فهرست مطالب

مشکوه - پیاپی 130 (بهار 1395)

فصلنامه مشکوه
پیاپی 130 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدی شریعتی تبار صفحه 4
  • عبدالکریم عبداللهی، محمد مهدی رکنی یزدی صفحه 15
    این نوشتار برپایه احادیثی که همه در صحاح و مسانید اهل سنت ذیل آیه 12 سوره مائده آمده نوشته شده است و این حقیقت را بیان می کند که بعد از پیامبر اکرم اسلام(ص) همانند نقبای بنی اسرائیل دوازده تن نقیب و سرپرست خواهد آمد که آخرین آنان حضرت مهدی(عجل الله فرجه) است.
    آنچه در این پژوهش بیشتر جلب توجه می کند این است که دانشمندانی مشهور از آنان خواسته اند شمار 12 تن خلیفه را با خلفای حاکمان اموی یا عباسی تطبیق دهند ولی موفق نشده اند. تامل و حقیقت جویی، صحت باور شیعه را در این زمینه معلوم می کند.
    کلیدواژگان: امام مهدی (ع)، روایات اهل سنت، جانشینان پیامبر (ص)، دوازدهمین خلیفه
  • سیدمهدی مسبوق، رسول فتحی مظفری صفحه 25
    بررسی شیوه های کاربرد واژه های قرآن می تواند شناخت بهتری از این واژه ها و نوع کاربرد آن ها در قرآن به دست دهد. واژه های زیادی در قرآن در برگیرنده مفهوم گناه می باشند که در این مقاله می کوشیم برخی از این واژه ها را از دو منظر کیفی و کمی بررسی کنیم. افزون بر این، به مسائلی همچون بسامد هر واژه، ارتباط معنایی واژگان با یکدیگر، پیشینه هر واژه، واژه های هم نشین با این واژگان، ساختمان واژه ها و مفاهیم کاربردی هر واژه پرداخته می شود و ویژگی های منحصر به فرد هر واژه را که جزء مولفه های سبک ساز به شمار می روند تبیین خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: گناه در قرآن، معناشناسی گناه، سیئه، منکر، فاحشه، جناح
  • سید عبدالرسول حسینی زاده* صفحه 42
    فاصله به معنای پایانه آیات است .برخی خاورشناسان مغرض با استناد به اسمای حسنای خداوند در فواصل برخی آیات، این شبهه را مطرح و ادعا نموده اند که قرآن کریم مجموعه جملاتی است پراکنده که بدون هیچ نظم و هماهنگی در کنار هم قرار داد ه شده است. تامل و تدبر در اجزای کلام الهی از جمله اسمای حسنای الهی در فواصل آیات، ارتباط محکم و شگفت انگیز آن ها را با محتوای آیات تایید می نماید. البته در بسیاری از موارد این ارتباط روشن و آشکار است، ولی در برخی آیات کشف این ارتباط به تامل و تدبر نیاز دارد. حتی دقت و تامل در محتوا و سیاق آیات شبیه به هم و همگون که فواصل متفاوتی دارد بیانگر نکات و ظرافت هایی است که خود بر زیبایی وشگفتی و اعجاز قرآن می افزاید. افزون بر این، ترتیب و چینش این نام ها در فواصل و تقدیم برخی بر برخی دیگر نیز همراه با نکات بلاغی و زیبایی و ظرافت می باشد که این نیز خود بخشی از اعجاز بیانی قرآن است.
    کلیدواژگان: هماهنگی قرآن، فواصل آیات، سجع، اسماءالله، اعجاز قرآن
  • مهدی صفایی اصل* صفحه 61
    توحید ربوبی از مهم ترین مباحث اعتقادی در بین بسیاری از ادیان، به ویژه اسلام است که التزام و عدم التزام به آن شاخصه ای مهم در تمایز برخی فرقه ها، همچون معتزله از دیگر فرقه های مسلمانان می باشد. از طرفی بررسی اصول و ریشه های این مقوله در روایات معصومین(ع) از اهمیت وافری برخوردار بوده، بسیاری از مبانی کلامی امامیه بر همین میراث روایی ائمه(ع)استوار می باشد.
    معارف والای عرفانی، کلامی و فلسفی صحیفه سجادیه از دیرباز تا کنون هدایتگر اندیشمندان مسلمان، خصوصا علمای شیعه بوده است؛ به عنوان نمونه، مظاهر توحید ربوبی مانند: توحید در حاکمیت، تشریع، رازقیت، ولایت، مغفرت، شفاعت و هدایت، فراوان در ادعیه و مناجات های امام مشاهده می گردد. حضرت(ع) در قالب دعا، معارف عمیق عقلی را در جو خفقان آمیز بنی امیه برای هدایت انسان های تشنه معرفت بیان کرده است.
    کلیدواژگان: توحید در حاکمیت، توحید ربوبی، زین العابدین(ع)، صحیفه سجادیه، مظاهر توحید ربوبی
  • محمد شریفی*، اکرم حسین زاده صفحه 82
    واژه شناسی از نخستین و موثرترین گام ها در تفسیر قرآن است. با جست وجو در کتاب های لغوی و روایات، می توان کاربردهای متفاوتی برای واژه «نفحه» در نظر گرفت. گوهر معنایی این واژه، وزش باد ملایم است که با واژه «نفخ» هم معنا می گردد؛ اما آنچه در تفاسیر و کتاب های لغوی به عنوان واژه جایگزین برای آن ذکر شده است، واژه «لفح» است که در دایره معنایی واژه«نفحه»، جایگاه با ارزشی دارد، تا جایی که برخی، این دو کلمه را در اصل، یکی دانسته، معتقدند که واژه «لفح» به تصحیف ضبط شده است. آنچه این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی به دنبال آن است، تبیین بهتر این واژه در کتاب های لغوی، تفاسیر و کتاب های روایی موجود است که برطبق این منابع، سه نتیجه مهم قابل ذکر است: 1- واژه نفحه، تنها بیانگر کوچکی و خردی است. 2-این واژه درباره حرارت نیز به کار می رود و از این رو، با واژه لفح هم معناست. 3-استعمال این واژه درباره عذاب به صورت مجازی است.
    کلیدواژگان: نفحه، لفح، نفخ، آیه 46 انبیاء
  • مهدی محمدی نژاد* صفحه 99
    موضوع این مقاله تکرار قصه های قرآنی مربوط به بنی اسرائیل و کلمات مترادفی است که گاه در بین قصه ها تغییر می کند؛ از جمله موضوعاتی که در این مقاله بررسی شده علت تغییر نقل قول هایی است که در قرآن کریم مشاهده می شود.
    در این مقاله به بررسی ترادف خاصی که در قرآن وجود دارد پرداخته شده و برای این اندیشه که فرهنگ خاص قرآنی باعث به وجود آمدن برخی مترادفات شده شواهدی ذکر شده است.
    قرآن کریم که کتاب حکمت است ساحت مقدس آن خالی از هر گونه لغو و بیهوده است و برای آوردن هر حرف و کلمه ای هدفی دارد و این گونه نیست که در نقل یک داستان کلمه ای را جابجا و یا تبدیل کند و هدفی از آن نداشته باشد؛ لذا این تحقیق به دنبال کشف برخی از این اهداف است.
    کلیدواژگان: مترادفات قرآن، قصص قرآن، قصه بنی اسرائیل، تکرار قصص
  • احمد قرایی سلطان آبادی* صفحه 114
    امام خمینی در مقام یک حکیم الهی و مصلح اجتماعی وبه سبب انس و تمسک به آموزه های اسلام و قرآن ونگرش عرفانی خاص خویش،اندیشه بازگشت به اسلام ناب و تربیت اسلامی وانسان قرآنی را مطرح ساخت. تمرکز در ساختار و محتوای آن ایده، اساس گفتار حاضر را شکل می دهد، بدین گونه که سعی شد با شیوه تحلیل گفتمانی و تبیین نگرشی، به اندیشه امام درباره هویت انسانی پرداخته شود تا برخی از مبانی انسان شناسی ایشان روشن تر شود. یافته ها حکایت از این دارد که امام برای انسان منزلتی خاص قائل بود. به باور ایشان، تنها راه شکوفایی استعدادهای درونی بشر پیروی از عقل و تعالیم انبیاء و اولیای الهی است که امکان بازگشت او به مرتبه نخستینش در بهشت برین را فراهم می سازد. امام با این اندیشه قرآنی و معنوی خود توانست هم نوع انسان را به حرکت در مسیر استکمال خود فراخواند و هم نسلی را پرورش دهد که تشکیل حکومت اسلامی و قیام علیه رژیم شاهنشاهی جزء مطالبات اصلی آنان بود.
    کلیدواژگان: انسان قرآنی، قرآن، امام خمینی، انقلاب اسلامی، اسلام ناب، حکومت اسلامی
  • زینب روستایی*، زهرا انصاری صفحه 129
    قرآن کریم با نگاهی جامع به انسان علاوه بر دیدن ویژگی های مثبت به خصوصیات منفی وی نیز اشاره کرده است. بررسی واکنش های مثبت و منفی انسان در برابر نقمت ها در قرآن و تحلیل آن می تواند در سعادت انسان راهگشا باشد.
    خواندن خالصانه خداوند، توجه به مبدا و معاد و فراموش کردن غیرخدا از جمله رفتارهای مثبت انسان در برابر حوادث است؛ چنان که یاس و ناامیدی، سوءظن به خدا و روی گردانی از ایمان، از جمله واکنش های نکوهیده شمرده شده است. روش تحقیق در این مقاله بنیادی بوده و بر مبنای تحلیل محتوا می باشد.
    کلیدواژگان: واکنش منفی انسان، فطرت بشر، واکنش مثبت انسان، نقمت و رنج
|
  • Abd Al-KarĪm Abd Allahi, Dr. Muhammad Mahdi Rukni Yazdi Page 15
    This writing is based on traditions that are all mentioned in the Sunnī’s Ṣaḥīḥs and Musnads (anthologies of traditions) under the verse 12 of Sūrat al-Mā’ida and elaborates on the fact that after the Holy Prophet (S.A.W.), there will come twelve chieftains and guardians, just like the Chieftains of Banī Isrā’īl, the last of whom is Imam al-Mahdī (Aj.).
    What draws more attention in this research is that some of their scholars have tried to compare twelve of the caliphs with the Abbasid caliphs but of no avail. Deliberation and truth-seeking prove the truth of the Shī‘a belief in this respect.
    Keywords: Imam al-Mahdī (A.S.), Sunnī traditions, Successors to the Prophet (S.A.W.), the twelfth caliph
  • Sayyid Mahdi Masbouq, Rasul Fathi Muzaffari Page 25
    Examining the procedures of applying the words of the Qur’ān can give us a better understanding of these words and the way they are applied in the Qur’ān. Many words in the Qur’ān contain the concept of sin and in this article we try to examine some of these words from two qualitative and quantitative perspectives. Hereby, we will address such issues as the frequency of each word, the semantic relation of the words to one another, the words being juxtaposed with these words, the structure of the words, and the functional concept of each word and will explain the exclusive features of each word that are considered as among the style-generating components.
    Keywords: sin in the Qur'ān, semantics of sin, misdeeds (sayyia), evil-doing (munkar), indecency, crime (junāḥ)
  • Sayyid Abd Al-Rasul Husaynizadeh Page 42
    Fāṣila (rhyme of the Qur’ānic text) is the end of the verses. Some spiteful orientalists by relying on the most beautiful Names of God have raised the misconception claiming that the Holy Qur’ān comprises of a collection of scattered statements that are juxtaposed next to each other without any order and conformity. Deliberation and contemplation on the components of Divine words, including the most beautiful Names of God in fāṣilas of verses, proves their strong and amazing relation to the content of the verses. Of course, in many instances this relation is clear but in some verses unveiling this relation requires some deliberation and contemplation. Even careful deliberation on the content and context of similar and homogeneous verses that have different fāṣilas would reveal delicacies and accurate points that would enhance the beauty, wonder, and inimitability of the Qur’ān. Furthermore, the order and arrangement of these names in fāṣilas and the precedence of some over others are coupled with rhetorical points, beauty, and delicacies, which in themselves are regarded as part of the expressive inimitability of the Qur’ān.
    Keywords: conformity of the Qur'ān, fāṣilas of the verses, rhymed prose, Names of Allah, inimitability of the Qur'ān
  • Mahdi Safai Asl Page 61
    The Unity of Divine Lordship is among the most significant ideological discourses in many religions, especially Islam, the commitment or non-commitment to which is an important index in distinction of some sects such as the Mu‘tazilites from other Muslim sects. In one respect, the study of the principles and roots of this discourse in the Infallible Imams’ (A.S.) narrations is of high importance and most of the theological principles of Imāmiya are based on this very narration heritage of the Imams (A.S.).
    The sublime mystical, theological, and philosophical doctrines (ma‘ḥrif) of Ṣaḥīfat al-Sajjādiyya have since early times till now guided the Muslim thinkers, and in particular, the Shī‘a scholars. For instance, the manifestations of the Unity of Divine Lordship such as unity in sovereignty, legislation, sustenance, guardianship (wilāya), forgiveness, intercession, and guidance are frequently seen in supplications and whispered prayers of Imam al-Sajjād (A.S.). The Imam (A.S.) has elucidated the profound rational doctrines in the Umayyad’s suffocating atmosphere for the human beings yearning for doctrinal knowledge.
    Keywords: unity in sovereignty, unity of Divine Lordship, Zayn al-Ābidīn (A.S.), Ṣaḥīfat al-Sajjādiyya, manifestations of unity of Divine Lordship
  • Muhammad Sharifi*, Akram Husaynzadeh Page 82
    Terminology is among the first and most effective steps in the interpretation of the Qur’ān. With an exploration into the lexicons and traditional collections, books, different applications can be taken into consideration for the word nafḥa. The semantic essence of this word is a mild blow of wind, which is synonymous with the word nafkh; however, what is mentioned in interpretations and lexicons as a substitute for this word is the word lafḥ, which has a significant status in the semantic circle of the word nafḥa, to the extent that some have considered these two words to be one and the same. What this article is aiming at with a descriptive-analytical method is to figure out better explanations of this word in the existing lexicons, interpretations, and traditional collections, according to which three important conclusions are worth-mentioning: 1. The word nafḥa only represents smallness and scantiness. 2. This word is also used about heat and, thus, it is synonymous to the word lafḥ. 3. Its use is figurative concerning torment.
    Keywords: nafḥa, lafḥ, nafkh, verse 46 of Sūrat al-Anbiyā
  • Mahdi Muhammadnezhad* Page 99
    The subject of this article is the repetition of the Qur’ānic stories concerning the Children of Isrā’īl and the synonym words that sometimes vary among the stories. Of the subjects studied in this article is the reason for the variation of the quotes observed in the Holy Qur’ān.
    In this article a particular synonym existing in the Qur’ān is examined and some proofs have been pointed out for the idea that the particular Qur’ānic culture has caused the emergence of certain synonyms.
    As a book of wisdom, the Holy Qur’ān has a sacred realm free from any frivolity and vanity and has a purpose for providing any letter and word. It never happens that it would replace or transfer a word in relating a story without a purpose; thus, this research seeks to unveil some of these purposes.
    Keywords: synonyms of the Qur'ān, stories of the Qur'ān, story of Banī Isrā'īl, repetition of the stories
  • Ahmad Qarai Sultanabadi* Page 114
    As a metaphysician and social reformist and due to his intimacy with and appealing to the teachings of Islam and the Qur’ān and his own specific mystical attitude, Imam Khomeini brought up the idea of returning to the pure Islam, Islamic upbringing, and Qur’ānic man. Concentration on the structure and content of that idea constitute the basis of the present discourse. Hereby, it is attempted that, with the discourse-analysis procedure and by attitude explanation, the Imam’s thought about human identity is dealt with to clarify some of his humanistic principles. The findings suggest that the Imam considered a high status for human beings. In his opinion, the only way for the actualization of humankind’s inner talents is through following reason and the teachings of the Prophets and the chosen friends of Allah, which would pave the way for their return to their original position in the Paradise. With this Qur’ānic and spiritual thought, the Imam was able both to call humankind to move toward their perfection and to train a generation, whose main demands were the formation of an Islamic rule and uprising against the royal regime.
    Keywords: the Qur'ānic man, the Qur'ān, Imam Khomeini, Islamic revolution, pure Islam, Islamic rule
  • Zaynab Rustai*, Zahra Ansari Page 129
    The Qur’ān has, with an inclusive perspective, referred to man’s negative features besides considering his positive ones. Study of man’s positive and negative reactions toward the retributions in the Qur’ān and their analysis can be directive toward man’s happiness.
    Sincere call to God, heedfulness of the origin and return (mabda’ and ma‘ād), and forgetting all other than God are among man’s positive behavior toward incidents; while, disappointment and hopelessness, mistrust in God, and turning away from faith are considered among the blameworthy reactions. The research method in this article is fundamental and based on content analysis.
    Keywords: man's negative reaction, humankind's inner nature, man's positive reaction, retribution, suffering