فهرست مطالب

مجله مدیریت اراضی
سال سوم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی ترویجی
  • ناصر دوات گر*، احمد زارع، مریم شکوری کتیگری، لیلا رضایی، مسعود کاووسی، هادی شیخ الاسلام، مجتبی شاه نظری، احسان کهنه، احمد شیرین فکر، ایرج بنیادی، شایگان ادیبی، اسماعیل مشیرطالش، علی خداشناس صفحات 1-13
    مصرف منطقی کودهای شیمیایی در خاک به آگاهی از چگونگی وضعیتحاصل خیزیوعناصرغذایی در خاک وابسته است. یکی از رهیافت ها، استفاده از کشاورزی دقیق بر پایه شناخت جامع و صحیح وضعیت حاصلخیزی خاک های کشاورزی است. بر این اساس تهیه نقشه تغییرات مکانی ویژگی های خاک مرحله کلیدی در کاربرد کشاورزی دقیق است که براساس آن نهاده های کشت به صورت نظام مند برنامه ریزی، مدیریت و مصرف می گردد. هدف از انجام این تحقیق بررسی جامع وضعیت حاصلخیزی اراضیاستان گیلان و بازنمایی آن با استفاده ازGIS در قالب نقشه است. هفت ویژگی نیتروژن کل، فسفر و پتاسیم قابل استفاده، pH ، هدایت الکتریکی، کربن آلی و رس در8567 نمونه خاک با استفاده از آمار توصیفی، زمین آمار و GISمورد بررسی قرار گرفتند. پهنه بندی آنها نشان داد که بیشتر خاک های استان از نظر pH و هدایت الکتریکی، برای رشد گیاه برنج مطلوب بوده، در حالی که از نظر نیتروژن کل، پتاسیم و فسفر قابل استفاده نیاز به مدیریت جامع دارد. در بسیاری از اراضی شالیزاری واقع درمحدوده دشت مرکزی گیلان (با خاک های غالب آبرفتی) حوضه آبریز سپیدرود کمبود نیتروژن وجود داشت. در این محدوده ها احتمال پاسخ خاک به کود های نیتروژنه زیاد است. نزدیک به 40 درصد از سطح اراضی مصرف کودهای فسفاته توسط کشاورزان کمتر از حد بحرانی است. اراضی زراعی استان گیلان از نظر پتاسیم قابل استفاده به دو نیمه غربی و شرقی تقسیم گردید. بیشتر مناطق نیمه غربی دارای پتاسیم قابل استفاده پایین بوده در حالی که نیمه شرقی استان که متاثر از رودخانه سفیدرود و آورد رسوب می باشند از وضعیت مناسبتری برخوردار بود. نزدیک به 68 درصد از سطح اراضی استان دارای پتاسیم قابل استفاده کمتر از حدبحرانی 160 میلی گرم بر کیلوگرم برای برنج بودند. این نتایج نشان داد که وضعیت عناصر غذایی در شالیزارهای استان از نظر توزیع جغرافیایی یکسان نمی باشد. بنابراین لازم است جهت جلوگیری از افزایش هزینه تولید و دستیابی به تولید مطلوب از توصیه مصرف کود به طور یکسان، خودداری نمود.
    کلیدواژگان: اراضی شالیزاری، پهنه بندی، زمین آمار، وضعیت حاصلخیزی
  • سید علیرضا سید جلالی* صفحات 15-23
    پتانسیل تولید اراضی برای تامین مواد غذایی بشر بخصوص گندم محدود است و بستگی به عوامل محیطی موثر بر تولید از قبیل اقلیم، زمین نما، خاک و مدیریت دارد. در این تحقیق به مرور و بررسی این عوامل و ارائه راهکارهایی برای شناخت محدودیت های[u1] [a2] این عوامل و نقش آنها بر تولید پرداخته شد. مناطق مورد مطالعه شامل دشت میان آب شوشتر و دشت عقیلی گتوند از استان خوزستان می باشند. برای تعیین پتانسیل تولید اراضی از مدل رشد فائو و روش ارزیابی تناسب اراضی پارامتری استفاده گردید. نتایج نشان داد که پتانسیل تولید اراضی در منطقه میان آب برای گندم آبی از 933 تا 6023 کیلوگرم در هکتار و برای منطقه گتوند از 2454 تا 6687 کیلوگرم در هکتار متغیر است و کاهش عملکرد بعلت عوامل محدود کننده از قبیل محدودیتهای آهک، زهکشی، شوری و قلیائیت است. پتانسیل تولید اراضی در منطقه میان آب یا عملکرد پیش بینی شده گندم آبی در شرایط فعلی با عملکرد مشاهده شده زارع مقایسه گردید و ضریب همبستگی آنها 0.77 است که این نشان می دهد مدل تهیه شده با شرایط منطقه تطابق خوبی دارد و همبستگی خوبی بین دو عملکرد وجود دارد. و برای منطقه گتوند نیز پتانسیل تولید اراضی برای گندم آبی با عملکرد گندم آبی توسط زارع مقایسه گردید و همبستگی بالایی با ضریب تشخیص 80/0 را نشان داد که دلالت بر این دارد که مدل پیش بینی محصول در هر دو منطقه تطابق خوبی با عملکرد گندم آبی دارد. و نشان دهنده صحت مدل در تخمین عملکرد محصول است. علت عملکرد بیشتر گندم آبی در گتوند نسبت به شوشتر، شوری پایین در منطقه گتوند می باشد.
    کلیدواژگان: گندم، پتانسیل تولید زمین و تناسب اراضی
  • مسعود دادیور*، مجید فروهر صفحات 25-35
    ریزوسفر یک منطقه میکرواکولوژیکی در مجاورت مستقیم ریشه گیاه است که در آن، فعل و انفعالات شیمیایی سریع و متعددی انجام شده و محیط آن، رقابتی تر از توده خاک می باشد. این محیط را بر اساس نزدیکی به ریشه و میزان متاثر شدن از آن، به سه منطقه داخلی، میانی و خارجی تقسیم می کنند. ترکیبات اضافه شده به خاک توسط ریشه، در چهار دسته طبقه بندی می شوند: تراوشات(بطور غیر فعال از ریشه ها خارج می شوند)، ترشحات( بطور فعال از ریشه ها خارج می شوند)، سلول های مرده و ترکیبات گازی. ترکیبات موجود در مواد بر جای گذاشته شده توسط ریشه با اسیدی کردن یا تغییر شرایط اکسیداسیون-احیا در ریزوسفر و یا کلاته کردن مستقیم عناصر، به فراهمی عناصر غذایی نظیر نیتروژن، فسفر، آهن و... کمک می کنند. با خشک شدن خاک پتانسیل هیدرولیکی کاهش می یابد که به دنبال آن، تراوشات ریشه شروع به پس دادن آب به خاک می کنند که نتیجه آن، افزایش درجه پایداری ریزوسفر است. استراتژی مدیریت مرسوم عناصر غذایی وابستگی زیادی به استفاده از کودهای شیمیایی دارد و توان بالقوه بیولوژیکی خاک و گیاه در بسیاری از موارد، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. البته تقاضای جمعیت روزافزون دنیا برای غذا و در نتیجه ضرورت حصول عملکرد بالای محصولات کشاورزی، اهرم فشاری برای این کم توجهی بوده است. در بسیاری از موارد، مصلحت تولید بیشتر و بدست آوردن غذا، حتی ملاحطات زیست محیطی دیگری را نیز زیر پا گذاشته است. فرآیندهای شیمیایی و بیولوژیکی که در ریزوسفر اتفاق می افتد، نه فقط تعیین کننده تحرک و جذب عناصر غذایی خاک است، بلکه کارآیی مصرف عناصر غذایی را نیز کنترل می کند.پایه گذاری استراتژی مدیریت تلفیقی عناصر غذایی منطقه ریشه ، یک روش موثر برای حل مشکل میان حصول عملکرد بالای محصول، کارآیی مصرف عناصر غذایی و حفاظت از محیط زیست است.
    کلیدواژگان: ریزوسفر، ریشه گیاه، تراوشات ریشه، مدیریت عناصر غذایی
  • هوشنگ خسروی* صفحات 37-48
    ریزبیوم ها از مهمترین باکتری های خاکزی هستند که با گیاهان خانواده لگومینوز رابطه همزیستی تثبیت کنندگی نیتروژن مولکولی هوا را دارند. سالانه حدود 30 تا 40 میلیون تن نیتروژن توسط سیستم همزیستی تثبیت می شود. متوسط مقدار تثبیت نیتروژن در لگوم ها حدود 200 تا 300 کیلوگرم نیتروژندر هکتار در سال می باشد.لگوم ها نقش مهمی در تغذیه و تامین پروتئین انسان و دام دارند. بیشترین سطح زیر کشت حبوبات در ایران مربوط به استان لرستان است و حدود 60 درصد از حبوبات درچهار استان لرستان، فارس،خوزستان و آذربایجان شرقی تولید می شود. آذربایجانشرقی و غربی بیشترین سطح زیر کشت لگوم های علوفه ای را دارا هستند. پژوهش ها نشان داده است تناوب کشت با لگوم ها و همچنین استفاده از آنها به عنوان کود سبز اثرات قابل توجهی در افزایش نیتروژن خاک دارد. از عوامل محدود کننده تثبیت نیتروژن می توان به عدم کارایی باکتری بومی در تثبیت نیتروژن، شوری، اسیدیته، کمبود و سمیت عناصر، دما و رطوبت خاک اشاره نمود. بررسی وضعیت ریزوبیوم های بومی همزیست با لگوم های مورد نظر و ضرورت تلقیح و مطالعه امکان کشت لگوم های جدید با توان تثبیت بالا در مناطق مورد نظر و یا در تناوب با سایر محصولات از مهمترین پیشنهادات در این زمینه است. عملیاتی نمودن راهکارهای ارائه شده در این مقاله به همراه آموزش و ترویج پیشرفت های اخیر در این زمینه برای آگاهی دادن در جهت فواید و مزایای کود سبز و کشت لگوم به عنوان رهیافتی امیدوارانه در نظر گرفته می شود
    کلیدواژگان: تثبیت نیتروژن، کود زیستی، تناوب
  • سید مجتبی نوری حسینی*، حمیدرضا ذبیحی صفحات 49-60
    زیره سیاهیا زیره کوهی(Bunium persicum)گیاهی چند ساله، علفی دارای غدهاز خانواده چتریان (Apiaceae) و بومی منطقه محدودی از غرب آسیا است که نیمه شرقی ایران را نیز شامل می شود.بررسی های انجام شده نشان داده است که توانایی خوبی برای تولید زراعی این گیاه ارزشمند در ایران و خصوصا استان خراسان رضوی وجود دارد. نیتروژن، فسفر و پتاسیم از عناصر غذایی اصلی هستند که به مقدار زیاد به صورت کود در مقایسه با دیگر عناصر غذایی در کشت گیاهان مختلف به مصرف می رسند. زیره سیاه نیز برای رشد و نمو خود به این عناصر غذایی نیاز دارد. به همین دلیل اولین تحقیقات در زمینه بررسی نقش عناصر غذایی در افزایش عملکرد زیره به این عناصر غذایی معطوف شده است. نتایج تحقیقات نشان داده است که مصرف نیتروژن برای افزایش عملکرد زیره ضروری است اما مصرف زیاد آن سبب کاهش عملکرد دانه در زیره سیاه می شود، این گیاه با حداقل مقدار نیتروژن مصرفی به رشد و نمو و عملکرد مورد انتظار می رسد، این در حالی است که با مصرف متعادل پتاسیم عکس العمل مناسبی از این گیاه مشاهده شده است و مصرف فسفر نیز توانسته است عملکرد مورد انتظار را در این گیاه تامین نماید. مصرف نیتروژن، فسفر و پتاسیم باعث افزایش عملکرد دانه به میزان 51% نسبت به شرایط بدون مصرف کود در زیست گاه طبیعی شد.تحت شرایط اقلیم خراسان رضوی (مشهد) مقدار 40 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار، 30 کیلوگرم P2O5در هکتار و 80 کیلوگرمK2Oدر هکتار جهت زیره سیاه توصیه می شود. این میزان توصیه با توجه به افزایش عملکرد ایجاد شده( حدود 150 کیلوگرم دانه در هکتار ) و قیمت دانه زیره سیاه (یک کیلوگرم معادل 800 هزار ریال) می توانداز نظر اقتصادی درآمد بسیار مناسبی برای کشاورزان ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: زیره سیاه، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، عملکرد
  • پیمان کشاورز *، فرهاد مشیری، محمد مهدی طهرانی، محمدرضا بلالی صفحات 61-72
    به رغم رشد تولیدات کشاورزی در سه دهه اخیر بخش بزرگی از خاک های کشاورزی کشور با فقر مواد آلی، تخلیه عناصر غذایی و فرسایش زیاد مواجه است. از آنجا که هر یک از این عوامل تاثیری مستقیم بر حاصلخیزی خاک دارند افزون بر مشکلات زیست محیطی، پایداری تولید تحت تاثیر قرار گرفته و بیم آن وجود دارد تا در ادامه به کاهش تولید محصول منجر گردد. در این شرایط مدیریت تلفیقی حاصلخیزی خاک مجموعه روش های مدیریتی است که نگرشی فراسوی تامین عناصر غذایی مورد نیاز گیاه داشته و هدف آن افزون بر به حداکثر رساندن کارایی زراعی عناصر غذایی، بهبود بهره وری محصول و تولید پایدار است. بررسی ها نشان می دهد در حال حاضر با توجه به شرایط اقلیمی و خاکی کشور افزون بر مصرف بهینه عناصر غذایی تمرکز برنامه ملی حاصلخیزی خاک می بایست بر پایه مدیریت کربن آلی خاک ها و افزایش کارایی مصرف عناصر غذایی استوار گردد تا ضمن حفظ پایداری منابع خاک، توان تولیدات کشاورزی با کاهش مواجه نگردد.
    کلیدواژگان: پایداری، گندم، کارایی زراعی، کربن آلی
|
  • N. Davatgar*, A. Zare, M. Shakoori, L. Rezaeii, M. Kavoosi Pages 1-13
    Rational use of fertilizers in soil depends on the awareness of the condition of fertility and nutrient in soil. One approach is based on a comprehensive understanding and correct use of precision agriculture of agricultural soils. Thus the map of spatial variability of soil properties is a key step in the application of precision agriculture which based on the map, application of agricultural inputs could be managed in a systematic way. To this end, comprehensive study of paddy soils fertility in Guilan province through GIS mapping were counducted. Soil characters including Total N, P, K, pH, EC, OC and clay were measured in 8567 soil samples collected from arable land of Guilan province. These characters were analyzed through descriptive statistics, geostatistics and GIS. Mapping showed that most soils of the province in terms of pH and EC were favorable for the growth of rice plants, while total nitrogen, potassium and phosphorus need to be managed. Many paddy fields in the Central Plains area of Guilan and in the alluvial soils of Sepeedrud basin showed nitrogen deficiency which soil response to nitrogen fertilizer is high. In nearly 40% of the land surface, P concentration is less than critical level because of the continued cultivation of plants without use of phosphate fertilizers by farmers or the low ability of soil to preserve native soil phosphorus. Agricultural land of Guilan province was divided into Eastern and Western parts based on potassium content. In the most part of western area, available potassium is low, while in the eastern part, available potassium was higher than western part because of Sepeedrud sediment. In nearly 68% of the study area available potassium of soil was less than critical level(160 mg per kg) for growing cultivated Rice. The results in general showed that the nutrient status of paddy fields is not distributed uniformly from geographical point of view .Therefore, to prevent soil fertility decline and increase of production cost fertilizer distribution in the region and consumption of fertilizer in the field should be based on achieved results.
    Keywords: Ffertility status, G, geostatistics, M, mapping, Ppaddy fields
  • Ar Seyedjalali * Pages 15-23
    Production potential of land for human food, especially wheat supply is limited and depends on environmental factors affecting production, such as climate, soil, landscape, and management. This paper examines these factors and provides guidelines for understanding the limitations of these factors and their role in the production were also investigated. The study area were in Aghili plain of Gotvand and Mianab plain of Shooshtar in Khuzestan. The result showed that land production potential for irrigated wheat in mian ab from 933 to 6023 kg/ha and for Gotvand is 2254 to 6687 kg/ha. The main soil limiting factors in both area were salinity, alkalinity, drainage and calcium carbonate limitations. predicted yield were compared with farmer wheat yield in both areas and showed coefficient factor equal 0.80 for Gotvand and 0.77 for Shoushtar. That means model can predict farmer yield with 80 percent in Gotvand and 77 percent of accuracy for Shoushtar.The reason of higher wheat yield in Gotvand to shoushtar is because of lower salinity limitations in Gotvand area.
    Keywords: Wheat, land production potential, land suitability
  • M. Dadpur*, M. Foruhar Pages 25-35
    The rhizosphere is a microecological zone in direct proximity of plant roots. The theoretical extent of the rhizosphere is dependent on the zone of influence of the plant roots and associated microorganisms. The rhizosphere is a metabolically busier, faster moving, more competitive environment than the surrounding soil. The rhizosphere include three zones which are defined based on their relative proximity to and thus influence from the root: Endorhizosphere,Rhizoplane and Ectorhizosphere. The rhizodeposites include: Root Exudates, Secretion, Lysates and Gaseous Compounds. Compounds in root exudates assist plants in accessing nutrients by acidifying or changing the redox condition within the rhizosphere or directly chelating with the nutrient. As the soil dries and its hydraulic potential decrease, exudates will subsequently begin to lose water to soil. When this occurs, the surface tension of the exudates decreases and its viscosity increases. In addition, as viscosity increase, the resistance to movement of soil particles in contact with exudates will increase, and a degree of stabilization within the rhizosphere will be achieved. Traditional nutrient management strategy was highly dependent on external chemical fertilizer input, but ignored exploring biological potential of efficient acquisition and use of soil nutrient resources by plants intrinsically. Rhizosphere is the key center of interactions among plants, soils and microorganisms; the chemical and biological processes occurring in the rhizosphere not only determine mobilization and acquisition of soil nutrients, but also control nutrient use efficiency by crops. The rhizosphere management strategy lays emphasis on maximizing the efficiency of root and rhizosphere processes in nutrient acquisition towards high-yield and high-efficiency sustainable crop production by optimizing nutrient supply in root zone, regulating root morphological and physiological traits, and manipulating rhizosphere processes and interactions.
    Keywords: Rhizosphere, Plant root, Root exudats, Nutrients management
  • H. Khosravi * Pages 37-48
    Rhizobia are one of the most important soil bacteria that have a symbiosis nitrogen fixation relation with legumes. The average amounts of fixed nitrogen in legumes are about 200-300 Kg N.ha-1. It is fixed annually 30-40 million tones of nitrogen by symbiosis systems. Legumes have important roles in feeding and protein needs of human and livestock. The largest areas under grain legumes cultivation in Iran belongs to Lorestan province. About 60 percent of grain legumes are produced in Fars, Lorestan, Khuzestan and Azerbayjan-Sharghi provinces. The largest areas under forage legumes cultivation in Iran belongs to Azerbayjan-Sharghi and Azerbayjan-Sharghi provinces. The researches revealed that rotation with legumes and using them as green fertilizers have significant effects on increasing of soil nitrogen. Low efficiency of native bacteria in nitrogen fixation, salinity, acidity, temperature and humidity, toxicity and deficiency of elements, are the most important limiting factors of nitrogen fixation. The best recommendations are evaluation of native symbiotic Rhizobia and necessity of inoculation and study of possibility of new legumes cultivation with high rating in fixation or with rotation of other crops. Utilization the guidelines presented in this paper along with education and extension of recent development for awareness of benefits and advantages of green manures and legumes cultivation is a hopefully approach.
    Keywords: nitrogen fixation, biofertilizer, Rotation
  • M. Noorihoseiini *, Hr Zabihi Pages 49-60
    Black Cumin (Bunium Persicum L.) is a perennial herbal plant, with tuber(corm),from Apiaceae family, that is native of some parts in west Asia including east of Iran. The studies show that there is a valuable potential of domestic use of black cumin in Khorassan province of Iran. Nitrogen, Phosphorus and Potassium, are three main nutrient elements that are used in large amounts, as fertilizers. Black cumin needs these elements for its growth. That’s way research focused on determining effects of N.P.K on black cumin growth in the first Step. Research results showed that nitrogen application is essential for the yield increase, but high amount of nitrogen can decrease its seed yield. This plant will fulfill its expected yield with the minimum amount of nitrogen. Meanwhile its response to balance use of potassium is appropriate and use of phosphorus resulted expected yield. Use of nitrogen, phosphorus and potassium increased the seed yield about 51% compared to its native habitat without fertilizer application. Under the Khorasan climate conditions(Mashhad), application of 40 kg/ha N, 30 kg/ha P2O5 and 80 kg/ha K2O is recommended for black cumin. This recommendation in respect to the yield increase (about 150 kg seed/ ha) and the price of black cumin (800000 rials/kg) can economically, produce an appropriate income for farmers.
    Keywords: Black cumin, nitrogen, phosphorus, Potassium, Yeild
  • P. Keshavarz*, F. Mooshiri, Mm Tehrani, Mr Blali Pages 61-72
    Despite increasing agricultural production in the last three decades, large part of arable soils in Iran are faced with loss of organic carbon, depletion of nutrients, and soil erosion. It is obvious each of these factors will have a direct impact on soil fertility and production sustainability, and for this reason, it is possible that the continuity of this process lead to environmental problems and reduce agricultural production. In this regard integrated soil fertility management is view beyond the supply of nutrients and consists of methods, which aims to maximize the agronomic efficiency and productivity of crop. Atthe present time, the studies show that due to soil and climatic conditions of the country, in addition to optimal use of nutrients and soil fertility, national programs should focus on improving the efficiency of nutrient management and soil organic carbon. Thus, it will be protected the sustainability of soil and agricultural productivity.
    Keywords: sustainability, Wheat, agronomic efficiency, Organic carbon