فهرست مطالب

مدیریت اراضی - سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

مجله مدیریت اراضی
سال دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی ترویجی
  • امیرهوشنگ جلالی* صفحات 1-16
    کاهش کیفیت اراضی زراعی و آب آبیاری در چند سال گذشته در بسیاری از مناطق کشور مشهود بوده و مسلما این تنش غیر زنده در آینده نیز از جمله چالش های پیش روی زراعت های مختلف خواهد بود. شوری آب و خاک و خسارت های ناشی از آن در کشاورزی از ابعاد مختلف قابل بررسی است. اختلالات فیزیولوژیک در جذب عناصر غذایی از جمله زیان های اصلی تجمع املاح محسوب می گردد. با توجه به تفاوت نیاز محصولات به عناصر غذایی مختلف، اهمیت مسئله شوری و تاثیر آن بر جذب عناصر غذایی نیز ممکن است به صورت های مختلف عنوان گردد. محصول سیب زمینی از جمله گیاهانی است که حتی در شوری های متوسط آب و خاک، با افت چشم گیر عملکرد مواجه می گردد. کاهش جذب و انتقال پتاسیم از جمله اصلی ترین دلایل نقصان عملکرد سیب زمینی در شرایط تنش شوری محسوب شده و روش های معمول استفاده از کودهای حاوی پتاسیم نیاز این گیاه به عنوان یک محصول پتاسیم دوست را تامین نمی کند. شیوه محلول پاشی کودهای پتاسیم دار می تواند به عنوان یک رویکرد مناسب جهت تضمین تولید محصول سیب زمینی در شرایط تنش های متوسط شوری محسوب گردد. در مقاله حاضر با توجه به فیزیولوژی عملکرد سیب زمینی، علاوه بر بیان نقش پتاسیم در شکل گیری عملکرد سیب زمینی، مدیریت استفاده از این عنصر در شرایط تنش شوری مورد توجه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: جذب، عملکرد، غده، محلول پاشی
  • محمود عرب خدری* صفحات 17-26
    فرسایش خاک هر محل از یک سو، تحت تاثیر ویژگی های طبیعی قرار دارد و از سوی دیگر از فعالیت های انسان تاثیر می پذیرد. نظام بارشی مدیترانه ای و فرسایندگی زیاد آب، وسعت زیاد خاک ها و سازندهای حساس به فرسایش، پوشش گیاهی طبیعی تنک در بسیاری از مناطق کشور و شرایط ناهمواری ها شماری از عوامل طبیعی مهم موثر بر فرسایش خاک در ایران هستند. عواملعمدهفرسایشآبی ناشی از دخالت انسان در سطحکشور که به آنفرسایش تشدیدیخاک اطلاق می شود را می توان در عدماستفادهصحیحو مطابقاستعداد و عمدتا بیش از ظرفیت از اراضی ارائه کرد. تغییرات وسیع کاربری اراضی و از بین بردن پوشش سطحی پدیده ای است که در جای جای کشور می توان مشاهده کرد. مواردی از قبیل چرای بی رویه مراتع و شخم دیم زارهای کم بازده در حیطه بهره برداری کشاورزی و منابع طبیعی و اجرای پروژه های عمرانی نظیر جاده سازی، احداث ساختمان و معدن کاوی بدون لحاظ اصول حفاظت خاک به طور روزافزونی فرسایش را تشدید می کند. ضعف قوانین مصوب در زمینه حفاظت خاک و عدم اجرای صحیح آن ها نیز باید به این مشکلات اضافه شود. در این مقاله، مجموعه عوامل موثر بر فرسایش آبی در کشور به طور خلاصه بررسی و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: عوامل طبیعی، عوامل تشدید کننده
  • فرهاد رجالی*، هادی اسدی رحمانی، کاظم خاوازی، احمد اصغرزاده، اشرف اسمعیلی زاد صفحات 27-39
    طبیعت خاک های کربناتی که بخش عمده ای از اراضی زراعی و باغی کشورمان را نیز شامل می شود، باعث شده تا استفاده از کودهای شیمیایی فسفره از کارآیی کمی در این گونه اراضی برخوردار بوده و بدین دلیل کشاورزان برای حصول نتیجه مورد نظر هر ساله مقادیر متنابهی از این نهاده شیمیایی را به اراضی زیر کشت اضافه نمایند. محدودیت منابع فسفر در دنیا و قیمت روز افزون کودهای فسفره، واردات آنها را به کشور با مشکل روبرو ساخته و مصرف بی رویه آنها در کشور آلودگی های زیست محیطی را به دنبال داشته است. چنانچه بتوان فسفر تجمع یافته در خاک را به فرم قابل استفاده گیاه تبدیل نمود، می توان ضمن کاهش مصرف کودهای فسفره رشد و عملکرد مناسب گیاهان را نیز تضمین نمود. گروهی از ریز جانداران خاکزی اعم از قارچ ها و باکتری ها این توانایی را دارند که با استفاده از مکانیسم های ویژه ای در میکروسایت های خاک اطراف ریشه گیاهان، فسفر را از فاز تثبیت شده خارج نمایند. جداسازی، شناسایی، تکثیر و فرمولاسیون این ریز جانداران اساس و پایه تولید نوع جدیدی از کودهای زیستی به نام کودهای بیولوژیک فسفره را تشکیل داده است. در کشورهای توسعه یافته هم اکنون این نوع فرآورده های زیستی از فرم تک کاربردی خارج شده و فرمولاسیون های جدید حاوی چند نوع ریز جاندار متفاوت با کاربردهای مختلف از جمله تامین عناصر مورد نیاز گیاه به ویژه فسفر و افزایش مقاومت گیاه میزبان به انواع تنش های زنده و غیر زنده می باشد. سابقه استفاده از این نوع فرآورده های زیستی در کشور به یک دهه قبل بر می گردد. انواعی از ریز جانداران به کار گرفته شده در کشور شامل ریز جانداران اکسیدکننده گوگرد، ریز جانداران حل کننده فسفات و قارچ های میکوریزی بوده اند. نتایج پژوهش های صورت گرفته در ارتباط با این نوع نهاده های زیستی نشان داده است که دامنه تاثیر آنها بسته به نوع گیاه میزبان و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک متفاوت بوده و کاربرد آنها توانسته است 25 تا 50 درصد از نیاز فسفره گیاه میزبان را تامین نمایند. حرکت به سمت استفاده از تکنولوژی های مدرن برای تولید این ریز جانداران و استفاده از فرمولاسیون های جدید می تواند ضمن افزایش زمینه کاربرد این ترکیبات زیستی در کشور، زمینه مناسبی را برای کاهش مصرف کودهای شیمیایی فسفره فراهم آورد.
    کلیدواژگان: فسفات های نامحلول، تلقیح، قارچ های میکوریزی، ریز جانداران حل کننده فسفات
  • محمدرضا بلالی * صفحات 41-49
    پژوهش جدی بر روی خاک در هلند در اواسط قرن نوزدهم آغاز و در اواسط قرن بیستم با تدریس دروس دانشگاهی و تاسیس موسسات پژوهشی علوم خاک بسرعت گسترش یافت. جامعه هلندی و جوامع اروپای غربی در طول قرن گذشته از جامعه صنعتی ابتدائی با غالبیت ویژگی های روستایی و کشاورزی به جامعه ای پسا صنعتی که در آن خدمات نقشی کلیدی بازی می کند، تبدیل شده اند. هدف این مقاله تحلیل تاریخ توسعه علوم خاک و کنکاش در ارتباط بین علوم خاک و توسعه در بافت اجتماعی هلند یا بافت اروپای غربی است تا نکات لازم را برای لحاظ در توسعه آتی علوم خاک فراهم نماید. با این نگاه در روند توسعه در هلند و دیگر کشورهای اروپای غربی از زمان جنگ جهانی دوم سه دوره ی توسعه شامل موج تولید گرا[1](1970-1945)، موج زیست محیطی[2](1970 تا اواخر دهه 1980) و موج سوم(اواخر دهه 1980 تا کنون) در ارتباط با اراضی تشخیص داده شد. این سه دوره ی توسعه ای به صورت سه موج متوالی بتدریج بروز و ظهور یافته، کم رنگ شده و نیز واجد همپوشانی هایی بوده اند. در مدت مشابه علوم خاک بعنوان بازتابی از توسعه عمومی جامعه دو موج توسعه ای مشمل بر موج عرضه محوری علوم خاک[3] و موج تقاضا محوری علوم خاک[4] را براساس تغییر در عناوین پژوهشی، کمیت پژوهشهای خاک، تمرکز موضوعات یا سبک پژوهشها از سر گذرانده است.
    کلیدواژگان: توسعه، تولیدگرائی، محیط زیست گرائی، عرضه محوری و تقاضا محوری
  • هوشنگ خسروی* صفحات 51-63
    تثبیت زیستی نیتروژن اتمسفری (N2) پدیده ای انحصاری است که توسط گروه خاصی از ریزجانداران پروکاریوت به نام دی ازوتروف ها و توسط سیستم آنزیمی نیتروژناژ آنها انجام می شود. این گروه شامل باکتری ها، اکتینومیست ها و سیانوباکتری ها می باشند. سیستم های تثبیت نیتروژن شامل همزیستی، همیاری و آزادزی می باشند. در سیستم آزادزی، بدون نیاز به حمایت گیاه، تثبیت نیتروژنانجام می شود. ازتوباکتر به عنوان اولین دی ازوتروف آزادزی بیش از یک قرن پیش کشف شد. حدود نیم قرن پیش این باکتری در کشاورزی به عنوان مایه تلقیح استفاده شد. امروزه در برخی کشورها مقادیر فراوانی از انواع باکتری های دی ازوتروف به عنوان مایه تلقیح مصرف می شود. در ایران نیز چند سالی است تولید برخی از این فرآورده ها آغاز شده است. حامل های مناسب برای تهیه مایه تلقیح باکتری های آزادزی شامل برخی مواد آلی و معدنی شامل تورب، پرلیت، زغال چوب، سبوس، ملاس نیشکر و سایر موارد مشابه می باشند. جمعیت موجود در مایه تلقیح معمولا به صورت تعداد ریزجانداران در میلی لیتر یا گرم مایه تلقیح گزارش و برای مقدار معینی بذر یا در مقیاس هکتار توصیه می شوند. کاربرد این مایه تلقیح ها به صورت مصرف خاکی، بذر مال، آغشته کردن نهال، یا کاربرد در منطقه ریشه درخت می باشد. ایجاد رابطه همزیستی تثبیت نیتروژن در غیر لگوم ها بویژه در غلات مهمترین چشم انداز آینده در این زمینه است. انجام تحقیقات بنیادی بر روی تثبیت نیتروژن در غلات مهمترین پیشنهادی است که در این رابطه می توان ارائه نمود.
    کلیدواژگان: مایه تلقیح، هتروتروف، اتوتروف
  • اسماعیل قربانپور*، بهنام کامکار صفحات 65-77
    این تحقیق، با هدفتعیین[m1] بهترین تناوب با استفاده از گیاهان گندم، سویا، کلزا و گوجه فرنگی در مزرعه ای به وسعت 35 هکتار در 15 کیلومتری شمال غرب شهرستان گالیکش، در سال 1389 انجام شد. در این مطالعه وبا استفاده از نرم افزار CropWat، الگوی مناسب به لحاظ سود خالص و کارایی سیستم (تولید در واحد آب مصرفی) در دو شرایط آبی و دیم انتخاب و در انتها، با توجه به درصد کشت هر گیاه در الگوی برتر، یک تناوب پنج ساله ارائه شد. بر اساس نتایج حاصل، الگوی پیشنهادی چهارم (گندم، کلزا، گوجه فرنگی و سویا، به ترتیب با 50، 50؛ 40 و 60 درصد سهم در تناوب)، اگرچه به لحاظ کارایی سیستم (با میزان 9/35609 ریال به ازای متر مکعب آب مصرفی)، در رتبه دوم قرار داشت ولی با داشتن بیشترین سود خالص نسبت به تناوب دیگر به عنوان الگوی تناوبی برتر معرفی شد. در شرایط دیم نیز الگوی چهارم (با میزان 566751458 ریال) به عنوان الگوی برتر معرفی شد.
    کلیدواژگان: افت عملکرد، تناوب زراعی، کارایی سیستم، کراپ وات
|
  • Ah Jalali * Pages 1-16
    Loss of arable land and irrigation water quality was evident in many parts of the country in recent years, and certainly this non-living stress will be one of the main challenges various crop will be confronted. Soil and water salinities’ effects on agricultural production can be studied from different aspects. Physiological disturbances in nutrients’ absorption are one of the main disadvantages of salt accumulation. Due to the different needs of crops to various nutrient elements, the importance of salinity and its impact on nutrient uptake may also be subject to different forms. Potato is sensitive to the soil and water salinity. Reduced uptake and transport of K is one of the main reasons for the decline of potato’s yield in the salt stress condition. Regarding this, conventional methods of K fertilizers application cannot fulfill high needs of this plant. Foliar K fertilizer application can be considered as an appropriate approach to ensure the production of potato in the medium salinity stress condition. Regarding potato’s physiology, role of K fertilizer in potato yield formation and its application management in saline condition will be reviewed in the current paper.
  • M. Arabkhedri * Pages 17-26
    Soil erosion in a given area depends on natural characteristics of the place as well as the rate of human impact. In Iran, the Mediterranean precipitation regime and relatively high erosivity of rain, wide area of erodible soils/lithological formations, sparse natural vegetation in many regions and mountainous topography are main natural factors that affect soil erosion by water. Accelerated soil erosion is due to inaccurate human activities particularly by land misuse without considering its capability and capacity. Wast changing in land uses and removing surface protective cover are common phenomena in many parts of the country. Some features such as over grazing in ranges and ploughing inefficient dry farms in agricultural and natural resources areas; implementation of development projects such as road construction, building and mining, without taking into account principles of soil conservation are increasingly exacerbate the rate of soil erosion. Poor enacted legislation on the area of soil conservation as well as improper implementation should be considered as an important issues too which worsen the erosion situation. This article reviews and discusses above mentioned factors by means of some quantitative and qualitative data and examples countrywide.
  • F. Rejali *, H. Asadirahmani, K. Khavazi, A. Asgharzade, A. Esmaeeilzade Pages 27-39
    Carbonatic origin of most arable land in the country, caused to decrease phosphatic fertilizer use efficiency and because of this phenomenon, farmers annually add a large amount of these chemical compounds to their field to get proper results. International shortage and increasing prices create some problems for importing phosphorus fertilizers to the country. On the other hand using more and more of these compounds caused environmentally pollutions .By changing unavailable forms of soil concentrated phosphorus to the available forms, in parallel to lower need of phosphatic fertilizers, plant growth and yield also can be guaranteed .In rhizospheric soil some of microorganisms including bacteria and fungi have ability to change soil fixed phosphorus to soluble one by specific mechanisms. Isolation, recognition, their production and formulation of these microorganisms constitute the main frame of production of a kind of biofertilizers which is named phosphatic biofertilizers. In developed countries, the new formulations of these biofertilizers contain different kinds of microorganisms for multiple purpose including supply plant mineral needs and help to their host to be more resistant against biotic and abiotic stresses. These kinds of biofertilizers including sulfur oxidizing, phosphate solubilizers and mycorrhizal fungi were used in the country from 10 years ago. Research results showed that these microorganisms efficiencies are in relation to plant host and soil physical and chemical properties. In over all they can supply 25 to 50 percent of plant phosphorus demand. Trying to use modern technologies to produce these microorganisms and their formulation caused to develop using them in the country and help us to decrease usage of phosphatic chemical fertilizers.
  • Mr Balali * Pages 41-49
    In the Netherlands, serious soil investigations were started in the mid-1800s and in the mid-1900s with university courses and the establishment of research institutes soil science rapidly expanded. The Dutch and Western European society have changed dramatically in the past century from and early industrial society with a dominantly rural and agricultural character to a post-industrial society where services play a key role. The aim of this paper is to contribute to an analysis of the historical developments in soil science, confined to the broad relations between soil science and developments in society in this special context to provide some notes on the future of soil science. To this end, three development waves including the production wave (1945-1970), the environmental wave(1970-late 1980s) and the third wave(late 198s-present) were distinguished that have taken place in the Netherlands and in other Western European countries since World War II in relation to the land. These successive waves gradually come and disappear and may overlap overtime. Regarding development in soil science as a reflection of general developments in society, two waves including supply-driven wave and market-driven wave were distinguished on the basis of shifts in research topics, in quantity of soil research, focus of attention, or modes.
  • H. Khosravi * Pages 51-63
    Atmospheric nitrogen fixation as an exclusive phenomenon is accomplished by nitrogenase enzyme of prokaryotic microorganisms namely diazotrophs including bacteria, actinomycets and cyanobacteria. Nitrogen fixation is accomplished as form of symbiotic, associative and free-living systems. In free-living systems nitrogen is fixed without the help of plants. Azotobacter, the first diazotroph was discovered over a century ago and application of it was started in agriculture about half a century ago. Nowadays, in some countries a large amount of diazotrophs are used as inoculums. In recent years, some companies produce diazotroph inoculums in Iran. Some kinds of organic and inorganic such as torb, perlite, and charcoal, bran and cane molasses are suitable for diazotroph inoculums careers. The population of inoculums is reported as number of microorganisms per milliliter or gram of inoculums and recommended for a certain amount of seeds or in hectare. The diazotroph inoculums’ are used in form of soil or seed and seedless application or in rhizosphere of trees.
  • E. Ghorbanpoor *, B. Kamkar Pages 65-77
    This study was carried out to determine the best rotation with using plants as wheat, soybeans, canola and tomatoes for field planting area of 35 hectares, in 15 kilometers northwest of Galikesh in 2010. To this end, by using the CropWat software, appropriate model was selected in terms of net profit and performance (output per unit of water used), in irrigated and rain fed conditions. According to the percentage of cultivated crop in the selected model a five-year rotation was offered. Regarding results of this experiment, although fourth proposed rotation (included: wheat, canola, tomatoes and soybeans with, 50, 50, 40 and 60 percent share in rotation, respectively) in terms of performance (with the 35609.9 Rial per cubic meter of water) was in the second rank, introduced as the appropriate crop rotation in the region. This is because the proposed rotation in terms of net profit was highest in irrigated condition and that was highest one in terms of net income in compared with other patterns (with 566751458 Rial) in dry condition.