فهرست مطالب

فصلنامه ادبیات و زبانهای محلی ایران زمین
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • خلیل بیگ زاده*، شهناز گراوندی صفحات 1-28
    الماس خان کندوله ای کرمانشاهی از شاعران حماسه سرای بومی و محلی است که داستان های حماسی و غنایی فراوانی را به زبان کردی گورانی سروده است و یکی از این منظومه های حماسی، «رستم نامه» است که شرح نبردهای سپاه ایران به سپهسالاری رستم با سپاه دیوان به سرکردگی زنون جادو می باشد. این مقاله با هدف تبیین و تحلیل شخصیتقهرمان و ضد قهرمان در حماسه «رستم نامه » به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده و نتایج آن نشان می دهد که قهرمانان و ضد قهرمانان در این منظومه حماسی اگر چه در نبردهای فیزیکی و تن به تن و نیز بهره گیری از ابزارهای نبرد و شیوه های جنگاوری شیوه ای تقریبا یکسان دارند و در نبردها با یکدیگر همبری می کنند؛ اما هدفی دوگانه دارند، چنان که قهرمان با تکیه بر نیرویی اهورایی و آنسری برای احیای منش، دادگری، سخاوت، رادمردی و شهامت می جنگند که نیاز جامعه بشری در همه دوران هاست، اما ضد قهرمان نماینده اهریمنی، تاریکی، بدمنشی، فریب، دشمنی و... است. هم چنین شاعر گاهی در شخصیت قهرمان و یا ترسیم عملکرد او در نبرد و غیر آن، خواسته های خود را به نمایش می گذارد و گویی قهرمانان این داستان حماسی، وسیله ای و پوششی برای بیان دیدگاه های بشردوستانه الماس خان کندوله ای و یا نوع بشر است که این گونه افسانه ها و داستان های حماسی و آیینی از ذهن و زبانش تراویده است.
    کلیدواژگان: الماس خان کندوله ای، رستم نامه، شعر کردی، قهرمان و ضد قهرمان، تحلیل شخصیت
  • تینا چهارسوقی امین* صفحات 29-56
    رده شناسی شاخه ای از زبان شناسی است که به مطالعه شباهت های ساختاری بین زبان های مختلف بدون درنظر گرفتن پیشینه آنها می پردازد. تاکید مطالعات رده شناختی بر همگانی های زبانی می باشد. مولفه های بیست وچهارگانه درایر یکی از همگانی های اساسی در مطالعه ترتیب واژه است. در پژوهش پیش رو با تاکید بر این مساله که رده ها هرگز قطعی نخواهند بود، به مشخص کردن رده زبان گیلکی بیه پسی و مقایسه آن با زبان فارسی پرداخته ایم. براساس این تحقیق می توان گفت زبان گیلکی دارای شانزده مولفه از زبان های فعل پایانی قوی (فعل پس از مفعول) و شانزده مولفه از زبان های فعل میانی قوی (فعل پیش از مفعول) می باشد. شاید بتوان گیلگی بیه پسی را به گروه زبان های فعل پایانی قوی نسبت داد که به علت ترتیب آزاد واژه در برخی از مولفه ها در حال گذار و تغییر به سوی گروه فعل میانی قوی است. می توان انتظار داشت زبان گیلکی نیز به مانند زبان فارسی به علل مختلف در این مرحله گذار قرار دارد.
    کلیدواژگان: همگانی های زبانی، رده شناسی زبان، زبان گیلکی، مولفه های جهانی درایر
  • ناصر رشیدی *، محسن راغ نژاد صفحات 58-75
    اهمیت و جایگاه زبان شناسی مقابله ای در بررسی تفاوت ها و شباهت ها میان دو یا بیشتر از دو زبان، به ویژه مقایسه زبان فارسی با زبان های دیگر، نیازمند برنامه ریزی و انجام تحقیقات بیشتری است. امروزه، در این زمینه، کارهای زیادی در حوزه های مختلف: دستور، آواشناسی، گفتمان، واژگان و حتی بررسی مقابله ای دو متن از دو زبان، به انجام رسیده است. درپژوهش حاضر که در زمینه واژگان است سعی شده اسم های اندازه گیری(طول، عرض، عمق، پهنا، بلندی) فارسی و کردی(سورانی، کلهری) و صفات مربوط به آنها در یک مدل تحلیلی نشان داده شود و به بررسی تفاوت ها و شباهت های دو زبان و دو گویش(سورانی،کلهری)، در جهت آموزش زبان فارسی، به کسانی که برای آنها زبان فارسی به مثابه زبان ثانوی و زبان خارجی محسوب می شود پرداخته شود؛ و در پایان نشان داده شود که اختلافات بین زبانی، اختلافات بین گویشی، خطا های سبکی، شباهت ها، تفاوت ها و شکاف واژگانی در دو زبان و دو گویش در آموزش زبان فارسی، تاثیرگذار هستند. همچنین نتایج حاصل، حاکی از آن است که تفاوت های اساسی میان کلمات اندازه گیری فارسی و کردی(کلهری، سورانی) وجود دارد؛ بطوریکه نادیده گرفتن آنها منجر به بوجود آمدن خطاهای بین زبانی و خطاهای سبکی می شود.
    کلیدواژگان: بررسی مقابله ای، آموزش زبان فارسی، اسم های اندازه گیری، گویش سورانی، گویش کلهری
  • بهرام شعبانی* صفحات 76-101
    سید عبدالرسول عقیلی از چهره های فرهنگی و ادبی معاصر شهرستان جهرم است که در قالب های شعری سنتی و نو، هم به زبان معیار و هم به لهجه محلی جهرمی، شعر می سراید؛ عقیلی با چاپ مجموعه بازی های محلی جهرم، با عنوان آتش بیار و مجموعه شعر محلی با نسیم تارونه، توانمندی و عشق خود به ادبیات فولکلوریک این خطه از اقلیم ادیب پرور فارس را به نمایش گذاشته است. با نسیم تارونه، در بر گیرنده چهل و چهار غزل و بیست دوبیتی به لهجه فارسی جهرمی است که شاعر در آن به موضوعاتی مانند عشق، دعا و نیایش، سنت های محلی، پند و اندرز، فترت شعر و معضلات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی منطقه جهرم پرداخته است. زبان شعر نیز در این غزلیات ساده است و شاعر با استفاده از واژه های بومی جهرمی و تلفظ واژه ها به لهجه فارسی جهرمی و نیز خلق ترکیبات و مضامین تازه با استفاده از ظرفیت های زبانی محلی، بر غنای این اثر افزوده است. در این تحقیق، ابتدا شاعر و آثارش را به اختصار معرفی می کنیم و سپس به بررسی و تحلیل ویژگی های سبکی مجموعه شعر محلی با نسیم تارونه، به لحاظ زبانی و محتوایی می پردازیم
    کلیدواژگان: سید عبدالرسول عقیلی، با نسیم تارونه، لهجه جهرمی، ویژگی های سبکی
  • محمد مرادی* صفحات 102-115
    ترانه های عامیانه مرسوم در فارس از منظر نوع مخاطب گستره ای متمایز با دیگر اقلیم های ادب محلی دارد. یکی از گونه های اصلی ترانه های محلی فارس، متناسب با نوع مخاطب، آن دسته از اشعار است که برای کودکان و نوجوانان سروده شده و در زیر عنوان هایی چون: لالایی، ترانه های ناز و نوازش و ترانه های بازی و سرگرمی می توان آن ها را طبقه بندی کرد.
    از آن جا که تاکنون پژوهشی با موضوع بررسی ویژگی های قالبی و ساختاری در ترانه های کودکانه رایج در فارس و همچنین ارتباط ساختار و محتوای آن ها انجام نشده، در این مقاله، به روش تحلیل محتوا، قالب و نوع کارکرد موسیقایی، روایی و عناصر تکرارشونده شکلی- لفظی در ترانه های کوکانه فارس تحلیل و بررسی شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در سه گونه اصلی یادشده، شگردها و الگوهایی تکرار شونده و گاه متمایز در سرایش ترانه ها وجود دارد و هرچه از ترانه های مربوط به گروه سنی خردسال به کودک و نوجوان نزدیک می شویم از اهمیت موسیقی در ساختار ترانه ها کاسته و بر اهمیت روایت در آن ها افزوده شده است؛ همچنین فضای اشعار از تک صدایی به سمت فضایی گفتگومحور و به ندرت در برخی ترانه ها چندصدایی نزدیک شده که این ویژگی، با نوع قالب اشعار و طول آن ها و همچنین کاربرد ردیف، قافیه و التزام های موجود در ترانه ها رابطه مستقیم دارد .
    کلیدواژگان: ترانه های کودکانه، لالایی، ترانه ناز و نوازش، ترانه های سرگرمی، ساختار
  • الخاص ویسی*، فاطمه دریس صفحات 117-121
    لهجه خوزستانی یا جنوبی که به لهجه آبادانی معروف است، یکی از لهجه های زبان فارسی است که کم تر از دیدگاه علمی و زبانشناختی به آن پرداخته شده است. این پژوهش در نظر دارد تا با روش میدانی و در قالب چارچوب بهینگی و با بهره گیری از محدودیت هایی که ناظر بر این انگاره می باشند، به توضیح و تبیین چگونگی تبدیل واکه /e/ به /i/ در نتیجه همگونی پسرو با واکه ی پیشین /i/ و تبدیل /e/ به /u/ در اثر همگونی پسرو با واکه پسین /u/، در افعال امری و مضارع مبتدا به /be/ در این لهجه بپردازد. این تغییرات واجی در برخی از موقعیت ها رخ نمی دهند. محدودیت های وضع شده در نظریه بهینگی برآنند تا دلیل عدم رخداد همیشگی این تغییرات را توجیه نمایند. یافته های این پژوهش نشان می دهند که اولین همخوان بعد از /be/ در افعال امری و مضارع مبتدا به /be/، یعنی همخوان آغازین هجای دوم، در همگونی یا عدم همگونی واکه /e/ با واکه پیشین یا پسین بعد از خود نقشی تعیین کننده دارد.
    کلیدواژگان: بهینگی، همگونی پسرو، لهجه آبادانی، محدودیت پایایی، محدودیت نشان داری
|
  • Khalil Begzadeh*, Shahnaz Geravandi Pages 1-28
    Almas Khan Kandulei Kermanshahi is an epic, native poet who’s epic and lyrical stories are in Guranian Kurdish and one of epic collections is Rustam Nameh concerning with Iran troops, Rustam head of group and devil troops by heading Zeus weird. This study aims to assign and analyze the hero character as well as anti-hero in epic of Rustam Nameh due to descriptive-analytical methods, it concluded that hero and anti-hero are the same in physical fighting, and tools and methods, but their goals are diabolical, because hero relies on metaphysical powers, to save the appetitive, fair, generosity, sympathy and braveness that is human’s requirement in all careers, but anti-hero is agent of evil, darkness, trickery, and enemy, besides, the poet sometimes, illustrates himself in illustrating hero personality, it is as if heroes of epic story are a covering means to express the human’s views of humanity of Almas Khan Kandulei Kermanshahi whose legends, the epic stories and customs.
    Keywords: Almas Khan Kandulei Kermanshahi, Rustam Nameh, Kurdish Poem, Hero, Anti, Hero, the Personality Analysis
  • Tina Chahar Sooghi Amin* Pages 29-56
    Typology is a branch of linguistics studies which, regardless of their background, focuses on the structural similarities between different languages; in order to establish a basis for categorizing and classifying the following languages and essentially has a fundamental difference with languages historical comparison. Typological studies focus on language universals and establishing the languages class regarding these universals. Systematic study of language variation is the main objective of these studies. Meanwhile Dryer's group of the twenty-four word order correlation is one of the basic universals in word order survey. Typological study of Iran's local languages aside of better understanding, has an important role in cognitive perspective of their rich history. In the following research with emphasizing on the fact that classes will not be decisive in determine, it is tried to classify the mentioned language in the comparison of Persian.
    Keywords: language universals, language Typology, Gilaki language, Dryer's word order correlation
  • Naser Rashidi *, Mohsen Ragh Nezhad Pages 58-75
    To improve the position of contrastive linguistics in analyzing similarities and differences of two or more languages, an organized program and extra investigation is required. To compare Persian language to other languages. Recently, there are many jobs accomplished which are concerned with contrastive analysis in different fields, such as: grammar, phonology, discourse, lexicon and even, contrastive analysis of two texts of two languages. In this study, the objective was to show Persian, Kordish measure words (Length, Width, Depth, Thickness, and Height) and their respective adjectives and also to consider the similarities and differences of the two languages (Persian, Kurdish). The analysis showed that there are differences among measure words in Persian and Kurdish. These differences might create some problems for the learners of Persian language who are learning this language as a foreign or second language.
    Keywords: Contrastive Analysis, Teaching Persian language, Measure words, Sorani dialect, Kalhori dialect
  • Bahram Shaabani * Pages 76-101
    Sayyed Abdorrasol Aqili is one of cultural and literary figures in Jahrom who Writes both traditional and modern poems. He also Writes poems in local jahromi accent. His works ‘Atash byar’ and the collection of local poems shows his ability and his love to folkloric literature. ‘Baa nasim e taarone’ includes 44 odes and 20 couplets in Jahromi accent which covers diverse issues including love, worship, local traditions, advice, periods of poems decline, and social, economical and cultural problems of Jahrom. The language of poem is simple and covers special jargons and words in Jahromi pronunciation. Also have been increased riches of work with to use from new themes and new syntactic compounds. In this study,at first, the poet and his works will be introduced and then his stylistic poetic features regarding ‘Ba nasim e tarone’ will be at focus contently and linguistically.
    Keywords: Sayed Abdorrasol Aqili_Baa nasim e taarone_local jahromi accent_stylistic features
  • Mohammad Moradi * Pages 102-115
    Common folk songs in Fars from the perspective of the type of audience have a distinct range from other local literature climates. One of the main types of Fars local songs, depending on the type of audience is those poems that have been composed for children and adolescents. And they can be classified under titles such as: lullaby, caressing songs and the songs of play and entertainment.
    Since no research has been conducted on investigating format and structure features in common children's songs in Fars as well as the relationship between their structure and content, in this paper, by content analysis method, the format and type of musical function, reliability and shape- verbal repeating elements in Fars children's songs have been analyzed and investigated. The findings of this study show that in mentioned three main types, repeating and sometimes distinct techniques and patterns are found in composing songs and as we approach songs related to the age group of children and adolescents from infant, the importance of music in song's structure has been reduced and the importance of the narrative has been added; also poem's space has been approached a discourse- oriented space and rarely in some songs polyphony from monologue, that the feature is directly related to the type of song's format and their length as well as the application of row, rhyme and requirements available in songs.
    Keywords: songs, lullaby, caressing song, entertainment songs, structure
  • Elkhas Veisi*, Fateme Deris Pages 117-121
    Khuzestani or Jonubi dialect known as Abadani dialect is one of the well-known Iranian dialects to which less research are dedicated. To this end, the present study aims at investigating, the shifting of vowels /e/ to /i/ and /e/ to /u/ respectively, via the progressive assimilation in imperative verbs with present tense initiating with /be/ in Abadani dialect. These phonological shifts do not occur in all speech events. The analysis of the collected data carried out descriptively within the theoretical framework of Optimality. The optimality tables explain why these processes do not occur in all cases, using the faithfulness and markedness constraints. The results have shown that the first consonant of the neighboring syllable after the morpheme /be/, determines the happening or blocking of the above mentioned transformation.
    Keywords: optimality, progressive assimilation, Abadani dialect, faithfulness constraint, markedness constraint