فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 222، خرداد 1395)

ماهنامه معرفت
سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 222، خرداد 1395)

  • علوم قرآنی
  • تاریخ انتشار: 1395/03/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقاله به ویژگی شیعیان و نقش راست گویی و درست کرداری در معارف ناب اسلامی می پردازد. امیرمومنان علی علیه السلام پس از آنکه عرفان الهی و عمل به دستورهای خدای سبحان و برخورداری از فضایل و ملکات اخلاقی را سه ویژگی اساسی و کلی شیعیان واقعی برمی شمارند، می فرمایند: «منطقهم الصواب»؛ گفتار شیعیان درست و بهنجار است.
    نعمت سخن گفتن از جمله نعمت های بزرگ خداوند سبحان به بشر و وجه تمایز او از سایر حیوانات است. قرآن کریم نیز می فرماید: «خلق الإنسان علمه البیان»(الرحمن: 34). سخن گفتن نعمتی است که قوام انسانیت به آن است. اما آفت بزرگ آن، دروغ است؛ چراکه هدف از سخن گفتن، آگاهی بخشی به مخاطب از داشته ها و اطلاعات درست است، و دروغ گمراه ساختن مخاطب است و این خلاف مقتضای فطرت خدادادی است. در آموزه های دینی کلید و منشا همه پلیدی ها دروغ شمرده شده است.
    کلیدواژگان: راست گویی، دروغ، فطرت، آموزه های دینی
  • ویژه علوم قرآنی
  • غلامعلی عزیزی کیا* صفحه 13
    مبانی تفسیر از جمله موثرترین عوامل جهت دهنده تلاش مفسر در عملیات تفسیری است و در شکل گیری فهم درست از مقاصد خداوند از آیات نقشی بی بدیل دارد. یکی از راه های شناخت مبانی تفسیر قرآن، مراجعه به مقدمه و یا متن تفاسیری است که به مناسبت مقام از مبنایی سخن گفته و یا در تلاش تفسیری خود از آن بهره برده اند. در تفسیر موضوعی معارف قرآن اثر استاد آیت الله مصباح و نیز در برخی آثار دیگر ایشان به برخی مبانی اشارتی شده و اثرگذاری آن در فهم قرآن روشن شده است. نگارنده با مروری بر این آثار، آن مبانی را استخراج و توصیف و تحلیل کرده است. برخی از این مبانی عبارتند از: کلام خدا بودن قرآن؛ عقلایی بودن زبان قرآن؛ امکان و جواز فهم قرآن؛ تفاوت تفسیر با تاویل؛ واقع نمایی آیات قرآن؛ هدف داری؛ مصونیت از تحریف؛ اعجاز در هماهنگی و عدم اختلاف؛ جهانی بودن و جاودانگی؛ جامعیت در بیان امور مرتبط با هدایت انسان.
    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، مبانی تفسیر، پیش نیازهای تفسیر، مفروضات مفسر، آیت الله مصباح
  • حمید آریان* صفحه 29
    جریان عقل گرایی به مثابه یک طیف، نظریه ها و دیدگاه های مختلفی را دربر می گیرد. تمام نگرش ها در این طیف نسبت به اصل اثرگذاری عقل در فرایند تفسیر توافق دارند، اما در کم و کیف و شرایط آن، اختلاف هایی در بین آنان دیده می شود. از دیدگاه این جریان، نه تنها بهره گیری از قوه عقل و داده های عقلی در فهم و تفسیر قرآن مجاز، بلکه لازم است. مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با هدف ارائه مهم ترین استدلال های اقامه شده در اثبات مدعای یادشده فراهم آمده است. تعدادی از این ادله ناظر به اصل جواز به کارگیری عقل در تفسیر هستند و برخی دیگر بر لزوم به کارگیری عقل در فرایند تفسیر دلالت و تاکید دارند. حاصل پژوهش این است که با وجود ادله متقن عقلی و نقلی، دخالت عقل به عنوان قوه استنباط و نیز به کارگیری مدرکات عقلی به عنوان قرینه برای فهم مراد خدا از آیات قرآن لازم است و با حذف عقل از صحنه تفسیر قرآن، دستیابی به معنای مراد الهی در بخشی از آیات ناممکن و در تعدادی دیگر از آیات منجر به انحراف در تفسیر و حصول معنایی نادرست از آیات خواهد شد.
    کلیدواژگان: عقل، تفسیر قرآن، استدلال عقلی، عقل گرایی در تفسیر، دلایل عقل گرایی در تفسیر
  • هادی فنایی نعمت سرا* صفحه 41
    فهم قرآن کریم افزون بر دانش های رایج پایه، مبتنی بر شناخت قواعد زبانی است. قرآن به لحاظ محتوا، مشتمل بر انواع معارف عقیدتی، اخلاقی و تربیتی، فقهی و حقوقی و تاریخی است و به لحاظ ساختار لفظی، سرشار از زیبایی های بیانی، فصاحت و بلاغت و محسنات لفظی و معنایی. به همین سبب، سبک بیانی قرآن در انتقال معانی، منحصر در یک وجه و الگوی بیانی خاص نیست، بلکه به تناسب هر موضوعی از سبک بیانی خاصی نظیر زبان عرفی، کنایی، استعاری و رمزی استفاده کرده است. در مجموع، زبان قرآن زبان عرفی و عقلایی است. مقصود از زبان عرفی تنها کاربرد الفاظ در معنای موضوع له حقیقی آنها نیست، بلکه زبان عرفی گستره اش انواع استعمالاتی است که عقلا در محاورات خود به کار می گیرند. راز استفاده از سبک های بیانی متنوع، تاثیرگذاری آن در معرفت بخشی و هدایت گری است. نوشتار حاضر با روش توصیفی تحلیلی به بررسی این موضوع می پردازد.
    کلیدواژگان: قرآن، زبان قرآن، متن، الفاظ، معانی و فهم
  • سیدمحمود طیب حسینی* صفحه 57
    مراجعه به فرهنگ عربی برای تفسیر قرآن امری لازم است و عدم مراجعه به آن سبب می شود مفسر از درک و دریافت معنای دقیق و صحیح واژه ها و آیات قرآن بازماند. مقاله حاضر سعی دارد با رویکرد تحلیلی تاریخی، معنای واژه «شیطان» را در سیاق آیات متعدد قرآن با مراجعه به فرهنگ عرب عصر نزول بررسی نماید. حسی ترین معنا برای ماده شیطان در فرهنگ عربی طناب بلندی بوده است که با آن از چاه های عمیق آب می کشیدند، سپس به معنای هر موجود سرکش ویرانگر و ضرررسانی، از انسان، جن یا سایر حیوانات تعمیم یافته است. معانی ای که از رهگذر این بررسی برای واژه شیطان در قرآن شناسایی شد عبارتند از: ابلیس و سپاهیانش، جنیان سرکش آزازرسان، انسان های وسوسه گر، شایعه پراکنان، سران منافقان، مارهای زشت منظر و وحشتناک، و میکروب.
    کلیدواژگان: شیطان، شیطان در قرآن، مفردات قرآن، فرهنگ عربی، معناشناسی، نقش فرهنگ عربی درتفسیر
  • علیرضا حسن پور، سمیه منفرد صفحه 71
    بر مبنای اصول هرمنوتیک فلسفی، «فهم» به عنوان یک وصف وجودی به نحو عام، و فهم مفسر از متن از جمله متن دینی به شکل خاص، در چارچوب انتظارات، پرسش ها و دانسته های قبلی وی صورت می گیرد و نه فقط عمیقا از آنها تاثیر می پذیرد، بلکه خارج از آنها اساسا امکان پذیر نیست. علامه طباطبائی در تفسیر المیزان، از مبانی و مقبولات متعددی در مقام تفسیر قرآن سود جسته است که می توان آنها را در شمار پیش فهم های ایشان به شمار آورد. مسئله این است که آیا می توان در چارچوب همین پیش فهم ها، به تفسیری عینی و مطابق واقع از متن قرآن نایل آمد؟ این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی به بررسی نقش پیش فهم های علامه در تفسیر ایشان از این منظر پرداخته است. نتیجه اینکه ایشان دخالت ناروای پیش فهم ها در تفسیر و تحمیل آنها بر قرآن را برنمی تابد و پیش فهم های مقبول ایشان به مثابه اصول و قواعدی برای فهم عینی مراد خداوند است و می توان دیدگاه تفسیری ایشان را منطبق با هرمنوتیک عینی گرایانه و در تقابل با نسبی گرایی هرمنوتیک فلسفی دانست.
    کلیدواژگان: پیش فهم، تفسیر، هرمنوتیک فلسفی، هرمنوتیک عینی گرایانه، علامه طباطبائی، نسبی گرایی
  • محمد شریفی، قاسم فائز صفحه 85
    «اخباریان» نحله ای از محدثان شیعی در دوران متاخرند که اخبار اهل بیت علیهم السلام را مهم ترین ماخذ در عقاید، اخلاقیات و احکام شرعی می دانند و به سایر مدارک، فقط در صورتی که با احادیث ائمه اطهار علیهم السلامتایید شده باشد، استناد می کنند و به روش های اجتهادی و رجالی متاخران، به ویژه آنچه مبنایی جز عقل نداشته باشد، به دیده انتقاد می نگرند. با بررسی دیدگاه اخباریان در تالیفاتشان، می توان گفت: گرچه اخباریان همانند دیگر عالمان اسلامی، قرآن کریم را یک کتاب آسمانی و معجزه جاودان پیامبر اسلام می دانند، ولی طیف افراطی آنها معتقدند: آیات قرآن، تنها برای مخاطبانش، یعنی معصومان علیهم السلام، قابل فهم و تفسیر است. ازاین رو، می گویند: علم قرآن منحصر در آنان است و عقل انسان های غیرمعصوم راهی به درک و فهم معارف قرآن ندارد و تنها راه فهم قرآن را توسط غیرمعصوم، مراجعه به روایات اهل بیت علیهم السلام می دانند و جامعیت قرآن را به معنای وجود همه علوم، اعم از مادی و معنوی در قرآن می دانند. این مقاله با رویکرد توصیفی و تحلیلی به شناخت قرآن از منظر اخباریان می پردازد.
    کلیدواژگان: قرآن، اخباریان، اعجاز، جامعیت، فهم، حجیت ظواهر
  • علی محمد قاسمی صفحه 99
    پس از توحید، بیشترین آیات قرآنی مربوط به موضوع «معاد» است، تا جایی که گفته شده بیش از یک سوم آیات درباره جهان پس از مرگ بوده و بسیاری از آنها بیانگر آثار ایمان یا پیامدهای انکار معاد هستند؛ زیرا ایمان به معاد ضامن اجرای قوانین الهی و زمینه ساز نیل آدمی به کمال نهایی و سعادت ابدی است و این خود به نحوی گویای اهمیت ایمان به معاد و لزوم توجه به آن است. مقاله حاضر با روش تحلیلی توصیفی در یک بررسی قرآنی، در باب پیامدهای انکار معاد به تبیین این موضوع می پردازد که ایمان نداشتن به معاد چگونه تاثیری بر سرنوشت آدمی دارد. آیا پیامدهای انکار معاد تنها در زندگی اخروی انسان نمودار می شود یا زندگی دنیوی او را هم تحت تاثیر قرار خواهد داد؟ در این نوشتار، سعی بر آن است تا حقایق مزبور از طریق آیات قرآنی فحص و بررسی گشته و طرحی نو در این زمینه ارائه گردد.
    کلیدواژگان: پیامدها، آثار، انکار معاد، منکران معاد، عدم ایمان به معاد
  • مرضیه مروتی صفحه 113
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تولیدات علمی کشورهای جهان اسلام در حوزه قرآن کریم انجام گرفته است. روش پژوهش پیمایشی با رویکرد علم سنجی است. جامعه پژوهش را تولیدات علمی 57 کشور اسلامی در زمینه قرآن کریم تشکیل می دهد که تا سال 2014 منتشر و در پایگاه بین المللی اسکوپوس نمایه شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که از میان هفت کشور مالزی، ایران، عربستان سعودی، پاکستان، اردن، ترکیه و مصر، کشورهای مالزی و جمهوری اسلامی ایران بیشترین میزان تولیدات علمی را در این حوزه به خود اختصاص داده و بالاترین میزان رشد را نیز داشته اند. دانشگاه ملی مالزی و دانشگاه آزاد اسلامی، مراکز علمی پیشتازند. پژوهشگرانی از کشور ایالات متحده بیشترین همکاری را با کشورهای پیشتاز جهان اسلام در تولیدات علمی مرتبط با قرآن کریم داشته اند. رایانه، پزشکی و علوم اجتماعی حیطه های موضوعی مورد علاقه پژوهشگران کشورهای پیشتاز است.
    کلیدواژگان: کشورهای جهان اسلام، تولیدات علمی، قرآن کریم، علم سنجی
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    This paper deals with the Shi’as’ characteristics and the role of honesty and righteousness in the pure Islamic thoughts. After pointing out to divine mysticism, execution of God Almighty’s orders and possession of moral principles and virtues as three general and basic characteristics of true Shi’as, the commander of the Faithful, Imam Ali, says: «ãóäúØöÞõåõãõ ÇáÕøóæóÇÈõ» º They are known for their truthfulness.
    Speech is one of the great favors which Gracious God has granted to man and it distinguishes man from animals. The Holy Qur’an says; ÎáÞ ÇáÇäÓÇä Úáãå ÇáÈíÇä ‘’He has created man, and taught him the mode of Expression’’ (al Rahman 3-4). Speech is a gift which constitutes the characteristic feature of man. The great canker of speech is lying. Speech is intended to provide people with factual information. Lying misguides people and does not conform with the exigencies of man’s God-given nature. According to religious teachings, lying is the key and source of all abominations.
    Keywords: honesty, lying, nature, religious teachings
  • Gholam Ali Azizi Kiya* Page 13
    The basic principles of interpretation is one of the most effective factors of interpreter’s endeavor of interpretation and has a unique role in the correct understanding of the meaning of Qur’an verses which is intended by God. One of the ways of recognizing the basic principles of Qur’anic interpretation is referring to the introduction or the text of Qur’an interpretations which deals with the fundamental aspects of speech or which is used as an endeavor of interpretation. In ‘’The thematic Interpretation of Quranic Knowledge’’ by Allamah Misbah and in his other works, he refers to some basic principles and elaborates on their effect on understanding the Qur’an. The author, reviewing these works, brings out and analyzes these basic principles. Some of these principles are: the Divinity of the Qur’anic words, the rationality of Qur’anic language, the possibility of understanding the Qur’an, the difference between interpretation and Qur’an commentation, the truthfulness of verses, purposefulness, immunity from distortion, inimitability with regard to harmony and lack of discrepancy, universality and eternity, and comprehensiveness of the explanation of verses about the guidance of man.
    Keywords: Quran commentary, principles of Quran commentary, prerequisites of Quran commentary, interpreter's assumption, Ayatollah Misbah
  • Hamid Aryan* Page 29
    As one of the trends, the movement of rationalism proposes different theories and views. All the theories agree on the principle of the effectiveness of intellect in the process of interpretation but they disagree about its details and conditions. According to this movement, referring to intellect and the data suggested by intellect for understanding and interpreting the Qur’an are not only permissible, but they are also necessary. Using a descriptive-analytical method, this paper seeks to offer the most important proposed evidences supporting the mentioned claim. Some of these evidences have to do with the principle of the permissibility of using intellect in interpretation and some support and confirm the idea of the necessity of using intellect in the process of interpretation. The research result shows is that, in spite of the existence of conclusive intellectual and transmitted proofs, the interference of the intellect, as a faculty of inference and using perceptual data, as presumption are necessary for understanding the meaning of Qur’anic verses as it is intended by God, and doing without intellect in the interpretation of the meaning of the Quran makes the access to the meaning which is intended by God impossible in some of the verses and leads to the wrong interpretation of the meaning of the other verses.
    Keywords: intellect, Quran commentary, intellectual reasoning, rationalism in interpretation, indications of rationalism in interpretation
  • Hadi Fanaei Nemat Sara* Page 41
    Understanding the Holy Quran is both based on the common basic sciences and knowledge of the grammatical rules. In terms of content, the Quran consists of a variety of ideological, moral, educational, jurisprudential, legal and historical areas of knowledge, and in terms of lexical structure, it is full of expressive, rhetoric, lexical and semantic eloquence and beauty. Therefore, the Quran does not use only one means of expression to convey the meaning, rather it uses specific stylistic devices, for example literal, metaphorical, allegorical and figurative, corresponding with the subject area. In general, the Quran uses a rational and literal language. By literal language it is not meant only using of the words in their true meaning, but literal language includes the kinds of uses contained in the conversations of the sane. Using various means of expression contributes to extending knowledge and providing people with guidance. Using a descriptive - analytical method, the present paper deals with this issue.
    Keywords: the Quran, Quranic language, text, vocabularies, meanings, understanding
  • Sayyed Mahmood Tayyeb Hosseini* Page 57
    Referring to the Arabic culture is among the necessary things for the interpretation of the Qur’an, without which the interpreter will not be able to understand the accurate and correct meaning of the Quranic words and verses. Using an analytical-historical method and referring to the Arabic culture at the time of revelation, the present paper seeks to investigate the meaning of the word "Satan" in the context of various Quranic verses. In Arabic culture, the term “Satan” was used to mean a long rope is used for getting water from deep wells; but later on, the meaning was generalized and came to mean any malignant, destructive and harmful creature, including man, Jinn or animal. The meanings of the term “Satan” in the Qur’an, to which this analysis indicates, include: the Devil and his troops, harmful rebellious jinns, tempting people, gossips, heads of hypocrites, ugly and horrifying snakes, and microbe.
    Keywords: Satan, the Quranic concept of Satan, Quranic vocabulary, Arabic culture, semantics, the role of Arabic culture in Quran commentary
  • Ali Reza Hassan Pour, Somayeh Monfared Page 71
    According to the principles of philosophical hermeneutics, "understanding" represents an existential description in general and the interpreter’s understanding of the text, including the religious text, in particular, within the framework of the interpreter's prior expectations, questions and knowledge. This understanding is not only deeply affected by prior knowledge, but, basically it is indispensable to it. In his Al-Mizan Commentary, Allameh Tabatabaei uses various principles and approved premises in his interpretation of the Quran and these can be considered among his preconceptions. The question that arises here whether or not it is possible to make a true and accurate interpretation of the Quran within the framework of preconceptions. Using a descriptive –analytical method, the present paper investigates the role of Allameh’s preconceptions in his interpretation. The result shows that he rejects undue interference of preconceptions in the interpretation of the Quran or imposing them on the Quran, and regards the acceptable preconceptions as principles and rules for the objective understanding of the meaning intended by God. His ideas about interpretation can be considered as consistent with objective hermeneutics and opposing philosophical hermeneutics.
    Keywords: preconception, interpretation, philosophical hermeneutics, objective hermeneutics, Allameh Tabatabaei, relativism
  • Mohammad Sharifi, Ghasem Faez Page 85
    "Akhbaris" is a school of Shia traditionists of recent times who consider the infallible Imams’ traditions as the most important source of their beliefs, morals and religious precepts and rely on the other documents if, and only if they are confirmed by the traditions of the infallible Imams, and they criticize the fiqhi and rijal (biography) methods of current scholars especially those which have no responsible ground. A study of Akhbaris’ views contained in their works shows that, “like other Islamic scholars Akhbaris regard the Quran as a heavenly book and eternal miracle of the Prophet of Islam, but the extremists of this group believe that Qur’anic verses, can not be understood or interpreted except by the infallible Imams. Therefore, they say that Qur’anic knowledge is accessible to no one except the infallible Imams and there is no way for others to understand the Quran except through referring to the traditions of the infallible Imams and they consider the comprehensiveness of the Quran is represented in the existence of all sciences in the Quran, both material and spiritual. Using descriptive-analytical approach, this article explores the Akhbaris, views about understanding the Qur’an.
    Keywords: the Quran, Akhbaris, miracle, comprehensiveness, understanding, authenticity, manifest meanings
  • Alimohammad Ghasemi Page 99
    After monotheism, most Qur’anic verses deal with the subject of the Resurrection.
    More than one-third of the verses in the Quran is considered to be about the hereafter, many of which elaborate on the effects of the belief in or consequences of rejection the idea of the Resurrection, because the belief in the Resurrection guaranties the implementation of divine laws and paves the way for attaining ultimate perfection and eternal happiness, and this shows, in some way, the importance of the belief in the Resurrection and necessity of paying attention to it. Using an analytical-descriptive method, this paper explains the consequences of rejecting the idea of the Resurrection and the impact of unbelief in the hereafter on man destiny. Do the consequences of denial of the Resurrection affect only the life of man in the hereafter or his life in this world, as well? This article attempts to analyse the aforementioned facts in the light of Qur’anic verses and presents a new plan in this regard.
    Keywords: consequences, impacts, rejection of the idea of the Resurrection, those who reject the idea of the Resurrection, unbelief in the Resurrection
  • Marzieh Morovati Page 113
    This study aims to investigate the scientific achievements of Islamic countries in the field of the Holy Quran. The research method is a survey based on a scientometrics approach. The research population which comprises the scientific achievements of 57 Islamic countries in the field of the Holy Quran until 2014 was declared and indexed by the Scopus international database. The research results show that from among seven countries, including Malaysia, Iran, Saudi Arabia, Pakistan, Jordan, Turkey and Egypt, Malaysia and the Islamic Republic of Iran keep the record of scientific achievements and also enjoy the highest growth rate in this respect.
    The National University of Malaysia and the Islamic Azad University are considered pioneer science centers. Researchers from the United States activity collaborate with the leading Islamic countries on the scientific achievements in the field of the Quran. Computer, medicine and social science have been the source of interest to the researchers of the leading countries.
    Keywords: Islamic countries, scientific achievements, the Quran, Scientometrics