فهرست مطالب

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 10 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود موحدی، مهدی بشیری*، امیرحسین امیری صفحات 7-26

    بی شک هر جامعه ای برای پیشرفت و توسعه نیازمند مدیریت کارامد و شایسته است. این نکته همواره مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده است. ایشان با نکته بینی و درایت این مسئله را به تمام آحاد جامعه و بویژه دولت عدالت محور گوشزدکرده اند. بدیهی است جایگاه دولت به عنوان بالاترین نهاد اجرایی کشور، ویژه است و ضرورت توجه به استقرار نظام مدیریت شایسته در سطح دولت احساس می شود. این مقاله با هدف اجرایی کردن منویات مقام معظم رهبری و کمک به استقرار نظام مدیریت شایسته در سطح دستگاه های اجرایی کشور تدوین شده است. در این مقاله ضمن تعریف مفاهیم و سطوح شایستگی، ارکان و الگوهای شایستگی فردی و سازمانی تبیین شده است. هم چنین ارتباط نظام ارزیابی عملکرد و نظام مدیریت شایسته تبیین گردیده است. در ادامه، الگوی جامع نظام مدیریت شایسته در سطح دولت، ارائه، و ساختار پیشنهادی برای استقرار نظام مدیریت شایسته در دستگاه های اجرایی تدوین شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت دستگاه های اجرایی، الگوی جامع مدیریت، نظام مدیریت شایسته، جامعه شایسته محور
  • آرین قلی پور*، سید علیرضا نقوی حسینی صفحات 27-48

    سرمایه اجتماعی سازمانی به سازمان کمک می کند تا بتواند علاوه بر حفظ مشروعیت خود به منابع مورد نیاز خود در محیط دست پیدا کند. نیروی انتظامی در محیطی فعالیت دارد که اعتماد عمومی جامعه به آن در کارامدی و اثر بخشی و مهمتر از همه در جلب مشروعیت آن بسیار موثر است. سرمایه اجتماعی سازمانی بیانگر وجود روابط دوجانبه پیوسته، همراه با اعتماد هر سازمان با محیط آن است و نیروی انتظامی به عنوان بازوی عمومی جامعه می تواند از مشارکت و همکاری مردم برای برقراری امنیت استفاده کند. در این مقاله تلاش می شود عوامل سازمانی موثر بر سرمایه اجتماعی سازمانی ناجا شناخته شود. روش تحقیق، نظریه مبنایی بوده و نمونه گیری گلوله برفی تا اشباع داده ها ادامه یافته است. یافته ها نشان می دهد که پنج دسته از عوامل سازمانی بر ایجاد سرمایه اجتماعی برای پلیس تاثیر می گذارد که عبارت است از راه های ارتباطی، عملکرد پلیس، خط مشی های سازمانی، تجهیزات، امکانات بروز، دستیابی به اهداف سازمانی و تصویر پلیس.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی سازمانی، مشروعیت سازمان، سازمان پلیس، سرمایه اجتماعی پلیس
  • سید محمد اعرابی*، مرجان فیاضی صفحات 49-66

    ارزیابی عملکرد یکی از مهمترین و چالش برانگیزترین عناصر مدیریت منابع انسانی است که به ارزیابی و سنجش عملکرد کارکنان به منظور تحقق اهداف سازمان می پردازد. سیستم ارزیابی عملکرد، تحت تاثیر و تآثر استراتژی سازمان و استراتژی سایر زیر سیستم های منابع انسانی قرار دارد. در این مقاله، پس از مرور مفاهیم کلیدی، سابقه موضوع و کلیات ارزیابی عملکرد، گونه شناسی جدیدی از استراتژی ارزیابی عملکرد براساس دو بعد توجه به بازار داخلی/ بازار خارجی و کنترل فرایند/ بازده ارائه می شود. نیروی انتظامی ناجا به عنوان سازمانی که همواره در جستجوی روش های بهتر برای ارزیابی عملکرد نیروها است با استفاده از این روش می تواند ضمن ایجاد هماهنگی در سیستم منابع انسانی، عملکرد کلی خود را نیز بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، نقطه ارجاع راهبردی، راهبرد شبیه سازی، راهبرد استانداردسازی
  • محمد حسین الیاسی صفحات 67-88

    این پژوهش از آن رو به سامان رسید که اولا : میزان برخورداری مدیران و افسران ناجا از سه ویژگی مهم شخصیتی، یعنی برونگرایی، اعتماد به نفس و انگیزه قدرت (سلطه جویی) را مورد اندازه گیری قرار دهد. ثانیا : رابطه آن سه ویژگی را با ویژگی های فردی (نظیر سن ، سابقه و درجه) از یک سو و انگیزش ، نشاط و عملکرد شغلی از دیگر سو ، مورد بررسی قرار دهد. برای این منظور از بین مدیران و افسران میانی و ارشد ناجا ، گروهی به حجم 644 نفر انتخاب شد و با استفاده از یک مقیاس استاندارد شخصیت و مقیاسهای محقق ساخته انگیزش ، عملکرد شغلی و نشاط، ویژگی های آنان مورد سنجش قرار گرفت. نتایج آشکار ساخت که میزان برخورداری افسران مورد بررسی از سه ویژگی اعتماد به نفس در حد مورد انتظار و بیشتر از آن است. افزون بر آن تحلیل رابطه ها آشکار کرد که هر سه ویژگی مورد نظر با عملکرد شغلی، انگیزش و نشاط رابطه معناداری دارد.

    کلیدواژگان: برونگرایی در سازمان، اعتماد به نفس، سلطه جویی، عملکرد شغلی، نشاط و انگیزش، ویژگیهای شخصیتی مدیران ناجا
  • سید هادی دهقان، علیرضا صوفی* صفحات 89-122

    هدف این مقاله، شناسایی روش های موثر پیشگیری وضعی از ارتکاب جرائم در ناجا و میزان موفقیت در هر یک از آنها است. روش تحقیق به کار گرفته شده توصیفی - پیمایشی است و جامعه نمونه 85 نفر از کارشناسان و خبرگان ناجا هستند. در این تحقیق پنج روش پیشگیری وضعی کلارک شامل 25 فن مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد از بین 25 شیوه (فنون) پیشگیری وضعی ، «افزایش مراقبت» (با میانگین 53/4)، و «تقویت آماج جرم» (با میانگین 42/4) بیشترین میانگین اهمیت و«تقویت نظارت رسمی» (با میانگین 76/3)، «افزایش مراقبت» (با میانگین 65/3)، بیشترین میانگین عملکرد را کسب کرده است. در مقابل، «تامین نظارت طبیعی» (با میانگین 96/3)، «نهان کردن آماج جرم» (با میانگین 78/3)، و «منحرف کردن بزهکاران از آماج جرم» (با میانگین 56/3) کمترین میانگین اهمیت و«تضییق یا جلوگیری از منافع» (با میانگین 71/2) و «منحرف کردن بزهکاران از اماج جرم» (با میانگین 71/2)، کمترین میانگین عملکرد را به دست آورده است .

    کلیدواژگان: جرائم سازمانی، پیشگیری از جرم، فساد در سازمان، نظارت در سازمان
  • سید جواد فرمهینی فراهانی، خیرالله پروین* صفحات 123-152

    در این مقاله تلاش شده است اصل حاکمیت قانون به عنوان اصل کلیدی و زیر بنای نظام حقوق شهروندی مورد بررسی قرار گیرد. در آغاز درکی کلی از اصل حاکمیت قانون ارائه می شود تا زمینه بحث از پیامدهای حاکمیت قانون در ایجاد نظام ملی حقوق شهروندی و بویژه در ساماندهی رابطه مقامات اجرایی (از جمله نیروهای پلیس) و شهروندان فراهم گردد. سپس تلاش می شود تا مهمترین آثار اصل حاکمیت قانون در عرصه های مختلف نظام حقوقی تبیین، و به طور حصری چهار نتیجه بنیادین ناشی از حاکمیت قانون استخراج شود که عبارت است از : اصل برابری شهروندان در برابر حاکمیت قانون ،اصل حاکمیت قانون بر جرائم ،اصل حاکمیت قانون بر کشف جرائم و فرایند تعقیب و تحقیق در مورد آنهاو اصل رعایت فرض قانونی برائت در ارتباط با تمام شهروندان . این اصول را می توان به طور کلی به مثابه اصول راهبردی حقوق شهروندی در ارتباط با عملکرد نیروهای پلیس نیز مورد توجه قرار داد. در این مقاله سعی شده است در هر مورد، پژوهشی در محتوای اصل، مبانی، سابقه تاریخی و آثار و نتایج آن صورت گیرد و از زاویه کاربردی، الزاماتی که در ارتباط با این اصول برای پلیس ایجاد می گردد به طور در هم تنیده ای با همه چارچوبها مورد واکاوی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پلیس، حقوق شهروندی، حاکمیت قانون، برابری در مقابل قانون، حاکمیت قانون بر جرائم، قانونی بودن کشف و تعقیب و تحقیق جرائم
  • استفان تائو، ربکاجی.بنت، ماری اس. میچل*، ماری بت مارس صفحات 153-180

    بر اساس نظریه مدیریت عدم اطمینان در این تحقیق به این مسئله پرداخته شد که آیا سبک مدیریتی که عدم اطمینان موقعیتی را به تصویر می کشاند، ارتباط میان سوءاستفاده نظارتی و نابهنجاری های محیط کار را تعدیل
    می کند یا خیر. این تحقیق که در آن از داده های پیمایشی برگرفته از 379 واحد سازمانی گوناگون استفاده شده بود نشان داد زمانی که سبک مدیریت اقتدارگرا، ناکارامد و سطح عدم اطمینان موقعیتی، بالاباشد، ارتباط مثبت بین سوءاستفاده نظارتی و نابهنجاری سازمانی بیشتر از زمانی است که سبک مدیریت اقتدارگرا، اثربخش تر و سطح عدم اطمینان موقعیتی، پایین تر باشد. این مسئله هیچ اثر تعاملی مهم و معناداری در نابهنجاری های بین فردی نداشت.

    کلیدواژگان: سوءاستفاده نظارتی، نابهنجاری محیط کار، نظریه مدیریت عدم اطمینان
|
  • Masoud Movahedi Pages 7-26

    Any society undoubtedly requires effective, meritorious management for progress and development. This point has always been considered by the Supreme Leader of Iran. He has reminded all walks of life, especially the justice-oriented government, of this issue with his insight and wise. Evidently, position of the government as the top state executive institution is a special; and there is a need for noticing establishment of a meritorious management system at the governmental level. This article is indented to fulfill the aims of the Supreme Leader and help establishment of the meritorious management system in state executive institutions. The article, besides defining concepts and levels of merit, explains elements and patterns for individual and organizational merits. Furthermore, a comprehensive pattern for the meritorious management system at the governmental level has been set; and a suggested structure for establishment of meritorious management system in executive organs has been developed.

    Keywords: Executive Organs Management, Comprehensive Pattern for Management, Meritorious Management System, Merit-Oriented Society
  • Aryan Gholipour Pages 27-48

    The organizational social capital helps the organization, besides maintaining its legitimacy, gain access to its necessary sources in the environment. Police does activities in an environment the public social trust in which profoundly influences its effectiveness and – more importantly – accepting its legitimacy. The organizational social capital represents a steady bilateral relationship with and organizational trust in its environment; and the police, as the public arm of the society, can make use of people's participation and collaboration for establishing security. An attempt has been made in this article to identify the organizational factors affecting the organizational social capital of NAJA. The study employs a fundamental theory as its method, and the snowball sampling continued until the data were complete. Findings indicate that five classes of organizational factors influence creation of social capital for the police, including: communicative channels, police performance, organizational policies, equipment, update facilities, achieving organizational goals, and the image of police.

    Keywords: Organizational Social Capital, Organizational Legitimacy, police organization, Social Capital of Police
  • Seyed Mohammada&#, Rabi Pages 49-66

    Performance appraisal is one of the most important, challenging elements of human resources management, dealing with assessment and measurement of employees' performances for achieving the organizational goals. Performance appraisal system is influenced and affected by strategy of the organization and of other subsystems of human resources. In this article, a new typology of performance appraisal strategy based on two aspects of noticing domestic/foreign markets and process/output control has been presented upon a review of key concepts, historical background and fundamentals of performance appraisal. NAJA (Islamic Republic of Iran Police), as the organization which is always looking for better methods of personnel's performance appraisal, can by means of this method improve its overall performance besides creating coordination in the human recourses system.

    Keywords: Performance Appraisal, Strategic Reference Point, Simulation Strategy, Standardization Strategy
  • Mohammad Hussein Elyasi Pages 67-88

    This study was carried out to, firstly, measure degree of three important personality characteristic, namely, extroversion, self-confidence, and power motivation (domination) in NAJA managers and officers; and secondly, investigate their relationships with individual features (such as age, record and rank) on the one hand, and occupational performance, on the other hand. To this end, from among middle- and high-ranking managers and officers in NAJA, a 644-member group was selected; and their characteristics were measured by means of a standard personality index along with motivation, occupational performance and vivacity indices. Results suggest reveal that from among the three personality characteristic possessed by the officers, self-confidence is up to par and above. Moreover, an analysis of the relationships indicated that all three characteristics in question were significantly related to the occupational performance, motivation and vivacity.

    Keywords: Extroversion in Organization, Self-Confidence, Domination, Occupational Performance, Vivacity, Motivation, Personality Characteristics of NAJA Managers
  • Seyyed Hadi Dehghan Pages 89-122

    This article is meant to identify effective methods of preventing crimes in NAJA on a situational basis and to measure level of success in each case. Research methodology comprises description and field research; and the sample population consists of 85 experts and specialists serving in NAJA. In this study, five preventive methods introduced by Clarke, including 25 techniques, have been examined. Results suggest that from among 25 methods (techniques) of situational prevention, "extending guardianship" (with the mean 4.53) and "hardening crime targets" (with the mean 4.420 had the highest means of significance; and "strengthening formal surveillance" (with the mean 3.76) and "extending guardianship" (with the mean 3.56) had the highest means of performance. In contrast, "assisting natural surveillance" (with the mean 3.96), "concealing crime targets" (with the mean 3.78), and "deflecting offenders from crime targets" (with the mean 3.56) gained lowest means of significance; and "damaging or preventing benefits" (with the mean 2.71) and "deflecting offenders from crime targets" (with the mean 2.71) gained the lowest means of performance.

    Keywords: Surv Intra-Organizational Crimes, Crime Prevention, Organizational Corruption, Organizational eillance
  • Seyyed Javad Farmahini Farahani Pages 123-152

    An attempt has been made in this study to investigate the principle of rule of law as the key principle underlying the system of citizenship rights. First, a general understanding of this principle will be presented to pave the way for discussing consequences of rule of law in establishing the national system of citizenship rights and, especially, in organizing the relationship among the law enforcement agencies (including the police forces) and citizens. Then, attempts are made so that the most important effects of the rule of law principle will be explicated in different legal systems, and four separate fundamental results will be extracted from the rule of law principle, including: principle of equality of citizens before rule of law, principle of rule of law on crimes, principle of rule of law on crimes detection and the process of prosecuting and investigating them, and principle of observance of null poena sine lege vis-à-vis all citizens. These can also be generally regarded as strategic principles of citizenship rights in relation to the performance of police forces. An attempt has been made in this study, on a case-by-case basis, to explore contents of the principle, its fundamentals, historical background, effects and results and, from an applied standing, investigate the obligations binding upon the police in connection with these principles in a detail with all frameworks.

    Keywords: Police, citizenship rights, Rule of Law, Equality before Law, Rule of Law on Crimes, Legality of Crime Detection, Prosecution, Investigation
  • Stefan Thau Pages 153-180

    Based on uncertainty management theory, this study tested whether a management style depicting situational uncertainty moderates the relationship between abusive supervision and workplace deviance or not. The study, using survey data from 379 subordinates of various industries, found that the positive relationship between abusive supervision and organizational deviance was stronger when authoritarian management style was low (high situational uncertainty) rather than high (low situational uncertainty). No significant interaction effect was found on interpersonal deviance.

    Keywords: Abusive Supervision, Workplace Deviance, Uncertainty Management Theory