فهرست مطالب

مدیریت خاک و تولید پایدار - سال ششم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1395)

نشریه مدیریت خاک و تولید پایدار
سال ششم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حمیدرضا بوستانی*، مصطفی چرم، عبدالامیر معزی، نجفعلی کریمیان، نعیمه عنایتی ضمیر، مهدی زارعی صفحات 1-24
    در خاک های آهکی و شور قابلیت زیست فراهمی روی پایین است، لذا مطالعه شکل های شیمیایی و تخمین پتانسیل زیست فراهمی روی در چنین خاک هایی ضروری است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر تلقیح باکتری های محرک رشد و قارچ میکوریزا بر شکل های شیمیایی روی با استفاده از عصاره گیری دنباله ای در خاک آهکی پس از برداشت ذرت با سطوح مختلف شوری بود. آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. فاکتور اول شامل سه سطح شوری (0 ، 15 و 30 میلی اکی والان نمک در کیلوگرم خاک) و فاکتور دوم چهار سطح تلقیح میکروبی (قارچ گلوموس اینترادیسس، باکتری سودوموناس، تلقیح همزمان باکتری- قارچ و بدون تلقیح) بود. نتایج نشان داد که با افزایش سطوح شوری غلظت شکل های محلول+ تبادلی، کربناتی و اکسید منگنز افزایش و شکل باقی مانده و آلی روی کاهش پیدا کرد. با کاربرد تیمار های میکروبی غلظت شکل های محلول+ تبادلی، کربناتی و اکسید منگنز افزایش و غلظت شکل باقی مانده کاهش نشان داد. بیشترین افزایش غلظت شکل های محلول+ تبادلی (101 درصد)، کربناتی (3/59 درصد) و اکسید منگنز (100 درصد) در تیمار کاربرد توام قارچ و باکتری مشاهده شد. همبستگی مثبت و معنی داری بین شکل های محلول+ تبادلی، کربناتی و اکسید منگنز روی در خاک با روی قابل استفاده در خاک وجود داشت که نشان دهنده نقش موثر این سه شکل شیمیایی در تامین روی مورد نیاز گیاه می باشد. نتایج نشان داد که تیمارهای شوری و میکروبی سبب توزیع مجدد روی از شکل های کمتر قابل استفاده به شکل های با قابلیت استفاده بیشتر در خاک شدند.
    کلیدواژگان: باکتری سودوموناس، روی، شوری، عصاره گیری دنباله ای، قارچ گلوموس اینترادیسس
  • عادل ریحانی تبار *، معصومه مهدی زاده، شاهین اوستان صفحات 25-45
    سابقه و هدف
    فسفر بعد از نیتروژن دومین عنصر محدود کننده تولید تولید گیاهان زراعی در جهان است. تحرک و قابلیت دسترسی فسفر در خاک ها تحت تاثیر ویژگی های واجذب فسفر قرار می گیرد. اطلاعات اندکی درباره تاثیر مواد آلی بر ویژگی های سینتیک و ترمودینامیک واجذب فسفر در خاک های آهکی استان آذربایجان شرقی وجود دارد. هدف این پژوهش ارزیابی تاثیر ماده آلی بر پارانترهای سینتیکی و ترمودینامیکی واجذب فسفر بود. سینتیک و ترمودینامیک واجذب فسفر در 4 نمونه خاک(0- 30 سانتی متر) جمع آوری شده از استان آذربایجان شرقی قبل و بعد از حذف ماده آلی با استفاده از محلول هیپوکلریت سدیم (NaOCl) بررسی شد.
    مواد و روش ها
    بر اساس ویژگی های عمومی، 4 نمونه مرکب از عمق 30-0 سانتی متری طوری انتخاب شدند که تا حد ممکن از دامنه نسبتا وسیع ماده آلی، فسفر قابل استفاده و درصد رس و شن برخوردار باشند. نمونه های خاک پس از هواخشک شدن از غربال 2 میلی متری عبور داده شدند و برخی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی اندازه گیری شدند. سینتیک واجذب فسفر در غلظت اولیه 100 میلی گرم فسفر در لیتر با محلول کلرید کلسیم 01/0 مولار قبل و بعد از حذف ماده آلی مطالعه شد. تجزیه آماری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و برازش غیرخطی معادلات سینتیکی با استفاده از نرم افزارData fit انجام شد.همچنین برای ترسیم همدماهای واجذب از نرم افزار Excel استفاده گردید.
    یافته ها
    سینتیک واجذب فسفر با معادله الوویچ ساده شده بهتر توصیف شد. مقادیر میانگین ثابت معادله الوویچ قبل از حذف ماده آلی برابر با 69/9 و بعد از حذف ماده آلی برابر با 05/8 بود. الگوی واجذب فسفر بر پایه معادله الوویچ ساده شده نشان داد که سرعت واجذب فسفر در 2 ساعت ابتدایی بالاتر بوده و به وسیله یک سرعت واجذب کندتر ادامه یافت که این امر احتمالا بیانگر وجود دو مکانیسم مختلف در فرایند واجذب است. به منظور بررسی تاثیر دما، ترمودینامیک واجذب فسفر در 4 دمای 10، 20،30 و 40 درجه سلسیوس مورد مطالعه قرار گرفت. مقادیر مثبت آنتالپی نشان دهنده گرماگیر بودن فرآیند نگهداشت می باشد. با افزایش دما از 10 درجه سلسیوس به 40 درجه سلسیوس در خاک های تیمار نشده با هیپوکلریت سدیم، دامنه میانگین انرژی آزاد گیبس از 12/32- تا 3/39- کیلوژول بر مول افزایش یافت درحالیکه در خاک های تیمار شده با هیپوکلریت سدیم دامنه آن 05/33- تا 21/40- کیلوژول بر مول بدست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش مقادیر نگهداشت فسفر توسط خاک و کاهش سرعت واجذب فسفر بعد از حذف ماده آلی خاک، مصرف مواد آلی و یا حداقل جلوگیری از کاهش آن می تواند سبب افزایش کارایی مصرف فسفر و افزایش سرعت رهاسازی آن به محلول خاک شود.
    کلیدواژگان: ترمودینامیک، واجذب، سینتیک، ماده آلی و فسفر
  • فرهاد آذرمی آتاجان *، وحید مظفری، محسن حمیدپور، پیمان عباس زاده دهجی صفحات 47-68
    سابقه و هدف
    شوری خاک و کمبود روی از مهم ترین عوامل محدود کننده رشد و عملکرد درختان پسته در بسیاری از مناطق پسته کاری ایران، از جمله منطقه رفسنجان می باشند. استفاده از باکتری های محرک رشد گیاه یکی از راهکارهای نوین برای افزایش فراهمی عناصرغذایی در خاک و در نتیجه افزایش رشد گیاهان در شرایط شور است. بنابراین، هدف از این پژوهش بررسی برهم کنش باکتری های سودوموناس فلوروسنت و روی بر تغییرات شکل های مختلف روی در ریزوسفر و هم چنین غلظت و جذب آن در نهال های پسته تحت تنش شوری می باشد.
    مواد و روش ها
    به منظور بررسی تاثیر برهم کنش باکتری های سودوموناس فلوروسنت (شاهد و سه جدایه pf1، pf2 و pf3) و روی (0 و 5 میلی گرم روی بر کیلوگرم) بر توزیع شکل های شیمیایی روی در خاک ریزوسفری در سطوح مختلف شوری {0 (1/46 دسی زیمنس بر متر)، 1000 (7/32 دسی زیمنس بر متر) و 2000 (12/0 دسی زیمنس بر متر) میلی گرم کلرید سدیم در کیلوگرم} خاک و ارتباط آن با غلظت و جذب روی در شاخساره نهال های پسته (Pistacia Vera L. cv. Badami)، مطالعه ای گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شوری و تلقیح با جدایه های سودوموناس فلوروسنت موجب افزایش روی قابل عصاره گیری با DTPA و شکل های تبادلی و محلول، پیوند شده با کربنات ها و پیوند شده با مواد آلی و کاهش شکل های متصل به اکسیدهای آهن و منگنز و باقیمانده در خاک ریزوسفری شد. تلقیح با جدایه های سودوموناس فلوروسنت به طور متوسط، روی قابل عصاره گیری با DTPA و شکل های تبادلی و محلول، پیوند شده با کربنات ها و پیوند شده با مواد آلی را به ترتیب 52، 26، 29 و 35 درصد افزایش و از طرف دیگر شکل های متصل به اکسیدهای آهن و منگنز و باقیمانده را به ترتیب 24 و 3 درصد کاهش داد. کاربرد روی نیز تمام شکل های روی (به جز باقیمانده) را افزایش داد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری، غلظت و جذب روی در شاخساره نهال های پسته کاهش یافت، ولی تلقیح با جدایه های سودوموناس فلوروسنت و کاربرد روی موجب افزایش آن ها در تمام سطوح شوری شد. به هرحال، کاربرد همزمان جدایه های سودوموناس فلوروسنت و روی تاثیر بیشتری بر افزایش غلظت و جذب روی در شاخساره داشت. بین جذب روی در شاخساره نهال ها و روی قابل عصاره گیری با DTPA و شکل های تبادلی و محلول، پیوند شده با کربنات ها و متصل به اکسیدهای آهن و منگنز همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد. نتایج تجزیه خاک ریزوسفری نیز نشان داد که شوری و تلقیح با جدایه های سودوموناس فلوروسنت، pH خاک ریزوسفری را از 7/73 به ترتیب به 7/46 و 7/59 کاهش دادند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که هرچند شوری موجب افزایش فراهمی روی در خاک ریزوسفری شد، اما غلظت و جذب روی در شاخساره نهال ها را به دلیل کاهش حجم ریشه، کاهش فراهمی آب و هم چنین غلظت بالای یون های سدیم کاهش داد. بنابراین، استفاده از جدایه های موثر به ویژه جدایه های حل کننده ترکیبات روی می تواند علاوه بر افزایش فراهمی روی در خاک، با افزایش رشد ریشه دسترسی گیاه را به آب و عناصر غذایی افزایش داده و موجب افزایش جذب آن ها توسط گیاه شود. با توجه به نتایج، شکل های تبادلی و محلول، پیوند شده با کربنات ها و متصل به اکسیدهای آهن و منگنز می توانند به عنوان روی قابل استفاده برای نهال های پسته در خاک های شور قرار گیرند.
    کلیدواژگان: باکتریهای محرک رشد گیاه، روی قابل استفاده، عصاره گیری دنباله ای، کلرید سدیم
  • زینب احمدیان*، شاهین اوستان، عادل ریحانی تبار صفحات 69-89
    شستشوی خاک یکی از تکنیک های درجا برای آلودگی زدایی خاک است. اجرای این تکنیک می تواند با خطرات زیست محیطی همراه باشد. لذا، مطالعه عوامل موثر بر حذف فلزات سنگین از شکل های مختلف حائز اهمیت است. در تحقیق حاضر شکل های روی، سرب و کادمیم در سه خاک آلوده اطراف کارخانه سرب و روی زنجان قبل و بعد از استخراج پیمانه ای با 1/0 مول EDTA به ازای یک کیلو گرم خاک، به دو روش اسپوزیتو و همکاران و تسیر و همکاران تعیین شدند. نتایج کارایی بالای اسید نیتریک داغ را برای استخراج کادمیم و کارایی بالای آکوا رجیا را برای استخراج روی و سرب نشان داد. روش اسپوزیتو و همکاران برای هر سه فلز و در هر سه خاک، شکل های کربناتی و باقی مانده را به عنوان شکل غالب معرفی کرد. بعد از شستشو همین شکل ها و به ویژه شکل کربناتی عمده حذف را از خود نشان دادند. مجموع شکل های شیمیایی فلزات سنگین به روش اسپوزیتو و همکاران بیشتر از روش تسیر و همکاران به دست آمد. برخلاف روش اسپوزیتو و همکاران که در آن حذف سرب عمدتا از شکل کربناتی صورت گرفت، در روش تسیر و همکاران این حذف عمدتا از شکل اکسیدی بود. نتایج بالاترین کارایی حذف را برای کادمیم (به روش اسپوزیتو و همکاران) و پایین ترین کارایی حذف را برای سرب ( به روش تسیر و همکاران) نشان داد. فاکتور تحرک روی بعد از استخراج پیمانه ای با EDTA به شدت کاهش یافت. در مقابل، فاکتور تحرک سرب بعد از استخراج اغلب به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافت.
    کلیدواژگان: استخراج پیمانه ای، استخراج دنباله ای، کارایی حذف، درصد استخراج، فاکتور تحرک
  • پیمان عباس زاده دهجی، علی اشرف سلطانی طولارود*، فرهاد رجالی صفحات 91-108
    به منظور بررسی تاثیر تلقیح قارچ F. mosseae و باکتری های P. putida و R. leguminosarum (biovar phaseoli) بر تغذیه و عملکرد لوبیا، یک آزمایش گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار شامل الف: ریزموجود (بدون تلقیح، باکتری P. putida ، قارچ F. mosseae و کاربرد همزمان باکتری و قارچ)، ب: سولفات روی (صفر و 10 میلی گرم بر کیلوگرم خاک) و ج: نیتروژن (تلقیح با باکتری R. leguminosarum (biovar phaseoli) و اضافه کردن 70 میلی گرم در کیلوگرم نیتروژن به صورت نیترات آمونیوم) در چهار تکرار اجرا شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که غلظت عناصر غذایی فسفر، پتاسیم، روی، مس و منگنز در اندام هوایی گیاه و همچنین، وزن خشک اندام هوایی، وزن تر اندام هوایی، وزن خشک دانه، تعداد دانه و وزن هزار دانه تحت تاثیر تلقیح همزمان لوبیا با قارچ F .mosseae و باکتری P. putida قرار گرفت. مایه زنی همزمان لوبیا با باکتری های R. leguminosarum (biovar phaseoli) و P. putida و قارچ F. mosseae به طور معنی داری غلظت عنصر غذایی منگنز در اندام هوایی گیاه و تعداد دانه را افزایش داد. مقدار جذب عناصر غذایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن، روی، مس و منگنز توسط لوبیا تحت تاثیر کاربرد توام P. putida و F. mosseae به طور معنی داری افزایش یافت. بیشترین وزن هزار دانه در تیمار ریزوبیوم، بدست آمد، که نشان دهنده نقش موثر باکتری های موثر و کارا ریزوبیوم در کاهش مصرف کودهای نیتروژنه بدون کاهش عملکرد می باشد.
    چکیده
    به منظور بررسی تاثیر تلقیح قارچ F. mosseae و باکتری های P. putida و R. leguminosarum (biovar phaseoli) بر تغذیه و عملکرد لوبیا، یک آزمایش گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار شامل الف: ریزموجود (بدون تلقیح، باکتری P. putida ، قارچ F. mosseae و کاربرد همزمان باکتری و قارچ)، ب: سولفات روی (صفر و 10 میلی گرم بر کیلوگرم خاک) و ج: نیتروژن (تلقیح با باکتری R. leguminosarum (biovar phaseoli) و اضافه کردن 70 میلی گرم در کیلوگرم نیتروژن به صورت نیترات آمونیوم) در چهار تکرار اجرا شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که غلظت عناصر غذایی فسفر، پتاسیم، روی، مس و منگنز در اندام هوایی گیاه و همچنین، وزن خشک اندام هوایی، وزن تر اندام هوایی، وزن خشک دانه، تعداد دانه و وزن هزار دانه تحت تاثیر تلقیح همزمان لوبیا با قارچ F .mosseae و باکتری P. putida قرار گرفت. مایه زنی همزمان لوبیا با باکتری های R. leguminosarum (biovar phaseoli) و P. putida و قارچ F. mosseae به طور معنی داری غلظت عنصر غذایی منگنز در اندام هوایی گیاه و تعداد دانه را افزایش داد. مقدار جذب عناصر غذایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن، روی، مس و منگنز توسط لوبیا تحت تاثیر کاربرد توام P. putida و F. mosseae به طور معنی داری افزایش یافت. بیشترین وزن هزار دانه در تیمار ریزوبیوم، بدست آمد، که نشان دهنده نقش موثر باکتری های موثر و کارا ریزوبیوم در کاهش مصرف کودهای نیتروژنه بدون کاهش عملکرد می باشد.
    کلیدواژگان: قارچ میکوریزی، باکتری های محرک رشد لوبیا، عناصر غذایی، شاخص های رشدی
  • یاسر طالبی کلان* صفحات 109-126
    مطالعه شاخص های کیفیت خاک، ابزاری مناسب در مدیریت نوع کاربری اراضی به شمار می رود. تغییر کاربری اراضی بر روی فرآیندهای هیدرولوژیکی خاک تاثیر می گذارد که فرآیند نفوذ آب به خاک یکی از آنها است. تغییرات مکانی نفوذپذیری خاک نقشی بسیار مهم در فرآیندهای هیدرولوژیک ایفا می کند. تغییر پذیری این فرآیند متاثر از ویژگی های ذاتی و غیر ذاتی اراضی می باشد. به منظور جلوگیری از تخریب اراضی و آلودگی خاک و آب، شناخت فرآیندهای مربوطه و کمی نمودن روابط بین آنها امری اجتنابناپذیر میباشد. فرآیند نفوذ آب به خاک یکی از مهمترین اجزای چرخه هیدرولوژی است. از سوی دیگر، اندازهگیری آن دشوار، زمانبر و پرهزینه میباشد. با توجه به تغییرات زیاد رطوبت خاک، ارائه مدلی مناسب جهت تخمین صحیح نفوذ حائز اهمیت می باشد. هدف از این تحقیق بررسی خصوصیات نفوذ آب به خاک در اثر تغییر کاربری اراضی و تعیین بهترین معادله نفوذ است. بنابراین نفوذ آب به خاک در هفت منطقه از استان زنجان و یک نقطه از استان اردبیل در سه کاربری بایر، زراعی و باغی اندازه گیری شد. اندازه گیری نفوذ در هر کاربری به روش استوانه مضاعف با سه تکرار و در زمان-های 16/0، 33/0، 5/0، 66/0، 83/0، 1، 2، 3، 4، 5، 7، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40، 45، 50، 55، 60، 70، 80، 90، 100، 110، 120، 135، 150، 165، 180، 195 و 210 دقیقه انجام شد. هم چنین مدل های کوستیاکوف، کوستیاکوف-لوئیس، هورتون، سازمان حفاظت خاک آمریکا برای تخمین نفوذ آب در خاک به کار گرفته شد. جهت انتخاب مدل مناسب معیارهای سنجش خطا شامل RMSE (ریشه میانگین مربعات خطا) و R2 (ضریب تبیین) برای هر مدل تعیین شد. نفوذ تجمعی و سرعت نفوذ نهایی در هر کاربری تعیین شد. نتایج نشان داد که در هر سه کاربری، همه مدل های مورد استفاده در این تحقیق توانستند نفوذ تجمعی آب در خاک را با دقت قابل قبولی برآورد نمایند و دارای RMSE پایین و R2 بالایی بودند. پس توصیه تخمین نفوذ با استفاده از مدل ها و تفسیر آن ها برای کلیه مناطق مطالعاتی منطقی می باشد. هم چنین نتایج نشان داد که در برآورد نفوذ تجمعی در کاربری بایر مدل هورتون دارای بیشترین R2 بود (999/0). ولی در کاربری زراعی و باغی مدل کوستیاکوف- لوئیس R2 بیشتری داشت (997/0). بر اساس نتایج نفوذ تجمعی و سرعت نفوذ نهایی در کاربری زراعی و باغی بیش تر از کاربری بایر بود. دلیل این امر ناشی از انجام عملیات کاشت بوده که موجب بهم خوردگی بیشتر لایه سطحی خاک شده، در نتیجه نفوذپذیری خاک در کاربری زراعی و باغی بیشتر از کاربری بایر (که در آنها تاثیر عوامل انسانی کمتر بوده) است.
    کلیدواژگان: استوانه مضاعف، کوستیاکوف، میانگین نفوذ تجمعی، سرعت نفوذ نهایی، کاربری اراضی
  • طاهره رئیسی*، علیرضا حسین پور صفحات 127-144
    این پژوهش با هدف ارزیابی اثرات ریزوسفر گندم (Triticum aestivum L.) رقم بکراس روشن بر شکل های فسفر معدنی و فسفر آلی کل در ده خاک آهکی تیمار شده با یک درصد (وزنی/وزنی) لجن فاضلاب شهری از تصفیه خانه ی شهرکرد در ریزوباکس اجرا شد. بدین منظور در یک طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار، گندم در ریزوباکس های تهیه شده کشت شد. شکل های مختلف فسفر به روش تصحیح شده عصاره گیری مرحله ای اولسن و سامرز تعیین شدند. نتایج نشان داد که ریزوسفر گندم منجر به کاهش معنی دار شکل های فسفر مسدود نشده، فسفر مسدود شده، فسفر آلی و فسفر باقیمانده، ولی افزایش معنی-دار فسفات کلسیم گردید. علاوه بر این، نتایج مطالعه همبستگی نشان داد که شاخص جذب فسفر توسط بخش هوایی گندم همبستگی معنی داری با فسفر استخراجی با روش اولسن، شکل های فسفر مسدود نشده، فسفر مسدود شده در اکسیدهای آهن و فسفات کلسیم در خاک های ریزوسفری و غیرریزوسفزی داشت. بنابراین، علاوه بر فسفر استخراجی با روش اولسن (فسفر قابل استفاده) و فسفر مسدود نشده؛ فسفر مسدود شده و فسفات کلسیم را نیز می توان به عنوان منابعی برای تامین فسفر قابل استفاده گندم در دوره زمانی کوتاه مدت در خاک های آهکی تیمار شده با لجن فاضلاب در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: فسفر معدنی، فسفرآلی، عصاره گیری مرحله ای، ویژگی های زیستی
  • سپیده فلاح طوله کلایی*، محمدعلی بهمنیار، فردین صادق زاده، مصطفی عمادی صفحات 145-159
    آزمایشی به منظور بررسی اثر کمپوست زباله شهری و بایوچارهای تولید شده از کاه و کلش برنج و تفاله نیشکر روی غلظت عناصر غذایی برگ گیاه برنج انجام گردید. کمپوست زباله شهری به میزان 0، 10، 20 و30 گرم کمپوست در کیلوگرم خاک بود و تیمار بایوچارهای متفاوت به میزان 0، 3 و 6 گرم بایوچار در کیلوگرم خاک به کار برده شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و بر پایه طرح بلوک های کاملا تصادفی در سال1392 در سه تکرار اجرا گردید. نتایج نشان داد که بالاترین میزان نیتروژن برگ (05/4 درصد) در تیمار 3 گرم بایوچار کاه و کلش + 30 گرم کمپوست در کیلوگرم خاک و کمترین میزان نیتروژن برگ در مصرف بایوچارها به تنهایی مشاهده شد. میزان فسفر برگ در تیمار 6 گرم بایوچار تفاله نیشکر + 30 گرم کمپوست در کیلوگرم خاک بدست آمد که نسبت به تیمار شاهد بیشتر از دو برابر افزایش داشت. همچنین با افزایش مقدار کمپوست در تمام سطوح بایوچار، میزان فسفر افزایش یافت. حداقل میزان پتاسیم برگ مربوط به تیمار 3 گرم بایوچار کاه و کلش + 20 گرم کمپوست در کیلوگرم خاک می باشد. بیشترین میزان مس برگ در تیمار 6 گرم بایوچار کاه و کلش در کیلوگرم خاک، نسبت به کمترین میزان مس برگ در تیمار 3 گرم بایوچار کاه و کلش + 20 گرم کمپوست در کیلوگرم خاک، به میزان 55/39 درصد افزایش یافت. بیشترین میزان روی (49/27 میلی گرم بر کیلوگرم گیاه) در تیمار 20 گرم کمپوست + 3 گرم بایوچار کاه و کلش در کیلوگرم خاک تجمع یافت.
    کلیدواژگان: بایوچار، عناصر غذایی، کمپوست، گیاه برنج
  • مهدی محمودزاده، میر حسن رسولی صدقیانی، حمایت عسگری لجایر*، عباس حسنی صفحات 161-176
    باکتری های ریزوسفری محرک رشد گیاه و قارچ های میکوریز آربوسکولار می توانند از طریق افزایش جذب عناصر غذایی بر رشد گیاهان تاثیرگذار باشند. به منظور بررسی اثر باکتری های ریزوسفری محرک رشد گیاه و قارچ های میکوریز آربوسکولار بر برخی پارامترهای رشدی و جذب عناصر غذایی پرمصرف (نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم) و کم مصرف (آهن، مس و روی) در گیاه دارویی نعناع فلفلی، آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با نه تکرار در شرایط گلخانه طراحی و اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی شامل سه گونه قارچی میکوریز آربوسکولار (Glomus fasciculatum،Glomus intraradices و Glomus mosseae) و سه جنس باکتریایی از گروه باکتری های ریزوسفری محرک رشد گیاه (Azotobacter، Bacillus و سودوموناس های گروه فلورسنت (ترکیبی از گونه-هایPseudomonas aeruginosa، Pseudomonas fluorescens، Pseudomonas putida ) و تیمار شاهد که در بستر کشت آن فقط از خاک استریل شده استفاده شده بود، بودند. بیشترین مقادیر وزن خشک ریشه و درصد کلنیزاسیون ریشه در تیمار قارچی Glomus fasciculatum مشاهده گردید. نتایج نشان داد که کاربرد تیمارهای باکتریایی و قارچی، منجر به افزایش معنی دار (05/0P≤) وزن خشک اندام های هوایی و ریشه و جذب عناصر مورد مطالعه نسبت به شاهد گردید. بیشترین جذب نیتروژن (140 میلی گرم در گلدان) از تیمار تلقیح با باکتری Azotobacter، بیشترین جذب فسفر، پتاسیم و منیزیم نیز (به ترتیب 1/54، 731 و 280 میلی گرم در گلدان) از تیمار تلقیح با باکتریPseudomonas حاصل شد. همچنین بیشترین جذب کلسیم، آهن، مس و روی (به ترتیب 418، 177/0، 048/0 و 050/0 میلی گرم در گلدان) از تیمار تلقیح با قارچ Glomus fasciculatum بدست آمد.
    کلیدواژگان: نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن، مس و روی
  • آناهید سلمان پور *، محمدحسن صالحی، جهانگرد محمدی، مهدی نادری صفحات 177-190
    سابقه و هدف
    شور شدن اولیه یا ثانویه اراضی از جمله قدیمی ترین مشکلات زیست محیطی بوده و یکی از عوامل اصلی تخریب اراضی و بیابانزایی است. شناسایی تغییرات خاک های متاثر از نمک، مسیر بعدی انتشار نمک و شوری زایی را مشخص میکند. تحقیق حاضر با هدف بررسی روند تغییرات شوری در اراضی کشاورزی حاشیه جنوبی دریاچه بختگان با استفاده از تکنیک های سنجش ازدور در دو دهه اخیر انجام گردید.
    مواد و روش ها
    برای تحیق حاضر، از داده های شوری موجود در گزارشات سالهای 1995 و 2007 استفاده شد و برای سال 2014، نمونه برداری انجام شد. نمونه برداری به صورت تصادفی و مرکب از عمق صفر تا 30 سانتی متری خاک انجام شد. هدایت الکتریکی نمونه های خاک در عصاره 1:2/5 خاک به آب اندازه گیری گردید. همچنین، تصاویر ماهواره لندست 5 مربوط به سال های 1995 و 2007 میلادی و لندست 8 اخذ شده در سال 2014 استفاده شدند. همچنین ترکیب های باندی کاذب برای هر سه سال با استفاده از نرم افزار ایلویس تهیه شد. برای بدست آوردن روابط بین مقادیر شوری و باندهای ماهواره ها ابتدا مقادیر رقومی به انعکاس اتمسفری تبدیل گردید و سپس ضرایب همبستگی و معادلات بدست آمد. برای تمام روش ها 80 درصد داده ها برای آموزش مدل و 20 درصد برای اعتبارسنجی استفاده شد. نقشه های شوری با استفاده از این روش ها تهیه، با یکدیگر مقایسه و بهترین مدلها انتخاب گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد روش حداقل فاصله ماهالانوبیس با صحت کلی 62/5 درصد برای سال 1995، و روش حداکثر احتمال با صحت 44/8 درصد برای سال 2014 بیشترین دقت را برای تهیه نقشه شوری داشتند. برای سال 2007، معادله رگرسیونی خطی گام به گام صحت 53/85 درصد داشت درحالیکه دقت تصاویر تهیه شده از ترکیبهای باندی کاذب برای این سال دارای صحت عمومی حدود 25 درصد بود. خلاصه آماری هدایت الکتریکی در سه سال مورد مطالعه نشان داد در سال 1995 بیش از 50 درصد اراضی منطقه دارای شوری کمتر از 2 دسی زیمنس بر متر هستند اما در سال 2014 بیش از 50 درصد اراضی شوری بیش از 4 دسی زیمنس بر متر دارند. همچنین مشاهده گردید روند گسترش شوری از مرکز دشت و اراضی اطراف دریاچه به سمت شهر نی ریز بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد، در طول بیست سال از مساحت خاکهای با شوری کمتر از 4 دسی زیمنس بر متر کاسته و بر مساحت خاک های با شوری بیشتر اضافه شده است و روند گسترش شوری از دریاچه به سمت شهر نی ریز بوده است. به نظر می رسد با توجه به روند شور شدن اراضی، در صورت تداوم مدیریت های فعلی زراعی و باغداری در این منطقه و مناطق بالادست رودخانه کر، در مدت کوتاهی، باغ های احداث شده نیز از چرخه تولید اقتصادی خارج گردند. بنابراین، جلوگیری از گسترش خاک های شور و از بین رفتن مزارع کشاورزی و باغ های منطقه، همت جدی مسئولین را می طلبد.
    کلیدواژگان: گسترش شوری، تصاویر لندست، دریاچه بختگان
  • زهرا شکری، ناصر برومند*، مهدی سرچشمه پور، حمیدرضا علیزاده صفحات 191-204
    گیاه پالایی یک روش زیستی است که در آن از گیاهان برای از بین بردن آلودگی محیطی ناشی از تجمع عناصر سمی مانند کادمیم، مس، سرب، کروم و غیره در خاک استفاده می کنند. همزیستی قارچ های میکوریزی به افزایش جذب و انتقال عناصر با تحرک کم و همچنین عناصر کم مصرف کمک می کند. در این تحقیق مایه تلقیح میکوریزا آربوسکولار از طریق جداسازی قارچ از ریشه گل جعفری و تکثیر آن با گیاهان شبدر و سورگوم در شرایط گلخانه ای تهیه شد و تاثیر همزیستی قارچ میکوریزا آربوسکولار بر غلظت و انتقال کادمیم از ریشه به اندام هوایی در گل جعفری در شرایط گلخانه ای بررسی گردید. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با پنج سطح کادمیم (0، 100، 200، 400، 800 میلی گرم کادمیم بر کیلوگرم خاک) با استفاده از نمک کلرید کادمیم (CdCl2.H2O) و دو سطح میکوریزا (با و بدون میکوریزا) با چهار تکرار انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که غلظت کادمیم در اندام هوایی بین 91/3 تا 9/94 و در ریشه بین 23/4 و 151میلی گرم بر کیلوگرم متغیر است که باعث ایجاد سمیت در گیاه شد، علائم سمیت در گیاهان غیرمیکوریزی شدت بیشتری داشت. در مجموع یافته های این پژوهش نشان داد که تلقیح گل جعفری با میکوریزا سبب انتقال بیشتر عناصر مانند فسفر به اندام هوایی گیاه شد، همچنین سبب تثبیت بیشتر عنصر کادمیم در بخش ریشه ای گیاه گردید. گیاه پالایی یک روش زیستی است که در آن از گیاهان برای از بین بردن آلودگی محیطی ناشی از تجمع عناصر سمی مانند کادمیم، مس، سرب، کروم و غیره در خاک استفاده می کنند. همزیستی قارچ های میکوریزی به افزایش جذب و انتقال عناصر با تحرک کم و همچنین عناصر کم مصرف کمک می کند. در این تحقیق مایه تلقیح میکوریزا آربوسکولار از طریق جداسازی قارچ از ریشه گل جعفری و تکثیر آن با گیاهان شبدر و سورگوم در شرایط گلخانه ای تهیه شد و تاثیر همزیستی قارچ میکوریزا آربوسکولار بر غلظت و انتقال کادمیم از ریشه به اندام هوایی در گل جعفری در شرایط گلخانه ای بررسی گردید. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با پنج سطح کادمیم (0، 100، 200، 400، 800 میلی گرم کادمیم بر کیلوگرم خاک) با استفاده از نمک کلرید کادمیم (CdCl2.H2O) و دو سطح میکوریزا (با و بدون میکوریزا) با چهار تکرار انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که غلظت کادمیم در اندام هوایی بین 91/3 تا 9/94 و در ریشه بین 23/4 و 151میلی گرم بر کیلوگرم متغیر است که باعث ایجاد سمیت در گیاه شد، علائم سمیت در گیاهان غیرمیکوریزی شدت بیشتری داشت. در مجموع یافته های این پژوهش نشان داد که تلقیح گل جعفری با میکوریزا سبب انتقال بیشتر عناصر مانند فسفر به اندام هوایی گیاه شد، همچنین سبب تثبیت بیشتر عنصر کادمیم در بخش ریشه ای گیاه گردید.
    کلیدواژگان: میکوریزا، انتقال، فلزات سنگین، گل های زینتی
  • زهرا رمضانی، محسن حمید پور*، پیمان عباس زاده، عیسی اسفندیارپور صفحات 205-218
    سابقه و هدف
    تحرک، فراهمی زیستی و سرنوشت فلزات سنگین در خاک به وسیله واکنش جذب توسط کانی ها و مواد آلی خاک کنترل می شود. جذب فلزات سنگین توسط خاک به شدت تحت تاثیر اسیدهای آلی با وزن مولکولی کم قرار می گیرد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر اگزالیک اسید بر جذب کادمیوم توسط بخش رس خاک بود.
    مواد و روش ها
    آزمایش های جذب وابسته به pH در محدوده 5/9-6pH= و آزمایش های جذب وابسته به زمان و هم دماهای جذب در 7 pH= انجام گردید. غلظت کادمیوم و اگزالیک اسید به کار رفته در آزمایش های جذب وابسته به pH به ترتیب 045/0 میلی مولار و 5/0 میلی مولار بود. آزمایش های جذب وابسته به زمان در غلظت ثابت 045/0 میلی مولار کادمیوم و غلظت ثابت 5/0 میلی مولار اگزالیک اسید در 7 سطح زمانی و هم دماهای جذب کادمیوم در محدوده غلظت کادمیوم 013/0 تا 089/0 میلی مولار و غلظت ثابت 5/0 میلی مولار اگزالیک اسید انجام شدند. تمامی آزمایش های مذکور بدون حضور اگزالیک اسید نیز انجام شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اگزالیک اسید جذب کادمیوم را توسط رس در تمامی pH های مورد مطالعه کاهش داد. مدل سینتیکی شبه مرتبه دوم، بهترین برازش را در داده های جذب کادمیوم داشت. مدل لانگمویر جذب کادمیوم را در تمامی سیستم های مورد مطالعه بهتر از مدل فروندلیچ توصیف نمود. ضریب KL مدل لانگمویر که شاخصی از قدرت پیوند عنصر توسط جذب شونده است در سیستم شاهد (4/26 لیتر بر گرم) بزرگتر از سیستم حاوی اگزالیک اسید (2/15 لیتر بر گرم) بود که تاییدکننده ی شدت کمتر جذب کادمیوم در حضور اگزالیک اسید توسط رس می باشد. مقادیر ضریب KF مدل فروندلیچ در سیستم حاوی اگزالیک اسید (2/1 لیتر بر گرم) کوچکتر از سیستم شاهد (8/1 لیتر بر گرم) بود که نشان دهنده کاهش تمایل کادمیوم برای جذب بر روی سطوح رس در حضور اگزالیک اسید می باشد. به منظور تفسیر اثر لیگاند اگزالیک اسید بر رفتار جذبی کادمیوم توسط بخش رس خاک، اطلاعاتی از گونه بندی کادمیوم در محلول و pH نهایی سوسپانسیون لازم است. نتایج گونه بندی شبیه سازی شده به وسیله برنامه PhreeqC نشان داد در سیستم شاهد، گونه Cd2+ فراوان ترین گونه کادمیوم در pH کمتر از 9 بود. در حضور اگزالیک اسید در pH های کمتر از 10 به ترتیب گونه های Cd2+ و (Cd-Oxalate)°بدون بار، فراوان ترین گونه های کادمیوم موجود در محلول های تعادلی بودند. بنابراین کاهش جذب کادمیوم در حضور اگزالیک اسید در دامنه pH مورد مطالعه، ممکن است به دلیل تشکیل گونه (Cd-Oxalate)° باشد که تمایل کمتری برای جذب توسط رس نسبت به گونه آزاد Cd2+ دارد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد اگزالیک اسید اثر منفی بر جذب کادمیوم توسط بخش رس خاک دارد. بنابراین می تواند نقش مهمی بر فراهمی زیستی و انتقال کادمیوم در خاک داشته باشد.
    کلیدواژگان: رس، اگزالیک اسید، کادمیوم، جذب
  • حجت امامی* صفحات 219-232
    اگرچه از روش های مستقیم برای اندازه گیری ویژگی های هیدرولیکی خاک استفاده می شود، اما این روش ها، وقت گیر و هزینه بر می باشند. این پژوهش با هدف تخمین بعضی از ویژگی های هیدرولیکی خاک با استفاده از بعد فرکتالی ذرات جامد خاک در 40 نمونه خاک انجام شد. پس از تعیین بافت و جرم مخصوص ظاهری خاک، مقادیر رطوبت در نه مکش شامل صفر، 10، 30، 50، 100، 300، 500، 1000 و 1500 کیلو پاسکال اندازه گیری شد. از پارامترهای فوق برای تعیین پارامترهای معادله ی ون گنوختن (m و α) در نرم افزار RETC استفاده شد. همچنین بعد فرکتالی ذرات جامد خاک بر اساس درصد رس تعیین شد و از آن برای تخمین مقادیر رطوبت معادلات بروکز و کوری و ون گنوختن استفاده شد. نتایج نشان داد که مقادیر ضریب همبستگی بین رطوبت اندازه گیری شده با مقادیر تخمینی در هر سه خاک لوم سیلتی، لوم و لوم شنی نسبتا بالا بود، ولی دقت مدل ها در برآورد رطوبت در کلاس لوم سیلتی بیشتر از دو کلاس بافتی دیگر بود. همچنین استفاده از بعد فرکتالی برای تخمین پارامترهای m و α معادله ون گنوختن در هر سه کلاس بافتی خاک از دقت بالایی برخوردار بود و مشابه با رطوبت خاک، دقت تخمین این پارامترها در کلاس بافتی لوم سیلتی بیشتر از کلاس های بافتی لوم و لوم شنی بود. به طور کلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که استفاده از بعد فرکتالی در تخمین ویژگی-های هیدرولیکی در خاک های ریز بافت تا نسبتا متوسط از اعتبار بالایی برخوردار است و کارآیی آن در خاک های متوسط و درشت بافت پایین است.
    کلیدواژگان: بافت خاک، رطوبت خاک، فرکتال
  • افشین بهروز *، محسن علمایی، سیدعلی رضا موحدی نایینی، رضا قربانی نصرآبادی صفحات 233-246
    طی چند دهه اخیر تلاش برای افزایش تولید در واحد سطح، مصرف زیاد و نامتعادل کود های شیمیایی پیامد تخریب محیط زیست را به همراه داشته است. مصرف کودهای زیستی بدون نگرانی از اثرات سوء زیست محیطی با تامین بخشی از نیاز به عناصر غذایی گیاه موجب بهبود شرایط فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک می شود. یکی از ریزموجودات خاکزی که توانایی تحریک رشد گیاهان زراعی را دارد باکتری ازتوباکتر می باشد. این باکتری بطور مستقیم و غیرمستقیم پارامترهای رشد گیاه را تحت تاثیر قرار می دهد. این تحقیق بر روی 43 جدایه ازتوباکتر انجام گرفت و بیشترین مقدار تثبیت زیستی نیتروژن مولکولی به روش احیاء استیلن (ARA) برای جدایه شماره 3 برابر با 276 نانومول بر ساعت در لوله، بیشترین توان حلالیت کمی فسفر در محیط کشت اسپربر به روش رنگ سنجی با دستگاه اسپکتوفتومتر برای جدایه شماره 25 برابر با 232 میلی گرم در لیتر، بیشترین توان حلالیت کمی پتاسیم معدنی در محیط کشت الکساندروف با دستگاه فلم فتومتر برای جدایه شماره 23 برابر با 47 میلی گرم در لیتر، بیشترین توان تولید هورمون اکسین در محیط کشت ال بی تریپتوفان به روش رنگ سنجی با دستگاه اسپکتوفتومتر برای جدایه شماره 37 برابر با 98 میلی گرم در لیتر و بیشترین نسبت قطر هاله به کلنی در اندازه گیری توان تولید نیمه کمی سیدروفور بر روی محیط CAS-Agar مربوط به جدایه های شماره 4، 9، 16، 18، 31، 37، 38، 40، 41 و 43 بوده است. توانایی تولید هیدروژن سیانید هم اندازه گیری شد، در بین تمامی جدایه ها فقط 4 جدایه
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، محرک های رشد، تثبیت زیستی نیتروژن
  • محمدرضا پهلوان راد *، امیر احمد دهقانی صفحات 247-254
    به منظور مقایسه روش های زمین آماری و شبکه عصبی مصنوعی در تخمین مقادیر شوری و رس خاک، این پژوهش در بخشی از اراضی منطقه سیستان انجام شد. تعداد 121 نمونه خاک با فواصل 750 متر از عمق 30- 0 سانتیمتر برداشت و مقادیر شوری و درصد رس خاک تعیین شد. 105 نمونه برای آموزش مدل ها و 16 نمونه جهت اعتبار سنجی مدل ها استفاده شد. مدل های مختلف زمین آماری و شبکه عصبی مصنوعی برازش و بهترین مدل ها انتخاب شدند. مقایسه دو روش نشان داد که شبکه عصبی با ضریب تبیین (R2) 68/0 و معیار خطای (RMSE) 18/6 در مقایسه با روش زمین آمار با ضریب تبیین 62/0 و با معیار خطای 2/8 مقدار رس خاک را بهتر پیش بینی می کند. همچنین در تخمین شوری خاک هم روش شبکه عصبی مصنوعی با ضریب تبیین 59/0 و معیار خطای 2/10 نسبت به روش زمین آمار با ضریب تبیین 53/0 و معیار خطای 2/13دقت بیشتری داشت. تاثیر مدیریت در تغییرات شوری خاک در منطقه مورد مطالعه سبب کاهش دقت برای تخمین این متغیر با هر دو مدل گردید
    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، زمین آمار، هدایت الکتریکی، رس
|
  • Hamidreza Bostani*, M. Charm Pages 1-24
    The low bioavailability of zinc (Zn) is in calcareous and saline soil, therefore the study of chemical forms and bioavailability of Zn in these soils is necessary to estimate the potential availability. The objective of this study was to evaluate the effect of plant growth promoting rhizobacteria and mycorrhizae fungi inoculation on the chemical forms of Zn in a calcareous soil at different salinity levels after harvesting corn by a sequential extraction method. A factorial experiment as a completely random design with three replications was conducted in greenhouse conditions. The first factor consisted of three salinity levels (0, 15 and 30 Meq salt kg-1 soil) and the second factor was microbial inoculation (without inoculation, Glumus Intradices, Pesudomonas bacteria and fungi bacteria). The results showed that increasing salinity levels increased the concentrations of soluble笗Ⅺ砞榹, carbonatic and manganese oxide fractions and the concentrations of residual and organic fractions decreased. By application of all microbial treatments, the concentration of soluble笗Ⅺ砞榹, carbonatic and manganese oxide fractions increased and the concentration of residual fraction declined. The higher increase of concentrations of soluble笗Ⅺ砞榹 (101%), carbonatic (59.3%) and manganese oxide (100%) fractions were observed in co-inoculation of bacteria and fungi treatment. There were positive and significant correlation between soluble笗Ⅺ砞榹, carbonatic and manganese oxide fractions with DTPA extractable Zn which indicating the role of these fractions in the supply of Zn to plant. Results showed that the salinity and biological treatments caused the redistribution of Zn from low available fractions to high available fractions in soil.
    Keywords: Glomus intradices fungi, Pseudomonas sp. bacteria, Salinity, Sequential extraction, Zinc
  • Adel Reyhanitabar * Pages 25-45
    Background And Objectives
    The phosphorus is second limiting nutrient in soil for crop production after nitrogen. Mobility and availability of phosphorus (P) in soils is affected by phosphorus desorption characteristics. Information about the effect of organic matter on kinetics and thermodynamics of P desorption in calcareous soils of East Azerbaijan province is limited. The objective of this study was to evaluate the effect of organic matter on phosphorus desorption kinetics and thermodynamics parameters. P desorption kinetics and thermodynamic was studied in 4 soil samples (0-30 cm) collected from East Azerbaijan province before and after organic matter removal by NaOCl.
    Materials And Methods
    According general characteristics, 4 soil composite samples (0-30) were selected so that as much as possible had a wide range of SOM, available P and sand and clay content. Soil samples were air dried, to pass a 2 mm sive and some physical and chemical properties analysed.Desorption kinetics of P was studied at 100 mg P L-1 solution as initial concentration with CaCl2 0.01 M solution before and after SOM removal. Statistical analysis using SPSS software and fitting nonlinear kinetics equations were performed by using Data fit software.
    Results
    The P desorption kinetics were best described by a simple Elovich equation (r2≥0.94).The mean values of constant “ “was 9.69 before of organic matter removal and 8.05 was after of organic matter. According to the results, P desorption pattern based on the simple Elovich equation revealed that the rate of P desorption was higher in the first 2 hours followed by a slower release rate, which may suggests two different mechanisms are involved. To evaluate temperature effects, desorption thermodynamics of P was studied at various temperatures of 10, 20, 30 and 400C. Results suggested that the P desorption, before and after SOM removal, was a spontaneous and endothermic process.
    The Positive values of enthalpy for the retention of P, indicated that the retention process was endothermic. The mean values of ∆G0 ranged from -32.12 to -39/.3 KJmol-1 in NaOCl untreated soils, while it ranged from -33.05 to -40.21 KJmol-1 in NaOCl treated soils when temperature increased from 100C to 400C.
    Conclusion
    Regarding the rate of P retention by soil and decreasing P desorption after SOM removal, application of organic matter, or at least prevent its loss can increase efficiency and rate of P release to soil solution.
    Keywords: Enthalpy, Entropy, Hydrogen peroxide (H2O2), phosphorus retention, Sodium Hypochlorite (NaOCl)
  • Farhad Azarmi Atajan*, Vahid Mozaffari, Mohsen Hamidpour, Payman Abbaszadeh Dahaji Pages 47-68
    Background And Objectives
    Soil salinity and Zn deficiency are among the most important limiting factors for growth and yields of pistachio trees in many regions of Iran, especially in the Rafsanjan area. The use of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) is new strategies to reduce destructive effects of salinity and improvement of nutrient availability. This study investigated the interactive effect of the fluorescent pseudomonads rhizobacteria and Zn on the fractionation and availability of Zn in the rhizosphere soil and uptake of Zn by shoot of pistachio seedlings (cv. Badami) under salinity condition.
    Material and
    Methods
    A greenhouse experiment was conducted in a factorial experiment based on completely randomized design with three replications in order to evaluate the interactive effect of fluorescent pseudomonads rhizobacteria (pf0 (non-inoculated control), pf1, pf2 and pf3) and Zn application (0 and 5 mg Zn kg-1) on the Zn fractionation in the different levels of soil salinity {0 (1.46 dS m-1), 1000 (7.32 dS m-1) and 2000 (12.0 dS m-1) mg NaCl kg-1 soil} and its relationship with concentration and uptake of Zn in the pistachio seedlings (Pistacia Vera L. cv. Badami) shoot.
    Results
    The results indicated that salinity and inoculation with fluorescent pseudomonads increased the DTPA- extractable Zn (DTPA-Zn) content and the forms of water soluble plus exchangeable (WSEXC) Zn, carbonate-bound (CA) Zn and organic matter-bound (OM) Zn, while decreased Fe-Mn oxide-bound (FeMnOX) Zn and residual (RES) Zn in the rhizosphere soil. Inoculation by fluorescent pseudomonads increased the DTPA-Zn, WSEXC-Zn, CA-Zn and OM-Zn contents by 52, 26, 29 and 35%, respectively but decreased FeMnOX-Zn and RES-Zn contents by 24 and 3 %, respectively. Also, Zn application significantly increased all forms of Zn (except residual form) in the soil. The results showed that salinity reduced the concentration and uptake of Zn in the pistachio seedlings shoot, while inoculation with fluorescent pseudomonads and treatment with Zn incrased its contents at all salinity levels. However, the combined application of the fluorescent pseudomonads and Zn were more effective. There was a positive and significant correlation between Zn uptakes by shoot and DTPA-Zn, WSEXC-Zn, CA-Zn and FeMnOX-Zn. As well as, soil salinity and inoculation by fluorescent pseudomonads reduced pH value of rhizosphere soil from 7.73 to 7.46 and 7.59, respectively.
    Conclusion
    The results showed that soil salinity increased Zn availability in the rhizosphere soil, while reduced the concentration and uptake of Zn by pistachio seedlings shoot due to reduce of root volume, water availability and high content of Na ion. Thus, the use of superior isolates-especially Zn solubilizing bacteria- can effectively increase the availability of Zn in soil and uptake of Zn by plants through increasing root growth. However, WSEXC-Zn, CA-Zn and FeMnOX-Zn could be used as available fractions of pistachio seedlings.
    Keywords: PGPR, Zn availability, Sequential extraction, NaCl
  • Zeinab Ahmadian*, Shahin Oustan, Adel Reihanitabar Pages 69-89
    Soil washing by mobilizing is one of in-situ techniques for soil decontamination. Applying this technique to the contaminated soils could be followed by many environmental problems. Therefore, it is important to study the effective factors on removal of heavy metals from different forms. In the present research, the forms of Zn, Pb, and Cd in three contaminated soils from the zinc-lead smelting plant area in Zanjan before and after batch extractions by 0.1 mole of EDTA per one kilogram of soil were determined using two methods of Sposito et al. and Tessier et al. The results indicated the higher effectiveness of hot nitric acid in extraction of Cd and in turn the higher effectiveness of aqua regia in extraction of Zn and Pb. The Sposito’s method introduced carbonate and residual forms as dominant form for all three metals in all three soils. these forms, particularly carbonate form, showed major removal after washing. The sum of different forms of a given heavy metal obtained from Sposito’s method was greater than that of modified Tessier’s method. Unlike the Sposito’s method, in which the dominant removal of Pb by EDTA was from the carbonate form, this removal was from the oxide form in the modified Tessier’s method. the highest and lowest removal efficiencies were observed for Cd (using Sposito’s method) and Pb (using Tessier’s method), respectively. The mobility factor of Zn after batch extraction by EDTA intensely decreased. Additionally, the mobility factor of Pb after extraction significantly increased.
    Keywords: Batch extraction, Extraction percentage, Mobility factor, Removal efficiency, Sequential extraction
  • P. Abbaszade, Ali Ashrafsoltani*, F. Rajaei Pages 91-108
    In order to investigate the effects of the inoculation with P. putida, R. leguminosarum bv. phaseoli and F. mosseae on yield and nutrient uptake of Common Bean (Phaseolus vulgaris L.), a greenhouse experiment in a completely randomized factorial design with 3 treatment including a: microorganism in four level (no inoculation, P. putida, F. mosseae and mix inoculation of fungi and bacteria), B: Zn in two level (0 and 10 mg.kg-1) and C: Nitrogen in two leve (inoculation with R. leguminosarum and adding 70 mg.kg-1 nitrogen in form of NH4NO3) with four replication was conducted. The results of experiment indicated that the concentration of P, K, Zn, Cu and Mn in shoots of plants and shoot dry matter, shoot wet matter, seed dry weight, seed number and thousand seed weight affected by simultaneous inoculation of F. mosseae and P. putida. The concurrent inoculation of F. mosseae P. putida R. leguminosarum bv. phaseoli significantly increased the Mn concentration in shoots of plants and seed number. Uptake of N, P, K, Fe, Zn, Cu and Mn significantly affected by synchronous inoculation of F. mosseae and P. putida. The concurrent inoculation of F. mosseae P. putida R. leguminosarum bv. Phaseoli had no significant effect on nutrient uptake. Maximum thousand seed weight was obtained in rhizobium treatment which represents the role of effective and efficient rhizobium bacteria in reduction of nitrogen fertilizers use without yield loss.
    Keywords: Mycorrhizae, PGPR Phaseolus vulgaris L, nutrient elements, growth indices
  • Yaser Talebikalan* Pages 109-126
    Study of soil quality indicators were considered as a useful method in the land use management. Changing the land use affect soil hydrological processes such as water infiltration process. Spatial variation of water infiltration in soil plays a very important role in hydrologic processes. Variability of this process is affected by the inherent and non-inherent characters of the lands. In order to prevent land degradation and soil and water pollution, realizing the respective processes and quantifying their relationships is unavoidable. Infiltration process is one of the most important components of the hydrological cycle. Due to most changes in soil moisture, provide a suitable model for the accurate estimation of infiltration is important. The aim of this study was to evaluate the infiltration characteristics due to land use changes and to determine the best water infiltration model. Therefore, water infiltration into soil was measured in seven area of Zanjan province and one area of Ardabil province at three agricultural, horticultural and bare land uses. Measurement the water infiltration rate in each land use was conducted by double ring method with three replications and at times 0.16, 0.33, 0.5, 0.66, 0.83, 1, 2, 3, 4, 5, 7, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60, 70, 80, 90, 100, 110, 120, 135, 150, 165, 180, 195, and 210 minute. Also Kostiakov, Kostiakov - Lewis, Horton and Soil Conservation Service of America models was used to estimate soil water infiltration rate. In order to choose a suitable model, RMSE (root mean square error) and R2 (determination coefficient) criteria were determined for each model. Cumulative infiltration and final infiltration rate were determined for each land use. The results showed that in all three users, all models used in this study could cumulative infiltration water in the soil estimated acceptable accuracy and were low RMSE and high R2. Then suggest estimation infiltration using models and interpretation them is the logical for all areas study. Also the results showed that the estimated cumulative infiltration the bare land use by Horton model was maximum R2 (0.999). But in cultivated and horticultural land use by Kostiakov – Lewis model was maximum R2 (0.997) .According to results the cumulative infiltration and final infiltration rate in cultivated and horticultural land use were higher than those of bare lands. This was due to operation of the plant, causing more disturbance of the soil surface layer, thus infiltration soil in the cultivated and horticultural land use is more bare lands (in which was affect human factors less).
    Keywords: Double ring, Kostiakov, Accumulative infiltration, Final infiltration rate, Land use
  • Tahere Raeisi*, Ar Hoseinpur Pages 127-144
    The objectives of this research was to evaluate the rhizospheric effects of wheat (Triticum aestivum L.) on the status of various inorganic P fractions and total organic P in 10 calcareous soils amended with 1% (W/W) municipal sewage sludge from the refinery of Shahrekord city under rhizobox conditions. Thus, wheat plant was planted in completely randomized design with three replications. P fractions were determined by modified Olsen and Sommer's sequential fractionation procedure. The results showed that wheat rhizosphere showed a significant depletion of non-occluded P, occluded P, organic P and residual P fractions, and a significant increase of calcium phosphate fraction. Simple correlation coefficients showed that plant indices have positive relationship with non-occluded P, occluded P and calcium phosphate fractions in the rhizosphere and bulk soils (pKeywords: Biological properties, Mineral phosphorus, Organic phosphorus, Sequential extraction
    Keywords: Biological properties, Mineral phosphorus, Organic phosphorus, Sequential extraction
  • Sepideh Fallah Tolekolai * Pages 145-159
    Effect of different application rates of municipal solid waste compost (MSWC) and biochars derived from rice straw (RSB) and sugarcane straw (SSB) on the nutrients concentration of rice plant leaves was studied. The MSWC application rates were 0, 10, 20 and 30 g MSWC per kg soil and the applied levels of the biochars treatments were 0, 3 and 6 g biochars per kg soil. The experiment was conducted as factorial arrangement based on randomized complete block design with three replications. The results indicated that the highest amount of leaves nitrogen (4.05%) was observed in treatment of 3 gr RSB with 30 gr MSWC per kg soil and in turn, both biochars treatments had minimum amount when applied alone. Phosphorus content in rice leaves in treatment of 6 gr SSB accompanied with 30 gr MSWC per kg soil were more than two times compared with control treatment. Meanwhile, with increasing the amount of MSWC in all levels of biochars, the P contents in leaves were increased. The lowest amount of potassium in leaves belongs to the 3 gr RSB accompanied with 20 gr MSWC per kg soil treatment. The maximum amount of copper in leaves was observed in 6 gr RSB per kg soil treatment indicating 39.55 percentages increases compared to 3 gr RSB accompanied by 20 gr MSWC per kg soil treatment. The maximum amount of zinc (27.49 mg. kg-1plant) was accumulated in 3 gr RSB accompanied by 20 gr MSWC per kg treatment.
    Keywords: Biochars, Nutrients, Compost, Rice plant
  • Hemayat Asgari Lajayer * Pages 161-176
    Plant growth promoting rhizobacteria and arbuscular mycorrhizal fungi can inhanced plant growth by increasing nutrient uptake. In order to investigate the effect of PGPR and AMF on some morphological parameters, macro (nitrogen, phosphorus, potassium, calcium and magnesium) and micro (iron, zinc and copper) nutrients uptake, percentage of root colonization and some morphological factors of peppermint, an experiment was conducted as complete randomized design with nine replications. The treatments consisted of three species of AMF (Glomus fasciculatum, Glomus intraradices and Glomus mosseae) and three bacterial species treatment as PGPR (Azotobacter, Bacillus and group of Fluorescens Pseudomonas contain of Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas putida) and control (non bacterial-mycorrhizal). Results showed that the application of PGPR and AMF had significant effect (P≤0/05) on root and shoot dry weight and nutrients uptake in compared to control. Maximum uptake of nitrogen (140 mg pot-1) was obtained at Azotobacter, while Maximum uptake of phosphorus, potassium and magnesium uptake (54.1, 731 and 280 mg pot-1, respectively) were observed at Pseudomonas treatment. The highest values of calcium, iron, zinc and copper uptake (418, 0.177, 0.048 and 0.050 mg pot-1, respectively) were achieved at Glomus fasciculatum treatment. Based on the experimental results, it is concluded that the using of PGPR and AMF can useful role in improving the absorption of nutrients and morphological parameters in peppermint.
    Keywords: Nitrogen, Phosphorus, Potassium, Iron, Copper, Zinc
  • Anahid Salmanpour*, Mohammad Hassan Salehi, Jahangard Mohammadi, Mehdi Naderi Pages 177-190
    Background And Objectives
    Primary and secondary soil salinity is one of the main reasons of land degradation and desertification in arid and semi-arid zones. Change detection of salt-affected soils, aides finding salt distribution and salinization trends. Present study was arranged for monitoring soil salinity status of agricultural lands located on southern part of Bakhtegan Lake in Fars province, Iran using remote sensing techniques in last two decades.
    Materials And Methods
    To fulfill the goal, Electrical conductivity data from technical reports on the years 1995 and 2007 was obtained and soil sampling was done on 2014. Composite and randomly 0-30 cm soil samples were collected. Electrical conductivity of 1:2.5 soil: water extracts were measured. Landsat 5 data scanned in 1995 and 2007 and Landsat 8 data scanned in 2014 were used. Different indices and false color composite images were calculated with ILWIS 3.3 software. For year 2014, principal component analysis was done, too. Before correlation and regression analysis, digital number of satellite bands transformed to atmospheric reflectance. 80 percent of data was used for classification of imagery data and 20 percent was used for validation the images for all procedures. Salinity maps was calculated, compared and the best model was chosen.
    Results
    Results showed that the minimum Mahalanobis distance method (with overall accuracy of 62.5%) and maximum likelihood method (with overall accuracy of 44.8%) were the best approaches for mapping soil salinity for years 1995 and 2014, respectively, while the linear regression model (with overall accuracy of 62.5%) increased the accuracy of image classification compare to other methods. Statistical description of soil EC showed that in 1995 more than 50 percent of studied area has Electrical Conductivity less than 2 dSm-1, while in 2014 more than 50 percent of the soils have EC more than 4 dSm-1. Results also showed that during 20 years, salinity expansion was from soils around lake and center part of basin to the Neyriz city.
    Conclusion
    the present study showed that, during 20 years, the area of soils with salinity less than 4 dsm-1 reduced and the area of saline soils increased and salinity expansion was from Bakhtaran lake to Neyriz city. According to soil salinization, it seems, on the case of continuation of the present land management in studied area, in a short time, the existing orchards would be out of economic cycle. Therefore, to prevent the soil salinization and the loss of farm and orchards in the region, serious efforts of authorities requires.
    Keywords: salinity distribution, Landsat image, Bakhtegan
  • Naser Boroumand * Pages 191-204
    Phytoremediation is a biological method by which plants are used to remove environmental pollution caused by toxic elements such as the accumulation of cadmium, copper, lead, chromium, etc. from soil. The arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) help the plant to increase uptake and translocation of low mobility nutrients and also micronutrients. In this research, arbuscular mycorrhizal inoculant was produced through the isolation of fungi from the roots of marigold and its propagation with clover and sorghum under greenhouse conditions. Moreover the symbiotic effect of arbuscular mycorrhizal fungi on the concentration and transfer of cadmium from the roots to the shoots in Marigold was studied under greenhouse conditions. The experiment was conducted using a factorial based on randomized complete books design with five levels of Cd (0,100, 200, 400, 800 mg kg-1 soil), using the soluble from of CdCl2.H2O and two level of mycorrihizal inoculation (non- inoculated and inoculated) with four replications. Greenhouse test results showed concentrations of cadmium in shoots ranges between 3.91 to 94.9 and in roots between 4.23 and 151 mg.kg-1, which causes toxicity in the plant, with more severe symptoms of toxicity in non-mycorrhizal plants. The results also showed inoculation of marigold with AMF caused increase of P translocation to shoot and accumulation of Cd in roots. Phytoremediation is a biological method by which plants are used to remove environmental pollution caused by toxic elements such as the accumulation of cadmium, copper, lead, chromium, etc. from soil. The arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) help the plant to increase uptake and translocation of low mobility nutrients and also micronutrients. In this research, arbuscular mycorrhizal inoculant was produced through the isolation of fungi from the roots of marigold and its propagation with clover and sorghum under greenhouse conditions. Moreover the symbiotic effect of arbuscular mycorrhizal fungi on the concentration and transfer of cadmium from the roots to the shoots in Marigold was studied under greenhouse conditions. The experiment was conducted using a factorial based on randomized complete books design with five levels of Cd (0,100, 200, 400, 800 mg kg-1 soil), using the soluble from of CdCl2.H2O and two level of mycorrihizal inoculation (non- inoculated and inoculated) with four replications. Greenhouse test results showed concentrations of cadmium in shoots ranges between 3.91 to 94.9 and in roots between 4.23 and 151 mg.kg-1, which causes toxicity in the plant, with more severe symptoms of toxicity in non-mycorrhizal plants. The results also showed inoculation of marigold with AMF caused increase of P translocation to shoot and accumulation of Cd in roots.
    Keywords: Mycorrhizal fungi, Transportation, Heavy metal, Ornamental flowers
  • Mohsen Hamidpur* Pages 205-218
    Background And Objectives
    The mobility, bioavailability and environmental fate of heavy metal ions in soil are controlled by sorption onto soil minerals and solid organic matter. The sorption is strongly affected by the presence of various low-molecular-weight organic acids. The main objective of this study was to investigate the effects of oxalic acid on sorption of Cd on clay fraction of a soil.
    Materials And Methods
    The sorption of Cd on clay was studied as a function of pH and time of equilibrium (Cd concentration: 0.045 mM) in the range of 6-9.5, and as a function of metal concentration (Cd concentration in the range of 0.013-0.089 mM) in the absence and presence of oxalic acid with a fixed concentration of 500 μM at room temperature (23 ± 2 °C). The amounts of Cd sorbed on the adsorbent were calculated from the difference between the metal concentration in the blank and equilibrium concentration of Cd in the solutions.
    Results
    The results of pH-dependent experiments showed that the oxalic acid decreased sorption of Cd onto the sorbent at all solution pHs. Experimental and modeling data from our kinetic reveal that the pseudo-second-order kinetic model gave the best fit. The Langmuir sorption model describes the interaction between Cd and the clay materials better than the Freundlich model. The value of Langmuir (KL) bonding constant was greater in suspensions without oxalic acid (26.6 Lg-1) as compared to suspensions containing this ligand (15.2 Lg-1). Also, the value of Freundlich (KF) bonding constants was greater in suspensions without oxalic acid (1.2 Lg-1) as compared to suspensions containing this ligand (1.8 Lg-1). These values are indication of low tendency of Cd for sorption on the clay surfaces in the presence of oxalic acid. In order to interpret the effect of oxalate on the sorption behavior of Cd onto the sorbent, knowledge of Cd speciation is essential. Species activities were estimated using the PHREEQC code. In the absence of oxalate, the predominant Cd(II) species is Cd2 over the pH range 3.0–9.0. In the presence of oxalate, Cd2 and Cd-Oxalate species were the major solution Cd(II) species at pH ≤10 . The formation of soluble complex of Cd-oxalate may be responsible for the inhibition of Cd sorption by the sorbent.
    Conclusion
    In general, our results demonstrate that the oxalate could have negative effects on Cd sorption to clay fraction of soils. Thus, it may play an important role in Cd availability and transport in soil.
    Keywords: Clay, Oxalic acid, Cadmium, Sorption
  • Hojat Emami * Pages 219-232
    Although direct methods are used for measuring the soil hydraulic properties, but they are time consuming, difficult and the costing. This research was performed to estimate soil hydraulic characteristics using fractal dimension of solid particles in 40 soil samples. After determining soil texture and bulk density, soil moisture was measured at 9 pressure heads 0, 10, 30, 50, 100, 300, 500, 1000, and 1500 KPa. The above parameters were used for determining the parameters of Van Genuchten equation (m and α) in RETC software. Also fractal dimension of solid particles was determined based on clay percentage it was used for estimating the moisture contents in Brooks and Corey and Van Genuchten equations. The results showed that correlation coefficient values between measured and estimated soil moisture contents were slightly high in all soil texture classes, i.e. silty clay, loam and sandy loam and the precision of models in estimating soil moisture contents of silty loam classes was higher than other classes. Also, using of fractal dimension for estimating the m and α parameters of Van Genuchten equation had the high precision in all 3 soil textures and similar to soil moisture contents, the precision of these estimated parameters in silty clay soil texture class was more than loam and sandy loam classes. In general, the results of this research showed that using of fractal dimension for estimation the hydraulic characteristics has a high validation in fine and slightly moderate soil textures, and its efficiency is low in moderate and coarse textures.
    Keywords: Fractal, Soil moisture, Soil texture
  • Afshin Behrooz * Pages 233-246
    Over the past few decades, effort to increase production per unit area and excessive and unbalanced application of fertilizers has led to environmental destruction. Application of bio-fertilizers, without adverse impacts on environments and providing some plant nutritional requirements, has improved some physical, chemical and biological properties of soil. Azotobacter is one of the soil microorganisms which is able to simulate the growth of crops. This bacteria affects plant growth parameter directly or indirectly. This study was conducted for 43 strains of Azotobacter, and maximum molecular biological nitrogen fixation acetylene reduction (ARA) to isolate 3 times with 276 nmol h pipe, most can be little solubility of phosphorus in the medium Asprbr colorimetric method using spectrophotometer device to isolate No. 25 is equal to 232 mg l, Slightly soluble potassium minerals Aleksandrov's most potent medium of film photometer device to isolate No. 23 with 47 mg l, most potent hormone auxin in LB tryptophan medium with for colorimetric spectrophotometer method for isolate number 37 is equal to 98 mg l and More than half the diameter of the colony is a measure of the ability to produce siderophore on the CAS-Agar-related isolates 4, 9, 16, 18, 31, 37, 38, 40, 41 and 43 respectively. The ability to produce hydrogen cyanide was measured among all isolates, only 4 isolates were able to isolate the maximum amount of hydrogen cyanide is 43.
    Keywords: Azotobacter, Plant Growth Promoting, Biological nitrogen fixation
  • Mohamadreza Pahlavanrad*, Aa Dehghani Pages 247-254
    In order to comparing geostatistics and artificial neural networks (ANN) methods in predicting soil salinity and clay content this experiment was conducted in Sistan Region land. 121 soil samples were taken at the depth of 0-30 cm within the grid of 750 750 m and soil EC and clay percent were determined. 105 samples were used for training and 16 samples were used for test in both models. Different models of geostatistics and ANN were fitted and the best models were selected. Results showed that ANN estimated better with determination coefficient of 0.67 and RMSE of 6.18 for soil clay content in comparison to geostatistics with 0.62 for determination coefficient and 8.20 for RMSE. Also in predicting soil salinity, ANN had a determination coefficient of 0.59 and RMSE of 15.8 in compression to geostatistics with 0.54 for determination coefficient and 19.20 for RMSE had more accuracy. Management effect on soil salinity decreased the prediction accuracy in both models in study area.
    Keywords: Artificial Neural Network, geostatistics, EC, Clay