فهرست مطالب

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال دوم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمدرضا عمانی*، محمد چیذری، مریم علیزاده صفحات 155-176
    تحقیق حاضر به ارزیابی نقش سرمایه اجتماعی بر عملکرد مالی شرکت های تعاونی تولیدی- زراعی استان خوزستان می پردازد. این تحقیق از نوع کاربردی است و به روش توصیفی- هم بستگی انجام شده است. جامعه آماری شامل 3273 نفر از اعضای تعاونی تولیدی- زراعی استان خوزستان بود و تعداد نمونه، بر اساس فرمول کوکران، 213 نفر برآورد شد. شیوه اجرای تحقیق میدانی بود و با استفاده از پرسش نامه صورت گرفت. روایی محتوایی پرسش نامه نیز با کسب نظر متخصصان و استادان دانشگاه انجام شد. پس از اعمال اصلاحات لازم و آزمون مقدماتی، ضریب کرونباخ آلفا 79/0درصد به دست آمد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار 19SPSS استفاده شد. بررسی رابطه هم بستگی بین متغیرهای وابسته و مستقل نشان داد بین سابقه عضویت، تعداد اعضا، درآمد، اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی و عملکرد مالی تعاونی ها در سطح 99درصد و بین آگاهی اجتماعی، مشارکت اجتماعی، کل سرمایه اجتماعی و عملکرد مالی شرکت های تعاونی تولیدی- زراعی استان خوزستان در سطح 95درصد، رابطه معنی داری وجود دارد.همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد چهار متغیر مستقل اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی و آگاهی اجتماعی، به طور تعاملی، 8/74درصد تغییرات متغیر وابسته تحقیق را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: تعاونی های تولیدی، زراعی، سرمایه اجتماعی، عملکرد مالی
  • غلامعلی طبرسا، فرخ قوچانی*، مهران بادین دهش* صفحات 177-198
    نظریه حکمرانی خوب را اولین بار بانک جهانی در سال 1989 مطرح کرد. حکمرانی خوب عبارت است از فرایندها و ساختارهایی که روابط سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را هدایت می کند. سرمایه اجتماعی در جامعه شامل نهادها، رابطه ها، نگرش ها و ارزش هایی است که بین مردم حاکم است و به توسعه اقتصادی و اجتماعی کمک می کند. در پژوهش حاضر، تاثیر حکمرانی خوب بر سرمایه اجتماعی بررسی شده است. بدین منظور، پنج بعد حاکمیت قانون، حق اظهارنظر، پاسخ گویی، شفافیت و اعتماد برای حکمرانی خوب در نظر گرفته شده است. ابزار پژوهش، پرسش نامه ساخته پژوهشگر است که روایی آن را نخبگان تایید کرده اند. پایایی پژوهش نیز به روش آلفای کرونباخ محاسبه شده است. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی بودند. از میان پرسش نامه های توزیع شده، 384 پرسش نامه جمع شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، از نرم افزار SPSSو برای آزمون فرضیات پژوهش، از آزمون تی استیودنت استفاده شد. نتایج حاکی از تاثیرگذاری حکمرانی خوب بر سرمایه اجتماعی است. از میان ابعاد گوناگون حکمرانی خوب نیز حاکمیت قانون، بیشترین تاثیر را بر سرمایه اجتماعی داشت.
    کلیدواژگان: پاسخ گویی، حق اظهار نظر، حکمرانی خوب، سرمایه اجتماعی، شفافیت
  • مرتضی سلطانی، الهام ابراهیمی*، محمدرضا فتحی صفحات 199-220
    سرمایه اجتماعی از مفاهیمی است که در سال های اخیر، توجه صاحب نظران علوم مختلف ازجمله مدیریت را به خود معطوف داشته است. در منابع این تحقیق، به ابعاد و شاخص های متعددی برای مفهوم سرمایه های اجتماعی اشاره و ارتباط آنها با بسیاری متغیرهای دیگر بررسی شده است. نکته درخور تامل این است که اگرچه این ابعاد و شاخص ها را می توان جداگانه تحلیل کرد؛ اما در واقع مجزا نیستند و با یکدیگر رابطه دارند. در این راستا، مقاله حاضر در صدد است تا روابط علی و معلولی میان ابعاد و شاخص های مفهوم سرمایه اجتماعی را شناسایی کند. با استفاده از نظر چهارده نفر ازخبرگان این حوزه در دانشگاه تهران و بهره گیری از تکنیک تصمیم گیری چندشاخصه دیمتل در فضای فازی، میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری هریک از شاخص های سرمایه اجتماعی در شبکه ارتباطات متقابل میان آنها تعیین شد. نتایج تحقیق نشان داد که شاخص های مربوط به ابعاد شناختی و ساختاری سرمایه اجتماعی در گروه شاخص های علت و شاخص های مربوط به بعد رابطه ای سرمایه اجتماعی، در گروه شاخص های معلول قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: تکنیک های تصمیم گیری چندشاخصه، سرمایه اجتماعی، شبکه روابط متقابل، فازی دیمتل
  • سیروس قنبری، پرویز نویدی* صفحات 221-244
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ادراک از وضعیت رهبری خدمتگزار و رابطه آن با سرمایه اجتماعی انجام شده است. روش تحقیق، توصیفی و طرح پژوهش هم بستگی است. جامعه آماری شامل تمامی کارکنان بانک کشاورزی بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. نیز متناسب با حجم هر طبقه، 196 نفر به عنوان نمونه آماری برای مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش، از دو پرسش نامه استاندارد رهبری خدمتگزار و سرمایه اجتماعی استفاده شد. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده نرم افزار آماری SPSS و LISREL تحلیل شدند. نتایج تحلیل نشان داد که ادراک از رهبری خدمتگزار و مولفه های آن، در وضعیت نسبتا مطلوبی قرار دارد. بین رهبری خدمتگزار با سرمایه اجتماعی، رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: استان همدان، بانک کشاورزی، رهبری خدمتگزار، سرمایه اجتماعی
  • غلامرضا توکلی، یونس نظری، علیرضا کاملی* صفحات 245-266
    امروزه بانک ها برای رقابت در عرصه بانکداری در جذب و حفظ مشتریان و افزایش سودآوری، باید به رفتار شهروندی سازمانی توجه کرده و زیرساخت های مناسب را فراهم کنند. یکی از زیرساخت های لازم برای رفتار شهروندی سازمانی، سرمایه اجتماعی است. بدین منظور، این پژوهش، ضمن بررسی تاثیرگذاری سرمایه اجتماعی بر رفتار شهروندی سازمانی، به ارزیابی نقش میانجی اهتمام شغلی در تاثیرگذاری سرمایه اجتماعی بر رفتار شهروندی سازمانی پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش، تمامی کارکنان ستادی بانک پاسارگاد شهر تهران است. این مطالعه در نمونه ای 130نفری از کارکنان ستادی بانک پاسارگاد شهر تهران با روش نمونه گیری تصادفی ساده صورت پذیرفته است. روش پژوهش، توصیفی از نوع هم بستگی است و برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است. تجزیه وتحلیل داده ها به کمک روش مدل سازی معادلات در نرم افزار LISREL8.8 انجام گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد سرمایه اجتماعی و اهتمام شغلی تاثیر مثبت و معنی داری بر رفتار شهروندی دارد؛ اما سرمایه اجتماعی نتوانسته است بر اهتمام شغلی تاثیر بگذارد.
    کلیدواژگان: اهتمام شغلی، رفتار شهروندی سازمانی، سرمایه اجتماعی
  • سجاد شمسی گوشکی*، روح الله نعمتی صفحات 267-290
    اگر سرمایه های انسانی و اجتماعی در کنار هم به کار گرفته شود، برای سازمان مزیت رقابتی برتر ایجاد می کند و عملکرد آن را بهبود می بخشد. هدف این تحقیق، تبیین رابطه سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی با عملکرد سازمانی است. جامعه آماری تحقیق، تمامی کارکنان فروشگاه های شهر کرمان است. داده های مورد نیاز با استفاده از ابزار پرسش نامه، از 152 نفر از کارکنان این فروشگاه ها جمع آوری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و SmartPLS تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان می دهد بین سرمایه اجتماعی و سرمایه انسانی رابطه معنی دار و مثبتی وجود دارد. سرمایه اجتماعی نیز تاثیر معنی دار و مثبتی بر عملکرد سازمانی دارد. از میان عوامل موجود در سرمایه اجتماعی، هم بستگی میان افراد، روابط اشخاص با موسسه های کسب وکار و روابط غیررسمی با مدیران فروشگاه، بیشترین تاثیر و سایر عوامل تاثیر کمتری بر سرمایه انسانی و عملکرد سازمانی دارند. به علاوه، سرمایه انسانی تاثیر معنی دار و مثبتی بر عملکرد سازمانی دارد. از میان عوامل موجود در سرمایه انسانی نیز تخصص حرفه ای در مدیریت سازمان، تجارب متنوع، تجربه کار فنی یا کار با فناوری و جست وجو و اکتشاف فرصت ها بیشترین تاثیر و سایر عوامل تاثیر کمتری بر عملکرد سازمانی دارند. نتایج آزمون مدل تحقیق نیز نشان می دهد این مدل از برازش خوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، عملکرد سازمانی
  • عبدالصمد عزیزپور لیندی*، رضا طهماسبی، علی پیران نژاد صفحات 291-316
    مقاله حاضر به بررسی اثر سرمایه فکری بر رابطه چابکی و عملکرد سازمان در اداره کل آموزش وپرورش شهرستان های استان تهران پرداخته است. روش انجام تحقیق توصیفی- پیمایشی و روش نمونه گیری به روش در دسترس است. جامعه آماری شامل 260 نفر است که تعداد 155 نمونه انتخاب و توسط پرسش نامه استاندارد فرضیات تحقیق بررسی شده است. ارزیابی و تجزیه وتحلیل داده ها با مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart-pls (حداقل مربعات جزئی) انجام گرفته است. نتایج حاکی از اثرگذاری مثبت و معنی دار سرمایه فکری بر رابطه چابکی و عملکرد سازمان (به میزان 7/23 درصد) و به طور مستقل بر چابکی سازمان و بر عملکرد سازمانی (به ترتیب به میزان 3/72 و 7/33 درصد) دارد. همچنین نتایج اثر مثبت و معنی دار چابکی بر عملکرد سازمانی (به میزان 6/42 درصد) را نیز تایید کرده است. در پایان، برای بهبود سرمایه فکری و چابکی در سازمان مورد تحقیق، پیشنهادهایی مطرح شده است.
    کلیدواژگان: چابکی سازمان، سرمایه فکری، عملکرد سازمان
|
  • Ahmad Reza Ommani *, Mohammad Chizari, Marayam Alizadeh Pages 155-176
    The present study examined the role of social capital on financial performance of farming cooperatives in Khouzestan province. The method of research was descriptive- correlative. The population consisted of 3273 members of farming cooperatives. Based on Cochran formula, 213 persons were selected. The survey was conducted using a questionnaire. Content validity of the questionnaire was determined using a panel of experts. After applying the necessary corrections and conducting the pilot test, Cronbach's coefficient alpha was determined (alpha=79%). Data analysis was performed by using the SPSS19. The results showed that there was a significant relationship between experience, member's number, social trust and social cohesion and financial performance at the 99% level. Also the results showed that there was a significant relationshop bertween social awareness, social participation, and social capital and financial performance at the 95% level. Results of regression analysis also showed that social trust, social cohesion, social participation, and social awareness explain 74.8% of the variance of dependent variable.
    Keywords: farming cooperatives, financial performance, Social Capital
  • Gholamali Tabarsa, Farokh Ghouchani *, Mehran Badin Dahesh* Pages 177-198
    The theory of good governance started in 1989 by World Bank. Good governance is defined as the process and structures that guide political and socio-economic relationships. The social capital at a society includes institutions, relationships, attitudes and values that govern interactions among people contributing to economic and social development. In this research, the impact of good governance on social capital has been examined. Therefore, five different dimensions were considered for evaluating good governance including: rule of law, voice, accountability, transparency and trust. Questionnaire was the main instrument for collecting data in this study. The questionnaire has been validated by experts in this field and its reliability was calculated with cronbach alpha. We have distributed 384 questionnaires among students of social science at Shahid Beheshti University. In order to analyze the gathered data, SPSS software was used. To test the hypothesis, we used one-sample T- test. The results show that good governance has a positive effect on social capital. Among different dimensions of good governance, rule of law has the highest influence on social capital.
    Keywords: accountability, good governance, Social Capital, transparency, voice
  • Morteza Soltani, Elham Ebrahimi *, Mohammad Reza Fathi Pages 199-220
    Social capital is a concept which has attracted the attention of scientists in various fields including management in recent years. The literature on social capital concept has several dimensions and indicators and their relation with many other variables has been studied. The important point is that although the dimensions and indicators can be analyzed separately, they are not isolated and they have interrelated. In this regard, this paper seeks to identify causal relationships between the dimensions and indicators of social capital concept. Using views of 14 experts in this field at University of Tehran and applying the fuzzy DEMATEL technique, the cause and effect impact of each of the indicators of social capital in the network of interactions among them was determined. The results showed that cognitive and structural indicators of social capital are in the cause group and relational indicators are in the effect group.
    Keywords: fuzzy DEMATEL, multiple criteria decision making techniques, network of interaction, Social Capital
  • Siroos Ghanbari, Parviz Navidi * Pages 221-244
    The current study aimed to investigate the perception of servant leadership situation and its relationship with social capial. The method is descriptive and the research project is of correlational type. The statistical population consists of all employees of the Keshavarzi Bank among which 196 were selected by stratified random sampling method. Data were gathered through two standard questionnaires namely the servant leader, and social capital. The data were then analyzed by SPSS and LISREL. The results showed that the perception of servant leadership and its components is relatively desirable. Moreover, a positive and significant relationship was shown to exist between servants leadership and social capital.
    Keywords: Hamedan Province, Keshavarzi Bank, servant leadership, Social Capital
  • Gholam Reza Tavakoli, Younes Nazari, Alireza Kameli * Pages 245-266
    Today, banks should take organizational citizenship behavior into consideration and provide proper sub-structure for competition in terms of banking, attracting and keeping costumers, as well as profitability. One of those necessary substructures for organizational citizenship behavior is the social capital. For this purpose, this article addressed an assessment of the intermediation of job effort role in effectiveness of social capital on the organizational citizenship behavior, in addition to studying the effectiveness of social capital on the organizational citizenship behavior. The statistical population of this study consists of the Pasargad Bank staff of Tehran. This study has been performed on a sample of 130 individuals of Pasargad Bank staff of Tehran using simple random sampling method. The survey method is descriptive and of correlational kind; a questionnaire has been used for gathering data. Data analysis has been done using equation modeling method in LISREL 8.8. The research findings demonstrate that the social capital and job effort have positive and significant impact on the citizenship behavior, but the social capital couldn’t influence the job effort.
    Keywords: job effort, organizational citizenship behavior, Social Capital
  • Sajad Shamsi Gooshki *, Roohollah Nemati Pages 267-290
    If human and social capital are used together, they can create distinctive competitive advantage for organization and improve its performance. The purpose of this study was to clarify the relationship between social capital and human capital with organizational performance. The research population consists of all Kerman stores employees. Data was collected by questionnaires from 152 employees of these stores and analyzed with SPSS and SmartPLS software. The results showed that there is a significant and positive relationship between social capital and human capital. Results also showed that there is a significant and positive relationship between social capital and organizational performance. Among the factors in social capital interpersonal solidarity, personal relations with business associations and informal relations with store managers have the highest effect and the other factors have the least effect on human capital and organizational performance. In addition, the results showed that there is a significant and positive relationship between human capital and organizational performance. Among the factors in human capital professional proficiency in company management, diversified experience and technical/ technological work experience have the highest effect and the other factors have the least effect on organizational performance. The results showed that the research model provides a good fit.
    Keywords: Human Capital, Organizational performance, Social Capital
  • Abdolsamad Azizpour Lindi *, Reza Tahmasebi, Ali Pirannezhad Pages 291-316
    This paper studies the effect of intellectual capital on the relationship between agility and organizational performance in the general office of Educational Department in the cities of Tehran province. Research method is descriptive-survey and the sampling method is of available type. The statistical population consists of 260 people. 155 samples were selected; then, they were analyzed by the standard questionnaire of research hypotheses. Data analysis has been done using structural equation modeling and Smart-pls (partial least squares) software. The results showed a significant and positive effect of intellectual capital on the relationship of organization agility and organization performance (23.7%), as well as its independent effect on organizational agility and performance (respectively 72.3 and 33.7%). Besides, the results confirmed the significant and positive effect of agility on organizational performance (42.6%). Finally, some suggestions have been presented to improve intellectual capital and agility components.
    Keywords: intellectual capital, organization agility, organization performance