فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال یکم شماره 4 (زمستان 1394)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال یکم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد اعرابی، حسن بودلایی* صفحه 9
    شناسایی و تدوین گونه های اصلی سیاست های کارآفرینی باید مبتنی بر یک سنخ شناسی از گونه های کارآفرینی باشد که قابلیت اعتماد بالایی را دارا باشد. شاید آنچه که تا پیش از این مانعی برای تدوین سیاست های کارآفرینی قلمداد می شد ماحصل تناقض و تعارض در فهم کارآفرینی بوده است، هدف عمده مقاله حاضر این است که از مجرای طراحی یک نظام طبقه بندی برای فهم کارآفرینی پاسخی توصیفی-تحلیلی ارائه نموده و در راستای پاسخ گویی به چالش نظری بی نظمی علم کارآفرینی(عدم اجماع) برآید. حوزه های فرعی کارآفرینی را می توان درون یک گونه شناسی ابداعی سامان داده و از طریق به کارگیری یک سنخ شناسی مکمل از گونه های مختلف کارآفرینی انسجام بخشید. نویسندگان امیدوارند که نظام طبقه بندی پیشنهادی ارائه شده بتواند مساعدت نظری و عملی مناسبی برای حوزه کارآفرینی و سیاست های آن حوزه فراهم نماید.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، سیاست های کارآفرینی، طبقه بندی، گونه شناسی، سنخ شناسی
  • سعید جعفری مقدم، محمدرضا زالی، هادی ثنایی پور* صفحه 27
    مقاله حاضر، ناظر به شناسایی مهمترین عوامل موثر بر توسعه گردشگری در کشورهای برگزیده است. بر این اساس، هدف اصلی این پژوهش، شناسایی مولفه های اصلی سیاستگذاری توسعه کارآفرینی در گردشگری با الهام گرفتن از تجارب کشورهای برگزیده است. برای این منظور، بیانیه ها و اسناد سیاستگذاری این کشورها با رویکرد تطبیقی، بررسی و طی فرآیند تحلیل محتوای کیفی، در سه گام کدگذاری باز، محوری و گزینشی، تحلیل شده است. سرانجام مسیر اجرای پژوهش با شناسایی 124 کد اولیه و دسته بندی آنها در قالب 34 کد محوری و 7 گروه اصلی؛ پژوهشگران را به تبیین مضامین اصلی و مقوله بندی اطلاعات هدایت کرد. نتایج این فرایند بیانگر آن بود که مهمترین هدف سیاستگذاری گردشگری در کشورهای برگزیده، توسعه پایدار گردشگری و حفظ فرهنگ بومی است. مهمترین عوامل مورد توجه سیاست گذاران گردشگری نیز عبارتند از توسعه کارآفرینی و نوآوری، تصویرسازی موثر و کارآمد کشور در سطح بین الملل، بازاریابی محصولات، توسعه سرمایه های علمی و انسانی، توسعه و تقویت زیرساخت ها، و بهبود محیط فعالیت کسب وکارهای گردشگری.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، گردشگری، توسعه کارآفرینی، مطالعه تطبیقی، تحلیل محتوای کیفی
  • محسن شالباف، عباس ملکی* صفحه 49
    ایران میادین مشترک متعددی با کشورهای همسایه دارد. بهره برداری یک جانبه در حالی تاکنون سیاست رایج ایران در مدیریت میادین مشترک بوده است که در این مقاله نشان داده می شود تحت شرایطی همکاری در اداره میدان با دولت شریک منافع ملی را بیشتر تامین می کند. این مطالعه با بررسی ابعاد مختلف فنی-اقتصادی، سیاسی و حقوقی موضوع، مدلی جهت اولویت بندی مبتنی بر هزینه و فایده الگوهای اداره میدان ازنظر تامین منافع عمومی کشور ارائه داده است. این بررسی ها درباره میادین مشترک بین ایران و عراق به عنوان مطالعه موردی به کار گرفته شده اند. در نهایت نتیجه گرفته شده که لازم است ایران گفتگوها با دولت عراق را برای رسیدن به یک الگوی همکاری آغاز کنرده و این پیشنهاد مطرح شده است که همکاری ها از میادین کوچک و دست نخورده آغاز و به میادین بزرگ و درحال توسعه و استفاده از الگوهای وسیع تر همکاری گسترش یابد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، میادین مشترک نفتی و گازی، تصمیم گیری، بهینه پارتو، ایران، عراق
  • علی اصغر توفیق، منصور معظمی، مریم عابدیان* صفحه 75
    اختلالات بزرگ نفتی در طی دهه های گذشته ضربات مهلکی بر اقتصاد کشورها وارد کرده است. این امر منجر به توجه بیشتر دولتمردان کشورها بر عرضه و نقاضای انرژی شده است. از این رو بحث امنیت انرژی تبدیل به یکی از مولفه های تاثیر گذار در دیپلماسی خارجی کشورها شده است. امنیت انرژی را می توان از دو جنبه عرضه (واردات) و تقاضا (صادرات) مورد بررسی قرار داد. گرچه کشور ایران از منابع عطیم فسیلی برخوردار است اما تجربه چند سال اخیر نشان می دهد که در خصوص صادرات این منابع چندان موفق عمل نکرده است. از این رو در این مقاله تلاش می گردد تا ضمن مرور تعاریف و شاخص های ارائه شده برای این دو مفهوم از امنیت انرژی، نحوه ارتباط این دو مورد بررسی قرار گرفته و نتایج آن به عنوان راهبردهایی در حوزه سیاستگذاری امنیت صادرات انرژی در ایران مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، امنیت انرژی، صادرات، واردات، ایران
  • محمد علی شیر خانی*، فاطمه محروق صفحه 93
    سیاستگذاری مالی جهانی در نتیجه تجربه بحران های مالی متعدد همواره در حال تغییر و دگرگونی است. سیاستگذاری های بازارهای مالی بین المللی و اقتصاد جهانی ناشی از بحران مالی 2011-2007 و نسخه های پیچیده شده برای حل این بحران تاکنون کارساز نبوده است. از این رو بار دیگر تحلیل ها بر سر مداخله یا عدم حضور دولت به عنوان بحث محوری اقتصاد سیاسی بین الملل در کانون توجه قرار گرفته است. در این راستا، نوشتار حاضر به دنبال پاسخ گویی به این پرسش است که آیا نظام سرمایه داری بار دیگر با اتکاء بر نظریه ها و سیاستهای نئوکلاسیک یا نئوکینزی خواهد توانست از ورطه فروپاشی نجات یابد؟ به نظر می رسد در صحنه رقابت بین رویکردهای مختلف در عرصه سیاستگذاری مالی، نئوکینزی ها گوی سبقت را ربوده اند؛ اما مقاله حاضر بر فرضیه ای استوار است که بر رویکرد سومی تاکید دارد که علاوه بر سازوکار دولت و بازار به اجرا در آمده در کشورهای بحران زده، بر نقش رژیم های منطقه ای و رویکردهای قدرتهای نوظهور اقتصادی نیز تاکید می شود.
    کلیدواژگان: بحران مالی بین المللی، نظام سرمایه داری، نئوکلاسیکها، نئوکینزی ها، سیاستگذاری مالی جهانی، قدرتهای نوظهور
  • بهاره مختاری*، علی اصغر پور عزت، آرین قلی پور، محمد ابویی اردکانی صفحه 115
    مشارکت از فرآیندهای شهروندی دموکراتیک به شمار می رود و طی دهه های اخیر در سیاست های شهری به موضوعی قابل توجه تبدیل شده است. مشارکت شهروندان در سطوح پایین تر حکومت محلی مانند نواحی و محلات شهر اهمیت بیشتری می یابد. این مقاله با مطالعه شورایاری یکی از محلات تهران، نمایندگی مشارکتی این نهاد را از چهار بعد «اطلاع رسانی»، «مشورتی»، «تصمیم گیری» و «اجرا» بررسی می کند. بدین منظور با ده نفر عضو شورایاری محله مصاحبه و از 338 ذینفع محله پیمایش انجام شد. یافته ها حاکی از آن است که شورایاران، اطلاع رسانی و مشارکت دادن ذی نفعان در تصمیم گیری های خود را ضعیف، مشارکت مشورتی را در حد متوسط و مشارکت ذی نفعان در اجرا را در حد نسبتا بالایی ارزیابی می کنند. اما پیمایش ذی نفعان محله نشان داد که آن ها هر چهار بعد نمایندگی مشارکتی را پایین می پندارند. این یافته نیاز به تجدید نظر شورایاران در سیاست های مشارکتی خود را روشن می سازد.
    کلیدواژگان: نمایندگی مشارکتی، شورایاری، ذی نفعان محله، ذی نفعان فردی، ذی نفعان گروهی، ذی نفعان سازمانی
  • سعید پور علی*، داوود فیرحی صفحه 135
    پژوهش حاضر تلاش دارد تا تحلیل گفتمانی از سیاست گذاری فرهنگی دولت های نهم و دهم جمهوری اسلامی درحوزه آموزش عالی و نسبت سنجی آن با نظم گفتمانی آموزش عالی ارائه کند.برای سامان گرفتن پژوهش از گفتمان و تحلیل گفتمان به مثابه نظریه و روش استفاده شده تا به استناد نتایج ، به این سوال پاسخ دهیم که گفتمان حاکم بر سیاست گذاری فرهنگی دولت نهم و دهم جمهوری اسلامی ایران در حوزه آموزش عالی چه نسبتی با نظم گفتمانی آموزش عالی دارد؟ از جمله مهم ترین نتایج پژوهش حاضر این است که سیاست گذاری فرهنگی در آموزش عالی نباید با نظم گفتمانی دانشگاهی حاکم برمیدان علم ونهاد دانشگاه ناسازگار باشد و با تاکید برناسازه قابلیت دسترسی وقابلیت اعتبار می توان ادعا کرد گفتمان دولت نهم و دهم با محوریت دال اسلامی شدن دانشگاه وتاکید بررویکرد اجرایی ومدیریتی برای تحقق آن علیرغم قابلیت دسترسی؛ نتوانست در دانشگاه از اعتبارلازم برخوردار شود.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری، گفتمان هژمون، سیاست گذاری فرهنگی، آموزش عالی، نهادهای حکومتی
|
  • Mohammad Arabi, Hasan Boudlaie* Page 9
    Governments should encourage and promote policies on how to be entrepreneurs and ntrepreneurship, there are knowledge gaps. On the one hand the need to develop policies to stimulate entrepreneurship, to achieve a common understanding and consensus about the meaning ofentrepreneurship. The need for policies to promote entrepreneurship science entrepreneurship in education, research, and is promoted was in operation. As mentioned this in turn creates a barrier for backup policies to stimulate entrepreneurship in the communities.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial policies, Elassification, Typology, policy
  • Saied Jafari Moghadam, Mohammadreza Zali, Hadi Sanaie Pour* Page 27
    the main purpose of this study was to identify the main components of entrepreneurship development policy in tourism due to the experiences of selected countries. To this end, policy documents of the countries analyzed by using the comparative method of qualitative content analysis process in three steps: open coding, axial coding, and selective coding. In total, 124 were primary identification code in the form of 34 axial codes, categorizing and has been classified and finally, with the main themes and categories information explaining the most important issue in the form of 7 selective codes. The results show that the main objective of tourism policy in selected countries, sustainable development of tourism and the preservation of native culture. The important factors considered include development of entrepreneurship and innovation in tourism policy, effective and efficient country image in the international level, product marketing, development of scientific and human capital, development and strengthening of infrastructure, and improved operational environment for tourism businesses.
    Keywords: Policymaking, Tourism, Entrepreneurship Development, comparative study, qualitative content analysis
  • Mohsen Shalbaf, Abas Maleki * Page 49
    Iran shares many fields with neighbors. Solo exploitation has been Iran’s prevalent policy in the governance of its joint fields whereas it is adduced that in some cases national interests will be best met through the cooperated governance of joint fields. This article studies various techno-economic, political and juridical aspects of the issue. It, then, postulates a cost-benefit model in providing general national interests to prioritize field’s governance patterns. This method has been applied to Iraqi-Iranian joint fields as a case study. It is concluded that Iran should commence negotiation with Iraq looking for a cooperation pattern. It has been recommended that cooperation should begin from small green fields then be expanded to giant brown ones under extended cooperation patterns.
    Keywords: Policy Making, Joint Fields, Decision Making, Pareto Efficient, Iran, Iraq
  • Ali Asghar Tofigh, Mansur Moazami, Maryam Abedian* Page 75
    Oil disorders during the past decades have strong attacks on the country's economy. This leads government officials to pay more attention to demand and supply of energy. The issue of energy security has become one of the components of foreign policy of countries. In a general classification, it can be considered as energy security of supply (imports) and demand (exports). Although Iran has big fossil resources but the experience of recent years shows that it is not very successful in exporting of these resources. In this article we review the definitions and indicators provided for these two concepts of energy security and investigate how to communicate them. The results of this review are considered as a guideline for Iran's energy exports security policy making.
    Keywords: Policy Making, Energy Security, Import, Export, Iran
  • Mohammad Ali Shirkhani*, Fateme Mahrogh Page 93
    By the time financial crisis experiences, Global financial policymaking has already been changing. Policymaking of International financial markets and global economy due to financial crisis 2007-2011 and wrapped versions for tackling the crisis was vain. Given to this, analysis on interference or non- interference of state as a central argument has been the focus of international political economy. This article tries to find responses to this that whether capitalism system will be able to save from collapse based on neoclassic or neo-Keynesian theories and policies? The article stands on the hypothesis that besides state and market mechanism have played out in Countries in crisis outlets, it is necessary to focus on the role of regional regimes and Approaches of emerging economic powers. The hypothesis test paper is based on analytical-logical method.
    Keywords: Policy Making, International Financial Crisis, Emerging Economic Powers
  • Bahare Mokhtari *, Ali Asghar Pour Ezat, Arian Gholi Pour, Mohammad Abouei Ardekani Page 115
    Participation is of the processes of democratic citizenship and has become one of the remarkable topics of urban policy. Citizen participation is deemed more important in lower levels of local government like city regions and neighborhoods. This paper studies the participatory representation of a neighborhood council in Tehran along four dimensions of informative, consultative, decisional and executive. Interviews with all the 10 councilors and a survey of 338 neighborhood stakeholders were carried out. Findings suggest that the councilors evaluate the informative and decisional dimensions as low but they assess their consultative dimension as average and the executive dimension as high, whereas the stakeholders evaluate every four dimensions as low. In light of these results, the council’s need to revise its participatory policies might become clear.
    Keywords: Participatory Representation, Neighborhood Council, Neighborhood Stakeholders, Individual Stakeholders, Group Stakeholders, Organizational Stakeholders
  • Saied Pour Ali*, Davood Feirahi Page 135
    This is a study to investigate the cultural policy towards higher education in the two terms of Ahmadinejad's presidency (2005-2013), and to discuss the aspects of its relationship with the discourse order of the higher education. This paper employs the concept of discourse and discourse analysis as both theory and method to answer a major research question about the extent to which the dominant discourse of cultural policy in higher education in this period is associated with the discourse order of the higher education. This study concludes that cultural policy in the higher education should be in line with academic discourse order prevailing in the arena of academia. In respect of the controversy between the two factors of accessibility and credibility, this study touches upon the focus upon Islamization of the academia and the emphasis over the executive and managerial approaches in the established discourse during Ahmadinejad's presidency. The paper propounds the argument that the discourse in this time period, despite being accessible, did not turn out to be credible in the academic setting.
    Keywords: Policy, making, Hegemonic Discourse, Cultural Policy, Higher Education