فهرست مطالب

گیاه و زیست بوم - پیاپی 47 (تابستان 1395)

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 47 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • گیاه شناسی
  • حامد خدایاری صفحه 3
    شهرستان دره شهر با148000 هکنار وسعت واقع در غرب کشور (جنوب شرق استان ایلام) است. هدف از این مطالعه معرفی فهرست، شکل زیستی و گونه های گیاهی در معرض خطر مناطق جنگلی و مرتعی شهرستان دره شهر می باشد. عملیات برداشت میدانی در فصول مختلف سال های 1390 تا 1393 در منطقه انجام شد. ابتدا با استفاده از نقشه های توپوگرافی 1:50000 منطقه، محدوده اراضی منطقه روی نقشه ترسیم شد. سپس با جمع آوری گونه های گیاهی موجود در منطقه، تهیه فهرست گونه های منطقه انجام شد. شکل زیستی نمونه های گیاهی هم با استفاده از روش رانکیه مشخص شد. نتایج این مطالعه نشان داد که در این منطقه 517 گونه گیاهی متعلق به 313 جنس و 73 خانواده گیاهی می رویند. بر اساس این مطالعه، خانواده Asteraceae با تعداد 53 جنس و 93 گونه بیش ترین گونه ها را دارا می باشد. بر اساس شکل زیستی رانکیه به ترتیب 31/42 درصد تروفیت، 32/38 درصد گونه ها همی کریپتوفیت، 11/10 درصد گونه ها کریپتوفیت، 7 درصد گونه ها فانروفیت و 14/2 درصد گونه ها کامفیت، و سه گونه انگل در منطقه می روید. از نظر عناصر رویشی منطقه، عناصر ایران - تورانی با 45/30 درصد، عناصر مشترک ایران - تورانی و مدیترانه ای با 75/24 درصد، عناصر مشترک ایران -تورانی و اروپا - سیبری با 34/14 درصد ، و عناصر مشترک ایران - تورانی، مدیترانه ای و اروپا - سیبری با 23/9 درصد بیش ترین درصد کوروتیپ های منطقه را تشکیل می دهند. در منطقه مورد مطالعه 26 گونه اندمیک، 18 گونه با خطر انقراض کم تر، 3 گونه آسیب پذیر، یک گونه در خطر انقراض و یک گونه با اطلاعات ناکافی وجود دارد.
    کلیدواژگان: زاگرس، شکل زیستی، پراکنش جغرافیایی، گیاهان
  • نگین حیدری، سید محمدرضا فاطمی، علی ماشینچیان مرادی، رضوان موسوی ندوشن، بهروز رئیسی صفحه 29
    این تحقیق برای بررسی ساختار جمعیت جلبک های سبز (Chlorophyta) و اوگلنوفیت ها (Euglenophyta) در حوضه جنوبی دریای خزر در شهرستان بندر انزلی از فروردین تا شهریور ماه سال 1391 به صورت ماهانه انجام شد. نمونه برداری در چهار ترانسکت از سطح و عمق های 5 و 10 متر توسط نمونه بردار روتنر انجام پذیرفت. نمونه ها با فرمالین %4 تثبیت و پس از تغلیظ توسط کلیدهای ویژه شناسایی شدند. آنالیزهای فیزیکی و شیمیایی برخی از پارامترهای آب شامل درجه حرارت، اکسیژن محلول،pH ، نیترات، فسفات، نیتروژن کل، فسفر کل و هدایت الکتریکی توسط روش های استاندارد صورت گرفت. بر اساس نتایج این تحقیق 20 گونه از این دو شاخه شناسایی شد که 16 گونه متعلق به جلبک های سبز و 4 گونه متعلق به اوگلنوفایت ها بودند. بیش ترین تراکم شاخه جلبک های سبز و شاخه اوگلنوفایت ها در مرداد ماه و کم ترین تراکم از آن ها در ماه اردیبهشت ثبت شد. همچنین گونه Binuclearia lauterbomii از شاخه جلبک های سبز و Euglena wangi از شاخه اوگلنوفایت ها بالاترین تراکم را در دوره مطالعه داشتند.
    کلیدواژگان: دریای خزر، تراکم، بندر انزلی، اوگلنوفایت ها، جلبک های سبز
  • سمیه زنگی آبادی، علی احمدی مقدم، احمد پورمیرزایی، فرزین ناصری صفحه 45
    در این پژوهش به جمع آوری و شناسایی فلور و معرفی گیاهان دارویی ذخیره گاه جنگلی ارس گلوچار در استان کرمان پرداختیم. این ذخیره گاه به وسعت 900 هکتار می باشد که در حال حاضر وسعت منطقه قرق شده 382 هکتار است و با مشخصات طول و عرض جغرافیایی 22 04 °56– 19 07 °56 طول شرقی و 24 17 °29 – 42 18 o29 عرض شمالی در شهرستان رابر استان کرمان واقع شده است. محدوده ارتفاعی منطقه بین 2500 تا 3200 متر ارتفاع از سطح دریا و متوسط ارتفاع در این منطقه 2850 متر و متوسط بارندگی سالیانه 400 میلی متر در سال می باشد. پس از بررسی های فیزیونومیک-فلوریستیک 7 تیپ گیاهی در منطقه تشخیص داده شد. حدود 360 نمونه گیاهی طی سال های 2010 تا 2011 جمع آوری شد که به 254 گونه و 187 جنس و 49 تیره تعلق دارند. از این میان 100 گونه گیاه دارویی جداسازی شد که به 72 جنس و 34 خانواده تعلق دارند. نتایج حاصل از بررسی پراکنش جغرافیایی گیاهان دارویی منطقه نشان داد که بیش ترین گونه ها به گروه ایرانی- تورانی با 63 درصد و ایرانی- تورانی و صحرا- سندی با 10درصد تعلق دارند. همچنین نتایج حاصل از بررسی اشکال زیستی گیاهان منطقه نشان می دهد که بیش ترین گونه ها متعلق به گروه تروفیت با 30 درصد و همی کریپتوفیت با 30 درصد می باشند و کم ترین گونه ها متعلق به فانروفیت با 12% می باشند.
    کلیدواژگان: تیپ زیستی، کروتیپ، گلوچار، گیاهان دارویی
  • فیزیولوژی گیاهی
  • منصوره معینی صفحه 59
    در دو آزمایش جداگانه در محیط کنترل شده آبکشت (هیدروکالچر)، اثر توام شوری ناشی از کلرید سدیم و کاربرد نیتروژن از نیترات آمونیم در دو رقم آفتابگردان (Helianthus annuus L.) بررسی شد. هر آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی (CRD) در 3 تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل رقم آفتابگردان: آلستار و یوروفلور، فاکتور دوم شامل سطوح شوری: صفر، 50، ، 100 و 150 میلی مولار کلرید سدیم و فاکتور سوم شامل سطوح نیتروژن: صفر، 2 و 4 میلی مولار نیترات آمونیم بود. تیمارهای شوری و نیتروژن در مرحله دو برگی آفتابگردان به محیط کشت شامل محلول هوگلند تمام قدرت افزوده شد و گیاهان پس از چهار هفته برداشت شدند. پارامترهای رشد شامل وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، تعداد و سطح برگ و نیز مقادیر عناصر معدنی نیتروژن، فسفر، پتاسیم و سدیم در این اندام ها تعیین شد. نتایج تجزیه واریانس نشانگر برهمکنش معنی دار سطوح شوری و نیتروژن بود. پارامترهای رشد در هر دو رقم آفتابگردان با افزایش سطوح شوری در مقایسه با شاهد کاهش معنی دار نشان داد. سطح کاربرد پایین نیتروژن موجب بهبودی گیاهان از اثر سوء سطوح مختلف شوری شد. در هر دو رقم آفتابگردان، افزایش سطوح شوری و نیتروژن موجب افزایش میزان عناصر سدیم و نیتروژن در ریشه شد. در این رابطه میزان عناصر پتاسیم و فسفر در اندام هوایی رقم آلستار با کاهش و در رقم یوروفلور با افزایش همراه بود.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، رشد، شوری، عناصر معدنی، نیتروژن
  • جواد مومنی دمنه، فاطمه پناهی صفحه 71
    تنش قلیاییت فیزیولوژی گیاه را در سطوح کلی و سلولی، از راه بر هم زدن تعادل یونی، تحت تاثیر قرار می دهد. در این مطالعه اثر تیمارهای مختلف اسیدیتی (pH) آب آبیاری در دامنه ی قلیایی بر فراهمی عناصر غذایی و نیتروژن و بی کربنات در گیاه قره داغ و در قالب یک طرح کاملاʺ تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. این طرح دارای 5 تیمار (هر تیمار شامل 4 تکرار) شامل شاهد و چهار سطح تنش: سطح اول شاهد ( 2/7 Ctrl، pH:)، قلیاییت کم ( 5/8 LAK، pH: )، قلیاییت متوسط (9MAK، pH:)، قلیاییت زیاد (5/9 HAK، pH:) و قلیاییت شدید ( 10 SAK، pH:) اجرا شد. برای آنالیز داده ها از نرم افزار Minitab نسخه 16 استفاده شد. تجزیه واریانس با استفاده از تجزیه واریانس یک طرفه انجام شد. مقایسه میانگین ها با آزمون توکی صورت پذیرفت. با استفاده از آزمون توکی در سطح معنی داری 5 درصد، از مقایسه میانگین ها می توان دریافت شیب افزایشی قلیاییت در میزان کلسیم سیر کاهشی داشته و بیش ترین مقدار کلسیم در گروه شاهد و کم ترین مقدار کلسیم در تنش قلیاییت10 است، این در حالی است که سدیم، پتاسیم، کلر و منیزیم در شیب افزایشی قلیاییت سیر افزایشی را نشان می دهند، که در این صورت کم ترین مقدار در گروه شاهد و بیش ترین مقدار در قلیاییت 10 است. در نیتروژن روند پاسخ به تغییرات قلیاییت تا سطح دوم تنش افزایشی است و سپس روند تغییرات کاهشی در همه قسمت های گیاه قره داغ بوده است. بیش ترین مقدار نیتروژن در سطح دوم تنش بوده و کم ترین مقدار در گروه شاهد مشاهده شده است.
    کلیدواژگان: بی کربنات، تنش قلیاییت، غلظت یون ها، قره داغ، نیتروژن
  • بیژن کاوسی، مهدی حسینی فرهی، سلیمان محمدی صفحه 85
    این پژوهش برای بررسی اثر هورمون اکسین و محیط کشت بر میزان ریشه زایی قلمه خشبی درختچه دارویی مورد می باشد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاʺ تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. فاکتور اول شامل سطوح مختلف هورمون اکسین (ایندول بوتریک اسید و نفتالین استیک اسید) در غلظت های صفر، 1000، 2000، 3000 و4000 میلی گرم در لیتر و فاکتور دوم نوع محیط کشت در سه سطح ماسه، پرلایت و مخلوط ماسه و پرلایت (50-50 حجمی) بود. درصد ریشه زایی، تعداد ریشه در قلمه، طول ریشه، قطر ریشه، وزن تر ریشه و طویل ترین طول ریشه مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر هورمون آکسین بر تمام صفات مورد ارزیابی، معنی دار بود در حالی که اثر نوع محیط کشت فقط بر طول ریشه معنی دار بود. بیش ترین درصد قلمه ریشه دار شده، تعداد ریشه، طول و قطر ریشه و وزن تر ریشه با تیمار 3000 میلی گرم در لیتر ایندول بوتریک اسید بدست آمد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، کاربرد تیمار 3000 میلی گرم در لیتر ایندول بوتریک اسید و محیط کشت پرلایت برای ریشه زایی قلمه های خشبی درختچه دارویی مورد توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مورد Myrtus communis L، ایندول بوتریک اسید، نفتالین استیک، اسید، درصد ریشه زایی، محیط کشت
  • کامران پروانک، امین آزادی صفحه 99
    برای بررسی اثر هیدروژل جاذب رطوبت طراوت بر بهینه کردن رطوبت محیط و بهبود ریشه زایی قلمه های ژونی پروس، آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار به اجرا در آمد. هیدروژل در مقادیر صفر (شاهد)، 15/0، 3/0 و 6/0 درصد وزنی و دوره آبیاری در 4 سطح (1،2،3 و 4 روزه) تیمارهای این آزمایش را تشکیل دادند. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که سطوح مختلف کاربرد هیدروژل، دوره آبیاری و نیز اثر متقابل آن ها بر شاخص-های وزن تر و خشک ریشه، طول ریشه، رشد قطری ریشه، تعداد ریشه در هر قلمه و درصد قلمه های ریشه دار شده در سطح آماری 1 درصد دارای اختلاف معنی دار می باشد (pr ≤0.01). بر اساس نتایج مقایسه میانگین ها، مصرف هیدروژل به طور مستقل تا حد 3/0 درصد سبب افزایش معنی دار ریشه زایی و بهبود خصوصیات مورفولوژیکی ریشه قلمه های ژونی پروس شد. در حالی که دور آبیاری به تنهایی اثر منفی بر شاخص های ریشه زایی این گیاه داشت. نتایج مقایسه میانگین های مربوط به برهمکنش دور آبیاری و میزان مصرف هیدروژل در هر دور آبیاری نشان داد که بیش ترین درصد ریشه زایی (3/83%)، وزن تر و خشک ریشه (به ترتیب 8/4 و 5/3 گرم) و رشد طولی و قطری ریشه (به ترتیب 4/6 سانتی متر و 6/2 میلی متر) در تیمار 3/0 درصد هیدورژل و دور آبیاری 2 روزه مشاهده شد که نسبت به تیمار شاهد و سایر تیمارها تفاوت معنی دار داشت (pr ≤0.01). با توجه به این نتایج، می توان با استفاده از 3/0 درصد هیدروژل سوپر آب آ200 با دور آبیاری 2 روزه ضمن تولید قلمه هایی با ریشه زایی مناسب باعث صرفه جویی 50 درصدی در منابع محدود آب آبیاری و نیز سایر هزینه ها از جمله هزینه کارگری را نسبت به آبیاری روزانه انتظار داشت.
    کلیدواژگان: هیدروژل جاذب رطوبت طراوت، ژونی پروس، دور آبیاری، شاخص ریشه زایی
  • مرتع
  • رضا باقری، صدیقه محمدی، حمیده حیدری قرایی صفحه 113
    برای حفظ تنوع زیستی در اکوسیستم های مرتعی، که هدف نهایی مدیریت منابع طبیعی است، شناخت عوامل موثر اکولوژیک بر آن ضروری است. این تحقیق با هدف تعیین شاخص های تنوع در تیپ های مرتعی آسیاب جفته استان کرمان و عوامل موثر بر آن شامل عوامل خاکشناسی (درصد سنگریزه، وزن مخصوص ظاهری، گچ، آهک، کربن آلی، نیتروژن کل، پتاسیم قابل جذب، فسفر قابل جذب، نسبت جذب سدیمی، هدایت الکتریکی، اسیدیته و مولفه های بافت خاک)، اقلیمی (بارندگی و دمای متوسط سالانه) و توپوگرافی (ارتفاع، جهت و شیب) انجام شد. پس از تهیه نقشه تیپولوژی مراتع منطقه، نسبت به انتخاب مناطق معرف برای نمونه برداری حضور گونه ها، درصد پوشش و عوامل خاکی اقدام شد. نمونه برداری مربوط به پارامترهای پوشش گیاهی با روش کوادرات ترانسکت انجام شد. نمونه های خاک از دو عمق 15-0 و 30-15 سانتی متری خاک برداشت شدند و به آزمایشگاه برای مطالعه 14 پارامتر خاک ارسال شدند و به همراه متغیرهای اقلیمی و توپوگرافی ماتریس عوامل محیطی را تشکیل دادند سپس داده های شاخص های تنوع شامل شانون و سیمپسون و شاخص های غنا شامل مارگارف و منهینگ در تیپ های گیاهی در محیط نرم افزاری Past استخراج شدند. برای تعیین مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر تنوع گونه ای از روش آنالیز مولفه های اصلی (PCA) کمک گرفته شد. نتایج نشان داد که متغیرهای پتاسیم قابل جذب، نسبت جذب سدیمی، وزن مخصوص ظاهری و میزان گچ خاک 6/47 درصد تغییرات مربوط به پراکنش و تنوع گونه ها را تبیین می کنند. این متغیرها به همراه متغیرهای بافت خاک و متوسط دمای سالانه 30/68 درصد تغییرات مربوط به پراکنش و تنوع گونه ها را توجیه کردند و مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر تنوع گونه ای هستند. تیپ گیاهی درمنه به دلیل چیرگی بالای گونه غالب دارای کم ترین شاخص های تنوع و جامعه کیکم - ارچن دارای بیش ترین تنوع گونه ای بود.
    کلیدواژگان: عوامل محیطی، تنوع گونه ای، تیپ گیاهی، آنالیز مولفه، های اصلی، استان کرمان
  • قادر کریمی، حسن براتی، حسن یگانه، محمود گودرزی صفحه 129
    برای بهره برداری به موقع و دستیابی به عملکرد قابل قبول در هر گیاه، تعیین زمان ورود و خروج دام، جمع آوری بذر و شناخت ارزش غذایی گونه های گیاهی لازم است که ظهور پدیده های زیستی در هر گیاه از جمله گیاهان دارویی ثبت و مورد مطالعه قرار گیرند. در این مطالعه مراحل مختلف فنولوژی گونهGing. ex Benth. Ajuga chamaecistus برای دستیابی به برنامه های صحیح مدیریتی در منطقه مورد مطالعه و مناطق مشابه به آن بررسی شد. این تحقیق در مراتع نیمه استپی کردان در استان البرز به مدت 3 سال (1389-1387) اجرا شد. از گونه گیاهی مورد نظر 10 پایه انتخاب و در طول 3 سال در فصل رویش در مقاطع زمانی 15 روزه در مرحله رویشی و هفتگی در مرحله زایشی تاریخ وقوع مراحل حیاتی گیاه شامل؛ مرحله رویش و رشد رویشی، مرحله گلدهی، بلوغ بذر و مرحله خشک شدن گیاه به همراه اطلاعات مربوط به ارتفاع کل گیاه بر حسب سانتی متر در فرم های ویژه ثبت گردید. همچنین آمار و اطلاعات هواشناسی مربوط به هر یک چهار سال بررسی شامل؛ درجه حرارت متوسط ماهانه و میزان بارندگی ماهانه از نزدیک ترین ایستگاه هواشناسی به منطقه تهیه و با توجه به آن منحنی آمبروترمیک سال-های 1387 تا 1389 به طور جداگانه برای مقایسه با مراحل فنولوژیکی گونه مورد مطالعه ترسیم شد. نتایج نشان داد که این گونه با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه به خصوص دمای محیط (درجه-روز)، رشد خود را در سال های مختلف در تاریخ های متفاوتی شروع می کند.
    کلیدواژگان: فنولوژی، Ging، ex Benth، Ajuga chamaecistus، آب و هوا، کردان البرز
  • روش تدوین مقاله/ شرایط پذیرش مقاله
    صفحه 152
|
  • H.Khodayari Page 3
    The Darrehshahr region with 148,000 ha area is located in the southeast of Ilam province in the West of Iran. This study aims at introducing the floristic list, life forms, and endangered and vulnerable plant species in the forest and rangelands of Darrehshahr (Ilam province). The sampling operations were carried outduring different seasons from 2012 to 2014. First, the site boundaries were identified on the topographic map with a scale of 1:50,000.Then, by collecting the plant species of the region, the floristic list of the species was developed. The life form of the plant samples was determined using Raunkier’s method. The results indicated that there are 516 plant species in this region which belong to 312 genera and 73 families. The Asteraceae family with 53 genus and 93 species has the highest species diversity. According to Raunkier life form, 42.31% therophytes, 10.11% cryptophytes, 7% Phanerophytes, 2.14% chamaephytes, and three species of parasite grow in the region. The growth elements of the region included 30.45 % Irano-Turanian, 24.75% Irano-Turanian and Mediterranean,and 14.34% Irano-Turanian and Euro-Siberian species. The Irano-Turanian, Mediterranean,and Euro-Siberian, together with 9.23%, comprised the most frequent chorotype in the region. There are 22 endemic, fourvulnerable,sixless endangered, one endangered, and one inadequately known species in the region.
    Keywords: Zagros, Life form, Geographical distribution, Plants
  • N.Heydari, S.M.R.Fatemi, A.Mashinchian Moradi, R.Musavi Nadushan, B.Raeisi Page 29
    This study investigated the community structure of Chlorophyta and Euglenophyta in the southern region of Caspian Sea in Anzali port, during every month from April to October in 2012.Samples were collected from four transects of the surface, 5-, and 10-meter depth water using Rottener method. The samples were fixed by 40% formalin and after being concentratedthey were identified by means of specific keys. The physical and chemical analyses of a number of water parameters including the temperature, DO, pH, NO3, PO4, TN, total phosphorus, and EC were carried out using standard methods. According to the results, 20 species were identified 16 of which belonged to Chlorophyta and four related to Euglenophyta. The highest and lowest densities of green and Euglenoides algae were recorded respectively in August and May. Additionally, the Binuclearialauterbomiiand Euglena wangirespectively from Chlorophyta and Euglenophyta species demonstrated the highest density during the experiment.
    Keywords: Caspian Sea, Density, Anzaliport, Euglenophyta, Chlorophyta
  • S.Zangiabadi, A.Ahmadimoghadam, A.Pourmizaie, F.Naseri Page 45
    The flora and medicinal plants of Galoochar Juniper Forest Reservoir in Kerman province were identified and introduced in this study. This reservoir is located in southeast of Kerman province in Rabor town, between 29º 18′ 42″to 29º 17′ 24″ northern latitudes and 56º 07′ 19″ to 56º 04′ 22″ eastern longitudes, with an area around 382 hectares. The altitude of the area ranges from 2500 to 3200 m from the sea level.Theaverage altitude in this region is 2850 m and the average annual precipitation is 400 mm. After floristic-physiognomic analyses,seven plant types were identified in the study area. About 360 plant samples were collected during 2010-2011 which belonged to 254 species, 187 genera, and 49 families. One hundred medicinal plant species were identified in the sample which belonged to 72 genera and 34 families. The result of the geographical dispersion analysis of the medicinal plants of the region indicated that the most frequent species were Irano-Turanian (63%) and Irano-Turanian and Saharao-Sidian (10%). Furthermore,the results obtained from life form analysis of the plants in this region revealed that the most frequent species belonged to the Therophytes (30%) and the Hemicryptophytes (30%) and the least frequent species were the Phanerophytes (12%).
    Keywords: Life forms, Chorotype, Galoochar, Medicinal plants
  • M.Moeeni Page 59
    Two hydroponic trials were conducted under controlled conditions to study the effect of sodium chloride salinity and nitrogen supply on two sunflower (Helianthus annuus L.) cultivars. A factorial experiment in completely randomized design (CRD) with 3 replications was carried out. The first factor included sunflower cultivars (i.e.,Alstar&Euroflore). The second and third factors (i.e., salinity & nitrogen levels) were established as 0, 50, 100, and 150 mM of NaCl and 0, 2, and 4 mM of NH4NO3, respectively. The sunflower cultivars were grown in aerated full-strength Hoagland solution. Salt and nitrogen treatments were added to the Hoagland solution jars at 2-leaves stage. After four weeks, the plants were harvested. The growth parameters including fresh and dry weights of shoots and roots, leaf number, leaf area, and the mineral elements including N, P, K and Na contents were determined. The results of variance analysis indicated that the growth parameters of the two sunflower cultivars decreased significantly with increasing the salinity levels, as compared to the untreated controls. It was observed that the low nitrogen level could ameliorate the effectsof different levels of salinity. In both sunflower cultivars, nitrogen and Sodium contents were increased in the roots with an increase in the salinity and nitrogen levels. Shoot potassium and phosphorus contents were decreased in Alstar and increased in Euroflor cultivars.
    Keywords: Sunflower, Growth, Salinity, Mineral elements, Nitrogen
  • J.Momeni Damaneh, F.Panahi Page 71
    Alkali stress influences plant physiology at cellular and total levels through disturbing its ionic balance. In this study, the effects of different acidity (pH) treatments of irrigation water, in the alkalinity range, on the availability of the nutrients, nitrogen, and bicarbonate in the Nitrariaschoberi were investigated in the form of a completely randomized design. The design includedfive treatments (each treatment withfourreplications): control (pH7.2)and four levels of stress; that is, low alkalinity(LAK, pH8.5),moderate alkalinity (MAK, pH 9),high alkalinity(HAK, pH9.5), and strongly alkaline (SAK, pH 10). Data were analyzed using Minitab software (version 16), one-way ANOVA, and Tukey test at P
    Keywords: Bicarbonate, Stress alkalinity, Ions concentrations, NitrariaSchoberi, Nitrogen
  • B.Kavoosi, M.Hosseini Farahi, S.Mohammadi Page 85
    This study was conducted in an attempt toinvestigatethe effect ofAuxinhormones (IBA & NAA) andthe cultivation mediumon the rootingofhardwood cuttings of Myrtus (Myrtuscommunis). Afactorialexperiment was arranged incompletely randomized designwith threereplications. The first factor included different concentrations (i.e., 0, 1000, 2000, 3000, & 4000mg/l)of Auxin hormone(i.e., IBA & NAA) andthe second factor comprised different types of cultivation mediums(Sand, Perlite, &SandplusPerlite). Traitssuch asthe rooting percentage, the numberof rootin cuttings, the length and diameter of root, fresh weight of root,andthelongestrootsweremeasured. The results showed that theAuxintreatment had a significant effectonall of the evaluatedtraits whereas the effect of the cultivation medium was significant only on the length of the root. The highestpercentage ofrootedcuttings, rootnumber, root length, root diameter, fresh weight,androot lengthwas obtained from3000 mg/l of IBA treatment. Drawing on the results of this study, a treatmentof3000 mg/l IBA andperlitemediumforrooting in Myrtuscuttingsis recommended.
    Keywords: Myrtuscommunis L, IndoleButryric Acid, NaphthaleneAceticAcid, Rooting percentage, cultivation medium
  • K.Parvank, A.Azadi Page 99
    The present factorial study was carried out in a complete block randomized design with three replications to study the effects of Taravatsuperabsorbent hydrogel on the optimization of moisture content and improvement of rooting in Juniperusoblongacuttings. The treatments included four levels of hydrogel (i.e., 0 (control), 0.15, 0.3, & 0.6) and four irrigation intervals (1,2,3,& 4 days). The results of ANOVA indicated that different levels of irrigation and hydrogels and their interaction were significantly meaningful (at P≤0.01) for the indices of fresh and dry rootweights, root length, root width, root number per cutting, and the percentage of the rooted cuttings. Based on the comparison of means results, the individual consumption of hydrogel up to 0.3% significantly increased the rooting and improved the morphological characteristics of the cutting roots. The irrigation interval however had a negative effect on the rooting index of the plant. Comparing the results of the interaction effect of irrigation and hydrogel, it was observed that the highest rooting percentage (83.3%), fresh and dry root weight (4.8 & 3.5 g respectively),and root length and width (6.4 & 2.6 cm respectively) belonged to 0.3% hydrogel treatment with a two-dayirrigation interval which was significant (at P≤0.01) in comparison to the other treatments. On the basis of these results, it can be concluded that using 0.3% hydrogel of Super AB A 200 with a two-day irrigation interval not only produces cuttings with appropriate rooting but also scrounges 50% of limited irrigation water resources and other costs including the working costs compared to daily irrigation.
    Keywords: TaravatSuperabsorbent Hydrogel, Juniperusoblonga., Irrigation interval, Rooting index
  • R.Bagheri, S.Mohammadi, H.Heydari Gharaei Page 113
    Recognizing the effect of ecological variables on biodiversity is essential for its conservation in rangeland ecosystems which is the main goal of natural resources management. Thus, this research was conducted to determine the diversity indexes and the edaphic (gravel percentage, bulk density, caco3 content, caso4 content, organic carbon, available potassium, available phosphorus, total nitrogen, sodium absorb ratio, electrical conductivity, pH,& soil texture parameters), climatic (precipitation &averageannual temperature) and topographic factors (elevation, direction,& slope) affecting these indexesin rangeland types of Asyabjofteh region in Kerman province. After developing the typology map of the rangelands in this region, the key area of each type was determined forsampling the existing species, vegetation coverage, and soil factors. The sampling of the vegetation coverage parameters was done by quadrate-transect method. Soil samples were collected from two horizons (0-15 & 15-30 centimeters) and were sent to laboratory to be analyzed for 14 soil parameters. These factors together with the climatic and topographic variables comprised the environmental matrix. Species diversity coefficients (i.e., Shannon & Simpson) and richness coefficients (i.e., Menhing&Margarof) were calculated in each vegetation type usingPastsoftware package. In order to determine the most significant factors affecting species diversity, the Principal Component Analysis (PCA) method was applied. The results indicated that the available potassium, sodium absorb ratio, bulk density, and caso4 content determine 47.6 % of variation in species diversity. These factors together with the texture and annual average temperature variables determined 68.3 % of variation in species diversity and were the most significant factors. Arthemisiaaucheri type had the lowest diversity coefficients because of the dominance of the prevailing species and Acer monspessulnum-Amygdaluselaeagnifolia type had highest diversity coefficients.
    Keywords: Environmental factors, Species diversity, Vegetation type, Principal Component Analysis, Kerman province
  • G.Karimi, H.Barati, H.Yeganeh, M.Godarzi Page 129
    For timely utilization and achieving acceptable yield in each plant, determining the entry/exit time of the livestock, collecting the seed, and identifying the nutritional value of plant species are essential. These enable us to record and study the emergence of the biological phenomena is each plant, particularly the medicinal ones. In this study, different stages of the phenology of Ajugachamaecistuswere investigated in order to develop proper management programs for the study area and similar regions. This study was carried out in the semi-steppe rangelands of Kordanin Alborz province for threeyears (2008- 2010). Ten bases were selected from the plant species under study and the date of the vegetative and reproductive stages of the plant including: the vegetation and growth, flowering, seed maturation, and drying of the plant was recorded in specific forms during the growth season in 15-day intervals for three years. Additionally, the meteorological data and information including the average monthly temperature and the monthly precipitation related to each four-year under study were collected from the meteorological station closest to the region. On the basis of this data, the dry-period curve was drawn separately for each year from 2008 to 2010 to compare the phenology stages of the species under study. The results showed that considering the climatic conditions of the region, especially the environmental temperature (degree-day), this species begins its growth at different times in different years.
    Keywords: Phenology, Ajugachamaecistus, Climate, KordanAlborz