیزیکوشیمیایی و خواص حسی فرآورده نمک سود-خشک شده ماهی کفال انجام گردید. نمونه های فیله و شکم خالی کفال در دمای 4 درجه سانتیگراد به مدت 10 روز شور شدند و سپس خشک و نگهداری گردیدند. آنالیز فیزیکوشیمیایی ماهی خام و ماهی فرآوری شده نشان داد که مقدار رطوبت طی فرآوری کاهش (05/0>P) و مقدار نمک، چربی و بازهای ازته فرار به طور معنی داری افزایش یافتند. مقدار پروتئین و pH در شروع نمک سود کاهش و سپس به طور معنی داری افزایش یافتند. مقدار تیوباربیتوریک طی مراحل نمک سود و خشک کردن افزایش و سپس کاهش یافت (05/0>P).خواص ارگانولپتیک ماهی کفال فیله شده و شکم خالی طی مراحل مختلف فرآوری مشابه بود (05/0 کلیدواژگان: Lizasaliens، نمک سود پیکل، خشک کردن
  • محسن مختاریان، مهران محمودی، مستانه ملکی، عباس مهجوریان* صفحات 33-43
    در این پژوهش ویژگی های سینتیک آبگیری اولتراسوند-اسمز ترب توسط توابع مختلف فعال سازی شبکه عصبی نظیر لگاریتم سیگموئید و تانژانت هیپربولیک پیش بینی گردید. مقادیر جذب مواد جامد و کاهش آب به عنوان خروجی و زمان غوطه وری، غلظت محلول اسمزی، نوع پیش تیمار و محتوی رطوبتی به عنوان ورودی انتخاب گردید. در این مطالعه به منظور بدست آوردن بهترین نتیجه در پیش بینی پارامترهای اولتراسوند-اسمز ترب از دو نوع آرایش مختلف شبکه عصبی (I و II) استفاده گردید. نتایج نشان داد که استفاده از آرایش شبکه نوع دوم (II) با تابع فعال سازی تانژانت هیپربولیک نسبت به آرایش شبکه نوع اول (I) با تابع لگاریتم سیگموئیدی، توانست پارامترهای آبگیری اولتراسوند-اسمز ترب را با کارایی بیشتری پیش بینی نماید. بهترین چیدمان شبکه عصبی 17 نرون در لایه پنهان بدست آمد. این شبکه توانست مقادیر جذب مواد جامد و کاهش آب را با ضرایب تبیین 996/0 و 993/0 پیش بینی نماید. این شیوه نوین می تواند به طور موفقیت آمیزی برای پایش کمی تغییرات کیفیت ترب در طی فرآوری آبگیری اولتراسوند-اسمز استفاده گردد.
    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، اولتراسوند، آبگیری اسمزی، انتقال جرم
  • زهرا مومن زاده، آی ناز خدانظری*، کمال غانمی صفحات 57-66
    در این مطالعه، تاثیر روش های مختلف پخت بر ترکیبات اکسیداسیون چربی و فلزات سنگین و خواص حسی فیله های ماهی هامور (Epinepheluscoioides)مورد ارزیابی قرار گرفتند.پخت ماهی هامور طبق تکنیک های معمول مصرف کننده تهیه شد: آبپز، بخار پز، سرخ کردن تابه ای ( بدون افزودن روغن)، سرخ کردن عمیق (در روغن زیتون) و مایکروویو. میزان تیوباربیتوریک اسید در فیله های پخته شده با روش های آبپز، بخارپز، سرخ کردن تابه ای و سرخ کردن عمیقکمتر از 3 میلی گرم مالون آلدهید بر کیلوگرم گوشت بود.میزان اسیدهای چرب آزاد فیله ها با روش های مختلف پخت در مقایسه با ماهی خام به طور معنی داری کاهش یافتند. کمترین میزان اسیدهای چرب آزاد مربوط به نمونه های مایکروویو بود. بیشترین غلظت نیکل در نمونه های خام وجود داشت. میزان کروم و سرب در نمونه های خام و پخته شده تفاوت معنی داری نداشتند.غلظت کبالت و کادمیوم در همه نمونه ها زیر محدوده شناسایی بود.نتایج خواص حسی نشان داد که بافت، بو، مزه رنگ و پذیرش کلی در روش پخت سرخ کردن تابه ای و عمیق افزایش یافت و تفاوت معنی داری بین روش ها آبپز، بخارپز وجود نداشت.
    کلیدواژگان: Epinepheluscoioides، روش های پخت، تیوباربیتوریک اسید، اسیدهای چرب آزاد، فلزات سنگین، خواص حسی
  • الهه منصوری، محبوبه سرابی جماب*، بهروز قرآنی، سید احمد مهاجری صفحات 67-87
    ایمپرینت مولکولی روشی نوین در تهیه مواد بسپاری (پلیمری) است به نحوی که ساختار نهایی دارای مکان هایی برای شناسایی مولکول هدف می باشد. امروزه بسپارهای ایمپرینت شده به عنوان جاذب هایی گزینش کننده و انتخابگر در فرایندهای تجزیه ای، تشخیصی و در سامانه های نوین دارورسانی مطرح شده اند. به طور کلی، تغلیظ و جداسازی یک ترکیب از نمونه ی طبیعی یا آزمایشگاهی (به منظور تجزیه کمی یا کیفی و نیز کاربردهای غذایی یا دارویی) مستلزم حذف سایر ترکیبات شیمیایی موجود در آن نمونه است و روش های موجود در این زمینه، به ویژه در مورد ترکیبات پیچیده، دارای مزایا و معایبی است که کاربرد آن ها را محدود می نماید. استفاده از بسپارهای ایمپرینت شده در انواع روش های پیش تغلیظ و جداسازی، به دلیل اختصاصیت، دقت و تکرار پذیری بالا، در حال توسعه بوده و تاکنون در علوم مختلفی همچون صنایع غذایی، دارویی، زیست محیطی، صنعتی، نظامی و برای جداسازی مولکول های مختلفی همچون داروها، قندها، اسیدهای آمینه، توکسین ها، آفت کش ها، عوامل شیمیایی جنگی و نیز به عنوان اجزاء تشخیصی در حسگرها بکار گرفته شده است. با وجود سهولت و قابلیت های منحصر به فرد این روش، ایمپرینت مولکولی در ایران به ویژه در حوزه صنایع غذایی چندان شناخته شده نیست و گسترش و تجاری سازی آن نیازمند تحقیقات بیشتر در این زمینه می باشد. در این مطالعه، مفهوم ایمپرینت مولکولی، روش های به کارگرفته شده در تولید و بررسی ساختار بسپارهای ایمپرینت شده و کاربرد این بسپارها در نمونه های غذایی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بسپار ایمپرینت شده، مولکول هدف، شناسایی مولکولی، نمونه های غذایی
  • فریبا نقی پور*، بهاره صحراییان، محمد باقر حبیبی نجفی، مهدی کریمی، محمدحسین حداد خداپرست، زهرا شیخ الاسلامی صفحات 89-98
    بیماری سیلیاک یک بیماری خود ایمن گوارشی است که در اثر هضم گلوتن ایجاد می شود و تنها راه درمان آن استفاده از یک رژیم غذایی بدون گلوتن است. بنابراین توجه به تولید مواد غذایی بدون گلوتن با کیفیت مورد پذیرش برای این بیماران از اهمیت ویژه ای برخوردارست. از این رو هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر پودر شیر سویا (سطوح صفر، 3، 5، 7 و 10 درصد) به عنوان یک افزودنی طبیعی جهت بهبود خصوصیات تکنولوژیکی و حسی کیک روغنی بدون گلوتن بر پایه آرد سورگوم بود. براساس نتایج حاصله مشخص گردید که افزودن پودر شیر سویا به فرمولاسیون کیک بدون گلوتن (به خصوص در سطح 5 درصد) سبب کاهش وزن مخصوص خمیر شد. هم چنین نتایج نشان داد که پودر شیر سویا در تمام سطوح مصرف سبب افزایش میزان رطوبت نمونه های تولیدی گردید. در حالی که بیش ترین میزان حجم مخصوص و تخلخل در نمونه حاوی 5 درصد پودر شیر سویا مشاهده شد. علاوه بر این نتایج ارزیابی بافت در هر دو بازه زمانی 2 ساعت و یک هفته پس از پخت بیانگر کاهش میزان سفتی با افزودن پودر شیر سویا به خمیر کیک روغنی بدون گلوتن بود. البته نمونه حاوی 10 درصد پودر شیر سویا بافت سفت تری نسبت به نمونه شاهد در بازه زمانی 2 ساعت پس از پخت داشت. در نهایت داوران چشایی بالاترین امتیازرا به لحاظ ویژگی های کیفی به نمونه های حاوی کمتر از 5 درصد پودر شیر سویا دادند و این نمونه ها را به عنوان بهترین نمونه جهت عرضه به بازار محصولات بدون گلوتن معرفی نمودند.
    کلیدواژگان: بیماری سیلیاک، کیک بدون گلوتن، پودر شیر سویا، بافت، خصوصیات حسی
  • فخرالدین صالحی*، مهدی کاشانی نژاد، علیرضا صادقی ماهونک، امان محمد ضیایی فر صفحات 99-109
    خشک شدن قارچ دکمه ای در یک خشک کن ترکیبی مادون قرمز- هوای داغ در توان های 150، 250 و 375 وات، دماهای 50، 60 و 70 درجه سلسیوس و سرعت جریان هوای 1، 2 و 3 متر بر ثانیه بررسی شد. تاثیر توان لامپ، دما و سرعت جریان هوا بر زمان و آهنگ خشک شدن، ضرایب نفوذ رطوبت و انرژی فعال سازی در قالب طرح کاملا تصادفی بررسی شد. نتایج نشان داد تاثیر توان لامپ، دما و سرعت جابه جایی هوا بر فرآیند خشک شدن محصول قارچ دکمه ای معنی دار می باشد (p<0.05). افزایش توان لامپ مادون قرمز از 150 به 375 وات، افزایش دما از 50 به 70 درجه سلسیوس و تغییر سرعت جریان هوا از 1 به 3 متر بر ثانیه زمان خشک شدن نمونه ها را به ترتیب 6/28، 7/42 و 2/15 درصد کاهش داد. ضریب نفوذ موثر رطوبت و انرژی فعال سازی قارچ دکمه ای به ترتیب بین 9-10×2/6 تا 9-10×7/19 مترمربع بر ثانیه و 76/23 تا 73/30 کیلوژول بر مول به دست آمد. برای مدل سازی فرآیند خشک شدن، مدل های پیج، نیوتن و لگاریتمی به ترتیب با میانگین ضریب تبیین برابر 996/0، 988/0 و 998/0 و میانگین خطای استاندارد برابر 023/0، 042/0 و 015/0، در مقایسه با سایر مدل ها، خطای کمتری داشتند.
    کلیدواژگان: سینتیک، قارچ دکمهای، مادونقرمز، مدلسازی، هوای داغ
  • فاطمه ریاضی*، فریبا زینالی، ابراهیم حسینی، هما بهمدی صفحات 111-120
    هدف از این پژوهش بررسی اثر افزودن سطوح (1،0 و 2 درصد) پسماند خشک حاصل از فرآوری آب انگور قرمز (واریته ی سیاه سردشت) به عنوان ترکیبی عمل گرا و اثر آن بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی وعملکردی سوسیس گوشت گاو تولیدی بود. بدین منظور آزمایش های فیزیکوشیمایی شامل اندازه گیری رطوبت، پروتئین، چربی، خاکستر، کربوهیدرات، pH و محتوای کالری انجام گرفت. سپس نمونه های تولیدی از نظر خصوصیات عملکردی شامل ظرفیت نگهداری آب، محتوای رطوبت مترشحه و افت پخت مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزودن پسماند خشک حاصل از فرآوری انگور قرمز اثر معنی داری بر روی خواص فیزیکوشیمیایی نمونه های تولیدی به جز خاکستر و pH نداشته (05/0 >p) و سبب بهبود خواص عملکردی از طریق افزایش معنی دار در ظرفیت نگهداری آب و کاهش میزان رطوبت مترشحه و افت پخت در محصول تولیدی می شود. ضرایب همبستگی پیرسون بیانگر رابطه مستقیم افت پخت و محتوای رطوبت مترشحه و رابطه معکوس این دو پارامتر با ظرفیت نگهداری آب بود؛ بنابراین استفاده از پسماند حاصل از فرآوری آب انگور قرمز به عنوان منبع غنی از فیبر می تواند منجر به بهبود ویژگی های تکنولوژی، خواص عملکردی و ارزش تغذیه ای محصول سوسیس گردد.
    کلیدواژگان: پسماند خشک حاصل از فراوری آب انگور، خصوصیات فیزیکوشیمیایی و عملکردی، سوسیس
  • محمد هادی خوش تقاضا*، ابراهیم تقی نژاد صفحات 121-133
    استفاده از پوشش های طبیعی به منظور افزایش کیفیت ماندگاری پرتقال از اهمیت زیادی برخوردار است. در این تحقیق کیفیت پرتقال تامسون با پوشش خوراکی نانو کامپوزیت کیتوسان- رس و مه پاش- واکس(تولید مه از قارچ کش اورتوفنیل فنول توسط دستگاه مه پاش الکتریکی با ابعادی در حد نانو) در مقایسه با نمونه بدون پوشش مورد ارزیابی قرار گرفت. ارزیابی خواص کیفی پرتقال طی 3 ماه انبار در سردخانه با دمای oC6 و رطوبت نسبی 90-85 درصد انجام شد. نتایج نشان داد که نمونه با پوشش کیتوسان- رس دارای pH، ضریب رنگ، رطوبت پوست و سفتی بالاتری نسبت به بقیه نمونه ها داشت. بنابراین پوشش نانویی موجب افزایش مقاومت میوه به حملات قارچی، حفظ کیفیت رنگ پوست میوه و موجب حفظ استحکام بافت درونی نمونه ها طی انبار می گردد. مقدار مواد جامد محلول و اسید قابل تیتر آب میوه با پوشش مه پاش- واکس با گذشت دوره انبار به ترتیب روند کاهشی و افزایشی داشته است که این می تواند نشان دهنده پدیده تخمیر در میوه باشد. بنابراین استفاده از پوشش خوراکی نانو کامپوزیت کیتوسان- رس جهت حفظ خواص کیفی میوه تامسون، طی انبار در سردخانه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: انبارمانی، نانو کامپوزیت، مه پاشی، مرکبات، خواص کیفی
  • الهام نورمحمدی*، علیرضا صادقی ماهونک، معصومه صادقی، مهران اعلمی، محمد قربانی صفحات 135-142
    هدف از این پژوهش هیدرولیز آنزیمی پروتئین کنجاله روغنی دانه کدو (Cucurbitapepo)توسط آنزیم پپسین به منظور دستیابی به پپتیدهای زیست فعال دارای حداکثر قدرت ضداکسایش بود. به این منظور در این مطالعه از روش سطح پاسخ[1] و طرح مرکب مرکزی[2] با سطوح متغیرهای مستقل: غلظت آنزیم 2-1%، زمان هیدرولیز 5-2 ساعت و دمای 40-30 درجه سانتی گراد استفاده شد. نتایج نشان داد که پپتیدهای تولیدی در شرایط غلظت 1% آنزیم، دمای 30 درجه سانتی گراد و زمان هیدرولیز 2 ساعت نسبت به سایرین قدرت ضداکسایش بیشتری داشتند. میزان خاصیت ضداکسایش پپتیدهای تولیدی در شرایط بهینه (07/82%) تا حدود زیادی مشابه با میزان ارائه شده توسط نرم افزار (31/80%) بود. مقدار R2 و R2تعدیل شده برای خاصیت مهار رادیکال 2و2 دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل (DPPH)[3] به ترتیب 9522/0 و 9092/0 توسط نرم افزار تخمین زده شد. بر اساس نتایج بدست آمده، از طریق بهینه سازی شرایط هیدرولیز پروتئین دانه کدو می توان به پپتیدهای زیست فعال با قابلیت بالای مهار رادیکال DPPH دست یافت.
    کلیدواژگان: هیدرولیز آنزیمی، پپسین، پپتیدهای ضداکسایش، کنجاله روغنی دانه کدو
  • سارا زارع*، محمدعلی نجفی، براتعلی فاخری، علی اشرف جعفری صفحات 143-152
    کرچک (Ricinus communis L.) یکی از گیاهان دارویی مورد استفاده در صنایع داروسازی، آرایشی و بهداشتی کشورهای توسعه یافته است. روغن استخراجی از این گیاه از با ارزش ترین مواد مسهل و ملین در پزشکی است. همچنین از روغن آن به عنوان سوخت بیودیزل استفاده می شود. در این تحقیق کمیت، کیفیت و خصوصیات فیزیکوشیمیایی روغن کرچک وحشی و مقایسه آن با رقم زراعی در منطقه بروجرد مورد مطالعه قرار گرفته است. در نمونه های آنالیز شده محتوای روغن7/61-49 درصد (وزنی/وزنی)، عدد یدی 85-68 (بر حسب گرم ید مصرفی به ازای 100 گرم)، عدد اسیدی 90/0-36/0 (برحسب درصد اولئیک اسید)، ضریب شکست 4779/1- 4771/1 ، اسیدیته 5/4-9/1 (برحسب میلی گرم سود مصرفی به ازای هرگرم روغن) و خاکستر 6/3-78/1 درصد تعیین گردید. مقدار ریسینولئیک اسید نمونه های روغن (وزنی/وزنی 4/90-1/86 %) نیز به روش گاز کروماتوگرافی محاسبه گردید. مقدار روغن کرچک ارقام مورد بررسی از نظر تمامی صفات در سطح 5% اختلاف معنی دار نشان دادند. از لحاظ محتوای روغن، رقم 1161 (همدان) دارای بیشترین عملکرد بود. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده، چنانچه هدف از کاشت این گیاه بالاترین عملکرد اقتصادی باشد ژنوتیپ های وحشی عملکرد بالاتری دارند و ژنوتیپ 1161 را می توان برای منطقه بروجرد توصیه نمود. این تحقیق اولین گزارش از بررسی محتوای روغن و خصوصیات فیزیکوشیمیایی روغن استخراجی از دانه های کرچک وحشی جمع آوری شده در ایران و کشت شده در بروجرد و مقایسه آن ها با رقم زراعی است.
    کلیدواژگان: روغن کرچک، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، ریسینولئیک اسید
  • پریسا صائمی، مانیا صالحی فر*، محمدحسین عزیزی، رضا افشین پژوه صفحات 153-161
    کیفیت کلیه فرآورده های غذایی بستگی به کیفیت مواد اولیه آن دارد و ماکارونی نیز به عنوان یک ماده غذایی مهم که مصرف همگانی دارد از این قاعده مستثنی نیست. در حال حاضر ماکارونی به عنوان یکی از مقبول ترین غذاها در دنیا مصرف می شود و جایگاه این محصول در سبد غذایی خانواده های ایرانی به تدریج در حال تثبیت می باشد. در اکثر کشورهای جهان، ماکارونی از آرد سمولینای گندم دوروم تهیه می شود ولی در کشور ما معمولا از آرد نول تهیه می شود که باعث می شود محصول نهایی کیفیت مناسبی نداشته باشد. لذا در این تحقیق هدف بررسی اثر استفاده از آرد نول، سمولیناو مخلوط این آردها بر کیفیت ماکارونی تولیدی می باشد که بدین منظور از پنج نوع آرد نول،سمولینا مخلوط50%نول-50%سمولینا،75%نول-25%سمولینا و 75%سمولینا-25%نول در تولید ماکارونی استفاده شد. پس از تعیین ویژگی های شیمیایی این نوع آردها خواص رئولوژیکی خمیرهای حاصل توسط دستگاه میکسولب اندازه گیری شد. کیفیت نمونه های ماکارونی با استفاده از آزمون پخت و بررسی صفاتی از قبیل افت پخت، چسبندگی و رنگ سنجش شد. نتایج بررسی ها نشان داد که کیفیت ماکارونی تولیدی با نسبت 75% سمولینا-25% نول تقریبا« مشابه کیفیت ماکارونی تهیه شده از 100% سمولینا می باشد. بنابراین با توجه به قیمت بالای گندم دوروم، تولید کنندگان می توانند از مخلوط 75% سمولینا-25% نول جهت تولید محصول با کیفیت مناسب استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: آرد نول، سمولینا، گندم دوروم، ماکارونی
  • فریبا نقی پور، فریده طباطبایی یزدی*، مهدی کریمی، سیدعلی مرتضوی، محبت محبی صفحات 163-176
    امروزه تقاضا جهت تولید محصولات رژیمی و کم چرب به دلیل اهمیتی که افراد جامعه به سلامت خود می دهند، رواج بسیاری یافته اما در این میان تولید مواد غذایی بدون گلوتن کم چرب کمتر مورد توجه قرار گرفته است. از این رو در این تحقیق از فیبر رژیمی بتاگلوکان سورگوم در سطوح 25/0، 50/0، 75/0 و 1 درصد به ترتیب به عنوان جایگزین 25، 50، 75 و 100 درصد چربی موجود در فرمولاسیون کیک برنجی بدون گلوتن استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطح مصرف بتاگلوکان در فرمولاسیون بر میزان رطوبت و مولفه رنگی a* افزوده شد. این در حالی بود که نمونه حاوی 5/0 درصد بتاگلوکان دارای بیش ترین میزان مولفه رنگی L* بود. هم چنین نمونه حاوی 25/0 و 5/0 درصد بتاگلوکان دارای میزان سفتی کمتری نسبت به سایر نمونه های تولیدی در بازه زمانی 2 ساعت پس از پخت بودند. از سوی دیگر نتایج ارزیابی میزان سفتی بافت در بازه زمانی یک هفته پس از پخت بیانگر نرمی بیشتر بافت سه نمونه حاوی 25/0، 5/0 و 75/0 درصد بتاگلوگان نسبت به نمونه شاهد بود. علاوه بر این براساس نتایج مشخص گردید که نمونه حاوی 25/0 و 5/0 درصد بتاگلوکان (به خصوص نمونه حاوی 5/0 درصد از این فیبر رژیمی) دارای میزان تخلخل و حجم مخصوص بیشتری بودند. در نهایت داوران چشایی نمونه حاوی 5/0 بتاگلوکان (نمونه ای که در آن 50 درصد روغن جایگزین شده بود) را به عنوان بهترین نمونه به لحاظ خصوصیات حسی جهت عرضه به بازار مصرف معرفی نمودند.
    کلیدواژگان: بتاگلوکان سورگوم، جایگزین چربی، کیک روغنی بدون گلوتن، خصوصیات تصویری، بافت
  • علی زارعی *، مهدی قیافه داودی صفحات 177-184
    امروزه آگاهی روزافزون مردم به مسائل مربوط به سلامتی، تولیدکنندگان مواد غذایی را بر آن داشته است که محصولاتی کم چرب تولید نمایند. اما انتخاب صحیح نوع جایگزین چربی در تولید محصولات کم چرب نکته ای بسیار مهم و فاکتوری کلیدی بوده و نیازمند توجه ویژه تولیدکنندگان محصولات کم چرب می باشد. بنابراین در این تحقیق آرد دانه خربزه در سطوح صفر، 5، 10، 15، 20، 25 و 30 درصد به عنوان جایگزین بخشی از روغن موجود در فرمولاسیون سس مایونز مورد استفاده قرار گرفت و پارامترهایی از قبیل pH، پروتئین، چربی، خاکستر، سفتی بافت، مولفه های رنگی و خصوصیات حسی (طعم، بافت، مالش پذیری، رنگ و پذیرش کلی) ارزیابی شدند. براساس نتایج بدست آمده، مشخص گردید که با افزایش آرد دانه خربزه در فرمولاسیون اولیه سس مایونز میزان pH، پروتئین، خاکستر، سفتی بافت و مولفه رنگی a* به طور معنی داری در سطح 5 درصد افزایش یافت. این در حالی بود که از میزان چربی و مولفه های رنگی L* و b* کاسته شد. در نهایت نتایج ارزیابی حسی به وضوح نشان داد که نمونه حاوی 15 درصد آرد دانه خربزه از بالاترین امتیاز پذیرش کلی برخوردار بود. از این رو با توجه به نتایج حاصله از این پژوهش می توان آرد دانه خربزه را به عنوان جایگزین چربی و یا روغن موجود در فرمولاسیون انواع سس ها به ویژه سس مایونز معرفی نمود.
    کلیدواژگان: سس مایونز کم چرب، آرد دانه خربزه، جایگزین چربی، مولفه های رنگی، بافت
  • سید مهدی اجاق*، کاوه رحمانی فرح، سجاد ایزدی، بهاره شعبانپور صفحات 185-194
    استفاده از پوشش های هیدروکلوئیدی یکی از روش های پیش تیمار جهت کاهش میزان جذب روغن در طی فرآیند سرخ کردن است. هدف از این پژوهش بررسی اثر هیدروکلوئیدهای مختلف شامل کربوکسی متیل سلولز، هیدروکسی پروپیل متیل سلولز، زانتان و زدو در مقادیر 5/0، 1 و 5/1 درصد بر میزان جذب روغن و خواص کیفی میگو پس از فرآیند سرخ کردن می باشد. میگوهای بدون پوشش (شاهد) و میگوهای پوشش دهی شده با محلول های هیدروکلوئیدی جهت کاهش رطوبت سطحی به مدت 10 دقیقه تحت دمای 150 درجه سلسیوس قرار گرفتند، سپس بسته بندی شده و در فریزر 20- درجه سلسیوس نگهداری شدند. پس از گذشت یک هفته، میگوها به صورت منجمد در دمای 170 درجه سلسیوس به مدت 90 ثانیه در روغن آفتابگردان سرخ شدند. پوشش های هیدروکلوئیدی باعث کاهش میزان جذب روغن و افزایش میزان رطوبت در میگوهای سرخ شده شدند. بیشترین میزان رطوبت و کمترین میزان چربی در میگوهای پوشش دهی شده با محلول هیدروکسی پروپیل متیل سلولز با غلظت 5/1 درصد مشاهده شد. پوشش های هیدروکلوئیدی باعث نرم شدن بافت و کدر شدن رنگ میگوها شدند. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که همه نمونه ها (پوشش دهی شده و بدون پوشش) قابل قبول بودند و درمجموع نمونه های پوشش دهی شده با محلول کربوکسی متیل سلولز با غلظت 1 درصد بیشترین پذیرش کلی را داشتند.بنابراین،استفاده از پوشش های هیدروکلوئیدی می تواند روش مناسبی برای تولید فرآورده آماده مصرف میگوی کم چرب باشد.
    کلیدواژگان: پوشش هیدروکلوئیدی، جذب روغن، سرخ کردن، میگو
  • کامیار ملکی اسکی *، حبیب الله میرزایی، ابوالفضل فدوی صفحات 195-205
    جهت افزایش ماندگاری کیک و خصوصیات حسی آن از نگهدارنده ها و بهبود دهنده های سنتزی استفاده می کنند که اثرات زیانباری بر سلامتی انسان دارند. با توجه به این مشکل، جایگزین نمودن این ترکیبات با موادی که منشا طبیعی دارند و باعث ارتقای ویژگی های حسی و ماندگاری کیک می شوند، اهمیت دارد. از این رو ما در پژوهش، امکان استفاده از کدو تنبل را در کیک و خصوصیات حسی و میکروبی کیک تولید شده مورد ارزیابی قرار گرفت. با توجه به نتایج بدست آمده، تاثیر مثبت کدو تنبل در ارتقای خصوصیات فیزیکی و حسی محصول کاملا نمایان بود. ویژگی های حسی و فیزیکی کیک حاوی کدو تنبل نشان داد که نمونه حاوی 3 درصد کدو تنبل داری به عنوان بهترین مقدار جهت افزودن به کیک یافت شد. خصوصیات میکروبی محصول نیز نشان داد که نمونه کیک حاوی 3 درصد کدو تنبل بیشترین میزان ماندگاری را نشان داد. بطوری که ماندگاری محصول را تا 120 روز افزایش داد در حالی که نمونه شاهد که فاقد پودر کدو تنبل بوده و از ضد کپک سنتزی استفاده شده بود تا 90 روز ماندگاری داشت. با توجه به نتایج حاصل از آزمایشات می توان گزارش کرد که می توان به جای نگهدارنده ها و بهبوددهنده های سنتزی از پودر کدو تنبل استفاده کرد که علاوه بر افزایش ماندگاری محصول باعث بهبود خصوصیات فیزیکی و حسی کیک می شود.
    کلیدواژگان: کیک، کدو تنبل، خصوصیات حسی، ماندگاری، بهبوددهنده
  • |
    • Anita Rami, Hossein Sheikh Looi, Ali Reza Yosefi Pages 1-15
      A factorial experiment with 3 factor based on RCD was considered in order to evaluate effects of MAP and propolis on postharvest quality of spinach (Spinacia oleraceae cv. Varamin 88). The first factor was storage time in 4 levels of 7, 14, 21 and 28 days; second factor was gas mixture in 3 levels of air composition, O2 15% CO2 5% and O2 5% CO2 15%; and third factor was propolis on 3 levels of zero, 5% and 10%. The ANOVA results showed that all characters except chroma and chlorophyll b had significant differences at levels 1 and 5%. The amount of the acid Ascorbic was 275.1 mg/100gfw before storage and after a week this value modified to 171.1 mg/100gfw and after 14 days reached to 141 mg/100gfw. Using of propolis had statically significant effect in probability levels of 1 and 5% on hue angel, TSS, pH, acid, acid ascorbic, weight loss percent, and infection percent. Infection percent severely reduced affected by the use of propolis. The main effect of MAP treatment had significant influence on color indices, appearance quality, acid ascorbic content, weight loss and infection percents. Triple interaction of treatments had significant effect on ascorbic acid content at 5% level. Based on the obtained results use of 10% propolis and O2 5% CO2 15% was the best treatment to increase the shelf life of spinach.
      Keywords: MAP, Infection percent, Propolis, “Varamin 88”, Vitamin C
    • Marziyeh Pak Tarmani, Ali Ehsani, Peiman Ghajar Beigi * Pages 17-24
      Fish is known as a perishable food because of its high amounts of polyunsaturated fatty acids and High quality protein. Accordingly, Edible coatings are used to delay spoilage and increase the shelf life of fish.
      The aim of this study is, using sodium alginate containing alpha-tocopherol antioxidant in order to increase the shelf life of rainbow trout fillet at refrigerator temperature (2 ± 4 °C). In this study, trout fillets, first, were set in 6 orders including: treatments including control treatment, treatment with sodium alginate coating without alpha-tocopherol, treatment with sodium alginate coating containing 0.5%,1%,1.5% and 3% alpha-tocopherol, then stored at refrigerator temperature for 16 days in 6.These parameters were measured periodically (every 4 days): peroxide, free fatty acids, TBA and TVB-N. Statistical results demonstrated an increase in all value during storage time, and increasing trend in the control treatment slope was higher than other treatments. The lowest PV and TVB-N and TBA levels were observed in the treatment with sodium alginate coating containing 3% alpha-tocopherol. The treatment with sodium alginate coating containing 1.5% alpha-tocopherol had the lowest levels at the end of the storage time. According to the results of the present study, sodium alginate coating containing alpha-tocopherol reduces oxidation process in rainbow trout fillets stored in the refrigerator.
      Keywords: Sodium alginate coating, ?, tocopherol, Rainbow trout, Fish fillets
    • Atefeh Soleimani Farsani, Aynaz Khodanazari * Pages 25-32
      Salting-drying carp is a fish products traditionally consumed in Iran. So, in this study, physicochemical and organoleptic changes during processing and storage of salted-dried mullet were investigated. For this purpose, samples of fillet and gutted mullet were salted at 4° C for 10 days, which was followed by sun drying and storage. Comparing the physicochemical analysis on raw and processed fish showed that the amount of moisture decreased during processing (P0.05). It was concluded that the use of salted-dried fillet for mullet had a better result.
      Keywords: Liza saliens, Pickle salting, Drying
    • Mohsen Mokhtariyan, Mehran Mahmmodi, Mastaneh Maleki, Abbas Mahjoorian* Pages 33-43
      In this research, ultrasound-osmotic dehydration kinetic of daikon was predicted by different activation function of neural network such as logarithm sigmoid and tangent hyperbolic. Solid gain and water loss were selected as outputs and immersion time, concentration of osmotic solution, pretreatment type and moisture content were chosen as inputs. In this study, in other to achieved best result in predicting ultrasound-osmotic parameters of daikon was used different arrangement of the two types of neural network. The result showed that using arrangement of type II network with tangent hyperbolic activation function can be predicted daikon ultrasound-osmotic dehydration with higher performance than type I network arrangement. Best configuration of neural network was obtained with 17 neuron per hidden layer. This network was able to predicted solid gain and water loss with R2 values 0.996 and 0.993. This innovative technique could be successfully applied for quantitative monitoring of daikon quality changes during ultrasound-osmotic dehydration process.
      Keywords: Artificial neural network, Ultrasound, Osmotic dehydration, Mass Transfer
    • Zahra Momen Zadeh, Aynaz Khoda Nazari *, Kamal Ghanemi Pages 57-66
      In this study, the influence of different cooking method on the oxidation lipid and heavy metal composition and sensory properties of Epinepheluscoioidefillets was evaluated. Cooking of Epinepheluscoioide was prepared according to common consumer techniques: poached, steamed, pan fried (no added oil), deep fried (in olive oil) and microwave. Thiobarbitoric acid (TBA) content was less than 3 mg MDA/ kg in cooked fillet with boiling, poaching, dry- frying and deep frying methods. The free fatty acid (FFA) content of the fillets was significantly reduced by the different cooking methods in compared with raw fish. There was the highest Ni concentration in raw samples. Co and cd concentrations were below limits of detection in all samples. The Cr and pb contents in the raw and cooked sapmles were not significantly different. The results of sensory properties were showed that the texture, odour, flavor, colour and overal likeness properties increased in pan- frying and deep- frying methods and there were not significantly different between boiling, poaching.
      Keywords: Epinepheluscoioides, Cooking methods, TBA, FFA, Heavy metal, Sensory properties
    • Elahe Mansoori, Mahboobeh Sarabi Jamab *, Behrooz Ghorani, Seyed Ahmad Mohajeri Pages 67-87
      Molecular imprinting is an emerging technology for the synthesis of polymeric materials which have specific recognition sites complementary to the target molecule. In the recent few years, molecularly imprinted polymers are considered as the selective sorbents in detection, analytical processes and also drug delivery. There are some conventional methods commonly used in the components separation/recognition (i.e. qualitative or quantitative analysis in food and drugs industry) in natural or synthetic samples, however, there are some drawbacks, especially in complex samples, that limit the application of these methods. Recently, the use of molecular imprinted polymer due to high specific recognition, reliability and reusability, is growing rapidly and the technique has been successfully applied in various fields, ranging from food science, pharmaceutical, environmental science, arms industry and different sensors. It is also used to extract drugs, sugars, amino acids, toxins, pesticides and warfare agents. Although imprinted polymers have unique properties and can be easily prepared, the technique is still new to Iranian researchers, especially in food science field, and to improve and commercialize the technique, further attention and research is needed. In this paper, the concept of molecular imprinting, synthesis and analysis approaches and its application in food sample analysis were comprehensively reviewed.
      Keywords: Molecularly imprinted polymer (MIP), Template, Molecular recognition, Food samples
    • Fariba Naghi Poor *, Bahareh Sahraiyan, Mohammad Bagher Habibi Najafi, Mahdi Karimi, Mohammad Hadad Khoda Parast, Zahra Sheikhol Eslami Pages 89-98
      Celiac disease is an autoimmune digestive disease that is caused by the digestion of gluten. and the only treatment of this disease is gluten-free diet. Therefore the production of gluten-free foods with acceptable quality to the patient is important. So the aim of this study was to investigate the effect of soy milk powder (0, 3, 5, 7 and 10%) as a natural additive on the technological and sensory properties of sorghum flour based gluten-free oil cake. Based on the results, the addition of soy milk powder to gluten free cakes formulation (especially at the level of 5%) decreased the specific weight of the dough. Also the results showed that soy milk powder increased moisture content of samples in all levels of addition. Moreover the highest specific volume and porosity were observed in samples containing 5% soy milk powder. In addition, the results of texture evaluation showed by adding soy milk powder the firmness decreased in both periods (2hr and 1 week after baking). The sample containing 10% soy milk powder had firmer texture than the control sample during 2 hours after baking. Finally the samples containing less than 7% soy milk powder gain the highest scores in sensory evaluation and these samples introduced as the best gluten-free products to the market.
      Keywords: Celiac disease, Gluten free cake, Soy milk powder, Texture, Sensory properties
    • Fakhredin Salehi *, Mahdi Kashani Nejad, Ali Reza Sadeghi Mahoonak, Aman Mohammad Ziyai Far Pages 99-109
      Drying of button mushroom in a combined infrared-hot air dryer at power of 150, 250 and 375 W, temperatures of 50, 60 and 70 °C and air flow rates of 1, 2 and 3 m/s was investigated. The effect of lamp power, temperature and air flow rate on time and drying rate, moisture diffusion coefficients and activation energy were evaluated in a completely randomized design. The results showed that the effect of lamp power, temperature and velocity of air displacement on the drying process of button mushroom production is significant (p
      Keywords: Button mushroom, Hot air, Infrared, Kinetics, Modeling
    • Fatemeh Riyazi *, Fariba Zeynali, Ebrahim Hosseini, Homa Behmadi Pages 111-120
      The aim of this study was to determine the effect of different levels (0, 2& 1%)of dried waste of the red grape juice’s processing as a functional ingredient on the physicochemical parameters and functional properties of beef sausage. For this purpose, physic-chemical analysis including measurement of moisture, protein, fat, carbohydrate, pH and calorie content were carried out. Then, samples from the point of functional properties including Water Holding Capacity (WHC), Expressible Moisture Content (EMC) and cooking loss were evaluated. The results showed that the addition of dried waste from the processing of red grape has no significant effect on physic-chemical properties of samples except for ash and pH (p> 0.05) and improved the functional properties through a significant increase in WHC, the reducing EMC and cooking loss in sample. Pearson correlation coefficients indicate a direct relationship between cooking loss and EMC and a reverse relationship between these two factors with WHC. Therefore, the use of the red grape dried waste as a rich source of fiber may improve the properties of technology, functional andnutritionalvalue ofthesausage.
      Keywords: Red grape dried waste, Physico, chemical, functional properties, Sausage
    • Mohammad Hadi Khoshtaghaza *, Ebrahim Taghinezhad Pages 121-133
      It is important to increase storage quality of orange by using of natural coatings. In this research, quality of Thomson oranges coated with chitosan-clay nano composite edible coating and fogger - wax (fog production from Ortho Phenil Phenol by electro fogger with nano dimension) was compared with the sample without coating during storage. Orange quality properties were evaluated during storage for 3 months in a cold storage at 6oC temperature and 85-90% relative humidity. Results showed that fruits coated with chitosan-clay had highest pH, chroma, peel moisture and firmness compared to the other samples. Therefore, this nano coating increased fruit resistance to fungal diseases, retained peel fruit color and inner texture strength during storage. Amount of total soluble solid and acid total of fruit juice for fogger - wax coating decreased and increased during storage, which this trend could indicate fermentation phenomenon in the fruit. So using of chitosan-clay nano composite edible coating can be offered for prevention of decrease fruit quality during storage.
      Keywords: Storage, Nano composite, Fogging, Citrus, Quality properties
    • Elham Noor Mohammadi *, Ali Reza Sadeghi Mahoonak, Masumeh Sadeghi, Mehran Alami, Mohammad Ghorbani Pages 135-142
      The aim of this research was the enzymatic hydrolysis of pumpkin (Cucurbitapepo) oil cake protein with pepsin to achieve bioactive peptides with the maximum anti-oxidative activity (DPPH radical scavenging activity). For this purpose in this study Response Surface Methodology and Central Composite Design with using 1-2% enzyme concentration, 2-5 hours of hydrolysis and 30-40 °c were examined as independent factors. The results showed that the peptides produced by 1% enzyme concentration, 30 °c and 2 hours of hydrolysis possessed the highest anti-oxidative activity based on the DPPH radical scavenging activity. The anti-oxidative activity of peptides at the optimum condition (82.07%) was to a large extent similar to the amount proposed by software (80.31%). R2 and adjusted R2 estimated by the software were 0.9522% and 0.9092% respectively. Based on the results, it is possible to produce bioactive peptides with high DPPH radical scavenging activity through the optimization of hydrolysis conditions.
      Keywords: Enzymatic hydrolysis, Pepsin, Pumpkin oil cake, Anti, oxidative peptides
    • Sara Zaare *, Mohammad Ali Najafi, Barat Ali Fakheri, Ali Ashraf Jafari Pages 143-152
      Castor (Ricinus communis L.) is one of the medicinal plants that used in pharmaceuticals and cosmetics in developed countries. Oil extracted from this plant is one of the most valuable cathartic and laxative ingredients in medicine. Its oil is also used as biodiesel fuel. This study was carried out to investigate the quality, oil content and physicochemical properties of castor oil in comparison with the wild ones in Boroojerd region. The oil content, Iodine value, acid number, Reflective index, Acidity and ash were determined, 49-61.7 % (w/w), 68-85 (the mass of iodine in grams that is consumed by 100 grams of a oil) , 0.36 - 0.90 (oleic acid %), 1/4771-1/4779, 1.9-4.5 (milligrams of Sodium hydroxide required to neutralize the free fatty acids in 1 g of oil) and 1.78-3.6 % respectively. Ricinoleic acid content of oil samples was determined by gas chromatograph method, it was 86.1-90.4% (w/w). Castor oil varieties were significantly different for all traits at 5% level. The number 1161 (Hamadan) had more yield in the oil content. Thus, according to our results, if the purpose of planting these plants is highest economic yield, wild genotypes have the highest performance and genotype 1161 can be recommended for the Borujerd. Evaluation of physicochemical characteristics of wild castor seed oil belong in Borujerd has not been studied in comparison with usual cultivar. This study is the first report of the oil content and physicochemical characteristics of castor oil that was extracted from wild castor seeds collected in Iran and cultivation in the Borujerdand comparison with the cultivar.
      Keywords: Castor oil, physicochemical characteristics, Ricinoleic acid
    • Parisa Saemi, Maniya Salehifar *, Mohammad Hossein Azizi, Reza Afshin Pazhooh Pages 153-161
      Quality of food products depends upon the quality of the raw materials and pasta as an important food product which is commonly used is not except from this rule. Nowadays pasta is consumed as one of the most favorite food around the world and is considered to be a constant food in the list of the Iranian families’ main meal gradually. In the most countries, pasta is produced from semolina, but in our country normally is produced from white flour that causes lower quality in final product. The goal of this research is considering the effects of using the white flour, semolina and mixture of these flours on the quality of pasta. Five types of white flour, semolina, mixed white flour and semolina with different ratios, including 50% white flour- 50% semolina, 75% white flour- 25% semolina, 75% semolina - 25% white flour were used in producing of pasta. The content of moisture, ash, protein, dry and moist gluten and gluten index was determined. Pasta samples quality were assessed through cooking, cooking loss & color tests. The results showed that the quality of pasta with ratio 75% semolina-25% white flour is similar to the quality of pasta which is produced from 100% semolina. Therefore, regarding the high price of durum wheat; manufacturer could use such flour instead of 100% semolina to produce high quality product
      Keywords: White flour, Semolina, Durum wheat, Macaroni
    • Fariba Naghi Pour, Fariba Tabatabai Yazdi *, Mahdi Karimi, Seyed Ali Mortazavi, Mohebat Mohebi Pages 163-176
      Demanding for low-fat products was increased because of the importance of the health for the population. But the production of low-fat gluten-free food is not considered. Therefore, in this study, sorghum β-glucan as a dietary fiber in levels of 0.25, 0.5, 0.75 and 1.0% respectively used as an alternative to 25, 50, 75 and 100% of the fat in the formulation of gluten-free rice cake. The results showed that by increasing the levels of β-glucan in the formulation, the moisture content and a* value were increased. However the highest amount of L* value was observed in sample containing 0.5 β-glucan. Also the sample containing 0.25 and 0.5% of β-glucan had the lower firmness than the other samples in 2 hours after baking. On the other hand the results of the firmness in one week after baking showed the texture of samples containing 0.25, 0.5 and 0.75% β-glucan was softer than the control. In addition, the results showed that the samples containing 0.25 and 0.50% β-glucan (especially samples containing 0.5% of dietary fiber), had the highest porosity and specific volume. Finally, the panelists samples containing 0.5% β-glucan (an example in which the 50% fat was replaced) were introduced as the best example in terms of sensory properties to supply the market.
      Keywords: Sorghum ? glucan_Fat replacer_Gluten_free cup cake_Visual characteristics_Texture
    • Ali Zarei *, Mahdi Ghiyafe Davoodi Pages 177-184
      The growing public awareness of health issues, encouraged manufacturers to produce low-fat products. But choosing the best kind of fat substitutes in low-fat products is very important and a key factor, and need especial attention of low fat products producers. Therefore melon seed flour in levels of 0, 5, 10, 15, 20, 25 and 30% were used to replace part of the oil in the formulation of mayonnaise and parameters such as pH, protein, fat, ash, firmness, color values and sensory characteristics (flavor, texture, rub flexibility, color and overall acceptability) were evaluated. According to the results, by increasing melon seed flour in formulation of mayonnaise the amount of pH, protein, ash, firmness and a* value were increased significantly. While the fat, L* and b* values were reduced by increasing melon seed flour. Finally the sensory evaluation results clearly showed that the sample containing 15% melon seed flour had the highest score in overall acceptability. So based on this research results, melon seed flour is introduced as a fat or oil replacer in different kind of sauces especially mayonnaise.
      Keywords: Low fat mayonnaise, Melon seed flour, Fat replacer, Color values, Texture
    • Seyed Mahdi Ojagh*, Kaveh Rahmani Farah, Sajad Izadi, Bahareh Shaban Pour Pages 185-194
      The use of hydrocolloid coatings is one of the pre-treatment methods to avoid excessive oil absorption during frying process. The aim of this work was to evaluate the influence of hydrocolloid coatings (carboxyl methyl cellulose (CMC), hydroxypropyl methylcellulose (HPMC), xanthan and zedo gum) at three concentrations (0.5, 1.0 and 1.5 % weight/volume) on the oil content and quality parameters of shrimp after frying process. The coated and uncoated (control) samples were packaged and stored at -20 °C and after a week were fried at 170 °C for 90 second in sunflower oil. The results showed that all hydrocolloid coatings reduced oil content of fried shrimp. The coated shrimps with 1.5 % HPMC solution had highest moisture content and lowest oil content than the other samples. All coated shrimps had darker color and softer texture than the control. Sensory evaluation indicated that all coated and uncoated shrimps were acceptable. Hence, the use of hydrocolloid coatings could be a suitable approach to production of ready-to-eat low-fat shrimp.
      Keywords: Hydrocolloid coating, frying, Oil absorption, Shrimp
    • Kamyar Maleki Aski *, Habib Mirzai, Abolfazl Fadavi Pages 195-205
      Synthetic preservatives and improver are used to increase shelf life and sensory properties that have harmful effect on human health. Giving to this issue, substitution of this component with substances with natural origin and sensory properties and shelf life increaser characteristic is important. In hence, we this study evaluate probably using of pumpkin in cake, sensory and microbial properties of the cake. According to the results, it is obvious that pumpkins have a positive impact on improving the physical and sensory properties of product. Sensory and physical properties of pumpkin cake with pumpkin showed that the sample containing 3% has been found as the best value to add to the cake. So that it increased shelf life of the product to 120 days; however, shelf life of the control sample (has anti mold but not pumpkin powder) was observed by 90 days. Giving the results of the experiments, we can report that pumpkin can be used to shelf life increasing and as well as physical and sensory properties improving of cake instead of synthetic preservatives and improver.
      Keywords: Cake, Pumpkin, Sensory property, Shelf life, Improver