فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال دهم شماره 3 (بهار 1395)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال دهم شماره 3 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • عبدالرضا نواح، عبدالله فاضلی، محمدصادق رجایی، فاطمه مقتدایی صفحات 7-28
    هدف اساسی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر انواع سرمایه بر سبک زندگی و همچنین تاثیر سبک زندگی بر مطالعه ی آزاد در بین شهروندان شهر اهواز است. جامعه ی آماری این پژوهش، کلیه ی ساکنان 15 سال به بالا در شهر اهواز است که از بین آنها 400 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده است. روش تحقیق این پژوهش، پیمایش است و داده ها با استفاده از پرسشنامه گردآوری شده اند. برای آزمون فرضیه ها از همبستگی و رگرسیون استفاده شده است. نتایج توصیفی تحقیق نشان می دهد که میزان مطالعه در بین جامعه ی مورد بررسی در حد پایینی قرار دارد، به نحوی که حدود 40 درصد افراد در طول هفته، فاقد مطالعه ی آزاد هستند یا کمتر از 1 ساعت مطالعه می کنند. نتایج تحقیق نشان می دهد که سبک زندگی بر میزان مطالعه اثر مثبت و معنادار دارد؛ همچنین سرمایه ی فرهنگی، سرمایه ی اقتصادی و سرمایه ی اجتماعی بر سبک زندگی اثر مثبت و معنادار دارند و در مجموع این سه نوع سرمایه به عنوان متغیرهای مستقل 7/42 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین می نمایند.
    کلیدواژگان: مطالعه آزاد، مصرف فرهنگی، سرمایه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سبک زندگی
  • محمود شارع پور، مریم شعبانی صفحات 29-66
    توجه ی کالبدی و سخت افزاری به شهر، مدیریت شهری را گرفتار فرسایش سخت و شکننده می نماید؛ بهتر آن است اهتمام دست اندرکاران جهت برون رفتن از انواع معضلات در حوزه ی مدیریت و توسعه ی شهری به ریشه یابی باشد که زمینه را برای حل و فصل عمیق سبب گردد، که در این میان به نظر می رسد عمیق ترین و کاراترین راه حل، آگاه سازی و ارتقای سطح دانش شهروندی شهروندان است؛ چون مدیران شهری را در هدف گذاری، برنامه ریزی و اجرای مناسب اقدامات، برای رسیدن به شهری پایدار کمک می نماید. تحقیق حاضر با تکیه بر نظریه های شهروندی (برایان. اس. ترنر و یورگن هابرماس) و به روش پیمایش انجام گرفته است؛ به این ترتیب که پس از تقسیم شهر ساری به مناطق 3 گانه، با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی، تعداد 437 نفر به عنوان جمعیت نمونه انتخاب شدند. جمعیت تحقیق کلیه ی شهروندان شهر ساری با ضابطه ی سنی 18 سال و بالاتر می باشد. نتایج حاصل از تحقیق، حاکی از متوسط بودن میزان آگاهی شهروندی شهروندان نسبت به امور شهری است که سهم آگاهی مردان بیشتر از زنان می باشد. متغیر رسانه های جمعی و مشارکت در نهادهای مدنی معنادار بوده و رسانه های جمعی، مهم ترین تبیین کننده ی آگاهی شهروندی نسبت به امور شهری می باشد. متغیرهای زمینه ای (گروه های سنی، سمت در خانوار، وضعیت تاهل، وضعیت فعالیت) معنادار می باشند و تطابق یافته های این متغیرها دلالت بر ضعف آگاهی در میان جوانان است.
    کلیدواژگان: آگاهی، شهروندی شهری، رسانه های جمعی، مشارکت مدنی
  • جهانگیر جهانگیری، خلیل الله سردارنیا، قاسم علیزاده صفحات 67-82
    سرمایه ی اجتماعی با محوریت اعتماد و شبکه های اجتماعی و مدارای سیاسی از پیش شرط های مهم برای انسجام بخشی و همبستگی اجتماعی و نیز دموکراسی هستند. هدف در این پژوهش، بررسی رابطه ی سرمایه ی اجتماعی با مدارای سیاسی دانشجویان بود. در این مطالعه از نظریه ی رابرت پاتنام برای طرح گویه ها یا سنجه های متغیر سرمایه ی اجتماعی و از نظریه ی کینگ برای متغیر مدارای سیاسی استفاده شد. این تحقیق با روش پیمایشی انجام شده است که حجم نمونه، 390 نفر از بین دانشجویان همه ی مقاطع تحصیلی دانشگاه شیراز بعنوان جامعه ی آماری بود. یافته های تحقیق نشان می دهند که 2/19 درصد از کل دانشجویان دارای مدارای سیاسی در سطح پایین، 3/61 درصد مدارای سیاسی متوسط و 5/19 درصد دارای مدارای سیاسی بالا هستند. متغیرهای مشارکت اجتماعی، تعامل اجتماعی، تعهد اجتماعی، آگاهی اجتماعی، اعتماد اجتماعی، میزان مصرف رسانه ای، فرایض مذهبی، عضویت در تشکل ها، سن و مقطع تحصیلی با مدارای سیاسی رابطه ی معنادار داشتند ولی در ارتباط با متغیرهای وضعیت تاهل، دانشکده ی محل تحصیل، قومیت، محل سکونت، محل تولد و جنسیت با مدارای سیاسی رابطه ی معناداری دیده نشد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که متغیرهای مشارکت اجتماعی، آگاهی اجتماعی، تعامل اجتماعی، محل تولد، اعتماد اجتماعی، محل سکونت، مصرف رسانه و جنسیت در معادله وارد شدند و در مجموع 24 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: دانشگاه شیراز، مدارای سیاسی، سرمایه ی اجتماعی، اعتماد اجتماعی
  • موسی عنبری، محمدعزیز احمدی صفحات 83-110
    موضوع پژهش، فهم و بررسی زمینه های اجتماعی و موقعیتی مشارکت در یک تجربه ی توسعه ای، یعنی فرآیند آبرسانی شش کیلومتری مردمی روستای زلان از توابع شهرستان جوانرود است که با روش کیفی و تکنیک های مصاحبه ی عمیق و مشاهده، اطلاعات گردآوری شده و با شیوه ی گراندد تئوری (کدگذاری باز و محوری) تحلیل شده است. اگر در روایت نوسازی، مشارکت اقدامی قابل برنامه ریزی و متاثر از عوامل مشخصی چون سطح تحصیلات، درجه ی شهرنشینی و رسانه های جمعی (لرنر و راجرز) ملاحظه می شود و تسهیل گر اقدامات توسعه ای است و در روایت پساتوسعه به مثابه جعلی سرمایه دارانه مطرود و قابل نقد است، چرا که کنشگران سوژه های منفعل گفتمان مشارکت تلقی می شوند، یافته های این پژوهش بیانگر آن است که ماهیت معنا و مفهومی مشارکت، اشکال و میزان و شدت آن و نیز نتایجی که از مشارکت حاصل می شود تابع کنش های اجتماعی و گفتگوی متقابل میان عوامل مرتبط با مشارکت است. افراد مختلف بسته به نیاز، منافع، جایگاه اجتماعی و رسمی و باورهای اخلاقی و دینی خود می توانند بر ابعاد این پدیده تاثیر بگذارند. مشارکت جمعی جامعه ی مورد مطالعه، علاوه بر حفظ و بقای زیستی و هویتی خویش، اقدامی جهت «اثبات خوداتکایی و حفظ آبرو و حیثیت» در مقابل روستاهای همجوار از یک طرف، و نوعی اعتراض در مقابل «عدم انجام به موقع یک اقدام فوری توسط مسئولان ادارات» از طرف دیگر، بوده است.
    کلیدواژگان: مشارکت، حفظ حیثیت، دولت، دیگری، کمبود آب، دهستان زلان
  • سینا امینی زاده، داریوش بوستانی صفحات 111-138
    این پژوهش کمی، به بررسی رابطه ی بین هویت های ملی، مذهبی و هویت جهانی پرداخته است. جامعه ی آماری این تحقیق دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان است. حجم نمونه 380 نفر برآورد گردید که با توجه به ماهیت طبقه ای جامعه ی آماری، با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای، نمونه ها انتخاب شدند. داده ها به کمک پرسشنامه جمع آوری گردید. روایی و اعتبار به کمک آلفای کرونباخ و اعتبار صوری حاصل گردید و همچنین برای آزمون اعتبار مدل پژوهش از نرم افزار آموس استفاده بعمل آمد. تحلیل یافته ها نشان داد که هویت مذهبی در بعد اعتقادی و هویت ملی در بعد رفتاری، رابطه ی مثبت معنی داری با هویت جهانی دارند. از طرف دیگر هویت مذهبی در بعد مناسکی با هویت جهانی رابطه ی منفی معناداری دارد. متغیرهای دیگر از قبیل میزان استفاده از تلویزیون های ماهواره ای و مصرف فرهنگی نیز رابطه ی مثبتی با هویت جهانی دارند. بطور کلی می توان این گونه نتیجه گیری کرد که رابطه ی هویت های محلی (مذهبی و ملی) با هویت جهانی در برخی ابعاد از نوع همگرایی و در برخی ابعاد از نوع واگرایی است. به تعبیر دیگر ما شاهد نوعی خاص گرایی و عام گرایی هستیم که دو روی سکه ی جهانی شدن است.
    کلیدواژگان: هویت جهانی، هویت ملی، هویت مذهبی، جهانی شدن، مصرف فرهنگی
  • محمدتقی ایمان، لیلا بهمنی، مریم سادات دل آور صفحات 139-158
    فرض پژوهش حاضر این است که پایبندی به باورهای مذهبی، ارتباط صمیمی با اعضای خانواده و گروه های دوستی می توانند بر نابهنجاری های رفتاری نوجوانان تاثیرگذار باشند. جهت بررسی این فرض، داده های مورد نیاز با استفاده از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه و با انتخاب نمونه ای 385 نفری از دانش آموزان دختر دبیرستان های شیراز بدست آمد و روش نمونه گیری، تصادفی چند مرحله ای بوده است. یافته ها نشان می دهد که با افزایش یافتن پایبندی های مذهبی و ارتباط صمیمی با اعضای خانواده، از میزان نابهنجاری های رفتاری دانش آموزان کاسته شده است؛ همچنین نتایج نشان دهنده ی میزان بالاتر نابهنجاری های رفتاری در میان دانش آموزانی است که ارتباط بیشتری با افراد هنجارشکن دارند؛ نتایج رگرسیونی نشان می دهد که پایبندی های مذهبی و ارتباط با گروه های دوستی به ترتیب میزان اهمیتی که در تبیین متغیر وابسته داشته اند وارد معادله شده و در مجموع 49 درصد از واریانس متغیر وابسته را توضیح داده اند (49/0=2R).
    کلیدواژگان: نابهنجاری رفتاری، پایبندی مذهبی، ارتباط صمیمی با اعضای خانواده، گروه های دوستی
  • علی فلاحی، فریدون رمضانی، حبیب آقابخشی صفحات 159-186
    در راستای استقرار مدیریت مطلوب شهری، طرح محله محوری با هدف تمرکززدایی، افزایش بهره وری، تکریم مردم و رضایتمندی شهروندان، افزایش خدمات و همچنین توسعه ی مشارکت شهروندان از ابتدای سال 1387 آغاز گردیده است. این پژوهش با هدف شناخت تاثیر مدیریت محله در میزان سرمایه ی اجتماعی شهروندان شهر تهران (منطقه ی 4) انجام شده است. مطالعه به صورت پیمایشی و توسط ابزار پرسشنامه صورت گرفته است. جامعه ی آماری، شهروندان بالای 15 سال و ساکن در محلات (20 محله) منطقه ی 4 شهر تهران می باشند که در مجموع بالغ بر (1057000) نفر بوده که با استفاده از فرمول کوکران برابر با 384 نفر محاسبه شده است. شیوه ی نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار لیزرل استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین متغیر مدیریت محله و مولفه های سرمایه ی اجتماعی (اعتماد اجتماعی، مشارکت، انسجام، پیوندهای اجتماعی غیر رسمی، تعلق اجتماعی) رابطه ی معنادار و مستقیمی وجود دارد. متغیر اعتماد اجتماعی با ضریب همبستگی برابر با (368/0=r) دارای بیشترین رابطه و متغیر تعلق اجتماعی با ضریب همبستگی برابر با (289/0=r) دارای کمترین رابطه با متغیر محله محوری (مدیریت محلی) است.
    کلیدواژگان: محله، محله محوری، مدیریت محله، سرمایه ی اجتماعی، مشارکت شهروندان
  • یکتا آشوری، محمد جواد سیاهکارزاده صفحات 187-214
    مقاله ی حاضر با هدف بررسی مسائل اجتماعی در کلان شهر مشهد و روند تغییرات آنها، شناختی صحیح و مبتنی بر واقعیت را ممکن می سازد؛ چرا که این مسائل در صورت نادیده انگاشته شدن، آثار و تبعات منفی را در پی دارد که زمینه ساز آسیب ها و انحرافات اجتماعی می شود. به همین منظور با توجه به اولویت و میزان تاثیرگذاری، هفت مسئله ی اجتماعی فقر، نابرابری، بیکاری، طلاق، خودکشی، اعتیاد و جرم در استان خراسان رضوی، بویژه شهر مشهد مورد بررسی و روند آن طی سال های 92-83 مورد ارزیابی واقع شده است. این تحقیق مبتنی بر روش طولی است که به کمک داده های ثانویه در دوره ی زمانی 1392-1383 انجام شده است. در این تحقیق ابتدا از طریق تحلیل ثانویه به جمع آوری و بررسی آمارهای موجود و سپس به کمک روش فرا تحلیل به بررسی و تحلیل شاخص مورد نظر پرداخته شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که کلان شهر مشهد به عنوان شهری مذهبی و در عین حال مهاجرپذیر با روند رو به رشد مسائل اجتماعی مواجه است.
    کلیدواژگان: مسئله اجتماعی، خراسان رضوی، مشهد، فقر، نابرابری، بیکاری
|
  • Abdolreza Navah, Abdollah Fazeli, Mohammadsadegh Rajaei, Fatemeh Moghtadaei Pages 7-28
    The aim of this study is to investigate the effect of forms of capital (cultural capital, social capital, economic capital) and lifestyle on reading in Ahwaz city. The population of this research is all resident of Ahwaz city aged above 15 years that among them 400 people selected randomly. The method of this research is survey and data were collected questionnaire. Data were analyzed by SPSS software. For test of hypothesies regression and Pearson correlation is applied. Findings indicate that level of reading is low among respondants and 40 percent have no reading or lower than 1 hour in week and lower than 10 percent have above 10 hour reading in week. Results of regression analysis showed a significant positive effect of cultural capital, social capital and economic capital on reading. In other words, increase in individual’s level of capitals (in its three dimensions). Modern Lifestyle has significant positive effect on reading. 42/7 percent of reading variance explained by independent variables. Today, cultural product consumption particularly books is an index indicating the level of cultural development in different countries. Hence, investigation of factors that affect this phenomenon is of importance.
    Keywords: Cultural Capital, social capital, Economic Capital, Reading, Lifestyle
  • Mahmoud Sharepour, Maryam Shaebani Pages 29-66
    Although it passes more than one hundred year of new urban management, most changes are seen in structural facilities like constructing highways, buildings …, there is less distinguished planning for citizen’s awareness. Structural analysis of urban management makes it erode hard. Its better involved people and performers find some solution for omitting these kinds of problems in urban development and management. It seems the most effective way is awareness and promotions of citizens about urban affairs. As, it help manager in sighting planning and correct operation for achieving a stable city. So this study analyzes citizens awareness a bout urban affairs and social factors affecting it using citizenship theories of (Habermas, Turner). The research method using this study is survey. Sari is divided to three area using stratified sampling and random sampling 437 people chosen as sample size. The age of sample are 18 and above 18. Result of dependent variable show citizen's citizenship awareness is an average, that men are more awareness of woman. So, Results show, the variable using mass media and participation in civic institutions is significantly related to citizenship awareness towards urban affairs and mass media have been strongly effect for citizenship awareness towards urban affairs. Among Background Variables, the variable: age, Position in Family, Marital, Activity Status are significantly related to citizenship awareness. Comparative variables indicate weakness of awareness among youth.
    Keywords: Awareness, Urban Citizenship, Mass Media, Participation in Civic institutions
  • Jahangir Jahangiri, Khalilallah Sardarnia, Ghasem Alizadeh Pages 67-82
    Social capital with emphasis on trust and social networks is one of the important prerequisites for social integration and democracy. The purpose of this study is investigating the relationship between social capital and political tolerance. In this study, theory of social capital from Putnam was used for variable of social capital and King’s theory for political tolerance as a theoretical framework. In this research, survey method was used. This study has been done upon 390 of college students. The results show 19.2 percent of students with low level of political tolerance, 61.3 percent with average political tolerance and 19.5 percent with high level of political tolerance. Variables such as social participation, social interaction, social commitment, social awareness, social trust, media consumption, religious practice, age and level of education had significant relationship with political tolerance. However, marital status, educating university, ethnicity, residence, place of birth, parent's education, gender and employment status had no significant relationship with political tolerance. The results of stepwise regression in the multivariate regression showed the variables such as community involvement, social awareness, social interaction, place of birth, social trust, place of residence, gender and media consumption explained 24 percent of the variance in the dependent variable.
    Keywords: Shiraz University, Political Tolerance, social capital, Social Trust
  • Mousa Anbari, Mohammad Aziz Ahmadi Pages 83-110
    The subject of the research is to understand and study the social and cotextual backgrounds of participation in a developmental experience, that is, the process of supplying pipedwater from 6 klms away to Zilan Village in Javanrood Township. This study is run using qualitative methods, deep interview teqniques and observations and it is analyzed through ground theory. If a plannable action and the one influenced by specific factors such as education level, urbanization degree and mass media (Learner and Rodgers) is considered in a innovative interpretation of participation which facilitates developmental measures and if it is rejected and criticized in a post-developmental account, why the actors are viewed as passive subjects of development discourse. The findings of this research show that the essential concept of participation, its form and extent, and the results taken from it are the function of social acts and mutual interactions among the variables related to participation. Depending on needs, benefits, the social and official status, ethical and religion beliefs, different individuals have been able to influence the aspects of this phenomenon. The collective participation of the population under study was done to survive their life and identity. Furthermore, it was an attempt to keep face against the surrounding villages in the one hand and a sort of protest against the lack of an instant and timely measure by government officials on the other.
    Keywords: Participation, Keeping Face, State, The Other, Zilan Village
  • Sina Aminizadeh, Daryoush Boustani Pages 111-138
    This quantitative study, has investigated relationship between national and religious identities (as independent variables) and global identity (as dependent variable). Statistical population of this study consists students of Shahid Bahonar University of Kerman. Sample size estimated 380 students which were selected via stratified random sampling based on the stratified identity of the statistical population. Data were collected by questionnaire. Reliability and validity achieved by Alpha Cronbach method. Also Amoss software was used to validation of the research model. Data analysis indicated that religious identity, in faithfulness aspect, and national identity, in behavior aspect, have significant positive relationship with the global identity. On the other hand, religious identity in ceremonial aspect has negative significant relationship with global identity. Other variables such as cultural consumption and using satellite TV have significant positive relationship with global identity. By and large it can be concluded that nature of the relationship between local identities (national and religious) and global one is that of convergence in some aspects and divergence in others. In other words we are considering a type of particularism and universality which are the two sides of the globalization coin.
    Keywords: Global Identity, National Identity, Religious Identity, Globalization, Cultural Consumption
  • Mohammadtaghi Iman, Leyla Bahmani, Maryam Sadat Delavar Pages 139-158
    The assumption of the present paper is that loyalty to the religious beliefs, intimate relationships with family members and friendship groups can be influential on behavioral abnormalities among the teenagers. To study that assumption, the required data was gathered through the survey and using questionnaires and choosing a sample of 385 girls from among the high school students; the sampling method was the multistage random. The findings show that the increase of religious commitments and intimate relationships with family members would reduce the behavioral abnormalities of students; it also affirms the high rate of behavioral abnormalities in students who have more relationships with people who break the norms; the regression results suggest that the religious commitments and relationships with friendship groups would enter the equation in order of their importance in determining the dependent variable and they can describe about 49 percent of the variance of the dependent variable (R2 = 49%).
    Keywords: Behavioral Abnormality, Religious Commitment, Intimate Relationships with Family Members, Friendship Groups
  • Ali Fallahi, Fereydoun Ramezani, Habib Aghabakhshi Pages 159-186
    In order to establish optimal management of urban, neighborhood-oriented plan aimed at decentralization, increase productivity, respecting people and the citizen's satisfaction, increase services as well as the development of citizen participation since the beginning of 2008 has begun. This study aims to determine the impact of neighborhood management in the social capital of Tehran citizens (area 4) is done. Study a survey was conducted by questionnaire. The population of citizens over 15 years old and living in neighborhoods (20 districts) Region 4 in Tehran (2013), an important loss which in total amounted to (1057000) persons using a sample of 384 is calculated. Sampling was random LISREL software for data analysis are also used the results show that the variable component of neighborhood management and social capital (social trust, participation, solidarity, social cohesion, informal, social belonging) there was a significant relationship. Social trust has the highest regard, and social belonging variable has the lowest variable relationship with the central neighborhood (local administration).
    Keywords: Neighborhoods, Central Neighborhood, Management Neighborhood, social capital, Citizen Participatio
  • Yekta Ashouri, Mohammadjavad Siahkarzadeh Pages 187-214
    This paper aims to study social issues in Mashhad and trend of changes that help us to have proper and reality-based recognition, as, these issues ignored the negative effects and consequences may lead to social problems and deviations. Six issues of poverty, inequality, unemployment, divorce, addiction and crime in khorasan Razavi province were selected according to their priorities and effectiveness and the trend studied and assessed during 2004-2013. This research is based on longitudinal approach using secondary data and performed during 2004-2013. In this study, in first step the secondary analysis used to collect and review existing data and then using meta-analysis method to analyze the index to be discussed. The findings of research show that Mashhad as a religious and immigration city is confronted with the increasing trend of social issues.
    Keywords: Social Problem, Khorasan Razavi, Mashhad, Poverty, Inequality, Unemployment