فهرست مطالب

پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1394)

مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامعباس ملاشاهی* صفحات 1-12
    هدف از تحقیق حاضر تعیین میزان رضایتمندی کشاورزان شهرستان زابل از بیمه گندم می باشد که از نوع کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق کلیه کشاورزان شهرستان زابل می باشند که طی سال های 1388 تا 1391 اقدام به بیمه محصول گندم خود کرده بودند که بر اساس فرمول کوکران 260 نفر از آنان به عنوان حجم نمونه تعیین شدند. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری طبقه ای تناسبی استفاده شد. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی آن با استفاده از نظرات جمعی از کارشناسان بیمه محصولات زراعی پس از چند مرحله اصلاح و بازنگری مورد تایید قرار گرفت و اعتبار پرسشنامه نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ ( سوالات مربوط به رضایتمندی 84/0= α و دانش فنی و آگاهی کشاورز از خدمات بیمه 82/0= α) برآورد گردید که حاکی از مناسب بودن ابزار تحقیق است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS20 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحقیق با استفاده از روش ISDM نشان داد که 5/54 درصد از کشاورزان مورد مطالعه رضایت مثبتی از بیمه گندم داشتند. همچنین نتایج حاصل از تخمین رگرسیونی مشخص کرد که بین متغیرهای دانش و آگاهی گندم کاران از خدمات بیمه محصولات زراعی، سابقه کشت گندم، تعداد دفعات مراجعه به کارشناسان بیمه در سطح اطمینان 99 درصد و تعداد دفعات شرکت در کلاس های آموزشی در سطح اطمینان 95 درصد با رضایتمندی از بیمه گندم رابطه مثبت و معنی داری مشاهده شد که این عوامل درمجموع 51 درصد از تغییرات متغیر وابسته تحقیق را تبیین و پیش بینی می نماید.
    کلیدواژگان: بیمه محصولات کشاورزی، رضایتمندی، شهرستان زابل، گندم
  • مرتضی بهنام، سید جمال فرج الله حسینی، سحر دهیوری* صفحات 13-26
    در سال های اخیر افزایش تخصص ها و لزوم وجود تعامل مراکز آموزشی با بازار کار، اهمیت آموزش و یادگیری باکیفیت را دوچندان کرده است. تحقیق حاضر به بررسی نقش مدل یادگیری خود راهبر در توسعه کارآفرینی از دیدگاه آموزشگران مراکز علمی کاربردی استان آذربایجان غربی پرداخته است. تحقیق از نوع کاربردی و به روش توصیفی، همبستگی می باشد که شیوه اجرای آن به صورت میدانی و با استفاده از پرسشنامه صورت گرفته است. جامعه آماری موردنظر در این تحقیق کلیه آموزشگران مراکز آموزش علمی کاربردی در استان آذربایجان غربی به تعداد 390 نفر می باشند که از این تعداد، 128 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده با انتساب متناسب به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج حاصل از ضریب همبستگی بین متغیرهای تحقیق و توسعه کارآفرینی حاکی از آن است که متغیرهای سن، استمرار و پایداری اشتغال، ایجاد انگیزه، بروز خلاقیت و ایجاد اشتغال با توسعه کارآفرینی رابطه معنی داری داشته اند. نتایج حاصل از تاثیر جمعی متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته از طریق رگرسیون چندگانه حاکی از آن است که متغیرهای ایجاد اشتغال و بروز خلاقیت % 3/61 درصد از تغییرات متغیر توسعه کارآفرینی را تبیین کرده است. با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد می گردد، آموزشگران با اعمال آموزش های صحیح، نگرانی دانشجویان را از شکست در راه اندازی یک کسب وکار از بین ببرند تا فارغ التحصیلان با اعتماد به نفس بیشتر در جهت راه اندازی کسب وکار اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: یادگیری خود راهبر، توسعه کارآفرینی، دانشگاه علمی، کاربردی
  • احمدرضا عمانی*، عباس کمایی صفحات 27-44
    این تحقیق با هدف ارزیابی نشانگرهای کیفیت در آموزش عالی کشاورزی در آموزشکده فنی و حرفه ای کشاورزی اهواز از دیدگاه دانشجویان و آموزشگران انجام شده است. این تحقیق ازلحاظ هدف کاربردی بوده که با بهره گیری از روش پیمایش انجام شده است. در این تحقیق کلیه آموزشگران و دانشجویان آموزشکده کشاورزی اهواز به ترتیب به تعداد 50 و450 نفر به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شده اند. ابزار این تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بوده که برای جمع آوری داده ها و اطلاعات موردنیاز مورداستفاده قرار گرفته است. روایی پرسشنامه بر پایه نظرهای گروهی از اعضای هیات علمی و کارشناسان ترویج و آموزش کشاورزی تامین و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (α = 0.83) محرز شد. برای تجزیه وتحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزارSPSS19 بهره گرفته شد. بر اساس نتایج به دست آمده مشخص شد که بین دیدگاه دانشجویان و آموزشگران در زمینه نشانگرهای کیفیت در آموزش عالی کشاورزی در آموزشکده فنی وحرفه ای کشاورزی اهواز هیچ گونه اختلاف معنی داری وجود ندارد و مشخص شد که سطح نشانگرهای کیفیت در آموزش عالی کشاورزی بر اساس دیدگاه دانشجویان و آموزشگران در حد مطلوبی قرار دارد. تحلیل عاملی گویه های موثر بر بهبود کیفیت در آموزش عالی کشاورزی نشان داد که مهم ترین عامل ها عبارتند از: عامل عاطفی و نگرشی، عامل زیرساختی، عامل صلاحیت آموزشی، عامل توسعه آموزش کاربردی و عامل اعتباری و حمایتی.
    کلیدواژگان: نشانگرهای کیفیت در آموزش عالی کشاورزی، آموزشکده فنی و حرفه ای کشاورزی، اهواز
  • جعفر یعقوبی*، کلثوم حمیدی، لیلا معصومی صفحات 45-60
    خشکسالی یک پدیده آب و هوایی است که همواره جوامع روستایی با اثرات متعدد آن از جمله مشکلات اقتصادی و اجتماعی روبرو هستند. پژوهش حاضر با هدف سنجش نگرش کشاورزان حوضه آبخیز زنجانرود شهرستان زنجان نسبت به خشکسالی و عوامل مرتبط با آن انجام شده است. در این مطالعه از روش توصیفی- پیمایشی استفاده شده و ابزار گرد آوری داده های تحقیق نیز پرسشنامه بوده است. برای سنجش روایی پرسشنامه از دیدگاه اعضای هیات علمی و کارشناسان مرتبط و برای پایایی آن از آزمون راهنما و محاسبه ضریب کرونباخ آلفا استفاده شده است (74/=a). جامعه آماری این تحقیق را کشاورزان حوضه آبخیز زنجانرود تشکیل داده اند (10000=N). که از میان آنها نمونه 140نفری با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. یافته های پژوهش نشان داد نگرش کشاورزان مورد مطالعه نسبت به خشکسالی و مدیریت آن بیشتر به صورت قضا و قدر است تا عقلایی و اعتقاد چندانی بر امکان کاهش آثار خشکسالی از طریق به کار گیری رویه های مدیریت خشکسالی ندارند. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد بین سن افراد با نگرش به خشکسالی رابطه معکوس و معنی دار و بین تحصیلات و درآمد با نگرش به خشکسالی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون به روش گام به گام نشان داد که دو متغیر درآمد و سن افراد مورد مطالعه، 8/24 درصد از تغییرات متغیر وابسته تحقیق را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: نگرش کشاورزان، خشکسالی، آب، زنجانرود
  • لقمان رشیدپور*، فاطمه مکی آبادی، سیدمهدی میردامادی صفحات 61-72
    هدف این تحقیق شناسایی و تحلیل واقع گرایانه از سطح پایداری نظام های بهره برداری کشاورزی استان آذربایجان غربی با استفاده از مجموعه ای مشخص از شاخص ها بود. تحلیل نتایج پایداری در این مطالعه بر مبنای روش IDEA (شاخص های پایداری کشاورزی) و همچنین نمره دهی شاخص ها برای تفسیر سطح پایداری بر مبنای روش پرانت واتاکل[1] و همکاران استفاده شده است. برای تفسیر نتایج از تکنیک های تحقیق کیفی نیز استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل سطوح پایداری به طورکلی نشان داد تنوع محصولات از وضعیت پایداری برخوردار است اما استفاده بی رویه از آفت کش ها از کمترین نسبت پایداری برخوردار می باشد که با توجه به تمامی شاخص ها، وضعیت پایداری زیست محیطی در سطح نسبتا پایینی (36%) قرار دارد. در بعد اقتصادی نتایج، بیانگر آن است که علی رغم محدودیت هایی در چند شاخص اصلی مانند تعداد زیاد قطعات اراضی و سطح اشتغال، فرایند تولید و درآمدزایی کشاورزی استان آذربایجان غربی درمجموع از سطح نسبتا پایدارتری (52%) نسبت به دو بعد دیگر برخوردار است و این مسئله ناشی از تولید در طولانی مدت و فروش محصولات متنوع است که قابلیت اقتصادی این مزارع را نشان می دهد. نتایج نشان داد که از بین شاخص های ارزیابی سطح پایداری اجتماعی، میزان آگاهی کشاورزان از حفظ منابع پایه تولید در وضعیت نامناسب قرار دارد، با توجه به مجموع شاخص ها درکل، سطح پایداری بعد اجتماعی (90/35%) می باشد که می توان گفت فرایند توسعه کشاورزی استان آذربایجان غربی در بعد اجتماعی نیز به سمت ناپایداری درحرکت است.
    کلیدواژگان: شاخص های پایداری، توسعه کشاورزی، آذربایجان غربی
  • فاطمه مکی آبادی*، سید مهدی میرداماد صفحات 73-87
    با توجه به اهمیت موضوع امنیت غذایی و خسارات جبران ناپذیر ناشی از استفاده ی بیش ازحد نهاده های شیمیایی کشاورزی بر محیط زیست و سلامت انسان ها، هدف کلی این تحقیق بررسی نقش قابلیت های کشاورزی ارگانیک در امنیت غذایی است. روش این تحقیق برحسب هدف کاربردی، ازنظر فرآیند اجرای پژوهش کمی، ازنظر منطق اجرای پژوهش قیاسی، به لحاظ زمان انجام پژوهش طولی گذشته نگر و برحسب روش تحقیق تحلیلی، غیرآزمایشی و به روش همبستگی رگرسیون می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش کارشناسان کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان تهران است که با توجه به محدود بودن جامعه ی آماری(61=N)، همگی به صورت سرشماری بررسی شدند. ابزار اصلی تحقیق برای جمع آوری داده ها پرسشنامه می باشد. متغیر وابسته ی تحقیق امنیت غذایی است که با پنج مولفه ی موجود بودن، در دسترس بودن، استفاده، پایدار بودن و ایمنی مواد غذایی سنجش شده و متغیر مستقل تحقیق قابلیت های کشاورزی ارگانیک می باشد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS19 و Amos5 استفاده شد. یافته ها نشان داد که بیش از نیمی از پاسخگویان (3/58درصد) معتقدند که امنیت غذایی استان تهران در وضعیت متوسطی قرار دارد. همچنین قابلیت های کشاورزی ارگانیک در موجود بودن، دسترسی، استفاده، پایداری و ایمنی مواد غذایی توانستند 9/95 درصد از واریانس امنیت غذایی را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، کشاورزی ارگانیک، استان تهران
|
  • Gholamabbas Molashahi * Pages 1-12
    The purpose of this study wasto determining amount of Farmers’ Satisfaction in Zabol Township from Wheat insurance. This is an applied and correlation research. Population were farmers wheat producers in city of Zabol during 1388 to 1391 which had wheat crop insurance. Based on the formula the sample size of 260 producers were selected. To select the samples size stratified proportional sampling was used. The research instrument was a questionnaire whose validity by a panel of experts to insure crops opinions of the revised confirmed and its reliability using Cronbach's alpha. Data gathered by a questionnaire and were analyzed using the software SPSS.20. The results showed that 54.5 percent of the farmers surveyed were satisfied with positive crop insurance. Results of regression estimates indicate that between know ledge variables Insurance wheat crops, wheat production history, visit the insuranceex pert sand frequency of participation in educational programs to the satisfaction of a significant positive relations hip Insurance wheat
    Keywords: Agricultural Insurance, Zabol city, Satisfaction, wheat
  • Morteza Behnam, Jamal Farajolahhoseini, Sahar Dehyouri * Pages 13-26
    The purpose of this research was to investigation the role of self-directed learning model on entrepreneurship development. That was a descriptive and correlation research method. To collect the data was developed. Total population for this study was 390 educators in applied science centers in Western Azerbaijan province that random stratified used to collect 128 of them. To analyze the data SPSS software was used. The results of the correlation between research and entrepreneurship development suggests that age, continuity and stability of employment, motivation, creativity and job creation have a significant relationship with the development of entrepreneurship. Based on the results of the research, the collective effect of independent variables on the dependent variable of the regression suggests that the variables of employment and creativity have a positive impact on the development of entrepreneurship. According to the results of prioritizing in increase self-confidence, educators can decrease graduate’s concern about starting a business failure with the correct training and they are confident in the launch business action
    Keywords: Self, Directed Learning (SDL), Entrepreneurship development, University of Applied Science
  • Ahmadreza Ommani *, Abbas Kamaiy Pages 27-44
    The purpose of research was to assess the quality indicators in Vocational and Technical Agricultural College in Ahwaz from the students’ perspective and educators. This research based on objective is an applied study and the research was correlational-descriptive method. Agricultural students (450) and educators (50) in vocational and technical agricultural college in Ahwaz considered as statistical population. After designing and validating the questionnaire, the questionnaire was pre-tested among 30 people and Cronbach alpha 0.83 was determined. The main tool was a questionnaire. In this study, after the collection and classification of data, according to the type of research in two stages using descriptive statistics and inferential statistics were taken. All data processing and statistical analysis was performed using the software SPSS 19. Based on these results, it was found that the attitudes of students and educators in the field of the higher education quality indicators in Vocational and Technical Agricultural College in Ahwaz, there is no significant difference. It was found that the indicators of quality in higher education in agriculture based on the views of students and educators is in a satisfactory condition. Factor analysis of items to improve the quality of the higher education agriculture showed that the most important are the emotional and attitudinal factors, the infrastructure, the educational qualification, the development of practical training, and support and credit
    Keywords: Indicators of quality in agricultural higher education, vocational, technical agricultural college, Ahvaz
  • Jafar Yaghoobi *, Kolsoom Hamidi, Lila Masumi Pages 45-60
    Drought is a climate catastrophic that rural communities have always facing with its multiple effects of that, including: economic and social problems. The purpose of this study was to measure the attitude of farmers towards drought and its related factors in Zanjanroud basin of Zanjan city. Descriptive survey method was used in this research. Data collection tool was a questionnaire. The validity of the questionnaire was approved by a panel of academic experts. Pre-test and calculating Cronbach's alpha coefficients were used to measure the reliability (0.74). Farmers in Zanjanroud watershed formed the population of the study and 140 samples were selected using cluster sampling. The findings of the study showed that the attitude of farmers to drought and its management is somewhat more justice than rational and farmers have little faith in the possibility of reducing the effects of drought with drought management practices. The result of Correlation analysis showed that there is significant and inverse relationship between age and attitudes to drought and a significant positive correlation between education and income with attitudes to drought. The result of stepwise multiple regression analysis showed that 24.8 percent of the variability in the attitude to drought explained by two variables including income and age
    Keywords: Farmers attitude, drought, water, Zanjanroud
  • Loghman Rashidpur*, Fateme Makiabadi, Mehdi Mirdamad Pages 61-72
    The purpose of this research was to determine level of agricultural sustainability by the means of a set of indicators. In assessing sustainability, the authors applied the sustainability indicator’ recommended by IDEA (Indicators of Sustainability of Agriculture) taking accountability method importanct we have adjusted based on agriculture experts opinions, according to agriculture provisions in Iran. The results of the study showed that crop diversity is the most sustainable aspect of environment dimension of agriculture. The least sustainable facts of agriculture in environment dimension are use of pesticides and water shortage. Hence percentage of sustainability index (36%) is too low for environment dimension of agricultural development. Results revealed that the main problem associated with economic dimension of agricultural sustainability was land size, agricultural employment. According to the indicators agricultural production and income levels are relatively stable (52%) than the other dimension. This was the small mixed farm where the premiums to be obtained from sale of products enabled it to become more economically viable. Among social indicators, farmer’s awareness of resource conservation was one of the critical issue, Hence based on all of indicators percentage of sustainability index (35.90%) is too low for social dimension of agricultural development.
    Keywords: Indicators of Sustainability, agricultural development, West Azerbaijan
  • Fateme Makiabadi *, Mehdi Mirdamad Pages 73-87
    According to the importance of Food security and irreparable damages resulting from overuse of agricultural chemicals on the environment and human health, the purpose of the research is evaluation the Organic Farming’s capabilities in Food Security. This is an applied research with quantitative, deductive, longitudinal retrospective, analytical, non-experimental and correlation and regression methodology. Statistical population for the research was agricultural experts in agriculture organization in Tehran province (N=61), and due to the limited statistical population, the sampling method was census. Dependent variable of the research is Food Security that measured by five parameters: food availability, accessibility, utilization, stability and safety and independent variable is Organic Farming. After data extraction, statistical analysis was carried out by SPSS-19 and Amos-5. The results showed that the majority of respondents (58.3%) believe that the situation of Food Security in Tehran is on average level. Also, the Organic Farming’s capabilities on food availability, accessibility, utilization, stability and safety in Food Security situation could explain 95.9 percent of Food Security variance.
    Keywords: Food Security, Organic Farming, Tehran province