فهرست مطالب

جامعه شناسی نهادهای اجتماعی - پیاپی 2 (بهار 1393)

مجله جامعه شناسی نهادهای اجتماعی
پیاپی 2 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین بهروان*، علی یوسفی، علی کریمی صفحات 7-36
    شکل گیری و چگونگی مشارکت شهروندی در بین شهروندان، تحت تاثیر عوامل و متغیرهای گوناگون فردی و اجتماعی است. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی وضعیت مشارکت شهروندی و بررسی عوامل اجتماعی موثر بر آن است. روش تحقیق، پیمایشی است و جامعه ی آماری مورد مطالعه، سرپرستان خانوارهای شهر مشهد می باشد. نمونه ای 182 نفری با استفاده از فرمول کوکران به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شد. نتایج حاصله نشان می دهد که میانگین مشارکت شهروندی، در بین پاسخگویان در حد متوسط رو به پایین می باشد. میزان مشارکت شهروندی با متغیرهای فایده مندی مشارکت شهروندی، جامعه پذیری مشارکت شهروندی، اعتماد اجتماعی، احساس تعلق به شهر و پایگاه اجتماعی-اقتصادی رابطه ی مستقیم و معناداری دارد. تحلیل های رگرسیون چندگانه و نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که فایده مندی مشارکت شهروندی، جامعه پذیری مشارکت شهروندی و اعتماد اجتماعی مهمترین و تعیین کننده ترین عوامل تاثیر گذار مستقیم و مثبت بر مشارکت شهروندی محسوب می شوند. در حالی که پایگاه اجتماعی- اقتصادی و احساس تعلق به شهر تاثیر غیر مستقیم بر مشارکت شهروندی دارند. محققان نتیجه گرفتند که تاکید بر فایده مندی مشارکت شهروندی ، جلب اعتماد و آگاه سازی چگونگی مشارکت می تواند باعث موفقیت برنامه مشارکت شهروندی شود. از طرف دیگر، مناطق پایین شهر باید در برنامه ها از اولویت برخوردار باشد. همچنین می توان گفت در این برنامه ها نباید بر احساس تعلق به شهر تاکید ورزید.
    کلیدواژگان: احساس تعلق به شهر، اعتماد اجتماعی، جامعه پذیری، فایده مندی، مشارکت شهروندی
  • منصوره اعظم زاده*، زهرا جهانگیری صفحات 37-60
    این مقاله به مسئله ی امنیت اجتماعی و روانی محلات، با تاکید بر موقعیت منزلتی شان می پردازد. مدل تبیینی این مسئله بیان می دارد که موقعیت منزلتی محلات در وجه عینی و ذهنی آن، به وسیله ی همگونی و احساس تعلق و ثبات مسکونی و سبک زندگی خاص افراد ساکن، بر این احساس اثر می گذارد. برای بررسی تجربی این مدل، نمونه ای 270 نفری از سرپرستان خانواده در مناطق مختلف شهر تهران، به طریق نمونه گیری سیستماتیک برگزیده شده و با رویکرد کمی و استفاده از روش پیمایش به آزمون مدل تحلیلی پرداخته شد. نتایج نشان داد که منطقه هم به طور مستقیم و هم از طریق همگونی ذهنی و عینی، احساس تعلق و ثبات مسکونی و سبک های خاص زندگی در کنار سبک زندگی محله ای، به میزان قابل توجهی احساس امنیت ساکنان را در ابعاد مختلف تامین می نماید.
    کلیدواژگان: موقعیت منزلتی محله، احساس امنیت، همگونی، احساس تعلق، ثبات مسکونی
  • محمد تقی قزلسفلی*، سمیه فرخی صفحات 61-84
    نیک می دانیم مقوله ی «سبک زندگی» از دهه ی 1970 به این سو توجه ناظران و تحلیل گران علوم اجتماعی و سیاسی را به خود جلب کرده است. امری که بر انواع الگوهای رایج مصرف و بهره گیری از مواد و کالاهای نمادین در میان گروه ها و طبقات مختلف اجتماعی دلالت دارد. به نظر می رسد تحولات رخداده در دو دهه ی اخیر در زمینه های اقتصادی و فرهنگی که با روند جهانی شدن ها نیز تشدید شده است، گفتمان انقلاب اسلامی در ایران به ویژه در عرصه ی فرهنگ و مختصات آن در زمینه ی سبک زندگی، نگاه های ناظران و اصحاب سیاست را به خود معطوف نمود. از این رو، نویسنده در مقاله ی پیش رو، بر آن است به تحلیل این مفروضه ی بنیادین خود بپردازد که در چارچوب «جهان زیست ایرانی» که خود تا حد وسیعی وامدار گفتمان انقلاب اسلامی است، چه شکل و شیوه ای از سبک زندگی معنا و مصداق پیدا می کند؟ بر این اساس جهان زیست ایرانی، در پیوند با اهمیت نهادمند شدن سبک زندگی دارای سه مشخصه ی بنیادین است: ا) سنت مداری ایرانی، 2) سنت مداری اسلامی و 3) پویایی نوگرایی ناشی از پیوند با محیط بیرونی. مقاله ی حاضر ابتدا با استفاده از نظریه ساخت یابی آنتونی گیدنز به توضیح رابطه ی موجود میان جهان زیست و سبک زندگی می پردازد و در بخش بعدی نتایج این امر را در نهادمندی سبک زندگی در جهان زیست ایرانی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: جهان زیست ایرانی، اسلام، سنت، نوگرایی، جهانی شدن ها، ایرانیان، غرب
  • ابراهیم حاجیانی* صفحات 85-107
    مسئله ی اصلی نوشتار حاضر، بررسی رابطه ی علم دینی با علوم اجتماعی رایج و تبیین مساعدت هایی است که علم دینی می تواند برای حل پاره ای از مشکلات علوم اجتماعی داشته باشد. نویسنده پس از مرور مجموعه ی رویکردها یا گفتمان های موجود درباره ی رابطه ی علم و دین، رویکرد تاییدی یا تکمیلی میان علوم دینی و علوم اجتماعی را پذیرفته است و تصریح دارد که علی رغم تفاوت های جدی در موضوع قلمرو و روش دین و علم مبانی و رویکردهای مطرح در اندیشه ی دینی می تواند در رفع مشکلات و خلاهای علوم اجتماعی یاری رساند. تاکید اصلی در این جا بر آن است که اساسا آنچه در حوزه ی علم مهم است، شناخت واقعیت هاست؛ لذا این شناخت از هر نوع منبعی می تواند بهره ببرد. نگارنده بر آن است که دین می تواند به مثابه ی یک منبع مهم معرفتی به حل مشکلات موجود علوم اجتماعی کمک کند که این امر هم منوط به رسمیت شناختن نظریه ها و روش های رایج در علوم اجتماعی و نقد و ارزیابی آن ها با مفاهیم دینی است. علم دینی با در نظر گرفتن واقعیت علوم اجتماعی و دستاوردهای آن می تواند روش ها و مفاهیم جدیدی را مطرح کند که البته منوط به عدم تعجیل در این زمینه و واسپاری فرایند تولید علم اجتماعی دینی به نهادهای دانشگاهی و حوزوی خارج از مراجع رسمی است.
    کلیدواژگان: علم دینی، علوم اجتماعی، علوم اجتماعی ایرانی، جامعه شناسی دینی و علم بومی
  • عبدالرحیم اسداللهی *، علی حسین حسین زاده، عبدالرضا نواح صفحات 109-132
    حاشیه نشینی از پیامدهای توسعه ی ناهمسو و بدریخت در نظام شهرنشینی است. شهرها بستری گسترده از ساختارهای خرد و کلان ارتباطی، تعارضات اجتماعی و خشونت های سازمان یافته اند. شهر ایلام نیز با مسئله ی حاشیه نشینی و آثار منفی آن روبه روست. این بررسی به مطالعه ی تطبیقی شاخص های توسعه ی انسانی شهر- روستا در سه منطقه ی حاشیه نشین شهر ایلام (بان بور، بان چرمگ و کمربندی) می پردازد. آمارهای پایه ای داده ها مربوط به سرشماری 1390 و آمارنامه ی 1392 استان است. برای امکان مقایسه، آزمون بررسی طراحی و بین 174 خانوارها نمونه ی اجرا که اعتبار آن به روش آلفای کرونباخ 62/0= α به دست آمد. نتایج نشانگر توسعه نایافتگی و توزیع نابرابر هزینه-درآمد و دیگر شاخص های توسعه ی انسانی به ویژه مولفه های بهداشت و آموزش است. این نتایج همسویی بالایی با چارچوب نظری پژوهش (گیدنز، زیمل و مرتون) داشت. مهاجرت در این مناطق بیشتر در ساخت خویشاوندی و بر اثر دافعه ی اجتماعی- فرهنگی روستایی بوده است، نه دافعه ی اقتصادی روستا یا جاذبه ی اقتصادی شهرها. سواد سرپرست خانوار بیشتر بر سواد دختران و زنان این مناطق به صورت مثبت و همسو تاثیر داشته است. این مقاله پیوند همه جانبه ی نهاد مهم آموزش و فرهنگ را با دو مفهوم مهم اجتماعی، توسعه و حاشیه نشینی نشان داد و تاثیرگذاری یک جانبه ی نهاد اقتصاد را به چالش طلبید.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی اجتماعی، جامعه شناسی شهری، شاخص های توسعه ی انسانی، مناطق حاشیه نشین ایلام
  • مجتبی رفیعیان *، زهرا خدایی، هاشم داداش پور صفحات 133-160
    ظرفیت اجتماعات محله ای رویکردی سیستماتیک بر مبنای مقیاس زمان بندی است که دربرگیرنده ی رهبری، قلمرو اجتماعی، فعالیت های فردی، تغییرات سازمانی و نهادی است تا رفاه افراد، سازمان ها و اجتماعات محلی را پایه ریزی نماید. هر فرایندی از ظرفیت سازی می باید ارزش ها را تشخیص دهد و بر پایه ی مهارت های موجود، دانش و استعدادهای مردمی شکل بگیرد. برخی محققان بر این باورند که ظرفیت اجتماعات می تواند به عنوان ابزاری برای حمایت از مسائل مرتبط با ساختارهای پیش روی اجتماعی و انسانی، ابزار اجتماعی برنامه ریزی و ابزاری جهت توانمندسازی به کار رود. برخی دیگر مشخصا فرایند ظرفیت سازی اجتماعات محلی را در تغییرات سیستمی و ساختاری وسیع تری در نظر می گیرند؛ حال آنکه عده ای دیگر معتقدند که این مفهوم و تغییراتش تنها در سطح «اجتماعات محلی» قابل اجراست. در این مقاله سعی شده است با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی ضمن مرور ادبیات نظری مطرح در این زمینه و ریشه های نظری آن با هدف تبیین مفهوم ظرفیت اجتماعات محلی و ارزیابی کیفی آن، تجاربی از مدل های اجرایی را مورد بررسی قرار داده شود و در نهایت با ارزیابی قلمروهای ظرفیت سازی و طبقه بندی آنان در حوزه های مشخص، به تدوین شاخص های مرتبط در اجتماعات محلی با در نظر گرفتن سطح تحلیل بپردازد. نتایج بررسی ها نشان داد که این رویکرد تاثیر قابل توجهی بر توانمندسازی افراد و گروه ها از طریق مشارکت و درگیر کردن ذی نفعان به وسیله ی پذیرش برنامه های مشخص در اجتماعات محلی، ارتقای مهارت و دانش، افزایش پیوندهای اجتماعی و ارتباطات با استفاده از مباحثه ها در اجتماعات محلی و بسیج منابع به منظور رفع نیازهای مربوط به اجتماعات محلی برجای می گذارد.
    کلیدواژگان: اجتماعات محلی، پیوندهای اجتماعی، ظرفیت سازی، مشارکت ذی نفعان، نهادهای اجتماعی
|
  • Hosein Behravan*, Ali Yousofi, Ali Karimi Pages 7-36
    Many individuals or social factors may affect a citizen’s participation, some of which are the aims of this article to investigate. The method used was survey and the population included all the heads of households in Mashhad. Samples of 182 respondents were selected by using multi stage, cluster sampling strategy. Results showed that the mean of citizen participation index was under the average. Citizen participation was directly correlated to the benefits of participation, socialization of citizen participation, social trust, sense of belonging to the city, and socio-economic status. Regression models as well as path analysis showed that the benefits of participation, socialization of citizen participation, and social trust were the most direct determinant factors, while the sense of belonging to the city and socio-economic status were the most indirect determinant factors in citizen participation. The authors concluded that citizen participation may be increased by enhancing benefits of participation, socialization of citizens into participation, and social trust. On the other hand, priority should be given to people in lower socio-economic status regions in citizen participation programs. It was also concluded that the sense of belonging should not be emphasized in the programs.
    Keywords: benefits of participation, citizen participation, sense of belonging to the city, socialization, socio, economic status, social trust
  • Mansoureh Azam Azadeh*, Zahra Jahangiri Pages 37-60
    This article studies the problem of social and psychological security of neighborhood, emphasizing its prestige level. According to the exploratory model, the prestige level of neighborhoods in its objective and subjective dimensions (sides) influences the feeling of security through the homogeneity and the feeling of belonging and the stability of inhabitants and their particular life style. In order to study this model experimentally, we gathered a sample of 270 householders in different parts of Tehran through systematic sampling and examined the analytic model using quantitative approach and survey methods. The results showed that a neighborhoodcan provide the feeling of security for the inhabitants in a considerable measure, either in direct mode or through subjective and objective homogeneity, the feeling of belonging and stability and different life styles of its inhabitants.
    Keywords: neighborhood prestige, the feeling of security, homogeneity, belonging, stability of inhabitants
  • Mohammad Taghi Ghezelsofla*, Somayeh Farrokhi Pages 61-84
    "Lifestyle" has attracted political observers and analysts of social sciences since the 1970s; it is implied on the common models of consumption and utilization of all types of materials and symbolic goods among different social groups and classes. It seems to have occurred in the past two decades of developments in the field of economic and cultural globalization. It has also intensified the discourse of the Islamic revolution of Iran which has challenged other discourses. It has drawn the attention of observers and politicians especially in the context of culture and lifestyle. So, in this article, the authors want to focus on the fundamental assumptions that in the frame of Iranian"life-world" which is in debate to a large extent after theIslamic Revolution. In answering this question, the authors will attempt to conduct an analytical study of the three aspects of Iranian life-worlds. According to the Iranian life-world, in conjunction with the importance of being institutionalized lifestyle has three fundamental characteristics: 1) Iranian traditionalism 2) Islamic traditionalism 3) the dynamics of modernization due to a connection to the external environment. The authors, by using of Structuration Theory of Anthony Giddens, try to explain the relationship between the life-world and the lifestyle, and in the next section, they will examine the results in institutionalized lifestyle in the Iranian life-world.
    Keywords: Iranian life, world, Islam, tradition, modernity, globalization, the Iranians, West
  • Ebrahim Hajiani * Pages 85-107
    The main issue of this article is studying the relationship between religious science and current social sciences and providing an explanation on religious science's contributions insolving some social science's issues. After reviewing the current approaches and dialogues about the relationship between science and religion, the author came to the conclusion that there is a relationshipbetween religious sciences and social sciences. The author also came to this reality that in spite of serious differences in realm and method of science and religion, the current principles and approaches in religious thought can help solve the issues of social sciences. The main emphasis is that knowing about realities is important in the area of science so this knowledge could be from any source. The author believes that religion plays an important role and as a source can help to solve the issuesof social sciences. This depends on the recognition of the current theories and methods in social sciences and analyzing them through religious concepts. Religious science proposes new methods and concepts by looking at the reality of social sciences and its achievements.This in turn depends ondelivering social sciences to the able hands of academics and seminary institutes.
    Keywords: religious sciences, social sciences, social sciences of Iran, religious sociology, domestic science
  • Abdolrahim Asadollahi *, Ali Hosein Hoseinzadeh, Abdolreza Navvah Pages 109-132
    Marginal settlement is the results of misshaped development and unstructured urbanization. The urban areas have a wide range of macro-micro communicational systems, social conflicts, and organized delinquencies. The province of Ilāmis also encounteringthe issues of marginal regions. This study evaluated the human development indexes (HDI) of rural-urban areas in three marginal regions of Ilām (Bānbōr, Bāncharmag&Kamarbandi). All the main data were collected from national census on 2012 and provincial report of 2013. An inventory was constructed and examined within 174 sampled households with the validity of α=.62 fromCronbach’s alpha. The results were stated undeveloped and unequal distribution of expense-income and indexes regarding HDI especially in rural settlements. These results were accompanied by theoretical frame (Giddens, Simmel& Merton) of the study. Migration in these regions was from cultural-social repulsion of rural regions and wasnt economical repellents of it and nor economical attraction of urban. Additionally, it was structured in kinship. The literacy of parents was positive and main affect especially on female literacy. The study indicated a comprehensive link between important institute of culture and the two concepts of development and marginalization, additionally the effectiveness of the economic institute has been challenged.
    Keywords: human development indexes, marginal regions of Il?m, social pathology, Urban sociology
  • Mojtaba Rafiean*, Zahra Khodaee, Hashem Dadashpoor Pages 133-160
    Community Capacity Building (CCB) is a systematic approach in the base of scheduling scale which contains leadership, social domain, personal activities, organizational and institutional changes until the welfare of people, organization and communities is founded. Each process from CCB should recognize the values and the base of current skills, knowledge and people’s intelligent. Some researchers believe that capacity of communities can be a tool to support human, society structures and planning society tools. Therefore it also can be used as tools for producing capabilities. Some of them are clearly considered the processes of CCB in broad systematic changes; others believe that this concept and changes can be performed only in the level of community. In this paper, we attempt to focus on an explanation and analytical-description method to review the literature and roots of its theory in order to make the concept of CCB and its qualities evaluation, huge experience in the models and strategies to perform them.Finally we tried to assess the territories of capacities and categorize them in certain areas.Using this information we could make a level that was related to the analytical level of local community. The results of the research showedthat using this method had significant effects on people’s enabling and groups with participation and involving stakeholders by accepting clear plans in community, upgrading skills and knowledge, increasing social ties and communication using dialogues among different groups in communities and mobilizing the resources for the needs of community.
    Keywords: community, capacity building, stakeholder participation, local institutions