فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال چهاردهم شماره 5 (پیاپی 82، امرداد 1395)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال چهاردهم شماره 5 (پیاپی 82، امرداد 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • داود رسولی*، یوسف محمدپور، زهرا صفایی، حسین جعفری زاده صفحات 389-396
    پیش زمینه و هدف
    دیابت یکی از بیماری های مزمن شایع با عوارض فراوان یکی از چالش های جدی برای سیستم سلامت می باشد که کیفیت زندگی بیمار را تحت تاثیر قرار می دهد. آموزش به بیماران یکی از قدیمی ترین و بهترین راه های کنترل این عوارض می باشد. روش های آموزشی سنتی و نوین، نتایج مختلفی را بر کیفیت زندگی این بیماران نشان داده اند که قابل تامل است. مطالعه حاضر باهدف مقایسه تاثیر آموزش برنامه خودتوانمندسازی از طریق بسته آموزشی و کارگاه آموزشی بر کیفیت زندگی بیماران دیابتی درمانگاه دیابت دانشگاه علوم پزشکی ارومیه در سال 1392 انجام گرفته است.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه تجربی با طرح پیش آزمون – پس آزمون می باشد که بر روی 40 نفر از بیماران دیابتی مراجعه کننده به درمانگاه دیابت دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام گرفته است. نمونه های موردپژوهش به طور تصادفی در یکی از گروه های کارگاه آموزشی و بسته آموزش قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از یک ابزار دوقسمتی استفاده شد که شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران دیابتی بود. داده ها پس از جمع آوری و کدگذاری در نرم افزار آماریSPSS(ver16) با استفاده از آزمون های آماری کای دو، یو من ویتنی و ویلکاکسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره کیفیت زندگی نمونه های موردپژوهش در گروه مداخله با کارگاه آموزشی قبل و بعد از آموزش به ترتیب 40.25±7.69، 46.00±7.56 و در گروه مداخله با بسته آموزشی 48.5±5.56 39.9±9.00، بود. یافته های پژوهش تفاوت معنی داری را ازلحاظ آماری در نمرات کیفیت زندگی مابین دو گروه موردنظر قبل و بعد از اجرای مداخله نشان نداد (570/0P=(. ولی تفاوت معنی داری قبل و بعد از اجرای مداخله (درون گروهی) در هرکدام از گروه ها در نمرات کیفیت زندگی پیدا شد (0001/0P<).
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که روش غیرمستقیم آموزشی مثل استفاده از بسته های آموزشی به اندازه روش مستقیم آموزشی مثل کارگاه آموزشی در افزایش نمره کیفیت زندگی و بهبود آن در بیماران مفید و موثر است و در مواردی که امکان برگزاری کارگاه های آموزشی برای بیماران مبتلا به دیابت وجود ندارد به عنوان یک روش آموزشی موثر و کارآمد برای بهبود کیفیت زندگی بیماران دیابتی مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دیابت، توانمندسازی، آموزش دیابت
  • لیلا ولیزاده، وحید زمان زاده، ال ناز اصغری*، زهرا معتضدی صفحات 397-406
    پیش زمینه و هدف
    نسخه نویسی توسط پرستاران یکی از مسائل مهمی است که اخیرا موردتوجه مسئولین قرار گرفته است. برای پیاده سازی صحیح آن در هر کشوری، ابتدا باید مزایای حاصل از آن در کشورهای مجری بررسی شود. هدف مطالعه حاضر پی بردن به مزایایی است که تاکنون از نسخه نویسی توسط پرستاران در سراسر جهان ثبت شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر مروری یکپارچه است. پایگاه های اطلاعاتی Elsevier، Pub Med و Google Scholar با کلیدواژه Nursing Prescription، Prescribing Nurse و موارد مشابه جستجو شد. از بین 125824 مقاله به دست آمده 28 مقاله واجد معیارهای ورود بود. درنهایت داده ها طبقه بندی، تلخیص و تحلیل شدند.
    یافته ها
    مقالات منتخب در 4 کشور انگلستان، آمریکا، هلند و استرالیا تدوین شده بودند. مزایای نسخه نویسی پرستار در سه حیطه ی سودمندی برای بیمار، پرستار و سازمان طبقه بندی گردید. ازجمله مزایای عمده برای بیمار، امکان پیگیری مداوم بیمار، ارائه آموزش های موثرتر و بیشتر، ارتباط تنگاتنگ بیمار با پرستار و افزایش رضایتمندی بیمار بود. افزایش استقلال حرفه ای و رضایت شغلی ازجمله سودمندی برای پرستاران بود. در حیطه مزایای سازمانی نیز می توان به تسهیل خدمت رسانی سازمان ها به علت سهولت دسترسی به پرستار و کاهش هزینه ها اشاره نمود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به مزایای گزارش شده به نظر می رسد با ارائه امکان نسخه نویسی به پرستاران دید عموم به این رشته از سیمای وابسته به پزشک تغییر نماید. همچنین نسخه نویسی پرستاران می تواند به تقلیل مشکلات مالی سیستم بهداشت و درمان کشور نیز کمک نماید.
    کلیدواژگان: پرستار، نسخه نویسی، مزایا، مروری یکپارچه
  • بهلول رحیمی*، مسعود بالانجی، علی رشیدی، هادی لطف نژاد افشار، زهرا زارع فضل الهی، محمد جبرئیلی صفحات 407-416
    پیش زمینه و هدف
    شاخص ها اطلاعاتی هستند که می توانند در سطح وسیعی برای تصمیم گیری در رابطه با مدیریت مورداستفاده قرار گیرند. وجود شاخص های گوناگون آماری باعث اندازه گیری میزان کارایی موسسات بهداشتی و درمانی بوده و می تواند به عنوان راهبردی دقیق موانع و مشکلات را از سر راه توسعه خدمات درمانی بردارد. این مطالعه باهدف ارزشیابی شاخص های عملکردی بخش زنان و زایمان بیمارستان مطهری ارومیه در سال 1392 انجام شده است.
    موارد و
    روش کار
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی و مقطعی است که در بخش زنان و زایمان انجام گرفته است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه و فرم های آماری و روش گردآوری داده ها از طریق تکمیل پرسشنامه به صورت روایی، فرم های آماری، مشاهده مستقیم و مصاحبه بوده است.
    یافته ها
    شاخص های دروندادی شامل ضریب اشغال تخت (8/81درصد)، وقفه در چرخش تخت (4/0روز)، متوسط طول اقامت (6/1 روز)، سرانه ی بیمار به ازای هر پرستار در یک ماه (32نفر)، سرانه آموزش ضمن خدمت کادر (15 ساعت)، تعداد کادر خدماتی به ازای تخت فعال (1 به 9)، تعداد کادر مامایی به ازای زایمان (52 نفر)، رضایتمندی کادر (55درصد)، رضایتمندی بیمار (60درصد)، شاخص های فرآیندی شامل هم اتاقی مادر و نوزاد (100درصد)، تغذیه با شیر مادر (100درصد)، دسترسی به اطلاعات بیمار از HIS (100درصد)، دسترسی به داروهای اورژانسی و هتلینگ (100درصد)، برگزاری راندها و گزارشات صبحگاهی (100درصد)، متوسط زمان پذیرش بیمار در بخش (حدود 40 دقیقه)، و شاخص های برون دادی شامل میزان فوت نوزاد به کل زایمان ها (09/3درصد)، میزان فوت مادر به کل زایمان ها (0درصد)، درصد بیماران آموزش دیده (100درصد)، شاخص های سرانه متخصص به ازای تخت فعال (1 به 9) و نسبت سزارین به کل زایمان ها (91/50درصد) بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    شاخص ها، عملکرد بیمارستان را در زمینه های گوناگون نشان می دهند. بنابراین توجه همه جانبه به این نشانگرها ضروری است که باید به طور منظم در دوره های زمانی مشخص موردبررسی و مقایسه قرار گیرند. یافته های این مطالعه نشان داد که تعدادی از شاخص های عملکردی در وضعیت مطلوبی قرار ندارند و نیاز به ارزیابی و انجام اقدامات اصلاحی در جهت بهبود وضعیت این شاخص ها و به تبع آن بهبود وضعیت عملکرد بخش می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص عملکردی، حدود مورد انتظار، استاندارد، بخش زنان و زایمان
  • ناصر عیسی زاده، مولود رادفر*، حمیدرضا خلخالی صفحات 417-425
    پیش زمینه و هدف
    افسردگی یکی از بیماری های شایع روانی است که با کاهش انرژی و علاقه، احساس گناه، اشکال در تمرکز، بی اشتهایی و افکار مرگ و خودکشی مشخص می شود. یکی از مشکلات در درمان بیماران افسرده بستری های مکرر می باشد. هدف از این پژوهش تعیین تاثیر اجرای برنامه مراقبتی بر اساس مدل مراقبتی پایداری تطابقی بر بستری مجدد بیماران افسرده مرکز آموزشی درمانی رازی ارومیه بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، مطالعه ای تجربی از نوع بعد از مداخله می باشد که در آن 100 نفر از بیماران افسرده به صورت تصادفی به دو گروه کنترل (50 نفر) و آزمون (50 نفر) تخصیص داده شدند. برای گروه آزمون مدل پایداری تطابقی در 4 مرحله بررسی وضعیت دموگرافیک خانواده، حساسیت زدایی، تشریک مساعی و پایش مستمر در طول 6 ماه و برای گروه کنترل مداخلات معمول اجرا شد. دو گروه در طول 6 ماه ازنظر بستری مجدد مقایسه شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری تی مستقل و آزمون مجذور کای استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در طول 6 ماه اجرای مدل پایداری تطابقی در گروه آزمون تعداد بستری مجدد 5 نفر از 47 بیمار و در گروه کنترل 13 نفر از 47 بیمار بود (05/0P˂).
    بحث و نتیجه گیری
    اجرای برنامه مراقبتی مدل پایداری تطابقی تاثیر مثبت در کاهش بستری مجدد بیماران افسرده داشت. لذا پیشنهاد می شود ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی و درمانی با اجرای برنامه مراقبتی بر اساس مدل های مراقبتی موجب کاهش بستری مجدد در بیماران افسرده شوند.
    کلیدواژگان: افسردگی، مدل، پایداری تطابقی، بستری مجدد، مراقبت
  • منیره کاظمی، اکرم ثناگو *، لیلا جویباری، محمدعلی وکیلی صفحات 426-436
    پیش زمینه و هدف
    فرآیند تحویل شیفت در پرستاری یک وسیله قوی در انتقال اطلاعات بیماران و برنامه مراقبتی آن هاست که اختلال در این روند می تواند زمینه ساز خطا، ارتباطات نامناسب در محیط کار گردد. گزارش تحویل شیفت به صورت مختلف در بخش ها انجام شود. تحویل شیفتی در بالین با مشارکت بیمار به پرستار اجازه می دهد که بیمار را ببیند و سوالاتی را از بیمار و پرستار قبلی بپرسد و در مورد سوالاتش بازخورد فوری دریافت کند. این مطالعه باهدف تعیین تاثیر تحویل شیفت پرستاری با مشارکت بیمار بر رضایت بیمار و پرستار از مشارکت انجام شد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه کار آزمایی بالینی نیمه تجربی دو گروه کنترل و مداخله، 90 بیمار، 12 پرستار شاغل در بخش مراقبت ویژه قلب بیمارستان امیرالمومنین (ع) کردکوی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گلستان به روش نمونه گیری در دسترس برای بیماران و پرستاران در سال 1394 انتخاب شدند. میزان رضایت بیمار و پرستار قبل و بعد از اجرای تحویل شیفت با مشارکت بیمار، با پرسشنامه محقق ساخته رضایت بیمار و پرستار روا و پایا جمع آوری شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمره کل رضایت بیمار به ترتیب در گروه کنترل و مداخله 64/5± 66 /59 به 06/5±06/67 با 001/0p< و پرستاران در گروه کنترل قبل از مداخله 43/7±66/81 که در بعد از مداخله به 91/59±08/93 با 002/0 p< افزایش یافت که در هر دو گروه تفاوت معنی داری بود.
    نتیجه گیری
    تحویل شیفت در بالین با مشارکت بیمار باعث افزایش رضایت بیماران و پرستاران می شود.
    کلیدواژگان: تحویل شیفت با مشارکت بیمار، رضایت پرستار، رضایت بیمار
  • فرزانه میکائیلی، معصومه همتی مسلک پاک *، معصومه فرهادی، هایده فیضی پور صفحات 437-445
    پیش زمینه و هدف
    سلامت پرستاران ازجمله سلامت روان پرستاران به عنوان ارائه دهندگان خدمات مراقبتی از بیماران در کیفیت خدمات آنان بر بیماران تاثیرگذار است. این تحقیق به منظور تعیین تاثیر آموزش برنامه ریزی عصبی-کلامی بر سلامت روان پرستاران انجام یافته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی (طرح پیش آزمون - پس آزمون) با گروه کنترل می باشد. نمونه های این مطالعه، 60 نفر از پرستاران بخش های ویژه است که به روش سرشماری انتخاب و به روش تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص داده شدند. جهت سنجش سلامت روان از پرسشنامه سلامت عمومی 28 سوالی گلدبرگ استفاده شد. گروه مداخله به تعداد هشت جلسه سه ساعتی تحت آموزش برنامه ریزی عصبی کلامی قرار گرفتند. نتایج با استفاده از آزمون تی گروه های مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که پیش از اجرای مداخله بین میانگین نمرات سلامت روان پرستاران و حیطه های آن تفاوت معنی داری وجود نداشت. بعد از آموزش برنامه ریزی عصبی-کلامی، میانگین نمره کلی سلامت روان، علائم جسمانی سازی، اضطراب، اختلال در عملکرد اجتماعی و افسردگی شدید در پرستاران گروه مداخله به شکل معنی داری نسبت به گروه کنترل بهبود یافته است (05/0 P<).
    نتیجه گیری
    آموزش و یادگیری برنامه ریزی عصبی-کلامی بر سلامت روان پرستاران و بر کلیه مولفه های آن، تاثیر مثبت داشت. لذا پیشنهاد می گردد که آموزشان.آل.پی به عنوان دوره های آموزشی مصوب جهت ارتقای سلامت روان کلیه پرستاران اجرا گردد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی عصبی، کلامی، سلامت روان، پرستار
  • سهیلا ربیعی پور، الهام صادقی* صفحات 446-454
    پیش زمینه و هدف
    این طرح به منظور تعیین ارتباط رفتارهای بهداشتی با سلامت درک شده در زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان ارومیه انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به شکل توصیفی - تحلیلی در سال 94-1393 در شهرستان ارومیه انجام شد. جامعه پژوهش را 411 زن باردار تشکیل دادند. در مراکز افراد پژوهش با توجه به معیارهای ورود به طرح، به صورت در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه ای محقق ساخته و مشتمل بر سه قسمت: 1) مشخصات فردی و اجتماعی 2) وضعیت سلامت درک شده 3) وضعیت رفتارهای بهداشتی بود.
    یافته ها
    گروه سنی افراد پژوهش 45-15 سال و میانگین سن حاملگی 52/9 ± 64/22 هفته بود. 47 درصد زنان در 3 ماهه دوم بارداری خود بودند. بین سلامت درک شده و رفتارهای بهداشتی ارتباط آماری معنی دار وجود داشت. به طورکلی در رابطه با رفتارهای بهداشتی، 8/26 درصد زنان باردار در حاملگی مدت خواب و 4/38 درصد اشتهای خود را افزایش یافته گزارش کردند. در رابطه با وضعیت سلامت 8/24 درصد زنان باردار وضعیت سلامت خود را خیلی خوب گزارش کردند. 4/11 درصد زنان باردار در مقایسه با دیگر زنان باردار، بیشتر احساس ناراحتی می کردند.
    بحث و نتیجه گیری
    پژوهش حاضر بیانگر پایین بودن میزان سلامت درک شده و رفتارهای بهداشتی توسط زنان باردار شهرستان ارومیه می باشد. جهت ارتقای سلامت زنان در دوران بارداری و بهبود نتایج حاملگی به آموزش رفتارهای بهداشتی سالم و مراقبت مناسب از خود، از سوی مراقبین بهداشتی در این دوران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: زنان، بارداری، رفتارهای بهداشتی، وضعیت سلامت
  • محمد مهدی محمدی، شیما پرندین* صفحات 455-464
    پیش زمینه و هدف
    شکاف بین دانش نظری و عمل، زمینه چالش در خدمات ارائه شده بالینی را فراهم نموده و این خدمات را با انتقاداتی مواجه ساخته است. لذا مطالعه حاضر باهدف تعیین عوامل موثر بر شکاف بین دانش نظری و خدمات بالینی پرستاری در سال 1394 انجام شد.
    مواد و روش کار
    مطالعه توصیفی حاضر بر روی 375 نفر (شامل 217 پرستار و 158 دانشجوی پرستاری) در بیمارستان امام رضا (ع) و دانشکده پرستاری و مامایی کرمانشاه در سال 1394 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته شامل دو قسمت مشخصات دموگرافیک و عوامل موثر بر شکاف دانش نظری و عملی بود. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین کلی شکاف بین دانش نظری و عملی 22/11±67/51 (بر مبنای 100) گزارش شد که در محدوده تاثیر زیاد بود. کمبود پرستار (28/84)، حمایت از طرف سرپرستار (62/77) و مناسب نبودن تسهیلات رفاهی (67/73) از دیدگاه پرستاران و سبک آموزش مربیان بالینی (21/88)، کمبود پرستار (84/78) و به روز نبودن دانش پرستاری (14/73) از دیدگاه دانشجویان پرستاری به عنوان مهم ترین عوامل موثر بر شکاف بین دانش نظری و عملی شناخته شد.
    نتیجه گیری
    بین دانش نظری و عملی شکاف عمیقی وجود دارد لذا به منظور برطرف نمودن این شکاف پیشنهاد می گردد دو بعد آموزشی و بالینی اصلاح گردد. در بعد آموزشی ضمن اصلاح سبک آموزش بالینی، از مربیانی کارآزموده و مجرب استفاده شود و در حیطه ی بالینی، ضرورت به کارگیری نیروهای پرستاری بیشتر، افزایش بعد حمایتی از جانب مدیران پرستاری و سرپرستاران وجود دارد.
    کلیدواژگان: پرستاری، خدمات بالینی، شکاف نظری، عملی
  • حدیث سوری نژاد، لیدا مقدم بنائم *، شیوا نیتی صفحات 465-473
    پیش زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت تشخیص سندرم متابولیک و اثرات آن بر پیامدهای مادری و نوزادی، این مطالعه جهت بررسی وضعیت سندرم متابولیک و اجزای آن در میانه ی بارداری انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی بر روی 241 زن باردار در هفته ی 28-24 بارداری که جهت انجام غربالگری دیابت بارداری با 50 گرم گلوکز خوراکی در سال 93-92 به دو آزمایشگاه در شهر تهران مراجعه نموده بودند، انجام شد. پس از ارائه توضیحات کامل در موردمطالعه به شرکت کنندگان، از آن ها رضایت نامه آگاهانه اخذ شد. اجزای سندرم متابولیک که در این مطالعه بررسی شدند، شامل: سطوح خونی تری گلیسرید، HDL، شاخص توده بدنی قبل از بارداری، اختلال تحمل گلوکز (Impaired GCT ) و فشارخون≥85/130 میلی متر جیوه بودند. تشخیص سندرم متابولیک بر اساس مثبت شدن 3 و یا بیشتر از 3 جزء، از اجزای فوق داده شد. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS V. 21 آنالیز شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه بیشترین فراوانی در میان اجزای سندرم متابولیک مربوط به هیپرتری گلیسریدمی (6/82 درصد) و GCT مختل (2/40 درصد) می باشد. فراوانی سندرم متابولیک در میان زنان باردار 40-18 ساله 2/6 درصد با استفاده از معیارهای ATPIII تعدیل شده بود. زنان با سندرم متابولیک به طور معنی داری BMI قبل از بارداری (001̸.>=p) و فشارخون (001̸.>=p) بالاتری داشتند، همچنین سطح HDL (03̸.>=p) پایین تر و GCT (001̸.>=p) بالاتری را دارا بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به فراوانی نسبتا بالای سندرم متابولیک و اجزای آن در میانه بارداری انجام مطالعات بیشتر در این زمینه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: بارداری، سندرم متابولیک، نمایه توده ی بدنی، اجزای سندرم متابولیک
  • معصومه اکبری*، ژاله نادری، اسماعیل خدادادی، ژیلا محمد رضایی صفحات 474-484
    پیش زمینه و هدف
    ابتلا به سندرم پیش از قاعدگی باعث مشکلات فراوانی برای افراد مبتلا در خانواده و جامعه همچون کاهش سطح کارآیی در انجام وظایف منزل و خارج آن، افت تحصیلی، مشکلات و کشمکش های خانوادگی، ناسازگاری با همسر، بدرفتاری با فرزند، غیبت از کار و در موارد شدید جرائم و خودکشی می شود. ارائه خدمات موثر به بیماران و مراقبت کنندگان خانوادگی آنان نیازمند درک جامع از تجارب آنان خواهد بود. هدف از این مطالعه تبیین تجارب پرستاران از مشکلات خانوادگی ناشی از سندرم پیش از قاعدگی می باشد.
    مواد و روش کار
    مطالعه کیفی حاضر از نوع پدیدارشناسی بود که به روش مبتنی بر هدف و تا اشباع اطلاعات، بر روی 21 نفر از پرستاران زن متاهل و شاغل در بخش های مختلف بیمارستان های شهر ارومیه که مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی بودند انجام شد. شرکت کنندگان به روش مبتنی بر هدف انتخاب و اطلاعات از طریق مصاحبه باز و نیمه ساختارمند جمع آوری گردید. روش تحلیل و گام های پیشنهاد شده درونمایه ای توسط ونمانن مورد استفاده پژوهشگران در این مطالعه بود. در مطالعه حاضر، به منظور بررسی داده ها از چهار معیار مقبولیت، انتقال پذیری، تاییدپذیری و قابلیت اعتماد استفاده گردید
    یافته ها
    متن مصاحبه با شرکت کنندگان، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و کدهای مفهومی از آن استخراج گردید. سپس کدها به چهار مفهوم اصلی و زیرمفهوم های مربوطه دسته بندی شدند که عبارت اند از «اختلال در روند زندگی زناشویی، تهدیدات درک شده ناشی از مشکلات در محل کار و زندگی، تلاش برای کسب حمایت معنوی و انسانی و اتخاذ راهبردهای مقابله با مشکلات» بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج حاصله از تجارب مشارکت کنندگان بر ضرورت تشخیص زودرس و اختصاص منابع جهت حمایت از این افراد و توجه بیشتر سیستم های مربوط به سلامت زنان و متخصصین بهداشت باروری به عوارض سندرم پیش از قاعدگی تاکید می نماید. فرهنگ سازی در میان زوج ها در مراکز مشاوره و درمانی به منظور آشنا سازی و درک مشکلات ناشی از ناشی از سندرم پیش از قاعدگی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تجارب پرستاران، مشکلات خانوادگی، سندرم پیش از قاعدگی
|
  • Davood Rasouli *, Yousef Mohammadpour, Zahra Safaie, Hosein Jafarizadeh Pages 389-396
    Background and Aims
    Diabetes as one of the most common chronic diseases with serious complications can affect the quality of life. Patient education is one of the oldest and best ways to control these complications. Traditional and modern teaching methods have shown different results on the quality of life of these patients. This study aimed to compare the effect of self-empowerment through training package and workshop programs on the quality of life of diabetic patients referring to diabetes clinics, Urmia University of Medical Sciences in 2013
    Materials and Methods
    This study is an experimental study with pretest - posttest design that has been carried out on 40 diabetic patients referred to diabetes clinic of Urmia University of Medical Sciences. The samples were randomly divided into two groups of workshop and training. In order to collect data a questionnaire with two parts of demographic and quality of life of diabetic patients were used. After collecting the data, they were coded and analyzed with statistical software SPSS (ver16) using chi-square, Mann-Whitney and Wilcoxon tests.
    Results
    Quality of life score were 40.25±7.69, 46.00±7, and 39.9±9.00, 48.5±5.56 in the intervention group with training workshop, and in the intervention group with educational package, respectively. The findings didn’t show statistically significant differences in quality of life scores between the two groups before and after intervention (P =0.057). But a significant difference was found in any of the groups in quality of life scores (P
    Conclusion
    The study showed that indirect education methods like the use of educational training packages as well as the direct method such as training workshops can increase and improve the quality of life in patients, and it can be used in cases where there is no possibility of holding workshops for patients with diabetes as an effective educational method to improve the quality of life of diabetic patients.
    Keywords: diabetes, empowerment, diabetes education
  • Dr Leila Valizadeh, Dr Vahid Zamanzade, Dr Elnaz Asghari * Pages 397-406
    Background and Aim
    Nurse prescribing is one of the important issues which has been paid attention recently. For correct implementation in Iran, we must first assess the benefits of that in developed countries. The aim of this study was to explore the benefits of nurses prescribing worldwide which has been recorded in different countries.
    Materials and Methods
    This study is an integrated review. Elsevier, PubMed and Google Scholar Databases were searched by keyword of nurse prescribing. Of the 125 824 eligible articles, 28 articles were selected. Finally, the data were classified, summarized and, analyzed.
    Results
    Selected articles were established in 4 host countries. Nurse prescribing benefits in three areas of benefit to the patient, to the nurse, and to the organization were classified.
    Conclusion
    Nurses prescribing is acceptable, and it requires some conditions, In case of satisfying these conditions, it can be associated with the valuable benefits.
    Keywords: Nurse, prescribing, benefits, integrated overview
  • Dr Bahlol Rahimi *, Dr Masood Balanji, Dr Ali Rashidi, Dr Hadi Lotfnezhad Afshr, Zahra Zare Fazlollahi, Dr Mohammad Jabraeili Pages 407-416
    Background and Aims
    Indicators are information that can be widely used for decision making in management. There are different indicators that can measure the performance of health institutions. These indicators can be used as an accurate strategy to remove obstacles of the development of medical services. This study aimed to evaluate the performances indicators of obstetrics and gynecology department of Motahari Hospital in 2013.
    Materials and Methods
    This study is a cross-sectional research that has been done in the obstetrics and gynecology wards. Tools for data collection were surveys and statistical forms, and the method of data collection was using questionnaires, sample forms, direct observation and interviews.
    Results
    The following results were obtained: inpatient bed occupied rate (81.8%),bed turnover interval( 0.4) & mean length of stay( 1.6), patient per nurse in month (32 ), meanwhile service education ( 15), staff per active bed (1 for 9 ) , midwife for obstetric ( 52) , staff ( 55%) and patient satisfaction ( 60%), rooming in technique (100% ), breast feeding (100% ), patient information access from HIS system (100% ), emergency and hostelling medicine access ( 100%), round and morning reports (100% ) , the mean admitted time in the ward ( 40 minute), infant and maternal mortality rate per total deliveries are(3.09% ) and (0%) , and the percentage of trained patient ( 100%), expert physician per active bed (1 for 9 ) and C/S per total delivery ratio is ( 50.91%).
    Conclusion
    Indicators show hospital performance in various fields .Therefore, it is necessary to consider all aspects of the markers which should be evaluated at regular periods.
    These findings indicate that a number of performance indicators are not in good condition, and they should be evaluated and corrected to improve the status of these indicators and the performance of the sector.
    Keywords: Performance indicator, Expected limit, Standards, Obstetrics, gynecology ward
  • Naser Esazadeh, Moloud Radfar *, Hamidreza Khalkhali Pages 417-425
    Background and Aims
    Depression is a common disorder with symptoms like reduced energy and interest, feelings of guilt, difficulty in concentrating, loss of appetite, and thoughts of death and suicide. A problem in the treatment of depressed patients is re-admission. The goal of this study is to evaluate the effect of "adaptive sustainability" as a caring model on the readmission of depressed patients referred to Razi Academic Hospital in Urmia 2015.
    Materials and Methods
    This experimental study, after the intervention, was conducted on 100 of the depressed patients whom were randomly divided into two groups: control (n = 50) and intervention (n=50). For the intervention group, 4 staged adaptive model of sustainability-demographic status of the family, desensitization, collaboration and continuous monitoring- was conducted during 6 months while standard care was carried out for the control group. The two groups were compared based on readmissions within 6 months. To analyze the data, independent t test and chi-square tests were used.
    Results
    The results showed that during the 6 months implementation of sustainability model, 5 out of 47 patients in the intervention group readmitted while 13 out of 47 patients readmitted in the control group (p˂0/05).
    Conclusion
    Implementation of adaptive sustainability model of care of depressed patients had a positive impact on reducing readmissions. Therefore, we recommend that this model should be implemented by health care providers to reduce readmissions of depressed patients.
    Keywords: Depression, Model, Adaptive sustainability, Re, admission, Care
  • Monireh Kazemi, Akram Sanagoo *, Leila Joubari, Mohammadali Vakili Pages 426-436
    Background and Aims
    Shift-to-Shift Handoff is a strong tool for transferring information about patients’ status and their caring plans. Any disruption of this process can be a precursor to serious error, poor communication in work environment. Bedside shift-to-shift hand off with patient’s cooperation allows the nurses to see and patient, ask questions of the patient and previous nurse and receive instant feedback on questions. This study aimed to determine the impact of bedside nurse-to nurse hand off with patients’ cooperation on patients and nurses’ satisfaction.
    Materials and Methods
    In this clinical trial, quasi-experimental study in 2015, 90 patients and 12 nurses of Intensive Care Unit of Amir-al-Momenin Hospital affiliated to Golestan University of Medical Sciences were participated. The sampling methods for patients and nurses were census respectively. Patients and nurses’ satisfaction before and after the intervention (shift-to-shift hand off with patients partnership), were evaluated by valid and reliable self-designed patients and nurses’ satisfaction’s questionnaires.
    Results
    The mean and standard deviation of total score of patients’ satisfaction before and after the intervention were 59.66±5.64 and 67.06 ± 5.06 respectively (P
    Conclusion
    Shift-to-shift hand off with patients’ participation increased the patients and nurses’ satisfaction.
    Keywords: Shift, to, shift hand off, partnership, nurse, patient, satisfaction
  • Farzane Mikaeeli, Masoume Hemati Maslakpak *, Masoume Farhadi, Hayede Feizipour Pages 437-445
    Background and Aims
    Nurse's health especially mental health of the nurses as providers of care for patients is effective on their care service. This study aimed to determine the effect of neuro-linguistic programming on mental health of nurses.
    Materials and Methods
    This study is a quasi-experimental (pre-test and post-test) with the control group. Sample size of the study consists of 60 nurses of special sectors who were recruited and randomly assigned into two groups of intervention and control. Goldberg's General Health 28-question questionnaire was used to assess their mental health. Intervention group was held in 8 three-hour sessions trained by Neuro-linguistic programming. T-test was used to analyze the results of independent groups.
    Results
    The results showed that there was not statistically significant difference between mental health of the nurses and their domains in pre-intervention scores. the mean scores of mental health, somatization symptoms, anxiety, social dysfunction and severe depression in nursing among intervention group improved significantly compared to the control group after training neuro-linguistic programming, (P
    Conclusion
    Neuro-linguistic programming education has a positive effect on mental health of nurses and all of its components. It is recommended to implement NLP training courses to improve the mental health of nurses.
    Keywords: Neuro, linguistic programming, mental health, nurse
  • Soheila Rabieepur, Elham Sadeghi * Pages 446-454
    Background and Aims
    The aim of this study was to determine the relationship between healths behaviors with perceived health status among pregnant women referred to health centers of Urmia.
    Materials and Methods
    This research is a descriptive study was done in 2015. The research included 411 pregnant women. In each of health center, participants were studied according to some criteria. Data were collected using a questionnaire developed by the researchers in this study consisted of three parts: 1) socio-demographic characteristics, 2) perceived health status 3) health behaviors status.
    Results
    Participants age group were 15-45 years. The mean gestational age was 22.64 ± 9.52 weeks. 47% of women were in the second trimester of pregnancy. Between perceived health status and health behaviors (sleep habits), there was a statistically significant relationship. Generally, in relation to health behaviors, 26.8% and 38.4% of pregnant women reported increased their sleep duration and appetite during pregnancy (respectively). In relation to the health status 24.8% of pregnant women reported very good health status. 11.4% of pregnant women discomfort more than other pregnant women.
    Conclusion
    Results of this study indicate low levels of perceived health status and health behaviors among pregnant women in urban and rural areas. To improve the health of women during pregnancy and pregnancy outcomes, education normal health behaviors and proper care, by healthcare providers, is recommended at this time.
    Keywords: women, pregnancy, health behaviors, health status
  • Mohammad Mehdi Mohammadi, Dr Shima Parandin * Pages 455-464
    Background and Aims
    The gap between theoretical knowledge and practice provided challenges in a critical way in clinical services. Therefore, current study aimed to determine the factors affecting the gap between knowledge and practice in 2015.
    Materials and Methods
    This descriptive study was conducted on 375 people (217 nurses from Imam Reza hospital, and 158 nursing students from Kermanshah University of Medical Sciences) in 2015. The data collection tool was a researcher made questionnaire consisted of 23 questions about the factors affecting the gap between knowledge and practice. Pearson correlation and t-test were employed to analyze the collected data using SPSS 16 software.
    Results
    Total average of the gap between theoretical knowledge and clinical nursing services was reported 51.67±11.22 (based on 100 points) that was in the range of high. Shortage of nurses (84.28), support from head nurse (77.62) and lack of adequate facilities (73.67) from the perspective of nurses, and clinical instructors teaching style (88.25±17.09), shortage of nurses (79.18) and lack of updated knowledge of nursing (31.73) from the perspective of nursing students was reported to be as the most important factors influencing the gap between theoretical learning and clinical nursing services.
    Conclusion
    There is a high gap between theoretical learning and clinical nursing services, therefore in order to fill this gap; it is recommended to amend both educational and clinical aspects. In educational aspect, clinical education style should be reformed and also experienced coaches should be used. In clinical aspect, it is necessary to employ more nurses and to support nursing managers and head nurses.
    Keywords: Nursing, Clinical services, Theory, practice gap
  • Hadis Sourinejad, Lida Moghadam Banaem *, Shiva Niyati Pages 465-473
    Background and Aims
    Considering the importance of the diagnosis of metabolic syndrome and its effects on maternal and neonatal outcomes, this study was performed to determine the prevalence of the metabolic syndrome and its components in mid-pregnancy.
    Materials and Methods
    A descriptive study was performed on 241 pregnant women at 24-28 weeks of gestation, undergoing 50 gr glucose challenge test (GCT), in Tehran, 2013-14. Before admission, complete information about the study was provided for all participants, and a written consent was obtained. Metabolic Syndrome was diagnosed with 3 or more of the following criteria: triglyceride ≥150 mg/dl; HDL-cholesterol
    Results
    The most prevalent component of the metabolic syndrome was hypertriglyceridemia (82.6%) and impaired GCT (40.2%).
    The overall frequency of metabolic syndrome among pregnant women 18-40 years old was 6.2% by modified ATPIII definition. Women with metabolic syndrome had significantly higher body mass indexes (P=˂.001), blood pressures (P=˂.001). These women also had significantly lower HDL-cholesterol levels (p=.03), higher glucose challenge test (P=˂.001). There was no statistically significant difference in mean triglyceride levels between women with and without metabolic syndrome in pregnancy.
    Conclusions
    The findings of our study showed a high prevalence of the metabolic syndrome in mid-pregnancy, more studies are needed to establish a relationship.
    Keywords: Pregnancy, Metabolic Syndrome, Body Mass Index, Component of Metabolic Syndrome
  • Masoumeh Akbari *, Jaleh Naderi, Esmaile Khodadadi, Jila Mohammadrezayi Pages 474-484
    Background and Aims
    Premenstrual syndrome can cause problems for the individual patients in family and community like reduction in the level of performance at home and job, educational failure, family problems and conflicts, conflicts with their spouse, violence against children, absenteeism in the workplace, and in some severe cases, committing a crime and even suicide.
    Materials and Methods
    A qualitative design of interpretative phenomenological analysis with qualitative content analysis approach by deep, semi structured interviews were carried out on 21 married Iranian nurses with PMS working in different wards of hospitals in Urmia, Iran. The participants were selected purposefully. Interviews were conducted by tape recording with the permission of the interviewee. The transcribed data were subjected to qualitative analysis during the research process, the study applied purposive sampling, and the data were analyzed by the methods developed by Colaizzi method. The criteria of acceptability, verifiability, trustworthiness and transmissibility were used to evaluate the accuracy, validity and reliability of the data. The participants’ experiences were categorized into four themes.
    The main themes were “disturbance in marriage process, perceived threats caused by problems at work and life, seeking for spiritual and humanitarian support and getting strategies to deal with problems'.
    Results
    The participants’ experiences were categorized into four themes and 14 subthemes. The main themes were: “Disruption of family life, the perceived threat posed by problems at work and life, seeking for spiritual and humanitarian support, and strategies to deal with problems caused by premenstrual syndrome.
    Conclusion
    Premenstrual syndrome requires women health organizations’ and reproduction hygiene specialists’ adequate attention. It seems necessary to work on cultural points, and planning in families, among couples in counseling centers, in order to reach a better understanding of symptoms of premenstrual.
    Keywords: Nurse's Experiences, Family Problems, Premenstrual Syndrome, Qualitative Study