فهرست مطالب

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 8 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امر به معروف و نهی از منکر در قانون اساسی
    محسن اسماعیلی صفحات 7-24

    حق نظارت مردم بر کارکرد حاکمیت و نهادهای وابسته به آن، که در متون دینی امر به معروف و نهی از منکر نامیده میشود از اصول اولیه مردمسالاری به شمار میرود. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به عنوان سند رسمی مردم سالاری دینی ضمن به رسمیت شناختن این حق، تلاش کرده است تا ساز و کارهای متفاوتی برای تضمین اجرای آن پیشبینی کند. این مقاله با اشاره به ساز و کارهای مورد نظر به تحلیل مفاد اصل هشتم می پردازد که بنیادیترین اصل قانون اساسی در این باره است. طبق این اصل، مردم صاحبان اصلی حکومت و حاکمان نماینده و امین آنان در اداره امور عمومی جامعه هستند و به همین دلیل حق، و بلکه وظیفه همگان است که مراقب روند امور باشند و با هدف اصلاح (و نه مچگیری) از موضع برتر، انتقاد و امر و نهی کنند. اما این همه نیازمند تصویب قانون یا قوانین عادی در مجلس شورای اسلامی است که متاسفانه هنوز هم انجام نشده است

    کلیدواژگان: نظارت همگانی، امر به معروف و نهیازمنکر، اصل هشتم قانون اساسی، مردم سالاری دینی
  • تاملی بر عوامل موثر بر فساد در سازمان های پلیس
    رضا استادی*، آرین قلی پور صفحات 25-50

    فساد پلیس، نگرانی جدی و همیشگی بیشتر جوامع است. پلیس به عنوان محسوسترین و مقتدرترین نماینده دولتی با ملت توافق کرده است که آرامش، نظم و حفاظت از زندگی آنها را فراهم و عادلانه و طبق قانون عمل کند. اما با وجود این انتظارات، شیوع پدیده فساد بین کارکنان پلیس باعث پایین آمدن شان، منزلت و جایگاه پلیس و بی اعتمادی جامعه به آن می شود. در این مقاله، ضمن تشریح فساد و انواع آن، سعی بر آن است که عوامل موثر بر گرایش ماموران پلیس به فساد شناسایی شود و مورد بررسی قرار گیرد. همچنین در پایان پیشنهادها و راه حلهای کاربردی به منظور ایجاد زمینه و بستر مناسب برای جلوگیری از بروز فساد در سازمان پلیس ارائه می شود.

    کلیدواژگان: فساد پلیس، فساد در اداره، شان و منزلت پلیس، اخلاق جامعه
  • سرمایه اجتماعی و پیشگیری از جرائم کارکنان
    فریبا شایگان صفحات 51-72

    سلامت پلیس و دوری از فساد آنان به دلیل نقش این سازمان در حفظ نظم و امنیت جامعه از اهمیت بسیاری برخوردار است. نیروهای این سازمان هم به دلیل ارتباط با مجرمان و وظیفه اجرای قوانین در جامعه، شاید بیشتر از کارکنان دیگر سازمان ها در معرض جرائم و تخلفات اداری قرار گیرند یا به آنان پیشنهادهای خلاف قانون داده شود؛ آنگونهکه تحقیقات نشان می دهد در همه کشورها فساد پلیس در سطح نسبتا زیادی وجود دارد. این مقاله با بررسی نظری و کتابخانه ای جرائم یقه سفیدان و نظریه های مرتبط با فساد پلیس، افزایش سرمایه اجتماعی بویژه سرمایه اجتماعی دینی را به عنوان یکی از راه های پیشگیری از جرائم پلیس معرفی، و پیشنهاد می کند که سازمان، زمینه های همکاری، رفاقت و تعامل بیشتر بین کارکنان و خانواده های آنان را فراهم کند و همچنین در افزایش سرمایه اجتماعی دینی آنها تلاش شود تا بدینوسیله بتوانند با همکاری نیروها و همکاران با یکدیگر از جرائم کارکنان پیشگیری کنند.

    کلیدواژگان: جرم در سازمان، پیشگیری از فساد، سرمایه اجتماعی، نظریه های سرمایه اجتماعی، نیروی انتظامی
  • شناسایی توانمندی های پلیس در افزایش احساس امنیت
    عزیزاله تاجران*، حسن کلاکی صفحات 73-106

    احساس امنیت، پدیدهای در حوزه روانشناسی اجتماعی است. هر احساس مشترک توسط شهروندان نسبت به تهدیدات و روش برخورد با آنها پدیدهای است که احساس امنیت را مورد مطالعه قرار میدهد. تقویت احساس امنیت شهروندان، نتیجه توانمندی های پلیس در عرصه اجتماع نیز به شمار میرود؛ لذا شناسایی توانمندی های پلیس در افزایش احساس امنیت، هدف اصلی این تحقیق است که عوامل آن با استفاده از روش تطبیقی از دیدگاه شهروندان مورد مطالعه قرار گرفته است. جامعه آماری در این پژوهش، افراد بالای 16 سال ساکن مناطق مختلف تهران هستند که شامل 980 نفر است. روش نمونه گیری در این تحقیق، نمونه گیری خوشه ای با شیوه تصادفی ساده است. سپس با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل نهایی قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد که توانمندی پلیس در تقویت احساس امنیت مردم به ترتیب اولویت، شامل 9 عامل است: 1- قانونمند بودن در اجرای وظایف 2- حضور فعالانه در سطح جامعه 3- دارا بودن تجهیزات پیشرفته پلیسی 4- دقت، نظم و حساسیت نسبت به عملکرد پلیسی 5- داشتن تخصص ها و آموزشهای پلیسی 6- توجه به خواسته ها و انتقادات شهروندان 7- دارا بودن توانمندی های فردی پلیس 8- تعامل با مردم و حمایت از آنها 9- فعالیت در مراکز تحقیقاتی و علمی کشور .

    کلیدواژگان: احساس امنیت، توانمندی پلیس، حفظ نظم و امنیت، ویژگیهای پلیس
  • مسئولیت مدنی ضابطان دادگستری
    بختیار عباسلو صفحات 107-134

    حوادث زیان باری که ضابطان دادگستری موجب آن می شوند یا از طریق انجام دادن فعل همراه با تقصیر یا انجام دادن فعل بدون تفصیر ویا ترک فعل تحقق می یابد. در موردی که فعل موجب مسئولیت مدنی می شود، ممکن است فعل بلاواسطه موجب خسارت شود. یا ممکن است فعل با واسطه موجب حادثه زیان بار گردد. گاهی نیز ترک فعل مبنای مسئولیت ضابطان میشود. در این مقاله تلاش گردیده تا در هر مورد ضمن تبیین مبانی آن، مصادیق وقایع زیان بار از نظر حقوقی مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرد. در پایان معافیت ضابطان از مسئولیت مدنی تحت عناوین قاعده تحذیر، اضطرار، پذیرش خطر توسط زیاندیده، اعمال حاکمیت، اجرای دستورهای قضایی اشتباه یا نادرست و دفاع مشروع مورد بررسی قرار گرفته است. ضمنا در اغلب موارد با مطالعه تطبیقی، راه حلهای مختلف مورد ارزیابی قرار گرفته و راه حل مناسب انتخاب شده است.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، ضابطان دادگستری، پلیس و دادگستری، حقوق عمومی
  • بررسی رابطه دافوس کوتاه مدت با عملکردکارکنان (از دید گاه فراگیران)
    شهامت حسینیان*، داوود ابراهیمی صفحات 135-154

    هدف اصلی این تحقیق تعیین رابطه بین طی دوره آموزشی دافوس کوتاه مدت ناجا با عملکرد کارکنان این نیرو ست که موفق به گذراندن این دوره آموزشی شده اند. فرضیه اصلی این پژوهش این است که بین برگزاری دوره دافوس کوتاه مدت با عملکرد کارکنان(فراگیران) رابطه معناداری وجود دارد. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش توصیفی - پیمایشی انجام شده، و محدوده زمانی این تحقیق بعد از پایان دوره های اول و دوم دافوس کوتاه مدت و شروع به کار فراگیران در سطح نیروی انتظامی یعنی در نیمه اول سال 1387 بوده، و جامعه آماری آن 109 نفر فارغ التحصیلان این دوره ها است. داده ها از طریق پرسشنامه ای حاوی 24 سوال بسته با پایایی و روایی لازم بدون نمونه گیری و به صورت تمام شماری (تعداد 105 پرسشنامه) جمع آوری و تجزیه و تحلیل شده است. نتایج حاکی از وجود رابطه معنادار بین طی دوره دافوس کوتاه مدت با عملکرد کارکنان (فراگیران) بویژه عوامل توانایی، تعهد سازمانی، انگیزش و شناخت شغلی آنان بوده است.

    کلیدواژگان: دافوس کوتاه مدت، تعهد سازمانی، عملکرد کارکنان، رابطه آموزش و رفتار
  • مدیر و فرمانده پلیس در مقام نظارت و ارزیابی
    مایکل ای پتریلو، دانیل آر دلباگنو ترجمه: حسین ملانظر صفحات 155-180

    نظارت و بازرسی در سازمان ها ابزاری است که مدیران و فرماندهان را قادر می سازد از طریق مراقبت از چگونگی پیشرفت عملیات و تغییر و اصلاح لازم در آن، مانع انحراف از تحقق هدف های سازمان شوند؛ به عبارت دیگر صحت جهت گیری فعالیت ها را برای رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده تایید میکند. این ترجمه ضمن تاکید بر ارزش عقل سلیم در فعالیت های مدیریتی پلیس، که شامل تجربه های زندگی، قضاوت درست، احتیاط و توانایی تعقل و تصمیم گیری منطقی است با مدیریت فرد هوشمند در یافتن راه حل های موثر برای مشکلاتی که در مدیریت کادر پلیس با آنها روبه روست به وی یاری می رساند. به هر حال وظایف مدیر در مقام ارزیاب، مسلما وظیفه ای چند جانبه است؛ زیرا باید شاهدی تیزبین، گزارشگری منصف و دقیق و فرماندهی صبور و زیرک باشد و ضمن ارائه گزارش های موثر در تحلیل های نهایی خود، مدارک و مثال هایی محکم فراهم کند؛ لذا باید همواره به موضوع مطرح شده بپردازد و از آن منحرف نشود.

    کلیدواژگان: نظارت و ارزیابی، پلیس، نظارت و بازرسی، نظارت در سازمان
|
  • Promotion of virtue and prevention of vice in the Constitution
    Mohsen Esmaeili Pages 7-24


    The people’s right to monitor the performance of the government and its affiliated bodies, which is called, Promotion of virtue and prevention of vice in veligious texts, is one of the basic principles of democracy. In addition to recognizing this right, the Constitution of the Islamic Republic of Iran, as the official document of religious democracy, has tried to devise various ways to guarantee its materialization. This article reviews the existing mechanisms and analyses of the code 8, which is the most fundamental article of the Constitution in this regard. According to the article, people are the real owners of the government and the officials are the people’s representatives in running the society. Thus, it is incumbent on everyone to closely monitor the situation and encourage the good and forbid the evil in order to improve it. All this requires the legislation of laws in the Majlis, (Islamic parliament) which unfortunately has not been done yet.

    Keywords: Public Supervision_Promotion of virtue_prevention of vice code 8 of the Constitution_religious democracy
  • Theconsiderationofeffectivefactorsonpoliceorganization,scorruption
    Rezaostadi * Pages 25-50


    Police corruption is a serious and permanent concern in most communities. Police as the most sensible and to powerful state representative has agreed to provide the nation with peace, order and protection of their lives and act fairly according to law.Despite these expectations,the prevalence of this phenomenon among police personnel is led to degrade their status and public distrust to police. In this paper we have tried to recoginze affecting factors on police tendencyto corruption, as well as description of corruption and its kinds. Also at the end will it provid practical suggestions and ways to create suitable field for preventing corruption in the police organization.

    Keywords: Corruption, Police, office corruption, policestatus, societymorales
  • Promotion of Social Asset to Prevent Crimes by Employees
    فریبا شایگان Pages 51-72


    Cleanness of the personnel of the law enforcement force and avoiding corruption by them is of high importance due to the role of this organization in maintaining order and security in the society. The personnel of this organization too, are perhaps more exposed to administrative crimes and infringements because of their contacts with criminals and the duty of executing the laws in the society while they may be faced with illegal suggestions. As the research shows the level of police corruption is relatively high in all countries.The present article has conducted a theoretical and library survey about the crimes of the white collars as well as the theories related to the police corruption, and introduced the improvement of the social asset particularly the social –religious asset as one of the ways to prevent the police crimes while recommending the organization to prepare the grounds for cooperation, friendship and further interaction of the personnel and their families, and to try to improve their social-religious asset so that it would be able to prevent the crimes of the personnel through cooperation between them and their colleagues.

    Keywords: Crime in organization, prevention of corruption, social asset, theories on social asset, Police
  • Introducing the police capabilities on increasing the sense of being safe
    Zizollahtajeran*, Hassan Kalaki Pages 73-106
  • Police civil liability
    Bakhtiar Abbasloo Pages 107-134


    police role involves risky split-second decisions officers become subject to a wide range of investigations,complaints, and legal against them. When they fail to perform them negligently, or abuse their authority, the possibility of civil liability exists. Police may be responsible in the following cases: civil liability for police use of excessive force, police civil liability for failure to protect police civil liability for negligent pursuits, police civil liability for failure to arrest intoxicated drivers police civil liability for failure to prevent detainee suicide and the liability of traffic officers in the article. In the article we have defined legal foundations for police civil liability and exemptions.

    Keywords: civil liability, court representatives, police, law courts, public rights
  • Consideration of the relation between The short – term training course of DAFOOS and Staff performance
    Shahmathoseinian Pages 135-154

    The main purpose of this essay is to study the relation between the short – term training course of DAFOOSand its Staff performance. The main presumption of this paper is that taereia a meaningful relation between this short–term training course and staff (trainees) performance. This is an applied research completed by using descriptive – surveying method. The duration of this research is limited to the time after completion of the first and second short – term training course of DAFOOS and beginning of the work of the trainees at law enforcement section in 2008 .The population of this study included 109 graduates of the training courses aforementioned.The data were collected by a questionnaire consisted of 24 questions with required validity and reliability without sampling and in form of all–enumerating (105 questionnaires),collected data were analyzed using SPSS software and chi – square (X2).The results indicate that there is a significant relation between short – term training course of DAFOOS andvariants like capability, organizational commitment, motivation and job of understanding personnel.

    Keywords: Short-termtrainingcourseofDAFOOS, organizational commitment, The relation between education, behavior
  • Police manager and leader in the role of supervision and evaluation
    Michael A. Petrillo, Daniel R.Delbagno Pages 155-180

    Supervision and inspection in the organizations are the tools enabling managers and leaders to avoid perverting from the organization aims’ accomplishments by checking the process of act’s development and trying to modify it; in other words, they confirm the acts’ orientation to reach the predetermined goals. This paper focuses on the intelligence in the managerial acts of police including life experiments, proper judgment, caution and logical thinking and decision as well as smart personal management in finding the efficient ways to solve the problems facing the police management. By the way, the manager’s responsibility as a supervisor is a multi-dimensional duty; hence, he should be a smart witness, just and precise reporter and patient leader to gain firm documents as well as preparing effective reports in the final analysis; thus he should always pay attention to considered issues to avoid perversion.

    Keywords: Police supervision, evaluation, Police, supervision, inspection, supervision in the organization