فهرست مطالب

نشریه علوم تربیتی از دیدگاه اسلام
سال سوم شماره 2 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهره موسی زاده، فائزه عظیم زاده اردبیلی، فاطمه صنعتی* صفحات 5-20
    پیشرفت تکنولوژی و گستردگی جوامع سبب افزایش اهمیت موضوعات میان رشته ای شده است. یکی از این موضوعات که در آموزش و پرورش اهمیتی بسزا دارد، تربیت اقتصادی است. اولین گام برای پرداختن به این موضوع، شناسایی و تبیین مولفه های آن است. تربیت اقتصادی به تبعیت از اقتصاد، دارای سه حوزه تولید، توزیع و مصرف است. هدف این پژوهش، تبیین مولفه های تربیت اقتصادی در حوزه توزیع براساس آموزه های اسلامی است تا برمبنای آن برنامه های آموزشی متناسب با جامعه اسلامی برای این حوزه طراحی شود.
    این پژوهش با روش تحلیل متن قیاسی- استقرایی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش آیات قرآن کریم است؛ به این ترتیب که به روش نمونه گیری هدفمند، آیاتی که با موضوع پژوهش ارتباط داشتند، به عنوان نمونه انتخاب شدند. از پرسش نامه محقق ساخته به منظور تایید تناسب مقوله های استخراج شده با اهداف پژوهش استفاده شد. یافته های پژوهش بیانگر آن است که این مولفه ها در حوزه توزیع در سه مقوله هدف توزیع، ابزارهای مالی توزیع و آسیب شناسی توزیع ثروت به همراه زیرمقوله هایشان قابل طبقه بندی است: ذیل مقوله هدف توزیع زیرمقوله برقراری عدالت، ذیل مقوله ابزارهای مالی توزیع زیرمقوله های انفاق، قرض، زکات و خمس و ذیل مقوله آسیب شناسی توزیع ثروت زیرمقوله مفاسد اقتصادی استخراج و تبیین شد.
    کلیدواژگان: تربیت اقتصادی، توزیع، آموزه های اسلامی، آموزش و پرورش
  • محمد حسنی* صفحات 21-53
    طرح کرامت یکی از تجربه های مهم در زمینه تربیت ارزشی در نظام تربیت رسمی و عمومی ایران است؛ باوجود این، تاکنون آن چنان که باید و به طور دقیق، درباره آن مطالعه نشده است. در این مقاله، این تجربه مهم در تربیت اخلاقی واکاوی و نقد شده است. برای این منظور، نخست با روش تحلیلی- توصیفی، چهارچوب نظری این طرح در چهار مولفه اهداف، محتوا، روش و مواد تحلیل و تشریح شده و سپس براساس تحلیل به عمل آمده، برخی ضعف ها و قوت های طرح شناسایی شده است. این بررسی انتقادی برخی قوت های این طرح را نشان می دهد: توجه به بستر فرهنگ دینی جامعه، تاکید بر انگیزش درونی، طراحی شبه برنامه درسی مستقل برای تربیت اخلاقی، نظم بخشی و تبویب مفاهیم ارزشی، و بهره گیری از ظرفیت و نقش تربیتی معلمان در تربیت اخلاقی. در عین حال، ضعف هایی نیز در آن دیده می شود که عبارت اند از: فقدان مبانی نظری تصریح شده و فقدان توجیه برای نظم موجود در ارزش های ارائه شده.
    کلیدواژگان: طرح کرامت، تربیت اخلاقی، امور تربیتی، برنامه درسی تربیت اخلاقی
  • رضاعلی نوروزی، نفیسه عباسپور، کمال نصرتی هشی*، میهن حسنی صفحات 55-75
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر اجرای برنامه آموزش فلسفه به کودکان در رشد معنوی دانش آموزان دختر شهر اصفهان در سال تحصیلی 93-94 انجام شده است. روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه است. جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان دختر رده سنی دوازده تا چهارده سال شهر اصفهان است که از طریق روش نمونه گیری خوشه ای، از میان دو مرکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شهر اصفهان به صورت تصادفی انتخاب شدند: یک مرکز به عنوان گروه آزمایش و مرکز دیگر به منظور گروه گواه. سپس از هریک از این مراکز، پانزده دانش آموز به صورت تصادفی انتخاب، و در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. هر دو گروه پرسش نامه سنجش معنویت هال و ادواردز (1996) را تکمیل کردند (آلفا کرونباخ 89/0) و سپس برنامه آموزش فلسفه به کودکان گروه آزمایش به مدت پانزده جلسه یک ساعته، هر هفته دو جلسه، آموزش داده شد. به گروه گواه آموزشی در این زمینه داده نشد. در پایان دوره، هر دو گروه مجدد پرسش نامه مذکور را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی از میانگین و انحراف معیار، و در سطح آمار استنباطی از تحلیل کواریانس چندمتغیره بهره گرفته شد. یافته ها به طور کلی نشان داد برنامه آموزش فلسفه به کودکان در رشد معنوی فراگیران اثرگذار است. درباره زیرمقیاس های رشد معنوی نیز باید گفت اجرای این برنامه به رشد آگاهی از وجود خداوند، کاهش ناامیدی، بزرگ نمایی و بی ثباتی در رابطه با خدا منجر می شود؛ اما در دو مولفه پذیرش واقعی و توان مدیریتی، برنامه فوق بر گروه آزمایش موثر واقع نشد. بنابراین، بااینکه برنامه نام برده در برخی ابعاد رشد معنوی معنادار نبود، به طور کلی و با درنظر گرفتن تمام جوانب می توان نتیجه گرفت که با اجرای برنامه آموزش فلسفه به کودکان می توان رشد معنوی دانش آموزان را ارتقا داد.
    کلیدواژگان: طرح کرامت، تربیت اخلاقی، امور تربیتی، برنامه درسی تربیت اخلاقی
  • محمدرضا شرفی، سیدمهدی سجادی، محمد قربانعلی* صفحات 77-101
    پژوهش حاضر درپی استخراج مبانی انسان شناختی و اصول تربیتی حاصل از آن براساس اندیشه های یکی از متفکران اسلامی معاصر، علی صفایی حائری، است. روش های به کاررفته در این تحقیق شامل «توصیف»، «تحلیل زبان فنی و رسمی» و «استنتاج» است. در این پژوهش، ابتدا به بررسی برخی اصطلاحات و مفاهیم به کاررفته در آثار صفایی ازجمله «انسان در دو فصل»، «ساختار جامعه»، جریان «تدبر، تفکر، تعقل» در انسان، «درک وضعیت، درک تقدیر و درک ترکیب» (کلیدها) و «آزادی» پرداخته شده و سپس با درنظر گرفتن «عبودیت» به عنوان هدف کلی نظام تربیتی صفایی، سه مبنای انسان شناسی نوع اول اول برگرفته از اختیار، گرایش های صحیح و آزادی انسان، سه هدف واسطی، هشت مبنای انسان شناسی نوع دوم و هشت اصل تربیتی، از آثار وی استخراج و در قالب قیاس عملی صورت بندی شده است.
    کلیدواژگان: علی صفایی حائری، انسان شناسی، اصول تربیتی، استنتاج
  • سمیرا حیدری* صفحات 103-120
    مقاله حاضر با در نظر داشتن اهمیت خواندن به عنوان یکی از مهارتهای اساسی در نظام های آموزشی جهان، سعی در وضوح بخشی به آن دارد. روش مورد استفاده در این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. در ابتدا مفهوم خواندن از دیدگاه وینچ ذیل عنوان «دانستن چگونه» مورد بررسی قرار می گیرد و مفاهیمی نظیر مهارت، توانایی های هم راستای آن و مدیریت پروژه تببین می شود. یافته ها نشان می دهد که تاکید وینچ بر خواندن به عنوان مهارت در تقابل با فن ، یکی از نقاط قوت دیدگاه است . در عین حال به نظر می آید در این دیدگاه با توجه با نظریه اسلامی عاملیت انسان که بر مبادی معرفتی و میل و اراده تاکید دارد ، از تقدم اقدام بر رغبت و انگیزه ی خواندن غفلت شده است و این امری است که می توان از آن به عنوان نقطه ضعف این نظریه یاد کرد.
    کلیدواژگان: خواندن، برنامه درسی، دانشگاه، کریستوفر وینچ، نظریه ی عاملیت انسان
  • مهین چناری، فاطمه کرباسیان* صفحات 121-146
    دین اسلام با برخورداری از منابع غنی «قرآن و سنت» برنامه تربیتی همه جانبه ای به جهانیان عرضه می کند. یکی از ابعادی که دین اسلام آن را به خوبی تبیین می کند، «سکوت» است. پژوهش حاضر بر موضوع جایگاه زبان سکوت در تربیت متمرکز است؛ به همین منظور، ابتدا معنای سکوت را در تربیت دینی مشخص می کند و سپس با تکیه بر قرآن و سنت، جایگاه سکوت را در این دو منبع تبیین می نماید. برای دستیابی به این هدف، ابتدا با مراجعه به قرآن و کتب روایی، معنای سکوت روشن شد و درنهایت، با تحلیل اطلاعات به دست آمده، جایگاه این مهم در تربیت دینی تبیین شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد سکوت و خاموشی معادل واژه صمت و انصات، به معنای عفت کلام است و در روایات دینی اسلامی، سکوت با مولفه هایی همچون عقل ورزی، تفقه و حلم رابطه مستقیمی دارد. درنهایت این نتیجه به دست آمد که در نظام تعلیم و تربیت کنونی، به دلیل انتقال حجم وسیع اطلاعات و داده ها، زمانی برای تفکر و تامل وجود ندارد و راه برطرف کردن این خلا، تجربه سکوت و فراهم کردن فرصتی برای آن است.
    کلیدواژگان: صمت، سکوت، خاموشی، تربیت، تربیت دینی
|
  • Zohreh Musazadeh, Faezeh Azim Zadeh Ardabili, Fatemeh Sanati * Pages 5-20
    Advances in technology and the expansion of societies has increased the importance of interdisciplinary topics. One of these issues is critical in education, economic education. The first step to addressing this issue, identify and explain its components. Following the economic education of the economy, has three areas of production, distribution and consumption. The aim of this research was to determine the distribution of components in the field of economic education based on Islamic teachings so that training programs be designed according to the Islamic community for this area.
    This study deductive and inductive content analysis was performed. The population of the Holy Quran; In this way, the purposive sampling method, verses that were associated with the subject, were chosen as samples. The questionnaire was used to verify the appropriateness of the categories extracted with research objectives. The findings indicate that this component distribution in the three categories of distributing financial instruments and pathology distribution of wealth distribution with their sub-categories of classification: The following categories of distributing sub-categories of justice, the following categories of financial instruments distributed sub-categories of spend, borrow, Zakat and Bend and pathology of the following categories, sub-categories of corruption, wealth distribution and economic extraction was determined.
    Keywords: Economic education, Distribution, Islamic teachings, Education
  • Mohammad Hasani * Pages 21-53
    Keramat Plan is an important experience in value education in formal and general education system in Iran. But it was not taken into consideration carefully. In this essay, this experience in moral Education has been criticized. Descriptive- analytical Methods has been used for this study. In first, theoretical framework of Keramat plan—aims, content, method and material – have been analyzed. Secondly, Based on that analysis, weak and strong points have been recognized. This critical study finds out some strong points such as considering the theological culture of society context, emphasizing on internal motivation, planning semi-independent curriculum for moral education, organizing value concepts, and using the educational role of teacher for moral education. On the other hand the weak points included lack of specified theory and lack of explanation for the existing order of provided values.
    Keywords: Keramat plan, moral education, moral education curriculum
  • Reza Ali Nowrozi, Nafiseh Abaspour, Kamal Nosrati Heshi *, Mihan Hasani Pages 55-75
    The present study aims to investigate the effects of executing the plan for teaching philosophy to children on spiritual growth of female students of Isfahan in the school year 2014- 15. This study was a quasi-experimental one conducted through a control group and a pretest and posttest. The statistical population of the study included all female students in Isfahan aged 12 to 14 from among which a sample was selected randomly through cluster sampling from two of the Centers of Children and Adolescents. Then, 15 students were selected randomly from each of these centers and were put into two control and experimental groups. The subjects in both groups filled out the Hall and Edwards (1996) Spiritual Assessment Inventory with Cronbach's alpha coefficient of 0.89. Later on, the subjects in the experimental group attended 15 one-hour sessions of teaching philosophy to children. At the end, both groups were asked to fill the Spiritual Assessment Inventory up again. The data collected were analyzed through descriptive statistics using mean and standard deviation and in a deductive level using multivariate analysis of covariance. Findings revealed that the plan for teaching philosophy to children has been effective on their spiritual growth. In case of the subscales of spiritual growth, it could be said that the plan leads to an increased awareness about God. The plan also decreases desperation and unstable and exaggerated relationship with God. It could be concluded that execution of the plan for teaching philosophy to children promotes spiritual growth in students.
    Keywords: Teaching philosophy to children, Female students in Isfahan
  • Mohammadreza Sharafi, Saed Mahdi Sajadi, Mohammad Ghorbanali * Pages 77-101
    Explanation of the Islam’s educational system is among the issues considered by the anthropologists. Their opinions make the problem clearer. Ali Safai Haeri is among the contemporary Islamic thinkers with high scientific rank who has concentrated on education and educational system theory. Based on the religions sources. His works led to a research on extraction of anthropology principles as the most crucial principles of this course the research was conducted using descriptive, formal and technical language analysis and deduction methods. In this study, we have explained some terms and concepts used in Safai’s works including those applied in a “Human in two chapters” , ”Structure of society” , “minding, thinking and supervising”, “key” and “freedom”. Then, concerning the “worship” as the general goal of Safai’s educational system, we have explained three anthropological foundations. According to his works, he has configured three anthropological foundations of type I, three intermediate goals, eight anthropological foundations of type II and eight educational principles, in a practical scale.
    Keywords: Ali Safai Haeri, Anthropology, Educational principles, Deduction
  • Samira Heidari * Pages 103-120
    This article emphasis on reading as an essential skill in educational systems in the world and try to clarify it. The research method which is used in this article is descriptive- analytic.At first according to Winch view the concept of reading was explained with notice to analysis of “Know- how” and was explained the concept of skill , transversal abilities and project management .Findings show one of the strength point of Winch view is his emphasis on skill contrast technic.according to Islamic action theory and with emphasis on knowledge, will and tendency, the weak point of Winch view is neglect of antecedence to emprise related to motivation.
    Keywords: Reading, Curriculum, Christopher Winch, Islamic action theory
  • Mahin Chenari, Fatemeh Karbasian* Pages 121-146
    Islam With a rich source of “Qur’an and Sunnah" offers Comprehensive educational program to the world. One of the aspects that Islam explains it well, is silence. This study focuses on the issue of the language of silence in education, for this purpose, at first, defines the meaning of silence in religious education, and then relying on the Quran and the Sunnah, explain the roll of silence in them. To achieve this goal, by referring to the Quran and Hadith books, the meaning of silence was clear and finally, by analyzing the data, this position was explained in religious education. The results of this study show that the silence is equivalent with Sumt and Ansat word, that it means modesty in language. And in Islamic tradition, silence has a direct relationship with components such as wisdom, devotion, patience. Finally, achieved the conclusion that the current educational system, because of transferring large amounts of data, there is no time for thinking and reflection and the way to overcome this gap is, to provide the opportunity to experience silence.
    Keywords: Education, religions education, Silence