فهرست مطالب

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال یکم شماره 2 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مهدی اسلامی مرزنکلاته*، سید جعفر موسوی، غلامرضا خوش فر صفحات 139-159
    هدف اصلی این تحقیق بررسی رابطه سرمایه اجتماعی و مشارکت زنان در فعالیت های ورزشی است. نوع تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی است، جامعه آماری پژوهش زنان 18 سال به بالای ساکن شهر گرگانندکه تعداد آن ها 164535 نفر بوده است. حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 415 نفر تعیین شد و نمونه ها با نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. روش جمع آوری داده ها، میدانی و ابزار سنجش آن، پرسشنامه محقق ساخته بوده است. یافته ها نشان داد همه ابعاد سرمایه اجتماعی (عضویت رسمی، مشارکت رسمی، اعتماد نهادی و مشارکت غیررسمی)، به جز بعد اعتماد بین شخصی با مشارکت ورزشی زنان رابطه معنی دار دارند. میانگین مشارکت زنان در فعالیت های ورزشی با متغیرهای سن، وضعیت تاهل، تعداد فرزندان (دختر و پسر)، سطح تحصیلات والدین، منزلت شغلی پدر، مکان سکونت در شهر (ناحیه) و به کارگیری وسایل ارتباط جمعی (به غیر از تماشای تلویزیون داخلی) رابطه معنی دار دارد، اما با وضعیت اشتغال، نوع شغل، میزان درآمد، نوع مسکن، شغل مادر و منطقه مسکونی تفاوت معنادار ندارد. طبق نتایج، در حالت کلی با افزایش سرمایه اجتماعی زنان مشارکت آنان نیز در فعالیت های ورزشی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: اعتماد، سرمایه اجتماعی، عضویت رسمی، مشارکت ورزشی، همکاری غیررسمی
  • معصومه مصطفی زاده، محمدرضا صادقی* صفحات 161-182
    سرمایه اجتماعی مفهوم نسبتا جدیدی است که امروزه در متون نظری مدیریت مورد توجه واقع شده است. لزوم توجه به اهمیت این مفهوم به افزایش علاقه مندی پژوهشگران حوزه های مرتبط به توسعه مدل ها و شناسایی شاخص های مختلف به منظور شناسایی و بهره گیری بیشتر از آن منجر شده است. به این ترتیب، هدف اصلی پژوهش حاضر طراحی مدلی جهت توسعه سرمایه اجتماعی در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی است. برای رسیدن به این هدف پس از مطالعه متون نظری موجود از ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده ها استفاده شده است. این تحقیق کاربردی است و روش ترکیبی را به کار گرفته است. فن تحلیل داده ها، تحلیل تم است و برای تحلیل داده های کمی نرم افزارSPSS19 به کار گرفته شده است. نتایج تحلیل آماری مدل را تایید کرد و نشان داد توسعه سرمایه اجتماعی در دو بعد عینی و ذهنی و پنج مولفه فردی، گروهی، سازمانی، ساختاری و مدیریتی و بیست و هشت شاخص قابل دستیابی است.
    کلیدواژگان: دانشگاه و مراکز آموزش عالی، تحلیل تم، توسعه سرمایه اجتماعی، شبکه
  • احسان محمدی ترکمانی*، قدرت الله باقری، حسن زارعی متین صفحات 183-201
    هدف تحقیق حاضر مقایسه سرمایه اجتماعی داوطلبان و غیرداوطلبان شاغل در سازمان های ورزشی است. جامعه آماری تحقیق کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان قم به عنوان افراد غیر داوطلب و همه اعضای هیئت های ورزشی فعال این استان، به عنوان داوطلبان هستند. کارکنان اداره کل ورزش و جوانان به تعداد 65 نفر و از 42 هیئت ورزشی فعال در استان ابتدا 10 هیئت به شیوه تصادفی به عنوان خوشه انتخاب شدند، سپس، 80 نفر از اعضای آن هیئت ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه سرمایه اجتماعی خداداد کاشی و همکاران بود که پس از تایید روایی توسط متخصصان، پایایی آن با آلفای کرونباخ 81/0 تایید شد. تجزیه وتحلیل داده ها با روش های آمار توصیفی و استنباطی و با به کارگیری نرم افزار SPSS انجام گرفت. نتایج آزمون یومن – وایت نی نشان داد سرمایه اجتماعی و مولفه های «خیرخواهی»، «روابط متقابل و اعتماد» و «مشارکت» در بین داوطلبان و غیرداوطلبان متفاوت است و براساس میانگین رتبه ها میزان سرمایه اجتماعی و سه مولفه یادشده در گروه داوطلبان بیشتر از گروه غیرداوطلبان است، در عین حال، تفاوت معنی داری در میزان «اعتماد به سازمان» بین داوطلبان و غیرداوطلبان مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، داوطلب، سازمان های ورزشی، سرمایه اجتماعی
  • علی حمیدی زاده*، فریبا شهیدزاده، عرفان موحدی فر صفحات 203-223
    باتوجه به اهمیت نوآوری در محیط متلاطم و همراه با تغییرات مداوم برای سازمان ها، در این تحقیق سعی بر آن است با بررسی سرمایه اجتماعی کارکنان در یک سازمان درگیر تغییر، یکی از جنبه های مورد توجه تغییر جامعه از بعد رفتار سازمانی را شناسایی کرد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر مولفه های سرمایه اجتماعی (شناختی، عنصری، رابطه ای) بر نوآوری سازمانی است. تحقیق حاضر از نوع کاربردی جامعه آماری شامل کارکنان شرکت مخابرات شهرستان قم است که از بین آن ها 75 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شده است. ابزار تحقیق پرسشنامه استانداردناهاپیت و گوشال برای سنجش سرمایه اجتماعی و برای سنجش نوآوری سازمانی، ترکیبی از پرسشنامه های جیمنز، پنیادز، و پراجگو و سوهل به کار گرفته شد. برای آزمون فرضیه های تحقیق رگرسیون خطی چندگانه اجرا شد. نتایج تحقیق نشان داد از بین مولفه های سرمایه اجتماعی فقط مولفه شناختی بر نوآوری تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه رابطه ای، سرمایه ساختاری، سرمایه شناختی، نوآوری
  • بهزاد محمدیان، مهدی شعله*، سمیه باباییان مهابادی صفحات 225-245
    این پژوهش با رویکردی کمی با هدف بررسی تاثیر خودافشایی در شبکه های اجتماعی بر توسعه سرمایه اجتماعی انجام گرفت. در همین راستا، تاکید اصلی پژوهش بر بررسی نقش سرمایه معنوی است. جهت تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS19 و SmartPLS2 به کار گرفته شده است. جامعه مورد مطالعه، دانشجویان دانشگاه تهران بودند که در نهایت، 380 نفر در این پژوهش مشارکت کردند. پرسشنامه ای محقق ساخته با طیف پنج گانه لیکرت طراحی شد و روایی آن با نظر استادان تایید شد و در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شد، و به روش خودگزارشی تکمیل شد. پایایی پرسشنامه با محاسبه آلفای کرونباخ برای بخش سرمایه اجتماعی، سرمایه معنوی، خودافشایی پایایی مناسب ابزار را نشان داد. مدل پژوهش با به کارگیری مدل سازی معادلات ساختاری و با رویکرد حداقل مربعات جزئی آزمون شد. ضمن برازش خوب برای مدل، نشان داده شد به جز یک فرضیه بقیه فرضیه های پژوهش تایید شدند و نتایج نشان داد سرمایه معنوی در توسعه سرمایه اجتماعی موثر است. پیشنهاد می شود با آموزش به کارگیری صحیح از شبکه های اجتماعی در چارچوب نظام معنوی، سرمایه اجتماعی را تقویت کرد.
    کلیدواژگان: اعتماد، خودافشایی، سرمایه اجتماعی، سرمایه معنوی
  • رسول چاوشینی*، ماریا نقش بندی صفحات 247-264
    اساسی ترین معرفت در ادیان آسمانی، شناخت خداوند به عنوان «امرکننده به عدل» و «به پادارنده عدل» است که اساس رابطه انسان با خدا نیز هست. عدل در مفهوم اجتماعی، هدف نبوت و به مفهوم فلسفی، مبنای معاد است. عدالت و اجرای آن یکی از نیازهای اساسی و فطری انسان است که همواره در طول تاریخ، بستری مناسب جهت توسعه جوامع انسانی، فراهم کرده است. پژوهش های انجام گرفته نشان می دهند عدالت سازمانی پیش بینی کننده بسیاری از متغیرهای دیگر سازمانی است که یکی از مهم ترین پیامدهای عدالت سازمانی، ارتقای سرمایه های اجتماعی و به تبع آن افزایش بهره وری کارکنان سازمان است. این مقاله رابطه عدالت سازمانی و سرمایه اجتماعی را به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر ارتقای بهره وری کارکنان شناسایی و تحلیل می کند. عدالت سازمانی به عنوان متغیر مستقل شامل بعدهای عدالت توزیعی، عدالت رویه ای و عدالت مراوده ای و ابعاد و مراتب سرمایه اجتماعی به عنوان متغیر وابسته شامل: قابلیت اعتماد، مشارکت مدنی و روحیه کار تیمی، بخشش و روحیه داوطلبی، توانایی برقراری روابط اجتماعی غیررسمی، تنوع در معاشرت ها و دوستی ها، و مشارکت های سیاسی و اجتماعی است. براساس نتایج پژوهش و با توجه به میانگین 88/3 درصدی عدالت سازمانی و 55/3 درصدی سرمایه اجتماعی کارکنان که هر دو بالاتر از حد مفروض 3 بودند، همبستگی معناداری بین عدالت سازمانی و سرمایه اجتماعی به عنوان عامل موثر بر بهره وری کارکنان ثابت شد.
    کلیدواژگان: بهره وری کارکنان، سرمایه اجتماعی، عدالت سازمانی
  • عبدالله توکلی، عبدالصمد عزیزپور لیندی، الهام رضایی، اشرف میرزایی صفحات 265-287
    با پیشرفت روزافزون علم نقش کارکنان و ارتباطات انسانی (سرمایه های انسانی) در پیشرفت سازمان و جامعه بیش از پیش آشکار شده است. در دو دهه اخیر به سرمایه اجتماعی و سرمایه فکری توجه شده است و نقش سازنده آن ها در پیشرفت و عملکرد برتر سازمانی تایید شده است. تحقیق حاضر نقش سرمایه اجتماعی بر مولفه های سرمایه فکری در اداره کل امور مالیاتی استان قم بررسی کرده است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی، و از نظر روش توصیفی و همبستگی است. جامعه آماری این تحقی 142 نفر کارکنان این سازمان بوده است، که تعداد 104 نفر به طور تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه استاندارد است. ارزیابی و تجزیه و تحلیل داده ها با مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart-PLS انجام گرفته است. نتایج حاکی از معنی داری اثر سرمایه اجتماعی بر مولفه های سرمایه فکری شامل سرمایه ساختاری، انسانی و رابطه ای است. در پایان، جهت بهبود سرمایه اجتماعی و مولفه های سرمایه فکری در سازمان پیشنهادهایی مطرح گردید.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، سرمایه رابطه ای، سرمایه ساختاری
|
  • Mohammad Mahdi Eslami Marzankolateh *, Seyed Jafar Moosavi, Gholamreza Khoshfar Pages 139-159
    The main objective of this study was to investigate the understanding of relationship between social capital and participation in sports activities. The study was descriptive and methods of data collection and field measurement tool were made by the researcher as questionnaires. The population of the study, all women over 18 years old and lived in Iran, was 164, 535 people. The sample size was determined using Cochran formula, 415 samples were selected using a multistage cluster sampling. The results show that all aspects of social capital (formal membership, participation in formal, informal institutional trust and participation) but variable (interpersonal trust) with exercise participation were confirmed. And women's participation in sports activities, age, marital status, number of children (both girls and boys), parent's education level, father's occupation, place of residence in the city (district) and the use of mass media (other than local TV) there was no significant difference Sports participation rate of women in variables such as employment status, occupation, income, type of residence, maternal occupation and residential area did not show significant differences , but Sports participation rate of women in variables such as employment status, occupation, income, type of residence, maternal occupation and residential area did not show significant differences. The results showed that in general, women with higher social capital increase participation in sport activities and vice versa. The overall result is consistent with the results of other studies in this field. Based on the results, recommendations are made to improve women's participation in sports.
    Keywords: Formal membership, Informal participation, Participation in sports, Social Capital, trust
  • Masoomeh Mostafazadeh, Mohammad Reza Sadeghi * Pages 161-182
    Social capital is a new concept that’s been important in management literature in recent years. The importance of this concept has led to increase the researchers’ trends to develop models and diagnose new indexes. The main object of this research is exploring and designing a model to achieve foregoing goal. Social capital development in universities and higher education centers as fundamental places for making networks and social groups is so critical. Researchers after studying literature, use questionnaire for gathering data. The research method is mixed method. For qualitative data theme analysis and for analyzing quantitative data SPSS 19 software is used. Statistical analysis confirm the model and so Social capital development is accessible in two dimensions, subjective and objective, five components, individual, groups, organizational, structural and managerial, and twenty eight indexes.
    Keywords: network, Social Capital Development, theme analysis, Universities, Higher Education Centers
  • Ehsan Mohammadi Tourkamani *, Ghodratollah Bagheri, Hassan Zaereimatin Pages 183-201
    Social capital is a new concept that’s been important in management literature in recent years. The importance of this concept has led to increase the researchers’ trends to develop models and diagnose new indexes. The main object of this research is exploring and designing a model to achieve foregoing goal. Social capital development in universities and higher education centers as fundamental places for making networks and social groups is so critical. Researchers after studying literature, use questionnaire for gathering data. The research method is mixed method. For qualitative data theme analysis and for analyzing quantitative data SPSS 19 software is used. Statistical analysis confirm the model and so Social capital development is accessible in two dimensions, subjective and objective, five components, individual, groups, organizational, structural and managerial, and twenty eight indexes.
    Keywords: network, Social Capital Development, theme analysis, Universities, Higher Education Centers
  • Ali Hamidizadeh *, Fariba Shahidzadeh, Erfan Movahedifar Pages 203-223
    Given the importance of innovation in a stormy environment with ongoing changes for the organizations, in this study, to identify a noteworthy aspect of community change from the viewpoint of organizational behavior we attempt to examine social capital of employees in an involved organization in change. The aim of this study is to evaluate the impact of social capital components (cognitive, element, relation) on the organizational innovation. This study is an applied research and the population consisted of Telecommunication Employees in Qom state that among of them 75 people selected randomly. We used Ghoshal and Nahapite standard questionnaire to measure social capital and a combination of Jimenez, Panyades, and Prajogo and Sohal questionnaires to measure organizational innovation. Multiple linear regression was applied to test the research hypotheses. Research results showed that from components of social capital, only cognitive component affects on innovation.
    Keywords: Cognitive capital, Innovation Relation capital, Social Capital, structural capital
  • Behzad Mohammadiyan, Mahdi Shole *, Somayeh Babaeian Mahabadi Pages 225-245
    This research by a quantitative approach tries to study the effect of self-disclosure in social networks on the development of social capital. In this regard, the main emphasis is on the role of spiritual capital. Study population is students of Tehran University and eventually 380 participated in this study. A questionnaire with five point Likert scales that designed from credible sources were used to gathering data and its validity was confirmed by experts. Questionnaire was shared in social networks, and by a self-report method was completed. To computing reliability using Cronbach's alpha was used. The research model tested by using structural equation modeling with partial least squares approach. Results also a good fit for the model, but one hypothesis is that the hypotheses of the study were approved and the role of spiritual capital in the development of social capital has been grasped.
    Keywords: Self disclosure, Social Capital, Spiritual capital, trust
  • Rasoul Chavshini *, Maria Naghshbandi Pages 247-264
    The most fundamental insight in heavenly religions is to recognize the god as a justice commanding and a justice rising which is the base of human’s relation with god. Justice philosophical concept is the basis of resurrection. Justice and its performance is one of the human’s basic and natural needs, that its existence is ready a good basis for humans society development .The accomplished researches show that one of the most important results of organizational justice is the promotion of the social capitals in organization. This research the relation between organizational justice and the amount of employee’s social capitals in organization recognizes. Organizational justice is including “distributive justice, procedural justice and interactional justice”. Social capital is including “confidence capability, partnership and civil leadership, forgiveness and voluntary moral, ability of informal social relations establishment, variety in associations and friendships and political and social communion”. According to the research results and with regard to the average of 3.88 percent of organizational justice and the average of 3.55 percent of employee’s social capital that both of them are higher than the medium limitation of 3, a meaningful correlation between the organizational justice and the employees social capital was proved.
    Keywords: Kurdistan electricity Power Company, Organizational Justice, Social capitals
  • Abdullah Tavakoli, Abdulsamad Azizpor Lindi, Elham Rezai, Ashraf Mirzaei Pages 265-287
    By the more advances in science and knowledge, the role of staff and human relations (HR) becomes more evident in the progress of the organization and the community. Social capital and intellectual capital are the two subjects that in the recent two decades have been considered and their formative roles in organizational development and performance have been confirmed. This study examines the role of social capital and intellectual capital components in the Office of Qom tax affairs in the research, the population consisted of 142 employees of this organization and 104 individuals were randomly selected and they were examined by standard questionnaires. We evaluate and analysis the research hypotheses using structural equation and Smart-PLS (partial least squares) application, the results showed a significant effect of social capital on the intellectual capital, structural capital, and human relationships. Finally, suggestions are presented to improve the organization's social capital and intellectual capital components.
    Keywords: Human Capital, Relational capital, Social Capital, structural capital